امام باقر(ع) فرمود: «وقتى دو مؤمن به هم رسیدند و با هم دست دادند، گناهان آن دو مى ریزد، چنان که برگ از درخت مى ریزد و تا زمانى که از هم جدا نشده اند، خداوند به آنان نظر رحمت دارد».(23)
منتظران گناه نمیکنند
15. راستگویى.(19) 16. شکر نعمت هاى خدا.(20) 17. امانت دارى و اداى امانت.(21) 18. به دیدار برادران دی
20. معانقه و در آغوش گرفتن مؤمن با نیت نزدیکى به خدا.(24)
22. اطعام فقرا (26) و دادن لباس به آنان.(27)
23. کار زن در خانه و انجام هر کارى که از شئون زن مى باشد، مثل حاملگى، زایمان، شیردادن و... کفاره گناهان مى باشد. در حدیث آمده است که اگر زنى حتى یک لیوان آب به دست شوهرش بدهد، خداوند شصت گناه او را مى آمرزد و شهرى در بهشت براى او آماده مى کند.(28)
23. کار زن در خانه و انجام هر کارى که از شئون زن مى باشد، مثل حاملگى، زایمان، شیردادن و... کفاره گناهان مى باشد. در حدیث آمده است که اگر زنى حتى یک لیوان آب به دست شوهرش بدهد، خداوند شصت گناه او را مى آمرزد و شهرى در بهشت براى او آماده مى کند.(28)
24. کار مرد در خانه و کمک کردن به همسر در امور خانه دارى کفاره گناهان بزرگ است
25. پیروی از پیشوایان دین:
مهم ترین عاملى که سبب آمرزش گناهان مى شود و محبّت الهى را همراه دارد، اطاعت همه جانبه از پیامبر و ائمه و رهبران دینی، در امور عبادى، سیاسى، اجتماعى، فرهنگى و حکومتى است، چنان که عدم اطاعت موجب کفر مىگردد. (29)
«قل إن کنتم تحبّون اللَّه فاتّبعونى یحببکم اللَّه و یغفر لکم ذنوبکم واللَّه غفور رحیم؛(30) بگو اى پیامبر! اگر خدا را دوست مى دارید، مرا پیروى کنید، تا خدا شما را دوست داشته باشد و گناه شما را ببخشد که خداوند آمرزنده و مهربان است».
26. صلوات بر محمد و آل محمد:
امام رضا(ع) مى فرماید: «مَن لم یقدر على ما یکفر به ذنوبه فلیکثر مِن الصلوة على محمّد و آله فإنّها تهدّم الذّنوب هدماً؛ کسى که توانایى بر چیزى که موجب محو و آمرزش گناهان شود ندارد، پس بسیار بر محمّد و آلش صلوات بفرستد، چرا که صلوات گناهان را نابود و ریشه کن مى کند».(31)
27. تلاوت قرآن:
حضرت امام صادق(ع) فرمود: «تلاوت هر آیه اى از قرآن ده حسنه دارد و ده سیئه و گناه را محو نماید».(32) اگر تلاوت در شب یا روزهاى ماه مبارک رمضان باشد، اثر آن هزار برابر مى گردد.
28. روزه:
پیامبر اکرم(ص) فرمود: «کسى که در ماه رمضان روزه مى گیرد، در حالى که ایمان به خدا دارد و علاوه بر شکم، قلب و چشم و گوش و زبان او نیز در روزه باشد، خداوند روزه اش را قبول مى کند و همه گناهان او را مى آمرزد و مى بخشد».(33)
29. افطار دادن به روزه داران مؤمن:
امام صادق(ع) فرمود: «مَن فطر مؤمناً کان کفّارة لذنبه؛(34) افطار دادن به مؤمن روزه دار کفاره گناهان است».
مواردى که بیان شد، همه از مصادیق حسنه و عمل صالح است.
بنابراین عواملى که باعث از بین رفتن گناهان و کفاره آنان مى شود منحصر به موارد مذکور نیست، بلکه عواملى چون توسّل به ائمه(ع) و شفاعت آنان، محبّت به یتیم، صدقه و... نیز باعث از بین رفتن گناهان مى گردد. به طور کلی همانطور که در بالا نیز بیان شد «انّ الحسنات یذهبن السیئات» کار نیک (هر چه که باشد) سبب از بین رفتن گناهان انسان می شود و اعمال ناصالح و گناه (هر چه که باشد) نیز سبب از بین رفتن حسنات و کارهای شایسته انسان می شود
منبع :
1. عنکبوت (29) آیه 7.
2. البته هر نوع حق النّاس و تضییع حقوق مردم اعم از تعدّى به مال، جان و آبرو و حیثیت آن ها لازم است جبران شود و از آنها حلالیت و رضایت گرفته شود و در صورت عذر برایشان دعا و استغفار کند.
3. فرقان (25) آیه 70.
4. وسائل الشیعه، ج 11، ص 354.
5. شیخ محمّد بهارى همدانى، تذکرة المتقین، ص 101.
6. نساء (4) آیه 31.
7. هود (11) آیه 114.