🔵آداب نماز
برای نماز آداب و شرایطی لازم است تا انسان به آثار و برکاتی که در نماز وجود دارد دست پیدا کند به برخی از آداب نماز اشاره میکنیم؛
➖۱.صفای دل
صفای دل یعنی خالى بودن دل از موانع قبول، از جمله آداب نماز است
انسان باید قلب خود را از هر چه غیر خداست خالی کند.
حضرت صادق(ع) میفرماید: «إِذَا اسْتَقْبَلْتَ الْقِبْلَةَ فَآیِسْ مِنَ الدُّنْیَا وَ مَا فِیهَا وَ الْخَلْقِ وَ مَا هُمْ فِیهِ وَ فَرِّغْ قَلْبَکَ عَنْ کُلِّ شَاغِلٍ یَشْغَلُکَ عَنِ اللَّهِ تَعَالَى وَ عَایِنْ بِسِرِّکَ عَظَمَةَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ اذْکُرْ وُقُوفَکَ بَیْنَ یَدَیْهِ؛ هرگاه رو به قبله ایستادى، پس از دنیا و آنچه در آن است و از خلق و آنچه که با آنان است، مأیوس شو و دل را از هرچه که از خدا بازت میدارد، آزاد کن. در باطن به عظمت و بزرگى خدا توجه کن و وقوف خود را در برابر خداوند یاد آور!»(۳)
➖۲.خشوع
قرآن کریم در وصف مؤمنین میفرماید: «الَّذِینَ هُمْ فِی صَلاتِهِمْ خاشِعُونَ» «مؤمنان کسانى هستند که در نمازشان خاشع هستند.»
و نیز میفرماید: «أَقِمِ الصَّلاةَ لِذِکْرِی «نماز را به پاى دار تا به یاد من باشى.» در این آیه فلسفه و نتیجة نماز را توجه به معبود و تذکر نسبت به خداوند معرفی کرده است.
امام صادق(ع) میفرماید: «لَا تَجْتَمِعُ الرَّغْبَةُ وَ الرَّهْبَةُ فِی قَلْبٍ إِلَّا وَجَبَتْ لَهُ الْجَنَّةُ فَإِذَا صَلَّیْتَ فَأَقْبِلْ بِقَلْبِکَ عَلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فَإِنَّهُ لَیْسَ مِنْ عَبْدٍ مُؤْمِنٍ یُقْبِلُ بِقَلْبِهِ عَلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فِی صَلَاتِهِ وَ دُعَائِهِ إِلَّا أَقْبَلَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَیْهِ بِقُلُوبِ الْمُؤْمِنِینَ إِلَیْهِ وَ أَیَّدَهُ مَعَ مَوَدَّتِهِمْ إِیَّاهُ بِالْجَنَّةِ؛ ترس و امید در قلبی جمع نمیشود؛ مگر آنکه بهشت بر آن واجب میشود، پس زمانی که نماز خواندی، با قلب خود به خداوند عزوجل روی کن! هر آینه هیچ بندة مؤمنی نیست که در نماز و دعا با قلبش به خداوند عزوجل روى آورد، جز اینکه خداوند دلهاى مؤمنین را به او متوجه ساخته، با دوستى ایشان وى را در بهشت تأیید میکند.»(۴)
روزی پیامبر(ص)نمازگزاری را دید که در حین نماز با ریش خود بازی میکرد، پس فرمود: «أَمَا هَذَا لَوْ خَشَعَ قَلْبُهُ لَخَشَعَتْ جَوَارِحُهُ؛ اگر این فرد قلبش خاشع بود، اعضای بدن او نیز خاشع میشد.» (۵)
➖۳.حضور قلب
خداوند میفرماید: «فَوَیْلٌ لِلْمُصَلِّینَ الَّذِینَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ ساهُونَ» واى بر نمازگزارانى که از نمازشان غافلاند.
خداوند متعال در این آیه نمازگزارانى را که از نمازشان غافل هستند؛ یعنى به غایت، نتیجه و روح نماز توجهی ندارند، مذمت فرموده است.
و نیز میفرماید: «لا تَقْرَبُوا الصَّلاةَ وَ أَنْتُمْ سُکارى حَتَّى تَعْلَمُوا ما تَقُولُونَ» «به نماز نزدیک نشوید و حال آنکه مست باشید، تا اینکه بدانید چه مىگویید. که به قرینة جملة «حتى تعلموا ما تقولون» میتوان نتیجه گرفت که انسان باید در نماز بفهمد که چه میگوید.
