✅نظارت بر داوطلبی، انتخابات و همهپرسی
🖊وظیفهی دیگری که در قانون اساسی برای شورای نگهبان در نظر گرفته شده است، نظارت بر انتخابات است.
🖊شورای نگهبان مطابق اصل ۹۹ قانون اساسی نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مراجعه به آرای عمومی و همهپرسی را برعهده دارد. مطابق اصل ۱۱۸ قانون اساسی، مسئولیت نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری برعهدهی شورای نگهبان است.
🖊در بند ۹ اصل ۱۱۰ قانون اساسی بیان شده است که صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری از جهت دارا بودن شرایطی که در قانون اساسی میآید باید قبل از انتخابات به تأیید شورای نگهبان برسد.
🖊بررسی صلاحیت داوطلبان مجلس خبرگان قبل از انتخابات مطابق ماده ۳ قانون انتخابات مجلس خبرگان رهبری و آییننامه آن به فقهای شورای نگهبان موکول شده است: «مرجع تشخیص دارا بودن شرایط، فقهای شورای نگهبان قانون اساسی هستند.»
🖊مطابق اصل ۱۲۱ قانون اساسی، رئیسجمهور در مجلس شورای اسلامی در جلسهای که با حضور رئیس قوهی قضاییه و اعضای شورای نگهبان تشکیل میشود، سوگند یاد میکند.
🖊از دیگر وظایف شورای نگهبان، حضور (یکی از فقهای شورای نگهبان به انتخاب مجمع تشخیص مصلحت نظام) در شورای موقت رهبری مطابق اصل ۱۱۱ قانون اساسی و شرایط آن است.
#دکترحسین_پور
۱۰
🖊بر اساس قانون اساسی، صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری، پیش از انتخابات رأساً توسط شورای نگهبان مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت
🖊 در بند (۹) اصل ۱۱۰ قانون اساسی آمده است:
«... صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری از جهت دارا بودن شرایطی که در این قانون می آید، باید قبل از انتخابات به تأیید شورای نگهبان ... برسد.»
🖊بر این اساس، شورای نگهبان بر امر بررسی صلاحیت داوطلبان ریاست جمهوری نظارت ندارد، بلکه خود به طور مستقیم به صلاحیت آنان رسیدگی مینماید.
در همین راستا، ماده ۵۷ قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران مصوب ۵/۴/۱۳۸۶ مقرر میدارد:
«شورای نگهبان ظرف پنج روز از تاریخ وصول مدارک داوطلبان به صلاحیت آنان رسیدگی و نظر خود را صورتجلسه نموده و یک نسخه از آن را به وزارت کشور ارسال میدارد.
تبصره- در موارد ضرورت بنا به تشخیص شورای نگهبان مدت مذکور در این ماده حداکثر تا پنج روز دیگر تمدید و به وزارت کشور اعلام میگردد.»
#دکترحسین_پور
۱۱
🖊براساس قانون انتخابات یکی از موارد ردصلاحیت، محکومیتهایی است که در قانون ذکر شده است. اما محکومیتها، تمام علت نیست و گاه عدم تایید صلاحیت برخی از کاندیدها ناشی از استعلام شورای نگهبان از دستگاههای امنیتی و انتظامی است.
🖊شورای نگهبان موارد قانونی را اجرا میکند و کسی که شرایط اولیه صلاحیت را داشته باشد و موانع قانونی را نداشته باشد، میتواند وارد این عرصه شود اما آن به این معنا نیست که شورای نگهبان آینده کسی را تضمین میکند.
🖊تلاش شورای نگهبان برای رد و یا تایید صلاحیت این است که حقوقی، شرعی و غیرسیاسی عمل کنند.
حقوقی عمل کردن یعنی بر مبنای اسنادی که در اختیار دارند عمل کنند و نه مواردی که بعضا توسط اشخاص یا رسانهها بدون ارائه اسناد معتبر گفته میشود.!!!!
#دکترحسین_پور
۱۲
🖊 اللهم صل علی محمد وال محمد وعجل فرجهم
خب دوستان امیدوارم از مطالب ارائه شده درباره شورای نگهبان که اقتباسی از قانون اساسی و شرح کامل آن بود در حد نیاز پاسخگوی سوالات بوده باشد
بااین حال اگر سوالی هست در خدمتم
#دکترحسین_پور
۱۳
🖊 #سؤال_اول
سلام استاد خسته نباشید
یکی از وظایف خطیر شورای نگهبان بررسی صلاحیتهاست. این شورا در مدت زمان کوتاه چگونه میتواند پرونده صدها نفر را بررسی و احراز یا عدم احراز صلاحیت آنها را تأیید کند؟
🖊 #پاسخ_سوال_اول:
با سلام خدمت شما
ببینید در روند بررسی صلاحیتها، نهادهایی طبق قانون ایجاد شده است
هیئت نظارت مرکزی/ هیئت نظارت استانی و هیئت نظارت شهرستانی که هر یک در سیر رسیدگی وظایف خودشان را دارند
صلاحیتها به دقت بررسی و شکایتها نیز رسیدگی میشوند بنابراین، از این نظر مشکلی نداریم.
اما اینکه اعضای دوازده نفره بتوانند به طور مستقیم پاسخ همه افراد را بدهند، امکانپذیر نیست؛ از این رو دفاتر و اعضای هیئت نظارت مرکزی یا کارشناسان این وظیفه را انجام میدهند.
