🔸 مبطلات روزه
✅ 1. خوردن و آشاميدن.
2. دروغ بستن به خدا و پيامبر و ائمه عليهم السلام (بنابر احتياط واجب).
3. استمناء.
4. آميزش جنسی.
5. باقي ماندن برجنابت يا حيض يا نفاس تا اذان صبح.
6. فرو بردن تمام سر در آب (بنابر احتياط واجب).
7. اماله با مايعات.
8. رساندن غبار غليظ به حلق (بنابر احتياط واجب).
9. قی کردن عمدی.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 استفاده از اسپری تنفسی هنگام روزه
⁉️ مبتلا به آسم هستم و در روز چند مرتبه باید از اسپری تنفسی استفاده کنم، مصرف اسپری هنگام روزه داری چه حکمی دارد؟
✅ استعمال اسپری که حاوی داروی رفع تنگی نفس است برای روزه دار اشکال ندارد و موجب بطلان روزه نمی شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 روزه دانشآموزان
⁉️ اگر دانشآموزی میتواند روزه بگیرد، ولی به خاطر این که امسال امتحانات آخر سال، هم زمان با ماه رمضان است، نمیتواند هم درس بخواند هم روزه بگیرد، آیا میتواند چند روز از روزههایش را افطار کند؟
✅ باید روزه بگیرد و اگر بین روز ادامه روزه برای او مشقت بسیار زیاد داشت، میتواند افطار کند، البته میتواند از شب قبل قصد سفر کرده و در سفر افطار کند و در این صورت فقط قضای روزه لازم است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 روزه نگرفتن به دستور پزشک
⁉️ اگر پزشک به بیماری بگوید که روزه برای شما ضرر داد و او هم روزه نگیرد، ولی بعد از چند سال بفهمد که روزه برای وی ضرر نداشته و پزشک در تشخیص خود اشتباه کرده است، آیا قضا و کفّاره بر او واجب است؟
✅ اگر از گفته پزشک متخصص و امین و یا از منشأ عقلایی دیگر، خوف از ضرر پیدا کند و روزه نگیرد، فقط قضا بر او واجب است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 روزه شخص مریض
⁉️ زنی به علت بیماری از روزه گرفتن معذور است و قادر بر قضا کردن آنها تا ماه رمضان سال آینده هم نیست، در این صورت آیا کفّاره بر او واجب است یا بر شوهرش؟
✅ اگر افطار روزه ماه رمضان از جهت بیماری و تأخیر قضای آن هم از جهت ادامه بیماری بوده است، برای هر روز یک مدّ طعام به عنوان فدیه بر خود زن واجب است و چیزی بر عهده شوهرش نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 روزه اوّلیها
⁉️ دخترانی که تازه به سن بلوغ رسیدهاند، اگر به واسطه روزه گرفتن دچار ضعف شدید شوند، نسبت به روزه تکلیف دارند؟
✅ اگر وضعیت مکلف به گونهای است که به خاطر ضعف جسمانی یا طولانی بودن روز، روزه گرفتن به خودی خود ـ حتی با ترک فعالیت و مراعات تغذیه ـ سختی فوق العاده داشته باشد، در این صورت بنا بر احتیاط روزه بگیرد و وقتی به سختی فوق العاده افتاد، افطار کند و قضای آن را بگیرد؛ اما اگر سختی فوق العاده داشتن ادامۀ روزه به دلیل فعالیت مانند اشتغال به کار یا تحصیل و مطالعه باشد، در این صورت بنابر فتوا باید روزه بگیرد و هر گاه به سختی فوق العاده افتاد، افطار کند و قضای آن را بگیرد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 شرایط وجوب و صحت روزه
⁉️ دختری که به سن تکلیف رسیده، ولی به علت ضعف جسمانی توانایی روزه گرفتن ندارد، و بعد از ماه مبارک رمضان هم نمیتواند قضای آن را به جا آورد تا این که ماه رمضان سال بعد فرا میرسد، چه حکمی دارد؟
✅ ناتوانی از گرفتن روزه و قضای آن به مجرد ضعف و عدم قدرت موجب سقوط قضای روزه نمیشود، بلکه قضای روزههای ماه رمضان که از او فوت شده، بر وی واجب است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 فراموشی غسل
⁉️ اگر غسل جنابت برای روزه ماه رمضان فراموش شود و در اثناء روز به یاد انسان بیفتد، چه حکمی دارد؟
✅ اگر در ماه رمضان، غسل جنابت را فراموش کند و با حالت جنابت صبح کند، روزه آن روز صحیح است ولی اگر این فراموشی چند روز طول بکشد باید روزههای ایام فراموشی را قضا کند البته نمازها در هر حال باطل است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 شکستن روزه با حرام
⁉️ حکم کسی که با آمیزش جنسی حرام یا استمنا یا خوردن و نوشیدن حرام روزه خود را در ماه رمضان باطل نموده چیست؟
✅ در فرض مرقوم باید شصت روز روزه بگیرد و یا شصت مسکین را اطعام نماید و احتیاط مستحب آن است که هر دو را انجام دهد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 باطل کردن روزه قضا
