🔸حکم خمس برنج باقیمانده در خانه
⁉️ حدود ۷ میلیون برنج و... برای زندگی و خانهام خریدم، ولی هنوز پولش را ندادهام. خود برنجها که میدانم خمس ندارد، چون پولش را ندادهام. ولی آیا الان که سال خمسیام شده، میتوانم این مبلغ (۷ میلیون) را از درآمدم کم کنم و هر چه ماند خمسش را بدهم؟ یا کم نمیشود؟ (یک کیسهاش را خوردیم و مصرف شده و ۳ کیسه مانده.)
✅ به مقدار برنج باقیمانده تا زمانی که پول آن پرداخت نشده، خمس تعلق نمیگیرد ولی پول مقدار برنجی را که بعد از حصول اولین درآمد سال مصرف کردهاید، میتوانید از درآمد سال کسر کنید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم خمس پول پسانداز شده
⁉️ مقداری پول برای خرید ابزار کسب و کار پسانداز کردهام. اگر بخواهم خمس آن را پرداخت نمایم، توانایی خرید ندارم؛ تکلیف بنده چیست؟
✅ به طور کلی پسانداز درآمد ( به هر نیت ) مشمول خمس است؛ اما اگر قبل از سررسید سال خمسی، ابزار کار را بخرید، چنانچه مجموع سرمایه شما به حدی باشد که اگر خمس آن را بپردازید، درآمد حاصل از سرمایهی باقیمانده برای مخارج زندگی کافی نیست، سرمایهی شما خمس ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸جابجایی در آمد سالانه با هدیه در محاسبه خمس
⁉️ اگر مالی که خمس آن داده شده یا مالی مثل هدیه که خمس ندارد را در مایحتاج زندگی مصرف کنیم، آیا سر سال خمسی میتوانیم به همان مقدار از درآمد بین سال، کسر نموده و خمس بقیه درآمد را بپردازیم؟
✅ در صورتی که هزینه کردن در مایحتاج و ضروریات زندگی، بعد از وصول درآمد باشد، اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸جدا کردن سال خمسی برای درآمدهای مختلف
⁉️ آیا شخص میتواند علاوه بر سال خمسی ثابتی که برای خود تعیین کرده است، یکی از منافع کسب خود را در روز حساب خمس استثنا کرده و برای آن منفعت، سال خمسی جداگانه تعیین کند؟
✅ در صورتی که حساب دخل و خرج هر یک از درآمدها جدا و مستقل باشد، میتواند برای هر یک، سال جدا قرار دهد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم خمس زمین ارثی
⁉️ زمین ارثی را پس از بیست سال فروختم؛ آیا به ارزش افزودهی آن خمس تعلق میگیرد؟
✅ خمس ندارد، مگر آن که زمین را با قصد سود و رشد قیمت نگه داشته باشید، که در اینصورت، پس از فروش، بنابر احتیاط واجب، ارزش افزودهی آن پس از کسر مقدار تورم از درآمد سال، حساب میشود که در صورت موجود بودن آن در پایان سال خمسی، خمس آن باید داده شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 خواندن و شنیدن آیه سجدهدار
✅ اگر هنگام خواندن آیه سجده واجب، آن را از شخص دیگری یا دستگاه ضبط و مانند آن گوش کند، باید دو سجده انجام دهد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۶
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 شرایط سجده در آیات سجده واجب قرآن
✅ در سجده واجب قرآن باید بر چیزهایی سجده کند که در نماز میتوان بر آنها سجده کرد، ولی دیگر شرایط سجده نماز، مانند رو به قبله بودن، با وضو بودن و مانند آن لازم نیست.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ذکر سجده واجب آیات قرآن
✅ در سجده واجب قرآن همین که پیشانی را برای سجده بر زمین بگذارد کافی است و گفتن ذکر لازم نیست؛ هرچند مستحب است و بهتر است گفته شود: «لااِلهَ اِلاَّ اللهُ حَقّاً حَقّاً، لااِلَهَ اِلاَّ اللهُ اِیماناً وَ تَصْدِیقاً، لااِلهَ اِلاَّ اللهُ عُبُودِیَّةً وَ رِقّاً، سَجَدْتُ لَکَ یا رَبِّ تَعَبُّداً وَ رِقّاً، لامُستَنْکِفاً وَ لامُسْتَکْبِراً، بَلْ اَنَا عَبْدٌ ذَلِیلٌ ضَعِیفٌ خائِفٌ مُسْتَجیرٌ».
