🔹نگاهی به روزه از منظر روانشناسی اجتماعی
ابراهیم اخوی/ مدیر مأوا
1️⃣ همنوایی با محرومان
يكي از آثار اجتماعي روزه، درس مساوات و برابري در ميان افراد اجتماع است زيرا با انجام اين دستور مذهبي افراد برخوردار هم وضع گرسنگان و محرومان اجتماع را به طور محسوس درمييابند و هم با صرفهجويي در غذاي روزانه خود ميتوانند به كمك آنها بشتابند.(تفسیر نمونه، ج1،ص 455) امام صادق(ع) نيز با اشاره به اين پيامد نيكوي روزه ميفرمايد: «خداوند روزه را از آن رو واجب كرد كه دارا و محتاج در آن برابر گردند.»(من لا یحضره الفقیه، ج 2، ص 43، ح1) ارزش اين توجه به نيازمندان تا جايي است كه پيامبر مهر و رستگاري، ماه مبارك رمضان را چنين توصيف ميكنند: «رمضان ماه خدا و بهار فقيران است». (ثواب الاعمال، ص 84، ح5)
2️⃣ تغییرات مثبت اجتماعی
روزهداراي فرهنگ مخصوص خود را دارد و روزهداران در ماه مبارك رمضان، بيشتر با واژههاي مربوط به اين فرهنگ سر و كار پيدا ميكنند. طبق تحقيقات، در ماه مبارك رمضان، 400 واژه مربوط به فرهنگ روزه بين 3 تا 10 برابر بيشتر از ساير ماهها به كار ميروند؛ عبارتها و واژههايي چون «ببخشيد»، «عذر ميخواهم»، «تلاوت»، «صدقه»، «انفاق»، «خيرات»، «احسان»، «نماز»، «روزه»، «دستگيري»، «فقرا» و... رونق خاصي پيدا ميكنند. (صفای باطن در پرتو رمضان، ص 13)
3️⃣ نوعدوستی
بسياري از كدورتها و ناهنجاريهاي اجتماعي، بهخصوص در ارتباطهاي ناسالم با ديگران، ريشه در خودپرستي و خودشيفتگي دارد. با روزهداري فرد روزهدار از پيله خودپرستي خارج ميشود و پروانهوار گرد ديگر دوستان نيز خواهد گشت. توجه به همسايگان، اصلاح كدورتها، بازديد از اقوام و حضور در سفره افطاري ديگران و... زمينههاي پديد آمدن ارتباطهاي سالم و سودمند را فراهم ميكند.
✅مرکز مشاوره مأوا✅
@moshaveremava
مرکز مشاوره ماوا
🔹نگاهی به روزه از منظر روانشناسی اجتماعی ابراهیم اخوی/ مدیر مأوا 1️⃣ همنوایی با محرومان يكي از آ
4️⃣ احترام به جامعه روزهدار
يكي از آثار سودمند روزه در بخش اجتماعي آن، تمرين احترام به قانون ديگر افراد جامعه است. در جامعهاي كه روزه به عنوان يك فريضه ديني مورد توجه است، همه افراد خود را موظف به خويشتنداري و رعايت احترام ديگران ميدانند و از هركاري كه باعث جريحهدار شدن و آزار روزهداران شود، پرهيز ميكنند. در جامعه روزهدار، خوردن و آشاميدن و حركتهاي ضداخلاقي و مغاير با رفتار ديني به شدت محكوم است و انسانهاي فهيم خود را از آن دور نگه ميدارند.
5️⃣ تمرين اجراي قوانين مشترك
اگر كار سخت و دشواري براي همگان مقرر شود، تحمل آن براي افراد از حيث رواني دشوار نخواهد بود. فخر رازي در اين باره ميگويد: «چون روزه يك عبادت طاقت فرساست، عموميت آن براي همگان مايه تقويت توان و مقاومت است.» (فخر رازی، تفسیر کبیر، ج 5، ص 75) به همين دليل در آيه 183بقره، از وجوب روزه در تاريخ گذشته سخن به ميان آمده است.(صفای باطن در پرتو رمضان، ص 19)
همچنين روزهداري به صورت همگاني و در مدت معيني از سال، فرصتي را براي تمرين يكي از قوانين مذهبي فراهم كرده تا همگان از بركات دستورها و راهكارهاي ديني آگاهي يابند.
6️⃣ كاهش جرايم اجتماعي
بر اساس آمار مراجع مربوطه، هر ساله با فرارسيدن ماه مبارك رمضان ميزان جرايم اجتماعي به ميزان قابلتوجهي كاهش مييابد. ريشه اين اصلاح اجتماعي را بايد در گرايش افراد جامعه به معنويات و سلطه معنويت بر جامعه جستجو كرد. اين راهكار بزرگ معنوي ميتواند راهحل ديگر معضلات اجتماع اسلامي و بشري قرار گيرد؛ به گونهاي كه با تبيين و گسترش صحيح مسائل ديني و روحاني، ميتوان به ستيز اهريمن پليديها و نادرستيها رفت.
7️⃣ فرصتي براي مهرورزي
تشويق به افطاري دادن در فرهنگ اسلامي و دستگيري از نيازمندان و گستردن سفرههاي اطعام براي همگان كه امروزه به صورت فرهنگي فراگير درآمده، نشانههايي از مهرورزياند. اكرام ايتام به پيروي از مولاي يتيمان، اميرمؤمنان نيز گوشهاي از آثار اجتماعي روزهداري به شمار ميرود. در ماه رمضان، دلها در اثر همسايگي با نور و كاستن از عوامل مادي، رنگ و بوي بيشتري از محبت به خود ميگيرد و زمينه گسترش شميم خوش مهرباني در سراسر جامعه اسلامي پديد ميآيد.
✅مرکز مشاوره مأوا✅
@moshaveremava
❓❓❓پرسش: احساس می کنم ذهن شلوغ و پرترافیکی دارم. مسائل زیادی در ذهن من هستند که مرا نگران کرده اند. لطفا کمکم کنید.
👈پاسخ توسط کارشناس مأوا (به دلیل طولانی بودن مطلب لطفا جهت مشاهده کامل جواب کارشناس مأوا به آدرس ذیل مراجعه نمایید.)
🌐 مشاهده کامل مطلب با عنوان خانه تکانی:
http://mava.iki.ac.ir/articles
✅مرکز مشاوره مأوا✅
@moshaveremava
🏴سالروز وفات امالمومنین حضرت خدیجه کبری(سلام الله علیها) تسلیت باد.
@moshaveremava
✅#معرفی_کانال_اساتید_ماوا
#حجت_الاسلام_ابراهیم_اخوی_روان_شناس_ماوا👇👇👇
#تربیتی
#خود_مدیریتی
#بخش_چهارم
✅✴️مراقبت های روانی ⬅️ مدیریت ارتباط
🧠هر ارتباط یک فایل در ذهن و روان نوجوان میگشاید و هر رابطهای، اثری از خود در وجود نوجوان میگذارد.
⭐️🤝رابطههای خوب و انرژی بخش، خودباوری نوجوان را افزایش میدهند و او را نسبت به تحقق هدفهایش مصممتر میکنند.
👥✅نوجوانی که هنر برقراری یک رابطه سالم و موفق را دارد، برای ورود موثر به جامعه از خود آمادگی و رغبت بیشتری نشان خواهد داد.
🚫به همان نسبت، رابطههایی که همراه با تحقیر شدن باشند، میتواند به کاهش عزت نفس نوجوان و شکستهای پس از آن منتهی شود.
😠نوجوان فاقد مهارتهای ارتباطی، روحیه پرخاشگرانهای مییابد و خشم ناشی از ناکامی در ارتباط با همسالان و افراد جامعه را به خانواده کشانده و با رفتار ناسازگارانه در محیط خانواده، شرایط روانی منفی را رقم میزند.
⛔️ افراط و تفریط در ارتباط هم آسیبزاست و پیامدهای مخربی برای اجرای برنامههای پیشبینی شده نوجوان دارد.
