🔶 «معماری ما بعد از انقلاب نابود شده است» این تیتر سخنی از آقای ضرغامی بود که چند روز پیش زده شد و کلی حاشیه درست کرد و خیلی از معماران به آن واکنش نشان دادند، در این نوشتار قصد داریم به ابعاد مختلف سخن فوق و واکنش معماران بپردازیم.
🔸 اول اینکه جناب ضرغامی از بزرگان سیاسی کشور هستند و در طول سالها خدمات مختلفی را نسبت به کشور انجام دادهاند و کارهای بزرگی را به ثمر رساندهاند و رزومه ایشان در حوزه کاری ایشان قابل بررسی است و برای هیچ کس پوشیده نیست؛ ولی آیا آقای ضرغامی در جایگاهی قرار دارند که آنالیز معماری کنند؟ آیا ایشان تخصص لازم در حوزه معماری و شهرسازی را دارند که اظهار نظر بکنند؟ ایشان وقتی از برتری تئاتر شهر بر مسجد ولیعصر سخن میگویند، آیا اطلاع دارند که معماری تئاتر شهر کپی مو به مو از تالار سخنرانی بِکمَن(Beckman Auditorium) در موسسه تکنولوژی کالیفرنیاست؟
🔸 فرای از بحث جناب ضرغامی اگر بخواهیم واکنش معماران به سخن ایشان را بررسی کنیم، میتوانیم این واکنشها را به سه دسته عمده تقسیم کنیم:
➖ دستهی اول؛
دستهی اول معتقد بودند بله ما بعد از انقلاب معماریمان نابود شده و دلیل این موضوع را غربگرایی و تقلید از غرب میدانستند بدین معنا که معتقد بودند بله ما بعد از انقلاب معماری قابل توجهی نداشتیم و دلیل آن نظریات آبکی بود که در دانشگاهها به آن پرداخته میشد و اجازه مطرح شدن نظریههایی که برآمده از فرهنگ خودمان بوده است را ندادهاند و فقط تقلید کردهاند. ادلهی زیادی برای حرفهایشان داشتند؛ به کُتُبی که در دانشگاهها تدریس میشد و بناهای تقلید شده از کشورهای دیگر اشاره میکردند. ضمن اینکه این دسته، معماری امروز را نتیجه همین معمارهای تقلیدی و همین دانشگاههایی که بعضاً همین معمارها مدرس آنها بودند عنوان میکردند.
➖ دستهی دوم؛
دستهی دوم که بخش زیادی از معماران را دربر میگرفت، معتقد بودند بله معماری ما بعد از انقلاب نابود شده و از قضا نظریات امثال آقای ضرغامی را در این نابودی مؤثر میدانستند و نبود فضای بحث و گفتگو، بسته بودن فضای آزاد برای بیان نظرات مختلف و البته جلوگیری حاکمیت از ورود معماران برجسته و کاربلد در بدنه قدرت و انحصاری بودن پروژههای کلان معماری و شهرسازی و اجرایی شدن نظرات معماران معدود که از معماری درک درستی ندارند را دلیل بر نابودی معماری میدانستند و اِبراز میکردند که اگر فضا بازتر بود و اجازه میدادند نظرات معماران اجرایی شود، معماری ما نابود نمیشد. همچنین این دسته عنوان میکردند که مثلاً قوانین دست و پاگیر حوزهی معماری، اجازه اجرایی شدن طرحهای مد نظر آنان را نمیدهد.
➖ دستهی سوم؛
دستهی سوم که در اقلیت نیز قرار داشتند، معتقد بودند که از قضا ما معماری داریم و معماری ما نابود نشده است! و آقای ضرغامی را به نداشتن تخصص در این حوزه محکوم میکردند و معتقد بودند که ایشان حق اظهار نظر در حوزه معماری را ندارد و دلیل سخنان ایشان را کج فهمی ایشان در حوزه معماری میدانستند. این دسته دلایل خاص خودشان را هم داشتند و برای اثبات ادعایشان به بناهای فاخر معماران معاصر و همچنین جوایزی که توسط آنان در مسابقات بینالمللی دریافت شده که از منظر شاخصههای بینالمللی نمرهی خوبی را کسب کردهاند، اشاره میکردند و خواهان عذرخواهی آقای ضرغامی به دلیل حرفهای غیر تخصصی و اهانت ایشان به معماران مذکور بودند.
🔸 هر کدام از دستههای فوق به نوعی به موضوع پرداخته و تا حدی هم صحیح میفرمایند، به طور مثال سالیان سال است که دولتها ارزش و اهمیتی برای معماران قائل نیستند و آنان را در پروژههای کلان شهری که در هویتسازی به شدت موثر هستند مشارکت نمیدهند. ضمن تأکید بر صحت مطلب فوق بازهم نمیتوان به صورت اَتَم و اکمل دولتها را مقصر این امر دانست، زیرا معماران دائماً نشان دادهاند که غالباً نه تنها هویت دینی بلکه هویت ملی کشورمان برایشان دارای اهمیت آنچنانی نبوده است و این امر نیز در بهرهگیری دولتها از معماران بیتأثیر نبوده. اما علیرغم تمامی موضوعات مطرح شده در این میان موضوع قابل توجه دیگری پیرامون چند دستگی علیه سخنان جناب ضرغامی وجود داشت و آن این است که به نظر میرسد معماران صرفاً به تیتر ماجرای جناب ضرغامی واکنش نشان دادند وگرنه نباید برداشتهای کاملاً متفاوت از همدیگر میکردند، چرا که جناب ضرغامی در طی سه دقیقه صحبتشان به طور کامل نظرشان را بیان نمودند، لذا چند دستگی در این امر بیمعناست و نه تنها بیمعناست بلکه موضوع خطرناکی است چراکه انتظارمان از فرهیختگان معماری را پایین میآورد، فرهیختگانی که با خواندن صرفاً تیتر خبر، شروع به واکنش میکنند چطور میتوانند به امور مهم و فلسفی معماری بپردازند؟!
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🔘 زیبایی خلقت خداوند رو ببینیم چطور لانه میسازه...
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔘 بدون شرح هفته 😐😢
#طنز_معماری
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
31.44M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔘 ۱۰ اختراع کارآمد و دیدنی
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari