مداد من
✅ به نام خدای منان! ✅ پشت پرده غیبت چه خبر است؟!! (۴) 3- جشن¬ها • مهدي عباسی (158 – 169 ق) در مر
✅ به نام خدای منان!
✅ پشت پرده غیبت چه خبر است؟!! (۵)
... به فرمان متوکل، بیست میلیون درهم که براي نثار آماده شده بود، بر سر زنان و خادمان و حاشیه نشینان نثار کردند و یک میلیون درهم که روي آنها عنوان جشن و مراسم ختنه کنان حک شده بود، بر سر آرایش گر و ختنه کننده و غلامان و پیشکاران مخصوص، نثار گردید.
ختنه کننده معتّز در آن روز تا هنگام صرف غذا، هشتاد و چند هزار دینار، افزون بر اشیاي زرین و انگشتري و جواهر، به دست آورده بود. هزینه مخارج این جشن را افزون بر 86 میلیون درهم برآورد کردند. (بین الخلفاء و الخلعاء، ص 33 - العصر العباسی الثانی، ص 67)
مسعودي به حق می نویسد: «در هیچ برهه اي از زمان و تاریخ به مانند دوران خلافت متوکل ول خرجی نمی شد.» (مروج الذهب، ج 4، ص 122)
4- بزم¬ها
بزم هاي شبانه عباسیان و دل دادگی و بخشش هاي بی شمار آنان به رقاصان و آوازه خوانان و مطربان در حالت خلسه و مستی، شهره آفاق و یادآور داستان هاي هزار و یک شب است. این بزم ها سرشار از لهو و لعب بوده است. خلفا در قصرهایشان عیش و نوش و مجالس شراب به پا می داشتند و بیشتر اوقات را در مستی و طرب می گذراندند نه تنها قصرهاي خلفا که قصرهاي وزیران و امیرانشان نیز پایگاه شراب و رقص و غنا بوده است که «الناس علی دین ملوکهم.» (العصر العباسی الثانی، ص 92)
آورده اند که هادي عباسی، همواره ابراهیم موصلی را به دربار دعوت می کرد و ساعت ها به آواز او گوش می داد. هادي از روي دل بستگی فراوان به ابراهیم، اموال و ثروت زیادي به او بخشیده بود؛ بعنوان نمونه، یک روز مبلغ 150 هزار دینار از خلیفه گرفت.!
روزي ابراهیم موصلی چند آواز براي هادي خواند و در او هیجان بسیاري انگیخت. هادي نیز او را تشویق کرد و بارها از وي خواست که بخواند. در پایان بزم، به یکی از پیش کاران خود دستور داد، دست ابراهیم را بگیرد و به خزانه بیت المال ببرد تا هر قدر می خواهد، بردارد! حتی به او گفت که اگر ابراهیم خواست، بگذارد تمام بیت المال را ببرد.! ابراهیم می گوید: «وارد خزانه بیت المال شدم و فقط پنجاه هزار دینار برداشتم.» بنابر گفته پسر ابراهیم، اگر هادي بیشتر عمر می کرد، ابراهیم می توانست حتی دیوارهاي خانه اش را از طلا و نقره بسازد. (الأغانی، ج 5، ص 163)
👈 ادامه دارد ....
✏️ @medademan
https://eitaa.com/joinchat/4259250201C60440c06cc
#تقویم_نگار 🗓
☘ سهشنبه
🔅 ۲۸ بهمن ماه ۱۳۹۹
🌙 ۴ رجب ۱۴۴۲
🎄 ۱۶ فوریه ۲۰۲۰
🔎رویدادهای مهم تاریخی امروز:
🔸وفات ميرزا علي اكبر نوقاني (۱۳۲۹ش)
🔹وفات «ابن معلم» شاعر مسلمان(۵۹۲ق)
🔸قتل شیخ شهاب الدین سهروردی (۵۸۷ق)
🔹وفات آیةالله ملاعلي علياري (۱۳۲۷ق)
🔸وفات آیةالله سيد محسن امين عاملي (۱۳۷۱ق)
✏️ @medademan
https://eitaa.com/joinchat/4259250201C60440c06cc
مداد من
✅ به نام خدای منان! ✅ پشت پرده غیبت چه خبر است؟!! (۵) ... به فرمان متوکل، بیست میلیون درهم که براي
✅ به نام خدای منان!
