📌تجاوز پهبادی کره شمالی، مقامات را درباره دفاع هوایی به وحشت انداخته است.
🔹در ساعت ۱۰ و ۲۵ دقیقه صبح روز ۲۶ دسامبر، پنج پهباد شناسایی کره شمالی خط هوایی همسایه جنوبی خود را نقض کردند تا مسائل پیچیدهای را که سیاستگزاران کره جنوبی در مواجه با این کشور با آن روبرو هستند را افشا کند.
🔹چهار پهباد به سوی جزیرهای در غرب کره رفتند و یکی از آنها هم راه خود را به سوی سئول، پایتخت کره باز کرد. ارتش برای ساقط کردن آن جنگنده و هلیکوپتر بلند کرد اما موفق به این کار نشد. یکی از مقامات که شاهد این رویداد بوده، آن را این طور توصیف کرد: "مثل زدن یک حشره با گلولههای توپ بود". سئول بعدا تایید کرد که یکی از این پهبادها حریم منطقه پرواز ممنوع در اطراف دفتر ریاستجمهوری را نقض کرده. این اتفاق منجر به بروز سر و صداهای زیاد و اتهامات متقابل درمورد شکست ارتش شد و اینکه دولت میلی برای اعتراف به این موضوع نداشته است.
🔹این موضوع همین طور آنچه را که تحلیلگران آن را "جنگ روانی" کره شمالی علیه همسایه جنوبی خود میخوانند نشان داد. پیونگ یانگ نمایش قدرت آتش شگفتانگیز خود را با تحریکات هوشمندانهتر ترکیب کرده تا به کرهایها نشان دهد که آنها هم توسط دشمن قدمی خود رصد میشوند.
🔹یک تحلیلگر ارشد کرهای میگوید: "از نقطه نظر کره شمالی این اقدام شدیدا موفق بوده. آنها توانستند آمادگی ارتش را محک بزنند و ببینند که کرهای ها چگونه پاسخ میدهند و همچینن باعث بروز تفرقه و عصبانیت زیادی در آنجا شدند".
🔹آخرین باری که پهبادهای کره شمالی، حریم هوایی کره جنوبی را نقض کرد، سال ۲۰۱۷ بود که یک پهباد با یک دوربین سونی از سیستمهای پدافندی تاد THAAD آمریکایی عکس گرفت تا اینکه سوختش تمام شد و سقوط کرد. کره شمالی قبلا هم از تاسیسات نظامی و منزل قبلی رییسجمهور گرفته بود.
🔹یکی از تحلیلگران نظامی مستقر در کره جنوبی در این باره میگوید: "خود پهبادها تهدید نظامی ایجاد نکرد. این یک عملیات روحی روانی بود ... نمیتوان ارتش را به این دلیل سرزنش کرد. پهبادها آنقدر کوپک هستند که نمیتوان آنها را شناسایی کرد". او اما اعتراف کرد که ارتش در هشدار دادن به رهبران سیاسی شکست خورده. شکستی که منجر به پاسخ خشمگینانه رییسجمهور محافظهکار کره، یون سوک یئول به همتای پیشین و چپگرای خود به دلیل عدم سرمایهگذاری در بخش "آمادگی نظامی" شد. او چند روز بعد در صحبتهای خود به پیونگیانگ درباره عواقب شدید این اقدام هشدار داد و گفت: "با هر سلاح اتمی یا کشتار جمعی که آنها دارند، ما باید یک پیام واضح بفرستیم". موضع او بازتاب دهنده دکترین "تلافی و مجازات، punishment & retaliation" است که در برابر هر تنش از سوی کره شمالی، وعده پاسخ سه برابری میدهد.
