🔸زمان نیت روزه
✅ از آنجا که شروع روزه از اول فجر است، نیت آن هم باید از آن لحظه به تأخیر نیفتد و بهتر است پیش از فرا رسیدن طلوع فجر، نیت روزه کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۰۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم روزه کسی که نیت نکرده
✅ اگر کسی در شب ماه رمضان، عمداً تا طلوع فجر، نیت روزه نکند، هر چند در اثنای روز نیت کند، روزهاش صحیح نیست. البته باید تا مغرب آن روز از همه چیزهای باطل کننده روزه اجتناب کند و بعد از ماه رمضان، قضای آن روز را به جا آورد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۱۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸استمرار در نیت روزه
✅ در روزهی واجب معین؛ مانند روزه ماه رمضان و نذر معین، واجب است نیت از طلوع فجر تا مغرب، استمرار داشته باشد. بنابراین اگر بین روز از نیت روزه برگردد و قصد ادامه روزه نداشته باشد، روزهاش باطل میشود و قصد دوباره برای ادامه روزه فایدهای ندارد، البته تا اذان مغرب باید از مبطلات روزه خودداری کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۱۶
🆔 @khamenei_ahkam
🔸مردد شدن برای ادامه دادن روزه
✅ اگر در روزهی واجب معین بین روز مردد شود که روزه را ادامه دهد یا نه و یا تصمیم بگیرد یکی از مبطلات روزه را انجام دهد ولی آن را انجام ندهد، بنابر احتیاط واجب باید روزه را تمام کند و بعداً قضای آن را بگیرد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۱۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم فرو بردن اخلاط سر و سینه
✅ فرو بردن اخلاط سر و سینه تا به فضای دهان نرسیده، روزه را باطل نمیکند، اما اگر داخل فضای دهان شود، احتیاط واجب آن است که آن را فرو ندهد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۲۴
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم تزریق آمپول
✅ احتیاط واجب آن است که روزهدار از استعمال آمپولهای تقویتی و آمپولهایی که به رگ تزریق میشود و همچنین انواع سِرُمها خودداری کند ولی تزریق آمپول غیر تقویتی در عضله؛ مانند آنتی بیوتیک یا مسکن یا آمپول بی حسی و نیز دارویی که روی زخمها و جراحتها گذاشته میشود، اشکال ندارد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۲۵
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 سفر رفتن در ماه رمضان
⁉️ میخواهم در ماه مبارک رمضان جهت تفریح و سیاحت از شهر خارج شوم، آیا اشکال دارد؟
✅ به طور کلی، مسافرت در ماه رمضان هر چند برای فرار از روزه باشد، جایز است، البته بهتر است به سفر نرود؛ مگر اینکه سفر برای کار نیکو یا لازمی باشد و در صورت مسافرت، ولو اینکه برای فرار از روزه باشد، چنانچه از شب قبل تصمیم به سفر داشته و قبل از ظهر از شهر خارج و هنگام اذان ظهر در سفر باشد، افطار بر او واجب است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 سفر کردن به قصد افطار روزه
⁉️ شخصی جهت افطار کردن روزه، قصد سفر کرده؛ آیا بعد از این که حد ترخص را رد کرد، میتواند روزه را افطار کند؟ با توجه به این که قبل از رسیدن به مسافت شرعی، نمازش قصر است. اگر افطار کرد، چه حکمی دارد؟ آیا باید کفاره پرداخت کند؟
✅ اگر از شب قبل نیت سفر داشته است، میتواند بعد از حد ترخص افطار کند؛ اما اگر از شب قبل، قصد سفر نداشته است، بنابر احتیاط واجب باید روزه را نگهدارد و بعد از ماه رمضان قضای آن را هم بگیرد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 مسافرت به خارج از شهر در ایام نوروز
⁉️ قصد داریم که ایام نوروز به همراه خانواده برای تفریح به خارج از شهر برویم، با توجه به تداخل ایام نوروز با ماه رمضان، آیا روزه ما باطل میشود؟
✅ اگر سفر شما کمتر از مسافت شرعی* باشد، روزه صحیح بوده و باید آن را ادامه بدهید ولی اگر قصد دارید بیشتر از مسافت شرعی از شهر خارج شوید، میتوانید به گونهای برنامه ریزی کنید که هنگام اذان ظهر در وطن باشید که در این صورت اگر کارهایی که روزه را باطل میکند انجام نداده باشید، روزه شما صحیح است.
