بنابراین، طبق این ابزار ها، ما دارای چند نوع شناخت هستیم:
۱. شناخت حسی؛ همۀ علومی که به وسیلۀ حس به دست میآید.
۲. شناخت عقلی؛ مانند منطق و فلسفه.
۳. شناخت شهودی؛ علومی که از راه عرفان و شهود به دست میآیند.
تمام راههای به دست آوردن علوم، از طریق کشفیات درونی و مکاشفات و چشم برزخی که نوعی از انواع مکاشفات است، مربوط به شناخت شهودی است.
شناخت شهودی از مسلمات معارف اسلامی و قرآنی ما است. رسیدن به این مرحله فقط با تزکیۀ دل و تقوای الاهی و شدت ورع به دست میآید، به طوری که ملاصدرا در تعریف علم مکاشفه میگوید: "علم مکاشفه، نوری است که بعد از پاک کردن قلب و دل؛ از زنگار صفات ناپسند، در قلب انسان ظاهر میشود.
قرآن کریم در این باره میفرماید: "ای کسانی که ایمان آوردهاید! اگر از (مخالفت فرمان) خدا بپرهیزید، برای شما وسیلهای جهت جدا ساختن حق از باطل قرار میدهد (روشنبینی خاصّی که در پرتو آن، حق را از باطل خواهید شناخت) و گناهانتان را میپوشاند و شما را میآمرزد و خداوند صاحب فضل و بخشش عظیم است.
یا میفرماید: "و آنها که در راه ما (با خلوص نیت) جهاد کنند، قطعاً به راههای خود، هدایتشان خواهیم کرد و خداوند با نیکوکاران است.
همان طور که بیان شد تنها راه به دست آوردن این نو ع. شناخت، فقط از راه تزکیۀ دل از ناپاکیها به دست میآید، تا بعد از آن نور حقیقت بتواند در آن بتابد. ادلۀ اثبات این نوع شناخت فراوان و گسترده است که از حوصلۀ این سؤال خارج است، ولی همین مقدار باید گفت که در میان فلاسفۀ اروپایی هم کسانی؛ مانند "ویلیام جیمز" و عده زیاد دیگری، شناخت شهودی را قبول دارند.
واردات (آنچه بر قلب انسان الهام میشود) قلبی و مکاشفات به چهار دسته تقسیم میشوند:
۱. وارداتی که به علوم و معارف مربوط اند. این نوع واردات "ربانی" نامیده میشوند.
۲. وارداتی که به خیرات و ملکات فاضله فرا میخوانند. این دسته، "مَلَکی" خوانده میشود.
۳. وارداتی که به لذّتهای نفسانی دعوت میکنند. این قسم، "نفسانی" نامیده میشوند.
۴. وارداتی که به تمرّد و عصیان از حق فرا میخوانند. این نوع "شیطانی" خوانده میشوند.
با توجه به این مطالب، مشخص شد که هر امر غیر حسی را نمیتوان الهام ربانی دانست؛ زیرا در این مرحله، بسیار اتفاق میافتد که واردات نفسانی و شیطانی بر عدهای با واردات ربانی اشتباه میشود.
رشید الدین میبدی دربارۀ ظرافت تشخیص واردات قلبی از قول عارفی میگوید: "اگر شخصی وارد بوستانی شد و دید همۀ پرندگان بر روی شاخهها به او میگویند: سلام برتو ای، ولی خدا، اگر نترسد که این مکر و حیله باشد، البته که مورد نیرنگ واقع شده است.
🔺 کلامی از علما
⭕️ آیتالله ناصری
❓اولین وظیفه شخص منتظر چیست؟
#کلام_علما
🌹 نماز ساده شب نهم ماه شعبان
عَنِ النَّبِيِّ صلّی الله علیه وآله قَالَ: مَنْ صَلَّى فِي اللَّيْلَةِ التَّاسِعَةِ أَرْبَعاً، بِالْحَمْدِ وَ النَّصْرِ عَشْراً؛ حَرَّمَ اللَّهُ جَسَدَهُ عَلَى النَّارِ، وَ أعْطاهُ بِكُلِّ آيَةٍ ثَوابَ اثْنَيْ عَشَرَ شَهيداً مِنْ شُهَداءِ بَدْرٍ وَ ثَوابَ الْعُلَماءِ.
(البلدالأمين، ص172)📕
رسول خدا صلّی الله علیه وآله فرمود: هرکس در شب نهم ماه شعبان 4 رکعت نماز بخواند ؛ در هر رکعت یک بار سوره حمد و ده بار سوره نصر ؛ خداوند بدنش را بر آتش حرام می سازد، و به ازای هر آیه پاداش دوازده شهید از شهدای بدر و پاداش همه دانشمندان را به وی اعطا می کند.
#نماز_شبهای_ماه_شعبان
💌#شھیدانہ
✍روایتگری یاد وخاطره شهدا
فرهاد راوی جنگ دفاع مقدس بود،یک ماه مانده به اینکه سال کهنه جای خود را به سال نو دهد فرهاد راهی #سرزمینهاینور می شد و از رشادت های جوانان و نوجوانانی میگفت که شاید هیچ کدام از آن ها را ندیده بود...
به من همیشه میگفت : من تو و محمد و همه زندگی ام رو از همین #شهدا گرفتم و این تنها خدمتیه که من براشون انجام میدم،که با #روایتگری یاد و خاطره شهدا رو زنده نگه میدارم...
شرط اولیه ازدواجمان هم همین بود که در این مسیر همراهش باشم ، نه اینکه مانع باشم و من در همه سفر ها همراهش بودم.
📚راوی:همسرشهید
🌹#شهید_فرهاد_خوشهبر
#از_شهدا_بیاموزیم ❣❣❣❣❣
📆تقویم و مناسبتهای فردا📅
🔺فردا شنبه:
🔹 ۲۱ اسفند ۱۴۰۰ 🔹
🔹 ۹ شعبان ۱۴۴۳ 🔹
🔹 ۱۲ مارس ۲۰۲۲ 🔹
💢 روز بزرگداشت نظامی گنجوی
#تقویم