🔹اما بعضی تحلیلگران از موضع او نگران شدهاند. یکی از تحلیلگران میگوید: "اصلیترین تهدید از سوی موشکهای بالستیک و کروز کره شمالی میآید اگر ما بتوانیم قابلیتهای جدید ضد پهبادی را به برنامه دفاع موشکی خود اضافه کنیم سرمایهگذاری ارزشمندی خواهد بود. ما نباید وارد بازی موش و گربه با آنها شویم". او میگوید که جسور شدن کیم جونگ اون به دلیل مقاومت در برابر انزوای شدید و خود خواسته سه ساله به دلیل کرونا ویروس و کاهش فشار دیپلماتیک به خاطر افزایش تنش بین آمریکا و چین از یک سو، و با روسیه از سوی دیگر است. او میافزاید: "تا ماه گذشته همه درباره موشکهای بالستیک کره شمالی و برنامهاش برای آزمایش اتمی بعدی یا ماهواره جاسوسی صحبت میکردند. هیج کس از پهباد حرفی نمیزد".
https://www.ft.com/content/4fb6a3b0-fea7-4f67-9a6d-bc359c62b5a2
💠eitaa.com/masaf_najva
24.68M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
📌مصاحبه اختصاصی واحد سیاسی مصاف (نجوا)
👈با موضوع: بررسی و تحلیل حادثه حمله به سفارت باکو در تهران
🔹 با حضور: آقای دکتر احسان موحدیان (کارشناس مسائل بینالملل)
💠eitaa.com/masaf_najva
📌چند سوال از باکو پیرامون حمله مسلحانه به سفارت
🔹روز جمعه هفتم دی / ٢٧ ژانویه واقعه تلخی در نتیجه حمله مسلحانه فردی به نام «یاسین حسین زاده» به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران روی داد که منجر به کشته شدن مسئول امنیتی سفارت و زخمی شدن دو دیپلمات این سفارتخانه گردید. این اقدام مجرمانه که بر اساس اعتراف ضارب، با انگیزههای شخصی صورت گرفت، با ورود بموقع نیروی انتظامی و دستگیری وی که دو فرزند خردسالش را نیز به همراه داشت، به پایان رسید. بلافاصله مقامات عالیرتبه ایران از جمله رئیس جمهور و وزیر امورخارجه با تسلیت و ابراز همدردی با دولت، ملت و بازماندگان دیپلمات جانباخته، در دستورات و موضعگیری که حاکی از پایبندی عملی ایران به اصل حسن همجواری و کنوانسیون 1961 وین در خصوص روابط دیپلماتیک (ناظر به تامین امنیت اماکن و اشخاص دیپلماتیک) میباشد، بر پیگیری حقوقی و قضایی موضوع و مجازت ضارب تاکید کردند.
🔹بر اساس تجارب جهانی و منطبق بر عُرف حقوقی و سیاسی، در این موارد طرفین از موضعگیریهای عجولانه و بیاساس خودداری میکنند، علیرغم این دستگاه رسانهای و برخی از مقامات رسمی جمهوری آذربایجان از همان ابتدا و به صورت هماهنگ، مدعی تروریستی بودن حادثه، نقش سپاه و نهادهای امنیتی ایران در آن و ادعاهایی مشابه این شدند. در چنین شرایطی، نگارنده ضمن محکوم کردن این حادثه و ابزار همدری و تسلیت، معتقد است برای تنویر افکار عمومی میتوان چند سوال در این خصوص از مقامات باکو مطرح ساخت:
🔹اول: آیا این اولین بار است که حمله یا تعرضی به یکی مکان دیپلماتیک در دنیا میشود؟ رفتار دیگر کشورها در این خصوص چگونه بوده است و اساسا جمهوری آذربایجان در سایر موارد مشابه چگونه برخورد کرده است؟
🔹دوم : چرا جمهوری آذربایجان در حادثه حمله به سفارت این کشور در لندن در مرداد ١٤٠١ توسط گروه کویتی اتحاد خدامالمهدی که زمان قابل توجهی هم طول کشید نه پلیس لندن را متهم به قصور کرد ونه هیاهوی تخلیه سفات و تعلیق یا تقلیل سطح روابط را مطرح ساخت؟ چرا در آن حادثه رسانههای جمهوری آذربایجان به شدت مدیریت شدند، مطلب منفی قابل توجهی علیه لندن منتشر نشد و حتی موضوع احتمال حمله به مراکز دیپلماتیک به نوعی عادی بازنمایی و نهایتا موضوع بدون تنویر افکار عمومی از ریشههای این حمله مسدود شد.
