🌺 درس اخلاق آیت الله خوشوقت
📖 انسان سه دشمن دارد که نمیگذارند #تقوا را مراعات کند:
☑️ اول، خودمان هستیم؛ نفس امّارهی ما به آزادی در عمل عادت کرده و حاضر نیست خودش را به #واجب و #حرام محدود کند.
☑️ دوم، شیاطین جنّی هستند که قسم خوردهاند انسانها را با دعوت به #گناه و کفر گمراه کنند.
☑️ سوم، انسانهای شیطان صفت. منظور از شیاطین، همیشه شیاطین جنّی نیست که از نژاد جن هستند و رئیسشان قسم خورد: «لَاُغْوِيَنهُّمْ أجْمَعِينَ إِلَّا عِبَادَكَ». این شیطان جنّی است. اما انسانهایی هم هستند که عملاً، اخلاقاً و عقیدتاً به حرف شیطان گوش دادند و مثل شیطان شدند. آنها هم مردم را به کفر، فسق و فساد دعوت میکنند.
این سه دشمن نمیگذارند ما به حرف خدا گوش دهیم. لذا خدا موقعی که گفت: «بگو: إِيَّاكَ نَعْبُدُ»، در کنار آن گفت: «بگو: وَ إِيَّاكَ نَسْتَعِين»؛ یعنی از تو هم کمک میخواهم. بدون کمک خواستن از خدا مشکل است با این سه دشمن مبارزه کنیم؛ لذا هر وقت خواستیم #تقوا را مراعات کنیم و بگوییم: «إِيَّاكَ نَعْبُدُ»، باید «إِيَّاكَ نَسْتَعِين» هم در کنار آن باشد. یعنی خدایا از تو کمک میخواهم که به حرف شیطان بیرونی گوش ندهم؛ به حرف شیاطین انسی گوش ندهم؛ و به حرف نفس امّاره هم گوش ندهم؛ بلکه فقط به حرف تو گوش بدهم. باید از خدا کمک خواست و خدا هم وعدهی کمک داده است.
📣 توضیح: تقوا یعنی انجام واجبات و ترک حرامها
📚 منیع: آثار بندگی (آیت الله عزیز خوشوقت)
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (۷)
🌺 ابو بصير درباره آيه «خود و خانواده خود را از آتش جهنم حفظ کنید» از امام صادق (ع) پرسيد: چگونه خانواده را بايد از آتش جهنم حفظ کرد؟
امام فرمود : آنها را به انجام #واجباتی که خدا فرمان داده، امر می کنی و از آنچه خدا #حرام کرده، نهیشان مى كنى. اگر از تو اطاعت كردند، آنان را از آتش جهنم حفظ كرده اى و اگر از تو نافرماني كردند، تو وظيفه ات را انجام داده اى.
✍️ شرح: امر به معروف یعنی امر به #واجبات، نهی از منکر یعنی نهی از #گناهان
📖 الإمامُ الصّادقُ عليه السلامـ في قولِهِ تَعالى :«قُوا أنفُسَكُمْ و أهليكُمْ نارا»لَمّا سَألَهُ أبو بَصيرٍ عَن وِقايَةِ الأهلِ ـ: تأمُرُهُم بِما أمَرَهُمُ اللّهُ ، و تَنهاهُم عَمّا نَهاهُمُ اللّهُ عَنهُ ، فإن أطاعُوكَ كُنتَ قَد وَقَيتَهُم ، و إن عَصَوكَ فكُنتَ قَد قَضَيتَ ما عَلَيكَ .
📚 میزان الحکمه، ح 12834
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
📖 پای درس امام حسین (ع) ... (91)
✅ قبرستان، محل عبرت
🌹 امام حسین (ع) چون قبرها را می دید، می فرمود: «قبرها چه ظاهرِ زیبایی دارند و در درونشان چه مصیبتهایی است! بندگان خدا! شما را به خدا سرگرِم دنیا نشوید که قبر، خانه عمل است. عمل کنید و غفلت نورزید و بخوانید:
ای که به دنیا سرگرم گشته
و آرزوهای طولانی، او را فریفته!
