﷽؛
🌴 دعای توسُّل 🌴
💠 معنای توسُّل:
توسّل از آموزههای اعتقادی شیعه و اکثریت مسلمانان است و به معنای تمسک به شخصی یا چیزی است که نزد خداوند، مقام و ارزش والا دارد، برای تقرب به او و برآورده شدن حاجتها. توسل با آموزه شفاعت پیوند نزدیکی دارد و این دو آموزه معمولاً همراه یکدیگر ذکر میشوند.
💠 سند دعای توسل:
از نظر سندی، منبع دعای توسلِ معروف که در مفاتیح الجنان آمده، کتاب بحارالانوار است. این دعا را مرحوم شیخ صدوق از ائمه ی معصومین"علیهم السلام" روایت کرده است بدون آن که به اسناد و سلسله روایت اشاره کرده باشد. مجلسی ره گوید: این دعا را در یکی از نسخههای قدیمی که تألیف یکی از اصحابمان میباشد یافتم و در آن کتاب این گونه آمده بود: «این دعا را محمد بن بابویه از ائمه(علیهم السلام) روایت کرده و من آن را برای هر چیز خواندم فوراً اجابت شد، ودعا این است: اللّٰهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ وَأَتَوَجَّهُ إِلَيْكَ بِنَبِيِّكَ نَبِيِّ الرَّحْمَةِ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللّٰهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ، ...»[مجلسی، بحار الانوار، ج۹۹، ص۲۴۷]
💠 محتوا:
محتوای دعای توسّل، دعا و درخواست حاجت از درگاه خداوند است؛ با این ویژگی که هنگام دعا، خدا را به حق چهارده معصوم قسم میدهیم و از او میخواهیم که به حق آنان، حاجت و دعای ما را برآورده سازد. چنین درخواستی، نشانه مقام اولیای الهی نزد خداوند است و هیچگونه منافاتی با توحید ندارد.
💠 زمان قرائت:
زمان مشخصی برای قرائت این دعا گفته نشده است؛ ولی در ایران رسم بر این است که شیعیان، دعای توسل را شبهای چهارشنبه بعد از نماز مغرب و عشا در مکانهای مذهبی و به صورت جمعی میخوانند.
التماس دعا
یوسف شیخ
-------------------------------
❇️ منابع:
.قمی، شیخ عباس، مفاتیح الجنان.
.کفعمی، ابراهیم بن علی، البلدالامین.
.مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار.
🌴امر بمعروف ونهی از منکر🌴
قسمت یازدهم
🔷دنباله نتایج ترک امربمعروف ونهی ازمنکر:
💠شربک شدن در گناه دیگران:
از دیگر پیامدهای منفی ترک امر به معروف و نهی از منکر، شریک شدن انسان ها در معاصی اهل گناه است، چرا که سکوت در مقابل گناهکار به منزله تایید عمل اوست. وقتی شخص مجرم وگنهکار مشاهده کند دیگران در مقابل رفتار نادرست او عکس العمل نشان نمیدهند در انجام محرمات الهی جرات پیدا میکند.هر مسلمانی وظیفه دارد برای رهایی از شرکت در گناه اهل معصیت، در صورت مشاهده خلاف، نهی از منکر کند و مخالفت و ناراحتی خود را ابراز نماید. این وظیفه ای است که مخصوصا در محیط زندگی انسان باید به آن توجه خاص شود تا اهل معصیت جرات تکرار عمل خلاف را پیدا نکنند.
امام صادق علیه السلام میفرماید: «مَن کانَ لَهُ جارُ وَ یعمَلُ بالمَعاصِی فَلَم ینههُ فَهُوَ شَریکُهُ»؛ 《هر کس همسایه ای دارد که اهل معصیت است و او را نهی نمیکند، در گناه او شریک است.》[إرشاد القلوب , جلد۱ , صفحه۱۸۳]
ادامه دارد...