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۸
🆔 @khamenei_ahkam
🔸برخورد شیء پاک با نجس احتمالی
⁉️ اگر بدانیم که مثلا یکی از چند لباسی که داریم، نجس است و ندانیم کدامیک از آنهاست؛ آیا برخورد شیء پاک مرطوب با یکی از این لباسها موجب نجاست آن میشود؟
✅ موجب نجس شدن آن شیء نمیشود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸کفایت نماز جمعه از نماز ظهر
⁉️ فردی که به خطبههای نماز جمعه نرسیده اما نماز جمعه را خوانده است؛ آیا باید نماز ظهر را نیز بخواند؟
✅ در این صورت نیز نماز جمعه از نماز ظهر کفایت میکند؛ هر چند احتیاط مستحب است که نماز ظهر را پس از نماز جمعه بخواند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸غسل با بدن نجس
⁉️ اگر انسان، عضوی از بدن را هم با نیتِ طهارت و هم با نیتِ غسل بشوید، آیا غسل او صحیح است؟
✅ اگر عضو، نجس باشد باید پیش از غسل، آن را تطهیر کند سپس به نیتِ غسل بشوید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸شک پس از غسل
⁉️ اگر شخصی پس از غسل، شک کند که آیا سمت چپ بدن را شسته است یا خیر، آیا غسل او صحیح است؟
✅ اگر پس از چند روز شک کند، به شک خود اعتنا نکند ولی اگر در مدت کمی پس از غسل که مثلا هنوز بدن و مو مرطوب است، شک کند، باید محل شسته شود. البته شخصی که در این باره زیاد شک میکند، به شک خود اعتنا نکند و بنا را بر شستن بگذارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸روش انجام سجده در نمازهای نشسته
⁉️ شخصی که وظیفهاش خواندن نماز در حالت نشسته است و میتواند سجده معمولی انجام دهد، آیا میان نشستن روی صندلی و زمین، مخیر است؟ یا اینکه تا زمانی که میتواند روی زمین بنشیند نباید روی صندلی بنشیند؟
✅ در انتخاب نوع نشستن، اختیار با اوست ولی سجده را باید روی زمین انجام دهد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸مطالبه قیمت روز بهای معامله
⁉️ جنسی که به قیمت معین و نقدی فروخته شده و تحویل مشتری شده است، اگر خریدار بدون توافق قبلی، قیمت جنس را دو ماه بعد پرداخت کند، آیا میتوان قیمت فعلی را مطالبه کرد؟
✅ فروشنده نمیتواند قیمت روز جنس را مطالبه کند بلکه میتواند علاوه بر قیمت تعیین شده، تنها مقدار کاهش ارزش (تورم) آن را از مشتری مطالبه کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 تعریف تشهد نماز
✅ نمازگزار باید در رکعت دوم و رکعت آخر همهی نمازها، پس از سجده دوم بنشیند و پس از آرام گرفتن بدن، جملاتی را که به عنوان ذکر تشهد است، بر زبان جاری کند. این عمل«تشهّد» نامیده میشود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۹
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 ذکر واجب تشهد در نماز
✅ ذکر واجب درحال تشهد عبارت است از: «اَشْهَدُ اَنْ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَریْکَ لَهُ و اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ، اللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ».
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۹۰
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مستحبات تشهد در نماز
✅ مستحب است پیش از ذکر واجب تشهد بگوید: «اَلْحَمْدُ لِلهِ» یا بگوید: «بِسْمِ اللهِ وَ بِاللهِ وَ الْحَمْدُ لِلهِ وَ خَیْرُ الْاَسْماءِ لِلهِ» و همچنین مستحب است پس از صلوات بگوید: «وَ تَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَ ارْفَعْ دَرَجَتَهُ».
