علامه مجلسی در کتاب بحارالانوار به نقل از مجالس و نیز مکارم الاخلاق در وصیت پیامبر اکرم صلی الله علیه به ابوذر روایت کرده است؛ که فرمودهاند:
ای ابوذر !از خداوند شرم کن قسم به کسی که جانم به دست اوست من وقتی به طهارتگاه میروم با لباسم خود را به جهت شرم از دو فرشتهای که با من هستند میپوشانم تا آنجا که فرمودند حق حیا را درباره خداوند ادا کن و هنگامی که آدمی در حکم این روایت اندیشید و حقیقت شرم را درک کرد و به راستی که از خداوند شرم کرد؛ از شرم روز عرضه (اعمال) به خداوند و از عذاب آن نجات مییابد.
منبع کتاب: اسرارالصلاة میرزا جواد آقای ملکی تبریزی ترجمه صادق حسنزاده _علی خلیلی
🆔https://eitaa.com/majleci
🔴 کرامت علامه مجلسی هنگام تولد
🌹 یکی از علماء خراسان که با ملا محمد تقی مجلسی سابقه دوستی داشت، در بازگشت از زیارت عتبات مقدسه به اصفهان می رود تا با دوست قدیمی خود تجدید عصر کند. در اثناء راه رویای صادقه ذیل را می بیند و چنین تعریف می کند:
🔵 در عالم خواب وارد خانه ای شدم که پیغمبر اکرم صلی الله علیه وآله و ائمه ی اثنا عشر علیهم السلام جمیعاً به ترتیب نشسته بودند. حضرت صاحب الامر عجل الله تعالی فرجه الشریف در آخر مجلس نشسته بودند، که مرا بعد از آن حضرت جای نشستن دادند.
🔹 ناگاه دیدم ملا محمد تقی(پدر علامه مجلسی) شیشه گلابی آورد و پیغمبر و ائمه علیهم السلام از آن گلاب استفاده کردند و به من نیز از آن گلاب دادند.
🔹 سپس ملا محمدتقی رفت و قنداقه ای به دست گرفته، به خدمت رسول خدا (ص) آورد و عرض کرد: برای این طفل دعا کنید که خداوند او را عالم و مروج دین گرداند. پیامبر اکرم (ص) آن قنداقه را به دست گرفته، برایش دعا کردند. سپس به دست امیرالمؤمنین علیه السلام داده، ایشان هم دعا فرمودند، سپس به امام حسن علیه السلام و....تا رسید به دست حضرت صاحب الامر عج الله تعالی فرجه الشریف ایشان هم دعا فرمودند. قنداقه را به من داد، من هم دعا کردم و از خواب بیدارشدم و از خاطرم گذشت تا اینکه وارد اصفهان و منزل آخوند ملا محمد تقی مجلسی شدم.
🔹 پس از تعارفات اولیه شیشه گلابی آورد و من از آن گلاب استفاده نمودم. سپس به اندرونی منزل رفت و قنداقه ای نزد من آورد و گفت: این مولود تازه متولد شده، شما برای او دعا کنید، که خداوند او را از مروجین دین مبین اسلام گرداند.
🔹 من قنداقه را گرفتم، برایش دعا نمودم، آنگاه آن خوابی را که در بین راه دیده بودم به خاطرم آمد و تمام آنرا برای آخوند ملامحمد تقی مجلسی نقل کردم.
🔹 بالآخره پس از ۹ یا ۱۴ سال( آنطور که نقل شده) می بیند خداوند فرزندش را نابغه زمان قرار داده است.
🌕 و به همین دلیل مجلسی نامیده شد و در یک مجلس تمام معصومین برای او دعا کردند.
✨نثار روح مطهرشان صلوات✨
🆔 @majleci
🔴🔵 رؤیای شگفت آیت الله مرعشی نجفی درباره علامه مجلسی(رحمه الله علیه)
🌺 آیت الله سید عباس کاشانی(ره)برای استاد ابوالحسنی منذر(ره) نقل کردند که آیتالله مرعشی(ره)به من فرمود:
🔹 من خیلی عاشق علّامه مجلسی بودم. مخصوصاً وقتی که یاد بیانات علامه میافتادم، از اینکه چرا بعضی جرأت میکنند و تعبیرات ناروایی را نسبت به ایشان به کار میبرند، در تعجب بودم.
یک شب خیلی به حضرت صدّیقه، فاطمه زهرا «سلام الله علیها» متوسل شدم تا در برزخ، مقام علّامه مجلسی را به من نشان دهند. همان شب در خواب دیدم که به «قبرستان وادیالسلام» رفتم تا برای همه مؤمنین، اساتیدمان و فقهایی که در آنجا هستند فاتحه بخوانم.
🔺 دیدم وادی السلام یک صحرای بی حّد و حصر است؛ یک بیابان ولکن مملوّ از عمامه!
همه اهل علماند و گویا من در عالم خواب همه را میشناسم: «شیخ کلینی»، «شیخ صدوق»، «شیخ مفید»، «سلّار»، «ابن حمزه» [ره]، بزرگانِ مشهد؛ تمام. حاج شیخی هم که من در این جمع می دیدم «حاج میرزا حسین نوری» [صاحب مستدرک الوسائل] بود.
من حاج میرزا حسین نوری را درک نکرده بودم اما گویی ایشان را از قبل دیدهام و میشناسم.