این موضوع هم که گاهی اوقات افرادی اعلام میکنند به ما چیزی اعلام نشده است یا پاسخ به شکایت، داده نشده است عموماً صحت ندارد و در موارد متعدد وقتی پرونده فرد بررسی شده، مشخص شده است که دعوت شده و با کارشناسان صحبت هم کرده است بنابراین نباید اسیر فضا سازی های رسانه ای شد
✍ #دکتر_حسینپور
🖊 #سوال_دوم:
دکتر جان خسته نباشید
چرا شورای نگهبان موضوع رد صلاحیت افراد را رسانهای نمیکند؟ گاهی اوقات فرد رد صلاحیت شده از شورای نگهبان میخواهد که این موضوع رسانهای شود؟
🖊 #پاسخ_سوال_دوم:
سلام خدمت شما
ممنون
ببینید تبصره ماده ۵ قانون نظارت شورای نگهبان بر انتخابات مجلس شورای اسلامی مصوب ۱۳۶۵/۵/۹ میگوید:
خبر رد صلاحیت به صورت محرمانه به اطلاع داوطلب برسد.
بنابراین به دلیل اینکه بحث رد صلاحیت یک امر شخصی است، قانونگذار حرمت افراد را حفظ میکند. البته فرد میتواند به شورای نگهبان مراجعه و مستندات ردّ صلاحیت را مشاهده کند. در غالب موارد افراد مراجعه کردهاند و موارد به آنها اعلام شده است. گاهی اوقات افراد مراجعه نکردهاند یا به علت مشغله کاری کارشناسان شورای نگهبان، فرصت نکردهاند دلایل را به افراد بگویند
✍ #دکتر_حسینپور
🖊 #سوال_سوم :
سلام خدمت دکتر حسین پور عزیز
خسته نباشید
سوالی خدمت شما دارم
احساس نمیکنید شورای نگهبان با مصلحتاندیشی تصمیم میگیرد؟
برای نمونه آقایان میرسلیم، غرضی و هاشمیطبا تأیید میشوند، اما حاجیبابایی، متکی، زاکانی و سعیدیکیا احراز صلاحیت نمیشوند.
چرا؟؟
🖊 #پاسخ_سوال_سوم:
موضوع انتخابات ریاست جمهوری کاملاً متفاوت از مجلس است.
در انتخابات ریاستجمهوری ردّ صلاحیت صورت نمیگیرد؛ بلکه #احراز_صلاحیت باید صورت گیرد.
شورای نگهبان باید هفت رأی یا بالاتر به فردی بدهد که نامنویسی کرده و وجود تقوا، امانت، رجل سیاسی، ایرانیالاصل و سایر شرایطی که در اصل ۱۱۵ آمده است را احراز کند.
بر اساس آن وضعیت افراد بررسی میشود. این موضوع که چند نفر نامزد خواهند شد و از چه جناحی هستند، جزء محدودیتهای شورای نگهبان نیست.
مهم آن است که فرد آن شرایط را داشته باشد و در شورای نگهبان رأی بیاورد.
گاهی اوقات، فردی صلاحیتها را دارد، اما در شورای نگهبان به او رأی داده نمیشود؛ یعنی ممکن است شش رأی بیاورد و وی نتواند کاندیدا شود.
نتیجه آنکه شورای نگهبان به این موضوع توجه نمیکند که کاندیدا شش نفر یا هشت نفر باشند یا اینکه تناسب باید بین اصولگرا و اصلاحطلب رعایت شود؛ بلکه مهم آن است که کاندیدا طبق موازین قانونی شرایط لازم را داشته باشد.
✍ #دکتر_حسینپور
🖊 #سوال_چهارم:
یکی از موضوعاتی که در خانه ملت درباره شفافیت آرای نمایندگان مطرح شد، این بود که این امر در نوع نظارت شورای نگهبان تأثیرگذار است، پاسخ شما چیست؟؟
🖊 #پاسخ_سوال_چهارم:
ببینید آیا رویه شورای نگهبان در گذشته اینطور بوده است؟ آیا قانون اجازه میدهد؟
نکته اول اصل ۸۶ میگوید نمایندگان در قبال آرایی که در مجلس بهحسب نمایندگی میدهند، مصون هستند.
نکته دوم طرحها و لوایحی است که نمایندگان از جناحهای مختلف زیر آن را امضا میکنند و منتشر هم میشود.
آیا شده به نماینده بگویند چرا زیر فلان طرح را امضا کردی؟
آشکار است و مکتوب، سند هم دارد.
این چه حرفی است که اگر آرای ما مشخص شود شورای نگهبان به ما ایراد میگیرد و در بررسی صلاحیتها دخالت میدهد. اکنون طرح مکتوب که نمایندگان میدهند زیرشان امضا دارد و معلوم است چهکسانی امضا کردند.
آیا شده شورای نگهبان بگویند چون شما فلان طرح را امضا کردید، پس صلاحیت شما تأیید نمیشود؟؟؟
✍ #دکتر_حسینپور
✍سوال۵
آقای دکتر
به نظر حضرتعالی قوانین مربوط به احراز صلاحیت ها نیاز به بازنگری ندارند؟
دکتر قریش حسین پور:
پاسخ سوال پنجم
بنظرم باید یکسری اختیارات در راستای منابع معتبر اطلاعات به شورا داد چون فقط در راستای اطلاعات چهارارگان میتونن نظر بدن
♦️ #استادحسین_پور بزرگوار
خدا قوت بسیار عالی، تشکر فراوان بابت روشنگری که فرمودید اجرشما با اقا امام عصرعج.
♦️ ازصبوری و همراهی و مشارکت همه فعالان و دوستان ولایتمدارگروه صمیمانه سپاسگزاریم.
✨اجرکم عند الله✨
💫شب شما مهدوی💫