* مسافت شرعی یعنی چهل و یک کیلومتر، هر چند به صورت رفت و برگشت، آن هم اگر مسیر رفت آن از 5 .20 کیلومتر کمتر نباشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 نرسیدن روزهدار به وطن خود قبل از ظهر
⁉️ اگر شخصی بخواهد قبل از زوال به محل اقامتش برسد، ولی در راه به خاطر حادثهای نتواند در زمان معین به مقصد برسد، آیا روزه او اشکال دارد و آیا کفّاره بر او واجب است یا فقط قضای روزه آن روز را باید به جا آورد؟
✅ در فرض سوال اگر قبل از ظهر مسافرت را آغاز کرده و شب گذشته قصد سفر داشته، فقط قضای روزه آن روزی که پیش از ظهر به محل اقامتش نرسیده، واجب است و کفّاره ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم برگشت شخص روزهدار به وطن خویش
⁉️ اگر مسافر، قبل از اذان ظهر ماه رمضان، به وطن برسد، آیا واجب است روزه را بگیرد؟
✅ انسان در ماه رمضان، میتواند در سفر (مشروط به اینکه از شب قبل، قصد سفر داشته باشد) روزه خود را افطار کند، هر چند که یقین دارد قبل از ظهر به وطن میرسد؛ اما اگر در سفر روزه خود را افطار نکرد، در صورتی که قبل از ظهر به وطن رسید، واجب است روزه را ادامه دهد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 صحت روزه برای کسی که نماز را شکسته میخواند
⁉️ مسافری که به هر دلیل، نماز را شکسته میخواند، آیا ضرری برای صحت روزه دارد؟
✅ موارد مختلف است؛ اگر مسافر هنگام اذان ظهر در وطن بوده و یا مشمول مواردی است که در سفر، مجاز به گرفتن روزه است، صِرف شکسته خواندن نماز، ضرری به صحت روزه وارد نمیکند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم روزه کسی که بعد از اذان صبح به وطن میرسد
⁉️ اگر فردی در ماه رمضان قبل از اذان صبح به قصد سفر از وطن حرکت کند و بعد از اذان صبح به مقصد برسد، آیا روزهاش صحیح است؟
✅ در فرض سؤال اگر چنین فردی پیش از ظهر به وطنش برسد یا به جایی برسد که میخواهد ده روز در آنجا بماند، چنانچه کاری که روزه را باطل میکند انجام نداده باشد، روزهاش صحیح است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم روزه کسی که با هواپیما سفر میکند
⁉️ فردی در ماه رمضان از استرالیا میخواهد به سمت ایران بیاید و نزدیکترین توقف او در قطر میباشد. وقتی بعداز نماز ظهر از استرالیا پرواز میکنند به چه نحوی باید روزه خود را افطار کنند؟ چون از آسمان کشورهای مختلف عبور میکنند و افقها و ساعات دائم در حال تغییر هست. با این فرض که در آسمان، نمیتواند افق را تشخیص دهد، وظیفه نماز و روزهاش چیست؟
✅ فرد مذکور در هر زمانی از مسیر که یقین به تحقق مغرب پیدا کند، میتواند افطار کند و نماز بخواند و اگر بعد از آن دوباره خورشید را ببیند، امساک لازم نیست و روزه صحیح است و نمازی هم که خوانده کافی است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸مشقت داشتن روزه به دلیل شغل
⁉️ اگر روزه گرفتن برای کسی به دلیل نوع شغلی که دارد، مشقت داشته باشد و نتواند روزه را به پایان برساند؛ آیا میتواند از ابتدای صبح، روزه نگیرد؟
✅ باید از هنگام اذان صبح، روزه را نیت کند و هرگاه در طول روز ادامۀ روزه، طاقت فرسا و غیرقابل تحمل شد، میتواند افطار کند و در زمان مناسب، قضای آن را بگیرد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم تزریق خون به روزهدار
⁉️ تزریق خون به روزهدار چه حکمی دارد؟
✅ تزریق خون به احتیاط واجب، موجب بطلان روزه است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم بخار آب حمام برای روزهدار
⁉️ اگر بخار آب در حمام زیاد باشد، آیا باعث بطلان روزه میشود؟
✅ بخار آب حمام موجب بطلان روزه نیست، مگر آنکه در دهان وارد و تبدیل به آب گردد و بلعیده شود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 حکم وارد شدن حشره به فضای دهان روزهدار
⁉️ اگر حشره (پشه) وارد حلق روزهدار شود، آیا روزه باطل میشود؟
✅ اگر سهواً یا بیاختیار فرو رفته باشد، اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم چشیدن غذا در هنگام روزه