🔹سوم : چگونه است که در این حادثه باکو صبر پیشه نکرده و انبوهی از اتهامات را روانه ایران گردید اما زمانیکه در دسامبر ٢٠١٦ (آذر ١٣٩٥) آندره کارلوف قهرمان ملی و سفیر روسیه در ترکیه در یک مراسم هنری در جلوی چشمان بهتزده حضار و مقابل دوربین به ضرب چندین گلوله توسط آلتین تاش که ادعا شد از پلیس آنکارا اخراج شده، کشته شد، جمهوری آذربایجان طرفین را نه به طرح ادعاهای تروریسم دولتی بلکه به خویشتنداری، همکاری و مساعی مشترک جهت پیگیری همه جانبه فراخواند؟
🔹چهارم: طبیعی است که پروتکلهای دیپلماتیک مربوط به تامین امنیت اشخاص و اماکن برای همه کشورها لازم الاجراست، اما سوالی که از مقامات باکو میشود این است که اگر به این پروتکلها پایبندند چرا بارها زمینه تعرض و توهین به ارزشهای ملی و مذهبی ایران در مقابل سفارت این کشور با همکاری پلیس را فراهم ساختهاند؟
🔹پنجم: پیرو سوال قبلی، آیا قتل گئورگن مارکاریان افسر ارمنی با تبر توسط رامیل صفروف افسر آذری در یک اجلاس رسمی و آموزشی ناتو در بوداپست در سال ۲۰۰۴ نقض پروتکلهای دیپلماتیک نبود. پس چرا باکو به جای عذرخواهی، به صفروف پس از انتقال وی به باکو در سال ۲۰۱۲ توسط الهام علیاف ارتقا درجه داده شد؟
🔹ششم : ضیافت عسگراف نایب رئیس مجلس جمهوری آذربایجان که حدود دو هه است که ریاست نمایندگی هیات نمایندگی جمهوری آذربایجان در مجمع پارلمانی ناتو را بر عهده دارد و به دلیل اشتهار در ناتوگرایی به عنوان سخنگوی غیررسمی ناتو در پارلمان باکو محسوب میشود، در همان ساعات اولیه مدعی شد حمله مسلحانه به سفارت، تروریسم دولتی است؟! آیا وی از معنای تروریسم دولتی خبر ندارد یا این محافل رسمی جمهوری آذربایجان، تلاش دارند به جای پاسخگوی به ابهامات این حادثه، از آن برای پیشبرد ایران هراسی و خوشخدمتی بیشتر به اغراض چندگانه رژیم صهیونیستی علیه ایران استفاده کنند؟ آیا مقامات باکو نمیدانند که «تروریسم دولتی» ویژه رژیم آپارتایدی صهیونیستی است که مقامات باکو در ماههای اخیر با پا گذاشتن روی آرمانهای مردم جمهوری آذربایجان، برای گشایش سفارت در آن رژیم کودککش، سر از پا نمیشناسد؟
🔹هفتم: چرا مقامات جمهوری آذربایجان تاکنون از پاسخ به سوالاتی که درباره میزبانی تروریستهای ضد ایرانی در این کشور و همچنین نقش تبعه این کشور به عنوان عنصر اصلی هدایت و هماهنگ کننده عملیات ترویستی در حرم شاهچراغ که به شهادت ١٣ ایرانی منجر شد، به بهانههای متعدد از جمله بررسی موضوع طفره میروند اما در خصوص حادثه حمله مسلحانه به سفارت بلادرنگ به برچسب زدن تروریستی به ایران اقدام کردند و منتظر نتایج تحقیقات نشدند؟
🔹هشتم : یکی از ابهامات حادثه، این است که با توجه به عدم اطلاع و عدم موافقت یاسین حسینزاده، سفارت چه نقشی در انتقال همسر وی به جمهوری آذربایجان داشته است؟ کدام قواعد کنسولی در این روند نقض شدهاند و چرا سفارت در این خصوص علیرغم مراجعات مکرر شاکی، حاضر به پاسخگویی قانع کننده به وی نشده است؟ آیا رفتار سفارت در این خصوص مصداق جرم ناپدیداری اجباری -که البته جمهوری آذربایجان کارنامه فربهای در این خصوص در کشورهای مختلف دارد، یا مصداق فراری دادن یک فرد و نقض حقوق کودکان یک خانواده نیست؟
🔹نکته دیگر مشابهت قابل تامل موضعگیریهای رژیم صهیونیستی در این خصوص با موضعگیریهای دستگاه رسانهای و سیاسی باکو است. با توجه به موارد فوق میتوان گفت حتی اگر بپذیریم باکو در طراحی و به جنون رساندن یاسین حسینزاده (با توجه به مراجعات مکرر وی به سفارت، سوابق پزشکی و احتمالا اطلاع سفارت از روحیاتاش) نقش نداشته باشد، اما مشخص است که جمهوری آذربایجان به جای برخورد حقوقی با این موضوع؛ سناریوی مشترکی با رژیم صهیونیستی با هدف پروپاگاندی سیاه علیه ایران دنبال میکند.
