🍃🌸🍃🌸🍃🌸
5- معاشرت به تناسب افراد
🌹❄️
زندگی جامعه های بشری، اخلاقی انعطاف پذیر را می طلبد.در جامعه افراد مختلفی با روحیات مختلف زندگی می کنند؛ جماعتی زودرنجد، جماعت دیگر سعه صدر دارند، عده ای بذله گو هستند و گروهی جدی و خشن؛ بعضی از نرمخویی انسان سوءاستفاده می کنند و گروهی ....
🌹❄️
بدیهی است با این همه روحیات مختلف انسان نمی تواند با همه افراد با یک روحیه رفتار نماید.
🍃🍃🌸🍃🌸
🍃🌸🍃🌸🍃🌸🍃
۸. حیا در معاشرت
🌹❄️
اهمیت حیا
مسأله ی حیا و شرم، هم از نظر عقلی و هم از نظر نقلی جایگاه مهمی دارد. عقلانی بودن شرم و حیا و اهمیت آن بر هیچ کس پوشیده نیست. شرم و حیا در روایات اسلامی از جایگاه بالایی برخوردار است و تعداد فراوانی روایت در این خصوص وجود دارد؛ برای نمونه چند روایت از حضرت علی (علیه السلام) نقل می کنیم؛
🌹❄️
امام علی (علیه السلام):
«کَثرَهُ حَیاءِ اَلرَجُلِ دَلیلُ ایمانِهِ»(غرر الحكم و درر الكلم، ص: 525)
کثرت حیای آدمی دلیل ایمان اوست.
🌹❄️
امام علی (علیه السلام):
«ثَمَرَةُ الْحَیَاءِ الْعِفَّة» (تصنیف غرر الحكم و درر الكلم، ص: 257)
🌹❄️
ارمغان عفت و پاکدامنی شرم و حیاست.
امام کاظم (علیه السلام) میفرماید: «پرده شرم و آزرم میان خود و برادرت را برندار و مقدارى از آن را باقى گذار، زیرا برداشتن آن، برداشتن حیاست»
🌹❄️
امام علی (علیه السلام):
«اَحسَنُ مَلابِسِ الدّینِ الحَیاءُ»(غرر الحكم و درر الكلم، ص: 193)
زیباترین لباسهای دین حیاست.
🍃🌺🍃🌺🍃🌺
🍃🌺🍃🌺🍃🌺
چند مورد که در روایات ما از موارد بی حیایی شمرده می شود:
🌹❄️
پرحرفی:
🌹❄️
یکی از عوامل بی حیایی، زیاد سخن گفتن است. امام علی (علیه السلام) میفرماید: هر که زیاد حرف زد، راه خطا بسیار پویید و آنکه بسیار خطا کرد، شرم او اندک شد و آنکه شرمش کم شد، پارساییاش کم گردد و آنکه پارساییاش اندک شد، دلش مُرد. (نهج البلاغه، قصار 349)
🌹❄️
شرابخواری:
امام رضا (علیه السلام) حکمت تحریم شراب را از بین رفتن عقل و حیا دانسته و فرمودهاند: خداوند متعال شراب را حرام فرمود، زیرا شراب تباهی میآورد، عقلها را در شناخت حقایق، باطل میکند و شرم و حیا را از چهره فرد میزداید. (فقه الرضا، ص 282)
معصیت خدا:
🌹❄️
یکی از آثار گناهان، دریدن پردههای اجتماعی و بیحیایی است. امام صادق (علیه السلام) میفرماید: «از براى خداى متعال بر بنده با ایمانش چهل پرده است كه هر گاه گناهى بزرگ انجام دهد، یكى از آن پردهها برداشته مىشود.»(اختصاص مفید، ص 220)
🌹❄️
در روایتی، امام سجاد (علیه السلام) از گناهان خاصی نام برده که پردهها را میدرد و موجب بیحیایی میشود. این گناهان عبارتاند از: شراب خواری، قمار بازی، رد و بدل کردن سخنان لغو، شوخی خارج از نزاکت برای خنداندن مردم، عیب دیگران را بیان کردن و همنشینی با مردمان بد نام. (معانی الاخبار، ص۲۷۰)
🍃🌸🍃🌸🌸🍃
🍃🌸🍃🌸🍃🍃🌸
کنفرانس هشتم:
سبک زندگی اسلامی در
🌹❄️
🌹❄️
🌹❄️
دوست یابی
همراه با آسیب شناسی دوستی مجازی و خیابانی
🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃
🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃
۱
از تواناییهای انسان، برقراری ارتباط با دیگران یعنی هنر دوستیابی است.
