📰 گفتگوی سفیر قرقیزستان و دستیار وزیر خارجه ایالات متحده
⬅️ دونالد لو دستیار وزیر امورخارجه ایالاتمتحده در امور آسیایمرکزی و جنوبی با باقتیبک امانبایف سفیر قرقیزستان در آمریکا و کانادا به گفتگو نشستند.
📄 در این دیدار، طرفین همکاریهای جاری دوجانبه و چندجانبه دو کشور را بررسی و حول چشمانداز همکاریهای آینده گفتگو کردند.
📄 همچنین به طور اجمالی حول برنامههای مشترک واشنگتن و بیشکک در سال 2024 به بحث و گفتگو پرداختند و بخشی از آن مشخص گشت:
سادهسازی مراحل صدور ویزا؛
بهبود همکاری در بخش بانکی؛
توسعه روابط تجاری و اقتصادی؛
توسعه و سازماندهی سفرها و رویدادهای تجاری دوجانبه؛
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 گفتگوی معاون وزیر خارجه تاجیکستان و سفیر عربستان
⬅️ فرخ شریفزاده معاون وزیر امورخارجه تاجیکستان و ولید بن عبدالرحمن الرشیدان سفیر عربستان سعودی به گفتگو نشستند. در این دیدار، توسعه روابط دوجانبه و چندجانبه دوشنبه و ریاض در زمینههای گوناگون مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
📄 در این نشست، طرفین به تمایل خود برای توسعه همکاریهای سودمند در زمینههای اقتصادی، فرهنگی و آموزشی تاکید کردند.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 دیدار وزیر کشاورزی تاجیکستان و سفیر عربستان
⬅️ قربان حکیمزاده وزیر کشاورزی #تاجیکستان با ولید بن عبدالرحمن الرشیدان سفیر #عربستان_سعودی دیدار و گفتگو کرد. در این نشست، طرفین برای توسعه همکاریهای جامع دو کشور در حوزه کشاورزی به توافق رسیدند.
📄 بر اساس این توافق، طرفین مصمم به همکاری در جلوگیری از تغییرات اقلیمی و سازگارسازی محصولات زراعی، سرمایهگذاری برای احداث گلخانه، احداث بنگاههای کوچک و بزرگ برای فرآوری و بستهبندی محصولات، صادرات و واردات کالا و محصولات کشاورزی و تبادل فناوری شدند و برای تهیه هرچه سریعتر یادداشت توافقنامهها ابراز علاقه نمودند.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 یک تاجیک به جرم انعکاس اخبار غزه و حماس در روسیه بازداشت و به تاجیکستان استرداد شد
⬅️ یک مهاجر تاجیک در روسیه به جرم انتشار ویدیوهای مربوط به حماس و انعکاس اخبار غزه و به اتهام همکاری با گروههای رادیکال بازداشت و به تاجیکستان استرداد شد.
📄 محمدنبی جلیلاف ۲۳ ساله و تبعه تاجیکستان، یک مهاجر کاری در روسیه بود. به نقل از رادیو آزادی، پس از استرداد برای محمدنبی بر اساس ماده جنایی "همکاری با گروههای افراطی" پروندهسازی شده و در پرونده به صراحت ذکر شده است که متهم مشغول به انتشار ویدیوهای حماس در شبکههای اجتماعی بوده است.
📄 دوستان وی در گفتگو با رادیو آزادی، فعالیتهای او در شبکههای اجتماعی بویژه تلگرام را برای انعکاس حقایق غزه تایید کردند.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 افتتاحیه پلتفرم C5+1 برای همکاری در حوزه مواد معدنی حیاتی برگزار شد
⬅️ 8 فوریه، وزارت امور خارجه ایالات متحده میزبان افتتاحيه نشست "C5+1 Critical Minerals" بود که به صورت آنلاین با حضور جفری پیات، دستیار وزیرخارجه آمریکا در امور منابع انرژی و جان مارک پومرشایم، معاون دستیار وزیرخارجه در امور آسیای مرکزی و مقامات پنج کشور از آسیای مرکزی برگزار شد.
📄 نمایندگان آسیای مرکزی از اراده خود برای افزایش ظرفیتهای سرمایهگذاری در مواد معدنی حیاتی ذیل پلتفرم C5+1 و بر مزیتهای همکاری با یکدیگر برای پیشبرد اهداف مشترک در این حوزه تاکید نمودند.
📄 از میان طرحهای مورد بحث در این نشست، نماینده ایالاتمتحده به مشارکت از طریق امنیت معدنی و توسعه زیرساختها و سرمایهگذاری جهانی تأکید نمود.
