خط انرژی
🔺 صفر تا صد یارانه بنزین هواپیما/ ۳۵ هزار میلیارد تومان چگونه هدر میرود؟
🔹مصرف روزانه سوخت هواپیما در ایران روزانه ۴.۴ میلیون لیتر ثبت شده و هر لیتر سوخت هواپیما با قیمت ۶۰۰ تومان در اختیار شرکتهای هواپیمایی قرار میگیرد.
🔹قیمت صادراتی این محصول بین ۲۲ تا ۲۶ هزار تومان بر لیتر متغیر است. یعنی سالانه بین ۳۵ تا ۴۰ هزار میلیارد تومان یارانه سوخت هواپیما پرداخت میشود.
🔹در بین خانوارهای ایرانی فقط حدود ۰.۶ درصد خانوارها از هواپیما استفاده میکنند که ۸۵ درصد از آنها در سه دهک بالای درآمدی قرار دارند.
🔸 سهم ۳ درصدی سوخت از هزینه ایرلاینها
🔹سهم هزینه سوخت از «کل هزینه» هر ساله با افزایش تورم، کمتر میشود و در سال ۱۴۰۲ به ۲ الی ۳ درصد رسیده درحالی که استاندارد شرکتهای هواپیمایی دنیا بین ۲۰ الی ۲۵ درصد قرار دارد.
🔹نکته جالب اینکه هر ساله و با وجود تورم، سهم هزینه سوخت از کل هزینه شرکتهای هواپیمایی کاهش نیز مییابد، به عنوان مثال در سال ۱۴۰۲ این سهم حدود ۲ الی ۳ درصد رسیده.
🔹اما قیمت هر ساعت-نفر پرواز در ایران تفاوت چندانی با بلیت پرواز در سایر کشورهای دنیا ندارد و هر نفر ساعت پرواز معادل ۴۴ دلار است.
🔹به بیان دیگر اعطای یارانه سوخت، انگیزه بهینهسازی را از بین برده و صرف ناکارآمدی شرکتهای هواپیمایی شده.
🔸افزایش قیمت سوخت جت چقدر تورم دارد؟
🔹قیمت هر ساعت صندلی پرواز در ایران ۴۴ دلار معادل ۱.۶۷۷.۲۰۴ تومان میباشد که به ازای هر ۱۰ هزار تومان افزایش قیمت سوخت، ۳۹۵ هزار تومان به هزینه هر ساعت صندلی اضافه میشود.
🔹مطابق محاسبات بانک مرکزی، هر ۱۰ هزار تومان افزایش قیمت سوخت معادل ۰.۲۸ درصد تورم در کشور ایجاد خواهد کرد؛ بدون احتساب اثر کاهشی جبران کسری بودجه.
@khate_energy
5.95M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔺غرب مکانیسم ماشهی برجام را فعال میکند؟
🔸 امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا:
🔹ممکن است در آخرین ساعات باقیمانده، وقتی غرب از توافق برجامپلاس در حوزه موشکی و منطقهای قطع امید کرد، آنها مکانیسم ماشه را فعال کنند (و همه قطعنامههای سازمان ملل علیه ایران بازگردد).
🔹اما نکته اینجاست، اکنون تحریمهای آمریکا از تحریم سازمان ملل بسیار قویتر است و اگر آمریکا قطعنامهها را برگرداند، دوباره برای توافق با ایران باید وارد معامله با چین و روسیه شود درحالی که نیازی به این کار نیست.
@khate_energy
🔺 پوتین: ساخت فاز دوم و سوم نیروگاه بوشهر در حال پیشرفت است
🔸رئیسجمهور روسیه در دیدار با رئیسجمهور ایران:
🔹 پروژههای بزرگی مانند احداث واحدهای دوم و سوم نیروگاه بوشهر و توسعه زیرساختهای ریلی ایران در چارچوب کریدور شمال-جنوب در حال اجراست.
🔹 به زودی توافق جامع راهبردی میان ایران و روسیه امضا خواهد شد و روابط اقتصادی با امضای توافقنامه تجارت آزاد بهبود مییابد.
