در شان نزول این آیه اکثر مفسران مانند طبرسی، علامه طباطبائی، مکارم شیرازی و ... می گویند:
چون زنان عرب معمولا پیراهن هائی می پوشیدند که گریبان های شان باز بود و روسری های خود را به نحوی می گذاشتند که دور گردن و سینه را نمی پوشانید و قهرا گوش ها و جلوی سینه ها نمایان می شد، آیه نازل شد. دستور داد که باید روسری ها را طوری ببندید که قسمت های یاد شده پوشیده گردد . زنان مو و سینه و دور گردن و زیر گلوی خود را بپوشانند.(6)
در تفسیر مجمع البیان در ذیل آیه مورد بحث آمده است: «زنان مامور شده اند که روسری های خود را روی سینه خود بیفکنند تا دور گردن و موها و گوش و گوشواره ها پوشیده شود.(7)
به هر حال این آیه در کمال صراحت حدود پوشش لازم را بیان می کند . این بیان نه به عنوان توصیه اخلاقی،بلکه به صورت یک حکم شرعی و اجباری می باشد.
آیه دیگر که به این موضوع می پردازد، آیه 59 سوره احزاب می باشد:
آیه دیگر که به این موضوع می پردازد، آیه 59 سوره احزاب می باشد:
« یا ایها النبی قل لازواجک و بناتک و نساء المومنین یدنین علیهن من جلبیبهن ذلک ادنی أن یعرفن فلا یوذین و کان الله غفورا رحیما ؛
ای پیامبر !به همسران و دخترانت و زنان مؤمنان بگو که جلباب ها(روسری های بلند ) خود را بر خویش فروافکنند که این کار برای اینکه (از کنیزان و آلودگان ) شناخته شوند و مورد آزار واذّیت قرارنگیرند، بهتر است.»(8) در این آیه هم خداوند زنان پیامبر و مؤمنان دیگر را به رعایت حجاب و پوشانیدن بدن و سروگردن امر می کند. باز این امر چیز اخلاقی و اختیاری نیست، بلکه یک امر اجباری برای زنان می باشد.
روایات و شواهد دیگری از این آیه در صدر اسلام موجود است که همگی نشانگر رعایت حجاب توسط زنان می باشد. در تاریخ نقل شده است که حضرت فاطمه زهرا (س) وقتی می خواست به بیرون منزل و نزد پیامبر اکرم (ص) برود، از پوشش های خاصی مثل چادر و روپوش صورت استفاده می کرد.در جریان داستان غم انگیز غصب فدک، حضرت با شکل خاصی از حجاب و پوشش برای دفاع از حق خویش از منزل به مسجد آمد.راوی داستان شکل خاص حجاب حضرت را این گونه توصیف نموده است :
«لانت خمارها علی راسها و اشتملت بجلبابها و اقبلت فی لمه من حفدتها و نساء قومها نطا ذیولها ؛
هنگام خروج از منزل مقنعه را محکم برسر بستند .جلباب و چادر را به گونه ای که تمام بدن حضرت را می پوشاند و گوشه های آن به زمین می رسید ،به تن کرد و به همراه گروهی به مسجد حرکت کرد».(9)
پس از این جریان تاریخی هم استفاده می شود که زنان در صدر اسلام حجاب کاملی داشتند.
در مورد ادیان دیگری هم که در میان مسلمانان زندگی می کردند، این ها هم باید قوانین اسلام را در اجتماعات و کوچه و بازار مسلمانان رعایت می کردند، از جمله حجاب اسلامی، که زنان ملزم به رعایت آن بودند. از این گذشته پیروان ادیانی که در میان مسلمانان زندگی می کردند، مثل یهود و مسیح، قائل به حجاب زن بودند. قبل از اسلام هم رعایت حجاب را می کردند.(10)
پي نوشت ها :
1. نهج البلاغه، خطبه 105.
2.محدث نوري، مستدرك الوسائل ، انتشارات موسسه آل البيت ،ج14 ، ص 280.
3. سنن ابي داود ،ج2 ، ص 270.
4. زمخشري ، تفسير الكشاف ،دار الكتب العربي ، بيروت ، ج3 ص 231
5. نور (24) آيه31.
6 . طبرسی ، مجمع البیان، کتاب فروشی اسلامی، جلد 5،ص 138 ،ذیل آیه 31 سوره نور؛ مکارم شیرازی ، تفسیر نمونه ، دارالکتب اسلامیه، ج 14 ،ص 440 ؛طباطبائی ، المیزان ، دارالکتب اسلامیه ، ج 15 ،ص 126 .
7 . همان.
8. احزاب (33)آيه59.
9 . طبرسی، الاحتجاج، موسسه الاعلمی للمطبوعات، ج 1،ص 98 .
10 . ویل دورانت، تاریخ تمدن، علمی فرهنگی،ج 12،ص 30.
#خاطرات_شهید
تقریبا همیشه حسین یا در حال ڪار بود
و یا در حالت ڪار . اصلا خستگی برایش
معنا و مفهوم نداشت .
بدن ورزیده و آمادهای داشت .
درست زمانی ڪه همه خسته بودند
شوخیهای حسین گل میڪرد .
شهید مدافع وطن ...
#شهید_حسین_ولایتی_فر🌷
#شهید_حادثه_تروریستی_اهواز
#سالروز_شهادت_شهدای_حادثهتروریستی
#از_شهدا_بیاموزیم ❣❣❣❣❣
📆تقویم و مناسبتهای فردا📅
🔺فردا پنجشنبه:
🔹 ۱ مهر ۱۴۰۰ 🔹
🔹 ۱۶ صفر ۱۴۴۳ 🔹
🔹 ۲۳ سپتامبر ۲۰۲۱ 🔹
💢 ولادت حضرت امام خمینی(ره) [۱۲۸۱ ش]
💢 روز دهقان
💢 روز بازگشایی مدارس
💢 آغاز ثبت احوال و صدور شناسنامه در ایران [۱۲۹۷ ش]
#تقویم