🌊آرامش مومنان در برزخ"
عالم برزخ به همان اندازه که برای کافران و منافقان و مشرکان سخت است، برای مومنان و نفوس مطمئن، عالم آسایش و آرامش و رفاه است. مومنان در عالم برزخ با آرامش کامل به پرسشهای فرشتگان پاسخ میدهند (ابراهیم، آیه 27) و از امکانات بهشت برزخی بهره مند میشوند (فجر، آیات 27 و 30 و مجمع البیان، ج9 و 10، ص 742) و از آسایش و آرامش و راحتی سود میبرند. (واقعه، آیه 89)
پایان عالم برزخی با برپایی قیامت آغاز میشود. (مومنون، آیه 100 و نیز روم، آیات 55 و 56) به این معنا که انسانها در عالم برزخ میمانند تا زمانی که جهان دنیا فرو پاشد و پس از آن قیامت بر پا گردد. در آن هنگام عالم برزخ از هم میپاشد و نظام دیگری جایگزین نظام دنیا و نظام برزخ میشود. به سخن دیگر، نظام دو گانه دنیا و برزخ، تا زمانی است که قیامت بر پا نشده است. هنگامی که نظام آخرت بر پا میشود دیگر نظام دو گانه کنونی یعنی دنیا و برزخ نخواهد بود، بلکه تنها نظام قیامتی است که همه هستی را در بر میگیرد.
به هر حال، جهان برزخ، جهانی است که برخی از خصوصیات دنیا و آخرت را در خود جمع کرده است. با این همه عالم برزخ، بخشی از جهان پیش از قیامت است و پس از قیامت، دیگر عالمی به نام عالم برزخ وجود نخواهد داشت . از این رو برخی گفتهاند که عالم برزخ بخشی از عالم دنیا و یا همان نشئه اولی است و با فروپاشی این نظام مادی دنیا و برپایی نشئه آخرت و جهان رستاخیز، دیگر چیزی به عنوان عالم برزخ نخواهد بود. بنابراین، عالم برزخ همانند عالم دنیا، بخشی از نشئه نخست است و تکراری نخواهد داشت.
✨✨
عذاب قبر سختیها و فشارهایی است که انسان پس از مرگ و وارد شدن به عالم بَرزخ با آنها مواجه میشود. کیفیت و چگونگی فشار قبر تا حد زیادی بر ما پوشیده است؛ برخی آن را فشار بر جسم دفنشده در خاک میدانند و برخی بر روح و بدن برزخی. عذاب قبر اقسام مختلفی دارد که یکی از آنها فشار قبر است. آیات قرآن و روایات اهل بیت بخشی از این حقایق را بازگو کردهاند، بر اساس روایتی از امام صادق(ع) افراد کمی عذاب قبر ندارند.
✨✨
✨✨
در آیات و روایات به گوشههایی از زندگی در قبر اشاره شده است. علامه مجلسی در جلد ششم بحار الانوار ۱۲۷ روایت در این موضوع نقل کرده است. در دعا و مناجاتهایی که از اهل بیت نقل شده نیز بارها از هول و هراس و شدت عذاب قبر به خدا پناه برده شده است.
عذاب قبر مربوط به مدفونان در زمین نیست، بلکه شامل هر میتی خواهد شد.
از امام صادق (ع) پرسیدند: آیا عذاب و فشار قبر به فردی که به دار آویخته شده و دفن نمیشود میرسد؟ حضرت فرمود: "آن خدایی که زمین به فرمان اوست، هوا نیز به فرمان اوست، پس خداوند عزّ و جلّ به هوا وحی میفرماید و هوا او را فشاری میدهد سختتر و شدیدتر از فشار قبر.."
✨✨
✨✨
از مجموع روایات استفاده میشود که فشار قبر اختصاص به کفار و مشرکین نداشته و تابع گناهان است. اگر مؤمنی در دنیا مرتکب گناهانی شود و گرفتاریهای دنیوی و مرضها و سختی جان سپردن نتوانست کفاره کامل گناهان او باشد ممکن است به فشار و عذاب قبر مبتلا شوند. فشار قبر برای چنین مؤمنینی کفاره گناهان آنان است. عذاب قبر متناسب با اعمال انسان و پروندهای که با اوست بسیار متغیر است.
ابو بصیر میگوید: به امام صادق(ع) گفتم: آیا احدی هست که از فشار قبر نجات پیدا کند؟ فرمود: پناه به خدا میبریم از فشار قبر. چقدر اندک هستند افرادی که از فشار قبر نجات پیدا میکنند.
حتی پیامبران و امامان معصوم با اینکه از عذاب قبر به دورند، از سختیها و تنهایی قبر به خدا پناه برده و خود را بینیاز از انس با دیگران نمیدانستند. حضرت فاطمه(س) در وصیت خود به امام علی(ع) از ایشان درخواست کرد که او را پس از به خاک سپاری تنها نگذارد: 💔فَاَکْثِرْ مِنْ تِلاوَةِ القرآن وَ الدُّعَاءِ فَاِنَّها ساعَةٌ یحْتاجُ الْمیتُ فیها اِلی اُنْسِ الاَحْیاءِ...: پس از اینکه مرا دفن کردی بر سر مزارم زیاد قرآن بخوان و دعا کن؛ زیرا در چنین لحظههایی مردگان به انس گرفتن با زندگان نیاز دارند.💔
✨✨
امام خمینی در کتاب چهل حدیث مینویسد:
فرضا که انسان مبتلای به معاصی دیگر نگردد - گرچه بعید بلکه محال..
