﷽
🔰 من نوروزم!
📍 هر نوروزی در قیامت گواهی است بر اعمال انسان ❗️
📌امام صادق(علیه السلام) به نقل از آبای گرامی شان در روایتی همه فهم، فرمودند: «مَا مِنْ يَوْمٍ يَأْتِي عَلَى ابْنِ آدَمَ إِلَّا قَالَ لَهُ ذَلِكَ الْيَوْمُ يَا ابْنَ آدَمَ أَنَا يَوْمٌ جَدِيدٌ»، هیچ روزی نیست که بر فرزند آدم وارد می شود. مگر اینکه آن روز به او می گوید: من برای تو روزی نو و جدید هستم!
📌«أَنَا يَوْمٌ جَدِيدٌ»، من نوروزم! من برای تو روز نویی هستم! «وَ أَنَا عَلَيْكَ شَهِيدٌ»، و من، یعنی زمان، نسبت به تو گواهی دهنده هستم! «فَافْعَلْ فِيَّ خَيْراً»، در من عمل خیر انجام بده، «وَ اعْمَلْ فِيَّ خَيْراً أَشْهَدْ لَكَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَإِنَّكَ لَنْ تَرَانِي بَعْدَهَا أَبَداً»1️⃣،
📌من در روز قیامت نسبت به اعمال تو شهادت می دهم و تو بعد از این هیچ گاه مرا نخواهی دید مگر در روز قیامت. زمان ها می گذرد و همه آن ها برای انسان گواه هستند. این طور نیست که ما فکر می کنیم! اعمال و کردار ما در زمان محو نمی شود، بلکه همه آن ها ثبت می گردد.
📌به تعبیراتی که در روایات آمده است توجّه کنید! دارد که ایّام و روزها بر انسان شهادت می دهند و روز جدید که می آید زبان حالش با انسان این است که در من، عمل خیر انجام بده؛ چرا! که من در روز قیامت بر اعمال تو شهادت می دهم.
1️⃣وسایلالشیعه، ج16، ص99
〰〰〰〰〰
🎞 #نوروز
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 ماه مبارک رمضان، هر گره کوری را باز می کند❗️
📌از طرف دیگر به دعا خیلی سفارش شده است که در این ماه زیاد دعا کنید. مثلاً راجع به قرآن صاعد، امام علی(ع) می فرماید:
📌 «عَلَیكُمْ فِی شَهْرِ رَمَضَانَ بِكَثْرَةِ الِاسْتِغْفَارِ وَ الدُّعَاءِ»1️⃣؛ در ماه رمضان زیاد دعا و استغفار کنید. یا در خطبه ای كه پیغمبراكرم (ص) قبل از ماه مبارك رمضان خواندند، آمده است که حضرت فرمودند:
📌«دُعَاؤُكُمْ فِیهِ مُسْتَجَابٌ»2️⃣؛با همان تعبیر من كه در ماه مبارك رمضان، حجابی در كار نیست و تمام حُجب برطرف می شود. اینكه گفتم: بررسی دعاهای ما در این ماه، هیچ معطّلی ندارد، برای همین است؛ تسریع در اجابت هم بعداز آن مطرح است.
📌اگر من این تعبیر را بیان كنم، تعبیر ساده و پائینی است ولی خوب است، عبد، هر گره كوری كه داشته باشد و در ماه مبارك رمضان با ربّ خود در میان بگذارد، آن را باز می كند. در روایات داریم كه شب اوّل ماه مبارك رمضان، درهای آسمان ها باز می شود و تا آخرین شب ماه مبارك رمضان بسته نمی شود.
🔺️در این زمینه روایات متعدّدی داریم. این اشاره به همین معناست که حُجب برطرف می شود و كنار می رود. حالا ممكن است این تعبیر کوتاه باشد؛ ولی گویای این است که من نشسته ام و دارم با خدای خود حرف می زنم، او هم حاضر است و دارد به حرف های من گوش می کند. اگر او را نمی بینم، او من را می بیند.
🔺️اگر حرف های او را نمی شنوم، او حرف های مرا می شنود. چه بسا من نتوانم دردهای خودم را درست بگویم، ولی او بهتر از من بداند.
دعای 6جلسۀ اوّل
1️⃣الکافی، ج4، ص88- وسائل الشیعه، ج 10، 309- بحارالأنوار، ج 93، ص378
2️⃣وسائل الشیعه، ج 10، ص313- بحارالانوار، ج93، ص356
〰〰〰〰〰
📚 #معارف_اسلامی
📕 #دعا
🏷 جلسه اول
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 ماه مبارک رمضان ماهی که خدا، هر گره کوری را باز می کند❗️
〰〰〰〰〰
📚 #معارف_اسلامی
📕 #دعا
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 اگر مجاهدت های حضرت خدیجه (س) نبود، دست ما خالی بود❗️
📌ایّام وفات خدیجۀ کبری (س) است و از ایشان شروع می شود. سه نفر بی بی و خانم بزرگوار در اسلام داریم که واقعاً اگر مقاومت این سه نبود، دستمان خالی بود. یکی خدیجۀ کبری (س) است، یکی زهرا (س) است و یکی زینب-کبری (س) است.
📌 اوّل، خدیجه (س) است که ببینید چقدر تحمّل کرد؟! چه رنجی از آن اوّل کشید؟! بالاخره در شعب -ابی طالب بود که فوت کرد. می دانید در آنجا چه وضعی داشتند؟ نه خوراک داشتند و نه پوشاک.
📌در محاصرۀ اقتصادی بودند و آن طور زندگی میکردند که بالاخره ایشان بیمار شد و نتوانست و سرانجام کار به جایی رسید که در ماه مبارک رمضان برای پیغمبراکرم (ص) و برای اسلام جان فشانی کرد. اگر مجاهدت های خدیجه (س) نبود، دست ما خالی بود، هیچ تعارفی ندارد.
📌اگر پایداری زهرا (س) نبود، چه وضعی داشتیم؟! چقدر آن ها زجر کشیدند! پیش خودم می گویم: واقعاً هم حضرت خدیجه (س) خیلی رنج کشید؛ چون خصوصاً اوّلین نفر هم بود.
📌 زهرا (س) هم رنج کشید، ولی من فکر می-کنم زینب (س) بیش از همۀ آن ها رنج کشید. صحنه هایی را که ایشان دیده است، هیچ کدام ندیدند؛ یعنی نه مادرش دید و نه جدّه اش دید. من اعتقادم این است، به این مقداری که اطّلاع دارم.
