🔸 رد کردن چراغ قرمز
⁉️ آیا راننده میتواند در ساعات خلوت روز یا شب، بدون ضایع شدن حقی از رانندگان و عابر پیاده، از چراغ قرمز عبور کند؟
✅ به طور کلی مقررات الزامی راهنمایی و رانندگی باید مراعات شود و تخلف از آن جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم مخالفت با قوانین جمهوری اسلامی
⁉️ آیا هرگونه عملی که خلاف مقررات باشد حرام است؟ مثلا قانون میگوید راننده، نباید از خط سفید وسط خیابان تجاوز کند، حال اگر در ساعتی که هیچ کس در خیابان نبوده و مخلّ نظم و بر ضرر کسی نیست، فردی از روی عمد، مختصری از این خط تجاوز کرد، مرتکب حرام شده است و باید توبه کند؟
✅ به طور کلی مخالفت با قوانین و مقررات و دستورات دولت اسلامی که به طور مستقیم توسط مجلس شورای اسلامی وضع شده و مورد تأیید شورای نگهبان قرار گرفتهاند و یا با استناد به اجازه قانونی نهادهای مربوطه وضع شدهاند، برای هیچ کس جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 واگذاری زمین مزایدهای
⁉️ نظر شما دربارهی زمینهای واگذاری از طریق مزایده، توسط ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) چیست؟ آیا این زمینها به نوعی غصبی محسوب میشوند؟
✅ اگر واگذاری زمین از طریق مزایده بر طبق قوانین و مقررات مربوطه باشد، فینفسه اشکال ندارد و غصب محسوب نمیشود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 پاک بودن مُهر سجده
✅ مُهر یا چیز دیگری که بر آن سجده میکند، باید پاک باشد ولی قرار دادن مُهر روی فرش نجس چنانچه نجاست به بدن و لباس سرایت نکند یا نجس بودن یک طرف مُهر در حالی که پیشانی را بر طرف پاک آن میگذارد، اشکال ندارد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۶۰
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نبودن مانع بین پیشانی و مهر
✅ باید میان پیشانی و آنچه بر آن سجده میکند، چیزی مانند موی سر یا کلاه و غیر آن حائل نشود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۶۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 تغییر رنگ مهر
✅ اگر چیزی بین پیشانی و مُهر حائل شود، نماز باطل است ولی اگر فقط رنگ مهر تغییر کرده باشد، اشکال ندارد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۶۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 رها کردن پرچم و اعلامیه اسماء متبرکه در خیابان
⁉️ اگر در خیابان اعلامیههای حاوی نام الله و نیز اسماء متبرکه باشد، با توجه به کثرت آنها و این که معمولاً یک دسته کاملاً رها میشود و یا در راهپیمایی پوستر حاوی پرچم (با الله) روی زمین باشد و گاهی لگد مال هم میشود، تکلیف چیست؟
✅ به هر حال در حدی که برای شما حرجی نیست، مواردی که میدانید هتک حرمت میشود باید از هتک حرمت و بیاحترامی به اسماء متبرکه جلوگیری کنید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم آهنگ تولید شده با هوش مصنوعی
⁉️ با توجه به اینکه صدای خواننده زن اگر غنایی باشد برای مرد حرام است، آیا گوش دادن به آهنگهایی که توسط هوش مصنوعی ساخته میشوند و از صدای خوانندگان زن تقلید میکنند، نیز حرام است یا خیر؟
✅ در موارد حرمت، فرقی بین اینکه منشأ تولید این صدا، شخص حقیقی و یا هوش مصنوعی باشد، وجود ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم غنا
⁉️ غنای زن برای شوهر یا مرد برای همسر خود اشکال دارد؟
✅ گوش دادن به غنای حرام (که عبارت است از ترجیع صدا به نحوی که مضلّ عن سبیل اللّه باشد)، مطلقاً حرام است، حتّی غنای زن برای شوهرش و بالعکس.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 موسیقی حلال و حرام
⁉️ چگونه مرز موسیقی حلال و حرام تشخیص داده میشود؟
✅ هر موسیقی که به سبب ویژگیهایی که دارد انسان را از خداوند متعال و معنویات و فضائل اخلاقی دور کرده و به سمت بیبندوباری، بیهودگی و گناه سوق دهد، حرام است و تشخیص آن موکول به نظر عرفی مکلّف است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 قرائت نماز معذور
⁉️ مادر پیرم، سواد ندارد و به زبان محلی صحبت می کند و نمی تواند قرائت و اذکار نماز را به طور صحیح تلفظ کند؛ تکلیف ایشان برای خواندن نماز چیست؟
✅ اگر با آموزش و تمرین نیز نمیتواند صحیح تلفظ کند، باید نماز را به هر صورت که میتواند بخواند و احتیاط مستحب آن است که نماز را به جماعت بخواند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 صیانت فرزندان از گناه
⁉️ آیا بر ولیّ کودک لازم است که کودک را از مشاهده تصاویر مبتذل و زشت حفظ کند و اگر خواست ببیند، مانع او شود؟
✅ بله، لازم است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 وجود مانع بین مهر و پیشانی در حین سجده
✅ اگر هنگام سجده، متوجه شود که پیشانی به خاطر مانعی مانند چادر، با مهر تماس ندارد، واجب است بدون اینکه سر خود را از زمین بلند کند، پیشانیاش را حرکت دهد یا مانع را از زیر پیشانی بکشد تا حداقل به اندازه سر انگشت روی مهر قرار بگیرد و اگر سرش را از زمین بلند کند و بعد از برطرف کردن مانع، دوباره بر مهر قرار دهد، چنانچه این کار بر اثر جهل یا فراموشی بوده و فقط در یکی از دو سجده یک رکعت آن را انجام داده باشد، نمازش صحیح است ولی اگر این کار از روی علم و عمد بوده و یا در هر دو سجده یک رکعت آن را انجام داده، نمازش باطل است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۶۳
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نشستن بعد از سجده دوم نماز
✅ در رکعت اول تمام نمازها و نیز در رکعت سوم نمازهای چهار رکعتی، بنابر احتیاط واجب باید بعد از سجده دوم بنشیند و سپس برای رکعت بعد برخیزد؛ البته اگر بدون اینکه مقداری بنشیند، برای رکعت بعد برخیزد، نماز باطل نیست.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۶۴
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مواردی که سجده بر آنها صحیح است
✅ در سجدهی نماز باید پیشانی بر زمین یا گیاهان غیر خوراکی و پوشیدنی که از زمین میروید گذاشته شود، مانند سنگ، خاک، چوب، برگ درختان و مانند آن و سجده بر چیزهای خوراکی و پوشیدنی، هر چند از زمین بروید، مانند گندم و پنبه و چیزهای معدنی که از جنس زمین محسوب نمیشود، مانند فلزات و شیشه و مانند آن صحیح نیست.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۶۶
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم سجده بر روی سنگ
✅ سجده بر سنگ مرمر و دیگر سنگهایی که جهت ساخت یا زینت بنا به کار میرود، همچنین بر عقیق، فیروزه، دُرّ و مانند آن صحیح است؛ هر چند احتیاط مستحب آن است که بر دستهی آخر سجده نکنند.
