🔸زکات فطرهی میهمان
⁉️ آیا پرداخت فطریه مهمان به عهده میزبان است؟
✅ فطریهی میهمان یک شبه، به عهده میزبان نیست؛ در وجوب فطریه میهمانی که پیش از غروب آفتاب بر میزبان وارد میشود، شرط است که جزء افراد نانخور و تحت عنوان عائلهی میزبان محسوب شود، مانند خدمتکار یا بعض افراد فامیل که هر از چند گاه چند روزی در منزل شخص بسر میبرند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸مقدار و مبلغ زکات فطره
⁉️ هر شخص چه چیزی و به چه مقدار، باید به عنوان زکات فطره به فقیر بدهد؟
✅ شخص باید برای خودش و کسانی که نانخور او محسوب میشوند، برای هر نفر سه کیلو از خوراک مردم (مانند گندم، جو، خرما، کشمش، برنج، ذرت و یا مانند اینها) و یا پول یکی از آنها را به مستحق بدهد و کفایت میکند و منحصر به قوت غالب نیست و قیمت آن را میتوانید از بازار به دست آورید.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸زمان کنار گذاشتن فطره
⁉️ زمان کنار گذاشتن فطره و پرداخت آن چه موقع است؟
✅ بعد از اثبات حلول ماه شوّال میتواند آن را کنار بگذارد و اگر نماز عید فطر میخواند، بنابر احتیاط واجب باید پیش از نماز پرداخت کند یا کنار بگذارد و اگر نماز عید نمیخواند، تا ظهر روز عید فطر مهلت دارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸زمان ادای زکات فطره
⁉️ چه زمانی باید برای ادای فطریه اقدام کرد؟
✅ از غروب شب عید فطر میتواند فطریه را بپردازد یا کنار بگذارد و بنابر احتیاط واجب، مکلف باید فطریه را پیش از نماز عید بپردازد، ولی اگر نماز عید نمیخواند، میتواند دادن فطریه را تا ظهر به تأخیر بیندازد و در صورتی که آن را از مال خود جدا کرده و کنار گذاشته، تأخیر در پرداخت چنانچه برای غرض عقلایی باشد و سهل انگاری محسوب نشود، اشکال ندارد و اگر کنار نگذاشته باشد نیز بنابر احتیاط واجب ساقط نمیشود و باید با قصد قربت و بدون نیت ادا و قضا، فطریه را بپردازد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸مقدار و مبلغ فطریه
⁉️ مقدار فطریه برای هر نفر چه مقدار است و چه چیزی باید به عنوان فطریه پرداخت شود؟
✅ مکلف باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریباً سه کیلو) گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکی از اینها را هم بدهد کافی است.ضمنا مبلغ زکات فطره امسال (۱۴۰۳) به قیمت گندم برای هر نفر، «شصت و پنج هزار تومان» و به قیمت برنج برای هر نفر « یکصد و هشتاد هزار تومان» اعلام شده است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸پرداخت پول زکات فطره
⁉️ آیا برای ادای زکات فطره میتوان به جای گندم، جو، برنج و مانند آن، پول آن را پرداخت کرد؟
✅ اشکال ندارد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸پرداخت زکات فطره بعد از عید فطر
⁉️ آیا میشود زکات فطره را روز عید فطر جدا کرد و چند روز بعد از عید فطر به فقرا داد؟
✅ مانعی ندارد لکن در رساندن به فقیر نباید سهل انگاری کند و احتیاط واجب این است که هر وقت آن را میدهد مجدداً نیت فطره کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸کارت به کارت کردن زکات فطره
⁉️ آیا میتوان فطریه را کارت به کارت کرد؟
✅ کارت به کارت کردن زکات فطره مانعی ندارد ولی اگر در شهر خود دسترسی به فقیر دارد، بنابر احتیاط نباید به شهر دیگر منتقل کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸چسبیدن مهر به پیشانی در سجده اول نماز
✅ اگر در سجده اول، مُهر به پیشانی بچسبد، باید برای سجده دوم مُهر را از پیشانی جدا کند و اگر مُهر را از پیشانی جدا نکند و به همان حال به سجده دوم برود، اشکال دارد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷۷
🆔 @khamenei_ahkam
🔸بهترین خاک برای سجده
✅ نیکوترین سجده، سجده بر خاک و روی زمین است که نشانه خضوع و خشوع در برابر خداوند است و برای سجده هیچ خاکی در فضیلت به تربت مقدس سید الشهداء (علیه السلام) نمیرسد.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷۸
🆔 @khamenei_ahkam
🔸مستحبات سجده
✅ بعضی از مستحبات سجده عبارت است از:
۱. پیش از سجده و پس از آن در حالی که بدن آرام است، تکبیر بگوید.