✅ پشت پرده غیبت چه خبر است؟!! (۶)
5- بخشش ها
خلفا، بیت المال مسلمین را تنها به رقاصان و آوازه خوانان بزم هایشان نمی بخشیدند؛ مادران، همسران و دیگر بستگان آنان نیز از این بخشش ها بهره مند بودند. متوکل به مادرش شجاع، سالی ششصد هزار دینار می داد. آورده اند که پنج میلیون دینار پول نقد، جواهراتی به ارزش یک میلیون دینار و زمین هایی که ارزش غلات سالانه آن چهارصد هزار دینار بود، پس از مرگ این زن به جا مانده بود. (النفقات و ادارتها فی الدوله العباسیه، ص 164)
ام قبیحه؛ همسر متوکل و مادر معتز نیز از همین بخشش هاي همسر و پسرش به ثروت هاي هنگفتی دست یافته بود، چنانکه پس از کشته شدن پسرش معتز، آن هم به دلیل ناتوانی از فراهم آوردن پنجاه هزار دینار براي مخارج سپاه خود، در نزد او یک میلیون و پانصدهزار دینار پول نقد و سه جعبه جواهرات از زمرّد و یاقوت و دُرهاي گران بها یافتند که مانندي نداشت و قیمت آنها دومیلیون دینار بود. (الکامل، ج 7، ص 200- نساء الخلفا، ص 106 .)
خلفا، به شاعران درباري و یا مداحان و ستایندگانی که حکومتشان را حق و آنان را از امامان (علیهم السلام) به پیامبر نزدیکتر نشان می دادند و با زبان گزنده شان بر علویان می تاختند، نیز فراوان می بخشیدند.
متوکل به ابراهیم بن مدبر براي قصیده اي که در شفاي بیماري او سروده بود، پنجاه هزار درهم صله داد و نیز به وزیر خود دستور داد تا او را به کار پر سودي بگمارد. (تحلیلی از زندگانی امام علی الهادي (علیه السلام)، ص 360) نیز به ابوالشبل البرجمی براي قصیده اي که در مدح او سروده بود، سی هزار درهم پاداش داد. (الاغانی، ج14 ، ص193)
حسین بن ضحاك خلیع نیز براي سرودن شعري در وصف خدمت کاري که به او پیاله شرابی با عنبر داده بود، هزار دینار در برابر هر بیت گرفت. (مروج الذهب، ج 4، ص 123)
ابوالعنبس براي شعري که در هجو بُحتري شاعر گفته بود، ده هزار درهم گرفت و براي شعري که در وصف خر متوکل و عشق بازي آن گفته بود، جایزه دریافت و خوش حالی فراوان متوکل را سبب شد. (همان، ص 91)
ابن اثیر، از ابوالشمط چنین نقل قول می کند: ...
👈 ادامه دارد ....
✏️ @medademan
https://eitaa.com/joinchat/4259250201C60440c06cc
#تقویم_نگار 🗓
☘ چهارشنبه
🔅 ۲۹ بهمن ماه ۱۳۹۹
🌙 ۵ رجب ۱۴۴۲
🎄 ۱۷ فوریه ۲۰۲۰
🔎رویدادهای مهم تاریخی امروز:
🔸قيام خونين مردم تبريز در چهلم فاجعه قم (۱۳۵۶ش)
🔹وفات آیةالله العظمی سیداحمدخوانساری (۱۳۶۳ش)
🔸تأسيس حزب جمهوري اسلامي (۱۳۷۵ش)
🔹جنگ يرموك (۱۵ق)
🔸شهادت«ابن سِكّيت»به دستورمتوكل عباسي(۲۴۴ق)
🔹وفات «ابن بَنّاء» دانشمند علوم قرآني (۴۷۰ق)
🔸وفات آیةالله العظمی سيدعلي يثربي كاشاني (۱۳۷۹ق)
✏️ @medademan
https://eitaa.com/joinchat/4259250201C60440c06cc
✅ به نام خداوند حی داور
✅ رویای نیمه شب!...