〰〰〰〰〰
📚 #وفات_حضرت_خدیجه سلام الله علیها
📕 #خدیجه کبری سلام الله علیها
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 اگر مجاهدت های حضرت خدیجه (س) نبود، دست ما خالی بود❗️
〰〰〰〰〰
📚 #خدیجه کبری سلام الله علیها
📕 #وفات_حضرت_خدیجه سلام الله علیها
🏷 جلسه نهم
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 سه خصلتی که مانع از درخواست از خداوند می باشد❗️
📌امام زین العابدین(علیه السلام ) در دعای دوازدهم صحیفۀ سجّادیّه، این چنین می فرمایند: «اللَّهُمَّ إِنَّهُ يَحْجُبُنِي عَنْ مَسْأَلَتِكَ خِلَالٌ ثَلَاثٌ»؛ پروردگارا! سه خصلت و خو مرا مانع می شود و باز می دارد از اینکه از تو درخواست کنم.
📌 «وَ تَحْدُونِي عَلَيْهَا خَلَّةٌ وَاحِدَةٌ»؛ از آن طرف، یک خصلت مرا وامی دارد بر اینکه از تو درخواست کنم. سه خصلت و سه خو جلوگیر من از درخواست از توست و یک خو می گوید که از تو بخواهم.
📌 «يَحْجُبُنِي أَمْرٌ أَمَرْتَ بِهِ فَأَبْطَأْتُ عَنْهُ»؛ آنکه حجاب من شده و مرا باز می دارد از درخواست کردن از تو، اوّلین حجاب درنگ کردن از انجام کاری است که تو به آن امر کردی. به من فرمان دادی و من به فرمانت عمل نکردم. همین امر موجب شده است که دیگر به سوی تو نیایم. «وَ نَهْيٌ نَهَيْتَنِي عَنْهُ فَأَسْرَعْتُ إِلَيْهِ»؛
📌حجاب دوّم، نهی تو نسبت به اموری بود که مرا از آن ها پرهیز دادی، ولی من به سوی آن ها شتافتم و امرت را عمل نکردم و نهی تو را نادیده گرفتم. «وَ نِعْمَةٌ أَنْعَمْتَ بِهَا عَلَيَّ فَقَصَّرْتُ فِي شُكْرِهَا»1️⃣؛
📌و نعمتی که به من عنایت فرمودی، ولی من در شکر آن کوتاهی کردم؛ یعنی می بینم امر مولا را که عمل نکردم و از آن طرف آنچه را نهی کرده بود، بی توجّه بوده و خلاف کردم. همچنین در شکر نعمت هایش کوتاهی کردم؛ لذا این ها، مرا از درخواست از خدا.
1️⃣دعای دوازدهم صحیفۀ سجّادیّه
〰〰〰〰〰
📚 #اخلاق_ربانی
📕 #توبه
🏷 جلسه دوم
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 آموزش معاشقۀ با خدا❗️
📌«وَ يَحْدُونِي عَلَى مَسْأَلَتِكَ تَفَضُّلُكَ عَلَى مَنْ أَقْبَلَ بِوَجْهِهِ إِلَيْكَ»؛ و آنچه مرا وامی دارد که از تو بخواهم، فضل و احسان تو نسبت به کسی است که رو به سوی تو کند، «وَ وَفَدَ بِحُسْنِ ظَنِّهِ إِلَيْكَ»؛ وفد یعنی به طریق میهمان و وفود یعنی میهمانان.
📌 یعنی و میهمان تو شود و سبب آن خوش گمانی به توست، «إِذْ جَمِيعُ إِحْسَانِكَ تَفَضُّلٌ»1️⃣؛ زیرا تمام احسان های تو تفضّل است؛ اگر نیکی کنی، بر محور استحقاق و مجازات نیست؛ بلکه از روی تفضّل و بخشش است.
📌 «وَ إِذْ كُلُّ نِعَمِكَ ابْتِدَاءٌ»؛ و تمام نعمت هایت ابتدایی است. اگر کسی دلش به نور یقظه منوّر شود، همۀ این ها را می فهمد و به آن می رسد.
📌 حضرت این آموزش ها را به ما در قالب معاشقۀ با خدای خودش می فرماید. ائمّۀ طاهرین(ع)، و اولیای خدا با این دعاها با خدا معاشقه می کردند که عقل ما از درک سخنانشان قاصر است.
1️⃣دعای دوازدهم صحیفۀ سجّادیّه
〰〰〰〰〰
📚 #اخلاق_ربانی
📕 #توبه
🏷 جلسه دوم
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
❇️ شرط مودب بودن در محضر الهی
📌رُوِيَ عَنْ عَلِيٍّ عَلَيْهِ السلام قَالَ:
«كَفَى بِالْعَبْدِ أَدَباً أَنْ لَا يُشْرِكَ فِي نِعَمِهِ وَ إِرَبِهِ غَيْرَ رَبِّهِ »
📌 با ادب بودن بنده همین کافی است که در نعمت ها و چیزهایی که دارد، غیر از پروردگار خویش را شریک نکند و در کمبودهایش هم غیر از پروردگار خویش را شریک نکند یعنی حاجت از غیر او نخواهد.
📌روایت از امیرالمؤمنین صلوات الله علیه، منقول است که حضرت فرمودند: کافی است که برای بنده که گفته بشود، بنده مؤدبی است.
📌 پس معلوم می شود به اینکه بندگی یک آدابی دارد. مؤدب؛ آداب است؛ یعنی رعایت کردن یک اموری، این تعبیر می شود به چی؟ ادب، به آداب. خب، ما در روابطمان این جوری است دیگر، روابط اجتماعی.
📌 یک آدابی است بین فرزند و فرض کنید، پسر، فرزند و مادر، یا فرض بفرمایید: رفیق اش انسان، شریک اش. این ها هر کدام آدابی دارد برای خودش. این را می گویم که روشن بشود.
📌 معلوم می شود یک آدابی هم هست بین عبد و ربّش. خوب دقّت کنید: که اگر این آداب را رعایت کرد، این بنده، بنده مؤدب است. رسیدید شما به عرض من؟! این را گفتم که توضیح بدهم.
