🔸️نقش مکانیزم دفاعی جابجایی در حوادث اخیر
✍زهرا بابازاده
♦️پ.ن: جابجایی مکانیسم دفاعی روان شناختی است که در آن فرد احساسات منفی را از منبع اصلی خود به گیرنده کمتر تهدید کننده هدایت می کند.
#اعتراضات
#اغتشاشات
#انتقاد
@naghdname_ir
📝مشق شب
راهکاری برای دغدغههای امروز و نگرانیهای فردا
🔸️در هیاهوی این روزها و مصیبتهای پیدرپی؛ وجه مشترک همه ما، یافتن راهی است برای بهبود اوضاع. در هر یک از ما میل بینهایتی برای تلاش و کمک به خلق آیندهای روشن برای ایرانمان وجود دارد.
🔸️محمد فاضلی سالهاست برای آگاهی و ساختن زیربناهای توسعه ایران در تکاپوست. مقاومتش ستودنی است در این زمانه انزوای متخصصان.
چند روزی است ذهنم درگیر اپیزود ۷۲ و ۷۳ دغدغه ایران است که در آن مجتبی لشکربیوکی درباره کتابش توضیح میدهد. استراتژیهای او درباره آرزوها نیست؛ قدمهایی است شدنی و کوچک برای توسعه ایران در همین شرایط محدود.
🔸️از استراتژی نیلوفر آبی گفتند؛ از نوشتن مشق شب؛ از اینکه نتوکراسی؛ بهترین راه، برای حل مشکلات جامعه امروز و بسترسازی برای توسعه فرداست.
🔸️درسی که من گرفتم و دوست داشتم اینجا بماند برایم:
«مقاومت نامحدود بر سر خواستههای محدود.»
یعنی یک اصلاح ِکوچکِ ضروری را که به نظرمان درست است انتخاب کنیم و نامحدود دربارهاش حرف بزنیم، بنویسیم (مشق شب)، آنقدر که شنیده شود؛ به اشتراک گذاشته شود (نتوکراسی)؛ مورد بحث واقع شود، نقد شود و ذهنها برای پذیرش آن آماده.
🔸️برای زمانیکه بسترِ اجرایی شدنش فراهم باشد.
مهم آن است که چشم بهراه تغییرات بزرگ و آرمانی نباشیم. امروز، هر کاری که از دستمان برمیآید، به هر اندازه، انجام دهیم.
اما چگونه؟
🔸️اگر حرف خوبی داریم؛ مکتوبش کنیم.
مکتوب راه خودش را پیدا میکند.
باید نوشت؛
با نوشتن است که تازه میفهمیم خیلی چیزها را نمیدانیم؛ گنگ است برایمان.
🔸️در مکتوب کردن متوجه میشویم آن ایده خامی که در ذهن داریم و فکر میکنیم حلالمسائل جامعه ایران است؛ چقدر جای تفکر، بازبینی و اصلاح دارد.
«درآینده کسانی دیکته میگویند که قبلا مشقهایشان را نوشته باشند.»
ما تصمیمیات مهم زندگی را در ۱۰ دقیقه میگیریم اما واقعیت آن است که مثلا در ۲۰ سال و ۱۰ دقیقه این کار را میکنیم. یعنی تصمیمات ما نتیجه سالها مطالعه و تجربه ماست که در چند دقیقه بروز پیدا میکند.
🔸️قرار نیست اصلاح یا تغییر به سرعت اتفاق بیفتد؛ ممکن است اصلا خودِ ما اثرِ مشقمان را نبینیم. اما باید ذهنها را برای آن لحظه آماده کرد.
در هر موضوعی که دغدغه داریم: سیاست، محیطزیست، خانواده، دین ... مشق خودمان را بنویسم؛ منتشر و بسترسازی کنیم برای لحظات حساس جامعه.
🔸️کارهایی از ما شدنی است؛ همان شدنی را انجام دهیم برای ایران...
