💢دیوان عدالت اداری در حکمی دستور به رفع فیلتر از کلابهاوس داد
♦دیوان عدالت اداری در حکم جدید خود افزون بر دستور به رفع فیلترینگ کلابهاوس، تأکید کرده که سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی میتواند طبق مصوبه دولت دوازدهم، جریمههای تعیین شده را از اپراتورها به دلیل اختلالی که از فروردین ماه در کلاب هاوس ایجاد کردهاند دریافت کند
36.95M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
💢تاکید رئیس دستگاه قضا به قضات و ضابطین برای حفظ حرمت متهم در بین خانواده، محل کار یا محل زندگی
♦️حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای:
♦️آیا واقعا ضرورت دارد جلوی خانواده متهم پس از ارائه حکم جلب دست بند بزنیم؟
♦️حتما ضرورری نیست در مورد همه متهمان پس از دستگیری از دست بند استفاده کرد.
♦️حتما لازم است به همه متهمان دست بند بزنیم؟
♦️از قضات و ضابطین تقاضا دارم لزومی ندارد که در همه موارد جلوی فرزندان و همسر متهم یا در محل کار وی به متهم دست بند نزنند و اگر ضرورتی داشت کمی آن طرفتر به متهم دست بند بزنند.
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 پس از حملات هوایی به رهبری عربستان آوار، خیابان های صنعا را پر کرده است
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 نجات یک آهو که در آستانه یخ زدن در دمای ۵۶- در قزاقستان بود
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 زیبایی زمستانی، درختان نخل پوشیده از برف در روسیه پس از بارش برف
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 تصاویر هوایی از صف های بسیار طولانی خودرویی برای تست کرونا در ایتالیا
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 درختهای کریسمس سازگار با محیط زیست از هزاران بطری پلاستیکی و لاستیکهای کهنه ساخته شده در نیجریه
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 مسیح مقاومت/ اظهارات جالب تحلیلگر سیاسی مشهور جهان عرب: خون شهید حاج قاسم سلیمانی از ژنرال سلیمانی قوی تر و اثرگذارتر است؛ او جایگاه ویژه ای در قلب مردم عرب دارد!
💢 غسان جواد، مدیر مسئول روزنامه بیروت پرس و کارشناس مشهور شبکه های تلویزیونی جهان عرب:
🔺"اگر با دقت عملکرد شهید قاسم سلیمانی و تحرکات گسترده او را مطالعه کنیم متوجه می شویم که چرا آمریکا تصمیم به ترور او و ابو مهدی المهندس گرفت؛ خون هایی که در این راه ریخته می شود حتما میوه و ثمره می دهد!"
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 مسیح مقاومت/گفتگوی اختصاصی ایرانیکTV با غسان جواد، تحلیلگر سیاسی مشهور جهان عرب!
🔸اظهارات جالب تحلیلگر سیاسی مشهور جهان عرب: خون شهید حاج قاسم سلیمانی از ژنرال سلیمانی قوی تر و اثرگذارتر است؛ او جایگاه ویژه ای در قلب مردم عرب دارد!
💢 غسان جواد، مدیر مسئول روزنامه بیروت پرس و کارشناس مشهور شبکه های تلویزیونی جهان عرب:
🔺"اگر با دقت عملکرد شهید قاسم سلیمانی و تحرکات گسترده او را مطالعه کنیم متوجه می شویم که چرا آمریکا تصمیم به ترور او و ابو مهدی المهندس گرفت؛ خون هایی که در این راه ریخته می شود حتما میوه و ثمره می دهد!"
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 تصاویری از تزئینات کریسمس در نیویورک
الحمدلله؛ پس #امیدی_هِ انشاءالله؛ مطالبه گری جواب داد.
#فریاد_مستضعفین
⭕گفتمان سازی عدالت
✍🏻عدالت میان نسلی و حفظ محیط زیست
⬅️ عدالت در میان نسل ها،از اصل گسترده " عدالت اجتماعی" سرچشمه می گیرد و " حفظ محیط زیست " که شرط دوام و بقای نسل های آینده است، و فرصت ها و بدآوردهای آن ها را رقم می زند، از همین اصل عظیم " عدالت میان نسلی " منشعب می شود.