📄 گفتنیست، پلتفرم "C5+1 Critical Minerals" نیز در کنار پلتفرم "C5+1 Business" از مصوبات اولین نشست سران آسیای مرکزی و آمریکا در نیویورک بود.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 انگلیس به دنبال تحکیم حضور خود در آسیای مرکزی(1)
⬅️ یادداشتی از مرکز اطلاعات چند رسانهای ایزوستیا
در گزارشی از پارلمان بریتانیا، نویسندگان از ناکارآمدی تعامل وزرای این کشور با دولتهای قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان انتقاد کردهاند و همچنین از مقامات بریتانیایی خواستهاند تا به طور فعالتری با نفوذ روسیه و چین در منطقه مقابله کنند. حال قرار است سال 2024 اولین نشست بریتانیا و کشورهای آسیای مرکزی در قالب "1+5" در سطح عالی برگزار شود.
👇👇ادامه
⬅️ بر سر دو راهی
کمیتۀ روابط خارجی مجلس عوام بریتانیا گزارشی را با عنوان "کشورهایی که در یک تقاطع قرار دارند: مشارکت بریتانیا در آسیای مرکزی" منتشر کرده است. در این گزارش "فقدان استراتژی" در این منطقه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته، وضعیت کشورهای آسیای مرکزی توصیف شده و همچنین توصیههای عملی برای انگلیس ارائه شده است. این گزارش شامل هشت فصل است. نویسندگان آن به تفصیل ویژگیهای هر یک از پنج کشور - قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان- را توصیف کرده و همچنین به دولت توصیه میکنند که در موضوعهای تجارت، حقوق بشر، مبادلات فرهنگی و همکاریهای منطقهای جسورتر و جاهطلبتر باشد.
در این سند قید شده است: «مشارکت فعالتر این کشور در آسیای مرکزی، نه تنها میتواند بهطور بالقوه برای دو طرف سودمند باشد، بلکه باید بهعنوان یک ضرورت ژئوپلیتیکی نیز تلقی شود».
در این گزارش، نویسندگان این پرسش را مطرح کردهاند: «روابط کشورهای آسیای مرکزی با کشورهای همسایه، از جمله چین و روسیه از چه نظر برای سیاست خارجی بریتانیا مشکلساز است و چه فرصتهای جدیدی را ایجاد میکند؟» آنها ضمن اشاره به تقویت فعال نفوذ مسکو و پکن در منطقه، توصیه میکنند که باید از طریق تعامل دیپلماتیک مداوم در سطح عالی با کشورهای آسیای مرکزی، از این امر جلوگیری شود. به همین دلیل نشست سطح عالی بریتانیا با مقامهای این کشورها برای سال 2024 برنامهریزی شده است.
همچنین باید این تضمین وجود داشته باشد که خدمات تجاری انگلیس برای جریانهای مالی غیرقانونی در منطقه، مورد استفاده قرار نخواهد گرفت. زیرا همانطور که در این گزارش گفته شده است، بریتانیا ابزاری کلیدی برای نخبگان فاسد آسیای مرکزی و مقصدی برای سرمایههای فراری از منطقه است. لندن در حال حاضر از طریق وزارت توسعۀ بینالمللی که دفاتر آن در سفارتخانههای بریتانیا در این کشورها مستقر هستند، با کشورهای آسیای مرکزی و جامعۀ مدنی آنها همکاری میکند. انگلیس سیاست قدرت نرم خود را در این کشورها از طریق شورای بریتانیا اجرایی میکند.
اخیراً علاقۀ ایالات متحده و اتحادیه اروپا به کشورهای آسیای مرکزی افزایش یافته است. سیاستمداران و دیپلماتهای بلندپایۀ آمریکایی و اروپایی بارها به این منطقه سفر کردهاند و طرفین در حال بررسی همکاریها در حوزههای اقتصاد، محیط زیست، انرژی و امنیت هستند. رهبران کشورهای آسیای مرکزی در حاشیۀ هفتاد و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، با "جو بایدن"، رئیسجمهور آمریکا در قالب "1+5" (قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ازبکستان و ایالات متحده آمریکا) دیدار کردند. این نشست اولین دیدار یک رهبر آمریکایی با همتایانش از پنج کشور آسیای مرکزی بود. البته پیش از این، از سال 2015 مذاکرات در سطح وزرای خارجۀ پنج کشور با وزیر امور خارجه آمریکا انجام میشد.