دیدم آن جلو، طرفِ قبله، یک دری از خاتَم -که با هیبت و عظمت است - وجود دارد ؛ یک نفر هم کنار آن ایستاده و آن در بسته است. به حاجیِ نوری عرض کردم اینجا کجاست؟
🔺 فرمودند: اینجا قطعهای از «وادی السلامِ نجف» است. وقتی نظاره کردم، آثار قبری را ندیدم امّا هوا و فضایِ خیلی خوب و مایه انسی داشت که انسان دوست داشت از آن جدا نشود.
🔺حاجی نوری فرمودند: ارواح مؤمنینِ شیعه هر جای دنیا که باشند پس از وفات به وادی السلام منتقل میشوند و در اینجا تا روز قیامت متنعّماند.
امروز پیغمبر اکرم، ائمه اطهار و حضرت زهراء «سلام الله علیهم اجمعین» اذن عام دادند که با نوّابشان ملاقات کنند. پشت این در باغی است که پیامبر اکرم، ائمه و حضرت زهرا [سلام الله علیها] در آن باغ هستند.
🌹 آن آقایی هم که دمِ در ایستاده، «علاّمه مجلسی» است. ایشان واسطه بین پیغمبر، ائمه و علمای شیعه است. خودِ پیغمبر صلّ الله علیه و آله و سلم به علّامه مجلسی لقب «بابُ الأئمّه» دادهاند!
.
علّامه هم جفت جفت آقایان را صدا میکرد: مثلاً «محمد بن یعقوب کلینی و صدوق»، «شیخ مفید و شیخ طوسی»، «سید رضی و سید مرتضی»... آقایان جفت جفت به ملاقاتِ پیغمبر (صلی الله علیه و آله) میرفتند. من از هول و هیبتِ واقعهای که در آن فضا دیدم از خواب جستم.
🆔 @majleci
🔴🔵 مجلسی به دین ما خیلی خدمت کرده است.
🌕 یکی از وعاظ اصفهان میگوید دید مثبتی نسبت به علامهمجلسی نداشتم اعتقاد داشتم با نقل احادیث ضعیف هم کتب خود را ضعیف کرده است هم ما را در دفاع از دین به زحمت انداخته است.
🔹 شبی در عالم رویا چنان به نظرم رسید که در اصفهان هستند و به قصد زیارت مرقد علامه به مسجد جامع رفتم به آستانه صحن مجلسی که رسیدم عده زیادی مرد و زن را دیدم که در رفت و آمد بودند و درب صحن هم سید بزرگواری را مشاهده کردم که گویا منتظر کسی بود چون خواستم وارد شوم با اشاره دست مرا منع کرد.
🔹 خسته و آزرده خاطر شدم و در گوشه ای ایستادم چندین مرتبه خواستم با جمعیت وارد شوم آن بزرگوار مراقب من بود و در تمام دفعات مرا از ورود منع میکرد و اجازه دخول نمی داد بسیار متاثر و ناراحت شدم در این هنگام دیدم که دو سید بزرگوار جوان بسیار زیبا و خوش قیافه و جذاب از درب خارج شدند و با ایشان مشغول صحبت گردیدند از طرز صحبت و برخورد این دو با آن بزرگوار (و بالعکس) آثار مهر و محبت بی اندازه نسبت به آنان حس کردم و چون صحبت آنها تمام شد و آن دو خواستند خارج شوند با خود گفتم خوب است که ایشان را در نزد آن سید بزرگوار واسطه قرار دهم تا اجازه زیارتم دهد به همین منظور جلو رفته و پس از عرض سلام از ایشان درخواست شفاعت کردم که مرا اجازه ورود دهند آن دو بزرگوار با محبت فراوان به من فرمودند چرا نسبت به مجلسی چنان فکر باطلی کردی مجلسی به ما (یا دین ما ) خیلی خدمت کرده است به دنبال آن شفاعت مرا کرده و داخل بقعه مجلسی شدم
🔹 در آنجا پس از زیارت و دعا از کسی پرسیدم که آن بزرگوار که اجازه ورود به من نمیداد و این دو بزرگوار که واسطه شفاعت من شدن چه کسانی بودند در جواب گفتند آن بزرگوار امیرالمومنین علی علیه السلام و آن دو حسنین علیهم السلام بودند از خواب بیدار شدم و در فرمایش آندو دقت کردم که فرمودند:
مجلسی به دین ما خیلی خدمت کرده است.
📚 زندگینامه مجلسی صفحه ۲۳۹
🆔 @majleci
فرزندان علامه مجلسی
علامه مجلسی دارای دو همسر بوده است اولی دختر سید ابوتراب گلستان و خواهر میرزا علاءالدین گلستان که از این زن دارای یک پسر و دو دختر شد دومی خواهر ابوطالب خان نهاوندی که از او یک پسر و یک دختر پیدا کرد.
فرزندان علامه از همسر اول
پسر: میرزا محمد صادق که مرد فاضلی بود و در زمان حیات علامه درگذشت.
دختران: اولی همسر میر محمد صالح خاتون آبادی دومی همسر میرزا محمد کاظم مجلسی (پسر عموی خود)
فرزندان علامه از همسر دوم
پسر: میرزا محمدرضا مجلسی
دختر: همسر ملا حیدرعلی شیروانی (پسر عمهاش)
توجه: میرزا حیدرعلی مجلسی میگوید: علامه مجلسی همسر سومی هم داشته که عتیقه معقوده بوده (زن کنیزی گفته میشود که طبق قرارداد در مقابل کاری که انجام میدهد آزاد میشود) و از او دو دختر و دو پسر به هم رسانید پسرها میرزا محمد جعفر و میرزا عبدالله بودند.
