🔶 هویت کالبدی شهر
🔸 هویت کالبدی به معنای صفات و خصوصیاتی است که جسم شهر را از غیر متمایز کرده و شباهتش را با خودی آشکار میکند. این صفات باید به گونهای باشد که جسم شهر در عین تداوم زمانی در حال تحول و تکامل نیز باشد و نهایتاً به پیدایش یک کل منجر شود.
🔸 در تعریف فوق معیارهای ارزیابی هویت کالبدی نیز مستترند، لذا در پاسخ به این سوال که کدامین شهر صفات کالبد شهر را دارای هویت مطلوب میکنند سه شرط زیر تعیین می شود:
1. تمایز آن از غیر و تشابه آن با خودی
2. حفظ تداوم در عین تحول
3. حفظ وحدت در عین کثرت است.
🔸 از میان سه معیار فوق تمایز از غیر و تشابه با خودی از همه مهمتر بوده و اصل زیربنایی محسوب میشود معیار بعدی اجزا و زیرمجموعه آن محسوب شده و تابع هستند.
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
14.65M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢 راه حل قیمت بالای مسکن، تراکم بیشتر است یا توسعهی محدودهی شهر؟
🔺 کارشناسان آمریکایی ضمن بررسی و مقایسهی ۲ شهر هیوستون و کالیفرنیا، به این سوال پاسخ میدهند...
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
⭕️ غارت آثار باستانی ایران توسط آمریکا و فرانسه | بخش سوم
🔻 هجوم موزه های آمریکایی به ایران
بعد از تصویب «قانون حفظ آثار ملی» در 30 نوامبر 1930 در مجلس شورای ملی، راه ورود موزه های آمریکایی به ایران برای گرفتن امتیازهای باستان شناسی باز شد. اولین تقاضا برای کاوشهای باستان شناسی دقیقاً سه روز پس از تصویب قانون جدید از سوی نمایندهی موزهی دانشگاه پنسیلوانیا داده شد. بعد از مدتی فردی به نام دکتر اف اشمیت به عنوان نمایندهی این گروه باستان شناسی در ایران انتخاب شد. او در مدت حضور خود در ایران به عنوان نمایندهی موزهی دانشگاه پنسیلوانیا اشیاء گرانبهای بسیاری را از کشور خارج کرد و با خلق و خوی هیتلری خود موجب آزار و اذیت بسیاری از کارگران ایرانی و مردم ایران شد.
🔻 کاوش در تخت جمشید
دیگر موسسهای که در ایران برای کاوشهای باستان شناسی موفق به اخذ مجوز از طرف دولت ایران شد، موسسهی شرق شناسی دانشگاه شیکاگو بود. در اوایل دسامبر 1930 پرفسور جیمز هنری برسیتد درخواست خود را برای اعطای حق بازسازی و مرمت تخت جمشید از طریق پرفسور ارنست هرتسفلد مشاور آلمانی گروه، تقدیم دولت ایران کرد. این درخواست در هیات وزیران مطرح شد و با وجود حامیان اعطای این مجوز در داخل دولت، در کوتاهترین زمان ممکن جواب مثبت به موسسهی شرقشناسی داده شد. فروغی این بار هم برای اعطای امتیازی به آمریکاییها تلاشهای فراوانی کرد که وزیر مختار آمریکا در ایران به حمایتهای فروغی برای اعطای این مجوز اشاره میکند:«حامی اصلی درخواستهای آمریکاییان در جلسهی هیأت وزیران، وزیر امور خارجه فروغی بود و نیز او بود که پس از آن که تصور میشد قانون آثار ملی در کمسیون رد شده است، بزرگترین کمک را برای تصویب شتابزدهی آن کرد.»