📚 از این رو، مناسب است مربیان محترم، بخشی از مهارتآموزی به متربیان را در قلمرو یک ارتباط سازنده تعریف و آن را عملیاتی نمایند.
‼️لازم است نوجوان با مدلهای ارتباطی آشنا و روش صحیح ارتباط را فراگیرد.
💐ادامه دارد...💐
💢کانال تخصصی نوجوان💢
@eakhavi
#انگیزشی
"همسر فرعون " تصميم گرفت که عوض شود
و شُد یکی از زنان والای بهشتی....
پسر نوح تصميمي براي عوض شدن نداشت...
غرق شد و شُد درس عبرتی برای آیندگان...
اولي همسر يک طغيانگر بود
و دومی پسر يک پيامبر...!!!
براي عوض شدن هيچ بهانه ای قابل قبول نيست....
اين خودت هستی که تصميم ميگيری تا عوض شوی...
@moshaveremava
🤔به نظر شما من مشکل دارم؟
✅کارشناس: استاد علی اکبر مظاهری
❓❓❓پرسش:
من در مهمانیها و دورهمیها ساکت و آرام هستم. خودم از اینکه کمتر حرف میزنم یا درباره هر چیزی حرف نمیزنم، احساس بدی ندارم؛ اما بقیه جوری رفتار میکنند که انگار اگر شلوغ نباشی یا هر روز به این و آن تلفن نزنی، دچار مشکل ارتباطی یا افسردگی هستی. علاقه دارم از نظر و راهنمایی شما استفاده کنم.
👈پاسخ:
1️⃣ کمحرفی و نپرداختن به اموری که به آدمی مربوط نمیشود، یک «فضیلت اخلاقی» است. و در هر کاری سرک کشیدن و به امور نامربوط به خود پرداختن، یک «رذیلت اخلاقی» است. شما این فضیلت را دارید و این رذیلت را ندارید. خداوند را بر این نعمت، شاکر باشید.
کسان بسیاری آرزو دارند این فضیلت را داشته باشند و این رذیلت را نداشته باشند. برخی از ایشان با خود مجاهدت میکنند که چنین باشند؛ برخیشان با کوشش و ریاضت و حتی نهادن ریگ در دهان، میتوانند اندکی از عهده خود برآیند، اما پارهای از ایشان موفق به این کار نمیشوند. اینان، نزد وجدان خود و نزد دیگران، شرمندهاند. مردمان، اینان را سبکسرانی سفیه و وراج میدانند. بسیاری از نیروهای فکری و جسمی آدمی از این طریق بههدر میرود و این خسارت بزرگی است.
بنا بر این، این صفت خویش را حفظ کنید. نیروهای عقلی و اندیشهای تان را ذخیره کنید تا آنها را در مسیر رشد خویش بهکار گیرید.
آدمیان کمسخن، مردمانی عمیق و باوقارند. ایشان، در دل و جان دیگران، بزرگاند.
بسیاری از گناهان، از راه زبان، منتشر میشود. جامعه اکنونمان را بنگرید. این حجم انبوه از غیبتها، تهمتها، بداخلاقیها، از زبان آدمیان برمیآید. درباره هرچیز سخن گفتن و در هر وادیای ورود کردن و به هر کار نامربوط به خود پرداخت، فاجعهای هولناک بهبار آورده است.
بنابراین، شما این صفت پسندیده و این خصلت خجسته تان را پاسبدارید و به آن افتخار کنید.
2️⃣ با ورزش، گردش، تفریحات سالم، آموختن مهارتهای جدید، خود را شادابتر کنید.
3️⃣ ما شما را افسرده نمیدانیم، اما اگر احتمال افسردگی در خود میدهید، با مشاوری دانا و توانا، مشاوره حضوری انجام دهید.
✅مرکز مشاوره مأوا✅
@moshaveremava
⛔️مراقب کيفيت ارتباط با همسرتان باشيد. فراموش نکنيد که همسر شما بازوي توانمند شماست؛ اگر او را تضعيف و تحقير کنيد، توجه و محبت لازم را به او نداشته باشيد و امنيت و آرامش جسمي و رواني او را تأمين نکنيد، فرزندان شما نیز تباه خواهند شد.
