📌بازی با آتش حکومت دیکتاتوری علیاف تا کجا؟
🔹همین قدر عجیب: رهبران حسینیون آذربایجان در ایران ازپشت خنجر خوردند اينكه ما رهبران حسينيون را براى خشنودى باکو دستگير كرديم مثل آن است كه رهبران حشد را براى رضايت آمريكا و رهبران حزبالله را براى خرسندى اسرائيل و فرمانده فاطمیون را برای خوشحالی شیوخ سازشکار عرب دستگير كنيم.
🔹واقعا این تنگ نظری تا کجا؟ این سردرگمی در تنش شمال غرب به کجا خواهد رسید؟ واقعا مافکر میکنیم با دستگیری فرزندان انقلاب بهانه را از علیاف گرفتی؟ این قلاده طلای اسرائیل با این اقدامات کوتاه خواهد آمد؟ کرنش و مدارا با اقدامات منطقه سوزان و بازی با آتش حکومت دیکتاتوری علیاف تا کجا؟ و به چه قیمتی؟ شما فکر کردهاید با این اقدامات بر سرکشی علیاف حد یقفی هست؟
🔹بیش از دو دهه از شیطنتهای مکرر دیکتاتور باکو میگذرد، هر روز با تبلیغات گسترده سعی در انحراف افکار عمومی داشته، داستانهای ساختگی و دستگیری عوامل ایران، لانه دادن به عنکبوت خاورمیانه، بازشدن جای پای گروهکهای تروریستی شمال سوریه و داعش، پرواز پهپادهای جاسوسی، کمک به نقشههای موساد، تنش مرزی، اخلال در امنیت اقتصادی، تشنج دیپلماتیک، دستگیری شیعیان، در خاطرات سید حسن نصرالله آمده در دهه ۶۰ به تهران آمدم و در فرودگاه دستگیر شدم هنوز بعد از سالها آن خاطره تلخ را فراموش نکرده، هر چند جمهوری اسلامی متوجه خطای راهبردی خود درقبال تضعیف بازوی مقاومت شد و سعی درجبران کرد، اما تکرار این حوادث آیا نشان از همان خط نفوذ ندارد؟
🔹آن هم در این مقطع حساس که اسرائیل در کرانه شمالی و شمال غربی کشور پایگاه نظامی، ایستگاه اطلاعاتی و نیروهای نیابتی سازماندهی میکند؟ این دیگر صبر راهبردی نیست.
✍️ح.ب
💠eitaa.com/masaf_najva
📌۱۳۶۷/۰۲؛ ایران و عربستان کات!
🔹تنشهای پرفراز و نشیب ايران و عربستان را بايد در جبر ساختاری نظام بينالملل و دگرگونیِ توازن قدرت در گستره منطقهای جست و جو کرد. از نقش کشورهایی نظیر آمریکا در منطقه تا ژئوپلیتیک نفت، از موضعگیریها نسبت به اسرائیل تا مسائل کشورهای مظلوم عربی، تماماً بر روابط دو کشور تاثیر گذار خواهند بود.
🔹به یقین نمودار سینوسی روابط ایران و عربستان در قرن ۱۴ هیچکس پوشیده نیست.
یکی از نقاط پررنگ در این زمینه، قطع ارتباط دو کشور در سال ۱۳۶۷ بود.
کم سو شدن روابط از ۱۳۶۵ با فشار عربستان به ایران بر سر نفت آغاز و در ادامه با کشتار ۴۰۰ تن از حجاج ایرانی در ۱۳۶۶ به اوج خود رسید.
در پی این اتفاق، راهپیماییهای اعتراضی در سراسر ایران شکل گرفت که اوج این اعتراضات کشته شدن یک دیپلمات عربستانی بود.
نهایتاً در ۲ امین ماه از ۶۷ امین سال قرن ۱۴، عربستان دست به قطع یکطرفه مناسبات سیاسی با ایران زد که این ماجرا تا ۳ سال پابرجا بود.
✍️محسن میرزمانی
💠eitaa.com/masaf_najva
📌هند در یک دوگانه سیاسی و اقتصادی قرار گرفته است
🔹احساس میکنم بعد از توافق ایران و عربستان به نقش و یا عملکرد احتمالی هند در این راستا به اندازه کافی پرداخته نشده و لازم دونستم نکاتی رو بیان کنم.
