⚡️ «واقعگرا» بودنِ معرفت، بهمعنای دینیبودنِ آن نیست. واقعگرایی باید از بستر «تعبد به وحی» عبور کند.
💠 استاد سید محمدمهدی میرباقری:
🔹 ما باید مسائل جامعه را با روشهای علمی حل کنیم، منتها علم چیست و روشش چیست؟ این روشها چه نسبتی با واقعیت دارند؟ و چه نسبتی با علوم پیشینی دارند؟
همین چیزهایی که ما در بسیاری اوقات، بدیهی تلقی میکنیم، در دنیای علم، بدیهی تلقی نمیشود. همین که علم میخواهد نظریهپردازی کند، یک مفروضاتی دارد و همانها محل بحث هستند که این مفروضات کجا اثبات شدهاند؟
🔹 فیالمثل، طب سلولی، و طب سنتی، نسخههای مختلفی میدهند و همه هم ناظر به واقعیت هستند. آن کسی که میگوید انسان دارای مزاج و اخلاط اربعه است و تعادل مایعات را بر اساس اخلاط اربعه تعریف میکند و بیماری و سلامت را به مزاج و تعادل مزاج برمیگرداند، او میگوید #من_واقعگرا_هستم و آن کسی هم که بیماری و سلامت را به رفتار سلولی بدن و ترشح غدد و اینها برمیگرداند، او هم میگوید #من_واقعگرا_هستم، هر دو هم نسخه میدهند. هر دو هم جواب میدهد. حال، کدام واقعی است؟
هم #طب_سلولی مدرن، معطوف به #واقع است، هم #طب_سوزنی، معطوف به #واقع است و هم #طب_سنتی، معطوف به #واقع است و هیچکدام نمیگویند ما خلاف واقع داریم حرف میزنیم. همه هم، در عمل جواب میدهند.
🔹 ما باید به دنبال کارآمدی در جهت خاص باشیم. ما میگوییم علوم «جهتدار» هستند؛ یعنی هم، مفروضات دارند و هم کارآمدی در جهت دارند. ما هم واقعگرا هستیم و میگوییم علم ما با واقعیت نسبت دارد اما اگر این نسبتِ به واقع، از بستر تعبد به وحی عبور کرد، حجیت دارد.
کارآمدی تنهاملاکِ حجیت نیست. مگر هر چه کارآمدی داشت، حجیت دارد؟! این همه انواع مختلف خمری که، با مصارف مختلف، در غرب درست میکنند، آیا کارآمدی دارد؟ بله. آیا حجیت دینی هم دارد؟ خیر. "کارآمدی" که دلیلِ دینی بودن نیست!
معرفت، بینسبت به واقع نیست و الا کارآمد نمیشد؛ ولی نسبت با واقع، دینی بودن را تمام نمیکند.
☑️ @mirbaqeri_ir
⚡️ در عالَم، واقعيتي هست كه هرچند خداي متعال امدادش ميكند، اما رضای الهي پشت آن نيست و تقدّس دينی ندارد.
💠 استاد سید محمدمهدی میرباقری:
«[یکی از دیدگاهها در حوزه علم دینی این است که] وقتي ما جهان را ميفهميم، درواقع، آيات تکويني خدا را ميفهميم. فهم از آيات تکوينيِ خدا معرفت دينی است و ارزشمند است.
عرض ما این است که #فهم آيات تکويني ميتواند مؤمنانه باشد يا ميتواند شيطنتآميز باشد. چه کسي گفته فهم از آيات تکويني هميشه نوراني است؟ مؤمن، آيات تکويني الهي را #مؤمنانه ميفهمد و کافر آيات تکويني را #کافرانه ميفهمد. فهم انسان، یا ظلماني است یا ايماني. و اتفاقاً مهمترين يا لااقل يکي از مهمترين عرصههايي که دين آمده تا دخالت کند، عرصۀ فهم انسان است.
دين آمده تا فهم انسان را از جهان نوراني و تصحيح کند. انسان ميتواند در فهم خودش تخلف کند. چرا شما باب تخلف در فهم را ميبنديد؟ همينطوري که #چشم ميتواند #گناه بکند و نگاه حرام بکند، #عقل هم ميتواند نظر #حرام بکند. همانطور که نگاه کردن، #مناسک ميخواهد، عقل هم مناسک ميخواهد؛ چون ميتواند صحيح بفهمد و میتواند غلط بفهمد؛ میتواند حق بفهمد و میتواند باطل بفهمد.
از طرف دیگر، به چه دليل، #متعلق_معرفت، هميشه صنع الهي است؟ آيا عباد اختياري ندارند؟ آیا دستگاه اولياء شیاطین و طاغوت كه سايهاش بر تاريخ گسترده شده، [از آن حيثي كه منسوب به ارادههای باطل است،] جزو صنع الهي است؟
اگر #دستگاه_شياطين_و_طواغیت، #واقعي است، پس در عالم، واقعيتي هست كه هرچند خداي متعال ارادهاش ميكند، اما رضاي الهي پشت آن نيست و تقدّس ديني ندارد.
