هدایت شده از کاج
۲۹ آبان ۱۳۹۵ - ۰۹:۳۵ اجتماعی محیط زیست تهران نظرات
«درخت کاج» یکی از عوامل اصلی ابتلا به «آلرژی و آسم»
به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران تسنیم «پویا»؛
دکتر حسن اکبری متخصص آسیبشناسی، دانشیار دانشگاه شهید بهشتی و محقق طب سنتی ایرانی ــ اسلامی طی یادداشتی به بررسی مضراتی که کاشت «درخت کاج»🌲
برای خاک، محیط زیست ایران و بهتبع آن بر سلامتی مردم کشورمان دارد، پرداخته که در ادامه متن کامل این یادداشت آمده است:
در سالهای اخیر متأسفانه حساسیتهای فصلی، آسم و سایر آلرژیها شیوع زیادی پیدا کرده و این آمار روز به روز رو به افزایش است؛ در این یادداشت به نقش درخت کاج که مهمان ناخوانده شهرهای کشورمان در دهههای اخیر شده است در افزایش شیوع آسم و آلرژی بهخصوص در کودکان، نوجوانان و جوانان میپردازیم تا شاید تصمیم توسعه فضاهای سبز کشورمان را بهجای افزایش و تکثیر کاجها، به ازدیاد درختان بومی کشور خودمان همچون درختهای گردو، بادام، پسته، خرمالو و توت از درختان میوهدار یا لااقل درختهای بیثمر بید مجنون، تبریزی و چنار تغییر دهیم.
آلرژی یا بیماری افزایش حساسیت که امروزه گریبانگیر بسیاری از خانوادهها است در واقع یک نوع واکنش تغییر یافته به یک ماده حساسیتزا برای سیستم ایمنی بدن است.
از مواد حساسیتزا در یک منطقه میتوان به گرده گیاهان غیربومی آن منطقه اشاره کرد که سیستم ایمنی بدن مردم آن منطقه با این ماده تطابق ایمنی ندارد و این مواد میتوانند واکنشهای حساسیتی شدیدی بهخصوص در کودکان، نوجوانان و جوانان ایجاد کند؛ یکی از این مهمانهای ناخوانده که شاید عمداً یا سهواً در شهرهای ایرا
پ پ
خواص شگفت انگیز آلوئه ورا را بشناسید
یکی از مفیدترین خواص این گیاه کمک به کاهش وزن است. آلوئه ورا ( آلوورا ) با تحریک متابولسیم موجب می شود که بدن کالری بیشتری بسوزاند.

گونه شناسی آلوئه ورا
گیاه «آلوئه ورا» گیاهی است که به طور عمده در مناطق خشک رشد می کند. آلوئه ورا با اینکه به خانواده زنبق تعلق دارد اما در ظاهر شباهت بسیار زیادی به کاکتوس دارد. در بین بیش از ۲۴۰ گونه آلوئه ورا چهار نمونه آلوئه ورا تشخیص داده شده که دارای ارزش غذایی هستند.
نام آلوئه ورا در لغت به معنای «ماده تلخ درخشان» که از کلمه عربی «آلوئه» گرفته شده است. آلوئه از خانواده سوسن است این گیاه با ظاهری شبیه به کاکتوس، گیاهی دائمی، گوشتی و آبدار است که حداکثر حدود دو متر ارتفاع دارد با برگ های پهن تیغ دار. اگر تیغ هایی را که در لبه برگ ها قرار دارند جدا کنیم از جای خالی آنها ژلی ترشح می شود که تمام خواص گیاه در آن نهفته است. از آلوئه که امروز در تمام دنیا کاشته می شود برای درمان گستره وسیعی از بیماری ها از انواع میگرن گرفته تا سوءهاضمه، درمان جوش و سوختگی استفاده می شود.
آلوئه ورا در طب سنتی ۵ هزار ساله هندی، آیورودا نیز به همین ترتیب ارزشمند شمرده می شود. تمدن های یونانی، رومی، آفریقایی، مایایی، سرخپوستان آمریکایی و چینی نیز آلوئه ورا را گرامی می داشتند و مسلمانان هنوز هم در بسیاری از نقاط جهان در بازگشت در سفر حج برگ های آلوئه ورا را بالای در خانه هایشان آویزان می کنند.
باشگاه خبرنگاران جوان گزارش میدهد:
پذیرایی سرد از مهمان ناخوانده جنگلهای شمال / رهایی شمشادهای خزری آلوده به آفت شب پره با آمدن فصل سرما
دوباره زندگی با آمدن فصل سرما در برگهای شمشادهای خزری شمال ایران جریان مییابد وتنیدن تارهای آفت شپ پره در زمهریر سرمای پاییزی و زمستانی متوقف میشود.
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، مدتی است حال شمشادهای شمال کشور خصوصا مازندران خوب نیست و با آفت شب پره دست و پنجه نرم میکند این آفت سال ۹۵ وارد جنگلهای هیرکانی میشود خسارات جبران ناپذیری را به شمشادهای شمال کشور و مازندران وارد کرده است.
آفت وارداتی شب پره شمشاد در خرداد سال ۹۵ در جنگلهای شمال ایران و در مناطقی از غرب مازندران بویژه در نمکآبرود و پارک جنگلی بنفشه چالوس، جنگل سیسنگان در نوشهر و جنگلهای سیسرا و متلقو مشاهده شد، این آفت برگخوار با عنوان شبپره تیشه به ریشه گونههای شمشاد در این جنگلها زده است.

