🟠 در این بحث کمی بیشتر به عبادات اجتماعی اشاره میکنیم:
👇 انواع عبادت اجتماعی شامل:
۱. جهاد در راه خدا:
✨پیامبراکرم(ص): «استقامت و پایداری یک روز مسلمان، در بعضی از جبهههای جهاد، برای او بهتر و بالاتر از چهل سال عبادت است.»
۲. امر به معروف و نهی از منکر:
✨امام باقر(ع): «امر به معروف و نهی از منکر، راه و رسم انبیاء، روش صالحان و شایستگان، فریضه و عبادت بزرگی است، که در سایهی آن واجبات دیگر برقرار میشود، افکار و عقائد محفوظ میماند، کسب و تجارت بر اساس مشروع و حلال قرار میگیرد، حقوق افراد مظلوم به آنها برمیگردد، و سر انجام پهنهی زمین و محیط جامعه به عمران و پیشرفت میگراید.»
۳. دفاع از حقوق مسلمانان:
باتوجه به اینکه از نظر اسلام، اهل ایمان و مسلمانان برادر همدیگر محسوب میشوند در نتیجه تمام افراد هم مسئولیت دارند از حقوق افراد دیگر که در واقع برادر آنها حساب میشوند دفاع کنند، و اگر ضربه و لطمهای بر پیکر فرد یا جامعهای وارد شود آن را رفع نمایند، و اگر از این وظیفهی سنگین شانه خالی کردند، و به نالههای مظلومان و ستمدیدگان ترتیب اثری ندادند، چنین افرادی مسلمان واقعی و راستین نخواهند بود!
۴. کمک به نیازمندان واقعی:
✨پیامبراکرم(ص): «کسی که برای کمک به برادر خود و سود رساندن به او اقدام کند، پاداش مجاهدان در راه خدا به او داده خواهد شد.»
۵. احسان به پدر و مادر:
🌹«لاَ تَعْبُدُوا اِلاَّ اِیَّاهُ وَ بِالْوالِدَیْنِ اِحْساناً ؛ جز برای خدا عبادت نکنید، و به پدر و مادر احسان و نیکی نمائید.»
پیامبر(ص): «نگاه فرزند به پدر و مادر، در صورتیکه از روی محبت و مودّت باشد ؛ عبادت است.»
۶. خانهداری زن برای همسر و فرزندان:
جهاد زنان طبق فرمایش ائمه(ع) خانهداری ذکر شده.
✨امام کاظم (علیهالسّلام) فرمود: «جهاد المرئة حسن التّبعل؛ جهاد زن اینست که در خانواده به طور شایسته شوهر داری نماید.»
۷. ازدواج و پیمان زناشویی و توالد و تناسل: (یعنی نسل بشریت را ادامه دادن)
✨پیامبر(ص): «هر کس دوست دارد از سنّت من متابعت کند، یکی از روشهای من ازدواج و پیمان زناشوئی است.»
۸. تولی و تبری:
✨امام صادق(ع): «اگر میخواهی بدانی که آیا در وجود تو خیر و صلاحی هست یا نه؟ به قلب خویش مراجعه کن، اگر بندگان و اطاعت کنندگان خدا را دوست داری و از گنهکاران و معصیتکاران بیزاری، بدان که در تو خیر و شایستگی وجود دارد، و خدای عالم نیز ترا دوست دارد.اما اگر با افراد نافرمان و گنهکار دوست و مهربان؛ و با نیکان و بندگان خدا دشمن و خشمناک هستی، در تو هیچ خیر و فضیلتی وجود ندارد، خدا هم از تو خشمناک و بیزار است، و انسان هم با کسی محسوب میشود که او را دوست دارد، و با او در کارها موافق است.»
۹. نگاه محبت آمیز برادرانه به سایر برادران و خواهران دینی:
✨پیامبر(ص): «نگاه به برادر مسلمان؛ از روی مودّتی که به خاطر خدا باشد؛ عبادت است.»
۱۰. پرداخت صدقات و انفاق در راه خدا
۱۱. آموختن علم:
میدانید در اول رسالهها نوشته یاد گرفتن علوم دینی برای کلیه مسلمین واجب است. این هم طبق یک حدیثی که رسول گرامی اسلام فرمود: «طلب العلم فریضه علی کل مسلم» یعنی یادگیری علم بر کلیه مرد و زن مسلمان واجب است. مراجع تقلید این حدیث را مختصر کردند و فرمودند منظور رسول گرامی اسلام احکام الهی و علوم دینی بوده و مثلاً در رابطه با ریاضی و فیزیک و شیمی و علوم متفرقهای که حالا زیاد ما در زندگی باهاشون سر و کار نداریم شاید نباشه.
