23.13M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
همیشه ملّت ما هست پایکار علی
به عشق شیر حرم، قاسم سلیمانی...♥️
🎙حاج منصور ارضی
🇮🇷
✨ الحكمة ۱۹۶ ✨
🍃 العبرة من إتلاف المال
⚜️ قال أميرالمؤمنين على عليهالسلام:
لَمْ يَذْهَبْ مِنْ مَالِكَ مَا وَعَظَكَ.
✨ حکمت ۱۹۶ ✨
🍃 عبرت آموزى از إتلاف اموال
⚜️ امیرالمؤمنین علی علیهالسلام فرمود:
مالى كه نابودى آن تو را پند مىدهد، از دست نرفته است.
📚 #نهج_البلاغه
✒️ ترجمه: محمد دشتی
@nahjoolbalaghah
✨ شرح حکمت ۱۹۶ ✨
🍃 ضررهاى عبرت آموز منفعت است
امام عليهالسلام در اين كلام كوتاه و پرمعنا به نكته مهمى درباره مصرف شدن بعضى از سرمايهها و اموال اشاره كرده مىفرمايد: «آنچه از مال تو از دست مىرود و مايه پند و عبرتت مىگردد در حقيقت از دست نرفته است»، (لَمْ يَذْهَبْ مِنْ مَالِكَ مَا وَعَظَكَ).
اين جمله به قدرى در زبان مردم گسترش يافته كه به صورت يكى از ضربالمثلهاى عرب در آمده است. مىدانيد مال، وسيلهاى براى رسيدن به اهداف مختلف است. اگر در مسير اطاعت فرمان خدا و انجام كارهاى مثبت مادى و معنوى قرار گيرد بهترين وسيله به شمار مىآيد و اگر در مسير عصيان و گناه و كارهاى زيانبار به كار رود بدترين وسيله است و آنچه مىگوييم: مال دنيا بهترين و بدترين است اشاره به همين نكته است.
مثال مال در جنبههاى مثبت فراوان است. گاهى مال براى نيازهاى معمولى مادى به كار مىرود، زمانى براى نيازهاى معنوى مانند صرف آن براى علم آموختن و يا در راه زيارت خانه خدا و يا جهاد فى سبيل الله به كار انداختن. ولى گاه در راهى به كار انداخته مىشود كه ظاهراً از بين رفته و فانى مىشود، اما پندى به انسان مىآموزد، پندى كه گاهى انسان را از ضررهاى بسيار در آينده زندگى حفظ مىكند و منافع گرانبهايى در بر دارد. اين گونه اموال اگر چه ظاهراً فانى شدهاند، اما نه تنها از بين نرفته بلكه بسيار پرسود بودهاند. آيا كسى كه سرمايهاى در امرى تجارى به كار مىبرد و ظاهراً زيان مىكند، اما راه و رسم تجارت را به وسيله آن مىآموزد، زيان كرده است؟ و يا كسى كه مالى را در اختيار دوستى مىگذارد تا او را بيازمايد و بعد آن مال از بين مىرود و در آينده از خطرات زيادى محفوظ مىماند، زيان كرده است؟ آيا كسى كه بدون اخذ سند، مالى در اختيار كسى مىگذارد و شخص بدهكار انكار مىكند و نتيجه آن اين مىشود كه در آينده هميشه با اسناد محكم اموالش را به ديگران بسپارد، خسارت ديده است؟ آيا كسانى كه مثلاً براى يافتن داروى درمان يك بيمارى خطرناك مانند سرطان، سالها اموالى را هزينه مىكنند و به جايى نمىرسند، ولى سرانجام موفق به كشف آن مىشوند، ضرر كردهاند؟
جان گفتار امام عليهالسلام همين است كه اگر مالى را صرف كردى و ظاهراً از بين رفت اما پند و اندرزى براى تو به ارمغان آورد اين مال از ميان نرفته و براى هميشه براى تو ذخيره شده است.
اين سخن منحصر به صرف مال و ثروت نيست. از دست دادن نعمتهاى ديگر كه سبب بيدارى و هشيارى انسان مىگردد نيز در واقع ضرر و زيان محسوب نمىشود. مرحوم علامه مجلسى در بحارالانوار از امام صادق عليهالسلام نقل كرده که ایشان به هنگام تسليت گفتنِ مصيبتى به يكى از دوستانش چنين فرمود: «إنْ كانَ هذَا الْمِيِّتْ قَدْ قَرَّبَكَ مَوْتُهُ مِنْ رَبِّكَ أوْ باعَدَكَ عَنْ ذَنْبِكَ فَهذِهِ لَيْسَتْ مُصيبَةٌ وَلكِنَّها لَكَ رَحْمَةٌ وَعَلَيْكَ نِعْمَةٌ وَإنْ كانَ ما وَعَظَكَ وَلا باعَدَكَ عَنْ ذَنْبِكَ وَلا قَرَّبَكَ مِنْ رَبِّكَ فَمُصيبَتُكَ بِقَساوَةِ قَلْبِكَ أعْظَمُ مِنْ مُصيبَتِكَ بَمَيِّتِكَ إنْ كُنْتَ عارِفاً بِرَبِّكَ، اگر اين شخصى را كه از دست دادى مرگش تو را به خداوندت نزديكتر ساخته و تو را از گناهت دور نموده، اين مصيبت نيست، بلكه آن يك رحمت الهى و نعمتى بزرگ براى تو محسوب مىشود و اگر اين مصيبت تو را اندرز نداده و از گناهت دور نساخته و به پرورگارت نزديك نكرده، مصيبت اين قساوت قلب از مصيبت اين شخص از دست رفته بزرگتر است اگر خداشناس باشى».(۱)
در این حدیث پرمحتوا مىبینیم، حتى از دست رفتن عزیزترین عزیزان اگر مایه بیدارى و هشیارى انسان گردد در واقع مصیبت نیست.
حتى اگر انسان اموالى را از دست مىدهد و چیزى عائد او نمىشود جز این که بر این مصیبت صبر کرده و شکر به جا مىآورد و پاداش شاکران را مىگیرد باز در واقع اموال او از دست نرفته است. در غررالحکم از امام علیهالسلام نقل شده است: «لَنْ یَذْهَبَ مِنْ مالِکَ ما وَعَظَکَ وَحازَ لَکَ الشُّکْرُ، آنچه از مال تو از بین مىرود و تو را پند مىدهد در حقیقت از بین نرفته و جاى شکر دارد.» (۲)
ا----------------------------------------
پی نوشت:
۱ . بحارالانوار . جلد ۸۲ . صفحه ۸۸
۲ . غررالحکم . حدیث ۸۴۰۴
📚 #نهج_البلاغه
✒️ آیتالله مکارم شیرازی
@nahjoolbalaghah
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
📹 اهل سحر باشید..
🎙حجت الاسلام والمسلمین عالی