🔹بعد از توافقات بین ایران و عربستان که با واسطهگری چین انجام شد، هند در یک دوگانه سیاسی و اقتصادی قرار گرفته است. هند که در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ با مشارکت در همکاریهای امنیتی کواد یک (هند، استرالیا، ژاپن و ایالات متحده) و کواد دو (هند، ایالات متحده، امارات متحده عربی و رژیم صهیونیستی) سعی کرد تا حضور سیاسی، امنیتی و اقتصادی خود را در مناطق جنوب، جنوب شرقی و غرب آسیا تقویت کند، با نقشآفرینی چین در توافق بین ایران و عربستان به بنبست اقتصادی (انرژی) و سیاسی رسیده است. هند از طرفی نگران افزایش قدرت سیاسی چین در غرب آسیا شده و از طرف دیگر کارایی طرحهای اقتصادی (کوریدورهای انتقال کالا و انرژی) که بنا بود با عربستان و در جهت مقابله با چین اجرایی کند را بینتیجه تصور میکند.
🔹هند که با حضور جدی در توافقات امنیتی چهارجانبه سعی داشت تا با جلب حمایتهای ایالات متحده با نفوذ منطقهای چین مقابله کند، با توافق بین ایران و عربستان و شکست طرحهای ایالات متحده با یک دو راهی جدی مواجه شده است. هند از طرفی میتواند کما فی السابق به دنبال جلب حمایت اروپا و ایالات متحده در جهت مقابله با چین باشد که در این صورت نه تنها در مسئله انرژی با مشکل جدی مواجه خواهد شد، بلکه عملا امکان حضور و پیگیری منافع خود در غرب آسیا و آسیای مرکزی را از دست خواهد داد.
🔹از طرف دیگر اما هند میتواند با فاصله گرفتن از ایالات متحده و استقبال از توافق بین ایران و عربستان نه تنها نیازهای انرژی خود را برطرف کند بلکه به رقابت اقتصادی با چین در این منطقه بپردازد.
🔹و اما این نکته قابل توجه است که ایران میتواند از تقابل بین چین و هند بهترین استفاده را کرده و بیشترین میزان سرمایه را از این دو کشور جذب کند، مانند کریدور شمال_جنوب. پیش دستی ایران در جهت تحکیم روابط با هند نه تنها مطلوب هند بوده بلکه بازار رقابتی جدیای را برای محصولات نفتی ایران مهیا میکند.
✍️محمد محمدزاده
💠eitaa.com/masaf_najva
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌یهودیان ضدصهیونیست در اعتراض به ظلم اسرائیل به فلسطینیان در قدس اشغالی، با به اهتزاز درآوردن پرچم های فلسطین و سوزاندن پرچم های این رژیم، تظاهرات کردند.
💠eitaa.com/masaf_najva
📌توافق عربستان با ایران موجب خشم رژیم صهیونیستی و آمریکاییها شده است
🔹سردار تولایی، معاون هماهنگ کننده سازمان اطلاعات سپاه با بیان اینکه عربستان متوجه افول قدرت آمریکا در منطقه شده است، افزود: عربستانیها به دلیل وابستگی به آمریکا و اروپا نمیتوانند بهطور کامل با آنها قطع رابطه کنند، بر این اساس تنوع ارتباطات در روابط خارجی را برای خود تعریف کردند تا همزمان با قطبهای قدرت در جهان اعم از آمریکا، روسیه و چین ارتباط داشته باشند.
🔹عربستانیها به این نتیجه رسیدند که نمیتوانند ایران را از معادلات روابط بینالملل حذف کنند؛ زیرا ایران یکی از پایههای اصلی حفظ و ثبات امنیت در منطقه است. توافق این دو کشور موجب خشم رژیم غاصب صهیونیستی و آمریکاییها شده است.
💠eitaa.com/masaf_najva
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌مناظره آتشین در شبکه انگلیسی: ما تاریخ بردهداری، استعمارگری و نسلکشیهایمان را فراموش کردهایم!