از همین روی، قرارداد میان نسل ها تنها زمانی عادلانه است که محیط زیست مناسبی را در اختیار نسل بعدی بگذارد و تمام مصالح آن ها را در نظر بگیرد.
⬅️ در نظام اسلامی، نه فقط بر عدالت میان نسل ها تاکید شده، که اسلام نوع انسان را مسئول دیروز و امروز و فردای تاریخ می داند، و این مسئولیت نه تنها در مناسبات انسانی که در روابط انسان و خلقت نیز گسترده است.
" *انتم المسئولون، حتی عن البقاع والبهائم* "
🎤سخنرانی سید محمد اصغری استاد دانشگاه تهران در دومین نشست اندیشه های راهبردی با موضوع عدالت
#فریاد_مستضعفین
💢 ناتوانی اسرائیل از حذف برنامه هستهای ایران
✍ تارنمای شورای آتلانتیک در یادداشتی به قلم دنی سیترینوویز، مسئول سابق بخش ایران در واحد تحقیقات ارتش رژیم صهیونیستی، بیان داشته که این رژیم توان نابودی برنامه هستهای ایران را ندارد. به نظر وی دلایل ناکامی گزینه نظامی بدین ترتیب است:
1️⃣ سامانه S300 روسیه و سامانههای موشکی سوم خرداد و باور که در برابر حملات هوایی مقاومت میکنند.
2️⃣ تکثر تأسیسات غنیسازی در نطنز و فردو برخلاف تمرکز تأسیسات هستهای عراق و سوریه.
3️⃣ تعمیق دانش بومی غنیسازی توسط دانشمندان ایرانی در مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی.
4️⃣ حضور نیروهای نیابتی ایران در منطقه با هدف پاسخگویی نظامی به حملات اسرائیل.
🔻 نویسنده معتقد است هر حملهای که موجب حذف این برنامه نشود، آن را تسریع خواهد کرد. پس گزینه نظامی تنها زمانی توجیهپذیر است که برنامهای برای ساخت تسلیحات اتمی در جریان باشد و این حمله مانع آن شود. پس بهتر است اسرائیل از فشارهای جامعه جهانی برای مهار برنامه هستهای ایران حمایت کند.
🔻 حتی یک حمله موفقیتآمیز نهتنها مشکل را حل نمیکند بلکه موجب تشدید تنش میشود. علاوه بر اینکه برخلاف حمله به تأسیسات عراق و سوریه، حمله به ایران مورد حمایت کشورهای غربی نیز نخواهد بود. به تعبیر نویسنده «برای اسرائیل هیچ گزینه خوبی وجود ندارد، فقط گزینههای بد وجود دارد.» از بین این گزینهها آن موردی که کمتر بدتر است، فشار دیپلماتیک و اقتصادی است.
🔻 یادداشت فوق این احتمال را تقویت میکند که لفاظیهای اخیر مقامات رژیم صهیونیستی، در راستای ایفای نقش «پلیس بد» برای فشار در مذاکرات وین میباشد و فعلاً طرحی جدی برای حمله نظامی در جریان نیست. گرچه به نظر میرسد این رژیم همچنان به اخلال و خرابکاری در برنامه هستهای ایران چشم دوخته است.
▫️ atlanticcouncil.org/blogs/iransource/i-once-headed-the-iran-branch-of-israels-military-intelligence-research-heres-why-israel-cant-take-out-irans-nuclear-program/
▫️@Tabyincenter
💢 مرگ سه افسر موساد طی یک سال گذشته
🔻 شبکه ۱۲ رژیم صهیونیستی از مرگ سه افسر سازمان جاسوسی این رژیم طی یک سال گذشته خبر داد
🔻 این شبکه ادعا کرد که این سه افسر سازمان جاسوسی خارجی رژیم صهیونیستی (موساد) خودکشی کردهاند.