سجده بر آجر، سفال، گچ، آهک و سیمان صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۶۷ و ۲۶۸
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم سجده بر چیزی که از زمین میروید
✅ سجده بر چیزهایی که از زمین میروید و فقط خوراک حیوان است، مانند علف و کاه، صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۶۹
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم سجده بر برگ درختان
✅ سجده کردن بر برگ سبز چای بنابر احتیاط واجب صحیح نیست ولی سجده بر برگ درخت قهوه که خود برگ استفاده خوراکی ندارد، صحیح است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷۰
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 شرایط تحقق وطن
⁉️ اهل شهر (الف) هستم، مدتی است در شهر (ب) سکونت دارم و مشغول به کار شدهام، آیا شهر (ب) وطن من محسوب میشود و نمازم در این شهر کامل است؟
✅ اگر در شهر (ب) قصد زندگی به مدت حدود ده سال یا بیشتر دارید، این شهر وطن شما محسوب میشود و در صورتی که معلوم نیست چه مدت سکونت خواهید داشت یا میدانید کمتر از ده سال سکونت خواهید داشت، وطن شما محسوب نمیشود ولی در صورتی که بنا دارید حداقل حدود یک سال در این شهر سکونت داشته باشید مسافر محسوب نمیشوید و بدون قصد اقامت ده روز نیز نماز شما تمام و روزه صحیح است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 وطن قرار دادن شهر دیگر
⁉️ دانشجویی خانهای را در شهر تبریز برای تحصیل در دانشگاه آن به مدت چهار سال اجاره کرده است، همچنین وی در صورت امکان، قصد ماندن دائمی درتبریز را دارد، در حال حاضر در ایام ماه مبارک رمضان گاهی به وطن اصلیاش رفت و آمد میکند، آیا آن دو مکان، برای او دو وطن محسوب میشوند؟
✅ اگر در حال حاضر قصد قطعی بر توطّن در محل تحصیل نداشته باشد، آنجا حکم وطن را برای او نخواهد داشت. ولی در فرض مرقوم در آن مکان حکم مسافر را ندارد و نمازش تمام و روزهاش صحیح است و در ضمن حکم وطن بودن وطن اصلی او تا زمانی که از آن اعراض نکرده، نسبت به وی باقی است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 وطن اتخاذی
⁉️ قصد دارم تا یکی دو ماه آینده برای زندگی به شهر دیگری منتقل شوم و آنجا را به عنوان وطن انتخاب کنم؛ آیا از اکنون که هنوز در آن شهر مستقر نشدهام در سفرهای کمتر از ۱۰ روز، میتوانم در آنجا نماز را کامل بخوانم؟
✅ تا زمانی که به عنوان زندگی در آنجا مستقر نشدهاید، نماز شکسته است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 دعوت از نامزدها برای تبیین مواضع در مسجد
⁉️ با توجه به نزدیکی زمان انتخابات آیا دعوت بسیج از نامزدها برای تبیین مواضع خود در مسجد اشکال دارد؟
✅ باید بر طبق قوانین و مقررات نظام اسلامی عمل شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم شرکت در انتخابات
⁉️ آیا شرکت در انتخابات جمهوری اسلامی ایران شرعاً واجب و عدم شرکت، حرام است؟
✅ شرکت در انتخابات نظام جمهوری اسلامی برای افراد واجد شرایط، یک وظیفه شرعی، اسلامی و الهی است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 واجب بودن شرکت در انتخابات
⁉️ آیا شرکت در انتخابات جمهوری اسلامی ایران واجب عینی است یا کفایی؟
✅ واجب عینی است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 صحبت کردن پشت سر نامزدها
⁉️ در ایام انتخابات جهت شناخت نامزد مناسب، میبایست نواقص، عیوب و امتیازات آنها را در گذشته و حال تفحص کرد تا فرد لایق را پیدا نمود، آیا صحبت کردن پشت سر نامزدها برای انتخاب فرد اصلح، جایز است؟ ملاک چیست؟
✅ در امور مربوط به انتخابات در حد مشاوره، اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam