به بهانه برداشتها از بیانات رهبر انقلاب/ چگونه عمل مجریان سیاست خارجی «خسارت محض» میشود؟
چنانچه مجری سیاستخارجی کشور از خود اختیاری ندارد و محصول عملکرد آن، همان چیزی است که سیاست گذار از او خواسته است، چگونه محصولی بهدست میآید که «خسارت محض» نام میگیرد؟
سخنان عصر امروز رهبر معظّم انقلاب درباره کارکردهای وزارت خارجه و نقش آن در سیاست خارجی نظام که به پایان رسید، برخی فضا را فراهم دیدند تا گزاره «برجام تصمیم نظام بود» را تثبیت کنند و اینطور القا کنند که همانطور که رهبر انقلاب، وزارتخارجه را یک مجری دانستهاند، بنابراین برجام نیز محصول تصمیم مجموعههای بالادستی نظام است نه وزارتخارجه و دولت.
نکته مغفول مانده این است که رهبر انقلاب نقش ریلگذار سیاست خارجی کشور را وزارتخارجه نمیدانند بلکه نقش ریل گذار را به مجامع بالادستی میدهند، امّا سؤال این است که آیا آنچه مجری در این ریل انجام میدهد، همان خروجی مطلوب مورد نظر سیاستگذار است؟ پاسخ این سؤال را باید در دیگر بیانات رهبر انقلاب جستوجو کرد. اینجاست که غفلتی دیگر، یعنی عدم نگاه یکپارچه به بیانات رهبر انقلاب خود را نشان میدهد. برای رسیدن به قضاوتی درست و کامل درباره برجام و نقش دستگاههای مختلف در آن، باید به دیگر بیانات رهبر انقلاب رجوع کرد.
رهبر انقلاب از زمان تصویب برجام تا کنون، به کرّات از این توافقنامه انتقاد کردهاند و حتی آن را خسارت محض نامیدهاند: «آمریکاییها گفتهاند که ما تحریمها را برمیداریم و روی کاغذ هم برداشتند امّا از طرق دیگر جوری عمل میکنند که اثر رفع تحریمها مطلقاً بهوجود نیاید و تحقّق پیدا نکند... ما ناگزیر باید به همهی تعهّدهای خود عمل کنیم [امّا] طرف مقابل با طُرق مختلف، با شیوههای مختلف، با خدعه، با تقلّب سر باز میزند و به تعهّدهایی که کرده است عمل نمیکند. این چیزی است که ما امروز در مقابل چشم خودمان داریم میبینیم؛ یعنی خسارت محض».
حال سؤال این است، چنانچه مجری سیاستخارجی کشور از خود اختیاری ندارد و محصول عملکرد آن، همان چیزی است که سیاست گذار از او خواسته است، چگونه محصولی بهدست میآید که «خسارت محض» نام میگیرد؟
مرور برخی دیگر از بیانات رهبر انقلاب درباره برجام، مؤید همین نکته است. رهبر انقلاب در سخنان نوروزی خود در سال 95 و در حرم مطهر رضوی، از عبور از خطوط قرمز نظام درموضوع برجام سخن میگویند: «در توافق اخیر هستهای که مورد تأیید قرار گرفت و مذاکرهکنندگان کشورمان نیز مورد قبول بودند، در مواردی، وزیر محترم امور خارجه به من گفت: «ما نتوانستیم برخی خطوط قرمز را حفظ کنیم».
در دیدار ماه رمضان دانشجویان با رهبر انقلاب در سال 98 یکبار دیگر پای برجام به وسط کشیده شد. ایشان در پاسخ به یکی از دانشجویان گفتند: «یکی از دوستان گفتند تصویب برجام را به رهبری نسبت دادهاند؛ خب بله، امّا شما که چشم دارید، ماشاءالله هوش دارید، همه چیز را میفهمید! آن نامهای را که من نوشتم نگاه کنید، ببینید تصویب چه جوری است؛ شرایطی ذکر شده که در این صورت این [توافق] تصویب میشود. البتّه اگر چنانچه این شرایط و این خصوصیّات اجرا نشد، اِعمال نشد، وظیفه رهبری این نیست که بیاید وسط و بگوید برجام نباید اجرا بشود».