👈«ناریندر کاور» روزنامهنگار انگلیسی_هندی به مناسبت جشن "سنت جورج" در انگلیس:
🔹انگلیس سرکوبگر بوده و چیزی برای جشن گرفتن ندارد، شما باید تصدیق کنید که انگلیس چقدر نسل کشی، استعمار و دزدی در کارنامهاش دارد، شما چشم و گوشهایتان را بر روی این جنایات بستهاید.
💠eitaa.com/masaf_najva
📌هند: ایران، روسیه و چین درحال تشکیل ائتلاف هستند
🔹رئیس ستاد ارتش هند: ائتلاف روسیه و چین درحال جذب ایران است و این دو کشور با پیوستن ایران به تشکیل ائتلاف خود نزدیکتر میشوند.
🔹مدیرکل آژانس اطلاعات دفاعی ارتش هند هم گفته: هند و ایران مشارکت جامع مبتنی بر اعتماد متقابل دارند و کار برای گسترش همکاری نظامی دوجانبه در آینده انجام میشود.
💠eitaa.com/masaf_najva
📌 پیام نجوا
🔹امیرالمومنین علی علیهالسلام: آن كس كه به چيزى عشق ورزد، آن عشق، چشم او را كور و قلبش را بيمار مىكند. چنين فردى با چشم ناسالم مىنگرد و با گوش ناشنوا مىشنود.
✍️نهجالبلاغه؛ خطبه ۱۰۸
💠eitaa.com/masaf_najva
🔴 رشد مهاجرت غیرمجاز افغانستانیها به آمریکا
اخیرا گزارشهایی درباره رشد آمار ورود غیرقانونی مهاجران افغانستانی از طریق کشورهای آمریکای جنوبی و مکزیک به ایالات متحده آمریکا منتشر شده است.
بزرگترین مشکل این پناهجویان در این مرحله نداشتن سرپناه است چراکه آنان بدون داشتن مدارک و منبع درآمد نمیتوانند خانهای را کرایه کنند.
این چالش تا زمانی ادامه خواهد یافت که درخواست پناهندگی این پناهجویان پذیرفته شده و آنان جواز کار دریافت کنند.
پیش از این، گزینه دیگر برای پناهجویانی که از آمریکای لاتین به کشورهای شمال امریکا سفر میکردند، ورود غیرقانونی به کانادا بود.
اما به تازگی پس از امضای توافقنامه میان ایالات متحده و کانادا این گزینه هم غیرقابل دسترس شده است.
پس از آغاز مجدد حاکمیت طالبان در اواسط سال ۲۰۲۱، موجی جدیدی از مهاجرت افغانستانیها به کشورهای دیگر شکل گرفت.
طبق یک تخمین تا دسامبر 2022، 1.3 میلیون افغان به کشورهای همسایه مثل ایران (تقریباً 1 میلیون نفر) و پاکستان (تقریباً 240000 نفر) گریختهاند.
علاوه بر ایران و پاکستان گروهی نیز عازم ترکیه، اروپا و حتی قاره آمریکا شدند.
البته در جریان خروج آمریکا از افغانستان، بیش از ۸۰ هزار شهروند افغانستان در یک برنامه تخلیه توسط دولت امریکا به این کشور منتقل شدند.
این افراد عموما از کسانی بودند که در طول دوران حضور آمریکا با نهادهای این کشور به طرق گوناگون همکاری کرده بودند.
اکنون شماری دیگر در تلاشاند تا به صورت غیرقانونی و با عبور از کشورهای امریکای جنوبی از جمله مکزیک خود را به ایالات متحده برسانند.
این در حالی است که اداره بازرسی آمریکا در امور افغانستان اعلام کرده روند پذیرش مهاجرین در آمریکا به شدت کند است.
با توجه به تداوم مشکلات داخلی افغانستان و سیاستهای غلط دولت طالبان، در سال جاری نیز مهاجرت اتباع افغان به دیگر کشورها ادامه خواهد یافت و امواج مهاجرت اتباع افغانستانی، ایالات متحده را نیز همچنان تحت تاثیر قرار خواهد داد./دیاران
✅ کانال مرکز مطالعات افغانستان
❇️ @Afghanistan_Studies
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 سخنگوی هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان: ادعای علیرضابیگی کذب تشخیص داده شد
🔸سخنگوی هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس با رد ادعای اعطای خودروی شاسی بلند به ۷۵ نماینده مجلس گفت که در جلسه فوق العاده امروز هیئت، ادعای علیرضابیگی مبنی بر پس گرفتن امضای استیضاح وزیر صمت از سوی ۷۵ نماینده در قبال گرفتن خودرو، کذب تشخیص داده شد و موضوع اظهارات او در دستگاه قضایی بررسی میشود.