⁉️ باطل کردن عمدی روزه قضای ماه رمضان چه حکمی دارد؟
✅ در صورتی که برای قضای روزه فرصت دارد میتواند پیش از اذان ظهر، روزه قضا را باطل کند، ولی باطل کردن آن پس از اذان ظهر، جایز نیست و کفاره دارد و کفاره آن، غذا دادن به ده فقیر است و اگر نمیتواند باید سه روز روزه بگیرد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 فرو بردن گرد و غبار در گلو
⁉️ من در معدن آهن کار میکنم که طبیعت آن اقتضا میکند هر روز داخل معدن شده و در آن کار کنم و هنگام استفاده از ابزار کار غبار وارد دهانم میشود، بقیه ماههای سال هم به همین صورت بر من میگذرد، تکلیف من چیست؟ آیا روزه من در این حالت صحیح است؟
✅ فرو بردن غبار غلیظ هنگام روزه بنا بر احتیاط واجب موجب باطل شدن آن است و باید از آن پرهیز نمود، ولی مجرد داخل شدن غبار در دهان و بینی بدون اینکه به حلق برسد، روزه را باطل نمیکند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 تزریق آمپول و سرم هنگام روزه داری
⁉️ آیا تزریق آمپول و یا سرم در هنگام روزه مبطل روزه است؟ آیا بین انواع آمپول های تقویتی و غیر آنها و سرم های مختلف تفاوت است؟
✅ احتیاط واجب آن است که روزهدار از استعمال آمپولهای تقویتی و آمپولهایی که به رگ تزریق میشود و همچنین انواع سِرُمها خودداری کند ولی تزریق آمپول غیر تقویتی در عضله مانند آنتی بیوتیک یا مسکّن یا آمپول بی حسی و نیز گذاشتن دارو روی زخم یا جراحت، اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 قادر نبودن بر روزه و قضای آن
⁉️ شخصی به مدت ده سال بر اثر جهل نماز نخوانده و روزه نگرفته است، فعلاً توبه نموده و به سوی خدا بازگشته و تصمیم بر جبران آنها گرفته است، ولی توانایی قضای همه روزههای فوت شده را ندارد و مالی هم ندارد که با آن کفّارههایش را بپردازد، آیا صحیح است که فقط به استغفار اکتفا کند؟
✅ قضای روزههای فوت شده در هیچ صورتی ساقط نمیشود، ولی نسبت به کفّاره افطار عمدی روزه ماه رمضان، چنانچه قدرت بر هیچ یک از روزه دو ماه و اطعام شصت مسکین برای هر روز نداشته باشد، باید به هر تعداد فقیر که قادر است غذا بدهد و احتیاط آن است که استغفار نیز بکند و اگر به هیچ وجه قادر به دادن غذا به فقرا نیست فقط کافی است که استغفار کند یعنی با دل و زبان خود بگوید: «استغفرالله (از خداوند بخشایش میطلبم)».
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 روزه کارگران
⁉️ اینجانب کارگر هستم و میتوانم روزه بگیریم، ولی کار کردن در ماه رمضان و روزه گرفتن برایم بسیار مشکل است؛ به طوری که کارم را تحت تأثیر قرار میدهد و ممکن است به اخراجم منجر شود؛ لطفاً مرا راهنمایی کنید؟
✅ باید روزه بگیرید و هر گاه ادامۀ روزه مشقت بسیار زیاد داشت، میتوانید روزه را افطار کنید و پس از ماه رمضان قضای آن را بگیرید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 باطل كردن روزه بر اثر جهل به حكم
⁉️ شخصى که بر اثر جهل به مسأله، عمداً روزهاش را افطار کرده، چه وظیفه ای دارد؟ آيا فقط قضا بر او واجب است يا اينکه کفّاره هم بايد بدهد؟
✅ اگر به سبب بىاطلاعى از حکم شرعى، کارى را انجام دهد که روزه را باطل مىکند ـ مثل اينکه نمىدانست خوردن دارو نيز مانند ساير خوردنىها روزه را باطل مىکند و در روز ماه رمضان دارو خورد ـ روزهاش باطل است و بايد آن را قضا کند ولى کفّاره بر او واجب نيست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 غسل های مستحب ماه رمضان
✅ انجام غسل در شبهای فرد ماه رمضان، - شب اول و سوم و پنجم و به همين منوال- به ویژه نیمه ماه و شبهای ۱۷، ۱۹، ۲۱، ۲۳، ۲۵، ۲۷ و ۲۹؛ همچنین تمامی شبهای دهه آخر مستحب است.
وقت غسل شبهاى ماه رمضان تمام شب است و بهتر آن است كه اول شب نزديك غروب باشد ، مگر ده شب آخر ماه رمضان که بهتر است بین نماز مغرب و عشا انجام شود.
در خصوص شب ۲۳ ماه رمضان، افزون بر غسل اول شب، غسل دیگری در آخر شب (نزدیک اذان صبح) مستحب است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 وقت نیت روزه
✅ روزه ی ماه رمضان و نذر معیّن:
همزمان با شروع روزه باید عزم بر روزه داشت، هرچند این نیت قبل از آن انجام شده باشد.
