eitaa logo
منتظران گناه نمیکنند
2.5هزار دنبال‌کننده
17.2هزار عکس
5.2هزار ویدیو
353 فایل
خادم کانال منتظران گناه نمیکنند👇 @appear وروزو کردن تبلیغات درکانال تاسیس کانال : ۱۳۹۷٫۱٫۱۱ پایان کانال : ظهور آقا امام زمان عج ان شاء الله نشر از مطالب کانال آزاد ✔️
مشاهده در ایتا
دانلود
این آیه از مهمترین فرازهای زندگانی حضرت ابراهیم (علیه السلام) یعنی آزمایشهای بزرگ او پیروزیش در صحنه آزمایش ها سخن می گوید، آزمایش هایی که مقام و عظمت شخصیت حضرت ابراهیم (علیه السلام) را کاملاً مشخص ساختن و ارزش وجود او آشکار کرد. هنگامی که از عمده این آزمایش ها برآمد خدا می بایست به او جایزه بدهد «فرمود: من تو را امام و رهبر و پیشوای مردم قرار دادم. (قال انی جاعلک للناس اماما)
و منظور از کلمات در این آیه: مواردی بود که ابراهیم به وسیله آنها مورد آزمایش قرار گرفتن: که عبارتند از:
1- بردن فرزند به قربانگاه برای قربانی به اذن خدا 2- بردن و گذاشتن زن و فرزند در سرزمین بی آب و علف 3- قیام در برابر بت پرستان بابل و شکستن بت ها 4- مهاجرت از سرزمین بت پرستان و پشت پا زدن به زندگی خود.
هر یک از آن آزمایشها بسیار سنگین بود اما او با قدرت و نیروی ایمان از عهده همه آنها برآمد و اثبات کرد که شایستگی مقام «امامت» را دارد.
از آیه فوق چنین استفاده می شود که مقام امامتی که به ابراهیم بعد از پیروزی در همه این آزمونها بخشیده شد فوق مقام نبوت و رسالت بود.
امامت عبارتست از تحقق بخشیدن برنامه های دینی اعم از حکومتی به معنی وسیع کلمه و اجرای حدود و احکام خدا و اجرای عدالت اجتماعی و همچنین تربیت و پرورش نفوس در «ظاهر» و «باطن» و این مقام از مقام رسالت و نبوت بالاتر است زیرا «رسالت» و «نبوت» تنها اخبار از سوی خدا و ابلاغ فرمان او و بشارت وانذار است اما در مورد امامت همه اینها وجود دارد به اضافه «اجرای احکام» و «تربیت» نفوس از نظر ظاهر و باطن (البته روشن روشن است که بسیاری از پیامبران دارای مقام امامت نیز بوده اند. در واقع نقش امام در حیات معنوی انسان مانند خورشیدی است که با اشعه زندگی بخش خود گیاهان را پرورش می‌دهد، و به موجودات زنده جان و حیات می بخشد. و هدایت امام به معنی ارائه طریق نیست زیرا حضرت ابراهیم پیش از این مقام نبوت رسالت و هدایت به معنی ارائه طریق را داشته است و مقام امامت پس از امتحانات مشکل و پیمودن مراحل یقین و شجاعت و استقامتی به ابراهیم بخشیده شده غیر از مقام هدایت به معنی بشارت و ابلاغ و انذار می باشد.
پس هدایت که در مفهوم امامت قرار دارد چیزی جز «ایصال به مطلوب» و «تحقق بخشیدن روح » و پیمان کردن برنامه های تربیتی در نفوس آماده نیست.
بنابراین مقام امامت مقامی است بالاتر از این ها و حتی برتر از نبوت و رسالت و این همان مقامی است که حضرت ابراهیم (علیه السلام) پس از امتحان شایستگی از طرف خداوند دریافت داشت.
شاید سئوال شود لازمه تفسیر فوق این است که هر امام باید نخست نبی رسول باشد، بعد به مقام امامت برسد. در صورتی که جانشینان معصوم پیامبر اسلام (صلی ا... علیه و آله) چنین نبوده اند؟
به تعبیر دیگر اگر مرحله گرفتن وحی الهی و ابلاغ تمام احکام، انجام یافته و تنها مرحله اجرا باقی مانده است جانشین پیامبر می‌تواند خط اجرایی پیامبر را ادامه دهد، و نیازی به این نیت که خود او نبی یا رسول باشد.
در پاسخ می گوییم لزومی ندارد که حتماً شخص امام قبلاً به مقام نبوت و رسالت برسد بلکه اگر کسی قبل او باشد که مقام نبوت و رسالت و امامت در او جمع گردد (مانند پیامبر اسلام) جانشین او می تواند برنامه امامتی را تداوم بخشد و این در صورتی است که نیاز به رسالت جدیدی نباشد مانند پیامبر اسلام که خاتم پیامبران است.
منابع: 1- تفسیر نمونه ، جلد یک. 2- امامتی از دیدگاه تشیع، اثر علامه محقق محمد حسین مظفر.