▫️ http://fna.ir/5z7f
______________________
💢 وزیر دفاع هند: میخواهیم موشک اتمی بسازیم تا کشوری جرات نداشته باشد به ما بد نگاه کند
▫️ http://fna.ir/5zf8v
__________________________
💢 مسکو: با آزمایش موشک ابرفراصوت، غربیها پیام ما را بهتر میفهمند
🔻 سخنگوی دولت روسیه گفت، آزمایش موشکهای ابرفراصوت این کشور موجب میشود پیامهای دیپلماتیک مسکو متقاعدکنندهتر شوند.
▫️ http://fna.ir/5zf5b
_________________________
💢 تحرکات انگلیس برای رصد کشتیها و زیردریاییهای روسیه
🔻 یک منبع رسانهای انگلیس از استقرار ناوچه و تحرکات لندن برای رصد کشتیها و زیردریاییهای روسیه در دریای شمال خبر داد.
▫️ http://fna.ir/5zepi
_____________________________
💢 ابعاد سفر سالیوان به تلآویو؛ چرا تلآویو از توافق هستهای واهمه دارد؟
🔻 سفر مشاور امنیت ملی آمریکا به فلسطین اشغالی و دیدار با نخست وزیر رژیم صهیونیستی، مسئلهای است که اهمیت آن در آستانه آغاز دور هشتم مذاکرات هستهای وین، دو چندان میشود؛ چرا که صهیونیستها بشدت نگرانند.
▫️ fna.ir/5z7b0
______________________________
💢 ناگفتههای دیدار اردوغان با خاخامهای یهودی در آنکارا
🔻 پس از دیدار اخیر رئیسجمهور ترکیه با گروهی از خاخامها در آنکارا و تأکید وی بر لزوم روابط با تلآویو، این خاخامها جزئیاتی از دیدارشان با رئیسجمهور ترکیه را بیان کردند که در بیانیه کاخ ریاست جمهوری ترکیه به آن اشارهای نشده بود.
▫️ http://fna.ir/5z7bg
______________________________
💢 ده رویداد و روند کلیدی در خاورمیانه در سال ۲۰۲۱
✍ اندیشکده «موسسه خاورمیانه» در گزارشی تفصیلی به ده رویداد و روند کلیدی در سال ۲۰۲۱ پرداخته است. این ده رویداد به شرح ذیل است:
1️⃣ گذار در آمریکا با تغییر چشمانداز در خاورمیانه
🔻 دولت بایدن در مقایسه با دولت ترامپ رویکرد معتدلتری نسبت به خاورمیانه نشان داد و دیپلماسی را در اظهارات و اقدامات خود در اولویت قرار داد و تاکید کرد که در حال بازگشت به اصول اولیه برای اجتناب از حضور در این منطقه است و برای یک فرآیند سیاستگذاری پایدارتر و قابل پیشبینیتر نسبت به سلف خود در خاورمیانه تلاش خواهد کرد.
2️⃣ دیپلماسی جدید منطقهای
🔻 پس از دههها رویارویی و تهدید جنگ، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بهویژه عربستان و امارات در سال ۲۰۲۱ بر تمایل خود برای مدیریت (و نه حل و فصل) درگیریهای منطقهای از طریق گفتوگو تأکید کردند. این روند از توافق العولا و پایان دادن به محاصره قطر شروع شد و با آغاز گفتگوها با ایران به اوج خود رسید.
3️⃣ جنگهای داخلی در خاورمیانه
🔻 جنگهای داخلی در خاورمیانه، اگرچه نشانهای از شکست دولتها در ایجاد مشروعیت و حکومت فراگیر است، اما نماد منطقهای از هم پاشیده و شکست خورده است. علیرغم کاهش برخی از جنگهای داخلی از نظر میزان خشونت و درجات مرگبار در سال ۲۰۲۱، این درگیریها خاورمیانه را در بیشتر سال درگیر نابسامانیهای منطقهای کرد. مسئلهای که به احتمال زیاد به سال ۲۰۲۲ منتقل خواهد شد.
4️⃣ تحکیم قدرت در ایران توسط تندروها
🔻 در ایران در سال ۲۰۲۱ با مجموعهای از اتفاقات در نهایت ابراهیم رئیسی به ریاستجمهوری رسید و بدین ترتیب همه ارکان قدرت به دست تندروها در ایران افتاد.