پ.ن: به نظرم مشق شب ما میتواند کمک به شنیده شنیدن صداهایی باشد که سالهاست مشق مینویسند درباره ایران...
پادکست دغدغه ایران را اینجا گوش کنید: https://castbox.fm/vb/550147016
صفحات اینستاگرام:
دکتر محمد فاضلی daghdagheh_iran@
پادکست دغدغه ایران dirancast@
مجتبی لشکربلوکی mlashkarblouki@
✍زهرا شیخ
@naghdname_ir
مجید رحیمی | نقدنامه
📌نقد و نظری بر یادداشت:
نقش مکانیزم دفاعی جابجایی در حوادث اخیر
🔸️اصل مساله و وجود مکانیزم دفاعی جا به جایی درست است اما تطبیق مسائلی مثل شهادت شهید عجمیان با این مکانیزم درست نیست.
🔸️شکی نیست برخی از افراد حاضر در این صحنه ها و البته صحنهی اعتراضات اولیه خشمگین هستند. (که معتقدم این خشم نیز بر اثر یک برنامه ریزی طولانی مدت از القای حس ناامیدی در کنار ایجاد توقع های غیر منطقی و غیر مطابق با واقع بیرونی و ضریب دادن به آن با همکاری خودآگاه یا نا خودآگاه دولتهای ضعیف چهل سال اخیر ایجاد شده است.)
🔸️اما توحشی که نمایان شده است که در ماجرای شهید روح الله عجمیان و فاجعه اکباتان به اوج خود میرسند؛ نوعی سناریوی چیده شده برای ایجاد حس ترس و القای وحشت در جامعه است.
🔸️بسیاری از خانواده های روحانیون بعد از تراژدی اکباتان ملتمسانه از همسر و فرزندشان میخواستند در سطح شهر به صورت معمم تردد نکنند. افراد زیادی با مشاهده نوع برخوردهای این روزها از تذکر زبانی نیز صرف نظر میکنند...
به نظر میرسد این حجم عجیب و متفاوت از خشونت که بیشتر شبیه فیلمهای آخرالزمانی و سناریوهای عملیاتی داعش است؛ (بهتر است بدانیم داعش برای اغلب جنایات خود سناریو نویس داشته است.) کاملا سازماندهی شده در سطح جامعه اجرا میشود. درواقع این گروه (چه معترض چه مغتشش) با اطلاع از تعداد کم اعضاء خود و رویکرد مماشاتی حکومت؛ که ممکن است با دلیل معقول یا غیر منطقی اتخاذ شده باشد؛ سعی در جبران کمیت با تاکید بر کیفیت رفتارها برای اثر وحشت آفرینی باشد.
🔸️اینجاست که اتفاقات اخیر شباهت بسیاری به وقایع ابتدایی فاجعه سوریه پیدا میکند. واقعیت بیرونی رفتارهای خشن معترض نماها بر روایت وحشت آفرینِ فضای مجازی تطبیق پیدا میکند تا جایی که یک مغازه دار برای تعارف چند عدد شکلات به ریس جمهور مجبور به عذرخواهی میشود!
🔸️قطعا گردانندگان این فجایع از روشهای تهییج، تحقیر، سو استفاده از خشم فروخورده، ایجاد تونل شناختی یک سویه و سایر مکانیزم ها و روشهای روانشناسی و روانشناختی استفاده کردهاند اما؛ تقلیل رفتارهای خشن ایشان به یک مکانیزم ساده برآمده از خشم توجیه علمی ندارد.
🔸️ افزودن این نکته نیز ضروری است که معمولا افرادی که از مکانیزم جابهجایی استفاده میکنند در همان برخورد اول دچار پشیمانی میشوند. احساس عذاب وجدان والدین بعد از برخوردهای فیزیکی با کودکان یکی از نمونههای این نوع رفتار میباشد. در حالی که اغتشاشگران فقط بعد از توقیف و مواجهه با دادگاه احساس پشیمانی دارند (یا نمایش میدهند.) و در کل فرایند رفتار توحش گونه که مثلا در مورد روح الله عجمیان چیزی حدود سی دقیقه به طول انجامیده است؛ کسی پشیمان نشده و تلاشی برای توقف حملات انجام نداده است. (که همین میتواند نیز ناشی از ترس حتی نسبت به گروه خودی بوده باشد.)