این آداب چیست؟ چه چیزی را رعایت بکند، این می شود بنده مؤدب به آداب بندگی؟ «كَفَى بِالْعَبْدِ أَدَباً»؛ کافی است، برای بنده که گفته شود، بنده مؤدبی است. این را فارسی اش کردم. «أَنْ لَا يُشْرِكَ فِي نِعَمِهِ وَ إِرَبِهِ غَيْرَ رَبِّهِ»؛ می فهمی یعنی چی؟ حالا برایت معنا می کنم. انسان یک داشته ها دارد و یک نداشته ها که می خواهد.
📌 او را دارد، آن را می خواهد. به این که در داشته هاش کسی را غیر ربّش شریک نکند. یعنی چی؟ و او این است که آن چه در دستم از نعمت ها هست، آن را از خدا و ربّم بدانم. که غیر او را شریک نکنم.
📌 توجّه کردید! فلانی داد، فلانی این را کرد به من، به من رسید. بله این ها وسیله اند. در داشته هایش کسی را غیر ربّش شریک نکند. فهمیدی؟ خدا به من داده همه را، هر چی هست.
📌 درست است؟ به قول ما نعمت های ظاهری، باطنی، متصّل، منفصل، دیگر نعم، نعمت خیلی هست. «أَنْ لَا يُشْرِكَ فِي نِعَمِهِ»؛ یعنی داشته هایش، «وَ إِرَبِهِ»؛ نداشته ها، اِرَبِ؛ به معنای آن چیزی که مورد احتیاجش است و الان می خواهد.
📌می فهمید؟! راجع به نداشته هایش هم غیر او را شریک نکند. یعنی چی؟ یعنی از غیر او نخواهد؛ چشمش به او باشد. چه در داشته هایت، چه نداشته هایت، چشمت به خدایت باشد. علی (ع)، این را دارد می گوید. چقدر زیبا و کوتاه. غیر او را شریک نکن.
📌فهمیدی؟! فرض کنید انسان تحت چیه؟ ربوبیّت کسی که قرار گرفته، او دارد پرورشش می دهد، این هایی که دارد، بگوید این داده؛ آنی هم که ندارد، بگوید از این می خواهم.
1 - بحار جلد 91 صفحه 94 – مستدرک الوسائل، ج11، صفحه 221
الكتاب العتيق الغرويّ قَالَ نَوْفٌ الْبِكَالِيُ رَأَيْتُ أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْهِ مُوَلِّياً مُبَادِراً فَقُلْتُ أَيْنَ تُرِيدُ يَا مَوْلَايَ فَقَال ... كَفَى بِالْعَبْدِ أَدَباً أَنْ لَا يُشْرِكَ فِي نِعَمِهِ وَ إِرَبِهِ غَيْرَ رَبِّهِ ...
〰〰〰〰〰
شرح حدیث
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 ای خدا! حالا من آمدم❗️
📌«فَهٰا اَنَا ذٰا یٰا اِلٰهیٖ»؛ ای خدا! حالا من آمدم. این تعبیر به چه معنا است! آن عارف می گوید:
خاک نشینان عشق بی مدد جبرئیل
هر نفسی می کنند سیر سماوات را1️⃣
به حسب ظاهر جبرئیل بر آنان نازل نمی شود، ولی آنان خاک نشین عشق هستند.
📌 امام زین العابدین (ع) با خدای خود این چنین صحبت می کند که «فَهَا أَنَا ذَا، يَا إِلَهِي، وَاقِفٌ بِبَابِ عِزِّكَ»؛ خدایا! من حالا آمده ام و ایستاده ام به باب عزّت تو، «وُقُوفَ الْمُسْتَسْلِمِ الذَّلِيلِ»؛ مثل کسی که فرمانبردار و خوار است؛ و به باب عزّت تو ایستاده است، «وَ سَائِلُكَ عَلَى الْحَيَاءِ مِنِّي سُؤَالَ الْبَائِسِ الْمُعِيلِ»؛ و اعتراف دارد به اینکه گناهکار و خطاکار است.
📌به تعبیر ما یک آدم گرفتار و عیالمند است، آمده است پرسش می کند و از تو می خواهد، «مُقِرٌّ لَكَ بِأَنِّي لَمْ أَسْتَسْلِمْ وَقْتَ إِحْسَانِكَ إِلَّا بِالْإِقْلَاعِ عَنْ عِصْيَانِكَ»2️⃣؛ اعتراف دارم به اینکه تسلیم تو نبودم، آنگاه که به من احسان می کردی، الّا اینکه از معصیت دوری گزیدم.
1️⃣غزل از وحدت کرمانشاهی
2️⃣دعای دوازدهم صحیفۀ سجّادیّه
〰〰〰〰〰
📚 #اخلاق_ربانی
📕 #توبه
🏷 جلسه دوم
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 سفارش امام علی علیه السلام به امام حسن مجتبی علیه السلام
📌 در روایات از آن طرف داریم که نه تنها از ظالم حمایت نکن، بلکه برو مظلوم را اعانه کن! برو از او طرف داری کن! از کسی حمایت کن که ظلم بر او واقع شده، نه آن کسی که ظلم را واقع کرده است.
📌امام علی(علیه السلام ) می فرماید: «إذَا رَأَیْتَ مَظْلُومَاً فَأَعِنْهُ عَلَی الظَّالِم»؛ وقتی مظلومی را دیدی، او را در مقابل ظالم کمک کن. یا مراجعه کنید به نهج البلاغه سفارش های امیرالمؤمنین(ع) به امام حسن(ع) و امام حسین(ع) که حضرت فرمودند: «وَ قُولَا بِالْحَقِّ وَ اعْمَلَا لِلْأَجْرِ وَ كُونَا لِلظَّالِمِ خَصْماً وَ لِلْمَظْلُومِ عَوْنا»1️⃣؛ گفتار شما حق باشد و عملتان بر محور پاداش الهی و خالصانه باشد.
📌اوّل گفتار، بعد کردار و بعد می آید سراغ روابط اجتماعی به صورت خاصّ و می گوید: دشمنِ ظالم و یاورِ مظلوم باشید. این قانون کلّی الهی و غیر قابل نسخ است.
1️⃣ غررالحکم و دررالکلم، ص 450 - نهجالبلاغه، حکمت 47
〰️〰️〰️〰️〰️
📚
#میلاد_امام_حسن_مجتبی علیه السلام مبارک باد
📕 #امام_حسن_مجتبی علیه السلام
📝 جلسه پنجم
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 هفت اثر شب های قدر❗️
📌 این هم باز اثرش است که در لیلۀ قدر فرشته و روح به اذن ربّ شان نسبت به هر موجودی فرود می آیند. نزول قرآن هر سال باید باشد، و بر قلب مقدّس ولی الله اعظم نازل می شود.