دولت دونالد ترامپ توجه زیادی به این منطقه نداشت، به همین دلیل است که در دستورالعمل راهبردی موقت امنیت ملی ایالات متحده در سال 2021 حتی اشارهای به آسیای مرکزی نشده است. با این حال دولت فعلی تصمیم گرفته این رویکرد را تغییر دهد.
ادامه دارد...
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 انگلیس به دنبال تحکیم حضور خود در آسیای مرکزی(2)
یادداشتی از مرکز اطلاعات چند رسانهای ایزوستیا
⬅️ سه هدف غرب
"ژائو لانگ"، معاون مدیر و پژوهشگر مؤسسۀ مدیریت جهانی در آکادمی مطالعات بینالمللی شانگهای معتقد است که کشورهای غربی، بهویژه ایالات متحده، سه هدف اصلی دارند که در راستای این اهداف سطح گفتگوهای "1+5" را ارتقا میدهند. اولین هدف آنها، برانگیختن بحران اعتماد کشورهای آسیای مرکزی به روسیه است. هدف دوم آنها، رقابت استراتژیک با سایر قدرتهای بزرگ است. از نظر جامعۀ استراتژیک آمریکا، اوراسیا منطقۀ اصلی برای مهار همزمان دو رقیب اصلی واشنگتن یلنی چین و روسیه است. هدف سوم آنها، دور نماندن از روند تنظیم همگرایی منطقهای در آسیای مرکزی است.
👇👇ادامه
ژائو لانگ همچنین میافزاید: «این پنج کشور نه تنها فرمت گفتگوی "1+5" را با ایالات متحده، اتحادیۀ اروپا، ژاپن، کره جنوبی، روسیه، هند، چین و دیگر کشورها ایجاد کردهاند، بلکه از سال 2018 نیز نشستهای مشورتی سران کشورهای منطقه را برای تقویت هویت جمعی خود برگزار کردهاند». در عین حال، وی معتقد است که اگرچه واشنگتن با پیشنهاد "افزایش ثبات از طریق مشارکت"، "توسعۀ همکاریهای امنیتی"، "ساخت کریدورهای اقتصادی و انرژی 1+5"، "تقویت امنیت انرژی"، "مبارزه با پیامدهای تغییرات آب و هوایی" و ترویج سایر برنامههای همکاری، مکانیسم گفتگو را به سطح سران کشورها ارتقا داده است، اما این موضوعها در حد گفتگو و صحبت هستند و فراتر از آن نمیروند.
ژائو لانگ همچنین میافزاید: «همکاری دوجانبه با چین و روسیه و همچنین روابط چندجانبه در چهارچوب مکانیسمهایی مانند سازمان همکاری شانگهای، سازمان پیمان امنیت جمعی و اتحادیۀ اقتصادی اوراسیا برای آسیای مرکزی در اولویت هستند. به عبارت دیگر، دلیل اصلی که به خاطر آن کشورهای منطقه سطح تعامل را با همۀ طرفها افزایش دادهاند، جلب توجه و سرمایهگذاری قدرتهای بزرگ و دستیابی به همکاریهای متقابل برای ارتقای توسعه خود است».
رازیل گوزایرف، پژوهشگر جوان در بخش خاورمیانه و پساشوروی موسسۀ اطلاعات علمی و علوم اجتماعی آکادمی علوم روسیه نیز در گفتگو با "ایزوستیا" تاکید کرد که آسیای مرکزی منطقۀ مهمی برای روسیه است. وی توضیح داد: «روسیه و کشورهای آسیای مرکزی روابط نزدیک اقتصادی، سیاسی و فرهنگی با یکدیگر دارند که به طور فعال در همۀ زمینهها در حال توسعه است. با شروع عملیات نظامی ویژه، اهمیت این منطقه برای روسیه افزایش یافته است. افزایش گردش مالی تجاری و تعداد تماسهای سطح بالا بین این کشورها گواه این امر است».
به گفتۀ وی، کشورهای غربی که به دنبال تضعیف روسیه از طریق اعمال تحریمهای متعدد هستند، نقشی را که آسیای مرکزی برای مسکو ایفا میکند، درک میکنند. این کارشناس همچنین معتقد است: «به همین دلیل برخی کشورهای غربی در تلاشاند تا گفتگوی فعال را با کشورهای منطقه آغاز کنند و سعی در افزایش سطح تماسها و کاهش تأثیر روسیه و چین بر روی کشورهای آسیای مرکزی دارند. بریتانیا به احتمال زیاد سعی خواهد کرد اشتباههای شریک خود، ایالات متحده را اصلاح کند».