5️⃣ پایان جنگ ۲۰ ساله در افغانستان
🔻 جنگ ۲۰ ساله افغانستان، طولانیترین جنگ آمریکا، سرانجام در سال ۲۰۲۱ به پایان رسید. در ۱۵ اوت، مبارزان طالبان مدت کوتاهی پس از فرار اشرف غنی، کابل را اشغال کردند.
6️⃣ جنگ در غزه
🔻 جنگ ماه مه گذشته در غزه که ۲۵۶ فلسطینی و ۱۳ اسرائیلی در آن کشته شدند، مرگبارترین فوران خشونت در نزدیک به هفت سال گذشته بود. این جنگ که با حوادث و درگیریها در محله شیخ جراح در بیتالمقدس آغاز شد تنها چهار ماه پس از روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا بود و البته در نهایت منجر به کنار رفتن نتانیاهو از قدرت شد.
7️⃣ تشکیل دولت جدید در اسرائیل
🔻 در نهایت پس از چهار انتخابات در رژیم صهیونیستی دولت ائتلافی بر سر کار آمد و بالاخره نتانیاهو پس از ۱۲ سال از نخستوزیری کنار رفت و جای خود را به نفتالی بنت، رهبر حزب راستگرای یامینا داد.
8️⃣ یک سال حساب در بازارهای انرژی
🔻 امسال در خاورمیانه کشورهایی مانند امارات و پس از آن عربستان با ارائه چشماندازهایی برای سال ۲۰۵۰ و ۲۰۶۰ تعهد دادند که انتشار گازهای گلخانهای را به صفر برسانند. از طرفی تولیدکنندگان نفت و گاز این استدلال روشن را بیان میکنند که محصولات آنها همچنان برای دنیا اهمیت دارد و اختلال در عرصه نفت پیامدهای خطرناکی در سطح جهانی دارد.
9️⃣ تغییرات آب و هوایی بیشتر برای خاورمیانه
🔻 پیامدهای جهانی تغییرات آب و هوایی جاری در سال جاری به ویژه در خاورمیانه شدید بوده است. برای منطقهای که در حال حاضر مستعد شرایط گرم و خشک است، مجموعه تأثیرات تغییرات آب و هوایی، به طور بالقوه نشانهای از تغییر این منطقه به یک رژیم آب و هوایی جدید است که همچنان چالشهای زیستمحیطی بیشتری را به همراه خواهد داشت.
🔟 تکنوپلیتیک به عنوان یک عامل کلیدی در ژئوپلیتیک جدید
🔻 چه ناظران حاضر به پذیرش آن باشند یا نه، تکنوپلیتیک، ژئوپلیتیک جدید است. ظهور شرکت اسرائیلی NSO و اعتراضات بینالمللی فزاینده در سال جاری نسبت به محصول ساخته شده آن (Pegasus) این واقعیت را نشان داد که چگونه خاورمیانه ممکن است مکانی باشد که این واقعیت برای اولین بار در آن آزمایش میشود.
▫️ mei.edu/publications/10-key-events-and-trends-middle-east-and-north-africa-2021#harrison
▫️@Tabyincenter
💢 توئیت، استفن والت: تمامی کشورها نگرانیهای امنیتی حقیقی دارند
✍ استفن والت نظریهپرداز آمریکایی و استاد روابط بینالملل در دانشگاه هاروارد:
🔻 «کارشناسان سیاست خارجی آمریکا به صورت روزمره، تهدیدات حداقلی را بزرگنمایی میکنند، در حالی که درک نمیکنند کشورهای بسیار ضعیفتر (همچون روسیه) نیز میتوانند نگرانیهای امنیتی حقیقی داشته باشند. تصدیق این موضوع، به معنای حمایت از اقدامات روسیه نیست، بلکه دیدن جهان است آنگونه که وجود دارد.»
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢نمایشی از اتاق جنگ اسرائیل در جنگ با ایران
🔻 ارتش: به تاسیسات هستهای ایران حمله میکنیم. در سه نقطه اینجا اینجا و اینجا حمله خواهیم کرد.