پیامبر(ص)فرمود: «إِنَّ اللَّهَ مُقْبِلٌ عَلَى الْعَبْدِ مَا لَمْ یَلْتَفِتْ؛ تا زمانی که انسان از خداوند غافل نشود، خدا به آدمی توجه دارد.» (۶)
پیغمبر خدا(ص)میفرماید: «لَا یَقْبَلُ اللَّهُ صَلَاةَ امْرِئٍ لَا یَحْضُرُ فِیهَا قَلْبُهُ مَعَ بَدَنِهِ؛ خداوند نماز کسی را که قلبش با بدنش حاضر نباشد، قبول نمیکند.»(۷)
حضرت باقر(ص)میفرماید: «إِنَّ الْعَبْدَ لَیُرْفَعُ لَهُ مِنْ صَلَاتِهِ نِصْفُهَا وَ ثُلُثُهَا وَ رُبُعُهَا وَ خُمُسُهَا فَمَا یُرْفَعُ إِلَّا مَا أَقْبَلَ عَلَیْهِ مِنْهَا بِقَلْبِهِ وَ إِنَّمَا أُمِرُوا بِالنَّوَافِلِ لِیُتَمَّمَ لَهُمْ بِهَا مَا نَقَصُوا مِنَ الْفَرِیضَةِ؛ همانا گاه از نماز بنده نیمى بالا میرود و یا یک سوم و یا یک چهارم و یا یک پنجم، پس از نماز بالا نمیرود؛ مگر آن مقدار که با قلب بدان توجه شده باشد و همانا به خواندن نمازهای مستحب دستور داده شده که به وسیلة آن کاستیهای نماز واجب تکمیل شود.» (۸)
از رسول خدا(ص) روایت شده است که فرمود: «إِذَا قَامَ الْعَبْدُ إِلَى الصَّلَاةِ فَکَانَ هَوَاهُ وَ قَلْبُهُ إِلَى اللَّهِ تَعَالَى انْصَرَفَ کَیَوْمٍ وَلَدَتْهُ أُمُّهُ؛ زمانی که بنده به نماز میایستد و علاقه و قلبش با خداوند تعالی است، از نماز فارغ میشود مانند روزی که مادرش او را به دنیا آورد.» (۹)
➖۴.نشاط
قرآن در مذمّت منافقین میفرماید: «إِذا قامُوا إِلَى الصَّلاةِ قامُوا کُسالى» «هرگاه به نماز میایستند، با کسالت و بیحالى میایستند.» و در جای دیگر میفرماید: «وَ لا یَأْتُونَ الصَّلاةَ إِلَّا وَ هُمْ کُسالى»؛ «نماز را به جا نمیآورند؛ مگر در حال کسالت.»
🔻 ادامه دارد 👇👇
✅ کانال مسجدالاقصی🔰
https://eitaa.com/masjedolaghsa
💠داستان
عرب بیابانی به مسجد پیامبر آمد و حضرت امیرالمؤ منین (ع)در مسجد حاضر بودند. عرب نمازی با سرعت و عجله خواند و مراعات هیچگونه آداب از قرائت و ارکان و واجبات را ننمود.
بعد از آنکه خواست از مسجد بیرون رود، حضرت امیر(ع) او را صدا زدند که بیا نماز را دوباره از روی تاءنی و با آداب بخوان، که این نماز را که خواندی درست نبود.
عرب از ترس (نعلین) حضرت، نمازی با آداب و با تاءنی خواند و مراعات قرائت و ترتیل و خضوع را نمود.
بعد از تمام شدن نماز، امیرالمؤ منین (ع) فرمود: ای عرب این نماز که خواندی بهتر از نماز اولی نبود؟
گفت: بخدای قسم نه یا امیرالمؤ منین، زیرا که نماز اول از ترس خدا بود و نماز دوم از ترس نعلین شما بود (حضرت خندید).
