📰 دیدار نماینده آمریکا در امور افغانستان با مقامات ازبکستان
⬅️ امروز ۱۰ ژوئن، توماس وست نماینده ویژه ایالات متحده در امور افغانستان و عبدالعزیز کاملوف، معاون شورای امنیت ملی و عصمتالله ایرگاشف، نماینده ویژه رئيسجمهور ازبکستان برای افغانستان به در واشنگتن به گفتگو نشستند.
📄 طرفین در این دیدار در مورد منافع مشترک دو کشور و چشمانداز و راه پیشرو در افغانستان به بحث و تبادل نظر پرداختند.
📄 گفتنیست، قرار است سومین دور نشست نمایندگان ویژه کشورها برای افغانستان به میزبانی سازمان ملل در مورد تعامل با حکومت طالبان در اواخر ماه ژوئن در دوحه قطر برگزار شود.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 ۳۴ پروژه به ارزش ۲۴ میلیارد دلار در سبد سرمایهگذاری عربستان در ازبکستان
⬅️ به نقل از وب سایت ریاست جمهوری ازبکستان، همکاری ازبکستان و عربستان سعودی در حال توسعه بوده و سبد سرمایهگذاری تاشکند و ریاض دائما در حال افزایش است.
📄 در حال حاضر، ۳۴ پروژه کلان به ارزش ۲۴.۱ میلیارد دلار در سبد سرمایهگذاری عربستان در ازبکستان وجود دارد.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 کنفرانس "ارزش های معنوی و میراث فرهنگی مردم ترک" در قزاقستان برگزار شد
⬅️ کنفرانس بین المللی "ارزش های معنوی و میراث فرهنگی مردم ترک" با حضور مشاور رئیس جمهور و رئیس کمیته فرهنگ قزاقستان و بیش از ۲۰ دانشمند از کشورهای آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، ترکیه و ازبکستان به میزبانی قزاقستان برگزار شد.
📄 در چارچوب این کنفرانس، اولین جلسه شورای مشورتی مورخان معماری به منظور حفظ و ترویج میراث فرهنگی ترک در کشورهای جهان ترک تشکیل شد و چشمانداز همکاریهای منطقه ای در زمینه تحقیقات و حفاظت و همچنین بازسازی میراث باستانی مورد بحث قرار گرفت.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 بازداشت ۸ بومی تاجیکستان به ظن ارتباط با داعش در خاک آمریکا
⬅️ به گزارش ماوراءالنهر، ۱۲ ژوئن، NBC News آمریکا، از بازداشت ۸ مهاجر با اصالت تاجیکستانی توسط پلیس فدرال ایالات متحده به ظن ارتباط با داعش خبر داد.
👇👇ادامه
📄 شبکه NBC به نقل از منابع خود گفت بخش مبارزه با تروریسم پلیس افبیآی از یک تهدید تروریستی (گروه سازمانیافته) که منشا آن اروپای مرکزی تشخیص داده شده آگاه بود و بهگفته یک مقام دولتی بلندپایه واشنگتن، در بخشی از پیگیری این تهدید، از چند ماه گذشته این ۸ نفر زیر نظر بودهاند و از نزدیک فعالیت آنها نظارت میشده است.
📄 نیویورکپست نیز در این مورد نوشت بازداشتشدگان دارای شهروندی روسیه و بومی تاجیکستان هستند.
📄 نیویورکپست همچنین با ارائه جزئیات بیشتر نوشت، بخشی از تحقیقات افبیآی مربوط به شنود بود که صحبت یکی از این افراد در مورد بمب را ضبط کرده است.
📄 مظنونان در حال حاضر در بازداشتگاه قرار دارند و در صورت عدم تایید اتهام، از خاک آمریکا اخراج خواهند شد.
✍️ گفتنیست، وضعیت امنیتی نسبت به مهاجران آسیای مرکزی در ایالات متحده تشدید شده است و پیش از این نیز شاهد بازداشت یک تبعه ازبکستان به اتهام ارتباط با داعش در آمريکا بودیم. بهنقل از نیویورکپست، پس از هشدار کریستوفر اشر ری مدیر اداره تحقیقات فدرال درمورد طراحی احتمالی عملیاتهای تروریستی توسط داعش در خاک ایالات متحده و پتانسیل این گروه برای بهرهبرداری از مرز جنوبی، این دستگیریها در حال صورت گرفتن است.
🔸️ ۱۰ ژوئن، نیویورکپست از یک دستور دولتی به ماموران گشت مرزی کالیفرنیا مبنی بر اخراج فوری مهاجران غیرقانونی کشورهای آسیای مرکزی و روسیه که در حال تلاش برای ورود به خاک آمریکا هستند، خبر داد. این در حالی است که پیش از این افسران مرزی و نیروهای اداره مهاجرت حق اخراج مهاجران غیرقانونی را نداشتند و تنها دادگاه چنین تصمیمی را در آمریکا صادر میکرد.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 دیدار وزیر آب و کشاورزی عربستان و مقامات تاجیکستان
⬅️ عبدالمحسن الفضلی وزیر آب و کشاورزی عربستان سعودی در راس هیئتی بلندپایه برای شرکت در کنفرانس بینالمللی "آب برای توسعه پایدار ۱۸-۲۰۲۸" در دوشنبه، وارد تاجیکستان شد.
📄 در حاشیه این کنفرانس، ۱۱ ژوئن، مقام سعودی با رئیس جمهور تاجیکستان امامعلی رحمان به گفتگو نشست. در این دیدار، طرفین حول توسعه روابط دوجانبه و چندجانبه در زمینه آب، اقلیم، محیط زیست، سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و صنعت به گفتگو پرداختند.
📄 در ادامه به مسئله صادرات محصولات کشاورزی تاجیکستان به عربستان توجه ویژه صورت گرفت و تاکید شد که افتتاح مسیرهای مستقیم بین شهرهای دو کشور، عاملی موثر در توسعه و تقویت روابط دوجانبه از جمله در زمینه تجارت و گردشگری خواهد بود.
⬅️ وزیر سعودی با دلیر جمعه وزیر انرژی و منابع آب تاجیکستان نیز به گفتگو نشست. در این دیدار، طرفین حول توسعه روابط دوجانبه در زمینههای انرژی و آب و اقلیم به بحث و تبادل نظر پرداختند.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 دیدار وزیر خارجه تاجیکستان و مدیر اجرایی کمیته ملی سیاست خارجی آمریکا
⬅️ ۱۲ ژوئن، سراجالدین مهرالدین وزیر امور خارجه تاجیکستان با سوزان الیوت مدیر اجرایی کمیته ملی سیاست خارجی آمریکا در دوشنبه به گفتگو نشست.
📄 در این دیدار، طرفین وضعیت فعلی و چشم انداز توسعه روابط دو کشور، راههای تقویت همکاری در زمینه های سیاسی، تجاری، اقتصادی و امنیتی را مورد بررسی قرار دادند و در مورد مسائل منطقه ای و بین المللی تبادل نظر صورت گرفت.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 رقابت آنکارا با مسکو در آسیای مرکزی و قفقاز
نشریه تحلیلی The National Interest آمریکا در یک یادداشت، افزایش روزافزون نفوذ ترکیه در آسیای مرکزی و قفقاز در پس زمینه جنگ اوکراین را بررسی نمود. این نشریه شرایط ژئوپلیتیکی شناخته شدهای را که به نفع آنکارا بوده، فهرست کرده است.
⬅️ نشریه The National Interest می نویسد:
جنگ در اوکراین و تحریم های غرب، روابط اقتصادی روسیه و ترکیه را تقویت کرده است. مسکو با افزایش صادرات به ترکیه به یکی از شرکای اصلی آنکارا تبدیل شده و صادرات ترکیه به روسیه نیز افزایش یافته است. در شرایط انزوای روسیه از غرب، ترکیه به عنوان خریدار گاز روسیه و صادرکننده مجدد کالاهای اروپایی به بازار روسیه اهمیت فزایندهای پیدا کرده است.
با این حال این همکاری با یک رقابت ژئوپلیتیکی همراه است - «ترکیه با اعتماد به نفس بالای خود، روسیه را در قفقاز جنوبی و آسیای مرکزی به چالش می کشد؛ دو منطقه ای که مسکو قاطعانه آنها را به عنوان بخشی از حوزه نفوذ انحصاری خود می داند.»
ترکیه از آذربایجان به عنوان دروازهای به سمت کشورهای ترک آسیای مرکزی استفاده می کند. بنابراین، یک پویایی فراخزری تحت حمایت یک بلوک ترک در حال ظهور است که حوزههای مختلفی مانند امنیت، تجارت و فرهنگ را پوشش می دهد.