🔸️ با اینکه استفاده از مفاهیم، روشها و رویکردهای سایر علوم در تحلیلهای حامعه شناختی و پدیده های نو ظهور یکی از مهمترین زیربناهای ارتباط علوم انسانی با یکدیگر محسوب میشه و اساسا فرایند تولید علم دقیقا از این مسیر حرکت میکنه؛ اما این استفاده و این ارتباط علمی باید با استفاده از اسلوبهای صحیح انجام بشه.
🔸️تک تک حاضرین در این اغتشاشات (که چیزی حدود سه هزار سرکرده اصلی و بیست هزار حامی و سمپات تخمین زده شدهاند) حتما دارای روحیات خاص و شرایط و ویژگیهای روانشناختی هستند که با بررسی آنها میشه اطلاعات دقیقی به دست آورد و اگر خدا بخواد یا اراده اش باشه؛ جلوی تکرار فجایع رو گرفت.
✍حسین خانی
@naghdname_ir
📌شعارهایی که بارور نشدند
✅چرا با وجود بیان رهبران انقلاب و مقام تخاطب آنها مبنی بر دشمنی ما با سیاستمداران آمریکا نه با ملت آن، بازهم با دیدن این تصاویر مردم انگار پدیدهای بدیع را مشاهده میکنند؟
🔸البته، هرچند در بیان رهبران و مقام تخاطب آنها به این موضوع مهم تصریح شده، اما این مسئله چقدر در تریبونهای نماز جمعه، گفتمانهای علمی، پژوهشها و... ضریب خورده است؟
🔸عدم ضریب گفتمانی مسائلی مثل همین موضوع منجر میشود:
1️⃣رسانه به خطاهای متعددی دچار بشود تا جایی که قبل از شروع بازی ایران و آمریکا به پخش مستند کوتاهی پیرامون افول آمریکا میپردازد و هیچگاه تلاش نمیکند محل نزاع جمهوری اسلامی و آمریکا را تبیین نماید.
2️⃣تحلیلگران، خطبا، خبرنگاران و... در ادبیات خودشان نقطهزنی درستی نخواهند داشت و دائماً با الفاظ کلی گره ایجاد شده را تعمیق میبخشند.
3️⃣کلاف آنقدر سردر گم میشود که مردم آمریکا که هیچ، حتی نتوانستهایم این گره ذهنی را برای مردم خودمان حل کنیم که اگر آمریکا شیطان بزرگ است؛ مردم آن میتوانند شریفترین انسانها باشند.
✅یقیناً صرف شعارهایی مثل #مرگبر_آمریکا کافی نیست و اکتفای به آن ظلم به اسلام است،
✅بایستی پیش از شعارها مفاهیم را بارور نماییم، عدم باروری مفاهیم اعتقادات را پوچ میگرداند.
✅جامعه مادامی که به این باور نرسد که دقیقاً آمریکا در کدام جایگاه ظلم کرده است؛ نمیتواند با شعارها همراه بشود؛ شاید در ذهن بسیاری ظلم اختلاسگران بیش از ظلم آمریکا باشد که این خود نیازمند تبیین و آموزش فرهنگ اعتراض است.
✍مجید رحیمی
🔻نقدنامه را دنبال کنید:
@naghdname_ir
☘سخن خود را به #صراحت بگویید.
شما هر جور که میخواهید بیاندیشید، هر جور که میخواهید عقیدهی خودتان را ابراز کنید به شرطی که فکر واقعی خودتان باشد.