نکته بعد، نقش دولت در مجامعی است که نقش سیاستگذار را در سیاست خارجی ایفا میکنند. شورایعالی امنیت ملی که رهبر انقلاب به آن اشاره کردند، رئیس جمهور را در رأس خود دارد و برخی دیگر از اعضای دولت نیز در آن حضور دارند.
اینجا ممکن است این نکته مطرح شود که در نهایت مصوبات شورایعالی امنیت ملّی به تأیید رهبری میرسد و باز نقش نهایی را رهبری ایفا میکند. در پاسخ باید گفت در مواردی مثل برجام، در حالی که رهبر انقلاب از ابتدای مذاکرات به آن خوشبین نبودهاند و به کرّات، عدم خوشبینی خود را ابراز کرده اند، در نهایت به تصمیم مجامعی چون مجلس شورای اسلامی و شورایعالی امنیت ملی گردن مینهند و در نهایت با قید برخی شروط، زیر بار برجام میروند. بهراستی اگر آنچه از خروجی شورایعالی امنیت ملی عبور کرده بود، منطبق با خواست رهبری بود، چرا ایشان 9 شرط را بر آن اضافه کردند؟
نکته دیگر اما این است که وزارتخارجه در دولت حسن روحانی، اختیارات ویژهای داشته است، چنانچه در دولتهای قبل، مسئولیت پرونده هستهای با دبیر شورایعالی امنیت ملی وزیر نظر این شورا بود، اما پس از روی کارآمدن حسن روحانی و درخواست وی از رهبر انقلاب، مسئولیت مذاکرات هستهای به وزارتخانه سپرده شد.
سؤال بعد این است که آیا سیاست مذاکره و توافق، سیاست نظام بوده، امّا وزیر خارجه آن را بهدرستی اعمال نکرده است؟
پاسخ این سؤال نیز روشن است؛ صرف توافق، هیچگاه سیاست نظام و رهبری نبوده است، بلکه اصولاً توافق زمانی معنا دارد که منجر به دستیابی کشور به منافع خود باشد. در موضوع برجام، آنچه منافع کشور را شامل میشد، رفع تحریمها و حفظ دستاوردهای هسته ای کشور بود که اکنون و پس از گذشت چند سال از امضای برجام، آنچه پیش روی ملّت ایران قرار دارد، عدم رفع تحریمها و درمقابل، از دست دادن بخش قابل توجهی از ظرفیتهای هستهای کشور است.
از نگاه رهبر انقلاب، توافق نکردن، شرف دارد بر توافق بد: «البتّه این را هم ما گفتیم که توافق نکردن بهتر از توافق بد است ــ که این حرف را آمریکاییها هم میزنند ــ این فرمول، فرمول درستی است؛ توافق نکردن از توافق کردنی که در آن، منافع ملّت پامال بشود، عزّت ملّت از بین برود، ملّت ایران با این عظمت، تحقیر بشود [بهتر است]، توافق نکردن شرف دارد بر یک چنین توافق کردنی».
✍ فارس
کانال رسمی پاسخ به شبهات و شایعات
👇👇👇👇👇
@mobahesegroup
💢واکنش ظریف به سخنان امروز رهبر انقلاب/ ظریف عذرخواهی نکرد
ظریف در اینستاگرام خود نوشت:
♦️بیانات مشفقانه مقام معظم رهبری همچون همیشه برای من و همکارانم ختم کلام و نقطه پایانی برای بحثهای کارشناسی است.
♦️بسیار متأسفم که برخی نقطه نظرات شخصی که صرفا برای انتقال صادقانه تجربیات و بدون قصدی برای انتشار بیان شده بود، دزدانه منتشر و به صورت گزینشی مورد بهرهبرداری و دستمایه خصومت ورزی بدخواهان کشور و مردم و انقلاب گردید و اسباب تکدر خاطر شریف مقام معظم رهبری را فراهم آورد.
♦️امیدوارم به یاری خدا اینجانب و همکارانم بتوانیم در کنار دیگر خدمتگزاران در اجرای بیکم و کاست منویات مقام معظم رهبری برای پیشرفت ایران عزیزمان یکدل و یکصدا کوشا باشیم.
کانال رسمی پاسخ به شبهات و شایعات
👇👇👇👇👇
@mobahesegroup
دعای روز بیستم ماه رمضان - [Www.FarsiMode.CoM].mp3
567.3K
🤲دعــــای روز #بیستم ماه مبارک رمضـــــان
کانال رسمی پاسخ به شبهات و شایعات
👇👇👇👇👇
@mobahesegroup
استاد معتز آقایی - جز 20 - @quran_farna.mp3
4.66M
🎙تحدیر (تندخوانی) جزء بیستم قرآن کریم
👤 استاد معــــــتز آقایی
#جزءخوانی_ماه_رمــــــضان
#تلاوتروزانهیک جزء قرآن🕊
کانال رسمی پاسخ به شبهات و شایعات
👇👇👇👇👇
@mobahesegroup
شرح دعای روز بیستم رمضان آیتاللهمجتهدی - Ayatollah Mojtahedi.mp3
3.99M
🌸🍃 شرح دعــــای روز #بیستم ماه مبارک رمضـــــان
کانال رسمی پاسخ به شبهات و شایعات
👇👇👇👇👇
@mobahesegroup
دعای روز بیستم ماه مبارک رمضان
کانال رسمی پاسخ به شبهات و شایعات
👇👇👇👇👇
@mobahesegroup
🔳◾️▪️◾️🔳◾️▪️
◾️
▪️
#انسی_با_حضرت_قرآن
#آیات_منتخب_جزء 20
بسم الله الرحمن الرحیم
✨وإِذَا وَقَعَ الْقَوْلُ عَلَیْهِمْ أَخْرَجْنَا لَهُمْ دَابَّةً مِّنَ الْأَرْضِ تُکَلِّمُهُمْ أَنَّ النَّاسَ کَانُوا بِآیَاتِنَا لَا یُوقِنُون
✨و چون قول (عذاب) بر ایشان واجب گردد، جنبنده ای را از زمین برای آنان بیرون میآوریم که با ایشان سخن گوید که مردم (چنان که باید) به نشانههای ما یقین نداشتند.
📗سوره مبارکه نمل آیه 82
⚜️ امام باقر (علیه السلام) فرمودند: امیر المؤمنین (علیه السلام)فرمودند: من از جانب خدا مأمور تقسیم بهشت و جهنّم هستم. کسی وارد آنها نمی شود، مگر این که من جایگاه وی را مشخص کرده باشم. من فاروق اکبرم ... و دابّه ای که با مردم سخن میگوید، منم.
📗کافی، ج 1، ص 153، ح 3.
البرهان ج 7 ص 57
⚜️امام صادق (علیه السلام) فرمودند: رسول خدا (صلی الله علیه و آله) منظور از «دابّة الأرض» در این آیه کسی جز علی (علیه السلام) نیست.
سپس فرمودند: یا علی! چون آخر الزمان فرا رسد، خداوند تو را به بهترین صورت بیرون میآورد در حالی که آهن داغی با توست که با آن دشمنانت را نشانه دار میکنی.
⚜️مردی به امام صادق (علیه السلام) عرض کرد: مردم میگویند: آیا این جنبنده آنان را زخمی هم میکند؟ فرمودند: خداوند آنان را در آتش دوزخ، داغ دار و نشانه دار کرده است....
📗 تفسیر قمی، ج 2، ص 106.
🔳
◾️
▪️🔳◾️▪️🔳◾️▪️
کانال رسمی پاسخ به شبهات و شایعات
t.me/mobahesegroup
https://eitaa.com/mobahesegroup
ble.ir/mobahesegroup
🔳◾️▪️◾️🔳◾️▪️
◾️
▪️
#حضرت_قرآن
#آیات_منتخب_جزء20
بسم الله الرحمن الرحیم
⚜️ولَا تَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آخَرَ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ کُلُّ شَیْءٍ هَالِکٌ إِلَّا وَجْهَهُ لَهُ الْحُکْمُ وَإِلَیْهِ تُرْجَعُونَ
⚜️و با خدا معبودی دیگر مخوان. خدایی جز او نیست، جز ذات او همه چیز نابود شونده است. فرمان از آن اوست و به سوی او بازگردانیده میشوید.
📗سوره مبارکه قصص آیه 88.
▪️از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است که آن حضرت در مفهوم آیه «کُلُّ شَیْءٍ هَالِکٌ إِلَّا وَجْهَهُ» فرموده اند: مگر آنچه که با آن وجه الله اراده شود و وجه الله، علی (علیه السلام) است.
📗تأویل الآیات، ج 1، ص 426، ح 27.
🔳
◾️
▪️🔳◾️▪️🔳◾️▪️
کانال رسمی پاسخ به شبهات و شایعات
t.me/mobahesegroup
https://eitaa.com/mobahesegroup
ble.ir/mobahesegroup
وزارتخارجه در «خسارتمحض» مسولیتی نداشت؟
پاسخ به یک شبهه سادهسازانه درباره بیانات امروز رهبر معظم انقلاب
بلافاصله بعد از بیانات امروز رهبر معظم انقلاب درباره نحوه تعیین سیاستهای کشور در حوزه سیاست خارجی و تاکید ایشان مبنی بر اینکه وزارت خارجه در این زمینه تنها تصمیمگیر نیست، برخی نوشتند که رهبر معظم انقلاب بدینوسیله مسئولیت کامل برجام و هر آنچه در سیاست خارجی این 8 سال اتفاق افتاده را برعهده گرفتند لذا یا نقدها به برجام و دستگاه دیپلماسی دولت روحانی از اساس غلط است و یا نوک پیکان به سمت دولت نیست چرا که وزارت خارجه فقط مجری بوده است.
اما این برداشت، یک مغلطه آشکار و یک ساده سازی عجیب است؛ علت آنکه رهبر معظم انقلاب نفرمودند وزارت خارجه هیچکاره است، بلکه وزارت خارجه تصمیمگیرّ تنها نیست و از قضا چنین نکتهای نه تنها عجیب نیست بلکه یک امر بدیهی و روشن در امور حکمرانی در دنیاست.
همانطور که رهبری نیز اشاره کردند، دستگاههای بالادستی (که شورای عالی امنیت ملی مهمترین آنهاست) بر مبنای فاکتورهای مختلف مثل اقتصاد، فرهنگ، امورات نظامی، اجتماعی و دیپلماتیک، نهایتاً سیاستگذاری میکنند.
لذا اولاً وزارت خارجه بخشی از این روند تصمیمگیری است(کما اینکه یک عضو ثابت دارای حق رای در شورای عالی امنیت ملی وزیر خارجه است) اگرچه منطقاً همهی تصمیمگیری با او نیست.
ثانیاً ماهیت و تفکر و توان دستگاه دیپلماسی قطعاً در معادلات این تصمیمگیری موثر است و ثالثاً و از همه مهمتر اینکه وزارت خارجه به عنوان «مجری» میتواند این سیاستها را محقق و یا به کلی آن را معکوس کند.
کما اینکه در موضوعی مانند برجام مشاهده شد که سیاستگذاری کلان انجام شد، خطوط قرمز تعیین شد تا کشور به «توافق خوب» برسد، اما مجری به نحوی عمل کرد که هیچ یک از خطوط قرمز محقق نشد و نتیجه آن شد که کشور با یک «خسارت محض» مواجه شد که حاصل آن شدیدترین تحریمهای تاریخ علیه کشور بود.
اما وقتی همین سیاستها در میدان و توسط فردی مانند حاج قاسم پیگیری میشد کاملا محقق میگشت. به نحوی که سیاست مقابله با داعش و حفاظت از مرزها و منافع ایران اسلامی کاملاً تحقق یافت و کشور آن را جشن گرفت.
لذا ماهیت دولت و وزیر و وزارت خارجه در این سیاستگذاریها موثر است (تفاوت برخی تاکتیکها و رویکردها در دولتهای مختلف گواه روشن این امر است) و ثانیاً «اجرا» بخش مهمی از این پروژهی مربوط به دستگاه روابط خارجی است که میتواند باعث افتخار شود و یا خسارت محض را نصیب کشور کند./عبدالله عبداللهی
کانال رسمی پاسخ به شبهات و شایعات
👇👇👇👇👇
@mobahesegroup