🔹از اینرو این سوال مطرح است که هدف باکو و تل آویو از سناریو متهم کردن ایران در حادثه حمله مسلحانه به سفارت چیست؟ در پاسخ میتوان به مجموعهای از دلایل ذیل اشاره کرد:
🔹اول : جمهوری آذربایجان بعد از جنگ دوم قراباغ (٢٠٢٠)، با حمایت انگلستان، رژیم صهیونیستی و ترکیه فتنه ژئوپلیتیکی دالان تورانی ناتو را با شدت دنبال میکند، اما مواضع مقتدرانه ایران از جمله رزمایشهای سپاه و ارتش آن را ناکام گذاشته است، از اینرو امیدوار است با استفاده از این حادثه، موجب انفعال و عقبنشینی ایران گردد.
🔹دوم : جهش در توجه و حساسیت افکار عمومی ایران بویژه آذریهای غیرتمند به رویکردهای شیعهستیزی سیستماتیک جمهوری آذربایجان و پیوندهای ضدایرانی دولت باکو با رژیم صهیونیستی بشدت موجب نگرانی باکو شده است. جمهوری آذربایجان تلاش دارد با اطلاق «کمپین ضد آذربایجانی» به این حساسیت افکار عمومی ایران، هرگونه جهاد تبیین درباره رویکرد دولت باکو در ایران، ممنوع و سانسور شود، تا آنها در میدان خالی، ایدههای قومی را به جلو ببرند؛ از اینرو جای تعجب نیست که در بیانیه وزارت امورخارجه جمهوری آذربایجان، باصطلاح کمپین ضدآذربایجانی در ایران، عامل حادثه حمله مسلحانه قلمداد شده است؟!
🔹سوم : در دو سال اخیر با آشکار شدن ابعاد رویکرد ضد ایرانی دولت باکو از جمله طرح ادعاهای ارضی علیه ایران از سوی الهام علیاف در موضوع باصطلاح آذربایجان جنوبی، پیوند با تکفیریها و منافقین در آلبانی و طرح فتنه دالان تورانی ناتو، لابی دلاری و قومی باکو در ایران درپیشبرد اهداف باکو علیرغم همه سرمایهگذاری، دچار استیصال و مشکل شده است؟ از اینرو باکو تلاش میکند با سوء استفاده از فضای بوجود آمده از این حادثه، لابی مذکور جان تازهای بگیرد. بویژه اینکه جدیدترین ماموریت این لابی، مجاب ساختن مقامات کشور به تمرکز صرف به مسیر جمهوری آذربایجان در دالان شمال – جنوب و عدم توجه به سه مسیر دیگر (1.آسیای مرکزی، 2.دریای کاسپین و 3.ارمنستان) میباشد. توطئه ای که در صورت اجرا، موجب تحقق طرح «مایکل دورن» افسر سابق پنتاگون مبنی بر لزوم مهار ایران و روسیه با استفاده از موقعیت ژئوپلیتیکی جمهوری آذربایجان خواهد شد.
🔹چهارم: موضعگیری برخی از مقامات باکو در طرح ادعا علیه سپاه، ادعای تروریسم دولتی و یا موضوع تخلیه سفارت، بخشی از کارزار ضدایرانی محور غربی – عبری از جمله پارلمان اروپا در تروریستی خواندن سپاه، سناریوی ناکام فراخوانی سفرای اروپایی، و القاء ناتوانی ایران در تامین امنیت اماکن دیپلماتیک و در چارچوب طرح صهیونیستی مرگ با هزاران ضربه است.