دروغ و نفاق ممنوع است، اما بیان و عرضهی اندیشههای مستقل، آزاد.🌱
#شهید_مطهری
@naghdname_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔶بازی برندهها و بازندهها
🔺خوبه بعضی موقع ها حرفاتو یادت بیارن. ان شاء الله روزی نشه مقابل این حرفا شرمنده بشیم و سرمون پایین باشه.
🔺اگه قرار باشه جنبش دانشجویی به چیزی افتخار کنه، اون چیزی نیست جز اینکه تو این بازی برنده ها و بازنده ها؛ در کنار بازنده هایی باشه که معمولا نه تریبونی دارند و نه توانی برای صدا زدن...
.
پ.ن: کلیپ مربوط به تجمع سال 99 آذرماه مقابل وزارت کشور هست سر ماجرای آلونک بندرعباسی..
@marghoomat
@naghdname_ir
☝️برخی از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی
🔹 رهبر انقلاب در دیدار با اعضای شورایعالی انقلاب فرهنگی از بروز نداشتن هویت جمعی این شورا در جامعه گلایه کرده و خواهان تاثیرگذاری بیشتر این نهاد بر فرهنگ کشور شدند.
🔻 با توجه به مطرح شدن مساله #وقت، یک سوال پیش می آید: اگر کسی وقت ندارد که در این شورا بر مدیریت فرهنگی کشور تمرکز کند، شرعا مجاز به اشغال صندلی شورای عالی هست یا نه؟
🔻در ثانی، جز استاد رحیم پور ازغدی و برخی از مسئولین دولت، کدامیک از آقایان عضو شورا در #جهاد_تبیین حضور موثری داشته اند؟
@darseenghelab
@naghdname_ir
📌نقدپذیری و نگاههای میانرشتهای
برخی گفتهاند کسی که فقط در یک رشتهی علمی محصور و محبوس میشود نسبت به همان رشته نیز ناآگاه میماند.
شکستن حصار و از بیرون نگاه کردن موجب آگاهی و شناسایی میشود.
غلامحسین ابراهیمی دینانی
@naghdname_ir
@alamekabireaghl
📌در اين كاسه شير خون خواهيد دوشيد...
▪️سوز و اشک بر حضرت زهرا سلام الله عليها مادامی انسان را به حرکت در میآورد و منجر به تربیت انسان میشود که دقت نظری داشته باشیم بر سخنانی که ریشهی آن مصیبتها را بیان میکند.
▪️حضرت در پاسخ به ام سلمه که گفت شب را چگونه صبح کردی، فرمود:
✔️حزن و اندوه قلبم را فراگرفته، حرمت علی را هتک کردند و خلافتش را غصب کردند.
✔️این منافقان دشمنی علی را در دلهایشان پنهان داشتند و بند کمان ایمان از سینههای آنان برید.
✔️آنچه دلشان میخواست به سبب غرور دنیا به ما آزار کردند.
▪️حضرت در این فرازها #نفاق، #غروردنیا، #ضعفایمان را عامل ايستادن مقابل حق امام ميداند.
▪️در دنياي امروز نيز يقيناً انسان همان انسان است و اگر دردها درمان نشود ممكن است روزي مقابل امام زمان نيز به طغيان بپردازد.
▪️حضرت خطاب به زنان انصار و مهاجر نكاتي را بيان فرمودند كه اين نكات هم دقيقاً ميتواند علت و منشاء مقابل امام ايستادند باشد:
✔️زشت باد كندي شوهرانتان، شكستگي شمشيرشان و تباهي رايشان
✔️شوهران شما با علي دشمني كردند چون سختگير بود در راه خدا
✔️كار شوهران شما آبستن فتنه و فساد شد، كمي صبر كنيد تا نتيجه دهد و در اين كاسه شير خون خواهند دوشيد، آنجاست كه بازماندگان ميفهمند گذشتگان چه كردند؟
📜برگرفته از كتاب سقیفه؛ بررسی نحوه شکل گیری حکومت پس از رحلت پیامبر اکرم (ص)، علامه سید مرتضی عسکری
🔻نقدنامه را دنبال کنید:
@naghdname_ir