از این فرزندان علامه از هر سه زن نوههای دختری و پسری فراوانی پدید آمدهاند که در کتابهای« انساب خاندان مجلسی و مرات الاحوال» به تفسیر از آنها یاد شده است از بین پسران علامه مجلسی یکی از آنها صاحب نام و عنوان شد و او هم میرزا محمدرضا بود میرزا محمدصادق که گفتیم در زمان پدرش درگذشت مولا عبدالله هم در خرم آباد از دنیا رفت؛ اما میرزا محمدرضا دانشمندی بلندپایه و به فقه و حدیث و تفسیر آگاه بود و همچنین ادیب بوده و اشعاری از او به جا مانده است او از مدرسین مشهور اصفهان بوده ه از پدر خود روایت میکند (اجازه نقل روایت داشته) و در سال ۱۱۳۴ رحلت کرده و در مقبره پدرش دفن شده است.
امروزه در ضریح علامه مجلسی سه سنگ قبر به چشم میخورد که به ترتیب مرقد ملا محمد تقی مجلسی؛ملا محمد رضا مجلسی و ملا محمد باقر مجلسی است یعنی ملا محمد رضا در وسط بین قبر پدر و جد خود میباشد.
منبع :زندگینامه علامه مجلسی تالیف سید محمد حسین سجاد
🆔@majleci
🔴 دعایی با فضیلت در شب جمعه
🔵 علامه مجلسی رحمت الله علیه فرمودند:
🌺 در یک شب جمعه ای این دعای شریف نظر مرا زیاد به خود جلب نمود .
🌕 بسم الله الرحمن الرحیم
اَلْحَمْدُ لله مِنْ اَوَّلِ الدُّنْیا اِلی فَنائِها وَ مِنَ الآخِرَة اِلی بَقائِها . اَلْحَمْدُاللهِ عَلی کُلِّ نِعْمَه ، اَسْتَغْفِرُالله مِنْ کُلِّ ذَنْبٍ وَ اَتُوبُ اِلَیْه ، وَ هُوَ اَرْحَمُ الرّاحِمینَ
پس من در آن شب جمعه این دعا را خواندم.
🔹 در شب جمعه ی دیگر نیز باز در میان دعاها این دعا بیشتر از همه برایم لذیذ آمد و مشغول به خواندن آن شدم. در حین قرائت این دعا بودم که ناگهان شنیدم هاتفی (ندا دهنده ای) از سقف خانه آواز داد:
🔺 اًیّهَا العالِمُ الفاضِلُ! همانا در شب جمعه ی گذشته که این دعا را قرائت کردی هنوز کِرام الکاتبین از نوشتن ثواب آن فارغ نشده اند که بار دیگر شروع به خواندن آن کردی....
🌹 پس من فهمیدم که این دعای عجیب چقدر در درگاه الهی آثار و برکات دارد.
🆔 eitaa.com/majleci
🟣🟣 تغییر مسیر علمی در زندگی علامه
علامه مجلسی( ره )خود در مقدمه جلد اول بحارالانوار میفرماید:« من در ابتدای جوانی در تحصیل انواع مختلف دانشها حریص بودم و از هر علمی بهره کافی بردم سپس در آثار و نتایج علوم تامل کردم ودر غرض ها ونیات دانشجویان آن اندیشه کردم و به این نتیجه رسیدم که: اگر این علوم از سرچشمه صافی وحی و الهام گرفته نشود سودی نخواهد داشت و حکمت اگر از بزرگان دین اخذ نشود نمیتواند موجب رستگاری گردد.
پس از مطالعه و دقت دریافتم که تمام علوم در قرآن کریم و اخبار اهل بیت رسالت علیه السلام یعنی خزینههای علوم الهی میباشد. پس آنچه را که مدتی از عمر خود را در تحصیل آن ضایع کرده بودم رها کردم؛ با وجود آنکه در زمان ما بسیار رایج و متداول است و به علومی توجه کردم که به سود آخرت من بود در حالی که بازار آن در این عصر و زمان به رونق است پس بحث و تحقیق در اخبار ائمه طاهرین علیه السلام را وجهه خاطر خود ساختم...»
از سخن علامه در این مقدمه دانسته میشود که وی عمر شریف خود را در خدمت به قرآن و عترت گذرانده و تمام هم وغم خود را در نشر علوم الهی و احادیث اهل بیت صرف کرده است .
کتب اربعه شیعه ؛صحیفه سجادیه و آثار مهم علمای قبل از خود را عنوان اصلی کار خود قلمداد کرده و تا آخرین لحظه حیات پربرکت خود از هیچ تلاشی در این راه فروگذار نکرد پیش از علامه؛ ملا محسن فیض کاشانی( شاگرد ملاصدرا )نیز چنین سرگذشتی داشته با اینکه خود در فلسفه و علوم عقلی صاحب نظر بود و کتابهایی نیز تالیف کرده بود ناگهان به قول خودش از خواب بیدار شده و راه خود را از فلسفه و عرفان متوجه علوم اهل بیت عصمت و طهارت میگرداند .
منبع :زندگینامه علامه مجلسی تالیف سید محمد حسین سجاد
🆔http://eitaa.com/majleci
اساتید علامه مجلسی
🟣محدث گرانقدر حاج میرزا حسین نوری در کتاب فیض قدسی ۱۸ تن از استادان علامه مجلسی را نام میبرد که البته بعضی از آنها استاد اجازه او بودند نه استاد درسی . اینجا ما به بیان نام عدهای از آنها بسنده میکنیم وگاه مختصری درباره ی بعضی از آن ها.......