۱۵. اصلاح بین مردم:
میدانید اصطلاحی داریم به نام دروغ مصلحتی. یعنی دروغ برای اصلاح بین مردم، زن و شوهر، برادر و خواهر، و اطرافیان ما که با هم دیگه قهر هستند و دعوا و خصومتی دارند. اینجا ما باید واسطهگری بکنیم و برویم بین آنها را اصلاح کنیم. حتی به دروغ هم که شده بگیم که فلانی دلش برای شما تنگ شده و از شما تعریف میکرد، حالا ظاهراً قهر هستید ولی فلانی به شما خیلی علاقه داره، ذکر خیر شما را داشت میگفت و...
اگر همچین کاری را بکنیم و باعث آشتی و رفع کدورت اونها بشه ضمن اینکه این دروغ گناه نیست بلکه دروغ مصلحت آمیزه و ثواب داره.
✨پیامبر اکرم (ص) فرمودند : «هر کس برای سازش دادن میان زن و شوهر قدم بردارد ، خداوند متعال ثواب هزار شهیدی که به حقیقت در راه خدا به شهادت رسیدهاند به وی عطا خواهد فرمود.»
۱۶. خمس:
در فروع دین ما پرداخت خمس یعنی یک پنجم از درآمد سالیانه و چیزهایی که بهشون خمس تعلق میگیره جزو عبادت اجتماعی هست.
۱۷. پرداخت زکات
۱۸. شرکت درانتخابات و انتخاب افراد صالح در همه انتخابات هم از عبادتهای اجتماعی میباشد.
🌟📚🌟📚🌟📚🌟📚
نکاتی درباره امر به معروف و نهی از منکر:
امر به معروف ونهی از منکر در امور واجب برگردن مسلمین واجب هست، البته شرط و شروط و تبصره داره.
از جمله:
🔹خطر جانی نداشتن
🔹احتمال تاثیر داشتن
🔹با لحن نرم و ملایم
🔹و رعایت آداب اون
با لحن تند و آمرانه که طرف مقابل را لجوج کنه، لازم نیست چون تاثیر معکوس داره.
حالا متاسفانه در شرایط فعلی معمولا تاثیری نداره و به هرکسی امر به معروف میکنی شروع به فحاشی میکنه. پس آدم بیشتر از آبروی خودش میترسه.
و اینجاست که انجام این واجب الهی مثل عمل جراحی چشم، خیلی باید دقیق، عالمانه، زیرکانه و بالحن بسیار نرم باشه.
👇مثال:
در ورزش صبحگاهی و کوهنوردی رهبر معظم انقلاب با دو مورد برخورد کردند.
یکی دختر و پسر جوان
که عزیزان من باهم محرم هستید؟
جواب نه
چون خانواده هامون مخالف و...
رهبر انقلاب قول مساعد برای وساطت و بعدش پیگیری و.... و نتیجه مثبت و تحول اون دو نفر
و یک مورد هم
سگ در آغوش جوانی بود
و رهبر معظم احکام شرعی نگهداری سگ را بازبان خوش و لبخند بیان میکنه. بدون خشونت
ماها گاهی تند عمل میکنیم.
❗️درضمن من اگر خودم عین همون منکر را انجام میدم نمیتونم به دیگری تذکر بدم
چون اول باید خود را اصلاح کنم.
✍ #امر_به_معروف
🌸اللهم
🌺وفقنا لما
🌷رضا محمد و آل محمد
🍀اللهم صل علی
💐محمد و آل محمد
🌿و عجل فرجهم
🔆 متن شایعه:
« چرا می گوییم " #بزنم_به_تخته"،
نمی گوییم "ماشاءالله"
یکی از دوستان نقل میکرد که یک روز با یکی از دوستان انگلیسی خود چت میکردم بهش گفتم: کار تو خیلی عالی بود.
بهم گفت: بزنم به تخته (Touch wood)
سپس گفت: شما مسلمونها حتما به جای این اصطلاح چیزی دارید
من گفتم: ماهم همین را استفاده میکنیم
رفیقم خیلی تعجب کرد وگفت: عجب...!!
بهش گفتم چه چیز عحیبی بود؟!
اون گفت: ما منظورمان از تخته همان تخته صلیب است که شر خون آشامان و پلیدی را از ما دور میکند...!!
تازه فهمیدم که سالهاست که ما به صلیب پناه میبریم از چشم شور
ما نادانسته بجای اینکه با گفتن: ماشاءالله ٬ به خداوند پناه ببریم به چوب وتخته صلیب پناه میبردیم.!