🔻 با شروع عملیات بازسازی توسط موسسه، اشیاء و اقلام ارزشمندی یافت شد که باعث شگفتی اعضای گروه شد. دو جفت لوح یکی از طلا و دیگری از نقره و از از آن جالب تر 30000 لوح گلی که از دورهی عیلامیها به جا مانده بود و کتیبههای فوقالعاده به همراه مجموعهی گستردهای از ابزار دستساز که توجه گروه را به خود جلب کرده بود. یافتههای این چنینی دکتر هرتسفلد (مشاور گروه موسسهی شرقشناسی) را به کاوش در استخر و تلهای مجاور مشتاق کرد و به همین منظور درخواستی را به دولت ایران ارائه داد که این درخواست در تاریخ دسامبر 1931 مورد موافقت قرار گرفت. از نظر هارت(وزیر مختار آمریکا در ایران) فضایی که این مجوز در بر میگرفت بیشک غنیترین بخش در تاریخ امتیازات اعطا شده در کشور بود. با فضایی که این مجوز برای خروج آثار باستانی ایرانی بوجود میآورد، میتوان آن را نوعی کودتای باستان شناسی به حساب آورد.
📚منبع: تاراج بزرگ؛ آمریکا و غارت میراث فرهنگی ایران 1320- 1304 خورشیدی، دکتر قلی مجد، ترجمه ی مصطفی امیری.
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
7.76M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔴 نگاهی به جزئیات مصوبه اخیر مجلس در خصوص ساماندهی بازار مسکن و اجارهبها
🔻 طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی در صورت دریافت اجاره بیشتر، مستاجر میتواند از مالک شکایت کند.
💠 واحد معماری وشهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔷 توسعه افقی نسبت به توسعه عمودی شهرها کمهزینهتر خواهد بود
👤 حمیدرضا آرامی، کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی گفت:
با توجه به وجود فضاهای زیست پذیر کافی و مساحت وسیع کشور، امکان توسعه افقی شهرها و اجتناب از پیامدهای منفی آپارتمان نشینی خانوادهها، حداقل در کشور ما وجود دارد. کما اینکه بسیاری از کشورهای غربی نیز برخلاف دهههای گذشته و ظاهر تبلیغاتی و رسانهایشان، سالهاست به این سمت قدم برداشتهاند.
🔹 هزینههای توسعه افقی بیشتر از توسعههای عمودی نیست و اگر هزینههای بلندمدتی لحاظ شود، هزینههای توسعه افقی بهمراتب کمتر از هزینههای توسعه عمودی خواهد بود./مهر
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔶 معیارهای هویت کالبدی در معماری
معیارهای ارزیابی هویت کالبدی را میتوان اینگونه بیان کرد:
١. تمایز/تشابه، به معنای تمایز از غیر و تشابه به خودی
٢. تداوم/تحول، به معنای پیوند با گذشته و عدم انقطاع (تداوم معنی و ارزشهای خودی) در عین نوآوری و خلاقیت باتوجه به شرایط زمانه (خود ماندن ولی همان نماندن)
٣. وحدت/کثرت، به معنای پیوند میان اجزاء متفاوت، ناهمگون و حتی متضاد، به گونهای که در کنار هم یک کل را بهوجود بیاورند.
🔸 در این معیارها، خودی به معنی میراث و ارزشهای زنده و پایدار زمینهای و منطقهای است. آن بخشی از تاثیرات و تحولات جهانی که متضاد ماهوی با سنتهای محلی نداشته و قابل انطباق با وضع موجود باشد نیز خودی محسوب میشود.
شرط این همنشینی محلی_جهانی وجود بخشی از جوهر هستی هر یک از این دو در دیگری است.
🔸 غیر به معنی سنتها و اصول غیر قابل جذب است، آنچه موجب بی نظمی و درهم ریختگی می شود. دقیقاً مانند نوایی ناسازگار و غیر هارمونیک که نظم ارکستر را به هم میزند.
🔸 به تعبیر دیگر اصالت و خود بودن هنگامی مشخص میشود که تضاد و ناسازگاری در درون یک موجود یا شیء وجود نداشته باشد.