ذهنم به هر سو یی پر می کشد ! و خیالم
همچون بچه ای بازیگوش ،مرا به این
طرف و آن طرف می خواند . بی هدف قلم را برمی دارم می خواهم بنویسم ؛اما از که یا چه نمی دانم؟ استادم گفته بود برای جلسه ی بعد یک مصاحبه بنویسید و من هنوز سوژه ام را برای مصاحبه انتخاب نکرده بودم.
دلم می خواست با کسی ویژه مصاحبه کنم. سوژه ها را در ذهنم بالا و پایین می کردم. از آدم های معمولی و به قول سیاسیون عوام، تا آدم های به قولشان خواص ، دلم سمت خانه ی مادرشهید پرکشید اما درچند قدمی منصرف شدم باخود گفتم این روزها زیاد بمناسبت های مختلف به سراغشان می روند و با آن ها عکس می گیرند و قول می دهند ادامه دهنده ی راه شهید باشند . با صرف نظر از این سوژه دوباره به فکر فرو رفتم .
آه یادم امد !اصلا برای چه این دوره را شروع کرده بودم !؟ همیشه درمسیر، هدف اصلی را گم می کنم . آری بهتر است از او مصاحبه کنم. همانی که به بهانه اش دست به قلم شدم . اما او را کجا پیدا کنم؟ نه آدرسش را دارم و نه شماره اش را! از چه کسی بپرسم ؟
تنها می دانم امروز سالروز از دست دادن پدربزرگش است ، شاید به خانه ی پدری سری بزند. شاید آنجا بتوانم او را پیدا کنم اما تا آنجا مسیر طولانی است و گذشته از آن به خاطر کرونا سفر ممنوع شده است .چشمهایم را می بندم اجازه می دهم پرنده ی خیالم مرا باخودببرد.
👈 ادامه دارد...
✍ زیبا هاتفی اردکانی
✏️ @medademan
https://eitaa.com/joinchat/4259250201C60440c06cc
مداد من
✅ به نام خدای منان! ✅ پشت پرده غیبت چه خبر است؟!! (۶) 5- بخشش ها خلفا، بیت المال مسلمین را تنها ب
✅ به نام خدای منان!
✅ پشت پرده غیبت چه خبر است؟!! (۷)
ابن اثیر، از ابوالشمط چنین نقل قول می کند: «من براي متوکل شعري خواندم که در آن هجا و ناسزاي رافضه بود. او مرا امیر بحرین و یمامه کرد و چهار خلعت به من داد. منتصر هم به من یک خلعت داد. سپس متوکل دستور داد سه هزار دینار بر من نثار کنند و به منتصر و سعد ایتاخی امر کرد که دینارها را از زمین جمع کنند و به من بدهند. آنان نیز هر چه او دستور داد، انجام دادند. بعد از آن متوکل براي شعر دیگري، مانند آن چه گفته بودم، ده هزار درهم بر من نثار کرد. ( الکامل، ج 7، ص 101)
و آن شعر چنین است؛ «سلطنت خلیفه که جعفر باشد، براي دنیا و دین سلامت است. میراث محمد براي شماست، با عدالت شما ظلم از بین می رود. فرزندان دختر بنی فاطمه آرزوي میراث را می کنند و حال آن که به اندازة سر ناخن از آن بهره ندارند. داماد، وارث نمی شود و دختر، وارث امامت نمی گردد. آنان که ادعاي میراث شما را می کنند بهره اي جز پشیمانی ندارند. ارث را وارثین و اهل آن به دست آورده اند، پس براي چه ملامت می کنید. اگر این حق خلافت براي شما بنی فاطمه بود، نسبت به شما این همه شور و نشور نبود. این میراث براي غیر از شما نیست، نه به خدا قسم! دیگران گرامی و کریم نیستند. تو خود میان دوستان و بدخواهان، یک علامت هستی.»