روزه ی غیرمعیّن (روزه ی قضا و نذر مطلق):
تا قبل از ظهر
روزه ی مستحبّی:
تا موقعی که به اندازه ی نیّت کردن به مغرب، وقت مانده باشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مسافرت در ماه رمضان
⁉️ آیا میتوان در ماه رمضان برای فرار از روزه مسافرت کرد؟
✅ مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد، ولی بهتر است در ماه رمضان به سفر نرود، مگر اینکه برای کار نیکو یا لازمی باشد.
البته باید توجه داشت اگر پیش از ظهر مسافرت می کند درصورتیکه از شب قبل قصد سفر کرده باشد روزهاش باطل است. ولی اگر در روز قصد سفر کرده است، بنابر احتیاط واجب باید روزه بگیرد و پس از ماه رمضان هم آن را قضا کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مقدار مسافت شرعی
⁉️ مقدار مسافت شرعی که هشت فرسخ است، به کیلومتر چگونه محاسبه می شود؟
✅ مسافت شرعی حدود 41 کیلومتر است هر چند به صورت رفت و برگشت باشد - در این صورت نباید رفت آن از 20.5 کیلومتر کمتر باشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 تردید در اقامت ده روز
⁉️ در صورتی که من به منطقهای اعزام شوم که زمان کار و فعاليت من مشخص نيست و نمیدانم ده روز در آنجا اقامت خواهم داشت یا مدت اقامت من کمتر خواهد بود، تکليف نماز و روزه من چگونه است؟
✅ حکم مسافر را داريد و نماز شکسته است و روزه صحيح نيست، مگر این که در یک منطقه سی روز به حالت تردید باقی بمانید، که در این صورت از روز سی و یکم نماز شما تمام است و در ماه رمضان باید روزه بگیرید، هر چند قصد توقف ده روز را نداشته باشید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 استمرار بيمارى از ماه رمضان تا رمضان آينده
⁉️ چند سال به علت بیماری روزه نگرفتم، در حال حاضر چه وظیفه ای دارم؟
✅ اگر بیماری تا ماه رمضان سال بعد بر طرف نشده، قضای روزه ساقط است، ولی باید برای هر روز یک مُد طعام به عنوان فدیه به فقیر بپردازید، ولی اگر تا پیش از ماه رمضان آینده، بیماری بر طرف شده و نگرفته، باید علاوه بر قضای روزه، کفاره تأخیر هم بپردازید.
کفاره تأخیر و فدیه، تقریبا 750 گرم گندم، آرد، برنج و مانند آن است که باید به فقیر داده شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 روزه های حرام
✅ روزهي عيد فطر (اول ماه شوال)
روزه روز قربان (دهم ماه ذىالحجه).
روزه ايام تشريق برای کسی که در منا است (يازدهم، دوازدهم و سيزدهم ذى حجه)
روزه يومالشک (روزی که نمیداند آخر شعبان است يا اول رمضان) به نيت ماه رمضان
روزه سکوت
روزه وصال (اعم است از اينكه يك روز و شب را تا سحر، نيّت كرده روزه بگيرد يا دو روز و يك شب را )
بنابر احتیاط روزه مستحبی زن بدون اذن در جایی که با حق شوهر منافات داشته باشد.
روزه کسی که روزه برای او ضرر دارد
روزه مسافر، بهجز مواردی که استثنا شده است.
روزه گرفتن براى وفاى به نذر معصيتى كه كرده است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 زمان پرداخت فديه
⁉️ کسی که به جهت مریضی نتوانسته در ماه رمضان روزه بگیرد و می داند این مریضی تا ماه رمضان سال بعد ادامه پیدا میکند، آیا میتواند تا قبل از ماه رمضان سال بعدی فدیه پرداخت کند؟
✅ پرداخت آن قبل از ورود به ماه رمضان سال بعد مجزی نیست.
مُجزی بودن یعنی به جا آوردن تکلیف به کیفیتی که انجام دوبارهی آن لازم نباشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 زکات فطره زن تأمين كننده مخارج زندگی
⁉️ اگر زن به جهت نياز شوهر، در تأمين مخارج زندگی كمك كند؛ چه كسی بايد زكات فطره آنها را بدهد؟
✅ اگر کمک به طوری باشد که در این صورت هم زن نان خور شوهر محسوب شود، شوهر باید در صورت توانایی زكات فطره خود و همسرش را بدهد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مقدار فطریه
⁉️ فطریه برای هر شخص چه مقدار است؟
✅ مکلف بايد براى خودش و كسانى كه نانخور او هستند، برای هر نفر يك صاع (تقريباً سه كيلو) گندم يا جو يا خرما يا كشمش يا برنج يا ذرت و مانند اينها به مستحق بدهد و اگر پول يكى از اينها را هم بدهد، كافى است.
ضمنا زکات فطره امسال به قیمت گندم برای هر نفر بیست هزار تومان اعلام شده است.
🆔 @khamenei_ahkam