🔸 حاصل این پیوند محلی_جهانی پویایی و حرکت است، حرکتی دائمی و بی پایان. این پویایی و تضاد ظاهری در چارچوب وحدت و یکپارچگی تحدید شده و منجر به اغتشاش و بی نظمی نخواهد شد.
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
5.54M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⭕ نیمساعت رانندگی، چهره دیگر لندن را آشکار میکند...
🔻 مرکز شهر لندن همان چیزی است که تصور میکنید؛ شلوغ و پر از ساختمانهای بلند. اما نیم ساعت رانندگی، چهره دیگری از لندن پدیدار میکند که تاکنون ندیدهاید. پایتختِ دوچهره انگلستان، جمعیتی کمتر از تهران اما مساحتی دوبرابر بزرگتر از آن دارد...
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔶 رابطه طبیعت و انسان
🔸انسان با طبیعت زیسته و زندگی میکند و در عین حال برای حیات بهتر خویش در آن معماری می کند. در واقع در رابطه سه جانبه انسان و طبیعت و معماری است که درک چگونگی استفاده از طبیعت در ساخت محیط های انسان ساخت خود را جلوه می دهد.(محمودی نژاد،1388ن با :121 .)
🔸 ولی این علم گرایی انسان به همراه انسان گرایی او نوعی "خود پرستی"را در انسان تداعی و جلوه گر می نماید که از مهم ترین عوامل سلطه جویی انسان در قرون اخیر نسبت به طبیعت است و همین حس خود پرستی انسان باعث تخریب رابطه انسان با طبیعت شده است.
🔸 امام علی علیه السلام درباره اثر طبیعت بر انسان فرموده است: «از سرما در آغاز آن (فصل خزان) پرهیز کنید و در پایان آن (فصل بهار) به پیشواز آن بشتابید؛ زیرا سرما بر بدنها همان تأثیر را میگذارد که بر درختها؛ اوّل آن سوزاننده و نابود کننده است، و پایان آن رویاننده و شکوفا کننده.» (نهج البلاغه : حکمت 128).
🔸 کلام امام درباره تأثیر طبیعت بر جسم و جان آدمی بسیار روشن و صریح است و همان سان که طبیعت بر جسم و بدن اثر گذار است، بر روح و روان بشر نیز اثر گذار می باشد. و هچنین است که این رابطه در طراحی معماری و شهرسازی حفظ شود تا احساس انسان از این نعمت الهی بهرهمند شود.
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
🔴 ابزارهای کنترل افزایش اجاره خانه در جهان
🔺کشورهای مختلف جهان چه سازوکارهایی برای کنترل اجاره خانه دارند؟
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
واحد معماری و شهرسازی مصاف
⭕️ غارت آثار باستانی ایران توسط آمریکا و فرانسه | بخش سوم 🔻 هجوم موزه های آمریکایی به ایران بعد از
⭕️ غارت آثار باستانی ایران توسط آمریکا و فرانسه | بخش چهارم
🔻 بریستد مدیر موسسهی شرق شناسی در ایران در نامهای که به فروغی نگاشته است خواهان تقسیم عادلانهی اشیاء کشف شده میباشد و اعلام میکند که اگر با این درخواست موافقت نشود، موسسسه گروه خود را از ایران خارج خواهد کرد و ایران و دولت شاهنشاهی را در مطبوعات آمریکایی رسوا خواهد کرد؛ چیزی که رژیم پهلوی نمیتوانست آن را نادیده بگیرد.
🔻 فروغی پس از دریافت این نامه و قرائت آن در هیأت دولت، با واکنش منفی هیأت دولت مبنی بر توهینآمیز بودن نامه مواجه شد و پذیرش شروط ذکر شده را منوط به تغییر ادبیات نامه کرد. اما ادبیات به کار برده شده در مطالبات موسسه هیچ گاه تغییر نکرد و در نهایت این موسسهی شرق شناسی بود که با حمایت وزارت خارجه ی آمریکا، رژیم پهلوی را وادار به پذیرش خواستههای خود کرد.
