#ویژه_برنامه_تلویزیونی
ویژه برنامه شب ولادت حضرت رسول اکرم صلوات الله علیه و امام صادق علیه السلام با حضور و کارشناسی حجتالاسلام والمسلمین دکتر نجم مدیر حوزه علمیه خواهران استان سمنان
#مدیریتحوزهعلمیهخواهراناستانسمنان
🆔@mhw_semnan
برگزاری جلسه دفاعیه
🔰🔰🔰🔰🔰
🍀به گزارش معاونت پژوهش مدرسه علمیه تخصصی فاطمه الزهرا علیها السلام سمنان، جلسه دفاعیه پایان نامه طلبه گرامی خانم مرضیه جعفر زاده در رشته فقه و اصول، روز پنج شنبه ۱۴۰۳/۶/۲۹
با عنوان:
"بررسی مبانی فقهی تعلق خمس ارباح مکاسب در شرایط تورمی"
در اتاق جلسات مدرسه و حضور مجازی استاد محترم داور حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر محمد جواد سعدی و حضور استاد محترم راهنما آقای دکتر عبدالمحمد کاشیان برگزار گردید.
🔷چکيده
کاهش ارزش پول ناشی از تورم، بر همه تعهدات مالی اثر گذاشته است، یکی از واجبات مالی اسلام، خمس است که نیاز است تأثیر تورم بر آن بررسی شود؛ از نظر شیعه امامیه، هفت نوع از اموال، متعلق حکم خمس می باشد، که بنا بر اهمیت خمس ارباح مکاسب، بررسی تأثیر تورم بر آن ضروری تر از موارد دیگر می باشد.
مبانی فقها پیرامون متعلقات خمس ارباح مکاسب، متفاوت است؛گروهی وجوب خمس را فقط در خصوص اکتساب برای صاحبان تجارت و زراعت و صنعت می دانند، برخی در اکتساب فقط سعی و طلب را شرط می دانند و عده ای متعلق خمس را مطلق درآمد و فائده بیان می دارند .
فقهای امامیه با توجه به این مبانی، مسأله تاثیر تورم در احکام خمس را دائر مدار صدق عناوین «فایده» و «غنیمت»دانستند؛ و بر اساس آن در حالات مختلف ، احکام و نظرات خود را ارائه دادند و معیار فقها در محاسبه ی سود واقعی، «عرف» است.
سود واقعی ارباح مکاسب، می تواند با توجه به معیار قرار دادن سود اسمی یا تورم اعلامی بانک مرکزی یا محاسبه کاهش ارزش ریال در برابر دلار و یا با ارزش طلا محاسبه شود و هم چنین در کسب و کارهای اقتصادی عواملی چون میزان خواب سرمایه تا راه اندازی کسب و کار؛ توانایی افزایش نرخ به اندازه تورم جهت حفظ حاشیه سود؛ سود ده بودن شرکت با توجه به نرخ استهلاک تجهیزات در محاسبه ی سود اثر دارد.
پس در سنجش میزان «ربح» و «سود واقعی»، عوامل مختلف و معیارهای متفاوتی وجود دارد که بعضاً میزان سود به دست آمده با توجه به هر کدام از معیارها ، تفاوت چشمگیری دارد و صرف استدلال به رجوع به عرف در شرایط اقتصادی کنونی و جنگ اقتصادی نمی تواند کافی باشد و نیاز است در بحث محاسبه ی خمس ورود موضوعی داشت تا آنچه که بر عهده مکلف است برای او مشخص شود؛ چرا که اگر خمس واجب بر کاسبان و ثروتمندان متشرع جامعه، از نظر ایشان منطقی باشد، پرداخت خواهند کرد و جامعه از برکات پرداخت خمس بیش از گذشته بهره خواهد برد.
🔷واژههاي كليدي:
خمس، ارباح مکاسب ، پول، تورم.