حمله شب پره به شمشادهای مازندران
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، آفت شب پره شمشادهمانطور که از اسمش پیدا است در شبها پرواز کرده و با توجه به شرایط آب و هوایی شمال ایران قابلیت چندین نسل زاد و ولد را در طول یکسال دارد.
این آفت که بومی کشورهای شرق آسیا از جمله چین، ژاپن، تایوان و هند است از سال ۲۰۰۷ توسط کشتیهای گیاهان زینتی آلوده به تخم لارو به اروپا و شمال آن و اخیرا به ترکیه و آذربایجان سرایت کرده است.
در سال ۹۱ آفت بلایت حدود ۳۰ هزار هکتار از شمشادها را آلوده کرد و خسارتهایی را نیز وارد کرد، اما به اندازه آفت شب پره شمشاد نبوده است.
مراحل زندگی این آفت شامل مراحلی مانند لارو، شفیره و حشره کامل بود و با توجه به اینکه یکی از نشانههای این آفت برگخواری محسوب میشود بنابراین تمام انواع شمشاد اعم از نهال، درختچه و درختان را آلوده میکند بهحدی که شمشادها خشک و سوخته نشان میدهد.
درختان شمشاد خسارت دیده نیز شامل خردگی برگها، باقی ماندن رگبرگها، تنیدن تارهای فراوان و وجود لاروهای در حال تغذیه و بیبرگی درختان بهصورت تودهای است.

مرگ تدریجی شمشادهای خزری در مازندران
امین وطن دوست کارشناس ارشد گیاهپزشکی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه ساری در گفتگو با در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،گفت:آفت شب پره که از خرداد ماه امسال در میان شمشادها مشاهده شد و به سرعت تکثیر یافته و از برگها و پوست درخت تغذیه کرده و موجب مرگ آنها میشود و در صورتیکه کنترل نشود، تمامشمشادهای شمال کشور را آلوده و نابود خواهد کرد.
وی افزود: سرعت زاد آوری شب پره برگ خوار ۲۰۰ تا ۵۰۰ تخم در هرماه است که با توجه به تخم گذاری زیاد و تکثیر در پنج نسل میتوان تصور کرد فاجعهای در راه است.
وی گفت: این آفت پس از تغذیه از برگ درختان سراغ پوست درخت رفته و با خوردن آن، موجب مرگ سرشاخهها و استمرار خسارت آن موجب نابودی کامل شمشاد میشود.
کارشناس ارشد گیاهپزشکی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه ساری غیربومی بودن آفت، سرعت گسترش در کمتر از یک دهه، چند نسلی بودن و شدت خسارت در هر نسل را از موارد اهمیت این آفت برشمرد.
وطن دوست با بیان اینکه از ۷ هزار هکتاررویشگاههای شمشاد حوزه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه ساری ۱۵۰۰ هکتار منطقه آلوده شناخته شد گفت: در ۷ هکتار پارک جنگلی نور، ۲۵ هکتار جنگل تلوشهر،۲۵ هکتار جنگل اشتروش و ۱۰ هکتار رزکه آمل مبارزه کانون کوبی، محلول پاشی با ترکیبات میکروجی و هورمونی با این آفت انجام شد.

غافلگیری مسافران پاییزی از خزان نشستن درختان همیشه سبز مازندران
یکی از مسافران پاییزی که از استان فارس به شهرستان نور سفر کرده بود در گفتگو با در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، می گوید: هر ساله در فصل پاییز به این منطقه جنگلی سفر میکردیم همیشه سرسبز بود، اما بعد از دو سال امسال به این شهرستان سفر کردیم مثل برگ های درختان براثر وزش باد گرم کاملا سوختند.
وی میگوید: از کارسناسان جنگلبانی منطقه پرسیدم گفتند به علت آمدن نوعی آفت به نام شپ پره درختان شمشادها به خزان نشسته اند.
یکی از محیطبانان منطفه نور هم در گفتگو با در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،میگوید: آفت شب پره به شاخه و برگهای شمشادهای همیشه سبز منطقه خسارت وارد کرده و سبب سوختگی تنه و برگهای این درختان شده است.

سه هزار هکتار عرصههای جنگلی در غرب مازندران آلوده به آفت شب پره شمشاد
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، غلامحسن اشرفی نیا رئیس اداره حفاظت و حمایت منابع طبیعی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران –نوشهر نیز گفت: ب
ه منظور مقابله با آفت شب پرهشمشاد تاکنون ۷۷۰ هکتار از رویشگاههای شمشاد در غرب مازندران محلول پاشی شد.
وی افزود: این محلول از نوع بی. تی بوده که در مناطق آلوده به این آفت محلول پاشی شد.
رئیس اداره حفاظت و حمایت منابع طبیعی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران –نوشهر گفت: برای کنترل این آفت سال گذشته ۶۵۰ هکتار و در شش ماه نخست امسال ۱۲۰ هکتار از عرصههای آلوده به این آفت با اعتبارت تخصیصی و بهره گیری از امکانات بخش خصوصی محلول پاشی صورت گرفت.
اشرفی افزود: برای این عملیات تاکنون افزون بر ۶ میلیارد ریال هزینه شده است.

وی گفت: بیشترین مناطق آلوده که محلول پاشیصورت گرفت مربوط به حوزه اداره منابع طبیعی نوشهر-رویان بوده که ۹ نقطه آن شامل پارک جنگلی سی سنگان-ماشلک- توسکاتک-کیسی-نیرنگ-کاسگرمحله-خیرودکنار – صلاح الدین کلا و عالم کلا در معرض این آفت مهاجم قرار دارد.
رئیس اداره حفاظت و حمایت منابع طبیعی نوشهر افزود: پنج هکتار از جنگلهای رامسر و پارک جنگلی صفارود، ۴۰ هکتار از گلندرود رویان و ۴۲۰ هکتار از پارک سی سنگان که ذخیره گاه شمشاد است، تا کنون محلول پاشی شده است.
اشرفی نیا سطح عرصههای جنگلی شمشاد در غرب مازندران را ۸ هزارو پانصد هکتار اعلام کرد و گفت: از این سطح پنج هزارهکتار آن آلوده به بیماری بلایت و سه هزار هکتار آن آلوده به آفت شب پره شمشاد است.
مبارزه با آفت شمشاد شهرهای غربی مازندران با هزینه ۴ میلیاردی
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، برای درمان و التیام زخم شمشادها به سراغ عبدالرضا سنگاری معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران-نوشهر هم رفتیم ،درباره از بین بردن آفت شب پره خبرهای خوبی داد و گفت: از ۱۰ میلیارد ریال اعتبار تخصصی در سالجاری تاکنون ۴ میلیارد ریال اعتبار برای مبارزه با آفت شمشاد از طریق محلول پاشی و خرید و نصب تلههای فرمونی- قیفی و نوری هزینه شده است.
وی افزود: تاکنون هزار دستگاه تلههای فرمونی خریداری شده است که ۸۸۰ دستگاه آن در مناطق آلوده و بحرانی شمشادستانهای غرب مازندران نصب شده است.
سنگاری به خشک شدن درختان شمشاد و احتمال وقوع حریق در این مناطق هشدار داد و بر لزوم ایجاد آتش بر در این مناطق تاکید کرد.
معاون حفاظت و حمایت منابع طبیعی نوشهر، لزوم مراقبت ویژه از پایهها و نهالهای سالم شمشاد و نیز ایجاد بانک ژن، قرنطینه و نهالکاری گونه شمشاد را خواستار شد.