۲. بین دو سجده در حالی که بدنش آرام است، بگوید: «اَسْتَغفِرُ اللهَ رَبِّی وَ اَتُوبُ اِلَیْهِ».
۳. سجده را طولانی کند و در آن ذکر بگوید و دعا برای حاجتهای دنیا و آخرت بخواند و صلوات بفرستد.
۴. ذکر سجده را تکرار کند و به عدد فرد ختم کند.
۵. بعد از سجده بر ران چپ بنشیند و روی پای راست را بر کف پای چپ بگذارد.
۶. در حال برخاستن برای رکعت بعدی، ذکر «بِحَوْلِ اللهِ وَ قُوَّتِهِ اَقُومُ وَ اَقْعُدُ» بگوید.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۷۹
🆔 @khamenei_ahkam
🔸تصرف در مشاعات ساختمان
⁉️ برخی ساکنان مجتمعهای مسکونی، در بخش مشاعات تصرفاتی میکنند که برخی دیگر راضی نیستند (مثلا در حیاط آنجا ورزش میکنند)، آیا این تصرفات جایز است؟
✅ اگر قانونی در این زمینه بوده یا شرطی وجود داشته باشد که این تصرفات مطابق آن مجاز باشد، عدم رضایت دیگران تأثیری ندارد و این تصرفات جایز است؛ در غیر این صورت رضایت همه مالکان شرط است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸روش تطهیر کف خانه و مانند آن
⁉️ اگر کف خانه با خون، نجس شده و جایی برای خارج شدن آب وجود نداشته باشد، برای تطهیر چگونه عمل کنیم؟
✅ پس از برطرف کردن عین نجاست، به یکی از دو روش زیر میتوان آنجا را تطهیر نمود:
۱: آب کر (لوله کشی) به جای نجس وصل شود و همه آن محل را فرا بگیرد.
۲: آب قلیل بر محل نجس شده، ریخته شود سپس با دستمال و مانند آن برداشته شود و بنابر احتیاط واجب یک بار دیگر بر محلی که آب جمع شده بود مجددا آب ریخته شده و با دستمال و مانند آن برداشته شود. (اگر برای دفعه دوم از دستمال قبلی استفاده شود باید ابتدا تطهیر گردد).
🆔 @khamenei_ahkam
🔸محصول به دست آمده از زمین غصبی
⁉️ آیا میتوانیم در زمینی که مالکش آن را رها کرده بدون اجازه او بذری بکاریم و بعدا به مالک اطلاع بدهیم؟ در این صورت محصولات متعلق به کیست؟
✅ اگر یقین به رضایت مالک ندارید، جایز نیست ولی در فرض کاشت، محصول متعلق به صاحب بذر بوده و مالک، مستحق اجارهی زمین است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حق فسخ هنگام تأخیر در پرداخت مبلغ معامله
⁉️ اگر مشتری پس از گذشتن سه روز از معامله و تحقق حق فسخ فروشنده (خیار تأخیر)، قیمت جنس را به حساب او واریز کند، حق فسخ ساقط میشود؟
✅ اگر فروشنده مبلغ واریزی را به عنوان قیمت معامله قبول کند، حق فسخ او ساقط میشود.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸معامله صوری برای فرار از ربا
⁉️ اگر شخصی نیاز به مبلغی پول داشته باشد، آیا جایز است که کالایی را به صورت نسیه به بیش از نرخ حقیقی بخرد و سپس آن را در همان مجلس به فروشنده، به قیمت کمتری بفروشد، مثلاً تکهای طلا را به مبلغ مشخصی به طور نسیه برای مدّت یک سال بخرد و در همان مجلس آن را به صورت نقد به شخص فروشنده، به دو سوم قیمت خرید بفروشد؟
✅ چنین معاملهای که در واقع نوعی حیله برای فرار از ربای قرضی است، شرعاً حرام و باطل است.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸فرار از ربای قرضی با انجام معامله
⁉️ من از دوستم درخواست قرض کردم اما او پیشنهاد کرده که خودرو خود را به او بفروشم و او به من پول نقد بدهد و من دوباره فیالمجلس خودرو خود را از او به قیمت بیشتری بخرم و چکی به مبلغ خرید برای پنج ماه بعد به او بدهم؛ آیا این عمل مشمول حکم ربا میباشد یا خیر؟
✅ عمل مذکور که برای حیله و فرار از ربا میباشد، جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم خواندن قرآن در حالت سجده
✅ قرآن خواندن درحال سجده مکروه است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۰
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم سجده کردن برای غیر خداوند
✅ سجده کردن برای غیر خداوند متعال حرام است و بعضی از مردم که در آستانه حرم امامان (علیهم السّلام) پیشانی بر زمین میگذارند، اگر به قصد سجده شکر خدای متعال باشد، اشکال ندارد و در غیر این صورت حرام است.