💠💠💠💠
#مدرسهعلمیهتخصصیفاطمهالزهراعلیهاالسلامسمنان
#مدیریتحوزهعلمیهخواهراناستانسمنان
🆔@mhw_semnan
برگزاری جلسه دفاعیه
🔰🔰🔰🔰🔰
🍀به گزارش معاونت پژوهش مدرسه علمیه تخصصی فاطمه الزهرا علیها السلام سمنان، جلسه دفاعیه پایان نامه طلبه گرامی خانم راضیه عرب عامری در رشته فقه و اصول، روز چهارشنبه 1403/6/28
با عنوان:
"چالش ها و راهکارهای فقهی استفاده از فضای مجازی"
در اتاق جلسات مدرسه و حضور مجازی استاد محترم داور خانم دکتر مریم آقایی و استاد محترم راهنما خانم دکتر لیلا خواجه زاده برگزار گردید.
🔷چکیده
تکنولوژی یکی از دستاوردهای بشر است که بعد از عصر روشنگری و شکل¬گیری مدرنیته در زندگی انسان توسعهیافته است. تکنولوژی حاوی دستاوردهای مطلوب و نامطلوبی در زندگی اجتماعی انسان است. در نتیجه این، فعل و انفعالات تکنولوژی بر آزادی انسان تأثیر می¬گذارد. ظهور تکنولوژی¬های نوین ارتباطی در عصر حاضر به همراه تحولاتی که در فضای مجازی به وجود آمده است، بسیاری از کارکردهای خانواده¬ها و جامعه را دچار اختلال نموده و با چالش روبهرو کرده است. این چالش¬ها در زمینه¬های مختلف اعم از فردی، اجتماعی، اقتصادی و اعمال محدودیت بر این فضا (فیلترینگ)، می¬باشد. از طرفی، جامعه¬ی ما یک جامعه دینی اسلامی است که لازم است در همه¬ی عرصه¬ها مبنای عمل قرار گیرد. فضای مجازی نیز از این قاعده مستثنا نیست. از آنجا امروزه که فضای مجازی ارتباط مستقیم با زندگی افراد دارد، ضروری است تا ابعاد مختلف آن از لحاظ فقهی مورد بررسی قرار بگیرد. لذا پژوهش پیش رو که به روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه¬ای انجام شده است به نتایج زیر دست یافته است: در زمینه فردی، امکان نقض حریم خصوصی افراد وجود دارد که فقه اسلامی با ممنوعیت مواردی همچون: غیبت، تجسس، افشاء سِرّ و... با آن برخورد نموده است. در زمینه اجتماعی با دو چالش نمایش کودکان و ارتباط نامشروع رو به رو هستیم که فقه اسلامی بر مبنای دفع ضرر محتمل، ارشاد جاهل، اصل هدایت و... بر لزوم آموزش کودک و خانواده تأکید نموده است در زمینه¬ی ارتباط نامشروع نیز با ارائه¬ی راهکارهایی همچون: حجاب، صحبت با نامحرم در حد ضرورت و... با آن برخوردکرده است. در زمینه¬ی اقتصادی نیز جامعه با چالش ارزهای دیجیتال رو به رو است که از منظر فقه، با توجه به قاعده لاضرر، اتلاف و تسبیب و... قانونی کردن ارز دیجیتال لازم است. در موضوع فیلترینگ، فقه اسلامی معتقد است که هر انسانی حق آزادی اطلاعات را داراست و فیلترینگ چالش اساسی در این رابطه محسوب می¬شود که می¬تواند آسیب¬هایی جدی به همراه داشت باشد و بر مبنای قواعدی همچون: دفع ضرر محتمل، کرامت انسان¬ها و... آموزش اصولی جامعه در استفاده از فضای مجازی را لازم دانسته است.