✅مرکز مشاوره مأوا✅
@moshaveremava
👈روانشناسان معتقدند بیشترین دلیل افسردگی ماندن و برگشت تکراری به گذشته و دلیل اضطراب و هراسها، نگرانی افراطی درباره آینده و تلاش برای پیشگیری از مشکلات احتمالی آن است. این رفت و آمد روان در دو زمانی که اکنون وجود خارجی ندارند، ما را بیمار میکند و به همین دلیل زندگی در حال و مهارتهای مرتبط با آن را سفارش میکنند.
🔹با نکاتی که مطالعه کردید، بیشتر به ارجمندی کلام امیرمومنان امام علی علیه السلام پی میبریم که فرمود:
گذشته و آینده در اختیار تو نیستند و وجود خارجی ندارند؛ پس زمان حال را دریاب و آن را مغتنم بشمار!(حُسن دل، ص 38)
✅مرکز مشاوره مأوا✅
@moshaveremava
🔹مولود رمضان
💐💐💐به مناسبت میلاد با سعادت امام حسن مجتبی(علیه السلام)
🌐مشاهده کامل مطلب:
http://mava.iki.ac.ir/articles
✅مرکز مشاوره مأوا✅
@moshaveremava
#انگیزشی
✅کسانی که به خوبی از حق خود دفاع می کنند،از اول این طور نبودند، بلکه با قرار گرفتن در موقعیت های مختلف و الگو برداری از افراد، توانستند چنین مهارتی را در خودشان ایجاد کنند.
@moshaveremava
🔹تاملی تربیتی بر شکلگیری رفتار حجاب
دختران و عفاف و حجاب؛
👈یکی از شاخصهای اصلی تربیت، فرهنگپذیری است. زمانی فرد بهنجار شناخته میشود که بتواند رفتارهای خود را هماهنگ با باورها و ارزشهای اجتماعی نموده و قانونپذیر باشد. در تربیت دختران، این شاخص جلوه مهمتری دارد. دختر مسلمان، با پذیرش فرهنگ دینی، رفتار حجاب را برگزیده و خویشتن را در پوشش مناسب با این فرهنگ مییابد. نکته مهم اینجاست که برای شکلگیری رفتار حجاب، نیازمند مقدماتی هستیم که بخش اصلی آن در دوران تربیت فرزندان دختر شکل میگیرد. به برخی از این عناصر توجه بیشتری میکنیم:
🌐مشاهد کامل مطلب:
http://mava.iki.ac.ir/articles
✅مرکز مشاوره مأوا✅
@moshaveremava
تفاوت صحبت با #دختر 👧🏻 #پسر 👦🏻
👦🏻وقتی با پسرتان صحبت میکنید، جملات واضح، روشن، منطقی و به دور ازهر توضیح اضافی و حاشیه را انتخاب کنید ،چون پسرها از توضيحات اضافي و مكالمات طولانی كلافه شده و شروع به لجبازی ميكنند.
👧🏻وقتی با دخترتان صحبت ميكنيد بيشتر با كلمات بازی كنيد و مكالمه تان را طولانی تر كنيد و از مثالهای زيادی استفاده كنيد، دختر بچه ها از صحبتهای طولانی لذت ميبرند و سرگرم میشوند.
@moshaveremava
📿 راز پیشرفت
❓ راز پیشرفت یک انسان و یک جامعه چیست؟
➕ یک نکته کلیدی درباره این راز مهم
#ارتباط با خدا
@moshaveremava
❓❓❓سوال : زمانی که بچه ام در یک بازی و یا مسابقه می بازد شدیدا عصبانی شده و همه چیز و همه کس را به باد انتقاد و ناسزا می گیرد . در این رابطه تکلیف چیست?
🌐مشاهده کامل مطلب و جواب پرسش:
http://mava.iki.ac.ir/articles
✅مرکز مشاوره مأوا✅
@moshaveremava
🔻مهم ترین عامل لجاجت نوجوان و تقویت انگیزه او در رسیدن به خواسته غیر منطقی، این است که حق انتخاب را از او بگیرید.