🌹❄️
برخی در این زمینه استعداد فراوانی دارند و به عبارت دیگر از روابط اجتماعی بالایی برخوردار هستند و برخی دیگر روابطشان بسیار محدود بوده و حتی اطرافیان خویش را از خود دور میسازند،
🌹❄️
امام علی(ع) درباره این افراد میفرمایند: ناتوانترین مردم کسى است که در دوست یابى ناتوان است، و از او ناتوانتر آن که دوستان خود را از دست بدهد. (نهج البلاغه / حکمت 12).
🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃🌺
🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃
۲
دوستی در راه خدا
بهترین دوستی، دوستیای است که در راه خدا باشد و فضیلت و ثواب آن بسیار است.
🌹❄️
رسول خدا(ص) فرمود: دوستى مومن با مومن براى خدا از بزرگترین شعبههاى ایمان است، همانا هر که براى خدا دوستى کند و براى خدا دشمنى کند و براى خدا عطا و براى خدا دریغ کند از برگزیدگان خداست.
🌹❄️
امامصادق(ع) میفرماید: کسانى که براى خدا با یکدیگر دوستى میکنند، روز قیامت بر منبرهاى نور میباشند، نور چهره و نور تن و نور منبرهایشان همه چیز را روشن کند، به درجهاى که به آن معرفى شوند، و گفته شود: اینان دوستى کنان براى خدایند. (أصول الکافی/ ترجمه مصطفوى/ ج3 )
🌹❄️
حسن بن على بن فضّال از امام رضا(ع) روایت کرده است که فرمود: کسانى که در راه خدا دوستى کنند، در روز قیامت بر منبرهایى از نور قرار مىگیرند که نور رخسار و اندام و منبرهاى آنان همه محشر را منوّر مىکند، تا دانسته شود که اینان در راه خدا دوستدار یکدیگرند. (پاداش نیکیها و کیفر گناهان / ترجمه ثواب الأعمال / 389 ).
🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃
🍃🌺🍃🌺🍃🌺🍃
۳
انتخاب دوست
امام علی(ع) دوستی با چهار کس را نهی نموده و به فرزندش امام حسن(ع) فرمود: پسرم! از دوستى با احمق بپرهیز، چرا که مىخواهد به تو نفعى رساند اما دچار زیانت مىکند. از دوستى با بخیل بپرهیز، زیرا آنچه را که سخت به آن نیاز دارى از تو دریغ مىدارد. و از دوستى با بدکار بپرهیز، که با اندک بهایى تو را مىفروشد و از دوستى با دروغگو بپرهیز، که او به سراب ماند: دور را به تو نزدیک، و نزدیک را دور مىنمایاند . (نهجالبلاغه/ حکمت 38)
🌹❄️
و امام محمد باقر(ع) گفته: به چهار تن نزدیک مشو و برادرى مکن: سبک مغز، تنگ چشم، ترسو و دروغگو. سبک مغز خواهد تو را سود رساند، اما از نادانى تو را گزند رساند. تنگ چشم از تو ستاند اما به تو چیزى ندهد. ترسو هنگام نیاز از تو و از پدر و مادر خویش نیز گریزد. دروغگو بسا که راست گوید اما کسى باور نکند. (الخصال/ ترجمه مدرس گیلانى/ ج1 /193)
🍃🍃🌺🌺🍃🌺🍃🌺