این کارشناس معتقد است در گزارش " کشورهایی که در یک تقاطع قرار دارند: مشارکت بریتانیا در آسیای مرکزی" که در پارلمان بریتانیا ارائه شده است، اشاره شده است که ماهیت ناپایدار اقدامهای ایالات متحده در رابطه با منطقه، پس از خروج نیروهای ائتلاف غربی از افغانستان، اعتماد این کشورها را به واشنگتن تضعیف کرده است. این تحلیلگر همچنین افزود: «البته بریتانیا این شانس را دارد که به یک شریک بلندمدت و حیاتی برای کشورهای آسیای مرکزی تبدیل شود، بنابراین لندن میتواند در تعامل با آنها قاطعانهتر و جسورانهتر عمل کند».
گوزایرف معتقد است که نشست در قالب "1+5" برای انگلیس ضروری است. این کشورها احتمالا در مورد مسائل مالی، زمینههای احتمالی برای گسترش تعاملات و همچنین تعمیق همکاریها در حوزۀ سرمایهگذاری گفتگو خواهند کرد؛ چرا که بریتانیا به حلقۀ مهمی برای نخبگان منطقه در زمینه پولشویی تبدیل شده است. همچنین ممکن است طرفین در این نشست، موضوع واردات موازی به روسیه را مطرح کنند. این کارشناس در پایان گفت: «احتمالا در این نشست بار دیگر به کشورهای آسیای مرکزی یادآوری میشود که امکان اعمال تحریمهای ثانویه وجود دارد و لازم است که همکاریهای این کشورها با مسکو متوقف شود. با این حال، احتمال اینکه کشورهای منطقه وعدههای غرب را باور کنند، کم است. چرا که بریتانیا نمیتواند در این کشورها سرمایهگذاریهای قابل توجهی انجام دهد».
نشر این تحلیل نظر به تأیید یا رد آن نیست و بمنظور آگاهی از تحلیلهای رایج منتشر شده است
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 گفتگوی مقامات قزاقستان و آمریکا؛ بررسی چشمانداز همکاریها در سال جاری
⬅️ 9 فوریه، یرژان آشیکبایف سفیر قزاقستان در آمریکا و دونالد لو دستیار وزیرخارجه آمریکا در امور آسیای مرکزی و جنوبی به گفتگو نشستند. در این دیدار، طرفین حول اجرای مصوبات اولین نشست سران آسیای مرکزی و آمریکا در نیویورک و چشمانداز همکاریهای دو کشور در سال جاری به بحث و تبادل نظر پرداختند.
📄 سفیر قزاقستان در یک توییت پس از این دیدار، نوید از یک سال پربار در روابط دوجانبه واشنگتن و آستانه را داد.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 طرح ده ساله ژاپن برای حمایت از تاجیکستان در تأمین امنیت مرز با افغانستان
⬅️ به نقل از مجله آسیایمرکزی تایمز، توکیو از طریق آژانس همکاریهای بینالمللی ژاپن(جایکا) از سال ۲۰۱۵ تاکنون دهها میلیون دلار با هدف افزایش امنیت و توسعه مدیریت مرز تاجیکستان با افغانستان به دوشنبه کمک کرده است.
📄 توشیهیرو آیکی سفیر ژاپن در تاجیکستان نیز این کمکها و حمایتهای توکیو به دوشنبه را یادآوری نمود و بر نقش آن در چشمانداز سیاسی در حال تحول تاجیکستان که همزمان با تحولات سیاسی در سایر کشورهای اوراسیا است تأکید کرد.
📄 بخشی از این برنامه، کمکهای مستقیم به تاجیکستان برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر از مرزهای افغانستان است. همچنین گفتنیست، طرح مذکور توسط جایکا از سال ۲۰۱۵ آغاز شده و تا ۲۰۲۵ ادامه خواهد داشت.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr
📰 توسعه همکاریهای دوشنبه و ریاض در صنعت هوانوردی غیرنظامی
⬅️ ۱۲ فوریه، اکرم کریمی سفیر تاجیکستان در عربستان و علی رجب معاون اداره کل هواپیمایی عربستان سعودی به گفتگو نشستند. در این دیدار، طرفین حول همکاریهای دوجانبه در صنعت هوانوردی غیرنظامی و چندین موضوعات دیگر به بحث و تبادل نظر پرداختند.
📄 به نقل از وزارت امورخارجه تاجیکستان، در این نشست به نقش کمیسیون مشترک بیندولتی در زمینه همکارهای اقتصادی، علمی و فنی در توسعه روابط تاکید شد.
کانال #مرکز_مطالعات_آسیای_مرکزی | ماوراء النهر:
@mavaraonnahr