مرگ، ناگهان می آید
قبر، صندوق عمل است».
✍️ شرح: عمل برای آخرت یعنی انجام #واجبات و ترک #محرمات. یعنی رعایت حق الناس و حق الله.
📖 قیلَ:کانَ الحُسَینُ علیه السلام إذا رَأَی القُبورَ قالَ:ما أحسَنَ ظَواهِرَها،و إنَّمَا الدَّواهی (4)فی بُطونِها،فَاللّهَ اللّهَ عِبادَ اللّهِ!لا تَشتَغِلوا بِالدُّنیا،فَإِنَّ القَبرَ بَیتُ العَمَلِ،فَاعمَلوا و لا تَغفُلوا،و أنشِدوا:
یا مَن بِدُنیاهُ اشتَغَلَ و غَرَّهُ طولُ الأَمَل
المَوتُ یَأتی بَغتَةً وَ القَبرُ صُندوقُ العَمَل
📚 حکمت نامه امام حسین، ج 1 ص 133
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
🌺 کلید حل تمام مشکلات؟
پروردگار متعال برای دعوت و گرایش دادن انسانها به مراعات #تقوا در آیات مختلف، اسلوبهای متفاوتی را به کار برده است؛ مثلاً دیده که بعضی از مسائل در نظر مردم، خیلی سخت و مشکل است. از این استفاده کرده و وعده داده که اگر #تقوا را مراعات کنید، من این مشکل را برای شما حل می کنم؛ مثلاً یکی از مصیبتهای خطرناک جوامع بشری در گذشته، مسألهی قحطی بود. وقتی یک سال، دو سال، سه سال باران نمی آمد، قحطی می شد و مردم از گرسنگی می مردند. قحطی عامل خطر و عامل مرگآوری بود که همه از آن می ترسیدند.
در آن زمانها وسایل نقلیه مثل امروز نبود که از اقصی نقاط زمین گندم بیاورند. چون امکان آوردن نبود، مردم می مردند. لذا مردم از قحطی و بالنتیجه از نیامدن باران و خشکسالی، سخت می ترسیدند. خدا آیهای نازل فرمود که: «اگر شما #تقوای مرا مراعات کنید، من کاری می کنم که باران به موقع و به اندازه از آسمان ببارد و زمین، بذرها را رشد دهد و تربیت کند و ارزاق عمومی انسانها و حیوانات و نباتات به وفور در روی زمین پیدا شود.
اما شرطش این است که انسانها #تقوا را مراعات کنند. فرمود: «وَ لَوْ أنَّ أهْلَ الْقُرَى آمَنُوا وَ ا#تقوا لَفَتَحْنَا عَلَيْهِمْ بَرَكَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَ الْأرْضِ»: اگر مردمی که در روستاها و شهرها زندگی می کردند، #تقوا را مراعات می کردند، منِ خدا به اندازه و به وقت، از بالا باران نازل می کردم و زمین بذرها را سبز می کرد و برکات برای مردم، حیوانات و نباتات به وفور روی زمین پیدا می شد. اما شرط این نعمت، مراعات #تقواست.
ما هنوز یک روستا یا یک شهر ندیدهایم که در برابر فرمان خدا کاملاً #تقوا را مراعات کنند تا ببینیم خدای متعال به این عهد و پیمانش وفا می کند یا نه! چون این شرط، تحقق پیدا نکرده است، ما هنوز ندیدهایم. اما خدا این گونه بیان می کند: «اگر شما #تقوا را مراعات کنید، حتماً منِ خدا کاری می کنم که قحطی پیش نیاید.»
پروردگار متعال برای دعوت مردم به #تقوا، اعلام کرده است که #تقوای شما حتی در جنگ هم مفید و مؤثر خواهد شد. فرمود: «إِنْ تَصْبِرُوا وَ تَتقوا لاَ يَضُرُّكُمْ كَيْدُهُمْ شَيْئاً»: اگر شما در زندگی #تقوا را مراعات کنید، کید، مکر و توطئهی دشمنان، هیچ لطمه و ضرری به شما نخواهد زد. این وعدهی خداست و شرطش #تقواست.