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۱
🆔 @khamenei_ahkam
🔸 سجدههای واجب قرآن
✅ در هریک از چهار سوره سجده (الم تنزیل)، فصلت (حم سجده)، نجم و علق، یک آیه سجده واجب وجود دارد که اگر انسان آن را بخواند یا به آن گوش دهد، باید پس از پایان آیه فوراً سجده کند و اگر فراموش کند، هر وقت یادش آمد باید سجده را انجام دهد.
آیات سجده:
۱. آیه ۱۵ از سوره ۳۲ (سجده)
۲. آیه ۳۷ از سوره ۴۱ (فصلت)
۳. آیه ۶۲ از سوره ۵۳ (النجم)
۴. آیه ۱۹ از سوره ۹۶ (علق).
🔺 رساله نماز و روزه، مسأله ۲۸۲
🆔 @khamenei_ahkam
🔸اطاعت از والدین
⁉️ اطاعت از والدین واجب است یا فقط ایذاء حرام است؟
✅ به طور کلی در اموری که انجام آن موجب ناراحتی والدین است، از حیث شفقت پدر و مادری، اطاعت شود. و اذیت نمودن آنها با کارهایی همچون اظهار انزجار و راندن و طرد کردن آنها جایز نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸پرداخت نفقه به فرزند
⁉️ تا چه زمانی پرداخت نفقه از سوی پدر به فرزند واجب است؟
✅ در صورتی که فرزند فقیر باشد و پدر توان مالی داشته باشد، لازم است نفقه فرزند را تأمین نماید و موکول به زمان و سن خاصی نیست.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸هزینه ازدواج فرزند
⁉️ آیا مخارج و هزینههای ازدواج فرزندان هم جزء مصادیق نفقه واجب محسوب میشود که بر عهده پدر است؟
✅ پرداخت هزینه ازدواج فرزند بر پدر واجب نیست؛ هر چند احتیاط مستحب است، پدر هزینه ازدواج فرزندی را که نیاز به ازدواج دارد و خود، توان پرداخت آن را ندارد، پرداخت کند.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸حکم پول هدیه شده به کودک
⁉️ آیا پولهایی را که دیگران به کودک نابالغ، هدیه میدهند و مال خود او میباشد، جایز است در نیازهای کودک (خوراک و پوشاک) مصرف کنیم؟ یا نگهداری آنها تا زمان بلوغ او، بر ولیّ وی واجب است؟
✅ پدر و جدّ پدری طفل در صورتی میتوانند مال طفل را بفروشند، که برای او مفسده نداشته باشد؛ بلکه بهتر آن است که تا مصلحت نباشد نفروشند؛ اما وصی پدر و وصی جد پدری و حاکم شرع، فقط در صورتی میتوانند مال طفل را بفروشند که مصلحت طفل در آن باشد.
🆔 @khamenei_ahkam
🔸نفقه شوهر به همسر
⁉️ ۱. پولی که شوهر به زن میدهد تا امورات یومیهاش را بگذراند (مثل هزینههای رفت و آمد، مایحتاج خانه، لباس و آرایشگاه)، آیا در ملکیّت زن قرار میگیرد؟
۲. چنانچه از این پول برای خود، پسانداز کند؛ آیا میتواند بدون اجازه شوهرش با این پول، برای دیگران هدیه بخرد؟
✅ موارد مختلف است؛ در صورتی که شوهر، پول را به همسر خود تملیک کرده باشد، چه بابت نفقه یا هبه و امثال آن، مبلغ مذکور متعلق به زن است و تصرفاتش در آن بدون اجازه شوهر نافذ است.
ولی اگر آن وجوه را به صورت امانت در اختیار همسر قرار داده تا برای خودش و خانواده هزینه کند؛ چنانچه اضافه بیاید، مقدار اضافی متعلق به شوهر است و تصرفات زن در آن اموال باید با اجازه شوهر باشد.
🆔 @khamenei_ahkam