🔻 وزیر دفاع: ایرانیها شدت و قدرت بازوان اسرائیل را خواهند چشید
⭕️ واکنش ایران به حمله چیست؟
🔻 ارتش: مشکلی نیست، فقط اینجا، اینجا، اینجا، اینجا، اینجا، اینجا، اینجا، اینجا، اینجا، اینجا و.... در اسرائیل نابود میشه!
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 نوام چامسکی در رابطه با بی اهمیتی به بحران های زیست محیطی:
🔻 لبه یک پرتگاه قرار گرفتیم/زندگی برای فرزندانمان نابود خواهد شد!
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
💢 شبیهسازی حمله به مرکز توسعه تسلیحات کشتار جمعی رژیمصهیونیستی در رزمایش پیامبراعظم۱۷
🔻 در جریان رزمایش پیامبراعظم۱۷، نیروی هوافضای سپاه با شبیهسازی یک مرکز توسعه تسلیحات کشتار جمعی در سرزمینهای اشغالی، ضمن حمله و انهدام کامل آن با ۱۲ فروند موشک بالستیک (برد متوسط) و پهپادهای انتحاری، اهداف دیگری را نیز با ۴ فروند موشک بالستیک مورد حمله قرار داد.
🔻 یکی از ویژگیهای بارز این رزمایش، مانورپذیری تاکتیکی موشکهای بالستیک در حین پرواز و همچنین رونمایی از سامانه لانچر چند پرتابه پهپادی بوده است.
💢 ترکیه داراییهای ۷۷۰ فرد و یک مؤسسه مستقر در آمریکا را مسدود کرد
🔻 طبق حکمی که امروز در ترکیه منتشر شد، این کشور داراییهای ۷۷۰ نفر و یک بنیاد مستقر در آمریکا را به دلیل #تامین_مالی_تروریسم و ارتباط با « #فتحالله_گولن » واعظ ترکیهای مقیم آمریکا مسدود کرده است.
▫️ https://irna.ir/xjGZJ5
💢 اردوغان: ترکیه را به ۱۰ اقتصاد بزرگ دنیا مبدل میکنم
👤رئیسجمهور ترکیه:
🔻 ما بیش از هر زمان دیگری به هدف خود برای تبدیل ترکیه به یکی از ۱۰ اقتصاد برتر جهان نزدیک هستیم
▫️ http://fna.ir/5z7in
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ کارشناس چینی:
📍اسرائیلیها میگویند درگیری با ایران یعنی مواجهه روزانه با 3 هزار موشک ایران و متحدان این کشور....
#چینی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ گزارش شبکه ترکیه:
📍ایران اینگونه از اسرائیل زهر چشم گرفت...
#ترکی
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
✅ الحدث:
📍ایران زرادخانهای دقیق و پیشرفته از پهپادها تولید کرده است/پای پهپادهای ایرانی به قاره آفریقا و آمریکای جنوبی باز شده...
#عربی
🔴 *به هتل اوین خوش آمدید!*
🔹 در حالی که رسانههای معاند و دشمنان جمهوری اسلامی جنجال و دروغپردازی درباره نوع برخورد با زندانیان امنیتی را تبدیل به یک رویه ثابت و همیشگی کرده و بصورت سازماندهی شده و گلهای در این زمینه روایتهای جعلی تولید کرده و پمپاژ میکنند اما شواهد و قرائن نشان میدهد میان ادعاها و واقعیت فاصله عجیب و غریبی وجود داشته و از قضا ماجرا در مواردی برعکس است.
🔸 برای نمونه یکی از این زندانیان به نام مهدی.م که به چهار سال حبس محکوم است چندی پیش مقالهای مفصل را برای بیبیسی فرستاد که در این رسانه معاند منتشر شد. مقالهای که در آن وی از یک محکوم امنیتی دیگر دفاع کرده و حکم او را زیر سؤال میبرد. این زندانی به تازگی نیز با خبرنگار نیویورک تایمز مصاحبه کرده و این روزنامه آمریکایی گزارشی را علیه نظام با استناد به ادعاهای این فرد محکوم منتشر کرده است.
✅ نکته جالب و مضحک گزارش نیویورک تایمز آنجاست که در گزارش خود مینویسد زندان اوین جایی است که زندانیان سیاسی در آنجا نگه داشته شده و شکنجه میشوند!