خنیاگران، دلقکان و مسخرگان از دیگر مواجب بگیران دربار بودند. براي نمونه، روزي متوکل دستور داد که عباده، مخنث دربار را در سرماي زمستان در یکی از آب گیرها بیندازند و آن گاه که در آستانه هلاکت بود، دستور داد او را درآورند و بپوشانند، سپس او را به نزد خود خواند و گفت: حالت چطور است؟
عباده گفت: از آخرت بر می گردم!
متوکل خندید و گفت: برادرم واثق را چگونه دیدي؟
عباده گفت: از جهنم گذر نکردم.
متوکل خندید و فرمان داد به او صله بدهند. (العقد الفرید، ج 6، ص 430)
👈 ادامه دارد ....
✏️ @medademan
https://eitaa.com/joinchat/4259250201C60440c06cc
#تقویم_نگار 🗓
☘ پنجشنبه
🔅 ۳۰ بهمن ماه ۱۳۹۹
🌙 ۶ رجب ۱۴۴۲
🎄 ۱۸ فوریه ۲۰۲۰
🔎رویدادهای مهم تاریخی امروز:
🔸لیلهالرغائب
🔹شهادت امام كاظم(علیه السلام) به روايتي(۱۸۳ق)
🔸تصرف قلعه ي اَلَموت توسط «حسن صباح»(۴۸۳ق)
🔹وفات «ابن حريري» اديب و نويسنده ي ايراني(۵۱۶ق)
🔸آغاز سلطنت «محمدميرزا» سومين شاه قاجار(۱۲۵۰ق)
🔹وفات آیةالله «ميرسيدعلي آيت نجف آبادي» (۱۳۲۱ش)
🔸وفات «سید محمد محقق داماد» (۱۳۴۷ش)
🔹گشايش سفارت فلسطين بعدازپيروزي انقلاب(۱۳۵۷ش)
🔸شهادت شهید مهدی شرع پسند (۱۳۶۲ش)
🔹وفات حجة الاسلام «مصطفی زمانی» (۱۳۶۹ش)
🔸وفات خطيب شهير«حسن كافي» (۱۳۷۹ش)
🔹سقوط هواپيماي نظامي ايران (۱۳۸۱ش)
🔸افتتاح ناوچه جماران با حضور رهبر انقلاب (۱۳۸۸ش)
✏️ @medademan
https://eitaa.com/joinchat/4259250201C60440c06cc
مداد من
✅ به نام خداوند حی داور ✅ رویای نیمه شب!... ذهنم به هر سو یی پر می کشد ! و خیالم همچون بچه ای
✅ به نام خدای حی داور
✅ رویای نیمه شب !...(۲)
او را حس می کنم گرچه نمی بینمش اما او مرا می بیند. انگار خود او پرنده ی خیالم را هدایت می کند .انگار واقعا به دیدنش می روم.
نگاهی به سر و رویم می اندازم خدا را شکر لباسم مناسب است. کاش روبنده ام را به چهره ام می بستم؛ از روزی که خریده ام یک بار هم استفاده نکرده ام.
عرق سردی بر پیشانیم می نشیند . به بیابانی رسیده ام تا چشم کار می کند برهوت است اما آنجا زیر سایه ی ابری کوچک، خیمه ای می بینم همچون بهشتی دروسط بیابان .
با قدم هایی آرام نزدیک می شوم؛ آیا او اینجاست؟ کمی لرزه به اندامم افتاده است. در ذهن خود مرور می کنم تا با چه عنوانی صدایش کنم؟
در همین لحظه صدای دلنوازی به گوشم می رسد؛ "بفرمایید" ! شرم دارم ! آرام آرام ،داخل می شوم.