نفوذ فزاینده ژئوپلیتیکی ترکیه در منطقه خزر را می توان در جنگ قرهباغ کوهستانی 2020 بین ارمنستان و آذربایجان جستجو کرد. آذربایجان با حمایت نظامی گسترده آنکارا قادر به بازپسگیری بخش قابل توجهی از سرزمینی بود که جمهوری ناگورنو-قرهباغ به رسمیت شناخته نشده از اوایل دهه 1990 کنترل کرده بود.
اگرچه ولادیمیر پوتین میانجیگر آتشبس شد و به نیروهای حافظ صلح روسی دستور ورود به منطقه درگیری را داد، اما این واقعیت را تغییر نداد که جنگ با پیروزی متحد ترکیه، آذربایجان و شکست متحد روسیه، ارمنستان به پایان رسید. بنابراین، ترکیه با مداخله نظامی در قفقاز جنوبی، انحصار نظامی روسیه در منطقه را شکست.
ترکیه و آذربایجان پیرو این موفقیت، اتحاد استراتژیک خود را در بیانیه شوشا 2021 تحکیم کردند.
در ادامه، سپتامبر 2023، آذربایجان به هدف سی ساله خود یعنی کنترل کامل قرهباغ کوهستانی از طریق یک حمله نظامی «در مقابل چشمان حافظان صلح روسی» دست یافت و در آوریل 2024، روسیه خروج فوری و کامل نیروهای خود از قره باغ کوهستانی را اعلام کرد.
این به کشورهای ترک آسیای مرکزی نشان داد که همکاری با آنکارا می تواند منافع امنیتی واقعی به همراه داشته باشد.
قزاقستان و ازبکستان روابط دوجانبه خود با ترکیه را به سطح یک مشارکت راهبردی جامع ارتقاء داده اند و توافقاتی را برای توسعه همکاری های نظامی در زمینه هایی مانند آموزش، تمرینات نظامی مشترک و جمع آوری اطلاعات منعقد کرده اند.
صنعت دفاعی ترکیه به سرعت در حال کسب تسلط در بازار رو به رشد هواپیماهای بدون سرنشین در آسیای مرکزی است و در نتیجه سلطه مسکو به عنوان تنها تامین کننده تسلیحات منطقه شکسته شده است.
درگیریهای مرزی خشونتآمیز در سالهای 2021 و 2022 بین نیروهای مسلح قرقیزستان و تاجیکستان، که هر دو از اعضای ائتلاف نظامی CSTO به رهبری روسیه هستند و میزبان پایگاههای نظامی روسیه در خاک خود هستند، تنها با واکنشی ملایم از سوی روسیه مواجه شد. در عوض، ترکیه برای حمایت از تلاشهای آشتی بین قرقیزستان و تاجیکستان مداخله کرد و بخشی از پیشرفتهای اخیر در توافقنامههای مرزی را به دستاورد خود تبدیل کرد.
همکاری ترکها همچنین به تقویت کریدور تجاری و حمل و نقل ترانس خزر که به "کریدور میانی" شناخته می شود، کمک می کند؛ مسیری جایگزین برای تجارت بین اروپا و آسیا که روسیه را دور می زند. از این رو برای غرب نیز این همکاری ها مورد احترام و حمایت است.
کریدور میانی شبکه ای از جاده ها، راه آهن، مسیرهای دریایی است که اروپا و آسیا را از طریق آسیای مرکزی، قفقاز جنوبی و ترکیه به یکدیگر متصل می کند. کریدور میانی کشورهای قفقاز جنوبی و آسیای مرکزی را با ابتکار دروازه جهانی اتحادیه اروپا و همچنین ابتکار کمربند و جاده چین مرتبط می کند.
مطالعه کامل
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 بیانیه مشترک نشست رئیس جمهور ازبکستان و نماینده تجاری آمریکا
۱۱ ژوئن، کاترین تای نماینده تجاری آمریکا و شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان در تاشکند به گفتگو نشستند.
مقامات ایالات متحده و ازبکستان به تعهد خود برای تنوع بخشیدن به روابط تجاری و سرمایه گذاری دوجانبه و تعمیق گفتگو در مورد اولویت های مشترک اقتصادی تاکید کردند.