🔹 این هم از عجایب و غرایب روزگار است که یک زندانی امنیتی از داخل زندان برای رسانه انگلیسی مقاله میفرستد با روزنامه آمریکایی علیه نظام مصاحبه میکند و حامیانش مدعی هستند چنین محکومانی تحت فشار هستند.
✅ به راستی از مسئولان قضایی -بخصوص سازمان زندانها- و سیستم امنیتی باید پرسید در کجای دنیا محکومان اینچنینی که به سرباز و پادوی دشمن تبدیل شدهاند، با رسانههای کشورهای متخاصم میتوانند تماس بگیرند و از درون زندان و در حال گذراندن دوران حبس خود به اعمال مجرمانه خود ادامه دهند؟!
✅گفتنی است اخیراً بیبیسی گزارشی پر سر و صدا از برخورد غیرانسانی و شکنجهآمیز با برخی محکومان منتشر کرده است که مراجعه به محتوای این گزارش به اصطلاح افشاگرانه نشان میدهد این زندانیان گفتهاند زمان دسترسی آنان به تلفن برای تماس با خارج از زندان کاهش یافته است و این مصداق شکنجه و آزار آنان است!
🔴 *مهمترین محورهای شبکههای ماهوارهای فارسی زبان - اول دی*
🔰اندکی تامل 🔰
1⃣ برجسته سازی ضرب الاجل سازی های وزیر خارجه آمریکا و دیوان دادگستری اروپا علیه ایران (شرکتهای اروپایی در صورت تحمل ضرر شدید مجاز به فسخ توافقند) در قبال مذاکرات احیای برجام مبنی بر اینکه شاید تا چند هفته دیگر برجامی در کار نباشد و تاکید بر وجود گزینه های دیگر مانند تحریم های بیشتر و گزینه نظامی
2⃣ تردیدافکنی درباره نحوه فوت حسن ایرلو سفیر ایران در یمن و شبهه افکنی درباره شخصیت او در راستای تضعیف موضع ایران در قبال تحولات یمن (کرونا یا در پی حملات ائتلاف متجاوز سعودی به یمن ؟/ او همان عبدالرضا شهلایی سپاه قدس است که تحت تعقیب آمریکا و تحریم هاست)
3⃣ ترسیم فضایی تیره از شرایط اقتصادی مردم و تلاش برای التهاب آفرینی اقتصادی و اجتماعی در کشور همزمان با شب یلدا
4⃣ زیر سئوال بردن عملکرد سازمان زندانها و قوه قضائیه و مستند نمایی ادعاهای حقوق بشری علیه ایران با ادعای افشای مجموعه ای از مکاتبات مسئولان زندان از سال های ۹۷ و ۹۸ در مورد نرگس محمدی توسط گروه سایبری عدالت علی و شبکه بی بی سی فارسی
♦️ چرا عراق غرامت ایران را نمیپردازد؟
🔸۳۰ سال از پایان جنگ ایران و عراق گذشته اما عراق هنوز غرامت جنگی ایران را پرداخت نکرده است.
👈 غرامتی بین ۹۰ میلیارد دلار تا یک تریلیون دلار
🔹عراق در حالی غرامت جنگ ایران را نداده که کویت به خاطر یک ماه جنگ با عراق تاکنون ۵۰ میلیارد دلار غرامت از این کشور گرفته است.
🔹بررسیهای رسمی سازمان ملل متحد در زمان جنگ ایران و عراق (دهه ۱۳۶۰ خورشیدی)، وارد آمدن حدود ۹۰ میلیارد دلار خسارت به ایران را تایید میکند. اما ایران میگوید میزان خسارتهای واردآمده به کشور، بسیار بیش از اینها بوده و به نرخ امروز، بیش از یک تریلیون دلار برآورد میشود.
🔸عجیب آنکه خسارتهای وارد آمده در جریان «جنگ خلیجفارس» در سال ۱۳۶۹ خورشیدی (حمله صدام حسین به «کویت» و لشگرکشی «آمریکا» و متحدانش در پاسخ به صدام) حدود ۵۳ میلیارد دلار برآورد شده، در حالی که این جنگ کمی بیش از یک ماه به طول انجامید و خسارتها، به هیچوجه در ابعاد حمله عراق به ایران نبود.