التماس دعا
یوسف شیخ
🌴 شب پرهیز کاران🌴
🔷قال الامام علی علیه السلام:
أَمَّا اللَّیْلَ فَصَافُّونَ أَقْدَامَهُمْ تَالِینَ لِأَجْزَاءِ الْقُرْآنِ یُرَتِّلُونَهَا تَرْتِیلًا یُحَزِّنُونَ بِهِ أَنْفُسَهُمْ وَ یَسْتَثِیرُونَ بِهِ دَوَاءَ دَائِهِمْ فَإِذَا مَرُّوا بِآیَةٍ فِیهَا تَشْوِیقٌ رَکَنُوا إِلَیْهَا طَمَعاً وَ تَطَلَّعَتْ نُفُوسُهُمْ إِلَیْهَا شَوْقاً وَ ظَنُّوا أَنَّهَا نُصْبَ أَعْیُنِهِمْ وَ إِذَا مَرُّوا بِآیَةٍ فِیهَا تَخْوِیفٌ أَصْغَوْا إِلَیْهَا مَسَامِعَ قُلُوبِهِمْ وَ ظَنُّوا أَنَّ زَفِیرَ جَهَنَّمَ وَ شَهِیقَهَا فِی أُصُولِ آذَانِهِمْ فَهُمْ حَانُونَ عَلَى أَوْسَاطِهِمْ مُفْتَرِشُونَ لِجِبَاهِهِمْ وَ أَکُفِّهِمْ وَ رُکَبِهِمْ وَ أَطْرَافِ أَقْدَامِهِمْ یَطْلُبُونَ إِلَى اللَّهِ تَعَالَى فِی فَکَاکِ رِقَابِهِمْ وَ أَمَّا النَّهَارَ فَحُلَمَاءُ عُلَمَاءُ أَبْرَارٌ أَتْقِیَاءُ
🔷ترجمه: پرهیزکاران در شب بر پا ایستاده مشغول نمازند، قرآن را جزء جزء و با تفکّر و اندیشه مى خوانند، با قرآن جان خود را محزون و داروى درد خود را مى یابند. وقتى به آیه اى برسند که تشویقى در آن است، با شوق و طمع بهشت به آن روى آورند، و با جان پر شوق در آن خیره شوند، و گمان مى برند که نعمت هاى بهشت برابر دیدگانشان قرار دارد، و هر گاه به آیه اى مى رسند که ترس از خدا در آن باشد، گوش دل به آن مى سپارند، و گویا صداى بر هم خوردن شعله هاى آتش، در گوششان طنین افکن است، پس قامت به شکل رکوع خم کرده، پیشانى و دست و پا بر خاک مالیده، و از خدا آزادى خود را از آتش جهنّم مى طلبند.[ نهج البلاغه، فرازی از خطبه متقین.]
🌎مجتمع اهل البیت علیهم السلام
🌴احادیث معصومین علیهم السلام
🔷قَالَ الامامُ الْحُسَیْنُ عَلَیْهِ اَلسَّلاَمُ: یا ابْنَ آدَمَ إِنَّمَا أَنْتَ أَیَّامٌ كُلَّما مَضَی یَوْمٌ ذَهَبَ بَعْضُكَ.(ارشاد القلوب، ج۱، ص۴۰)[1]
🔹ترجمه: امام حسین علیه السلام فرمود: ای فرزند آدم، تو مجموعه ای از روزها هستی، هر روزی که بگذرد جزئی از تو کم می شود.
---------------------------------
🔷پی نوشت:
1.ارشاد القلوب، کتابی به زبان عربی نوشته حسن بن ابی الحسن دیلمی، از علمای قرن هشتم هجری از بزرگان اصحاب امامیه در علوم مختلف خصوصا فقه و حدیث و عرفان است. این کتاب حاوی مواعظ قرآن و سنت و فضائل امام علی(ع) و اهل بیت پیامبر(ص) است. مؤلف محترم در جزء اول کتاب در ۵۴ باب به مواعظ و اندرزهای اخلاقی پرداخته و در بخش دوم، فضائل و مناقب اهل بیت(ع) را مطرح کرده است. ارشاد القلوب، به عنوان کتابی اخلاقی، همواره مورد توجه عالمان دینی بوده و ترجمههای بسیاری بر آن نگاشته شده است.