📌دوّم، تمام امور نسبت به سال آینده -برای تمام موجودات ممكن- تقدیر می شود، نه فقط انسان ها؛ بلکه همۀ موجودات.
📌سوّم، شبی است كه عبادت در آن بهتر از عبادت هزار ماه است، یا جهادِ هزار ماه فی سبیل الله .
📌 چهارم، در روایات داریم كه در شب قدر فرشتگان در اطراف عالم نازل و منتشر می شوند و به مجالس مؤمنین می روند، سلام به آن ها می كنند، درود می فرستند و آن ها را بر دعاهای شان تا طلوع فجر ایمنی می بخشند
📌 پنجم، شبی است كه در روایات دارد درهای آسمان ها در آن شب روی هیچ كس بسته نیست و باز است.
📌ششم، شبی است كه هر سجده در آن شب موجب می شود یك شجره و درخت در بهشت برای ساجدی که سجده می کند، غَرَس شود.
📌 هر ركعت نمازی که انجام بدهد، خانه ای در بهشت از یاقوت، زِبَرجد، لؤلؤ و... برای او تهیه می شود، هر آیه ای كه از آیات قرآن تلاوت بكند، تاجی از تاج های بهشتی برای خود تهیه كرده است، و هر تسبیحی که بگوید، طائر و پرنده ای بهشتی ایجاد می شود.
📌هفتم، شبی است كه دعای احدی در آن رد نمی شود. چند مورد را هم استثنا كرده اند؛ مانند عاقّ والدین، قاطع رحم، شارب خَمر و كسی كه -نعوذبالله- عداوت و كینۀ مؤمنین در دل او باشد.
〰〰〰〰〰
📚 #معارف_اسلامی
📕 #شب_قدر
🏷 جلسه هجدهم
📌حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 چگونگی پناه بردن به خدا در شب قدر ❗️
📌دو كار نسبت به گذشته ات داشته باش. اوّل، نعمت هایی را كه به تو داده، به یاد بیاور، و از خدا تشكر كن. خود ما در روابط خودمان این گونه نیستیم؟! اگر پیش كسی بخواهیم برویم و از او چیزی بخواهیم، سابقۀ دوستی هم با او داریم و كار ما را هم خیلی راه انداخته است.
📌وقتی می رویم، اوّل چه می گوییم؟ می گوییم: شما كه خیلی به ما لطف كردید، آنجا که كارمان گیر كرده بود، گره را باز كردید؛ این همه به ما محبّت دارید. سپس بر پیغمبر(ص) و خاندانش درود بفرست که جواز عبور از حجاب هاست.
📌حالا این روند است که اوّل، ستایشش كن و بگو: تو كریم، رحیم و همه چیز هستی! تو آقا و بزرگی! تو بودی كه به من این ها را دادی. خوب دقّت کنید که خیلی عرفی دارم می گویم. بعد هم بیا و سراغ کسانی که وسیله هستند برو و درود به آن ها بفرست.
📌 بعد سراغ گناهان، خطاها، بی ادبی ها و جرئت کردن ها بر مولایت برو، بگو: من بد كردم و اقرار و اعتراف كن. بگو: تو مولای خوبی بودی، امّا من بندۀ بدی بودم، بعد از او بخواه كه پناهت بدهد.
〰〰〰〰〰
📚 #شب_قدر
📕 #دعا
🏷 جلسه هجدهم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
🔰 می دانیم سال گذشته چند گناه كردیم؟! اصلاً یادمان می آید؟!
📍 اگر شما با این روش دعا بكنید، محال است که در لیالی قدر دعایتان برگردد؛ یعنی یقین دارم ❗️
📌 عثمان بن عیسی نقل می كند که امام صادق(ع) فرمودند: آنگاه به یكایك گناهانت اعتراف كن، یا به آنچه در خاطر داری، و گناه هایی كه بر تو پوشیده است، اجمالاً اعتراف و اقرار كن، « از همه نافرمانی هایت.
📌 امّا آیا ما می توانیم؟! می دانیم سال گذشته چند گناه كردیم؟! اصلاً یادمان می آید؟! حتّی –نعوذبالله- بعضی از گناهان به قدری برای ما ملكه شده است که اصلاً قُبحش را نفهمیدیم و نمی دانستیم این کاری که داریم می كنیم، گناه بوده است.
📌 چه برسد به اینكه بخواهیم یكایك را بشماریم؛ لذا حضرت می فرماید: آن هایی را كه یادت می آید بگو، بگو: بد كردم که فلان كار را كردم.
📌می فرماید: اجمالاً بگو. به ذهنت بسپار كه خدایا! دیگر به آن گناه برنمی گردم و از این كارها نمی كنم، بعد از گناهانت طلب آمرزش كن و تصمیم بگیر كه دیگر برنمی گردم.
📌 بگو: خدا! پشیمانم. حالا دارم راست می گویم و صدق نیّت دارم. اگر قبلاً توبه هایی را كه كردم شكسته ام، حالا تصمیم گرفتم توبه نشكنم، « به تو یاد می دهم که چه بگویی.
📌 بگو: خدایا! از تو معذرت می خواهم، از تمام گناهانی كه كردم، و پوزش می طلبم، توبه می كنم و به سوی تو باز می گردم، خدا! منِ ضعیف تصمیمم را گرفتم و دیگر دروغ نمی گویم، راست می گویم، واقعاً پشیمانم، بد كردم و این ها را قبول دارم، دیگر نمی خواهم گناه بكنم. خدایا! امّا ضعیف هستم.
📌 بیا كمكم بكن! بیا نسبت به طاعات خودت من را كمك بكن! این موارد را كه مطرح كردم، برای این بود كه دعا راه دارد. دعا رد نمی شود، اگر از راهی كه باید دعا كنیم، دعا كنیم و از این لیالی قدر بهره گیری بكنیم.
📌 راهش را به ما یاد داده اند، اگر شما با این روش دعا بكنید، محال است که در لیالی قدر دعایتان برگردد؛ یعنی یقین دارم، تمام آنچه در آیات و روایات وارد شده است، به اینكه خداوند «یغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعاً»1️⃣؛ همه را می آمرزد.
1️⃣بحارالانوار،ج90،ص320 – مستدرک الوسائل، ج5، ص213
〰〰〰〰〰
📚 #معارف_اسلامی
📕 #دعا
🏷 جلسه هجدهم
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
17.2M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
🔰 می دانیم سال گذشته چند گناه كردیم؟! اصلاً یادمان می آید؟!