پرده ی خیمه را بالا می زنم خیمه اش را باسادگی تزئین کرده است. تا نگاهم به او می افتد سریع چشمانم را می دزدم. نمی دانم چرا؟ انگار مغناطیس وجودش مرا بی اختیار کرده است. دلم می خواهد صورتش را خوب ببینم اما او انگار خورشیدی است که چشمانم توانایی مستقیم نگاه کردن به او را ندارد. به نشستن دعوتم می کند.
درمحضرش به رسم ادب دو زانو می نشینم .انگار تمام تنم کرخت شده است.
👈 ادامه دارد...
✍ زیبا هاتفی اردکانی
✏️ @medademan
https://eitaa.com/joinchat/4259250201C60440c06cc
مداد من
✅ به نام خدای منان! ✅ پشت پرده غیبت چه خبر است؟!! (۷) ابن اثیر، از ابوالشمط چنین نقل قول می کند: «
✅ به نام خدای منان!
✅ پشت پرده غیبت چه خبر است؟!! (۸)
یکی دیگر از سرگرمی هاي متوکل این بود که ابوالعبر، شاعر نادان و بذله گو را در منجنیقی می گذاشت و دستور می داد او را به هوا پرتاب کنند؛ همین که به بالا می رسید، می گفت: راه را باز کنید! منجنیق آمد. سپس در آب گیر می افتاد و مانند ماهیان با تور صید می شد. او از متوکل بیش از هر شاعري پول می گرفت. (العصر العباسی الثانی، ص 501) مسعودي می نویسد: هرکس در زمینه هاي جدي و شوخی و غیره ابتکاري داشت و پیش قدم بود، از خوان یغماي متوکل بهره مند می شد و اموال زیادي از آنِ خود می ساخت. (تاریخ الخلفاء، ص 349)
6- طعام ها
حرص و اسراف در فراهم آوردن انواع و اقسام خوراکی ها، نوشیدنی ها و شیرینی ها و چیدن سفره هاي رنگین با ظروف طلا و نقره، از ویژگی هاي خلفاي عباسی و هم چنین وزیران و امیران آنان بوده است. ( العصر العباس الثانی، ص 74) مأمون روزانه شش هزار دینار خرج می کرد که بیشتر این مبلغ را در آشپزخانه به کار می بستند (الفخري، ص 207) درباره هارون الرشید نیز آورده اند که در هر روز سی نوع طعام بر سر سفره اش می چیدند و ده هزار درهم خرج غذایش می شده است (تاریخ الاسلام، ج 2، ص 424) برخی از خلفاي عباسی از شعراي خود می خواستند که درباره این سفره هاي رنگین شعر بسرایند. (تاریخ الاسلام، ج 3، ص 439)
دکتر ابراهیم حسن در کتاب تاریخ الاسلام و دکتر شوقی ضیف در العصر العباسی الثانی، نمونه هایی شنیدنی از این اسراف و شکم بارگی را یادآور شده اند. (العصر العباسی الثانی، ص 74) دکتر زهراوي نیز در کتاب النفقات و ادارتها فی الدوله العباسیه مخارج گزاف روزانه غذا و آشپزخانه هر یک از خلفاي عباسی را آورده و اسراف و ول خرجی آنان را برشمرده است. (دکتر ضیف الله یحیی الزهرانی، النفقات و ادارتها فی الدوله العباسیه)
افزون بر مخارج شکم بارگی خلفا و اسراف آنان در طعام، مخارج سنگین همسران خلفا و فرزندان آنها و مبلغ گزاف خرید و نگاه داري کنیزکان زیبا، لباس هاي فاخر و از همه مهمتر ول خرجی ها و رشوه هاي فراوان که در هنگام رسیدن به خلافت براي بیعت می پرداختند، رقم هاي سنگین و سرسام آوري است که فشار آنها، تنها توده مردم مسلمان را می آزرد. مردمی که متوسط خرج ماهیانه خانوادگی آنان در همان دوره، بیش از 25 درهم نبوده است، یعنی به طور متوسط از روزي یک درهم فرا نمی رفته است. (مصارع العشاق، ص159 ) در همین حال، مخارج شخصی متوکل در سال افزون بر 50.050.276 درهم بوده است. (النفقات و ادارتها فی الدوله العباسیه، ص 150)
👈 ادامه دارد ....