محلول پاشی رویشگاه های شمشاد در جنگل های ساری و نکا
آفت شب پره فقط به جان رویشگاههای شمشادجنگلهای همیشه سبز غرب استان نیافته است و بلکه نفس شمشادستان شهرهای ساری، نکا و بهشهر را نیز به شماره انداخته است.
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران-ساری اعلام کرد عملیات محلول پاشی برای تمامی رویشگاههای شمشاد آلوده به آفت شب پره با ترکیب میکروبی B.t در حوزه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- ساری انجام شد.
این مناطق شامل شمشاد شاهبند حوزه منابع طبیعی شهرستان نکا به مساحت ۲۱ هکتار و ۵۰۰ متر، رویشگاه شمشاد دلاخیل و ماشون کلا حوزه منابع طبیعی شهرستان ساری که با مشارکت حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان و بخش خصوصی محلول پاشی انجام گرفت.
همچنین از مناطق آلوده به شب پره شمشاد شاهبند شهرستان نکا با حضور مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان، معاون و کارشناس جهاد کشاورزی شهرستان نکا و کارشناس گیاهپزشکی اداره حفاظت اداره کل منابع طبیعی منطقه ساری بازدید مشترک به عمل آمد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، ستار بابایی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- منطقه ساری با بیان اینکه ۴۴ هزار هکتار سطح رویشگاههای شمشاد در شمال کشور است گفت: حدود ۱۶ هزار هکتار از رویشگاههای شمشاد در مازندران قرار دارد.
وی بابیان اینکه آفت شب پره شمشاد آفتی وارداتی و نوظهور است افزود: دشمنان طبیعی این آفت برای کارشناسان ناشناخته است و محققان در حال جستجو و تحقیق هستند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- منطقه ساری افزود:در مهار این آفت کنترل تلفیقی باید لحاظ شود و نباید دنبال محلول پاشی بود.

امین وطن دوست کارشناس ارشد گیاهپزشکی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه ساری در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،گفت: شمشاد دارای خواص دارویی است که در پرورش زنبور عسل بسیار کاربرد دارد و در شهرکها و حیاط منازل استفاده میشود.
وی افزود: شمشاد از ۲۰ تا ۴۰۰ متر از سطح دریا و حتی تا ۱۲۰۰ متر رشد میکند و قدمتی بین ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ متر دارد. این گیاه دارای گونه هایی، چونشمشاد خزری، کوله خاس و طلایی است.
وطن دوست گفت: حدود ۴۰ هزار هکتا
ر ازجنگلهای شمال از آستارا گیلان تا گلی داغی در گلستان را درختان شمشاد تشکیل میدهند.
وی افزود: سرما سبب میشود تا جلوی گسترش آفت شب پره گرفته شود، اما خطر احتمال طغیان این آفت پس از فصل سرما همچنان این گونه گیاهی در حال انقراض را تهدید میکند.