📍 اگر شما با این روش دعا بكنید، محال است که در لیالی قدر دعایتان برگردد؛ یعنی یقین دارم ❗️
〰〰〰〰〰
📕 #دعا
🏷 جلسه هجدهم
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
20.92M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
📌روضه شهادت حضرت علی علیه السلام
〰〰〰〰〰
🎞 #شب_قدر
#شهادت_امام_علی علیه السلام تسلیت باد
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 احیاء شب قدر، عامل آمرزش تمام گناهان ❗️
📌این طور نیست كه وقتی امشب خواستند بررسی كنند و گذشتۀ من را خراب دیدند، آینده ام را طبق گذشته ترسیم بكنند،. خدا نكند این جوری بشود؛ بلكه چون راه كار را یاد گرفتم و به من یاد دادند، می گویم: خدایا! به من محبّت كردی، نعمت دادی و همۀ آن ها را قبول دارم. بد كردم، این را هم قبول دارم. حالا تو بیا از من بگذر. توبۀ واقعی همین است.
📌لذا می خواستم سفارش بكنم در امشبی كه شب تقدیر و بررسی است، اوّلین گام ما باید همین باشد که از خدا بخواهیم گذشتۀ ما را نادیده بگیرد، و در آینده هم كمك كند كه گناه نكنیم و از كسانی باشیم كه مطیع خدا باشیم.
📌پیغمبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم ) فرمودند: حضرت موسی(ع) به خداوند عرض کرد: «إِلَهِی أُرِیدُ قُرْبَكَ»؛ ای خدا! از تو معنویّت، قرب و نزدیکی می خواهم. جواب: «قُرْبِی لِمَنِ اسْتَیقَظَ لَیلَةَ الْقَدْرِ»1️⃣؛
📌اگر می خواهی به من نزدیک بشوی، در شب قدر تا صبح بیدار بمان. در روایت ندارد که چه کار بکن. همین که بیدار باشی، موجب نزدیکی به من می شود.
📌امام باقر(ع) فرمودند: «مَنْ أَحْیا لَیلَةَ الْقَدْرِ»؛ اگر کسی فقط بیدار بماند، «غُفِرَتْ لَهُ ذُنُوبُهُ»؛ -چه دریای رحمتی است- همین که در شب قدر بیدار بماند و نخوابد، تمام گناهان او آمرزیده می شود، «وَ لَوْ كَانَتْ عَدَدَ نُجُومِ السَّمَاءِ»؛ اگرچه به اندازۀ ستاره های آسمان ها باشد. «وَ مَثَاقِیلَ الْجِبَالِ وَ مَكَاییلَ الْبِحَارِ»2️⃣. سنگینی کوه ها و اندازۀ دریاه ها. این روایات برای امشب بود.
1️⃣وسائل الشیعه، ج8، ص 20- بحارالانوار،ج95،ص145 – مستدرک الوسائل، ج7، ص456.
2️⃣وسائل الشیعه، ج10، ص358
〰〰〰〰〰
📚#ماه_رمضان
📕 #شب_قدر
🏷 جلسه هجدهم و بیست و دوم
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
📍 احیاء شب قدر، عامل آمرزش تمام گناهان ❗️
〰〰〰〰〰
📚 #ماه_رمضان
📕 #شب_قدر
🏷 جلسه هجدهم و بیست و دوم
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
20.13M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
◾️روضه شهادت حضرت امام علی علیه السلام
〰〰〰〰〰
🎞 #كليپ_تصويرى
#شهادت_امام_علی علیه السلام تسلیت باد
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 تعلیم چگونه دعا کردن❗️
📌لذا وقتی امام علی(علیه السلام ) تعلیم میکنند، می فرمایند: «إِذَا كَانَتْ لَكَ إِلَى اللَّهِ سُبْحَانَهُ حَاجَةٌ فَابْدَأْ بِمَسْأَلَةِ الصَّلَاةِ عَلَى رَسُولِهِ»؛ اوّل سراغ درود فرستادن برو، «ثُمَّ سَلْ حَاجَتَكَ»؛ حاجتم این است که خدا از من بگذر، اوّلین حاجتم این است، «فَإِنَّ اللَّهَ أَكْرَمُ مِنْ أَنْ یسْأَلَ حَاجَتَینِ فَیقْضِی إِحْدَاهُمَا وَ یمْنَعَ الْأُخْرَى»
؛1️⃣ خداوند بالاتر و كریم تر از آن است كه از او دو حاجت بخواهی و یكی را برآورده كند، ولی دیگری را کنار بگذارد.
در روایت بعدی که مکمّل این روایت است، این موضوع را توضیح می¬دهد.
📌امام صادق(ع) می فرماید: «مَنْ كَانَتْ لَهُ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ حَاجَةٌ فَلْیبْدَأْ بِالصَّلَاةِ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ ثُمَّ یسْأَلُ حَاجَتَهُ»؛... بعد حاجتش را بخواهد. «ثُمَّ یخْتِمُ بِالصَّلَاةِ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ»؛ اوّل، صلوات، بعد حاجت و بعد هم صلوات.
📌بعد می فرماید: «فإِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلََّ أَكْرَمُ مِنْ أَنْ یقْبَلَ الطَّرَفَینِ وَ یدَعَ الْوَسَطَ...»؛ 2️⃣ خدا كریم تر از آن است كه حاجت اوّلی و آخری¬ات را قبول كند، ولی وسطی را رها کند.
1️⃣نهج البلاغه، حکمت 361- تصنیف غرر الحكم و درر الكلم، ص 193.
2️⃣الكافی، ج2، ص494- وسائل الشیعه، ج7، ص 95
〰〰〰〰〰
📚 #معارف_اسلامی
📕 #دعا
🏷 جلسه هجدهم
حاج آقا مجتبی تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 راه برآورده شدن حاجات❗️
📌پیغمبر اکرم(ص) به امام علی(ع) فرمودند: «یا عَلِی إِذَا هَالَكَ أَمْرٌ أَوْ نَزَلَتْ بِكَ شِدَّةٌ»؛ ای علی! هرگاه کاری تو را هراسناک کرد و دچار سختی شدی، «فَقُلِ»؛ این را بگو:
📌 «اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُكَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ أَنْ تُصَلِّی عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تُنْجِینِی مِنْ هَذَا الْغَمِ »؛1️⃣ بار خدایا! به حقّ پیغمبر(ص) و آل پیغمبر(ع) از تو درخواست می کنم که بر او و خاندانش درود بفرستی و مرا از این غم برهانی.