این بزرگواران به ترتیبی که محقق توانا جناب آقای دوانی بزرگ مرد علم و دین آوردهاند از این قرارند:
1- پدرش علامه مجلسی اول پیش از این گفتیم که بیشتر تحصیلات علامه مجلسی در محضر پدرش بوده است و آن بزرگوار در رشد و شکوفایی شخصیت علامه نقش بسزایی داشته است
2- ملا محمد صالح مازندرانی ملا صالح؛ داماد مجلسی اول و شوهر خواهر علامه مجلسی است که سرآمد شاگردان پدر علامه نیز بوده است.
3-ملا حسنعلی شوشتری در سال ۱۰۶۹ هجری قمری وفات کرده است.
4-میرزا رفیع الدین طباطبایی نایینی درگذشت به سال ۱۰۸۰ هجری قمری
5- میر محمد قاسم قهپایی اصفهانی قهپایی به ضم قاف عربی شده کوه پایه که امروز به آن کوپا میگویند منطقه نزدیک اصفهان
6-مولا محمد شریف روی دشتی اصفهانی از شاگردان شیخ بهایی درگذشت به سال ۱۰۸۷ هجری قمری.
7-شیخ عبدالله فرزند شیخ جابر عاملی ایشان استاد مجلسی اول و دوم پدر و پسر هر دو بوده است.
8- شیخ علی عاملی نواده شهید ثانی در آغاز جوانی از جبل عامل لبنان به اصفهان هجرت کرده است در سال ۱۳۱۴ در اصفهان فوت میکند و جنازهاش را به خراسان برده و در مدرسه میرزاجعفر دفن میکنند.
9-میر شرف الدین شولستانی از اساتید پدر و فرزند هر دو در علامه در ۳۳ سالگی از او در نجف اشرف اجازه اجتهاد میگیرد.
منبع :کتاب زندگی علامه مجلسی تالیف سید محمد حسین سجاد
🆔 eitaa.com/majleci
📘شاگردان علامه مجلسی📘
🔹از دیگر برکات وجودی علامه مجلسی تربیت شاگردانی است که هر کدام مایه افتخار ایران و مذهب شیعه بودهاند و در ترویج مذهب نقش بسزایی داشتند تعداد آنان بسیار است خصوصاً که نام کسانی که اجازه نقل حدیث از علامه کسب کردند با نام شاگردان علامه در آمیختهاند برشمردن آنها کاری دشوار است در این زمینه کتابهایی نوشته شده است باری شاگرد گرانقدر او میرزا عبدالله اصفهانی در کتاب «ریاض العلما »میگوید: شاگردان علامه به هزار نفر بالغ میگردید و همچنین محدث جزایری شاگرد دیگر علامه در« انوار النعمانیه» گوید: شاگردانش بیش از هزار نفر بودند اکنون تعدادی از مشهورترین آنها:
۱ _محدث بزرگوار سید نعمت الله جزایری بسیار نزدیک به علامه که چند سالی شب و روز خود را با علامه سپری کرده است.
۲ _میر محمد صالح خاتون آبادی؛ وی داماد علامه نیز بوده است که فرزند او میر محمد حسین خاتون آبادی _نوه دختری- علامه میباشد
۳ _حاج محمد اردبیلی مولف کتاب ارزشمند« جامعه الرواه» که مدت ۲۰ سال به تالیف این کتاب مشغول بوده است.
۴ _میرزا عبدالله اصفهانی مشهور به (افندی )مولف کتاب« ریاض العلما »در ده جلد در شرح حال علمای شیعه
۵_ میرزا علاءالدین گلستان شارح کتاب نهج البلاغه
۶_ شیخ سلیمان ماحوزی بحرانی ؛مولف کتابهای رجالی مهم بوده است.
۷_ شیخ محمد بن حسن حر عاملی محدث والامقام و مولف کتاب ارزشمند «وسائل الشیعه» که ظاهراً استاد حدیث علامه بوده و از او اجازه نقل حدیث دارد؛
۸_ میرزا محمد مشهدی؛ صاحب تفسیر مهم« کنز الدقایق »
۹ _ملا محسن فیض کاشانی ؛شاگرد و داماد ملاصدرا؛ از مشاهیر دانشمند شیعه و از پرکارترین آنها که در سال ۱۰۹۱ در کاشان از دنیا رفته و همان جا به خاک سپرده شده است
۱۰_ سید میرزای جزایری
۱۱_ میرفیض الله کوپایی
۱۲ _میرمحمد مومن استرآبادی- ساکن مکه مکرمه که در همان جا به دست سنیان متعصب به شهادت نائل گشت
۱۳_ محمد محسن آبادی که در آخر عمر خود به مشهد سفر کرد و در همان جا به سال ۰۸۹ ۱در جوار حضرت از دنیا میرود.
۱۴_ سید نورالدین عاملی وی در آغاز ساکن شام بوده پس به مکه رفته و مقیم آنجا میشود تا آنکه در سال ۱۰۶۷ از دنیا میرود.
۱۵ _ملا محمد طاهر قمی؛ وی شیخ الاسلام قم بوده و با فلاسفه و صوفیه دشمنی عجیبی داشته است وی در سال ۱۰۹۸ از دنیا رفت و قبر او در قم در قبرستان شیخان پشت آرامگاه زکریا ابن آدم است.