💠داستان
پیامبر (ص)با یاران خود نماز خواند سپس در میان گروهی از یاران خود در مسجد نشست. مردی وارد مسجد و مشغول خواندن نماز شد، ولی رکوع و سجودش را صحیح و به طور کامل انجام نمی داد. پیامبر (ص) فرمود:
«نَقَرَ کنَقْرِ الْغُرَابِ لَئِنْ مَاتَ هَذَا وَ هَکذَا صَلَاتُهُ، لَیمُوتَنَّ عَلَی غَیرِ دِینِی»
مانند کلاغ نوک به زمین زد: اگر بدین حال بمیرد و نمازش چنین باشد، بر غیر دین من مرده است.(۱۰)
💠داستان
به رسول خدا (ص) گفتند: فلان جوان که در نماز جماعت شما حاضر میشود چشمچران است و به نامحرم نگاه میکند. حضرت فرمود: او را به حال خود واگذارید که این نماز جماعت سبب ترک این عادت زشتش میشود. بعد ازمدتی به پیامبر اسلام (ص) خبر دادند که آن جوان موفق به توبه از آن عادت زشت شده است.
💠داستان
خدا به حضرت موسی (ع) وحی میکرد که میدانی چرا تو را برگزیدم؟ و از میان خلق تو را کلیم خود گردانیدم؟ موسی گفت: نمیدانم پروردگار من. فرمود: برای آنکه بر احوال بندگان خود نظر کردم و در میان ایشان کسی ندیدم نزد من از تو ذلیلتر باشد به درستی که تو چون از نماز فارغ میشوی دو طرف روی خود را بر خاک میگذاری.
💠داستان
ابن عبّاس گوید: من و سلمان در زیر درختى نشسته بودیم . سلمان شاخه درختى را که برگهایش خشک شده بود، جنباند و در نتیجه آن همه برگها به زمین ریخت . جناب سلمان فرمود: «اى ابوعثمان ، از من نمى پرسى که چرا چنین کردم ؟»
گفتم : سبب این کار چه بود؟
فرمود:«با پیامبر (ص) در زیر این درخت نشسته بودیم ، آن حضرت چنین کرد که من کردم و سپس به من فرمود: اى سلمان ، از من نمى پرسى که چرا چنین کردم ؟ من عرض کردم : یا رسول اللّه ، سبب چه بود؟ حضرت فرمود: مؤ من چون وضو بگیرد بر آن وجهى که دستور آمده بود، و بعد از آن نمازهاى پنجگانه شبانه روز را بجاى آورد، گناهان او بریزد بسان این برگها که از این درخت فرو ریخت».
آنگاه این آیه را تلاوت فرمود:
«و اقم الصلوة طرفى النّهار و زلفا من اللّیل»و بپاى دار نماز را هر دو سر روز و پاره هایى از شب.
💠داستان
ابوبصیر گفت: بعد از وفات حضرت صادق (ع)پیش ام حمیده رفتم تا او را در این مصیبت تسلیت بگویم. تا چمشمش به من افتاد شروع به گریه کرد من نیز از حال او به گریه افتادم آنگاه گفت: ابا محمد، اگر حضرت صادق (ع) را هنگام وفات مشاهده می کردی چیز عجیبی می دیدی. در آن لحظات آخر چشم باز کرده فرمود: هر کس بین من و او خویشاوندی هست بگوئید بیاید همه را گرد من جمع کنید سفارشی دارم.
ام حمیده گفت: تمام خویشاوندان آن جناب را جمع کردیم، در این موقع امام صادق (ع)نگاهی به آنها نموده فرمود:«ان شفاعتنا لاتنال مستخفاً بالصلوه»شفاعت ما خانواده به آن کسی که نمازش را سبک شمارد نخواهد رسید .(۱۱)
ــــــــــــــــــــــــــــ
📎پی نوشتها
۱.عنکبوت/۴۵.
۲.نهج البلاغه، خطبه ۱۹۲.
۳.مصباح الشريعه،ص۹۱.
۴.الوافي،ج۸، صفحه۸۴۵
۵.بحار الأنوار،ج۸۴،ص۲۲۸
۶.بحار الأنوار،ج۸۴،ص۲۶۱.
۷.المحاسن ، ج۱، ص۴۰۶.
۸. الحقايق، فيض كاشانى، ص۲۱۹.
۹.ثواب الأعمال،ص۶۷.
۱۰.كافى، ج۳، ص۲۳۸.
۱۱.محاسن برقی، ج ۱، ص ۸۰.
🌺 والسلام علی من اتبع الهدی 🌺
✅ کانال مسجدالاقصی🔰
https://eitaa.com/masjedolaghsa
4_5780465830781257475.mp3
2.71M
ترتیل سوره حمد
قاری: سیدامیرحسین ساجدی فر
#با_قرآن_آشتی_کنیم
انتشار تلاوت ها صدقه جاریه است.