📌یحیی بن علا از امام باقر(ع) نقل می کند: «قَالَ لِی ادْعُ بِهَذَا الدُّعَاءِ وَ أَنَا ضَامِنٌ لَكَ حَاجَتَكَ عَلَى اللَّهِ»؛ حضرت به یحیی بن علا فرمود: این دعا را بخوان که برایت ضمانت می کنم خداوند حاجتت را برآورد:
📌 «اللَّهُمَّ أَنْتَ وَلِی نِعْمَتِی وَ أَنْتَ الْقَادِرُ عَلَى طَلِبَتِی قَدْ تَعْلَمُ حَاجَتِی »؛ بارخدایا! تو ولی نعمت من هستی و بر خواسته های من توانایی، نیاز مرا هم می دانی، «فَأَسْأَلُكَ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ لَمَّا قَضَیتَهَا»؛2️⃣
📌پس به حق پیغمبر اکرم(ص) و خاندان او از تو درخواست می کنم که آن را برآورده کنی. در اینجا روشی را به ما تعلیم می کنند که چگونه توسّل بجویید و آن ها را برای برآورده شدن حاجات تان وسیله قرار بدهید.
1️⃣بحارالانوار،ج91،ص209و ج92، ص280
2️⃣بحارالانوار،ج92،ص162
〰〰〰〰〰
📚 #معارف_اسلامی
📕 #دعا
🏷 جلسه بیستم و دوم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
20.47M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
📌روضه شهادت امیر المومنین علی علیه السلام
〰〰〰〰〰
🎞 #كليپ_تصويرى
#شهادت_امام_علی علیه السلام تسلیت باد
📌حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 در لحظات حسّاس آخر شب لیله قدر خدا چه می گوید❗️
📌حالا برویم سراغ گرفتاری های خودمان و اموری که در این شب قدر می خواهیم به دنبالش برویم. شب بیست و سوّم، شب سرنوشت سازی است، به تعبیری که در روایات آمده است، «لیلةُ الامضا» و در بعضی روایات «لیلةُ الابرام» است.
➖ شب نوزدهم بررسی کردند، شب بیست و یکم اموری را ثبت و ضبط کردند، ولی امشب می خواهند پروندۀ سال آیندۀ همۀ موجودات، از جمله ما را ببندند.
➖حواستان جمع باشد که بسیار حسّاس است!
امّا دربارۀ خود زمان که الآن در آخر شب هستیم، پیغمبر اکرم(ص) می فرماید:
➖«إِذَا كَانَ آخِرُ اللَّیلِ یقُولُ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ هَلْ مِنْ دَاعٍ فَأُجِیبَهُ»؛ آخر شب که می رسد، خدا می گوید: باز هم کسی مانده است؟ خدای ما به انتظار نشسته است، دیگر چه تعبیری بکنم؟
➖«وَ هَلْ مِنْ سَائِلٍ فَأُعْطِیهُ سُؤْلَهُ»؛ و آیا حاجت مندی هست که حاجتی از من بخواهد، تا به او بدهم؟
➖«هَلْ مِنْ مُسْتَغْفِرٍ فَأَغْفِرَ لَهُ»؛ کسی هست که طلب آمرزش از من بکند، و او را بیامرزم؟
➖«هَلْ مِنْ تَائِبٍ فَأَتُوبَ عَلَیهِ»1️⃣؛
📌 یک نفر هست که توبه کند تا توبه اش را قبول کنم؟لحظات بسیار حسّاسی است. می خواستم به شما بگویم که قدر این لحظات را باید بدانیم. ثانیه ها و لحظاتش آنقدر گرانبهاست که باید بهترین بهره را از آن بگیریم.
1️⃣ وسائل الشیعه، ج7، ص 69 - بحارالانوار،ج84،ص167 – مستدرک الوسائل، ج5، ص201
〰〰〰〰〰
📚 #ماه_رمضان
📕 #شب_قدر
🏷 جلسه بیست و دوم
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍ذکر مصیبت با استغاثه از امام زمان(عج)❗️
📌ما باید کاری کنیم که امام زمان(عج) به مجلس ما تشریف بیاورد. این را خیلی ساده گفتم. چه کار کنیم که ایشان تشریف بیاورند و عنایت خاصّی به این مجلس بکنند.
📌به ذهنم می رسد که قبلاً هم گاهی این را گفته ام. امشب شب سوّمِ شهادت امام علی(ع) است. مجلس مان را مجلس عزای امام علی(علیه السلام ) بکنیم که قهراً صاحب مجلس خودش می آید؛
📌 یعنی بگوییم: شب سوّم عزای جدّ شماست، این مجلس هم متعلّق به جدّ بزرگوار شماست، قهراً شما هم صاحب عزا هستید. اگر امام زمان(عج) بیاید، کجا می ایستد؟ معمولاً صاحب عزا دم آستانۀ مجلس می ایستد که از واردین پذیرایی کند.
📌صاحب این عزا هم تنها ایشان که نیست. یک بچّه که نمی آید، تمام بچّه ها می آیند. امام زمان (عج) در آستانۀ مجلس است، پدر بزرگوارش وارد می شود. وقتی می آید، امام زمان(عج) دستِ امام عسکری(ع) را می بوسد و ایشان کنارش می ایستد.
📌 به ترتیب جلو بیایید؛ امام هادی(ع) می آید و کنار امام عسکری(ع) می ایستد. وارد که می شود، امام زمان(عج) دستش را می بوسد. امام عسکری(ع) دستش را می بوسد. بعد از او امام جواد(ع) می آید. بعد امام هشتم(ع) می آید، موسی بن جعفر(ع) است، امام صادق(ع) ، امام باقر(ع)... همین جور باید فرزندان ردیف بایستند و پذیرایی کنند. در آخر پیغمبر(ص) وارد می شود.
📌 پیغمبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم ) که وارد شد، امام زمان(عج) دستش را می بوسد، امام عسکری(ع) می بوسد، همین طور تا انتها می آید.امّا یک مصیبت زده می ماند. این مصیبت زده باطن لیلۀ قدر است؛ یعنی یک حقیقت ناشناخته می آید.