۱۶_ سید علی خان شیرازی؛ متولد ۱۰۵۷ در مدینه منوره که به اصفهان آمده و سلطان حسین صفوی به وی احترام بسیار نهاده و منصب صدارت را به او پیشنهاد میکند؛ اما او نمیپذیرد و به شیراز رفته و عزلت میگزیند تا به جوار رحمت حق میپیوندد.
منبع :زندگینامه علامه مجلسی تالیف سید محمد حسین سجاد
🆔http://eitaa.com/majleci
🔺قسمت اول
🔰 تالیفات علامه مجلسی
🔴 از مهمترین جلوه های درخشندگی شخصیت علامه مجلسی کتابهایی است که از او به یادگار مانده است و اصولا شهرت او مرهون تالیفات اوست؛ که هم از نظر تعداد و هم از نظر کیفیت و تاثیرات آنها قابل توجه است.
🔰 سه شاخص مهم در تألیفات علامه به چشم می خورد که به هر یک جداگانه می پردازیم :
اول : کثرت تالیف
🔵 علامه مجلسی یکی از علمای پرکار شیعه و بلکه اسلام به شمار می آید. وی در این عمر با برکت خود با آن همه اشتغالات، امامت جمعه و جماعت، شیخ الاسلامی، تدریس در حوزه و غیره توانست مجموعه بسیار خوبی از کتاب های عربی و فارسی از خود به جای بگذارد
🔶 میر محمد صالح خاتون آبادی -شاگرد و داماد علامه- که سی سال در خدمت علامه مشغول به تحصیل دانش بوده می نویسد:
« تالیفات علامه مجلسی، از عربی و فارسی چنانچه محاسبه شده یک میلیون و چهارصد و دو هزار سطر و خورده ای است، چنانچه این تعداد با به ازاء عمر شریف او حساب کنیم (تقسیم عدد مذکور و روزهای زندگی علامه) به ازاء هر روز، تخمینا" پنجاه و سه سطر و خورده ای میشود».
🔺 پیش از علامه مجلسی، از نظر پرکاری و زیادی تالیف، علامه حلی از علمای بزرگ شیعه زبان زد خاص و عام بوده است. در بین علمای اهل سنت هم، کسانی که پرکار بودهاند همچون محی الدین نووی،ابن جوزی ، سیوطی و ..
🔷 به هر حال در کنار آن همه کارهای دنیوی و اخروی این تعداد نوشته جای تحسین و شگفتی دارد. نویسنده مرآت احوال مینویسد:
«خانه خدا و عتبات عراق را مکرراً زیارت نمود و امور زندگی و نیازهای دنیوی را در نهایت ترتیب و انضباط مواظبت می کرد. با این حال شمار نوشته هایش به آن مقدار رسید ( ذلکَ فَضلُ الله یُوتیهِ مَنْ یَشاء) این از فضل و رحمت الهی است که به هر کس که بخواهد می بخشد».
ادامه دارد ...
🆔 @majleci
🔺قسمت دوم
دوم: ابتکار علامه:
🔴 شاخص دوم تألیفات علامه این است که کتاب های مفید و ارزنده ای در معارف اسلامی و ترویج مذهب تشیع به زبان فارسی روان و سلیس تالیف کرد که مردم کوچه و خیابان بتوانند به راحتی از آنها بهره ببرند.
🔵 همچنین علامه مجلسی و پدر بزرگوارش اولین دانشمندانی هستند که احادیث شیعه را به فارسی روان و قابل استفاده ترجمه کردهاند.
🔺دو امتیاز مهم:
یکی آنکه ترجمه ی کتاب هایی از دیگران هم بوده ولی به روانی و خوبی ترجمه های علامه نبوده و دوم اینکه ترجمههای دیگر در زمینه های احادیث و روایات اهل بیت علیهم السلام نبوده و این نوآوری علامه در آن برهه زمانیِ حساس است که پس از به قدرت رسیدن شیعه و پس از سالهای طولانی جدا بودن از فرهنگ اهل بیت به خاطر سلطه اهل سنت مردم نیاز داشتند تا با کلام نورانی معصومین علیهم السلام آشنا شوند و رهنمودهای امامان را سرلوحه زندگی خود قرار دهند.
🔺دین شیعه یا دین مجلسی
🔷 احمد بهبهانی می گوید: «علامه مجلسی در شیوه های بیان و حسن تعبیر، به منزله والا و قله رفیعی دست یافت و در آن همه نوشتارهای بسیار، چیزی از دقایق نکات زبان عربی از نظر وی مخفی نمایید.
در نشر مذهب شیعه به آن پایه رسید که عبدالعزیز دهلوی سنی مذهب، مولف کتاب «التحفة الاثنا عشریه فی ردّ الامامیة» تصریح نموده است که:
اگر مذهب شیعه مذهب محمدباقر مجلسی نامگذاری شود به تحقیق شایسته است، چرا که رونق شیعه به واسطه او بوده و پیش از وی شیعه دارای آن عظمت نبود.»
ادامه دارد ...
📚 مرآة الاحوال : ۱۱۴-۱۱۵
📚زندگینامه علامه مجلسی (ره)، صفحات ۵۷ و ۵۸
🆔 @majleci
🔺قسمت سوم
سوم: تاثیر شگفت آور و جهانگیر
🔴 کتاب هایی که علامه به زبان فارسی نوشت از همان زمان مورد استقبال عموم مردم قرار گرفت. کتاب های «حیات القلوب»، «زادالمعاد»، «حلیلة المتقین»، «حق الیقین»، «توحید مفضل» و ... از کتاب هایی است که هم اکنون نیز در اغلب خانه های مردم ایران و افغانستان و پاکستان و هند و عراق و کشورهای خلیج فارس و دیگر نقاط جهان موجود است و همگی از مرد و زن و پیر و جوان با شوق فراوان آنها را می خوانند و بهره میبرند.