بنابراین پروردگار متعال برای دعوت مردم به مراعات #تقوا چنین آثار مادی و معنوی را برای #تقوا بیان کرده است. در آیهای دیگر فرمود: «وَ مَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً»: کسانی که در زندگی #تقوا را مستمرّا مراعات می کنند، پروردگار متعال در تنگناها و مضائق زندگی برایشان راهِ برونرفت را فراهم می کند و آنها به بن بست نمی رسند. این وعدهی خداست.
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ اساس سبک زندگی ارائه شده توسط هارون (ع) در زمان غیبت کوتاه موسی (ع) چه بود؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
هارون پيش از آنکه موسی از غیبت چهل روزه برگردد، به مردم گفته بود: اى مردم! شما با مجسمه گوساله سامری امتحان می شوید. ارباب و فرمانده شما فقط خداى رحمان است و من پیامبر او هستم. پس از من #تبعیت كنيد و #مطيع فرمانم باشيد!
✍️ شرح: #تبعیت از هارون (ع) و #اطاعت از فرمان او یعنی انجام دستورات #واجب و #حرام رهبر جامعه اسلامی در دوره غیبت. این، سبک زندگی هارون (ع) برای قومش در زمان غیبت موسی (ع) بود.
📖 و لَقَدْ قالَ لَهُمْ هارُونُ مِنْ قَبْلُ يا قَوْمِ إِنَّما فُتِنْتُمْ بِهِ وَ إِنَّ رَبَّكُمُ الرَّحْمنُ فَاتَّبِعُوني وَ أَطيعُوا أَمْري (طه، 90)
آیه شماره 131
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ امر به معروف و نهی از منکر، چرا و چگونه؟ (8)
🌺 امام على (ع):
هدف نهایی دین این است که امر به معروف و نهی از منکر شود و حدود واجب و حرام الهی اجرا گردد.
✍️ شرح: امر به معروف یعنی امر به #واجبات، نهی از منکر یعنی نهی از #گناهان
📖 غايَةُ الدِّينِ الأمرُ بِالمَعروفِ ، و النَّهيُ عَنِ المُنكَرِ ، و إقامَةُ الحُدودِ
📚 میزان الحکمه، ۱۲۸۰۸
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
✅ با چه سیاستی می توان از دست طواغیت و مستکبران عالم راحت شد؟
🌷 امام خامنه ای:
هرچه ما به سمت توحيد و #عبوديت للّه پيش برويم، شرّ طواغيت و أنداد اللّه از سر ما بيشتر كم خواهد شد. ملت مسلمان ايران به همان اندازه اى كه در خطّ توحيد پيش رفته است، امروز از زبان درازى و دست درازىِ امريكا و غير آمريكا از مستكبران عالم، راحت است؛ از بكن نكنِ آن ها آزاد است. اين، خاصيت توحيد و خاصيت #عبوديت للّه است. بنده ى خدا كه شُديد، بندگى خدا با بندگى ديگران و نوكرى ديگران نمى سازد. (21/ 04/ 1377)
✍️ توضیح: #عبودیت خدا یعنی خدا را مولا، و خود را عبد او بدانیم و از دستورات #واجب و #حرامش اطاعت کنیم مثل اطاعت یک عبد از مولایش
پند 292
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen
🌷 داستان کوتاه (43)
📖 پای درس امام حسین (ع) ... (92)
✅ چرا بیعت با یزید برای امام حسین (ع) حرام بود؟
🌹 مروان حَکم، امام حسین (ع) را به بیعت با یزید فرمان داد و به امام گفت: بیعت با یزید برای دین و دنیای تو بهتر است.