🔸نماینده تبریز مستندی برای اثبات ادعای خود به این هیئت ارائه نکرده همچنین فهرستی را ارائه داده که فاقد ارزش حقوقی بوده و ارتباطی هم بین ادعای مطرح شده و استیضاح وزیر صمت ندارد.
💠eitaa.com/masaf_najva
هدایت شده از علی عبدی/ دیده بان تحرکات کریا
🔊 رونمایی از یک چهره یهودی مخفی ایرانی در ارتش صهیونیستی
♦️ وبگاه نیروی هوایی رژیم صهیونیستی ماجرای دختری یهودی را که به عنوان مسلمان در مدارس ایران تحصیل کرده و در ۱۶ سالگی بعد از اینکه دیگر نتوانست یهودی بودن خودش را مخفی کند با خانواده از ایران فرار و به فلسطین اشغالی رفتند و حالا افسر جنایتکار نیروی هوایی اسرائیلی را منتشر کرده تا وانمود کند یهودیان در ایران آرامش ندارند.
🔹 این وبگاه درباره وی اینطور نوشته:
"سرگرد اس. زندگیش مثل چرخ و فلک بوده. او امروز افسر نیروی هوایی اسرائیل است اما در 16 سالگی نوجوان یهودی در ایران بود. زندگی او در ایران، پنهان کردن هویت یهودی اش بود و پس از مهاجرت به اسرائیل، او و خانواده اش با چالش وحشتناک ادغام روبرو شدند.
♦️ او خود می گوید:
"من یک خاله دارم که دو سال از خودم بزرگتر است که به من و خواهرانم درباره تجربه اش در ارتش اسرائیل گفت. من او را در لباس فرم می دیدم و فکر می کردم که کاش من هم سفارش پیش نویس داشتم. فکر نمی کردم که به دستش بیارم."
🆔 @kriyaasses
هدایت شده از علی عبدی/ دیده بان تحرکات کریا
#بسیار_مهم
🔴 اعتراف رسمی رئیس شورای امنیت ملی رژیم صهیونیستی به ترور شهید مغنیه، حاج قاسم و فخری زاده
♦️ برای نخستین بار یک مقام عالی امنیتی رژیم صهیونیستی بطور رسمی و در یک برنامه زنده تلویزیونی به ترور شهید مغنیه ، حاج قاسم سلیمانی و شهید فخری زاده اعتراف کرد.
تزاخی هانگبی، رئیس شورای امنیت ملی اسرائیل در برنامه زنده جمعه شب، در کانال 12 رسما ترور شهید سلیمانی، شهید فخری زاده و شهید مغنیه رو به اسرائیل نسبت داد، مستندی که برای دوستان دیپلمات و حقوق بین الملل می تواند قابل استفاده باشد.
🔹 توئیت خبرنگار اسرائیلی:
رئیس شورای امنیت ملی در استودیوی جمعه مسئولیت یک سری اقداماتی را که اسرائیل هنوز رسماً مسئولیت آنها را بر عهده نگرفته است، بر عهده گرفت: دست داشتن در ترور سلیمانی و ترور فخری زاده و مغنیه.
در حالی که نشریات بی شماری پیش از این این اقدامات را به اسرائیل نسبت داده اند، اما این بار به صورت رسمی توسط یک مقام رسمی اسرائیل گفته شد.
#تروریسم_دولتی_اسرائیل
#پایگاه_تروریسم_در_منطقه
#رژیم_کریا
🆔 @kriyaasses
👈اخبار فلسطین اشغالی🇵🇸
📌اعتراض اسرائیلی ها به اصلاحات قضایی در برابر پارلمان جدید.
🔹هزاران اسرائیلی تنها چند روز قبل از بازگشت قانونگذاران برای جلسه جدید پارلمان، برای آخرین تظاهرات هفتگی علیه برنامه های اصلاحات قضایی دولت در مرکز تل آویو تجمع کرده اند.