ای کاش اصل هرکلمه را قبل از اینکه به زبان بیاوریم بشناسیم.
تا بحال اگر نادانسته میگفتیم اشکالی نداره چون نمیدونستیم.
اما از این به بعد این کلمه را بکار نبریم.
چون ما مسلمانیم.
بسم الله، ماشاءالله، ولا حول ولا قوة الابالله
لطفاً این متن را برای دیگر دوستان هم به اشتراک بگذارید.
آموزه های قرآن »
🔆 پاسخ شایعه
1⃣ اصطلاح "زدن به تخته"، بدون در نظر گرفتن ملیت، مذهب و جغرافیا، در تمام دنیا یک خرافه ی مرسوم است. از جهان عرب گرفته تا فنلاند و برزیل و یونان و سوئد و انگلیس و آمریکا همگی عبارتی مشابه برای این خرافه دارند.
2⃣ منشا واقعی این عبارت نامعلوم است، اگر چه بسیاری از حدس و گمان ها دال بر این است که می تواند منشایی دینی و مذهبی داشته و برگرفته از وجود افسانه هایی مبنی بر قرار گرفتن روح های سرگردان در تنه ی درختان باشد.
3⃣ برخی خواستگاه این خرافه را یهودیان یا مسیحیان می دانند؛ عقیده ی دیگری منشا "زدن به تخته" را از ایرلند می داند؛ چرا که ایرلندی ها برای آگاه ساختن و تشکر از Leprechauns (فرشته های ایرلندی در شمایل مردی پیر با شنل های سبز یا قرمز) به تنه ی درختان می کوبیدند تا بد اقبالی را از آنان دور نگاه دارد. عقیده ی مطرح دیگری می گوید که با این کار شیطان قادر به شنیدن حرف های شما نخواهد بود و نمی تواند برای شما نقشه ی شومی بکشد.
4⃣ در ایران، این عقیده به اینصورت است که هنگام تعریف از خوبی های کسی یا چیزی، برای چشم نخوردن به تخته یا وسیله چوبی می زنند تا از چشم بد و بدشانسی محفوظ باشد.
🗣قرارگاه پاسخ به شبهات و شایعات
⚠️ #بادقتبخوانید.
مطالبی مهم درباره چلهگیری هایی که معمولا در گروههای مجازی گرفته میشه:
ما در مفاتیح الجنان غیر از دعای عهد هیچ کار چلهای نداریم! این چله گرفتن های متفاوت از وقتی فضای مجازی آمده، از وقتی واتساپ و تلگرام و شبکههای مجازی اومده و کانال و گروه راه افتاده ، ملت ما شدن چله بگیر! چلهگیری اصولا یک حرکتی بوده در زمان صوفیان و دراویش. فقط اونها چله میگرفتند.
👈در تمام قرآن یک دستور چله است اونهم مال حضرت موسی است و آقای جوادی آملی قشنگ و کافی درباره این مسئله توضیخ دادند. که این چلهی موسوی هست و از اول ذیالقعده شروع میشه و خوب است که انسان در این چهل روز بر ترک گناه و انجام واجبات و مراقبتهای اینگونه دقت کند. چلهی اذکار ( چهل روز اینو بگیم ، چهل روز اینکارو کنیم، و...) صحیح نیست. اگر شما برای انجام عبادت دینی (ولو مستحبی) از معصوم روایت ندارید، از معصوم دستورالعمل ندارید، ازعالم هم دستورالعمل ندارید، خودتون بین خودتون یک چیزایی رو باب کنید، این نامش میشه بدعت در دین! بدعت هم یعنی چیزی که در اصل دین نیست و بعد بدیع به اون ابداع و اضافه شده. حتی یک روایت هم در دین ما موجود نیست که به این کارها توصیه شده باشه. وقتی روایت نداریم و عالم موثق نگفته، برای چی صبح به صبح بلند میشید گروه چله تشکیل میدید؟ اولا درباره این چلهها معمولا خانمها اوایلش جوگیرن روز اول قرار میزارن عزم راسخ و روزهای بعد به بهانههای مختلف میگن یادشون رفت که بخونن!
🔴 مسئلهی بعدی درباره چلهی زیارت عاشورا به روش آیت الله حق شناسه که طریقهی اون در این قسمت کانال موجوده:
https://t.me/masir_hedayat1/114
و چقدر این چله سخته و برای حاجتهای سنگین و خاص هست. و آیت الله جاودان میگن کسی اگر حق الناس و حق الله داره اصلا ورود به اینها نکنه!❌ کسی که ۵ سال نماز قضا گردنشه افتاده تو این چلهها که چی بشه؟!