📌وقتی می رسد، امام زمان(عج) زیر بغلش را می گیرد. یا زهرا(س)، یا زهرا(س)، یا زهرا(س). خودت می دانی، در خانه ام نشسته بودم. خدا شاهد است که تصویرش را کردم.
📌 می دانی که مرتّب بی اختیار گریه می کردم. وارد می شود. یکایک ائمّه دستش را می بوسند، حتّی پیغمبر(ص) خم می شود و دست زهرا(س) را می بوسد.
〰〰〰〰〰
📚 #ماه_رمضان
📕 #شب_قدر
🏷 جلسه بیست و دوم
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
19.1M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
📍 مقدمّۀ زیبایی برای ذکر مصیبت با در خواست از امام زمان(عج)❗️
〰〰〰〰〰
📚 #معارف_اسلامی
📕 #دعا_2
🏷 جلسه بیست و دوم
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍خدایا! می نوازی؛ هی می دهی، هی می دهی، بد می کنیم، باز هم می دهی❗️
📌امام زین العابدین)ع) فرمودند. خود ایشان در دعای ابوحمزۀ ثمالی این طور می گویند: «اللَّهُمَّ أَنْتَ الْقائِلُ وَ قَوْلُكَ حَقٌ وَ وَعْدُكَ صِدْقٌ»؛
📌 بارخدایا! تو خودت فرموده ای و فرموده ات درست است و وعده تو هم راست است. در خود قرآن گفتی: وَ سْئَلُوا اللَّهَ مِنْ فَضْلِهِ1️⃣ إِنَّ اللَّهَ كانَ بِكُمْ رَحِیماً2️⃣؛ این را امام زین العابدین)ع) یادمان داده است. خودت گفتی از فضل من درخواست کنید، چرا؟
📌جهتش این است که خدا به شما مهربان است، «وَ لَیسَ مِنْ صِفاتِكَ یا سَیدِی أَنْ تَأْمُرَ بِالسُّؤَالِ وَ تَمْنَعَ الْعَطِیةَ»؛ سرورم! از صفات تو این نیست که بگویی خواهش کن، از من درخواست بکن، و از آن طرف هم، دریغ کنی و به ما ندهی؛ این، اصلاً از صفات تو نیست.
📌خودت در قرآن می گویی: وَ سْئَلُوا اللَّهَ مِنْ فَضْلِهِ؛ یعنی، مسألۀ بده وبستان در کار نیست. «وَ أَنْتَ الْمَنَّانُ بِالْعَطایا عَلى أَهْلِ مَمْلَكَتِكَ، وَ الْعائِدُ عَلَیهِمْ بِتَحَنُّنِ رَأْفَتِكَ»3️⃣؛
📌تو با بخشیدن، کسانی را که تحت حکومت تو هستند، می نوازی؛ هی می دهی، هی می دهی، بد می کنیم، باز هم می دهی.
📌 آنهایی که تحت حکومت الهی قرار دارند این طور هستند و تو با مهربانی و رأفت خودت به این ها سود می بخشی، نه اینکه با کرده هایشان با آنها برخورد بکنی؛ تو چنین موجودی هستی.
1️⃣ سورۀ نساء، آیۀ 32
2️⃣سورۀ نساء، آیۀ 29
3️⃣ الاقبال، ج 1، ص 158
〰〰〰〰〰
📚 #معارف_اسلامی
📕
🏷 جلسه بیستم
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
﷽
🔰 دست ها را به سوی آسمان بلند کنیم❗️
📌امام صادق(ع) هم فرمودند: «التَّضَرُّعُ رَفْعُ الْیدَینِ»؛1️⃣ تضرّع، این است که انسان دو دستش را هنگام دعا بلند کند.
راجع¬به دست بلند کردن
انسان هنگام دعا -در صورتی که بتواند- دست¬هایش را به سوی آسمان بلند کند. حتّی نسبت به اولیای خدا داریم که هنگام دعاها، دست¬هایشان را به سمت آسمان بلند می¬کردند.
📌امام حسین(علیه السلام ) فرمودند: «كَانَ رَسُولُ اللَّهِ(ص) یرْفَعُ یدَیهِ إِذَا ابْتَهَلَ وَ دَعَا كَمَا یسْتَطْعِمُ الْمِسْكِین »؛2️⃣
📌پیغمبر اکرم(ص) هر گاه می¬خواست دعا کند - عبارت «كَانَ» که اینجا هست، معنایش همین جنبۀ¬های استمراری است - این¬گونه بود که دست¬هایشان را مثل مستمندان که غذا می¬طلبند و به سمت غیر دراز می¬کنند، دو دست خود را بلند می¬کردند.
1️⃣وسائل الشیعه، ج7، ص 46 - بحارالانوار،ج90ص338
2️⃣ بحارالانوار، ج16، ص287و ج90ص294
〰〰〰〰〰
📚 #معارف_اسلامی
📕 #دعا
🏷 جلسه بیست و یکم
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
📍 از مختصر باقیماندۀ ماه مبارک رمضان بهترین بهره را بگیریم❗️
📌امام زین العابدین(ع) در شب بیست و هفتم ماه مبارک رمضان این دعا را از اوّل شب تا آخر شب مکرّر میخواندند: «اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي التَّجَافِيَ عَنْ دَارِ الْغُرُورِ وَ الْإِنَابَةَ إِلَى دَارِ الْخُلُودِ وَ الِاسْتِعْدَادَ لِلْمَوْتِ قَبْلَ حُلُولِ الْفَوْتِ».
📌بار خدایا! دوری گزیدن از خانهٔ فریب دنیا و بازگشت به سوی خانهٔ جاودانه آخرت را روزی من کن! این طرف، نشئهٔ دنیا و آن طرف نشئه آخرت است؛
📌 خدایا! آمادگی برای کوچ کردن از این نشئه قبل از فرا رسیدن مرگ را روزی من کن! استعداد برای کوچ هم در جایی مطرح می شود که توشهٔ راه را به همراه داشته باشی.
📌در روایت نقل شده است که خداوند هنگام افطار شبهای ماه مبارک رمضان، در هر شب هزار هزار نفر را از آتش جهنّم نجات داده و آن ها را مشمول رحمت و غفران خود می کند.
📌خوشا به حال کسانی که توانستند در این ماه مبارک رمضان، بهترین بهره را از آن بگیرند! سرآمد بهرهها همین غفران الهی بود. خوشا به حال کسانی که توانستند خودشان را از معاصی و تبعات معاصی تطهیر کنند!