🔹دیدگاههای ایران و روسیه در مسائل جهانی همراستا بوده و ما از نظم چندقطبی حمایت میکنیم. سلام من را به مقام معظم رهبری برسانید.
@khate_energy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺 #اخبار_مجلس| نقشه مجلس برای عبور از ناترازی انرژی چیست؟
🔸مصطفی نخعی عضو کمیسیون انرژی مجلس:
🔹متاسفانه افق روشنی برای کاهش شدت انرژی در ایران وجود ندارد. ما در مجلس ظرفیتهای قانونی خوبی ایجاد کردیم از جمله ایجاد حساب بهینهسازی مصرف انرژی.
🔹در برنامه هفتم توسعه نیز دولت بر ایجاد سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی ملزم شده است. ناترازی انرژی یک شبه قابل رفع نیست.
@khate_energy
🔺 برق کوبا برگشت/ ماجرای شبکه برق مستهلک در اقتصاد دولتی و ناکارآمد کوبا
🔹رویترز نوشت؛ برق بیش از ۷۰ درصد از کوبا سهشنبه وصل شد و ۹۰ درصد مشترکان در هاوانا پایتخت این کشور به شبکه برق وصل شدند.
🔹شبکه برق کوبا و نیروگاههای نفتی این کشور، منسوخ شده و در حال فروپاشی هستند که دههها پیش ساخته شده و به ندرت تعمیرات میشوند.
🔹 کوبا، با ظرفیت پالایش محدود، به واردات سوخت برای تولید برق وابسته است. اما در سال جاری ونزوئلا، روسیه و مکزیک صادرات به این کشور را کاهش دادهاند که مشکل را دوچندان کرد.
🔹طبق ادعای رویترز، تحریمهای آمریکا، تامین مالی خرید سوخت و قطعات یدکی برای کوبا را پیچیده کرده.
🔹همچنین فساد، بروکراسی و ناکارآمدی گسترده، اقتصاد دولتی این کشور را به زانو درآورده و دولت بودجهای برای تعمیرات شبکه برق ندارد.
🔹کوباییها برای ماههاست خاموشی بلندمدت ۱۰ تا ۲۰ ساعت در روز را در بسیاری از نقاط کشور تحمل میکنند و از روز جمعه تاکنون با قطع سراسری برق مواجه بودند.
@khate_energy
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔺 توهم حفظ آمریکا در برجام با قراردادهای اقتصادی
🔸امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا:
🔹روسیه ۴۰ درصد از گاز کل اروپا را تامین میکرد ولی وقتی پای مسائل امنیتی و جنگ اوکراین وسط آمد، این تجارت بزرگ متوقف شد.
🔹یعنی این تحلیل که با ایجاد سود برای شرکتهای آمریکایی در ایران میتوانستیم مانع خروج او از برجام شویم غلط است. تجارت همیشه موخر از مسائل امنیتی است.
@khate_energy
🔺پیشبینی کسری ۵۷۰ همتی بودجه ۱۴۰۳/ ۲۵ درصد درآمدهای نفتی محقق نمیشود!
🔹طبق برآورد مرکز پژوهشهای مجلس، دولت تا پایان سال ۱۴۰۳ برای تأمین بودجه عمومی به حدود ۲۷۰ هزار میلیارد تومان منابع جدید نیاز دارد.
🔹 کسری منابع هدفمندی نیز ۲۰۰ هزار میلیارد تومان برآورد میشود که با تحقق سهم ۴۵ درصدی صندوق توسعه از فروش صادراتی فرآورده، این کسری ۱۰۰ همت دیگر اضافه میشود.
🔹در ۶ ماهه نخست، درصد تحقق درآمدهای فروش نفت با ۲۱۴.۵ هزار میلیارد تومان، ۷۴ درصد محقق شده و تا پایان سال پیشبینی میشود درصد تحقق ۷۵ درصد باشد.
🔹به بیان دیگر کسری ناشی از منابع نفت در بودجه ۱۴۰۳، ۱۴۲ هزار میلیارد تومان برآورد میشود.
@khate_energy