امام به او فرمود: «إنّا للّه و إنّا إلیه راجعون. حال که امّت بر فرمان روایی چون یزید گرفتار شده، باید فاتحه اسلام را خواند. شنیدم که جدّم پیامبر خدا می فرمود: خلافت بر خاندان ابو سفیان،حرام است».
📖 عن الإمام الحسین علیه السلام فی جَوابِهِ لِمَروانَ حینَ قالَ لَهُ:إنّی آمُرُکَ بِبَیعَةِ یَزیدَ بنِ مُعاوِیَةَ،فَإِنَّهُ خَیرٌ لَکَ فی دینِکَ و دُنیاکَ:إنّا للّهِ ِ و إنّا إلَیهِ راجِعونَ،و عَلَی الإِسلامِ السَّلامُ إذ قَد بُلِیَتِ الاُمَّةُ بِراعٍ مِثلِ یَزیدَ،و لَقَد سَمِعتُ جَدّی رَسولَ اللّهِ صلی الله علیه و آله یَقولُ:«الخِلافَةُ مُحَرَّمَةٌ عَلی آلِ أبی سُفیانَ».
📚 حکمت نامه امام حسین ، ج 1 ص 161
📱 کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
🌷 داستان کوتاه (44)
🔹 بای درس امام حسین ... (۹۳)
✅ دعای درس آموز امام حسین (ع):
🌹 کسی دید که امام حسین علیه السلام گِرد کعبه طواف کرد. سپس به مقام ابراهیم علیه السلام رفت و نماز خواند. پس از آن، صورتش را بر مقام نهاد و گریست و خطاب به خدا گفت: «عبد کوچکت بر درگاهت ایستاده است. گدایت بر درگاهت ایستاده است. بینوایت بر درگاهت ایستاده است».
این را بارها تکرار کرد و باز گشت.
📖 رؤِیَ الحُسَینُ بنُ عَلِیٍّ علیه السلام یَطوفُ بِالبَیتِ،ثُمَّ صارَ إلَی المَقامِ (2)فَصَلّی،ثُمَّ وَضَعَ خَدَّهُ عَلَی المَقامِ فَجَعَلَ یَبکی و یَقولُ:
«عُبَیدُکَ بِبابِکَ،سائِلُکَ بِبابِکَ،مِسکینُکَ بِبابِکَ»
یُرَدِّدُ ذلِکَ مِرارا.ثُمَّ انصَرَفَ.
📚 حکمت نامه امام حسین ، ج 1 ص 495
📱 کانال سبک زندگی متقین:
https://eitaa.com/mottagheen
✅ درس اخلاق آیت الله خوشوقت
🌺 فرق تقوای امروز با تقوای زمان قدیم؟
📖 اصولاً ابتدا باید توجه داشت که #تقوا یعنی چه؟ آیا درجات دارد یا ندارد؟ آیا در زمانهای مختلف فرق میکند یا نمیکند؟
وقتی اسلام نازل شد و کتاب آسمانی ما قرآن کریم، آیات #تقوا را به این صورت نازل کرد که: «يَا أيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ا#تقوا اللَّهَ»، کسانی که خدا را قبول دارند، باید به حرفش گوش بدهند. سپس حرف خدا و دستورالعمل پروردگار متعال به تدریج نازل شد که: «نماز بخوان! دروغ نگو! حج برو! ظلم نکن!» تمام اینها دستور العمل پروردگار متعال بود که به تدریج نازل شد و #تقوا ایجاب کرد که ما به اینها عمل کنیم. نماز بخوانیم؛ روزه بگیریم؛ دروغ نگوییم؛ ظلم نکنیم؛ تمام اینها عمل کردن به آیاتی بود که دربارهی #تقوا نازل میشد.
#تقوا یعنی خود نگهداری از مخالفت فرمان خدا؛ یعنی وقتی خدا میگوید «نماز بخوان!» خودمان را از مخالفت فرمان او حفظ کنیم و نماز بخوانیم. وقتی میگوید «دروغ نگو!» خودمان را از مخالفت فرمان او حفظ کنیم و دروغ نگوییم. به این، #تقوا میگویند. اینکه خودمان را حفظ کنیم و مخالف فرمان خدا را انجام ندهیم و فرمان خدا هر دعوتی که میکند، ما هم لبیک بگوییم. به این #تقوا میگویند.
هزار سال قبل، #تقوا این بود که نماز بخوانیم، حالا هم همان است که باید نماز بخوانیم. هزار سال قبل، #تقوا این بود که در ماه رمضان روزه بگیریم، حالا هم همان است که باید روزه بگیریم. هزار سال قبل دروغ گفتن #حرام بود، حالا هم #حرام است. هزار سال قبل نمّامی، دو به هم زنی، ایجاد فساد بین دو نفر، بین دو خانواده، بین دو قبیله #حرام بود؛ امروز هم #حرام است. در آن زمان ظلم و ستم و حقکشی #حرام بود، امروز هم #حرام است. در آن زمان اهل #تقوا اینها را مراعات میکردند، امروز هم باید مراعات کنند.
اینها هیچ ربطی به رشد علم و ترقّی و این حرفها ندارد و سرِ جای خود هست. الآن میشود انسان ظلم کند و آن زمان هم میشد. در آن زمان هم گفتند «ظلم نکن!» حالا هم گفتهاند «ظلم نکن!» منتهی حالا وسائل ظلم گستردهتر شده است. ظالمان در آن طرف دنیا مینشینند و تمام ثروت این طرف دنیا را میبرند و کسی هم نمیبیند. در آن زمان نمیتوانستند این گونه دزدی و غارت کنند. اینها انواع و اقسام ظلم است. در آن زمان #حرام بود، حالا هم #حرام است. در آن زمان باید دروغ نمیگفتیم و حالا هم باید دروغ نگوییم.
📚 آثار بندگی، آیت الله عزیز خوشوقت
📱 آدرس کانال سبک زندگی متقین:
@mottagheen
✅ حضرت ابراهیم (ع) شرط راهنمایی به صراط مستقیم را چه چیز می دانست؟
🌷 سخن خدا در قرآن:
ابراهیم به پدرش گفت: پدرم! از جانب خدا به من علمی رسیده که به تو نرسیده است؛ پس از من #تبعیت كن تا با آن، تو را به صراط مستقیم راهنمايى كنم.
✍️ شرح: #تبعیت از ابراهیم (ع) یعنی #اطاعت از دستورات #واجب و #حرام پیامبر خدا. این، شرط هدایت به صراط مستقیم است.
📖 يا أَبَتِ إِنِّي قَدْ جاءَني مِنَ الْعِلْمِ ما لَمْ يَأْتِكَ فَاتَّبِعْني أَهْدِكَ صِراطاً سَوِيًّا (43 مریم)
آیه شماره 132
📱کانال سبک زندگی متقین
@mottagheen
✅ خدا چرا انسان را آفریده؟ چرا انسان را آزاد آفریده؟
🌷 امام خامنه ای:
بشر خصوصيتش اين است كه مجموعه ى انگيزه ها و غرايز متضادّى است و مكلّف است كه در خلال اين انگيزه هاى گوناگون، راه كمال را بپيمايد. به او آزادى داده شده، به خاطر پيمودن راه كمال. همين آزادى با اين ارزش، براى تكامل است؛ كما اينكه خود حيات انسان براى تكامل است: «و ما خلقت الجنّ و الانس الّا ليعبدون». خداوند جنّ و انس را آفريده، براى رسيدن به مرتبه ى #عبوديت او كه مرتبه ى بسيار والايى است. آزادى هم مثل حقِّ حيات است؛ مقدمه اى براى #عبوديت. (12/ 06/ 1377)
✍️ توضیح: #عبودیت خدا یعنی خدا را مولا، و خود را عبد او بدانیم و از دستورات #واجب و #حرامش اطاعت کنیم مثل اطاعت یک عبد از مولایش
پند 293
📱 کانال سبک زندگی #متقین:
@mottagheen