🔹پنجم : باکو پس از ناکامی در اجرای دالان تورانی ناتو و انقطاع پیوندهای مردمی، فرهنگی و دینی ایران و جمهوری آذربایجان، حدود یک سال است که به بهانه کرونا مرز زمینی خود را به عبور شهروندان دو کشور بسته است، علیرغم اینکه ایران بیش از ده سال است که روادید را لغو کرده است اما باکو سال به سال بر محدودیتها جهت جلوگیری از مراودات مردمی دو کشور افزوده است. در واقع مراودات مردمی، کابوسی برای دولت باکو محسوب میشود و آنها علیرغم شعارهایشان تلاش میکنند از هر طریقی در این مراودات مانع ایجاد کنند؟ سیاهنمایی علیه فعالیت حسینیون نیز در این راستا صورت میگیرد.
🔹ششم: موضوع گشایش سفارت باکو در رژیم صهیونیستی علیرغم تبلیغات فراوان دولتی، در میان مردم جمهوری آذربایجان پذیرش عمومی ندارد، حتی انتقاداتی از درون حاکمیت در این خصوص وجود دارد. از اینرو نیاز به تقویت پروپاگاندای سیاه برای عادی کردن این اقدام ضد مردمی است. مطلوب رژیم صهیونیستی آن است که همزمان با فعالیت سفارت باکو در تل آویو، سفارت باکو در تهران تعطیل یا فعالیتاش محدود شود. ضمن اینکه کوبیدن بر این حادثه، محمل مناسبی برای فرافکنی و انحراف افکار عمومی از بروز فاجعه انسانی در قراباغ به دلیل مسدود کردن کریدور لاچین توسط باکو میباشد که مصداق نقض امنیت ارامنه قراباغ و ارتکاب اقدام مجرمانه «به قحطی کشاندن اجباری مردم غیر نظامی» است که از منظر حقوق بینالملل، جنایت علیه بشریت محسوب میشود.
🔹هفتم : اگرچه رژیم صهیونیستی سناریو ایجاد درگیری سخت میان ایران و جمهوری آذربایجان (اوکراینیزه کردن جمهوری آذربایجان) را در هر فرصتی دنبال میکند اما این سناریو به دلایل مختلف سیاسی، ژئوپلیتیکی، نظامی و منطقهای، قبل از آنکه یک تهدید واقعی باشد بیشتر یک شانتاژ روانی برای مقهور ساختن برخی محافل در ایران است که از تدوام موضع مقتدرانه در قفقاز خودداری نماید.
🔹دلایل و انگیزههای دیگری نیز میتوان به موارد فوق افزود اما آنچه که مشخص است اینکه باکو در پیشبرد منافع رژیم صهیونیستی از طریق حادثه حمله مسلحانه به سفارت عزم جدی دارد، طبیعتا ایران با تاکید مجدد بر دوستی و برادری ناگسستنی مردم دوکشور، ضمن انجام وظایف حقوقی و اخلاقی خود در بررسی جوانب این اقدام مجرمانه که بر اساس نتایج اولیه فاقد ابعاد سیاسی، امنیتی یا تروریستی میباشد، اجازه سوءاستفاده به جمهوری آذربایجان از این حادثه را نخواهد داد و تغییری در خطوط قرمز خود در قفقاز ایجاد نخواهد کرد.
✍️دکتر احمد کاظمی (دکترای حقوق بینالملل و پژوهشگر ارشد مسائل اورآسیا)
💠eitaa.com/masaf_najva
هدایت شده از مرکز مطالعات پاکستان
🔹#دو_بند_تحلیل
🔻پاکستان کشور بسیار پرجمعیتی است که تا قبل از سال 1971 ( استقلال بنگلادش) بزرگترین و پر جمعیت ترین کشور اسلامی جهان بود. از آنجا که سوخت در این کشور گران است، مردم ترجیح می دهند از موتور سیکلت استفاده کنند. با این حال نرخ بالای سوخت حتی موتور سواران را به مشقت می اندازد.
🔻برای درک بهتر شرایط بهتر است بدانیم بیشتر موتورهایی که مردم پاکستان استفاده می کنند 70 سی سی است و اینک قیمت هر لیتر بنزین در پاکستان به 37500 تومان رسیده است. بحران اقتصادی مشکلات حزب نواز و دولت شهباز شریف را به شدت افزایش خواهد داد.