🔹مخالفان لایحه اصلاحات قضایی از ژانویه به تظاهرات خود در مرکز تجاری و در سراسر کشور ادامه دادهاند، علیرغم اینکه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر، برنامه اصلاحات بحثبرانگیز را یک ماه پیش تعلیق کرد.
https://www.aljazeera.com/news/2023/4/29/israelis-protest-against-judicial-reforms-before-new-parliament
📌اسرائیل اولین کشور مصرف کننده مواد افیونی(مواد مخدر) در دنیا شد.
🔹بر اساس گزارشی که اخیرا توسط مرکز مطالعات سیاست اجتماعی Taub در اسرائیل منتشر شده است، اسرائیل یک مشکل جدی مواد افیونی دارد. این گزارش هشدار می دهد که اسرائیل در آستانه یک اپیدمی مواد افیونی است، بر اساس چندین مطالعه بررسی شده که نشان می دهد در سال 2020، اسرائیل در نسخه های دارویی قوی و اعتیاد آور در جهان پیشتاز بود.
🔹اسراییل که در ابتدا از ایالات متحده و سایر کشورهایی که از اواخر دهه 1990 با اپیدمی های مواد افیونی دست و پنجه نرم می کردند، عقب مانده بود، متأسفانه در دهه گذشته به این وضعیت رسیده است.
https://www.timesofisrael.com/now-worlds-no-1-opioid-consumer-per-capita-israel-faces-addiction-epidemic/
📌هانگبی: اصلاحات قضایی دلیلی است که بایدن نتانیاهو را به کاخ سفید دعوت نکرده است.
🔹زاچی هانگبی، مشاور امنیت ملی روز جمعه اذعان کرد که اصلاحات قضایی دلیل دعوت نشدن نخست وزیر بنیامین نتانیاهو از سوی جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به کاخ سفید است.
🔹هانگبی در گفتگو با شبکه 12 گفت: «برای من واضح است که اگر اصلاحات قانونی وجود نداشت، نتانیاهو قبلاً از کاخ سفید بازدید می کرد.
https://www.timesofisrael.com/hanegbi-judicial-overhaul-is-reason-biden-hasnt-invited-netanyahu-to-white-house/
📌اسرائیل شب گذشته سه غیرنظامی را در سوریه مجروح کرد.
🔹دمشق: رسانه های دولتی سوریه گزارش دادند که سه غیرنظامی روز شنبه در حملات هوایی اسرائیل در نزدیکی شهر حمص سوریه زخمی شدند و یک ناظر جنگ گفت که یک انبار مهمات حزب الله هدف قرار گرفته است.
🔹در طول بیش از یک دهه جنگ در سوریه، اسرائیل صدها حمله هوایی را در خاک خود انجام داده است که عمدتاً نیروهای مورد حمایت ایران و مبارزان حزب الله لبنان و همچنین مواضع ارتش سوریه را هدف قرار داده است.
https://www.arabnews.com/node/2294761/middle-east
💠eitaa.com/masaf_najva
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📌کارشناسان ضد ایرانی در شبکه "الحوار" پیرامون ایران چه گفتند؛ چرا کشورهای ما نمیتوانند همانند ایران عمل کنند؟!
🔹بیش از 30 سال تحریم جهانی، جنگ و مشکلات داخلی نتوانسته جلوی پیشرفت ایران را بگیرد؛ واقعا تجربه حکمرانی ایران باید مورد مطالعه قرار بگیرد، در هیچکدام از کشورهای عربی سیستم حکومتی دقیق مانند ایران یافت نمیشود؟!
💠eitaa.com/masaf_najva
📌حتی حضور یک آمریکایی هم در عراق زیاد است
🔹رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار رییسجمهور عراق:
👈حتی حضور یک آمریکایی هم در عراق زیاد است.
👈لازمه گسترش همکاریهای ایران و عراق پیگیری جدی توافقهای انجام شده است.
🔹حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر دیروز در دیدار آقای عبداللطیف رشید رئیس جمهور عراق و هیأت همراه با تاکید بر اینکه پیشرفت، سعادت، استقلال و اعتلای عراق برای جمهوری اسلامی ایران بسیار مهم است، گفتند: گسترش همکاریهای دو جانبه و اجرایی شدن توافقهای انجام شده، به نفع هردو کشور است. ایشان افزودند: جمهوری اسلامی ایران در کنار عراق و آرزوی ما پیشرفت عراق است.