📌 همین پاکیزگی و برطرف کردن حجاب های ظلمانی، موجب میشود که دعاهای آنها زودتر به اجابت برسد. خوشا به حال کسانی که از این ماه رمضان توشه ای برای سفر آخرت خودشان تهیّه کردند و بار خودشان را بستند و برای رفتن در آن خانهٔ مستقر جاودانه، مهیّا شدند!
📌خوشا به حال آن هایی که خانهٔ جاودانه خود در آخرت را آباد کردند! بکوشید تا از این مختصر وقتی که از ماه مبارک رمضان باقی مانده است، بهترین بهره را بگیریم و از کثافات و تبعات خطاها و معاصی، خودمان را نجات دهیم.
〰〰〰〰〰
#حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
19.1M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
﷽
📍 از مختصر باقیماندۀ ماه مبارک رمضان بهترین بهره را بگیریم❗️
〰️〰️〰️〰️〰️
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani
﷽
🔰خوبی از توست، بدی از من !!
📌رُوِيَ عَنْ عَلِيٍّ عَلَيْهِ السَّلامُ قَالَ:
«اَلْعِبَادَةُ الْخَالِصَةُ أَنْ لَا يَرْجُوَ الرَّجُلُ إِلَّا رَبَّهُ وَ لَا يَخَافَ إِلَّا ذَنْبَهُ »
ترجمه: عبادت خالص آن است که تنها امید انسان پروردگار باشد و از هیچ چیزی به غیر از گناهانش نترسد.
شرح: روایت از امیر المؤمنین صلوات الله علیه است.حضرت راجع به عبادت خالص می فرمایند: این روایت مربوط به، به تعبیر ما، متوسّطین از مؤمنین است؛ چون ایمان دارای مراتب است.
📌آن کسانی را که در مرتبه متوسّط از ایمان هستند، نه آن ها که در مرتبه بالای از ایمان هستند؛ آن ها مطلبشان چیز دیگری است، به تعبیر من علی (ع)، در سطح عموم فرموده، که تقریباً، فراگیری داشته باشد، ما می گوییم؛ والّا چه می دانم، بندگان خاص خدا، توجّه می کنید؟! آن ها نادرند؛ علی (ع)، برای آن ها نگفته، بله، برای متوسّطتین از مؤمنین است.
راجع به عبادت خالص، دارد حضرت فرمودند: «اَلْعِبَادَةُ الْخَالِصَةُ»؛ عبادت خالص، این مرکب از دو چیز است: یک؛ «أَنْ لَا يَرْجُوَ الرَّجُلُ إِلَّا رَبَّهُ»؛ امید و رجا شخص، فقط به پروردگارش باشد. این یک.
دو؛ «وَ لَا يَخَافَ إِلَّا ذَنْبَهُ»؛ بیم هم نداشته باشد مگر از گناهش. حالا، این دو تا مطلب را می شود ازش استفاده کرد.
📌 یک: که نفس خود خوف و رجا؛ این دو تا، در انسان اگر باشد، خود این عبادت است. این را خوب حرف من را گوش کنید. همین، لازم نیست نماز و روزه، این ها نه، خود این، خود این عبادتی است خالص. خود خوف و رجا. گوش کنید چه می گویم من! خودش؛ یعنی همیشه انسان، امیدش به خدا باشد و خوف و بیمش هم از گناه خودش باشد.
📌 این حالت در انسان باشد، این حالت خودش یک عبادت چیه؟ خالصی است. توجّه کنید. در اینجا من یک توضیح بدهم، تا بروم چیز دویش را بگویم.
📌و آن این که، این که دارد: امید به خدا، خوف از خودت؛ می فهمی چه می گویم؟ یعنی از ناحیه او همیشه لطف است، نفع است، محبّت است؛ می فهمی چه می گویم؟ از ناحیه او. خدمتتان عرض شود: منفعت از ناحیه اوست. هرچه هست ضرر، از ناحیه خود من است و اعمال خودم.
📌 آن سمت، بالا را که نگاه می کنید، می بینید همه اش، افاضه فیض است و رحمت؛ به خودم که نگاه می کنم، می بینم نقص است و بله، کمال از آن طرف، نقص از خود من. توجّه کنید! که خوف و رجا، خودش، توش خوابیده که«أَنْ لَا يَرْجُوَ الرَّجُلُ إِلَّا رَبَّهُ»؛ شد؟! «وَ لَا يَخَافَ إِلَّا»؛ چی؟ «ذَنْبَهُ»؛ شد؟!
📌خوبی از توست، بدی از من است. امید به خوبی تو و ترس از بدی خودم. دیگر بهتر از این نمی توانستم بگویم این را. این خودش اگر در درون انسان این باشد، این خودش یک عبادت خالص است. علی (ع) می فرماید.
📌دو؛ و او این که همین عباداتی که ما می کنیم، نمازهایی که می خوانیم اگر با این حالت باشد، این نماز خالص است. این مطلب دوّم است، خوب حرف مرا گوش کنید. یعنی انسان که می ایستد به نماز، با این حالت باشد که امیدش به خدا و چیه؟ خوفش از گناه.
📌امیدوارم بپذیری. شد؟! از این طرف هم خوف دارم، نکند گناهان من موجب عدم پذیرش بشود. که ما داریم به این که قبولی عبادات، قبولی من دارم می گویم، قبولی عبادات بر محور چیه؟ اعمال انسان است.
📌 یک سنخ گناه ها هست مانع از قبولی عبادات انسان می شود. ما این را داریم در روایات مان. رو این جهت گفتم و آن این است که نماز را دارم می خوانم، مثلًا کارهای عبادتی که به اصطلاح، پیکره اش به قول ما پرستش است، انجام دارم می دهم، درست؟
📌اینجا، این دو حالت تویت باشد: و آن که امیدم آن است که تو قبول کنی و لطف و کرمت این جوری است باشد نسبت به من. از این طرف هم خوف دارم، این کارهای بدی که کردم، موجب بشود پذیرش نباشد.
غررالحكم و دررالكلم، ص، 122
اَلْعِبَادَةُ الْخَالِصَةُ أَنْ لَا يَرْجُوَ الرَّجُلُ إِلَّا رَبَّهُ وَ لَا يَخَافَ إِلَّا ذَنْبَهُ
〰〰〰〰〰
شرح حدیث
🎞 #كليپ_تصويرى
حاج_آقا_مجتبی_تهرانی رحمت الله علیه
@mojtabatehrani