👇👇ادامه
کاترین تای از مشارکت در زمینه اصلاحات ازبکستان و همچنین از علاقه تاشکند به قطع سریع محدودیتهای اصلاحیه جکسون وانیک نسبت به این کشور استقبال کرد.
همچنین #ایالات_متحده از تلاش ازبکستان برای الحاق به سازمان تجارت جهانی و اولویت بخشی به آن از سوی تاشکند، حمایت کامل نمود و متعهد شد که از اصلاحات داخلی جاری این کشور برای همسویی رژیم تجاری ازبکستان با قوانین و اصول WTO حمایت کند.
طرف آمریکایی از فرآیند فعال الحاق تاشکند به WTO و تلاش برای همسویی قوانین و اقدامات داخلی در راستای توافقات WTO استقبال کرد.
طرفین از پیشرفت قابل توجهی که در مذاکرات دوجانبه سال جاری برای دسترسی به بازار به دست آمده خرسند بودند و علاقه متقابل برای تکمیل این مذاکرات در آیندهای نزدیک را اعلام نمودند.
مقامات دو کشور تاکید کردند که شفافیت و رایزنی با ذینفعان، اعمال مقررات قوی، جلوگیری و کاهش موانع غیرتعرفه ای، حمایت از رعایت تعهدات تجاری بین المللی، برای تقویت انعطاف پذیری اقتصادی بلندمدت و جذب سرمایه گذاری پایدار ضروری است.
طرف #ازبکستان از حمایت ایالات متحده برای تقویت پیوندهای تجاری و حمل و نقل آسیای مرکزی استقبال کرد و طرفین تشخیص دادند که چگونه ایالات متحده می تواند از این تلاش ها بهره مند شود.
دو کشور متعهد به همکاری بیشتر در زمینه توانمندسازی اقتصادی زنان و حقوق ناتوانی شدند.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 داعش در ۴ سال اخیر ۸۳۹ عملیات تروریستی انجام داده است
⬅️ شاخه خراسان داعش با انتشار یک اینفوگرافیک اعلام نمود که داعش در ۴ سال گذشته ۸۳۹ عملیات تروریستی در سراسر جهان بویژه آفریقا و کشورهای منطقه خراسان انجام داده است.
📄 در ۸۳۹ عملیات تروریستی داعش حدود ۵۲۰۰ نفر کشته و زخمی شده اند.
📄 داعش خراسان و غرب آفریقا فعال ترین شاخههای حال حاضر این گروه تروریستی هستند.
📄 شاخه خراسان داعش در ۲ سال اخیر اقدامات تروریستی خود را توسط نیروهایی از آسیای مرکزی بویژه تاجیک ها انجام داده است. چندین عملیات تروریستی در افغانستان، عملیات تروریستی در شاهچراغ شیراز و کرمان و کروکوس مسکو توسط نیروهای تاجیک داعش خراسان انجام شده است.
📄 در هفته گذشته نیز شاهد بازداشت ۸ تاجیک در آمریکا به اتهام ارتباط با داعش بودیم. ماه آوریل نیز یک ازبک به این ظن در آمریکا بازداشت شده بود. در یک سال اخیر، در ایتالیا، لهستان و آلمان نیز تعدادی از اتباع آسیای مرکزی بویژه تاجیک و ازبک به دلیل ارتباط با داعش بازداشت شدند.
همچنین بخوانید:
⬅️ بررسی تعمد و تکرر استفاده از نیروهای تاجیک توسط داعش
⬅️ بررسی ادعای طالبان مبنی بر مشارکت سیستم اطلاعاتی تاجیکستان در عملیاتهای داعش خراسان
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 شبکه CNN: مقامات امنیتی آمریکا نگران اقدامات تروریستی احتمالی داعش خراسان در خاک این کشور هستند
به گزارش ماوراءالنهر، چندین مقام آمریکایی در گفتگو با شبکه CNN در مورد دستگیری هشت مهاجر تاجیکستانی به ظن ارتباط با داعش، گفتند: «اینکه گروه خطرناک (داعش خراسان) یکی از شاخههای گروه تروریستی داعش، توانایی بالقوه حملهای در خاک آمریکا را دارد، نگرانی مقامات امنیت ملی این کشور را افزایش داده است.»
👇👇ادامه