🔹رهبر انقلاب اسلامی لازمه گسترش همکاریها را پیگیری جدی توافقهای انجام شده بهویژه توافقهای امنیتی و اقتصادی اخیر دانستند و خاطرنشان کردند: گسترش روابط میان ایران و عراق و تعمیق آن، دشمنان قوی دارد و اگر پیوندهای تاریخی و اعتقادی مستحکم میان دو کشور وجود نداشت، وضعیت روابط شاید به شرایط دوران صدام باز میگشت.
🔹حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به بزرگواری مردم عراق در پذیرایی از زائران ایرانی در ایام اربعین و غیر اربعین بهرغم هشت سال جنگ میان دو کشور گفتند: معنای چنین پدیده بسیار مهمی این است که عوامل اتحادی میان دو ملت و دو کشور وجود دارد که عوامل سیاسی خارجی نمیتوانند بر آنها اثر بگذارند، بنابراین باید از این فرصت جهت تعمیق بیشتر روابط استفاده شود و برای استمرار آن نیز مراقبت و هوشیاری جدی وجود داشته باشد.
🔹ایشان با ابراز رضایت از وضعیت موجودِ حکومت و دولت عراق، آن را نتیجه اتحاد مردم و گروههای عراقی برشمردند و خاطرنشان کردند: عراق دارای شخصیتها و فکرهای خوب و جوانان پرانگیزه و پرتحرکی است که باید از این ثروت ملی استفاده و زمینههای این اتحاد حفظ شود.
🔹رهبر انقلاب اسلامی با تاکید بر اینکه آمریکاییها دوست عراق نیستند، افزودند: آمریکاییها با هیچکس دوستی ندارند و حتی به دوستان اروپایی خود هم وفادار نیستند. حضرت آیتالله خامنهای تاکید کردند: حتی حضور یک آمریکایی هم در عراق زیاد است.
🔹در این دیدار که حجتالاسلام والمسلمین رئیسی رئیس جمهور نیز حضور داشت، آقای عبداللطیف رشید رئیس جمهور عراق با ابراز خرسندی فراوان از دیدار با رهبر انقلاب اسلامی، گفت: روابط ما با جمهوری اسلامی ایران، یک روابط مستمر و مستحکم و در ابعاد و زمینههای مختلف است.
🔹وی با اشاره به دیدارها و گفتگوهای خود با مقامات ایران افزود: تمام تلاش عراق تعمیق روابط با ایران و اجرایی کردن برخی مسائل باقیمانده میان دوکشور است.
🔹رئیس جمهور عراق همچنین از کمکها و حمایتهای دولت و ملت ایران در دورانهای مختلف بهویژه در مبارزه با تروریسم قدردانی کرد.
💠eitaa.com/masaf_najva
📌دهم اردیبهشتماه سالروز قطع روابط ایران با مصر
🔹در پی ایجاد روابط بین مصر و اسرائیل، امام خمینی به وزیر خارجه وقت نوشتند:
"جناب آقای دکتر ابراهیم یزدی، وزیر امور خارجه، با در نظر گرفتن پیمان خائنانه مصر و اسرائیل و اطاعت بیچون و چرای دولت مصر از آمریکا و صهیونیزم، دولت موقت ایران قطع روابط دیپلماتیک خود را با مصر انجام دهد".
🔹در واقع مصر اولین کشور عربی بود که تابوی به رسمیت شناختن اشغالگری اسرائیل بر فلسطین را شکست. بعضی منابع، دلیل این قطع روابط را استقبال انور سادات رییسجمهور وقت مصر از محمدرضا پهلوی عنوان کردهاند درحالی که سفر او به مصر در سوم فروردین سال ۵۹ اتفاق افتاد. پیش از آن انور سادات در دوم تیر سال ۵۸ از مجلس مصر درخواست کرده بود تا قطعنامه دعوت محمدرضا پهلوی به این کشور را تصویب کند. هدف امام از این کار، پر هزینهکردن خیانت به آرمان فلسطین و بایکوت کردن مرتکبین آن بود. از آن زمان تاکنون بین ایران و مصر روابط رسمی دیپلماتیک وجود ندارد.