👈غرامت ۱۵۰۰ تریلیون تومانی عراق به کویت
🔹با احتساب دلار ۳۰ هزار تومانی، عراق ۵۳ میلیارد دلار یعنی رقمی معادل حدود ۱۵۰۰ تریلیون تومان به کویت پرداخت کرده (۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان).
🔸برای تقریب به ذهن، بد نیست بدانیم که طرح ساخت ۴ میلیون واحد مسکونی در ایران (یا طرح موسوم به «قانون جهش مسکن»)، تا پایان سال ۱۴۰۴ خورشیدی، حدود ۶۰ میلیارد دلار هزینه در بر خواهد داشت.
🔹محمود صادقی، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، در سال ۱۳۹۷ و زمانی که زمزمه همراهی عراق با برخی تحریمهای آمریکا علیه اقتصاد ایران به گوش میرسید، در صفحه توئیتر خود نوشته بود: «دولت عراق مطابق ماده ۶ قطعنامه ۵۹۸، ۱۱۰۰ میلیارد دلار بابت غرامت خسارات مستقیم جنگ تحمیلی به ایران بدهکار است. دولت ایران با لحاظ تنگناهای مردم عراق در مطالبه این غرامت تعلل کرده است. اکنون نخستوزیر عراق بهجای جبران، با تحریمهای ظالمانه علیه مردم ایران همراهی میکند!»
👈آیا ایران با عراق مماشات کرده است؟
🔹اما حالا که اینطور است و این رقم تا این اندازه قابلتوجه است، چرا عراقیها غرامت جنگی خود به ایران را نمیدهند، اما با کویتِ ثروتمند تسویه حساب کردهاند؟ پاسخ قطعا در دیپلماسی ضعیف ایران و در این واقعیت نهفته است که ایران توان چانهزنی خود در عرصه بینالمللی را از دست داده است.
👈«غرامت جنگی» چگونه محاسبه میشود؟
🔸 نکته نخست این است که در محاسبات مربوط به غرامت جنگی، خسارتهایِ مستقیمِ ناشی از نبرد نظامی معمولا به حساب آورده نمیشوند.
🔹بر این اساس، اینکه مثلا عراق در یک عملیات پدافندی یا پدافندی، در یک روز هزار تُن بمب بر سرِ ایران ریخته باشد و بر اثر این اتفاق عده زیادی کشته و مجروح شده باشند، معمولا جایی در محاسبات مربوط به دریافت غرامت جنگی ندارد.
🔸در مقابل، تخریب تعمدی سرزمینی که به آن تجاوز شده، مستوجب دریافت غرامت خواهد بود.
🔹بررسیها نشان می دهند که نمایندگان سازمان ملل متحد، در بازدید از اراضی آزادشده از اشغالِ بعثیها در «خرمشهر» یا «آبادان»، با تخریب تعمدیِ زیرساختهای شهری، سوزاندن نخلستانها و مواردی از این دست مواجه شدهاند و اینها همان مواردی هستند که در محاسبه میزان غرامتی که ایران باید از عراق دریافت کند، دخیل بودهاند.
🔸با این همه، واقعیت بسیار فراتر از اینها است: عراق نه فقط به تخریب سیستماتیک زیرساختهای ایران اقدام کرده بود، که با حملات موشکی و شیمیایی به شهرها، تقریبا تمام کنوانسیونهای بینالمللی در زمینه مقابله با جنایت علیه بشریت را هم نقض کرده بود.
به این ترتیب، به نظر میرسد ایران حالا باید پس از گذشت بیش از ۳ دهه از پایان جنگ، برنامهای مدون و اجرایی برای زندهکردن غرامت ۱٫۱ تریلیون دلاری خود از «عراق»، روی میز بگذارد.
به ویژه که حالا، عراقیها میخواهند بابت «حقآبه» رودهای مرزی خود با ایران، یک پرونده شکایت بینالمللی را به مرحله اجرا بگذارند