عادی است خود تعلق به دنیا و محبت به آن اسباب گرفتاری است، بلکه میزان در طول کشیدن عالم قبر و برزخ همین تعلقات است هر چه آنها کمتر باشد برزخ و قبر انسان روشنتر و گشادهتر و مکث انسان در آن کمتر است..👌🏻
✨✨
✨✨
👇🏻برخے از گناهانے که فشارقبر را زیاد مےکند:
🔺حق الناس: حقوق مالی و غیر مالی مردم را ضایع کردن از عواملی است که موجب فشار و عذاب قبر میشود، از جمله: سخن چینی، غیبت، عیبجویی و بدگویی از مردم، عقوق والدین، خوردن مال حرام، رباخواری..
🔺دوری بیجهت مرد از همسرش در صورت نیاز او
🔺بد اخلاقی: بد اخلاقی با مردم یا خانواده و دوست و رفیق از جمله چیزهایی است که موجب عذاب و فشار قبر میشود حتی اگر انسان از مؤمنین باشد، همچنان که در داستان سعد بن معاذ مشهور است.
🔺ایستاده بول کردن که برخی آن را کنایه از مراعات نکردن پاکی و نجسی میدانند.
🔺نداشتن ولایت ائمه معصومین(ع)
🔺یاری نکردن مظلوم
🔺ضایع نمودن نعمتهای الهی
✨✨
✨✨
شب اول قبر، فشار قبر، حضور نکیر و منکر دو فرشتهی الهی که برای سوال و جواب بر میت وارد میشوند و عذابی که در این شب فرد به آن دچار خواهد شد همه و همه به راز آلود و مبهم بودن مرگ و دنیای پس از آن دامن می زنند.
بازماندگان نیز می توانند با خواندن تلقین هنگام دفن و تلاوت قرآن برای میت به خصوص توسط فرزندان صالح و پرداخت بدهکاریهای مادی و معنوی او، به رهایی فرد از فشار قبر و سختیهای شب اول قبر بکاهند.
✨✨
✨✨
حضرت علی(ع) در رابطه با شب اول قبر میفرماید:
«همانا آن زندگی سخت و دشواری که خداوند دشمن خود را از آن بیم داده، عذاب قبر است، که خداوند بر کافر 99 اژدها مسلط کند که گوشت بدنش را به دندان گزند و استخوان او را بشکنند و پیوسته بر سر او درآمد و شدند تا روزی که از قبر برانگیخته شود که اگر یکی از آنها اژدهایان در زمین بدمد هرگز زمین زراعتی نرویاند»
اما انسان مؤمن که به تکالیف شرعی خود و ترک محرمات عمل کرده و به لطف و مهربانی خداوند امیدوار است، نه تنها هراسی از مرگ ندارد بلکه به آن مشتاق نیز هست چرا که بر اساس وعده الهی فرد صالح و نیکوکار در سرای آخرت همنشین پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) خواهد بود و از نعمت های بی پایان الهی بهره مند میشود..
✨✨
🌺عنه صلى الله عليه و آله :مَن قالَ في كُلِّ يَومٍ مِائَةَ مَرَّةٍ: «لا إلهَ إلَا اللّه ُ المَلِكُ الحَقُّ المُبينُ» كانَ لَهُ أماناً مِنَ الفَقرِ ، وأمِنَ مِن وَحشَةِ القَبرِ ، وَاستَجلَبَ الغِنى .
🌺پيامبر خدا صلى الله عليه و آله : هر كس روزانه صد بار اين ذكر را بگويد :
"لا إله إلّا اللّه ُ المَلِكُ الحقُّ المُبين" (جز خداى حكمران راستين روشنگر ، معبودى نيست)» ، از فقر در امان است و از وحشت قبر ، رها مى گردد .
این ذکر خوبه اما،
روزی یک میلیون مرتبه هم اینو بگیم واون گناهان عامل فشاررا داشته باشیم تاثیر نداره
محصول خوب
اول باید زمین را از آفات وخار وخاشاک پاک کنیم
بعد بذر بپاشیم.
درزمین آلوده هرنوع بذری بپاشیم
محصول خوب رشد نمیکنه.
بله
قطعا اون ذکر نمیتونه عذاب قبری که فرد بخاطر اعمال زشت و دنیاپسندانش مرتکب شده رو رفع بکنه
اما بی خاصیت هم نیست
مثلا امامرضا(ع) فرمودن هرکس به زیارت من بیاد
من اون رو شفاعت میکنم
خب اومدیمو یک فرد ظالم و پست و گناهکار رفت زیارت امام،
حالا امام شفاعت چنین فردی رو میکنن؟
خب قطعا خیر
اما نباید خواص زیارت امام رو به کل رد کرد
دقیقا همین برای این موضوع هم صادقه.
اینها مکمل و جبرانی هستند
بعد از تزکیه نفس👌