عقل چیست؟
در حدیث شریف نبوی (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) آمده است:
قیل له: ماالعقلُ؟ قال: العملُ بطاعة اللهِ و إنَّ العمّالَ بطاعةِ الله هُمُ العُقلاءُ؛
✅از رسول خدا صلی الله علیه و آله پرسیدند: عقل چیست؟ فرمود: عمل به فرمان خداوند، عاقلان راستین آنهایند که از خداوند اطاعت میکنند.
✅امام صادق(عليهالسلام) در پاسخ این پرسش که عقل چیست؟ فرمود: مُا عُبِدَ بِه الرّحمنُ واکْتُسِبَ بِهِ الجِنَانُ؛ عقل چیزی است که بدان خدای رحمان عبادت شود و بهشت به دست آید. سؤال کننده پرسید: پس در معاویه که معروف به هوشمندی بود، چه چیزی بود؟ حضرت فرمود: آنچه معاویه داشت، نکرا و شیطنت و چیزی شبیه عقل بود که عقل نیست.
✅در کتاب کنزالفواید کراجکی از رسول اعظم(صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) نقل شد که فرمود:
أفضلُ النّاس، أعقلُ النّاس؛ برترین مردم عاقلترین ایشان است.
✅در کتاب حدیثی محاسن برقی از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل است، که فرمود:
خداوند چیزی بهتر از عقل در میان مردم توزیع نکرده است؛ بنابراین خواب عاقل از بیداری جاهل برتر است. افطار عاقل از روزه داری جاهل بالاتر است. اقامت عاقل از کوچ و سفر جاهل برتر است. خداوند هیچ رسول و پیامبری را مبعوث نکرد، مگر وقتی عقل او کامل گردید و عقل او از عقل تمام امّت وی فراتر رفت و آنچه پیامبر خدا در دل دارد، از دستاورد تمام تلاشگران بالاتر است. هر خردمندی که فرایض الهی را به پا داشته از آن بزرگوار گرفته است. تمام عبادت کنندگان در پاداش عبادت به جایگاه "عاقل" نمیرسند. به راستی عاقلان همان "اولوالألباب" هستند که خداوند فرموده است: إنّما یتذکّر اولوالألباب، تنها خردمندان یادآور میشوند.
انسان با شناخت قانون خدا و اطاعت از آن، دروازه های بهشت را به روی خویش میگشاید. و بدون پیروی از عقل و وحی راهی به سوی نیکبختی دنیوی و سعادت جاوید وجود ندارد؛ چرا که عقل و وحی نرمافزار کاربردی نظام آفرینش است، که بدون بهرهگیری از این دو نرمافزار و نصب آن در قلب و مغز جامعهی انسانى، دیگر امکانات هدر میرود و نصب ناقص آن نیز مشکلات فراوان در پی دارد.
42.88M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
بلغور پراز خواص عالی ومفیده....🌹
ما آذربایجانی ها بیشتر استفاده میکنیم.....🥰
بامن همراه باش👇
https://eitaa.com/kulbeye_aramesh
گناه و معصیت، ناهماهنگی انسان با قوانین الهی است و این عقل و وحی است که انسان را با جهان هماهنگ میسازد.
امیرالمؤمنین علی(عليهالسلام) فرمودند:
صدرُالعاقلِ صُندوق سِرِّه، لاغِنی کالعَقلِ ولافَقْرَ کالجَهْلِ ولامیراثَ کالأدب و... لامال اعودَمِنَ العقلِ ولاعقلَ کالتَدّبِیرِ؛
ترجمه:
سینه خردمند، صندوق اسرار اوست، هیچ بی نیازی بسان عقل نیست، هیچ فقری مانند نادانی نیست، هیچ میراثی همانند ادب نیست، و هیچ ثروتی چون عقل ثمربخش نیست و هیچ خردمندی چون آینده نگری و تدبیر نیست.
نیروی عقل از دیدگاه های مختلف مورد توجه است:
گاهی آن را زیور انسان دانسته اند؛ زینةُ الرّجل عَقْلُه.
گاهی آن را ثروت و مایه ی بی نیازی بشر شمرده اند؛ لاغنی کالعقل.
گاه آن را ذخیره زندگی شمرده اند؛ لاعُدة أنفعُ مِنَ العقل.
گاه آن را ستون زندگی مؤمن و مرکب راهوار انسان شمرده اند.
گاه آن را دوست نزدیک و یار و یاور انسان دانسته اند.
بی تردید، مهمترین سرمایه فرهنگی جامعه ی بشرى، عقل و اندیشه و قدرت تفکر و تحلیل و شناخت حق و باطل و راست و دروغ و نیک و بد و سود و زیان فرد و جامعه در شرایط و حوادث مختلف اجتماعی است.
شناخت ارزش ها و ضدارزش ها، شناخت نیازها و اولویت بندی آنها، شناخت خودی و غیر خودى، شناخت دوستان و دشمنان، شناخت مبدأ و معاد، شناخت منابع فرهنگی زلال و آلوده و شناخت وظیفه در شرایط گوناگون؛ نماد خردورزی و عقل مداری است.
5.9M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
حضرت زینب (سلام الله علیها) رو اینجوری به بچههامون معرفی کنیم
#محرم
#زینب(س)
بامن همراه باش👇
https://eitaa.com/kulbeye_aramesh
انتقاد خدا از کسانی که عقل خود را به کار نمی گیرند:
شاید این آیه شریفه:
إِنّ شَرّ الدّوَابّ ِ عِنْدَ اللّهِ الصّمّ الْبُکْمُ الّذینَ لا یَعْقِلُونَ(([الأنفال: 22.])؛
قطعاً بدترین جنبندگان نزد خدا کران(روحشان از شنیدن حق ناشنوا است) و لالهایی هستند که نمیاندیشند؛
یکی از تندترین انتقادهای قرآن از انسانهای جاهل و غیرعاقل باشد. آنها که از شنیدن حق کر و از گفتن آن لال هستند و با وجود دو پیامبر درونی و برونی از آن بهره نمیبرند؛ انسان نیستند، بلکه جانورند. آنهم از نوع بدترین جنبندگان! خلقت آسمان و زمین، تحولات شب و روز، آیات الهی در جهان و قرآن و حوادث عالم، بهترین راههای تفکّر و تذکّر و شناخت جهان و وظایف انسان است. رابطه عقل و ایمان، عقل و تقوا و عقل و جهل و بسیاری معارف دیگر در قرآن شریف آمده است.
واژهشناسی عقل
واژههای عقل، لُبّ، حِجا، نُهیَه، قلب، فؤاد، شعور، فطانت، فهم، حفظ، حلم، علم، فکر، حِجر، هدایت، رشد و معرفت که با اندکی تفاوت مسأله خردورزی و ابعاد و آثار و موانع و دستاوردهای بهرهگیری از این گوهر الهی را نشان میدهد
.
گاهی اضداد عقل و پیامدهای عدم تعقل با واژههاى:
جنون، سفه، حمق، بلاهت، جهل مورد نقد و هشدار قرآن و حدیث قرار گرفته است.
جستجوی دقیق این کلمات در قرآن و روایات میتواند، جایگاه تعقل و تفکر و آثار سوء بیتوجهی به این سرمایهی بزرگ الهی را نشان دهد
32.01M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
اگه #عشق_آرامش_ثروت....
میخوای همین یه کلیپ رو عمیق یاد بگیرید.....
کفایت می کنه برای کل زندگی تون.....
بامن همراه باش👇
https://eitaa.com/kulbeye_aramesh
☘🌷☘🌷☘