🔷کلیدواژه: فقه، فضای مجازی، چالش، راهکار
💠💠💠💠
#مدرسهعلمیهتخصصیفاطمهالزهراعلیهاالسلامسمنان
#مدیریتحوزهعلمیهخواهراناستانسمنان
🆔@mhw_semnan
برگزاری جلسه دفاعیه
🔰🔰🔰🔰🔰
🍀به گزارش معاونت پژوهش مدرسه علمیه تخصصی فاطمه الزهرا علیها السلام سمنان، جلسه دفاعیه پایان نامه طلبه گرامی خانم محبوبه حمید زاده در رشته کلام اسلامی، روز پنج شنبه ۱۴۰۳/۶/۲۹
با عنوان:
"بررسی و تبیین کلامی شاخصه های کرامت انسانی در کلام نقلی با تاکید بر نهج البلاغه"
در اتاق جلسات مدرسه و حضور مجازی استاد محترم داور حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر محمد علی نیازی و حضور استاد محترم راهنما حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر رضا کهساری برگزار گردید.
🔷کرامت انسان، به عنوان یکی از اصول بنیادین در اندیشه اسلامی و متون دینی، جایگاه والایی دارد و در کلام و تعالیم امام علی(ع) به طور برجسته مطرح شده است. کرامت انسان به بیان جایگاه ارزشمند و بلندمرتبه انسان اشاره دارد. امام علی (ع) در نهج البلاغه، کرامت را به عنوان اساس حفظ شأن آدمی معرفی می کند. این مفهوم در نهج البلاغه، در ارتباط با ارزش های اخلاقی، انسانی و اجتماعی بیان می شود. معیار کرامت واقعی انسان در بندگی خداوند و ایمان راستین به خداوند سنجیده می شود و بر اصول و ارزش های اخلاقی و معنوی استوار است. در مورد کرامت انسان هم سه دیدگاه انسانشناسی، معرفت شناسی و حقوقی وجود دارد که مورد بررسی قرار گرفت و شاخصه های کرامت در نهج البلاغه هم شامل اراده و اختیار، خلیفه الهی، تقوا، عقل و خردورزی، عدالت خواهی، آزادی، علم ودانش، اخلاق نیکو، زهد و بی نیازی از دنیا و احترام به دیگران است. این پژوهش در پی آن است تا به بررسی کرامت انسانی و معیار و شاخصه های آن در کلام امام علی (ع)، بپردازد. این نوشتار میکوشد با روش توصیفی - تحلیلی و به شیوه مطالعه کتابخانهای، به واکاوی کرامت انسانی در نهج البلاغه بپردازد و نشان دهد که مبانی کرامت، معیارهای آن و شاخصه هایش چگونه است. در این پژوهش ابتدا مفهوم کرامت انسان در متون دینی و مبانی آن در کلام نقلی بررسی شد و سپس معیار ها و شاخصههای مرتبط با کرامت انسانی در نهج البلاغه استخراج و تحلیل شد.
از نتایج این پژوهش می توان گفت که کرامت انسان در نهج البلاغه، بر مبنای ارزش های اخلاقی، عقلانی و دینی قرار گرفته به اصولی همچون تقوا، عقل، عدالت، آزادی، علم، اخلاق و زهد و احترام به حقوق دیگران وابسته است. انسان باید با عمل به این شاخصه ها، جایگاه والای خود را حفظ کند. کرامت انسان در نهج البلاغه در گرو رفتارهای اخلاقی و رعایت مسئولیت های دینی و اجتماعی میباشد. این شاخصهها زمینهساز دستیابی به کمال انسانی و تحقق جامعه ای عادلانه و متعالی در چارچوب آموزههای اسلامی است.
🔷واژگان کلیدی: نهج البلاغه، کرامتانسانی، کرامت ذاتی، انسانیشدن، بشری.
💠💠💠💠
#مدرسهعلمیهتخصصیفاطمهالزهراعلیهاالسلامسمنان
#مدیریتحوزهعلمیهخواهراناستانسمنان
🆔@mhw_semnan