کنترل آفت شب پره با اختصاص اعتبار ۷۰ میلیاردی
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، بهمن افراسیابی مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت منابع طبیعی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور آبانماه برای بررسی و ارزیابی عملکرد ادارات کل منابع طبیعی شمال کشور چهارگانه شمال در خصوص آفت شب پره شمشاد به نوشهر سفر کرده بود، گفت: برای مبارزه و کنترل کامل آفت شب پره شمشاد در شمال کشور به ۷۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی افزود: در حال حاضر ۱۵ میلیارد ریال اعتبار به دو استان مازندران و گیلان اختصاص یافته که از این مقدار اعتبار ۱۰ میلیارد ریال آن به اداره کل منابع طبیعی نوشهر برای مبارزه با این آفت تخصیص داده شد.
افراسیابی، سطح مناطق آلوده شمشادهای جنگل هیرکانی را ۵۰۰۰ هکتار اعلام کرد و گفت: از سطح ۵۲ هزار هکتار شمشادستانهای شمال کشور ۲۰ تا ۳۰ درصد آن از طریق آفت شب پره خسارت جدی دیده است و مابقی آن نیز به بیماری قارچ بلایت شمشاد مبتلا شده است.
وی افزود: در نشست با روسای اداره حفاظت و حمایت و کارشناسان گیاه پزشکی ادارات کل منابع طبیعی شمال کشور برانتقال تجربیات مثبت استانها تاکید شد و قرار شد اقدامات کم اثر در مبارزه با آفت شمشاد را حذف کنیم.
مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگلها گفت: در جنگلهای هیرکانی شمال کشور با یک بیماری بلایت شمشاد و آفت شب پره شمشاد مواجه هستیم که خسارتهای زیادی به رویشگاههای شمشاد شمال کشور وارده کرده است.
مرگ ۱۵۰ اصله شمشاد نادر جنگلهای بهشهر بدون دخالت آفت شب پره /تیشه انسان به ریشه شمشاد
آفت شب پره، اما تنها دشمن جان شمشادهای مازندران نیست، بلکه با یک اشتباه در یکماه گذشته بیش از ۱۵۰ اصله از شمشادهای نادر جنگل رستمکلای بهشهر به دستور شهردار رستمکلا قطع شد.
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، باقری رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بهشهر با اشتباه دانستن این تصمیم و اعلام بی خبری این نهاد از این تصمیم شهرداری، گفت: به دنبال قطع این درختان، دستور پیگرد قانونی و بازداشت شهردار صادر شد.
وی افزود: شهرداررستمکلای بهشهر در بازجویی ها، ضمن اعتراف به اشتباه اعلام کرد: به علت وجود جاده خاکی در مسیر شمشادستان، تصور میکرد برای توسعه پارک تحت مدیریت خود، میتواند این درختان را قطع کند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بهشهرگفت: باید از مسئولان سالهای گذشته پرسید که چرا مجوز ساخت این جاده را در مسیرشمشادستان صادر کردند.
باقری گفت: وظیفه نظارت بر قرقبانان با اداره منابع طبیعی است، اما وسعت ۳۸۰ هزارهکتاری جنگل بهشهر، کمبود نیرو و وجود جاده دسترسی به شمشادستان، نظارت مستمر بر این منطقه را سخت کرده است.
ملکان معاون فنی سازمان جنگلهای کشور درباره نحوه واگذاری این جنگل به شهرداری رستمکلا نیز افزود: با بررسی سوابق، مشخص شد هیچگونه واگذاری رسمی صورت نگرفته است.
وی افزود: بر اساس جلسات میان شهرداری، سازمان جنگلها و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران، مقرر شد طرحهای اولیه و مراحل توسعه پارک مهربانرود به همراه روش اجرای طرح، به سازمان جنگلها ارائه شود که تاکنون چنین طرحی ارائه نشده است بنابراین هیچگونه واگذاری نداشتیم.

شمشاد در فهرست گونههای گیاهی در خطر انقراض اتحادیه بینالمللی (IUCN)
تهدیدات ناخواسته زیست محیطی که چند سال گذشته گریبانگیر جان شمشادهای هیرکانی شده است ، اما اتفاق های خوب برای نجات این گونه نادر در حال رقم خوردن است.
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، دکتر حسن بریمانی کارشناس ارشد مر کز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان با بیان اینکه در مرزهای کشور باید پستهای قرنطینه سرمایه گذاری شود گفت: نیروهای آموزش دیدده در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی در پستهای قرنطینه مستقر شوند تا از ورود و طغیان انواع آفتهای کشورهای دیگر به داخل کشور گرفته شود.
وی افزود: شمشاد هیرکانی درختی همیشه سبز و بومی جنگلهای هیرکانی در شمال ایران است که در فهرست گونههای گیاهی در خطر انقراض اتحادیه بینالمللی حفظ طبیعت (IUCN) قرار دارد.
امدادرسانی یونسکو به جنگلهای هیرکانی:
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، رحمت علیزاده معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران-نوشهر گفت: جنگلهای بکر و دست نخورده هیرکانی حوزه ۴۶ کجور نوشهر و جنگلهای گیلان بزودی در فهرست جهانی سازمان بونسکو قرار خواهد گرفت.
وی علت انتخاب این حو
زه را دارا بودن جنگلهای بکر و دست نخورده، وجود گونههای اندمیک خاص جنگلهای شمال و نیر بهره برداری نکردن و دخالت در یکصد سال گذشته اعلام کرد.
معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران-نوشهر گفت: در حوزه ۴۶ ابخیز کجور گونههای درختی ارزشمندی، چون راش-افرا-توسکا-بلوط - شمشاد و دیگر گونهها قرار دارد.
علیزاده به بازدید پرفسور کناپ از آلمان و هیات همراه اشاره کرد و افزود: مدارک و مستندات، طرح ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی که در ۱۲ نقطه استانهای شمال کشور ارائه شد.
وی گفت: این طرح توسط سازمان گردشگری ومیراث فرهنگی-سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور و سازمان حفاظت محیط زیست به طور جدی در حال پیگیری است.

جنگلهای هیرکانی شمال ایران سال ۲۰۱۹ در یونسکو
محمد حسن طالبیان معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور در سفر ۲۴ خرداد ماه امسال به مازندران اعلام کرد،جنگلهای هیرکانی شمال ایران به عنوان سومین اثر میراث طبیعی ایران تا سال ۲۰۱۹ در فهرست یونسکو ثبت میشود.
جنگلهای هیرکانی شمال کشور از آستارا در گیلان تا گلیداغی در استان گلستان امتداد دارد و حدود ۱.۹ میلیون هکتار مساحت دارد.
شمشاد هیرکانی با نام علمی بُوکسوس هیرکانا (Buxus hyrcana) درختی همیشهسبز و بومی جنگلهای هیرکانی در شمال ایران است که در فهرست گونههای گیاهی در خطر انقراض اتحادیهٔ بینالمللی حفظ طبیعت (IUCN) قرار دارد
آفت شب پره به جان شمشادهای جنگل های شمال افتاده است + فیلم
مطالب مرتبط
دبیرکارگروه پدافند غیرعامل جهاد کشاورزی مازندران
مقابله با آفت شب پره در عرصههای جنگلی غرب مازندران
جولان آفت شب پره در جنگلهای شمال/حال شمشادها خوب نیست
درختان شمشاد جنگل های گیلان در خطر نابودی
برف، ناجی شمشادهای مازندارن
تکذیب شیوع یک آفت
کنترل آفت شب پره جنگلی در مازندران
سوختن شمشادها در جنگل های هیرکانی نوشهر
برچسب ها
اخبار مازندران ، شمشادهای مازندران ، جنگل های هیرکانی ،
باشگاه خبرنگاران جوان گزارش میدهد:
پذیرایی سرد از مهمان ناخوانده جنگلهای شمال / رهایی شمشادهای خزری آلوده به آفت شب پره با آمدن فصل سرما
دوباره زندگی با آمدن فصل سرما در برگهای شمشادهای خزری شمال ایران جریان مییابد وتنیدن تارهای آفت شپ پره در زمهریر سرمای پاییزی و زمستانی متوقف میشود.
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، مدتی است حال شمشادهای شمال کشور خصوصا مازندران خوب نیست و با آفت شب پره دست و پنجه نرم میکند این آفت سال ۹۵ وارد جنگلهای هیرکانی میشود خسارات جبران ناپذیری را به شمشادهای شمال کشور و مازندران وارد کرده است.
آفت وارداتی شب پره شمشاد در خرداد سال ۹۵ در جنگلهای شمال ایران و در مناطقی از غرب مازندران بویژه در نمکآبرود و پارک جنگلی بنفشه چالوس، جنگل سیسنگان در نوشهر و جنگلهای سیسرا و متلقو مشاهده شد، این آفت برگخوار با عنوان شبپره تیشه
به ریشه گونههای شمشاد در این جنگلها زده است.

حمله شب پره به شمشادهای مازندران
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، آفت شب پره شمشادهمانطور که از اسمش پیدا است در شبها پرواز کرده و با توجه به شرایط آب و هوایی شمال ایران قابلیت چندین نسل زاد و ولد را در طول یکسال دارد.
این آفت که بومی کشورهای شرق آسیا از جمله چین، ژاپن، تایوان و هند است از سال ۲۰۰۷ توسط کشتیهای گیاهان زینتی آلوده به تخم لارو به اروپا و شمال آن و اخیرا به ترکیه و آذربایجان سرایت کرده است.
در سال ۹۱ آفت بلایت حدود ۳۰ هزار هکتار از شمشادها را آلوده کرد و خسارتهایی را نیز وارد کرد، اما به اندازه آفت شب پره شمشاد نبوده است.
مراحل زندگی این آفت شامل مراحلی مانند لارو، شفیره و حشره کامل بود و با توجه به اینکه یکی از نشانههای این آفت برگخواری محسوب میشود بنابراین تمام انواع شمشاد اعم از نهال، درختچه و درختان را آلوده میکند بهحدی که شمشادها خشک و سوخته نشان میدهد.
درختان شمشاد خسارت دیده نیز شامل خردگی برگها، باقی ماندن رگبرگها، تنیدن تارهای فراوان و وجود لاروهای در حال تغذیه و بیبرگی درختان بهصورت تودهای است.

مرگ تدریجی شمشادهای خزری در مازندران
امین وطن دوست کارشناس ارشد گیاهپزشکی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه ساری در گفتگو با در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،گفت:آفت شب پره که از خرداد ماه امسال در میان شمشادها مشاهده شد و به سرعت تکثیر یافته و از برگها و پوست درخت تغذیه کرده و موجب مرگ آنها میشود و در صورتیکه کنترل نشود، تمامشمشادهای شمال کشور را آلوده و نابود خواهد کرد.
وی افزود: سرعت زاد آوری شب پره برگ خوار ۲۰۰ تا ۵۰۰ تخم در هرماه است که با توجه به تخم گذاری زیاد و تکثیر در پنج نسل میتوان تصور کرد فاجعهای در راه است.
وی گفت: این آفت پس از تغذیه از برگ درختان سراغ پوست درخت رفته و با خوردن آن، موجب مرگ سرشاخهها و استمرار خسارت آن موجب نابودی کامل شمشاد میشود.
کارشناس ارشد گیاهپزشکی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه ساری غیربومی بودن آفت، سرعت گسترش در کمتر از یک دهه، چند نسلی بودن و شدت خسارت در هر نسل را از موارد اهمیت این آفت برشمرد.
وطن دوست با بیان اینکه از ۷ هزار هکتاررویشگاههای شمشاد حوزه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه ساری ۱۵۰۰ هکتار منطقه آلوده شناخته شد گفت: در ۷ هکتار پارک جنگلی نور، ۲۵ هکتار جنگل تلوشهر،۲۵ هکتار جنگل اشتروش و ۱۰ هکتار رزکه آمل مبارزه کانون کوبی، محلول پاشی با ترکیبات میکروجی و هورمونی با این آفت انجام شد.

غافلگیری مسافران پاییزی از خزان نشستن درختان همیشه سبز مازندران
یکی از مسافران پاییزی که از استان فارس به شهرستان نور سفر کرده بود در گفتگو با در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، می گوید: هر ساله در فصل پاییز به این منطقه جنگلی سفر میکردیم همیشه سرسبز بود، اما بعد از دو سال امسال به این شهرستان سفر کردیم مثل برگ های درختان براثر وزش باد گرم کاملا سوختند.
وی میگوید: از کارسناسان جنگلبانی منطقه پرسیدم گفتند به علت آمدن نوعی آفت به نام شپ پره درختان شمشادها به خزان نشسته اند.
یکی از محیطبانان منطفه نور هم در گفتگو با در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،میگوید: آفت شب پره به شاخه و برگهای شمشادهای همیشه سبز منطقه خسارت وارد کرده و سبب سوختگی تنه و برگهای این درختان شده است.

سه هزار هکتار عرصههای جنگلی در غرب مازندران آلوده به آفت شب پره شمشاد
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، غلامحسن اشرفی نیا رئیس اداره حفاظت و حمایت منابع طبیعی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران –نوشهر نیز گفت: به منظور مقابله با آفت شب پرهشمشاد تاکنون ۷۷۰ هکتار از رویشگاههای شمشاد در غرب مازندران محلول پاشی شد.
وی افزود: این محلول از نوع بی. تی بوده که در مناطق آلوده به این آفت محلول پاشی شد.
رئیس اداره حفاظت و حمایت منابع طبیعی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران –نوشهر گفت: برای کنترل این آفت سال گذشته ۶۵۰ هکتار و در شش ماه نخست امسال ۱۲۰ هکتار از عرصههای آلوده به این آفت با اعتبارت تخصیصی و بهره گیری از امکانات بخش خصوصی محلول پاشی صورت گرفت.
اشرفی افزود: برای این عملیات تاکنون افزون بر ۶ میلیارد ریال هزینه شده است.

وی گفت: بیشترین مناطق آلوده که محلول پاشیصورت گرفت مربوط به حوزه اداره منابع طبیعی نوشهر-رویان بوده که ۹ نقطه آن شامل پارک جنگلی سی سنگان-ماشلک- توسکاتک-کیسی-نیرنگ-کاسگرمحله-خیرودکنار – صلاح الدین کلا و عالم کلا در معرض این آفت مهاجم قرار دارد.
رئیس اداره حفاظت و حمایت م
طبیعی نوشهر افزود: پنج هکتار از جنگلهای رامسر و پارک جنگلی صفارود، ۴۰ هکتار از گلندرود رویان و ۴۲۰ هکتار از پارک سی سنگان که ذخیره گاه شمشاد است، تا کنون محلول پاشی شده است.
اشرفی نیا سطح عرصههای جنگلی شمشاد در غرب مازندران را ۸ هزارو پانصد هکتار اعلام کرد و گفت: از این سطح پنج هزارهکتار آن آلوده به بیماری بلایت و سه هزار هکتار آن آلوده به آفت شب پره شمشاد است.
مبارزه با آفت شمشاد شهرهای غربی مازندران با هزینه ۴ میلیاردی
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، برای درمان و التیام زخم شمشادها به سراغ عبدالرضا سنگاری معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران-نوشهر هم رفتیم ،درباره از بین بردن آفت شب پره خبرهای خوبی داد و گفت: از ۱۰ میلیارد ریال اعتبار تخصصی در سالجاری تاکنون ۴ میلیارد ریال اعتبار برای مبارزه با آفت شمشاد از طریق محلول پاشی و خرید و نصب تلههای فرمونی- قیفی و نوری هزینه شده است.
وی افزود: تاکنون هزار دستگاه تلههای فرمونی خریداری شده است که ۸۸۰ دستگاه آن در مناطق آلوده و بحرانی شمشادستانهای غرب مازندران نصب شده است.
سنگاری به خشک شدن درختان شمشاد و احتمال وقوع حریق در این مناطق هشدار داد و بر لزوم ایجاد آتش بر در این مناطق تاکید کرد.
معاون حفاظت و حمایت منابع طبیعی نوشهر، لزوم مراقبت ویژه از پایهها و نهالهای سالم شمشاد و نیز ایجاد بانک ژن، قرنطینه و نهالکاری گونه شمشاد را خواستار شد.

محلول پاشی رویشگاه های شمشاد در جنگل های ساری و نکا
آفت شب پره فقط به جان رویشگاههای شمشادجنگلهای همیشه سبز غرب استان نیافته است و بلکه نفس شمشادستان شهرهای ساری، نکا و بهشهر را نیز به شماره انداخته است.
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران-ساری اعلام کرد عملیات محلول پاشی برای تمامی رویشگاههای شمشاد آلوده به آفت شب پره با ترکیب میکروبی B.t در حوزه اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- ساری انجام شد.
این مناطق شامل شمشاد شاهبند حوزه منابع طبیعی شهرستان نکا به مساحت ۲۱ هکتار و ۵۰۰ متر، رویشگاه شمشاد دلاخیل و ماشون کلا حوزه منابع طبیعی شهرستان ساری که با مشارکت حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان و بخش خصوصی محلول پاشی انجام گرفت.
همچنین از مناطق آلوده به شب پره شمشاد شاهبند شهرستان نکا با حضور مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان، معاون و کارشناس جهاد کشاورزی شهرستان نکا و کارشناس گیاهپزشکی اداره حفاظت اداره کل منابع طبیعی منطقه ساری بازدید مشترک به عمل آمد.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، ستار بابایی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- منطقه ساری با بیان اینکه ۴۴ هزار هکتار سطح رویشگاههای شمشاد در شمال کشور است گفت: حدود ۱۶ هزار هکتار از رویشگاههای شمشاد در مازندران قرار دارد.
وی بابیان اینکه آفت شب پره شمشاد آفتی وارداتی و نوظهور است افزود: دشمنان طبیعی این آفت برای کارشناسان ناشناخته است و محققان در حال جستجو و تحقیق هستند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران- منطقه ساری افزود:در مهار این آفت کنترل تلفیقی باید لحاظ شود و نباید دنبال محلول پاشی بود.

امین وطن دوست کارشناس ارشد گیاهپزشکی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه ساری در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،گفت: شمشاد دارای خواص دارویی است که در پرورش زنبور عسل بسیار کاربرد دارد و در شهرکها و حیاط منازل استفاده میشود.
وی افزود: شمشاد از ۲۰ تا ۴۰۰ متر از سطح دریا و حتی تا ۱۲۰۰ متر رشد میکند و قدمتی بین ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ متر دارد. این گیاه دارای گونه هایی، چونشمشاد خزری، کوله خاس و طلایی است.
وطن دوست گفت: حدود ۴۰ هزار هکتار ازجنگلهای شمال از آستارا گیلان تا گلی داغی در گلستان را درختان شمشاد تشکیل میدهند.
وی افزود: سرما سبب میشود تا جلوی گسترش آفت شب پره گرفته شود، اما خطر احتمال طغیان این آفت پس از فصل سرما همچنان این گونه گیاهی در حال انقراض را تهدید میکند.

کنترل آفت شب پره با اختصاص اعتبار ۷۰ میلیاردی
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، بهمن افراسیابی مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت منابع طبیعی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور آبانماه برای بررسی و ارزیابی عملکرد ادارات کل منابع طبیعی شمال کشور چهارگانه شمال در خصوص آفت شب پره شمشاد به نوشهر سفر کرده بود، گفت: برای مبارزه و کنترل کامل آفت شب پره شمشاد در شمال کشور به ۷۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی افزود: در حال حاضر ۱۵ میلیارد ریال اعتبار به دو استان مازندران و گیلان اختصاص یافته که از این مقدار اعتبار ۱۰ میلیارد ریال آن ب
ه اداره کل منابع طبیعی نوشهر برای مبارزه با این آفت تخصیص داده شد.
افراسیابی، سطح مناطق آلوده شمشادهای جنگل هیرکانی را ۵۰۰۰ هکتار اعلام کرد و گفت: از سطح ۵۲ هزار هکتار شمشادستانهای شمال کشور ۲۰ تا ۳۰ درصد آن از طریق آفت شب پره خسارت جدی دیده است و مابقی آن نیز به بیماری قارچ بلایت شمشاد مبتلا شده است.
وی افزود: در نشست با روسای اداره حفاظت و حمایت و کارشناسان گیاه پزشکی ادارات کل منابع طبیعی شمال کشور برانتقال تجربیات مثبت استانها تاکید شد و قرار شد اقدامات کم اثر در مبارزه با آفت شمشاد را حذف کنیم.
مدیرکل دفتر حفاظت و حمایت سازمان جنگلها گفت: در جنگلهای هیرکانی شمال کشور با یک بیماری بلایت شمشاد و آفت شب پره شمشاد مواجه هستیم که خسارتهای زیادی به رویشگاههای شمشاد شمال کشور وارده کرده است.
مرگ ۱۵۰ اصله شمشاد نادر جنگلهای بهشهر بدون دخالت آفت شب پره /تیشه انسان به ریشه شمشاد
آفت شب پره، اما تنها دشمن جان شمشادهای مازندران نیست، بلکه با یک اشتباه در یکماه گذشته بیش از ۱۵۰ اصله از شمشادهای نادر جنگل رستمکلای بهشهر به دستور شهردار رستمکلا قطع شد.
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، باقری رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بهشهر با اشتباه دانستن این تصمیم و اعلام بی خبری این نهاد از این تصمیم شهرداری، گفت: به دنبال قطع این درختان، دستور پیگرد قانونی و بازداشت شهردار صادر شد.
وی افزود: شهرداررستمکلای بهشهر در بازجویی ها، ضمن اعتراف به اشتباه اعلام کرد: به علت وجود جاده خاکی در مسیر شمشادستان، تصور میکرد برای توسعه پارک تحت مدیریت خود، میتواند این درختان را قطع کند.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری بهشهرگفت: باید از مسئولان سالهای گذشته پرسید که چرا مجوز ساخت این جاده را در مسیرشمشادستان صادر کردند.
باقری گفت: وظیفه نظارت بر قرقبانان با اداره منابع طبیعی است، اما وسعت ۳۸۰ هزارهکتاری جنگل بهشهر، کمبود نیرو و وجود جاده دسترسی به شمشادستان، نظارت مستمر بر این منطقه را سخت کرده است.
ملکان معاون فنی سازمان جنگلهای کشور درباره نحوه واگذاری این جنگل به شهرداری رستمکلا نیز افزود: با بررسی سوابق، مشخص شد هیچگونه واگذاری رسمی صورت نگرفته است.
وی افزود: بر اساس جلسات میان شهرداری، سازمان جنگلها و اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران، مقرر شد طرحهای اولیه و مراحل توسعه پارک مهربانرود به همراه روش اجرای طرح، به سازمان جنگلها ارائه شود که تاکنون چنین طرحی ارائه نشده است بنابراین هیچگونه واگذاری نداشتیم.

شمشاد در فهرست گونههای گیاهی در خطر انقراض اتحادیه بینالمللی (IUCN)
تهدیدات ناخواسته زیست محیطی که چند سال گذشته گریبانگیر جان شمشادهای هیرکانی شده است ، اما اتفاق های خوب برای نجات این گونه نادر در حال رقم خوردن است.
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، دکتر حسن بریمانی کارشناس ارشد مر کز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان با بیان اینکه در مرزهای کشور باید پستهای قرنطینه سرمایه گذاری شود گفت: نیروهای آموزش دیدده در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی در پستهای قرنطینه مستقر شوند تا از ورود و طغیان انواع آفتهای کشورهای دیگر به داخل کشور گرفته شود.
وی افزود: شمشاد هیرکانی درختی همیشه سبز و بومی جنگلهای هیرکانی در شمال ایران است که در فهرست گونههای گیاهی در خطر انقراض اتحادیه بینالمللی حفظ طبیعت (IUCN) قرار دارد.
امدادرسانی یونسکو به جنگلهای هیرکانی:
به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، رحمت علیزاده معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران-نوشهر گفت: جنگلهای بکر و دست نخورده هیرکانی حوزه ۴۶ کجور نوشهر و جنگلهای گیلان بزودی در فهرست جهانی سازمان بونسکو قرار خواهد گرفت.
وی علت انتخاب این حوزه را دارا بودن جنگلهای بکر و دست نخورده، وجود گونههای اندمیک خاص جنگلهای شمال و نیر بهره برداری نکردن و دخالت در یکصد سال گذشته اعلام کرد.
معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران-نوشهر گفت: در حوزه ۴۶ ابخیز کجور گونههای درختی ارزشمندی، چون راش-افرا-توسکا-بلوط - شمشاد و دیگر گونهها قرار دارد.
علیزاده به بازدید پرفسور کناپ از آلمان و هیات همراه اشاره کرد و افزود: مدارک و مستندات، طرح ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی که در ۱۲ نقطه استانهای شمال کشور ارائه شد.
وی گفت: این طرح توسط سازمان گردشگری ومیراث فرهنگی-سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور و سازمان حفاظت محیط زیست به طور جدی در حال پیگیری است.

جنگلهای هیرکانی شمال ایران سال ۲۰۱۹ در یونسکو
محمد حسن طالبیان معاون سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور در سفر ۲۴ خرداد ماه امسال به مازندران اعلام کرد،جنگلهای
میلیاردها تومان از بیت المال هزینه برای نجات شمشادهای بی خاصیت سمی
درحالیکه بسیار درختان خوراکی جنگلی و کوهی وجود دارد که رسیدگی به آنها رها شده
« بانو مجتهد نجفی ۹۹/۷/۲۸»
فهرس - فهرست کانالها و گروه های ما
🌿🌺🌱فهرس🌱🌺🌿
ارتباط با مدیر: @mive_khiyaban
https://eitaa.com/fehres
https://eitaa.com/modafezist
sapp.ir/modafezist
چرا شما با سمپاشی مخالفید
مگر نه این است که وقتی فردی بیمار میشود باید دارو بخورد⁉
خب اکنون درختان بیمارند، چرا نباید به آنها دارو داد؟
جواب استاد👇
ببینید، سمپاشی اساساً روشی است که برای محیطهای بسته مثل مزرعهها، گلخانهها و باغها ابداع شده.
امروزه در هیچ جای دنیا سموم شیمیایی در اکوسیستمهای باز مثل جنگل یا دشت آن هم در چنین سطح وسیعی استفاده نمیشود.
حالا در مطبوعات صحبت از سموم بسیار خطرناکی مثل دلتا مترین، سایپرمترین و آلترین میشود.
اینها سمهایی هستند که استفادهشان حتی در مزارع کشاورزی هم با نگرانی همراه است.
اگر ما بخواهیم این سمها را در اکوسیستمهای باز و بسیار پیچیدهای مثل جنگل استفاده کنیم در درجه اول خاک و آب و هوا را آلوده میکنیم.
وقتی خاک آلوده شود ویروسها و باکتریهای آن هم آلوده میشوند. همچنین تعداد زیادی از حشرات و پرندگانی که در محیط زندگی میکنند از بین میروند.
بسیاری از این حشرات، مثل مگسها و زنبورهای پارازیتویید، دشمن طبیعی سایر حشراتاند.
از بین بردن این حشرات مفید باعث میشود سال بعد به جای یک آفت، دهها آفت در همان جنگل طغیان کند و به جای یک درخت روی دهها گونه مختلف درخت خسارت وارد کنند.
تاکید میکنم که این حشره فقط و فقط از شمشاد تغذیه میکند.✅
نگرانی بزرگی که بین مردم شمال به خصوص باغدارها شایع شده، این است که اگر درختان شمشاد تمام شود احتمال دارد این حشره به درختان باغی حمله کند.
«بانومجتهد نجفی ۹۹/۷/۲۹»
🌿🌺 فهرس فهرست کانالهای ما🌺🌿
https://eitaa.com/fehres
https://eitaa.com/modafezist
sapp.ir/modafezist
برای نجات شمشاد های بیمار جنگل هیرکانی 👇
استاد مجتهد نجفی اعلام کرد ‼️
👈 این افت ها رو از خارج اوردن به جان درختان ما انداختن🙈
حالا دارن جنگلها رو هم سمپاشی می کنن که هرچه پرنده و حیوان هست نابود بشن
و آفت ها هم مقابل سموم مقاوم بشن و چند برابر بشن
#سمپاشی_جنگلها_خیانت_بزرگ_قرن_حاضر
#سمپاشی_مزارع_خیانت_بزرگ_قرن_
گذشته
فهرس - فهرست کانالها و گروه های ما
🌿🌺🌱فهرس🌱🌺🌿
ارتباط با مدیر: @mive_khiyaban
https://eitaa.com/fehres
https://eitaa.com/modafezist
sapp.ir/modafezist
بیشتر از این رسیدگی برای نجات بیثمرهای مضر امکان دارد⁉️
استاد مجتهد نجفی:
من نمی دونم چرا کسی به فکر نجات گردوهای جنگل های شمال نیفتاد
فقط می خوان شمشادهای شمال رو انهم با سمپاشی گسترده نجات بدن⁉️
فهرس - فهرست کانالها و گروه های ما
🌿🌺🌱فهرس🌱🌺🌿
ارتباط با مدیر: @mive_khiyaban
https://eitaa.com/fehres
https://eitaa.com/modafezist
sapp.ir/modafezist
🌿 درختچه زرشک یکی از مناسبترین پرچینها بجای درخت بیثمر ومضر شمشاد بیمار
https://eitaa.com/modafezist
فندق پر خاصیت خوراکی بهترین پرچین
جایگزین خوبی برای شمشادهای حامل قارچ وبیثمرهای غیر بومی ومضر دیگر 👌
https://eitaa.com/modafezist
تمشک خوشمزه 😘
جایگزینی برای شمشادهای بیثمر ومضر https://eitaa.com/modafezist
🌸🌿بوته زیباو معطر محمدی
بعنوان پرچین خوراکی وداروئی
مناسب برای باغچه وباغ وبوستانها🌿🌸
بهترین جایگزین بیثمرهای مضر🤧😷🤕
https://eitaa.com/modafezist
پرچین خوراکی وداروئی مناسب بهترین جایگزین بیثمرهای مضر https://eitaa.com/modafezist
🌸🌿بوته زیباو معطر محمدی
بعنوان پرچین خوراکی وداروئی
مناسب برای باغچه وباغ وبوستانها🌿🌸
بهترین جایگزین بیثمرهای مضر🤧😷🤕
https://eitaa.com/modafezist
🌿«مورد معطر» یکی از درختچه های بسیار مفید که پیامبر اکرم(ص) به نگهداری از آن سفارش فرمودند🌿
گیاهی که همه قسمتهای آن قابل استفاده است
درختچه های بسیار زیبا و معطر وخوراکی و پرخاصیت سالم و ثروت ساز و بومی واصیل برای پرچین وحاشیه کوچه وخیابان و باغ و بوستان
https://eitaa.com/modafezist