🔸پرداخت زکات فطره بعد از عید فطر
⁉️ آیا میشود زکات فطره را روز عید فطر جدا کرد و چند روز بعد از عید فطر به فقرا داد؟
✅ مانعی ندارد لکن در رساندن به فقیر نباید سهل انگاری کند و احتیاط واجب این است که هر وقت آن را میدهد مجدداً نیت فطره کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸کارت به کارت کردن زکات فطره
⁉️ آیا میتوان فطریه را کارت به کارت کرد؟
✅ کارت به کارت کردن زکات فطره مانعی ندارد ولی اگر در شهر خود دسترسی به فقیر دارد، بنابر احتیاط نباید به شهر دیگر منتقل کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸چسبیدن مهر به پیشانی در سجده اول نماز
✅ اگر در سجده اول، مُهر به پیشانی بچسبد، باید برای سجده دوم مُهر را از پیشانی جدا کند و اگر مُهر را از پیشانی جدا نکند و به همان حال به سجده دوم برود، اشکال دارد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸بهترین خاک برای سجده
✅ نیکوترین سجده، سجده بر خاک و روی زمین است که نشانه خضوع و خشوع در برابر خداوند است و برای سجده هیچ خاکی در فضیلت به تربت مقدس سید الشهداء (علیه السلام) نمیرسد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷۸
🆔 @khamenei_ahkam
🔸مستحبات سجده
✅ بعضی از مستحبات سجده عبارت است از:
۱. پیش از سجده و پس از آن در حالی که بدن آرام است، تکبیر بگوید.
۲. بین دو سجده در حالی که بدنش آرام است، بگوید: «اَسْتَغفِرُ اللهَ رَبِّی وَ اَتُوبُ اِلَیْهِ».
۳. سجده را طولانی کند و در آن ذکر بگوید و دعا برای حاجتهای دنیا و آخرت بخواند و صلوات بفرستد.
۴. ذکر سجده را تکرار کند و به عدد فرد ختم کند.
۵. بعد از سجده بر ران چپ بنشیند و روی پای راست را بر کف پای چپ بگذارد.
۶. در حال برخاستن برای رکعت بعدی، ذکر «بِحَوْلِ اللهِ وَ قُوَّتِهِ اَقُومُ وَ اَقْعُدُ» بگوید.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷۹
🆔 @khamenei_ahkam
🔸تصرف در مشاعات ساختمان
⁉️ برخی ساکنان مجتمعهای مسکونی، در بخش مشاعات تصرفاتی میکنند که برخی دیگر راضی نیستند (مثلا در حیاط آنجا ورزش میکنند)، آیا این تصرفات جایز است؟
✅ اگر قانونی در این زمینه بوده یا شرطی وجود داشته باشد که این تصرفات مطابق آن مجاز باشد، عدم رضایت دیگران تأثیری ندارد و این تصرفات جایز است؛ در غیر این صورت رضایت همه مالکان شرط است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸روش تطهیر کف خانه و مانند آن
⁉️ اگر کف خانه با خون، نجس شده و جایی برای خارج شدن آب وجود نداشته باشد، برای تطهیر چگونه عمل کنیم؟
✅ پس از برطرف کردن عین نجاست، به یکی از دو روش زیر میتوان آنجا را تطهیر نمود:
۱: آب کر (لوله کشی) به جای نجس وصل شود و همه آن محل را فرا بگیرد.
۲: آب قلیل بر محل نجس شده، ریخته شود سپس با دستمال و مانند آن برداشته شود و بنابر احتیاط واجب یک بار دیگر بر محلی که آب جمع شده بود مجددا آب ریخته شده و با دستمال و مانند آن برداشته شود. (اگر برای دفعه دوم از دستمال قبلی استفاده شود باید ابتدا تطهیر گردد).
🆔 @khamenei_ahkam
🔸محصول به دست آمده از زمین غصبی
⁉️ آیا میتوانیم در زمینی که مالکش آن را رها کرده بدون اجازه او بذری بکاریم و بعدا به مالک اطلاع بدهیم؟ در این صورت محصولات متعلق به کیست؟
✅ اگر یقین به رضایت مالک ندارید، جایز نیست ولی در فرض کاشت، محصول متعلق به صاحب بذر بوده و مالک، مستحق اجارهی زمین است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حق فسخ هنگام تأخیر در پرداخت مبلغ معامله
⁉️ اگر مشتری پس از گذشتن سه روز از معامله و تحقق حق فسخ فروشنده (خیار تأخیر)، قیمت جنس را به حساب او واریز کند، حق فسخ ساقط میشود؟
✅ اگر فروشنده مبلغ واریزی را به عنوان قیمت معامله قبول کند، حق فسخ او ساقط میشود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸معامله صوری برای فرار از ربا
⁉️ اگر شخصی نیاز به مبلغی پول داشته باشد، آیا جایز است که کالایی را به صورت نسیه به بیش از نرخ حقیقی بخرد و سپس آن را در همان مجلس به فروشنده، به قیمت کمتری بفروشد، مثلاً تکهای طلا را به مبلغ مشخصی به طور نسیه برای مدّت یک سال بخرد و در همان مجلس آن را به صورت نقد به شخص فروشنده، به دو سوم قیمت خرید بفروشد؟
✅ چنین معاملهای که در واقع نوعی حیله برای فرار از ربای قرضی است، شرعاً حرام و باطل است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸فرار از ربای قرضی با انجام معامله
⁉️ من از دوستم درخواست قرض کردم اما او پیشنهاد کرده که خودرو خود را به او بفروشم و او به من پول نقد بدهد و من دوباره فیالمجلس خودرو خود را از او به قیمت بیشتری بخرم و چکی به مبلغ خرید برای پنج ماه بعد به او بدهم؛ آیا این عمل مشمول حکم ربا میباشد یا خیر؟
✅ عمل مذکور که برای حیله و فرار از ربا میباشد، جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم خواندن قرآن در حالت سجده
✅ قرآن خواندن درحال سجده مکروه است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۰
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم سجده کردن برای غیر خداوند
✅ سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام است و بعضی از مردم که در آستانه حرم امامان (علیهم السّلام) پیشانی بر زمین میگذارند، اگر به قصد سجده شکر خدای متعال باشد، اشکال ندارد و در غیر این صورت حرام است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 سجدههای واجب قرآن
✅ در هریک از چهار سوره سجده (الم تنزیل)، فصلت (حم سجده)، نجم و علق، یک آیه سجده واجب وجود دارد که اگر انسان آن را بخواند یا به آن گوش دهد، باید پس از پایان آیه فوراً سجده کند و اگر فراموش کند، هر وقت یادش آمد باید سجده را انجام دهد.
آیات سجده:
۱. آیه ۱۵ از سوره ۳۲ (سجده)
۲. آیه ۳۷ از سوره ۴۱ (فصلت)
۳. آیه ۶۲ از سوره ۵۳ (النجم)
۴. آیه ۱۹ از سوره ۹۶ (علق).
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸اطاعت از والدین
⁉️ اطاعت از والدین واجب است یا فقط ایذاء حرام است؟
✅ به طور کلی در اموری که انجام آن موجب ناراحتی والدین است، از حیث شفقت پدر و مادری، اطاعت شود. و اذیت نمودن آنها با کارهایی همچون اظهار انزجار و راندن و طرد کردن آنها جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸پرداخت نفقه به فرزند
⁉️ تا چه زمانی پرداخت نفقه از سوی پدر به فرزند واجب است؟
✅ در صورتی که فرزند فقیر باشد و پدر توان مالی داشته باشد، لازم است نفقه فرزند را تأمین نماید و موکول به زمان و سن خاصی نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸هزینه ازدواج فرزند
⁉️ آیا مخارج و هزینههای ازدواج فرزندان هم جزء مصادیق نفقه واجب محسوب میشود که بر عهده پدر است؟
✅ پرداخت هزینه ازدواج فرزند بر پدر واجب نیست؛ هر چند احتیاط مستحب است، پدر هزینه ازدواج فرزندی را که نیاز به ازدواج دارد و خود، توان پرداخت آن را ندارد، پرداخت کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم پول هدیه شده به کودک
⁉️ آیا پولهایی را که دیگران به کودک نابالغ، هدیه میدهند و مال خود او میباشد، جایز است در نیازهای کودک (خوراک و پوشاک) مصرف کنیم؟ یا نگهداری آنها تا زمان بلوغ او، بر ولیّ وی واجب است؟
✅ پدر و جدّ پدری طفل در صورتی میتوانند مال طفل را بفروشند، که برای او مفسده نداشته باشد؛ بلکه بهتر آن است که تا مصلحت نباشد نفروشند؛ اما وصی پدر و وصی جد پدری و حاکم شرع، فقط در صورتی میتوانند مال طفل را بفروشند که مصلحت طفل در آن باشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸نفقه شوهر به همسر
⁉️ ۱. پولی که شوهر به زن میدهد تا امورات یومیهاش را بگذراند (مثل هزینههای رفت و آمد، مایحتاج خانه، لباس و آرایشگاه)، آیا در ملکیّت زن قرار میگیرد؟
۲. چنانچه از این پول برای خود، پسانداز کند؛ آیا میتواند بدون اجازه شوهرش با این پول، برای دیگران هدیه بخرد؟
✅ موارد مختلف است؛ در صورتی که شوهر، پول را به همسر خود تملیک کرده باشد، چه بابت نفقه یا هبه و امثال آن، مبلغ مذکور متعلق به زن است و تصرفاتش در آن بدون اجازه شوهر نافذ است.
ولی اگر آن وجوه را به صورت امانت در اختیار همسر قرار داده تا برای خودش و خانواده هزینه کند؛ چنانچه اضافه بیاید، مقدار اضافی متعلق به شوهر است و تصرفات زن در آن اموال باید با اجازه شوهر باشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸استفاده از مال فرزندان همسر
⁉️ بنده با خانمی ازدواج کردهام که از همسر اولش دو فرزند دارد و با ما زندگی میکنند؛ به خاطر فوت همسر قبلیاش، به ایشان و بچهها حقوقی از طرف اداره تأمین اجتماعی اختصاص یافته است. با توجه به وضعیت مالی بنده به خاطر حقوق پایین، از حقوق آنها نیز استفاده میکنم. حال بفرمایید حکم آن چیست؟ و اینکه تا کنون از آن حقوق برداشت کردهام؛ و توان باز پس دادن آن را ندارم؛ تکلیف من چیست؟
✅ در صورتی که فرزندان صغیر هستند، حقوقی را که به فرزندان میدهند تنها برای خودشان با اذن ولیّ شرعی یا قیّم آنها مصرف میشود و مصرف در غیر مورد مزبور حرام و موجب ضمان است. آنچه را تا به حال مصرف کردهاید، هر زمان که قدرت مالی پیدا کردید واجب است به آنها برگردانید، مگر اینکه پس از بلوغ و رشد مالی از حق خودشان گذشت کنند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم آیات سجدهدار قرآن
✅ سبب وجوب سجده، مجموع آیه است و با قرائت یا گوش دادن قسمتی از آیه، سجده واجب نمیشود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۳
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم شنیدن ترجمه آیات سجدهدار
✅ با خواندن و گوش دادن به ترجمه آیات مذکور، سجده واجب نمیشود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۴
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم شنیدن آیه سجدهدار از رسانه
✅ اگر به آیه سجدهای که از رادیو یا تلویزیون یا ضبط صوت و مانند آن پخش میگردد، گوش دهد، سجده واجب میشود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۵
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم خمس پول قرض داده شده
⁉️ اگر فردی سر سال خمسی، در خصوص طلبی که از افرادی داشته، قابل وصول بودن آن را بررسی نکرده باشد و یا فراموش کند که چه طلبی دارد و یا اینکه نیت کند که این پول را ببخشد و یا تصور کند که شاید بدهکار بدهی خود را فراموش کرده و مکلف به او یادآوری نکند و مواردی از این دست؛ اما پس از سال خمسی، بدهکار/ بدهکاران این بدهی را به مکلف پرداخت کنند. در حالت کلی اگر مکلف این پولی که پس از سال خمسی دریافت میکند را فوراً خمسش را بدهد، تکلیف ادا میشود؟
✅ اگر طلب بابت قرضی است که از درآمد سال داده بوده است، در هر حال باید پس از دریافت خمس آن را پرداخت کند و اگر طلب بابت اجرت عملی است که انجام داده و هنوز دریافت نکرده است، در صورتی که در سررسید سال خمسی قابل وصول بوده است، باید خمس آن را بپردازد وگرنه جزء درآمد سال وصول است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم خمس برنج باقیمانده در خانه
⁉️ حدود ۷ میلیون برنج و... برای زندگی و خانهام خریدم، ولی هنوز پولش را ندادهام. خود برنجها که میدانم خمس ندارد، چون پولش را ندادهام. ولی آیا الان که سال خمسیام شده، میتوانم این مبلغ (۷ میلیون) را از درآمدم کم کنم و هر چه ماند خمسش را بدهم؟ یا کم نمیشود؟ (یک کیسهاش را خوردیم و مصرف شده و ۳ کیسه مانده.)
✅ به مقدار برنج باقیمانده تا زمانی که پول آن پرداخت نشده، خمس تعلق نمیگیرد ولی پول مقدار برنجی را که بعد از حصول اولین درآمد سال مصرف کردهاید، میتوانید از درآمد سال کسر کنید.
🆔 @khamenei_ahkam