✅ شما فقط (غیر از چله زیارت عاشورا به سبک آیت الله حق شناس و چلهی دعای عهد که در مفاتیح آمده) در یک صورت میتونید چله بگیرید اون هم چلهی ترک گناه هست. مثلا نیت کنید چهل روز دروغ نگید. این کار خیلی هم خوبه روایت هم داریم:
🌹پیامبراکرم(ص): مَنْ أخْلَصَ لِلّهِ أرْبَعينَ صَباحا ظَهَرَتْ يَنابيعُ الْحِكْمَةِ مِنْ قَلْبِهِعَلى لِسانِهِ ؛ هر كس چهل روز خود را براى خدا خالص كند چشمه هاى حكمت از قلب وى برزبانش جارى مىشود. [نهج الفصاحه، ح 2836]
💠 اما تکرار میکنم ما در اذکار، و دربعضی اعمال عبادی و من در آوردی نمیتونیم فرمول درست کنیم. و چون ما این هارو نداریم و خودمون اختراعش میکنیم میشود بدعت....
حواسمون جمع باشه این چلههایی که برای سوره یس و الرحمن و.... میگیریم هیچ منبع موثقی نداره‼️
#چلهگیری_درفضایمجازی
منظور از چله و چله نشینی، آن است که انسان چهل روز با مراقبت و مواظبت به یاد حق و ذکر و عبادت و توجه به او مشغول باشد و امور غیر ضروری و غیر لازم را که باعث پراکندگی خاطر و تفرقه فکر میگردد و در حد امکان ترک نماید و همه اندیشه و فکرش خداوند و یاد او و اطاعت او باشد. چله نشینی به این معناست که انسان در مدت چهل روز کمال مراقبت و توجه به خداوند را داشته باشد و سعی بلیغ در ترک گناهان و دوری از محرمات الهی داشته باشد و در این مدت با یاد الهی و ذکر او و عبادت خالصانه شبستان وجودش را از نور و صفا لبریز سازد و زمینه تابش انوار الهی و درخشش آفتاب فطرت را در درون خویش فراهم آورد.
⭕ تذکر این نکته لازم است که معنای چله نشینی بریدن از مردم و شانه خالی کردن از مسؤولیت های اجتماعی و شرعی و انسانی نمی باشد و مهم این است که انسان در میان اجتماع باشد و از خود مواظبت و مراقبت نماید و بر خود مسلط باشد چون گاهی خدمت به مردم و گشودن گرهی از کار آنها و گرفتن دست انسانی درمانده و بیچاره اثرش از دهها چله نشینی بیشتر و عمیق تر است. در راه بندگی خدا هیچ عنصری مانند عمل به واجبات الهی و دوری از محرمات نقش آفرین نمیباشد و در سلوک راه بندگی نماز و توجه به آن و اهمیت دادن به آن نقش ویژهای دارد...
👇توضیحات استاد.صاحبی👇
من هم کاملا مخالف این چلههای من درآوردی هستم. برای همین هم نه گذاشتم و نه شرکت میکنم.
🔻 وظیفه دینی ما ؛ قضای واجبات فوت شده و ترک گناه و انجام مستحبات درحد وقت و توان برای تعالی روح اون هم با نماز شب و نافله و قرائت قرآن و دعاهای ماثور و موثق هست. خیلی از این چلههایی که خانمها میگیرن مصداق بدعته!
👈 حالا خانمهایی که تا به الان این چله هارا انجام دادن اگر بدعت و من درآوردی بوده، استغفار کنند و منبعد ادامه ندن و تکرار نکنند. چون تا به حال جاهل به موضوع بودن و نیت ثواب داشتند خداوند خواهد بخشید انشاءالله.
درباره گرفتن ختم قرآن هم ؛
ثواب که داره. منتهی داوطلبانه و در حد معقول باشه و خسته کننده نباشه. تکلیف اجباری گردن دیگران نیندازید.
⇩ تکرار میکنم:
وظیفهی اصلی ما
انجام واجبات و ترک محرمات و بعد انجام مستحبات درحد توان وحال و توفیق وقت مناسب و.... هست.
امام راحل (رض) در خواستگاری همسرش همین را فرموده بودن: که توقع من از شما انجام واجبات الهی است، مستحبات را مختارید و من هیچ اصراری ندارم... #چلهگیری_درفضایمجازی
🌸🌺🍀🌺🌸🍀🌺🌸