علامه طباطبایی حقیقت عبادت را این میداند که بنده، خود را در مقام ذلت و عبودیت قرار داده و از هر چیز دیگر بریده، به یاد پروردگار خود باشد و او را ذکر گوید.
طباطبایی، المیزان، ۱۳۹۰ق، ج۱۸، ص۳۸۸.
فهرست انواع عبادات:👇
۱ - توصیف اجمالی اقسام عبادات
۱.۱ - عبادات فردی
۱.۲ - عبادات اجتماعی
۱.۳ - عبادات خدائی
۲ - اقسام عبادات فردی
۲.۱ - روزه
۲.۲ - اعتکاف
۲.۳ - حجّ
۲.۴ - علم و دانش
۲.۵ - تامین معاش
۲.۶ - انتظار فرج
۲.۷ - نیت پاک
۳ - اقسام عبادات اجتماعی
۳.۱ - نبرد و فداکاری
۳.۲ - امر بمعروف و نهی از منکر
۳.۳ - دفاع از حقوق مسلمانان
۳.۴ - کمک به نیازمندان
۳.۵ - احسان به پدر و مادر
۳.۶ - خانه داری
۳.۷ - پیمان زنا شوئی
۳.۸ - مجالست باعالم
۳.۹ - تولِّی و تَبَّری
۳.۱۰ - نگاه برادرانه
۳.۱۱ - هدایت و ارشاد
۳.۱۲ - اصلاح بین مردم
۳.۱۳ - خمس
۳.۱۴ - زکات
۳.۱۵ - پرداخت صدقات
۳.۱۶ - انفاق
۳.۱۷ - عفت و پاکدامنی
۳.۱۸ - آموختن علم
۳.۱۹ - عدالت پیشوا
۴ - اقسام عبادات خدائی
۴.۱ - نماز
۴.۲ - به یاد خدا بودن
۴.۳ - دعا
۴.۴ - تفکر در اسرار آفرینش
۱.۱ - عبادات فردی👇
منظور از این نوع عبادت، اعمال و تکالیفی است، که بر اساس نیّت بندگی و تقرّب صورت میگیرد، اما جنبهی فردی دارد، و منافع آن نیز بیشتر و در درجهی اول متوجه خود شخص میگردد، مانند: روزه، اعتکاف، حج، تحصیل علم، کسب معاش، انتظار فرج، و نیت پاک.
۱.۲ - عبادات اجتماعی
این نوع عبادات شامل سلسله اعمال و وظایفی میشود؛ که در درجهی اول منافع و آثار آن متوجهی افراد اجتماع میگردد، و این دسته اعمال را باز بدو دستهی وظائف جسمی و بدنی؛ و تکالیف مادّی و مالی میتوان تقسیم نمود:
دستهی اول، وظائف واعمالیست که مربوط بجسم و فعالیت بدنی انسان است، مانند: جهاد، امر به معروف و نهی از منکر، همکاری درکارهای اجتماعی؛ دفاع از حقوق جامعه، رعایت حقوق پدر و مادر و همسایه و استاد، توّلی و تبرّی، صلح و سازش بین افراد، و خانهداری زن، و دستهی دوم؛ کارهائی که مربوط بصرف مال و ثروت است، مانند پرداخت خمس؛ زکات؛ انفاق؛ صدقات؛ و سایر حقوق مالی.
۱.۳ - عبادات خدائی
اگر چه این دسته عبادات، با احکام دو دستهی قبل چندان تفاوتی ندارد؛ و معمولا وظائف خدائی و مردمی انسان درهم آمیخته است؛ اما در عین حال در درجهی اول؛ جهت معنوی و بندگی آن بیشتر مورد توجه است، تا آثار و جهات فردی و اجتماعی آن، مانند: نماز، مناجات، ذکر، دعا،شناخت صفات خدا، تفکّر در نظام خلقت، و آشنائی با اسرار و حکمتهای پروردگار.
۲_ اقسام عبادات فردی
اکنون طبق سه دسته بندی فوق، قسمتی از آیات و روایات عبادات فردی را از نظر میگذرانیم:
۲.۱ - روزه
دربارهی روزه و احکام و شرایط آن در قرآن کریم ۱۳ آیه وجود دارد، که یکی از آن آیات چنین است:
«کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ؛[۱]حکم روزه برای شما مقرّر و نوشته شد، همچنانکه این حکم برای امم قبل از شما هم نوشته شده بود.»
۲.۲ - اعتکاف
اعتکاف یک عبادت اسلامی است، که طبق شرائطی؛ مانند: سه روز توقّف در مسجد با روزه گرفتن؛ و خودداری از معاشرتهای جنسی، باید انجام گیرد، گاهی هم پیامبر (صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم) بعنوان اِعتکاف ده روز در مسجد میماند و در حال عبادت و مناجات بسر میبرد و میفرمود: «اعتکاف عشر فی شهر رمضان تعدل حجتین و عمرتین.[۲] ده روز اعتکاف در ماه رمضان مساوی است با دو حجّ و دو عمره.»
۲.۳- حجّ
پیرامون عمل حج و شرائط و دستورات آن؛ در قرآن ۲۲ آیه وجود دارد، که یکی از آن آیات چنین است: «وَ اَذِّنْ فِی النَّاسِ بِالْحَجِّ یَاْتُوکَ رِجالاً وَ عَلی کُلِّ ضامِرٍ یَاْتِینَ مِنْ کُلِّ فَجٍّ عَمِیقٍ؛ [۳]ای ابراهیم! اعلام حجّ کن، تا مردم پیاده و سوار؛ از هر نقطهای دور دست بسوی تو آیند، و به اعمال حجّ و منافع آن دست یابند.»
۲.۴ - علم و دانش
علم و دانش آموختن نیز، از عبادات مسلّم و چشمگیر اسلامی است، و بهمنظور ارزش و اهمیت این عبادت، از مادّهی علم و مشتقّات آن، در قرآن کریم ۸۵۵ مرتبه سخن بهمیان آمده است. پیغمبر (صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم) در بیان دیگر میفرماید: «فضل العلم احب الیّ من فضل العبادة.[۴] برتری و امتیاز علم در نزد من از ارزش و برتری عبادت بیشتر است.»
۲.۵-تامین معاش
تامین معاش، و تحصیل نیازمندیهای یک زندگی شرافتمندانه و اسلامی، از وظائف و عبادات یک فرد مسلمان بهشمار آمده است. پیغمبر (صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم) فرمود: العبادة سبعة اجزاء، افضلها طلب الحلال.[۵] عبادت هفت قسمت است، که پرفضیلتترین قسمت آن، بدست آوردن مال و دارائی حلال است.