🔹به مرکز مطالعات پاکستان بپیوندید
@pakstudy
📌وبسایت تحلیلی آمریکایی: روسیه کمر ناتو را خم خواهد کرد
👈سایت تحلیلی Great Power Relations:
🔹یا واشنگتن قادر خواهد بود در اوکراین معجزه ایجاد کند، یا روس ها اوکراین را در هم خواهند شکست و سپس کمر ناتو را خواهند شکست.
🔹به این ترتیب، روسیه به موقعیت استراتژیک ایالات متحده در اروپا پایان خواهد داد و احتمالاً نظم جهانی کاملاً جدیدی را ایجاد خواهد کرد که بر خلاف تک قطبی بودن آمریکا، دارای مراکز متعدد قدرت خواهد بود.
🔹نتیجه این درگیری هر چه که باشد، یک چیز واضح است: اوکراین دیگر به عنوان یک دولت پایدار، مستقل و به هم پیوسته وجود نخواهد داشت.
🔹بهار بسیار خونین در راه است. اما در نهایت تانک های آلمانی و آمریکایی و دیگر تسلیحات های جدید نمی توانند از شکست ناتو جلوگیری کنند.
🔹به عبارت دیگر، فرماندهان آمریکایی و غربی دیر یا زود باید با انتخابی بدتر روبرو شوند: شکست یا جنگ هستهای.
💠eitaa.com/masaf_najva
📌شبکه اسرائیلی بررسی میکند:
🔹چگونه باکو در جنگ اطلاعاتی علیه ایران با تلآویو همکاری میکند؟
🔹در طول سفر خود در مرز ایران و جمهوری آذربایجان، دیگر فناوری های اسرائیل که برای رصد مرز ایران به کار گرفته شده بودند را با چشمان خود دیدیم/برای نمونه دوربین هایی با دقت بالا و حسگرهای بسیار پیشرفته را مشاهده کردیم/این سامانه ها از سوی یگان های ویژه و عوامل اطلاعاتی اسرائیل پایش می شوند تا در برنامه هسته ای ایران رخنه کرده و علیه برنامه هسته ای آن بجنگند...
🔹در اسرائیل، ما چهل درصد سوخت خود را از جمهوری آذربایجان وارد می کنیم و در واقع یک پنجم جنگ افزارهای ساخت اسرائیل به کشور الهام علیاف صادر شده است!/اسرائیل دائماً خلبانان نیروی هوایی خود به همراه چند جنگنده اف ۳۵ یا همان جنگنده های نسل پنج را در جمهوری آذربایجان نگه میدارد/برای ایران حضور عوامل اطلاعاتی اسرائیل در مرزهایش همانند چاقو در زیر گلوی این کشور است...
#سوءتفاهم
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌برنامه تحلیلی یا شوی خنده؛ اپوزیسیونی که نه حرف هم را میفهمند و نه یکدیگر را تحمل میکنند!!
🔹شبکه سعودی اینترنشنال با دعوت از تحلیلگران ضد ایرانی و اپوزیسیون، کماکان در فکر نسخهپیچی برای ایران است اما گاهی عوامل و مزدوران سعودی این شبکه با تولیدات خودشان دست خود را رو میکنند!!
🔹در این ویدئو بخش کوچکی از محتوای تولیدی سعودی اینترنشنال با هدف گردآوری اپوزیسیون را خواهید دید به طوری که مهمانان برنامه فقط کم مانده یکدیگر را مورد ضرب و شتم قرار دهند!!
💠eitaa.com/masaf_najva
📌نفوذ نرم غرب در آسیای مرکزی
🔹موسسه مطالعات راهبردی شرق، مقاله ای با عنوان «سازمان های غیردولتی - ابزارهای قدرت نرم نفوذ غرب در آسیای مرکزی» منتشر کرده است که در ادامه بخش هایی از آن را میخوانید:
🔹با افزایش احساسات ضد آمریکایی در روسیه، ایالات متحده به دلیل ترس از افزایش نفوذ روسیه و بعدها چین و همچنین به منظور تقویت نفوذ خود در منطقه تصمیم گرفت توجه بیشتری به کشورهای آسیای مرکزی داشته باشد.