اغلب آنها به زبانهای دیگر -همچون عربی، فارسی، اردو- ترجمه شده است.
🔵 محدث نوری که خود از محدثین بزرگ شیعه است و مجلسی ثانی لقب دادهاند می گوید:
«این که در ترویج تشیع، از لحاظ تالیف و تصنیف کسی به پای ایشان نمیرسد امری آشکار و غیرقابل انکار است.»
🔶 محدث نوری میگوید:
« یکی از اساتید بزرگ، از قول علامه بحرالعلوم نقل کرده است که: آرزو داشت تمامی نوشته هایش در دیوان عمل علامه مجلسی درج شود و در عوض فقط یکی از کتاب های ایشان که ترجمه متون اخبار و روایات است و همچون قرآن مجید در همه جا منتشر گردیده در نامه عمل او نوشته شود».
🔷 به دنبال نقل این مطلب محدث نوری می نویسد:
« چرا چنین آرزویی نداشته باشد در حالی که روزی و ساعتی از شب و روز به خصوص در ایام متبرکه و اماکن مشرفه نیست مگر آن که هزاران هزار عابد و گروهی از صالحان و پارسایان مناجات کننده، زائر و آن کسی که به تعقیبات نماز مشغول است، فریاد کننده و گریان به ریسمان تالیفات او چنگ زده اند و به وسیله آن چه او نوشته است متوسل اند و از توشه او بهره مند می شوند. در روایات آمده که چنین فردی در ثواب اعمال و فیوضاتی که خداوند به آن دعا خوانان و مناجات کنندگان عنایت نموده شریک خواهد بود».
🆔 @majleci
🔴 تاثیر شگفتانگیز کتاب حق الیقین علامه مجلسی
🔵 آقا احمد فرزند آقا محمد علی بهبهانی در کتاب «مرآة احوال» آورده است:
« به تحقیق هیچ شهری از بلاد اسلام و کفر، خالی از نوشته های ایشان نیست»!
و سپس اضافه میکند:
🔶 « کشتی در طوفانی گرفتار می شود و تمامی سواران آن پس از کوشش و تلاش بسیار و رنج طاقت فرسا خود را به جزیرهای که در بلاد کفر قرار داشت و اثری از اسلام در قانون وجود نداشت می رسانند. در خانه یکی از ساکنین آنجا مهمان می شوند و از سخنان او پی می برند که مسلمان است. به او می گویند: مردم این جزیره همه کافرند و تو رهسپار بلاد مسلمین نشدی. چه چیزی تا به اسلام تشویق و ترغیب نموده است و علت مسلمان شدنت چیست؟! آن مرد به اتاقش رفت و کتاب حق الیقین علامه مجلسی را آورد و گفت من و خانوادهام به برکت به ارشادات این کتاب مسلمان شدهایم.»
🔷 مرحوم تنکابنی نیز در قصص العلما آورده است:
« آخوند ملا محمد باقر را بر اسلام و مسلمین حقوق بسیار است چرا که انتشار مذهب شیعه از تألیفات آن بزرگوار شده و معروف است که چون آن بزرگوار کتاب حق الیقین را نوشت و آن کتاب انتشار یافت تا به ولایت شام رسید در اطراف و توابع شامات نیز اشتهار و انتشار یافت هفتاد هزار نفر از سنّیان شیعه شدند. »
🆔 @majleci
🟣🟣🟣تالیفات فارسی علامه مجلسی
اول: عین الحیات کتابی است بسیار مفید که دربرگیرنده پند و موعظه وداستانهای اسلامی و نصیحتهایی است که پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله به ابوذر غفار فرموده است تقریباً ۱۰۰ قصه پند آموز مشتمل بر ترک دنیا مثل قصه بلوهر و یوذا سف در این کتاب آمده است مجموعاً اصل نسخه خطی این کتاب دارای ۲۱ هزار سطر است.
دوم: مشکات الانوار این کتاب مختصری از عین الحیات است که اصل خطی آن شامل ۳۰۰۰ سطر است.
سوم: حلیه المتقین -از کتابهای معروف علامه است که به جهت استقبال خوانندگان توسط ناشران زیادی چندین بار به چاپ رسیده است اعمال و آداب مستحبی و سنن اسلامی از ناخن گرفتن و حمام رفتن تا آداب شب عروسی موضوع این کتاب است که اصل خطی آن شامل و ۱۲ هزار سطر است.
چهارم :حیات القلوب- در سه جلد نوشته شده است
«جلد اول _سرگذشت پیامبران از حضرت آدم تاخت پیامبر خاتم که اصل خطی آن در ۲۶ هزار سطر نگاشته شده است
جلد دوم_ درباره سرگذشت پیامبر اکرم صلی الله میباشد که اصل خطی آن در ۳۶ هزار سطر نوشته شده است
جلد سوم _در نبوت و امامت بیان برهان و دلیل عقلی در اثبات نبوت و امامت و فواید فرستادن پیامبر و امام است این جلد ناتمام است و اصل خطی آن شتمل بر ۳۰۰۰ سطر میباشد.»