🔹مصر در جنگ تحمیلی عراق به ایران، حامی سیاسی و نظامی عراق بود. روابط بین ایران و مصر، بین خصومت و دیدارهای نیمهرسمی و غیر رسمی مقامات دو کشور در نوسان بوده. تلاش برای احیای این روابط از دولت خاتمی شروع شد و دولت احمدینژاد نیز تلاشهایی در این زمینه انجام داد. در سال ۸۶ آقای احمدینژاد اعلام کرد که "ما آماده هستیم تا اگر همین امروز دولت مصر اعلام آمادگی کند، سفارتمان را در آنجا دایر کنیم".
🔹در ماه مارس سال ۲۰۰۹، حُسنی مبارک دیکتاتور سابق مصر پس از اطلاع از دعوت احمدینژاد به نشست سران اتحادیه عرب در دوحه قطر، از شرکت در آن امتناع کرد، اما پس از پیروزی انقلاب مصر محمد مُرسی به ایران آمد، ایران را کشور دوست و برادر خواند و مصر نیز اجازه داد که ایران ناوهای خود را از کانال سوئز عبور دهد.
🔹روابط بین دو کشور پیش از انقلاب نیز یک بار به تیرگی گراییده بود. در شهریور سال ۱۳۳۹ جمال عبدالناصر در پی نطق شدیداللحنی علیه حکومت وقت به خاطر همکاری با اسرائیل، دستور قطع روابط و اخراج سفیر ایران را داد و این تنش در روابط تا ده سال بعد و روی کار آمدن انور سادات در مصر ادامه یافت. با روی کار آمدن انور سادات، روابط بسیار گرم شد تا جایی که دو کشور به همراه آمریکا و اسرائیل در یک اتحاد نانوشته به نام "باشگاه سافاری" علیه نفود کمونیزم همکاری میکردند.
🔹در سالهای پس از قدرت گرفتن عبدالفتاح السیسی در مصر پس از کودتای نظامی، فشار عربستان سعودی و امارات مانع از بهبود روابط دو کشور شده و مصر اغلب خواسته تا این دو را از خود راضی نگه دارد. رای مثبت مصر به قطعنامه پیشنهادی روسیه درباره سوریه در سال ۱۳۹۵، خشم سعودیها را در پی داشت و باعث شد که عربستان صادرات نفت خود را به مصر متوقف کند. وزیر نفت مصر تصمیم گرفت به ایران بیاید که البته با فشار امارات، این تصمیم لغو و اصل سفر نیر تکذیب شد.
🔹مصر در ائتلاف نظامی تحت رهبری عربستان در جنگ علیه یمن نیز حضور داشت اما به غیر از چند ماه اول که با اعزام نیرو و تجهیزات مشارکت داشت، به جز در حرف عملا حمایت دیگری از آن انجام نداد. مصر در سال ۱۹۶۰، تجربه از دست دادن ده هزار نیرو در جنگ یمن را داشت. امنیت دریای سرخ، کانال سوئز و تنگه بابالمندب برای مصر و اقتصاد آن اهمیت زیادی دارد و به همین دلیل از زاویه منافع مصر، امنیت یمن مهم است.
🔹در سال ۹۵ دیدار بین جواد ظریف و سامحالشکری همتای مصری او در حاشیه نشست سازمان ملل انجام شد. در سال ۹۷، ناصر کنعانی رئیس وقت دفتر حافظ منافع ایران در مصر گفت: "روزی که مصر و ایران همدیگر را ملاقات کنند، نزدیک است" اما در ۲۵ مرداد سال ۱۴۰۰، مقامات مصری به نشریه "العربی الجدید" گفتند که امارات و عربستان سعودی به دفتر ریاستجمهوری مصر پیام دادهاند که از نزدیکی روابط تهران و قاهره، و ارتباط بین قاهره و حزبالله لبنان که در آن زمان وجود داشت، نگران هستند. به گفته این منابع، عربستان و امارات عقیده داشتند که ایران از نزدیکی اردن، مصر و عراق حمایت میکند و این مسئله میتواند قدرت منطقهای آنها را تحتالشعاع قرار دهد.
💠eitaa.com/masaf_najva