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
التماس دعا# یوسف شیخ
@mohbansahbzaman3
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ»
🌼حدیث قدسی در باره ولایت امیر المؤمنين علی بن ابیطالب علیه السلام
🔸عن علي بن موسى الرضا عن ابيه عن آبائه عن علي بن ابي طالب(علیهم السلام) عن النبي (صلی الله علیه وآله) عن جبرئيل عن ميكائيل عن اسرافيل عن اللوح عن القلم قال:
يَقُولُ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ: «ولايةُ عليِّ بنِ ابي طالبِِ حِصنِي فَمَن دَخَل حِصنِي أمِنَ مِن عَذابي».[1]
امام رضا(ع)... خداوند عزوجل می فرماید:《ولایت علی بن ابی طالب(ع) دژ محکم من است. و هر کس در دژ محکم من داخل شود، از عذاب من ایمن خواهد بود.
📚1.عیون اخبار الرضا(ع)، ج۲، ص۱۴۶.
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
🔸🔸🔸
🔸🔸
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
@mohbansahbzaman
🌴 مشاهدات 🌴
(2)
♦️ سردارشهید توکل قلاوند
💠او به آواکس دشت عباس مشهور بود.
🌷توکل قلاوند در طلوع خورشید یکی از روزهای سال 1340ش در منطقه مهرزیل در بخش الوار گرمسیری شهرستان اندیمشک متولد شد. کودکی که بعدها سید الشهدای مظلوم این منطقه لقب گرفت.
🔹کمپ قلاوند:
در اوایل جنگ از دهلران تا فکه کمپ هایی در این مناطق عملیاتی قرار داشت که مانع نفوذ نیروهای دشمن می شد. مسئولیت یکی از این کمپ ها به عهده شهید قلاوند بود. کار کمپها جلوگیری از نفوذ ارتش عراق و شناسایی نیروهای دشمن بود که توکل در این مورد بخصوص در امر شناسایی از تبحر خاصی برخوردار بود و به همین دلیل کمپ ایشان معروف شد به کمپ قلاوند. فرماندهی ایشان در این منطقه تا آغاز عملیات فتحالمبین ادامه داشت. اطلاعات به دست آمده توسط ایشان کمک زیادی به عملیات فتح المبین کرد. علاوه بر این، این شهید بزرگوار با گروه چرکی و ایذایی تحت فرمان خود تقریبا تمام راههای مواصلاتی مزدوران بعثی را برای آنها نا امن کرده بود.
💠یادم نمی رود، یکی ازافراد گروه که اقوام نسبی ایشان بود برایم در کمپ تعریف می کرد که توکل، ماهانه یکهزار تومان از حقوق خود را ( حقوقش ۲۲۰۰ تومان بود) به حساب دولت (دولت شهید رجایی) می ریزد.
علاوه بر این به گفته خانواده محترم این شهید بزرگوار، توکل به دفعات متعدد از محرومین ونیازمندان دستگیری و به آنها کمک می کرد.
🔹آواکس دشت عباس:
ایشان به دلیل این که بچه کوهستان بود و به راحتی می توانست در مناطق کوهستانی حرکت کند، کار شناسایی و عملیات را بهتر از هر کس دیگر انجام میداد. کار او اغلب شبانه بود و تا عمق نیروهای دشمن نفوذ می کرد و اطلاعات لازم را از دشمن و تعداد ادوات و محل استقرار آنها به دست می آورد. همین امر باعث شد که بین بچه ها به «آواکس دشت عباس» مشهور شود.
♦️شهادت:
توکل قلاوند در روزهای پایانی عمر با برکت خود در قرار گاه نجف اشرف به عنوان فرمانده واحد اطلاعات عملیات این قرارگاه حضور داشت و سر انجام در تاریخ ۹/ ۱۱/ ۱۳۶۱ در بازدید از خط مقدم جبهه مورد اصابت راکت دشمن قرار گرفته و به فیض شهادت نائل شد.
♦️او در وصيت نامهاش نوشته است:
موقعى که این راه را انتخاب کردم آن را با تمام وجودم حس کرده مىدانستم که در آن رنج و زحمت و سختى ظاهرى است ولى یقین داشتم که در آن خوارى و ذلت و پستى و فرومایگى نیست و آن عین شرف، شجاعت، افتخار و سرافرازى در دنیا و آخرت است.
🌹بار پروردگارا این شهید بزرگوار را با حضرت علی اکبر(ع) محشور فرما.