✏️ @medademan
https://eitaa.com/joinchat/4259250201C60440c06cc
✅ به نام خدای منان
✅ فصل عاشقی!!
رجب، شعبان، رمضان! سه ماه و یک فصل؛ فصل عاشقی! فصل وصل.!
سال نوی عرفا از ابتدای ماه رجب شروع می شود.! از نگاه عرفا، رجب ماه پالایش جسم و روح است. در پالایشگاه ها، کثیفی زدوده می شود.!
شعبان، ماه خود آرائی است! وقتی کثیفی از بین رفت باید خود را بیارایی؛ به گریه در دل شب با مناجات آنهم مناجات شعبانیه!
رمضان، ماه خودنمایی در برابر معبود است.! خدای منان، بنده تمیزِ خوش تیپ را بصورت ویژه میزبانی می کند.! ماه رمضان، ماه میهمانی بنده ها و میزبانی خدا، ماه بندگی در مسیر عاشقی است.
اولین شب جمعه رجب، آرزوهایت را به خدا بگو تا در شب عید فطر سرمه اجابت بر چشمان منتظرت کشیده شود.! عید فطر، هدیه ویژه میهمانی را بگیر و ذخیره یکسال بندگیَت کن.!
سعی کن در این فصل عاشقی از همه فاصله بگیری حتی از همراه اول که ادعا می کند همیشه همراه شماست.! خلوت در این فصل را از دست نده ولو برای چند لحظه.! اگر اطرافیان را مانع خلوتت دیدی، کرونا را بهانه کن و در گوشه ای خلوت، ماسک به دهان و البته گمنام، همصدا با رجبیون، خدا را صدا بزن.!
خوش بحال آنها که به سمت خدا فرار و در این سه ماه، برای یک سال، آذوقه جمع می کنند.!
✍ جواد حاجی اکبری
🗓 شب آرزوهای سال 1399 خورشیدی
✏️ @medademan
https://eitaa.com/joinchat/4259250201C60440c06cc
#تقویم_نگار 🗓
☘ جمعه
🔅 ۱ اسفند ماه ۱۳۹۹
🌙 ۷ رجب ۱۴۴۲
🎄 ۱۹ فوریه ۲۰۲۰
🔎رویدادهای مهم تاریخی امروز:
🔸طلب امام رضا علیه السلام برای ولایتعهدی (۲۰۰ق)
🔹ولادت «ابن طَرّار» محدث و اديب مسلمان(۳۰۵ق)
🔸انعقاد «معاهده پاريس» بين ايران وانگليس(۱۲۷۳ش)
🔹وفات آيةالله ميرزاى شيرازى (۱۳۱۲ش)
🔸روز روحانيت و دفاع مقدس (۱۳۶۴ش)
🔹گشايش دومين مجلس خبرگان رهبرى (۱۳۶۹ش)
✏️ @medademan
https://eitaa.com/joinchat/4259250201C60440c06cc
✅ بسم الله الرحمن الرحیم
✅ شب آرزوها
هر وقت آرزو کردی آغوش من باز است. مگر در درگاه من، زمان مطرح است؟! کبوتر دل که پر کشید، آشیانه او نزد من است. پر بکش به سمت من!!
گاهی دنبال دانه می روی. از پر کشیدن غافل می شوی! یادآوری من، « لیله الرغائبه» همان شبی که می گویند: شب آرزوها!!
«شبی که آرزوی هرکسی، دیدار یاره! در پیچ آخرِ هفت شهر عشقه! آمده تا دیده نابینا را بصیر سازه. کوله پشتی را پر کرده از آرزوهای کوچک و بزرگ»!!
خدایا منم. من آمده ام در خانه ات! مهمان نمی خواهی؟ سلام خدای مهربانم سلام.
✍ بنده خدا
🗓 لیلهالرغائب ۹۹
✏️ @medademan
https://eitaa.com/joinchat/4259250201C60440c06cc