🔹ابزارهای اصلی نفوذ آمریکا، بنیادهای مختلف، سازمانهای بین المللی و سازمانهای غیردولتی، از جمله سازمان امنیت و همکاری اروپا، USAID، NDI، وقف ملی برای دموکراسی، بنیاد سوروس، خانه آزادی، بنیاد ترویج جامعه باز، انجمن توسعه جامعه مدنی، بنیاد هلندی هیفوس، Intl Global Currents Limited، بنیاد اوراسیا در آسیای مرکزی، موسسه جامعه باز آلمان، بنیاد فردریش ایبرت، بنیاد آدناور و غیره هستند.
🔹اهداف رسمی کمکهای ارائه شده، حفاظت از طبیعت، مبارزه با اپیدمی، از بین بردن پیامدهای بلایای طبیعی، مراقبتهای بهداشتی، آموزش، حاکمیت قانون و تامین آب اعلام شده است. اما در واقعیت، تمام این «کمکها» با هدف تحقق منافع سیاسی خارجی آمریکا و اتحادیه اروپا در کشورهای منطقه، مداخله در امور داخلی آنها، تخریب ارزشها و فرهنگ سنتی جوامع آسیای مرکزی و پیچیدهتر کردن روابط این کشورها با روسیه و چین صورت میگیرد.
🔹کشورهای غربی در برنامههای خود توجه ویژهای به کار با جوانان دارند: برنامههای آموزشی و تبادلی زیادی در منطقه وجود دارند (برنامه دانشجویی بورسیه فولبرایت، برنامه کمک هزینه تحصیلی هامفری، FLEX، Global UGRA) که فرصت تحصیل در ایالات متحده را فراهم میآورند. در حال حاضر و در چارچوب برنامه "ERASMUS +"، اصلاحات ساختاری در حوزه آموزش و پرورش تاجیکستان و قرقیزستان در حال انجام است.
🔹شرکت آمریکایی ISOC امکان دسترسی به کتاب های درسی و سایر آثار ادبی را در مدارس ایجاد می کند. USAID با پرورش رهبران جوان، برنامه پارلمان جوانان را در آسیای مرکزی اجرا می کند. CSSF با "ترویج گردش آزاد اطلاعات موثق" در حال "توسعه" رسانهها در آسیای مرکزی است.
🔹از 1 اکتبر سال 2018 برنامه جدیدی در قزاقستان، ازبکستان و تاجیکستان راه اندازی شده است که توسط سازمان غیر دولتی آمریکایی «Internews Network» اجرا و توسط USAID تامین مالی میشود (بودجه این برنامه 15 میلیون دلار است و تا 30 سپتامبر سال 2023 ادامه دارد). هدف رسمی این برنامه، "توسعه یک محیط اطلاعاتی متعادل" و مشارکت شهروندان در جامعه مدنی عنوان شده است. اما هدف اصلی آن، تحمیل الگوی غربی به جامعه مدنی است. شعار برنامه MediaCAMP این است: رسانهها و جامعه مدنی می توانند برای مقابله با اطلاعات نادرست با یکدیگر همکاری کنند.
🔹هر سال، مبلغ تخصیص یافته از بودجه ایالات متحده برای پروژههای دموکراسی در آسیای مرکزی در حال افزایش است. آمریکا از این طریق میتواند در امور داخلی بویژه در جریان انتخابات دخالت مستقیم داشته باشد.
🔹در تاجیکستان، USAID امکان تصویب قانونی ، که به 60 درصد از 3000 سازمان غیردولتی ثبت شده اجازه ثبت نام مجدد میدهد، را فراهم آورد.
🔹«کمکهای» غرب همچنین به حوزههای انرژی، استفاده از آب و محیط زیست که ارتباط چندانی با توسعه دموکراسی ندارند، اما غرب را قادر میسازند تا بر منابع کشورهای آسیای مرکزی کنترل داشته باشد و طرحهای اتحادیه اروپا را برای ایجاد کریدورهای انرژی با دور زدن روسیه اجرا کند، نیز نفوذ کردهاند.
💠eitaa.com/masaf_najva