التماس دعا
یوسف شیخ
@mohbansahbzaman3
🌴السلام علیک یا فاطمة الزهراء🌴
❇️حضرت فاطمه"س" از زبان رسول خدا(صلَّی اللهُ علیهِ وآلهِ):
🌸«... دخترم فاطمه"س"، سیّده زنان عالم از اولین و آخرین است و او پاره تن من و نور چشم من و میوه دل من و روح من در بدن من است؛ او حوریه ای است به صورت انسان؛ هنگامی که در محرابش به عبادت در پیشگاه پروردگار خويش می ایستد، نور او برای فرشتگان آسمان می درخشد؛ همچنان که نور ستارگان برای اهل زمین می درخشد...».
[امالی، شیخ صدوق، ص ۹۹-۱۰۰]
🌸«بهشت، مشتاق چهار تن از بانوان است: مریم(س) دختر عمران، آسیه"س" همسر فرعون، خدیجه"س" دختر خویلد و فاطمه"س" دختر محمد"صلّی اللهُ علیه وآلهِ وسَلَّم"». [بحارالانوار، ج ۴۳، ص ۱۹]
🌸«... روز قیامت، منادی از ساق عرش ندا میکند: ای اهل محشر! سر به زیر افکنید و چشمها را ببندید تا فاطمه"س" از صراط عبور کند: و او عبور میکند در حالی که هفتاد هزار نفر از حوریان بهشتی همراه اویند.» [امالی صدوق، ص ۲۵]
🌸«فاطمه"س" پاره من است؛ کسی که او را خوشحال سازد مرا خوشحال ساخته و کسی که او را ناراحت کند مرا ناراحت کرده، فاطمه"س" گرامی ترین مردم نزد من است.»
[بحارالانوار، ج ۴۳، ص ۳۹]
🌸«خداوند به خشم فاطمه(س) خشمگین میشود و به خشنودی او خشنود میگردد.» [امالی مفید، ص ۵۶]
🌸«هرگاه مشتاق بوی بهشت میشوم، دخترم فاطمه"س" را می بویم» [همان، ص ۴]
🌸«خداوند، تمام وجود دخترم فاطمه(س) را لبریز از ایمان و یقین کرده است.» [همان، ص ۲۳]
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
🌴 روایاتی از رسول خدا(صلَّی اللهُ علیهِ وآلهِ) در باره خیرات برای اموات:
💠پیغمبر (صلی الله عليه و آله و سلم) فرمود: براى مردگان خود هدیه بفرستید!
پرسیدند: هدیه براى آنان چیست؟
فرمود: صدقه و دعا.
[مستدرک الوسائل، جلد ۲، صفحه ۴۸۴، ح ۲۳]
💠پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم): مُردگانتان را که در قبرها آرمیده اند، از یاد نبرید. مُردگان شما امید احسان شما را دارند، مُردگان شما زندانی هستند و به کارهای نیک شما رغبت دارند. آنها خود قدرت انجام کاری را ندارند، شما صدقه و دعایی به آنها هدیه کنید.[انوار الهدایه، صفحه ۱۱۵]
💠رسول خدا (صلی الله عليه و آله و سلم): هر صدقه اى که براى میّت داده می شود، فرشته اى آن را به مانند طبقى از نور می گیرد و به کنار قبر می آورد و می گوید: اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ یا اَهْلَ الْقُبُور این هدیه را خانواده شما، براى شما فرستاده اند. آنگاه آن میّت این هدیه را تحویل می گیرد و وارد قبرش می کند که همین سبب فراخى قبرش"و آسایش و آسودگى او" می گردد.[الحکم الزاهرة، صفحه ۲۳۳]
💠 رسول خدا (صلی الله علیه و آله ): ارواح مومنان هر جمعه به آسمان دنیا در برابر خانه ها و منزل های خود می آیند و با صدای غمناکی ندا می دهند که ای خانواده ما، ای فرزندان ما و ای پدر و مادر و خویشان ما! به ما مهربانی کنید؛ از اموالی که در دست ما بود (و اکنون در اختیار شماست) با دادن درهمی و قرص نانی و جامه ای نسبت به ما ترحم آورید، که خداوند شما را از جامه بهشت بپوشاند!