🔻 در طول سالهای 1930 تا 1939 که گروههای باستانشناسی آمریکایی به فعالیت پرداختند حجم بسیاری از آثار باستانی ایرانی از کشور خارج شد. به طوری که در سال 1935 پس از خروج اولین محموله از اشیای مکشوفه در تخت جمشید سفیر آمریکا در ایران گفت: «تعداد زیادی کامیون نیاز بود تا آثار باستانی متعلق به موسسهی شرقشناسی از تخت جمشید برای انتقال به آمریکا، به بوشهر فرستاده شود.» رئیس موسسه شرق شناسی هم در سال 1940 در اظهار نظری در رابطه با اشیائی که موسسه در تخت جمشید به دست آورده بود، گفت: « کمتر محلی چنین ثمرات جالب توجهی به بار آورده است.»
📚منبع: تاراج بزرگ؛ آمریکا و غارت میراث فرهنگی ایران 1320- 1304 خورشیدی، دکتر قلی مجد، ترجمه ی مصطفی امیری.
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
💢 معاون وزیر راهوشهرسازی: دنبال تراکمسازی در بافت فرسوده نیستیم
🔹 محمد آئینی، معاون وزیر راه و شهرسازی ضمن تکذیب مباحث مطرح شده به نقل از او که «با وجود بافت فرسوده چرا در بیابان مسکن بسازیم»، گفت: میانگین تراکم در نظر گرفته شده در بافت فرسوده سهطبقه بوده و به دنبال استانداردسازی در این بخش هستیم، چرا که به دنبال تراکم سازی به خصوص در این بافتها نیستیم.
🔹 کمتر از دو هفته قبل معاون وزیر در افتتاحیه دومین نمایشگاه بینالمللی فناوریهای نوین صنعت ساختوساز در جمع خبرنگاران گفته بود: نیازی به تولید مسکن در بیابان نیست؛ بافت فرسوده یک فرصت است نه تهدید، چراکه تمام زیرساختهای موردنیاز برای تولید مسکن در این بافتها وجود دارد. بر اساس پروانههای صادر شده، هر واحد فرسوده ویلایی یک و نیم طبقه تبدیل به پنج آپارتمان شده است. با این اقدام یک و نیم واحد برای ساکنان قبلی، سه و نیم واحد اضافی در تهران تولید میشود.
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari
⭕️ بی توجهی به هویت معنایی در معماری
🔺 توسعه و کمک به پیشرفت معماری ای که فقط به صورت و ظاهر اهمیت میدهد و هیچ توجهی به کاربرد فضا و نیاز بشر از فضا ندارد، موجب بی هویت ماندن معماری میشود.
🔺 از این جهت که ذهن آن معمار در طراحی، تنها به فرم و شکلهای عجیب و بیمعنا میپردازد و بنایی را پدید میآورد که گویی بتی عظیم و بی هویت در فضا است، در برابر آن ما باید شیوه و روشی را پیش بگیریم که بتواند تعادل، آرامش و صلح را به فضاهای شهری ما وارد کند و ذهنهای مشوش بشر را از این معماری بیهویت برهاند.
🔺 هنر اسلامی به طور کلی میکوشد تا محیطی به وجود آورد که در آن انسان بتواند وزن و وقار فطری و اولیه خود را بازیابد، بنابراین از هرگونه بت دوری میورزد حتی به معنای نسبی و موقت آن. لیکن وظیفه و رسالت معمار آن است که بتواند در اماکن پرجمعیت شهرها، صفا و آرامش را که نیاز فطری و حق انسان امروز ایرانی و مسلمان است را از نو ایجاد کند.
💠 واحد معماری و شهرسازی مصاف
💠 @masaf_memari