✅ جویدن غذا برای کودک و چشیدن غذا و مانند آن، که معمولاً به حلق نمیرسد، روزه را باطل نمیکند، هر چند اتفاقی و بیاختیار به حلق برسد و فرو رود؛ ولی اگر از اول بداند که به حلق میرسد، در صورت فرو رفتن، روزه باطل میشود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۳۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم استفراغ کردن روزهدار
✅ هرگاه روزه دار عمداً قی (استفراغ) کند، روزهاش باطل میشود؛ هرچند به واسطه بیماری و مانند آن ناچار به این کار باشد ولی اگر سهواً یا بیاختیار باشد، روزه باطل نمیشود.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۵۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم دروغ بستن به خدا و معصومین (علیهم السلام) برای روزهدار
✅ دروغ بستن به خدا و پیامبران و معصومین (علیهم السَلام) بنابر احتیاط واجب روزه را باطل میکند، هرچند بعداً توبه کند و بگوید نسبت دروغ داده است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۵۹
🆔 @khamenei_ahkam
🔸رساندن غبار غلیظ به گلو برای روزه دار
✅ بنابر احتیاط واجب روزهدار باید غبار غلیظ؛ مانند غباری که از جارو کردنِ زمین خاکی بر میخیزد، همچنین دود سیگار و دیگر دخانیات را فرو ندهد و اگر چنین کند بنابر احتیاط روزهاش باطل است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۶۴
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم نرسیدن غبار به حلق روزهدار
✅ داخل شدن غبار و دود به دهان و بینی بدون اینکه به حلق برسد، روزه را باطل نمیکند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۶۶
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم فرو بردن سر روزه دار در آب
✅ اگر روزهدار عمداً تمام سر را در آب فرو ببرد، بنابر احتیاط واجب روزهاش باطل میشود و باید روزه آن روز را قضا کند.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۸۶۹
🆔 @khamenei_ahkam
🔸مرجع تشخیص ضرر روزه
⁉️ آیا ملاک ضرر یا ترس ضرر روزه، تشخیص شخص مکلف است یا تشخیص پزشک؟
✅ تشخیص شخص مکلف ملاک است، هر چند با استفاده از نظر پزشک یا دیگران باشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸وظیفهی بیمار در مورد روزه
⁉️ به دستور پزشک، از روزه گرفتن منع شدهام و این باعث ناراحتی من شده است و دوست دارم مانند دیگران روزه بگیرم؛ آیا این کار برایم اشکالی دارد؟
✅ اگر می دانید ـ هر چند از گفتهی پزشک ـ روزه برای شما ضرر دارد یا میترسید ضرر داشته باشد، جایز نیست روزه بگیرید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸شستشوی دهان برای روزهدار
⁉️ آیا گرداندن آب در دهان با اطمینان به اینکه آب فرو نمیرود، روزه را باطل میکند؟ اگر بی اختیار آب وارد حلق شود، روزه چه حکمی دارد؟
✅ روزه را باطل نمیکند ولی اگر بیاختیار فرو رود، بنابر احتیاط باید قضای آن روز را بگیرد؛ مگر این که در حال وضو برای نماز واجب، مضمضه کند که در این صورت روزه، صحیح است و قضا ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸اشتباه در تشخیص ضرر و قضای روزه
⁉️ شخصی که در ماه مبارک رمضان به دلیل خوف از ضرر، روزه نگرفته است و با ادامه این خوف تا رمضان آینده، قضای روزه را هم نمیگیرد و فدیه پرداخت میکند؛ آیا پس از آن که متوجه شود که روزه ضرر نداشته است، باید آن را قضا کند؟
✅ بنابر احتیاط واجب قضا کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸مقدار و مبلغ فطریه
⁉️ مقدار فطریه برای هر نفر چه مقدار است و چه چیزی باید به عنوان فطریه پرداخت شود؟
✅ مکلف باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریباً سه کیلو) گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکی از اینها را هم بدهد کافی است.ضمنا مبلغ زکات فطره امسال (۱۴۰۳) به قیمت گندم برای هر نفر، «شصت و پنج هزار تومان» و به قیمت برنج برای هر نفر « یکصد و هشتاد هزار تومان» اعلام شده است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم خون آمدن دهان روزهدار
⁉️ آیا اگر از دهان شخص روزهدار خون بیاید، روزهاش باطل میشود؟
✅ روزه به سبب آن باطل نمیشود، ولی واجب است که از رسیدن خون به حلق جلوگیری کند.
🆔 @khamenei_ahkam