[مستدرک الوسائل، جلد۲، صفحه۴۸۴، ح۲۴]
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام
@mohbansahbzaman3
《بِسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ》
🌴دعای کمیل🌴
🔸کمیل رضوان الله علیه:
کمیل بن زیاد بن نهیک نخعی (رض) از قبیله نخع، از تابعین اصحاب رسول خدا(ص) و از یاران خاص امام علی(ع) و امام حسن(ع) است. وی هجده سال از عمر با برکت خود را در دوران رسول خدا(ص) سپری کرد. او از جمله شیعیانی است که از همان روزهای اول خلافت امام علی(ع) با وی بیعت کرد و در جنگهای آن حضرت، از جمله صفین حضور داشت. او را صاحب سرّ امیرالمومنین(ع) نیز میدانند. او از جمله ده نفری است که در زمان عثمان از کوفه به شام تبعید شدند. کمیل در سال ۸۲ق به دستور حجاج بن یوسف ثقفی خونریز و ملعون به شهادت رسید.از آنجا که این دعا را جناب کمیل (رض) از امام علی(ع) روایت کرده، به دعای کمیل مشهور شده است.
🔸سند دعا:
منبع دعای کمیل، کتاب مصباح المتهجد مرحوم شیخ طوسی است. شیخ طوسی ره این دعا را به نام دعای خضر در ضمن اعمال ماه شعبان آورده است. وی میگوید: «روایت شده که کمیل بن زیاد نخعی (رض) امیرالمؤمنین(ع) را دید که در شب نیمه ماه شعبان در حال سجده این دعا را میخواند» سپس دعای مشهور کمیل را نقل میکند.
مرحوم سید بن طاووس در اقبال الاعمال، علامه مجلسی ره در زاد المعاد، وکفعمی ره در ضمن اعمال نیمه شعبان این دعا را آوردهاند. مرحوم شیخ عباس قمی نیز در مفاتیح الجنان، دعای کمیل را به نقل از مصباح المتهجد آورده است. مرحوم علامه مجلسی، دعای کمیل را بهترین دعا معرفی کرده است.
🔸مضامین:
دعای کمیل دارای مضامین عالی و بلندی در معرفت خداوند و طلب آمرزش گناهان است.
حضرت علی(ع) این دعا را با نام خداوند آغاز میکند و سپس در چند فقره، خداوند را به رحمت، قوت، جبروت، عزت، عظمت، سلطنت، ذات، اسماء، علم و نور الهی، قسم میدهد. بعد خداوند را با «یا نُورُ یا قُدُّوسُ یا أَوَّلَ الْأَوَّلِینَ وَ یا آخِرَ الْآخِرِینَ» ندا میکند و آثار و پیامدهای اعمال آدمی را متذکر میشود و از خداوند طلب آمرزش میکند.
آن حضرت در فقرات بعدی با سوز وآه خدا را میخواند که مضامین بلندی در آنها نهفته است، ولی در این مقاله مختصر نمی گنجد ونوشته ای مستقل می طلبد.
🔸زمان خواندن:
با توجه به گفته مرحوم سید بن طاووس در کتاب اقبال الاعمال، زمان قرائت دعای کمیل، نیمه شعبان و شب جمعه است. و در ایران نیز رسم بر این است که شیعیان این دعا را در نیمه شعبان و شبهای جمعه در مکانهای مذهبی به صورت جمع میخوانند.
التماس دعا
یوسف شیخ
***
🔹منابع:
.ابن طاووس، اقبال الأعمال.
.شیخ طوسی، مصباح المتهجد.
.فنایی اشکوری، نیایش عارفان.
.قمی، عباس، مفاتیح الجنان.
.کفعمی، البلدالامین.
.کفعمی، المصباح.
.مجلسی، زادالمعاد.
.ناظمزاده، اصحاب امام علی (ع).
.یزدی، محمد کاظم، عروة الوثقی.
🌸السلام علیک یا فاطمة الزهراء
❇️اعمال اختصاصی روز میلاد حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها:
شیخ عباس قمی ره در کتاب شریف مفاتیح الجنان در خصوص این روز بافضلیت اعمالی را نقل کرده است:
در این روز انجام چند عمل شایسته است:
💠اوّل: روزه گرفتن.
💠دوّم: رساندن خیرات و صدقات به مؤمنان.
💠سوّم: زیارت نمودن آن بانوی دنیا و آخرت: یا مُمتَحَنَةُ...
🌏مجتمع اهل البیت علیهم السلام