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۹۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸استفاده از اموال پیدا شده
⁉️ اگر در صندوق مغازه یا در حساب بانکی خود مبلغی ببینیم که ندانیم مال خودمان است یا دیگران، چه وظیفهای داریم؟ در صورتی که با تحقیق و بررسی مالک آن معلوم نشود آیا میتوانیم از آن مبلغ استفاده کنیم؟
✅ باید تحقیق کنید و در صورتی که مالک آن معلوم نشد، اگر صندوق یا حسابی که مبلغ در آن است، مخصوص شما است و به طور معمول دیگران در آن پول خودشان را نمیگذارند، آن مبلغ مال شما محسوب میشود و میتوانید از آن استفاده کنید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸گفتن ذکری از نماز به قصد فهماندن مطلبی به دیگران
⁉️ اگر نمازگزار در بجا آوردن جزئی از نماز، قصد قربت ندارد و از طرف دیگر قصد ریا هم ندارد، نمازش صحیح است؟ مثلا برای اینکه مطلبی را به دیگری بفهماند ذکر رکوع را بلند بگوید.
✅ در صورتی که آن جزء، قابل جبران و تدارک باشد و آن را به قصد قربت و جزء نماز، تکرار کند، نماز صحیح است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸رعایت نکردن نوبت
⁉️ آیا رعایت نکردن نوبت و حق تقدم دیگران در صف نانوایی یا معاینه پزشکی و امثال آن، حرام است؟
✅ اگر ظلم در حق دیگران محسوب شود، حرام است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸وضو با وجود پانسمان چشم
⁉️ به دلیل عمل چشم، رساندن آب به آن ضرر دارد و برداشتن جبیره (پانسمان روی آن) نیز ممکن نیست، چگونه باید وضو گرفت؟
✅ بقیه صورت را از بالا به پایین بشوئید و روی جبیرهی چشم را به نیت وضو، دستِ تر بکشید و احتیاطاً تیمم نیز انجام دهید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸برخورد شیء پاک با نجس احتمالی
⁉️ اگر بدانیم که مثلا یکی از چند لباسی که داریم، نجس است و ندانیم کدامیک از آنهاست؛ آیا برخورد شیء پاک مرطوب با یکی از این لباسها موجب نجاست آن میشود؟
✅ موجب نجس شدن آن شیء نمیشود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸وظیفه مکلف در قبال نمازهای قضا
⁉️ فردی نمیداند که از زمان بلوغ خود چه تعداد نماز قضا بر عهده دارد و به دلیل داشتن وسواس، تعداد زیادی را در نظر میگیرد و همین باعث شده که اصلاً برای خواندن نماز قضا اقدام نکند، تکلیف او چیست؟
✅ میتواند به انجام تعداد نمازی که یقین دارد قضا شده، اکتفا کند و نسبت به تعداد مشکوک، وظیفهای ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم اضافه یا کم شدن تشهد در نماز
✅ تشهد، واجب غیر رکنی است. بنابراین اگر عمداً اضافه یا ترک شود، نماز باطل است ولی اضافه شدن یا ترک سهوی آن، موجب بطلان نماز نیست.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۹۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸وظیفه نمازگزار در صورت فراموشی تشهد
✅ اگر تشهد را فراموش کند و برای رکعت سوم بایستد ولی پیش از رکوع یادش بیاید، باید بنشیند و تشهد را بگوید و دوباره بایستد و تسبیحات رکعت سوم را مجدداً بگوید و نماز را ادامه دهد و پس از نماز برای ایستادن بیجا، بنابر احتیاط مستحب دو سجده سهو به جا آورد.
اگر تشهد را فراموش کند و در رکوع رکعت سوم یا بعد از آن یادش بیاید، باید نماز را تمام کند و بعد از سلام، برای تشهد فراموش شده دو سجدهی سهو به جا آورد و احتیاط واجب آن است که پیش از سجده سهو، تشهدِ فراموش شده را قضا کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۹۳ و ۲۹۴
🆔 @khamenei_ahkam