پنجم :تحفه الزائر _مشتمل بر زیارت ائمه اطهار علیه السلام ست که اصل خطی آن در ۱۳۰۰۰ سطر میباشد
ششم: جلا الهیون -مشتمل بر تاریخ ولادت ،کیفیت شهادت پیامبر و ائمه علیه السلام و معجزات و احوال آنان که اصل خطی آن در ۲۲ هزار سطر میباشد
هفتم: مقیاس المصابیح-این کتاب مشتمل بر تعقیبات نمازهای شبانه روزی و اصل خطی آن در برگیرنده ۵۰۰۰ سطر میباشد.
هشتم :زادالمعاد_این کتاب مشتمل بر اعمال ۱۲ ماه سال است که اصل خطی آن در ۱۵ هزار سطر به نگارش درآمده است
نهم: ربیع الاسابیع_مشتمل بر اعمال هفته است که اصل خطی آن در ۳۰۰۰ سطر نوشته شده است
دهم :رساله دیات_در این کتاب مقدار دیه در موارد مختلف از نظر شرعی بیان گردیده است مثلاً اگر کسی؛ دیگری را زخمی کند یا به قتل برساند چقدر باید دیه بدهد غیره که اصل خطی آن در ۳ هزار سطر میباشد
یازدهم :رساله شکیات نماز_ که اصل خطی آن در ۷۵۰ سطر میباشد
دوازدهم: رساله اوقات نوافل شبانه روزی_ نوافل همان نمازهای مستحبی میباشد که قبل یا بعد از هر نماز واجب روزانه به ترتیبی که در شرع مقدس آمده به جا آورده میشود که هر کدام وقت مشخص و معینی دارد و این کتاب در همین زمینه تالیف شده است که اصل خطی آن در ۱۵۰ سطر میباشد
سیزدهم: رساله رجعت جعت _یکی از مسائل اعتقادی شیعیان است که بر طبق آن شیعه معتقد است پس از ظهور امام زمان عجل الله گروهی از انسانهای والا مقام و گروهی از بدکاران بدنام دوباره زنده میشوند و افراد بد به سزای اعمال خود میرسند .این رساله مشتمل بر کیفیت برگشتن ائمه و شیعیان آنان در آخرالزمان است که اصل خطی آن در ۲۰۰۰ سطر به نگارش درآمده است
چهاردهم: ترجمه رساله مالک اشتر نامه_ بسیار ارزشمند امیرالمومنین به سردار خود مالک اشتر است که در آن امام علیه السلام وظایف یک حاکم اسلامی را به طور مشروح بیان میفرماید که این نامه در نسخه اصل خطی آن در هزار سطر ترجمه شده است.
✅...ادامه دارد ...
🆔@majleci
پانزدهم: رساله اختیارات در این رساله علامه شرح میدهد که هر روزی از روزهای ماه؛ انسان چه کاری را اختیار کند که خوب و به جا میباشد که اصل خطی آن در ۵۰۰ سطر نوشته شده است.
شانزدهم: رساله بهشت و دوزخ که اصل خطی آن در ۷۰۰ سطر نوشته شده است.
هفدهم: رساله جنایز شامل اعمال تکفین اموات و کیفیت نماز میت و دفن آن که اصل خطی آن در ۷۰۰ سطر به نگارش درآمده است .
هجدهم :رساله کبیره اعمال حج و عمره که اصل خطی آن در ۱۰۰ نوشته شده است.
نوزدهم: رساله صغیره حج که مختصری است از رساله قبلی در ۷۰۰ سطر خطی.
بیستم: رساله مفاتیح الغیب شامل بیان اقسام استخاره میباشد در ۱۵۰۰ سطر خطی.
بیست و یکم: رساله مال ناصب: ناصب به کسی گویند که دشمن اهل بیت پیامبر صلی الله باشد به آنان دشنام میدهد دارایی چنین کسی طبق مذهب شیعه بر مومن حلال میباشد و این رساله شامل چگونگی تصرف در آن است که اصل خطی آن در ۵۰ سطر میباشد.
بیست و دوم: رساله زکات از چه چیز زکات واجب میشود و در چه چیز زکات نیست که اصل خطی آن در ۵۰ سطر میباشد.
بیست و سوم: رساله کفارات که در آن به مواردی که باید کفاره داد اشاره شده است که اصل خطی آن در ۱۰۰ سطر میباشد.
بیست و چهارم :رساله آداب تیراندازی که اصل خطی آن در ۵۰ سطر میباشد .شایان ذکر است تیراندازی به عنوان یک ورزش رزمی محسوب میشود که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به آن سفارش فرموده و از جمله وظایف پدر نسبت به فرزند را آموزش شنا و تیراندازی بیان فرمودند اند.
بیست و پنجم: رساله نکاح در آداب ازدواج
بیست وششم: رساله نماز در ۵۰ سطر خطی
بیست و هفتم: رساله آداب نماز در یک هزار سطر خطی
بیست و هشتم: رساله تحقیق آیه شریفه «السابقون السابقون اولئک المقربون»
بیست و نهم: رساله فرق میان صفات ذاتی و صفات فعلی خداوند سبحان در ۲۰۰ سطر خطی.
سیام: رساله تعقیب مختصر نمازهای شبانه در یک سطح سطر خطی.
سی و یکم: رساله تحقیق بداء در یک ۱۰۰ سطر خطی.
سی و دوم: رساله جبر و تفویض . که آیا خداوند در اعمال و افعال بندههای خود دخالت دارد یا نه .