(با کمی تلخیص)
☑️ @mirbaqeri_ir
⚡️ طب مدرن، جزئی از الگوی توسعه است.
💠 استاد سیّد محمّدمهدی میرباقری:
🔹 طب مدرن و بهداشت مدرن، جزئی از #الگوی_توسعه است و با مدل اقتصادی و سیاسی و فرهنگی آن، و با زندگی صنعتی، همخوان و هماهنگ است.
🔹 اگر شما بهداشت مدرن را از فناوری مدرن جدا کنید، آیا چیزی باقی میماند؟ آیا میتوانید الگوی بهداشت مدرن را با سطح دانش و فناوری دویست سال قبل تأمین کنید؟ اگر شما مهندسی پزشکی را حذف کنید، حتما یک جایی نقص پیدا میکند. اینها به هم پیوسته هستند. نگاه ساده و بسیط به طب مدرن موجب میشود که در برابر آن مغلوب شویم.
🔹 در تولید طب اسلامی، متناسب با فضای زندگی خودمان، باید یک طرح جدی و متقن و #مقنن و #تجربهپذیر داشته باشیم.
🔹 اسلام منکِر تجربه و مطالعات میدانی و نظری نیست. اما اینکه مطالعات میدانی و آزمونوخطا را قبول دارد، معنایش این نیست که #فرایند_تحقیقات را مدیریت نمیکند و #زیرساخت_تحقیقات را ارائه نمیدهد.»
☑️ @mirbaqeri_ir
99-02-16(mirbagheri).mp3
8.14M
🎧 استاد میرباقری | برنامۀ شبکه قرآن، ۹۹/۲/۱۶
⚡️ آشنایی با تفسیر #سوره_مبارکه_حجرات (۸)
📎 این برنامه در ماه مبارک رمضان، حوالی ساعت یک بامداد، از شبکه قران پخش میشود.
📎 لینک در تلوبیون:
www.telewebion.com/episode/2267143
☑️ @mirbaqeri_ir
7.2M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⚡️ نبیاکرم(ص) #ذکر هستند و اهلبیت(ع) #اهلالذکر.
⚡️منظور از «حجرات»، حجرههای ایمانی است که نور نبیاکرم(ص) در آن حجرهها وارد شده است.
ما باید #هجرت کنیم و در این حجرهها #حجرهنشین شویم.
#استاد_میرباقری
☑️ @mirbaqeri_ir
9.62M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⚡️ اهل #هجرت نشدن و اهل #حجرهنشینی در محضر نبی الهی نشدن، #گناه است.
⚡️برای گرفتنِ یک #مدرک_دکتری، به آن طرف دنیا هجرت میکنیم، اما چرا اهل #هجرت و #حجرهنشینی و #وقوف در محضر #پیامبر_خدا نیستیم؟ چرا در بیرون حجرهها #صبور نیستیم؟
eitaa.com/mirbaqeri_ir/2722
#استاد_میرباقری
☑️ @mirbaqeri_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚡️ اگر جزو #عبادالله نیستی و صاحب #فرقان نشدهای، باید از #نبأ_فاسق اِعراض کنی. نباید به هر سروصدایی و هر خبری گوش فرادهی.
#استاد_میرباقری
☑️ @mirbaqeri_ir
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
⚡️ پیامبر خدا(ص) #نبی_رحمت هستند؛ هرچه آوردهاند #رحمت است.
⚡️ پیامبر خدا تشریف آوردهاند که #همه_روابط_انسانی (رابطۀ انسان با خدا، رابطۀ انسان با ولیّ خدا، رابطۀ انسان با سایر انسانها، رابطۀ انسان با حیوانات، رابطۀ انسان با جمادات و نباتات) را برمحورِ #رحمت و #محبت شکل دهند.
#استاد_میرباقری
☑️ @mirbaqeri_ir
5.95M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
⚡️ فیلسوفان مدرن، که خودشان را #پیامبران_دنیای_جدید میدانند، #روابط_انسانی را براساسِ «خشم و غضب و کینه و حسادت» شکل دادهاند.
آنها #رشتۀ_محبت_الهی را، که ازطریقِ نبیاکرم(ص) و اهلبیت(ص) در عالَم جاری میشود، #قطع میکنند و همۀ روابط را به هم میریزند و فاسد میکنند.
#استاد_میرباقری
☑️ @mirbaqeri_ir
99-02-17(mirbagheri).mp3
11.09M
🎧 استاد میرباقری | برنامۀ شبکه قرآن، ۹۹/۲/۱۷
⚡️ آشنایی با تفسیر #سوره_مبارکه_حجرات (۹)
📎 این برنامه در ماه مبارک رمضان، حوالی ساعت یک بامداد، از شبکه قران پخش میشود.
📎 لینک در تلوبیون:
www.telewebion.com/episode/2267892
☑️ @mirbaqeri_ir