پس در برابر خواسته های
غیرمنطقی نوجوان خود، بی درنگ «نه»نگویید.
بلکه با سردی بگویید؛ نظری ندارید و او خود باید انتخاب کند.
او بی درنگ می فهمد که با این خواسته اش موافق نیستید؛ ولی چون با صراحت مخالفت نکردید و حق انتخاب را به او دادید، به احتمال فراوان، همان چیزی را بر می گزیند که شما خواسته اید.
@moshaveremava
#پرسش_پاسخ
❓سوال:
همسر من مرد خسیسی است؛ برای خرید هرچیزی در زندگی خیلی اعصاب مرا خرد میکند. انتظار دارد من از پول خودم برای همه چیز خرج کنم. به نظر شما آیا ذات انسان خسیس ممکنه تغییر کنه یا بهتره که کلا از این زندگی برم؟ چه راهکاری برای این مساله پیشنهاد میکنید؟
👈پاسخ کارشناس مأوا:
خساست مردان دلایل متعددی ممکن است داشته باشد ولی در بسیاری از موارد ریشه در قدرت طلبی دارد. پول یکی از ابزارهایی است که مرد با آن احساس توانمندی می کند و همسران هوشمند با تقویت این احساس، اعتماد به نفس بیشتری را برای شوهر خود خلق می کنند. مردها دوست دارند با خرج کردن برای شریک زندگی، احساس مردانه ببشتری داشته باشند.
در این میان دلایلی وجود دارند که علاقه مرد به هزینه کردن را از بین می برند:
1. قدرنشناسی زن
2. متوسل شدن زن به والدین خود برای دریافت پول
3. درآمدهای شخصی زن که به اشتراک گذاشته نمی شود
4. استفاده همسر از ادبیات دستوری در دریافت پول
5. نبرد قدرت زن با مرد
6. تکرار برچسب خساست
7. نادیده گرفتن تدبیر مرد در اقتصاد پایه زندگی و تاکید بر اقتصاد مصرفی
راه حل ساده مسئله این است که بر مواردی که مرد هزینه کرده توجه بیشتری داشته باشید و در نقش یک شریک در سرمایهگذاری برای آینده ظاهر شوید نه در نقش طلبکار. همچنین با احترام به شوهر زمینه را برای خرسندسازی خود از طرف شوهر فراهم نمایید.
✅مرکز مشاوره مأوا✅
@moshaveremava
🏴 فرا رسیدن شهادت امیرالمومنین امام علی (علیه السلام) تسلیت باد
✅مرکز مشاوره ماوا✅
@moshaveremava
✅چگونه به کودک خود نه بگوییم؟
نه را با جملات مثبت بگویید:
کودکتان را برای خرید برده اید و او مدام دامان شما را می کشد و شکلات می خواهد. شما هم به او می گویید قبل از شام نمی شود شکلات بخوری. او پاهایش را بر زمین می کوبد و شما دوباره نه می گویید. او این بار محکمتر پا می کوبد و بلندتر جیغ می زند.
تا شما به راهروی چهارم برسید او پنج بار قشقرق به راه می اندازد تا به خواسته اش برسد. شما هم یا تسلیم خواسته او می شوید تا از شر سر و صدا و آبروبریهای او در فروشگاه خلاص شوید و یا محکم بر سر حرف خودتان می ایستید و سرخ و سفید می شوید. که در هر دو حالت شرایط برای شما و کودک سخت می شود. بعضی از کودکان تنها با شنیدن کلمه نه نمی توانند علت بعضی از قوانین را بفهمند.
متخصصان روانشناسی خانواده معتقدند می توانید با این کودک به گونه مثبت حرف بزنید و به همان نتیجه برسید. مثلا به جای اینکه بگویید قبل از شام نمی توانی شکلات بخوری می توانید به او بگویید بله تو اجازه داری شکلاتت را بعد از شام بخوری.
@moshaveremava