این مسئله یکی از مسائل اعتقادی مهم است که در کتابهای اعتقادی مفصل پیرامون آن بحث شده است در ۱۰۰ سطر خطی.
سی و سوم: ترجمه رساله فرحه الغرای شامل معجزات و امور غریبه و خارقالعادهای است که در مرقد مطهر امیرالمومنین علیه السلام به ظهور رسیده است و در ۴۰۰ سطر خطی.
سی و چهارم: ترجمه توحید مفضل
این کتاب مشتمل بر حدیثی طولانی است که مفضل از حضرت صادق علیه السلام در یگانگی خداوند و علم و حکمت او روایت کرده است این رساله در ۲۸۰۰ سطر خطی نگاشته شده است.
سی و پنجم: ترجمه توحید امام رضا علیه السلام این کتاب هم مانند توحید مفضل است در ۷۰۰ سطر خطی.
سی و ششم: ترجمه زیارت جامعه در ۲۰۰ سطر خطی.
سی و هفتم: ترجمه دعای کمیل در ۲۰۰ سطر خطی .
سی و هشتم: ترجمه دعای مباهله در ۱۵۰ سطر خطی.
سی و نهم: ترجمه دعای سمات در ۲۰۰ سطر خطی.
چهلم: ترجمه دعای جوشن صغیر در یکصد سطر خطی .
چهل و یکم: ترجمه حدیث عبدالله بن جندب در ۲۰۰ سطر خطی.
چهل و دوم: ترجمه حدیث رجا ابن ضحاک در موضوع اعمال و آداب در حدیثی از حضرت رضا علیه السلام نقل شده است در ۳۰۰ سطر خطی.
چهل و سوم: ترجمه حدیث دعبل خزایی که در مدح حضرت رضا علیه السلام گفته است در ۵۰۰ سطر خطی.
چهل و چهارم: ترجمه حدیث ست الاشیا مشتمل بر بیان ۶ چیز که بندگان در آن دخالتی ندارند این رساله هم در ۱۰۰ سطر خطی میباشد .
چهل و پنجم: حق الیقین این کتاب مشتمل است بر اصول دین در ۳۱۰۰۰ سطر خطی آخرین کتابی است که علامه مجلسی تالیف کرده است کرامتی مربوط به این کتاب نقل شده است که ما آن را در همین نوشتار آوردهایم.
چهل و ششم: مناجات در یکصد سطر خطی.....
منبع :زندگینامه ی علامه ی مجلسی
تالیف: سید محمد حسین سجاد
🆔@majleci
تالیفات و کتابهای عربی علامه مجلسی
_ بحارالانوار: مهمترین و مشهورترین اثر علامه که به جهت اهمیت آن در بخشی جداگانه پیرامون آن سخن میگوییم.
_مرة العقول فی شرح اخبار آل رسول: این کتاب ۱۲ جلد و شرح کتاب کافی است که از بهترین و مهمترین تالیفات علامه مجلسی به شمار میآید علامه در شهر اصول کافی در ابتدای آن چنین مینویسد: من شرح کتب اربعه را از کتاب کافی شروع کردم زیرا این کتاب جامعترین اصول و بهترین مولفات فرقه ناجیه و بزرگترین آنهاست این کتاب بالا بر یکصد هزار سطر است.
_ملاذ الاخیار فی شرح تهذیب بالاخبار: این کتاب شرح تهذیب شیخ طوسی یکی دیگر از کتب اربعه شیعه و در سه جلد نوشته شده است محققین آن را از بهترین شرح های تهذیب به شمار آوردهاند این کتاب مشتمل بر ۵۰ هزار سطر میباشد.
_شرح الاربعین: شرح بر چهل حدیث است که در ۱۲۵۰۰ سطر تالیف شده است.
_الفوائد الطریفت فی شرح الصحیفه: این کتاب شرح صحیفه سجادیه است که تا پایان دعای چهارم صحیفه سجادیه است و مشتمل بر ۵۰۰۰ سطر میباشد.
_الاوزان و المقادیر: این کتاب اولین تالیف علامه مجلسی است که آن را در ۲۶ سالگی نوشته است بالغ بر ۲۲۰ سطر میباشد.
_رساله اعتقادات: کتاب معروف به اعتقادات مجلسی است که بالغ بر ۷۵۰ سطر است علامه آن را در یک شب تالیف کرده است او در این کتاب از پدرش در اتهام به تصوف دفاع میکند.
_المسائل الهندیه: در این کتاب برادر بزرگ علامه ملا عبدالله مجلسی از هند پیرامون ۹ مسئله فقهی از برادر کوچکتر خود علامه پرسش نمود این کتاب ۱۵۰ سطر میباشد. این کتاب در پایان زندگی نامه علامه مجلسی به قلم سید مصلح الدین مهدوی به چاپ رسیده است.
_الوجیزه فی الرجال: رسالهای است در علم رجال و از تالیفات مشهور علامه میباشد این کتاب در یک هزار سطر میباشد گویا این رساله به درخواست جمعی از طلاب و خواهش آنان در مشهد مقدس نوشته شده است.
_حواشی پراکنده بر کتب اربعه و دیگر کتابهای مهم: این کتاب بالغ بر یکصد هزار سطر میباشد.
_الاذانیه : رساله ای در اذان است .
🟣کتابهای دیگری نیز به قلم علامه وجود دارد که ما به مهمترین آنها طبق آنچه محدث نوری آورده است اشاره کردیم.
✅ادامه دارد .......
🆔@majleci