#شرح_حکمت ۳۶
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام فرمودند:
✨ مَنْ أَطَالَ الْأَمَلَ، أَسَاءَ الْعَمَلَ
💠 كسى كه آرزوهايش طولانى است كردارش نيز ناپسند است.
✍ بدون شک آرزوها انگیزه حرکت انسان براى هرگونه فعالیت است؛ ولى هرگاه آرزو از حد اعتدال خارج شود و انسان به سراغ امور دست نیافتنى و یا غیر ضرروى و خارج از حد نیاز برود، طبیعى است که باید تمام تلاش و کوشش خود را براى رسیدن به آن بگذارد و همه چیز جز آن را فراموش کند و شب و روز به دنبال آن بدود.
🔹 چنین کسى از یک سو آخرت را به کلى به دست فراموشى مىسپارد و از سوى دیگر براى رسیدن به هدف خود هر وسیله اى را مباح مىشمرد و از سوى سوم در مقابل هر کس خضوع ذلیلانه مىکند و سرانجام گرفتار «سوء العمل» مىشود که امام در جمله حکمت آمیز بالا به آن اشاره فرمود.
🔹 در حالى که اگر دامنه آرزو را کوتاه مىکرد و به آنچه مورد نیازش بود قناعت مىنمود، وقت کافى براى رسیدن به وظایف الهى و اندوختن ذخیره هاى آخرت پیدا مىکرد و از آلوده شدن به حرام در امان مىماند و عزت و کرامت خود را بر باد نمىداد.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠 چه زیانبار است مشقتی که درپی آن عذاب باشد،وچه سودمند است آسودگی همراه با ایمنی از عذاب خدا .
📚 #حکمت_37
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۳۷
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام:
✨ هنگامى كه به شام مىرفت، دهقانان شهر انبار به ديدارش آمدند. از اسبها پياده شدند و پيشاپيش او دويدند. پرسيد: اين چه كار است كه مىكنيد؟ گفتند كه اين عادت ماست در بزرگداشت فرمانروايانمان. امام (ع) فرمود: اين كارى است كه اميرانتان از آن سود نبردند و شما خود را در زندگى خود به مشقت مىافكنيد و در آخرت به بدبختى گرفتار مىآييد. چه زيانبار است مشقتى كه در پى آن عذاب باشد و چه سودمند است آسودگى همراه با ايمنى از عذاب خدا.
✍ اسلام که به انسانها شخصیت داده و آدمى را مسجود فرشتگان و اشرف مخلوقات مىداند و جهان را مسخر او مىشمرد، اجازه نمىدهد افراد با ایمان براى بزرگداشت امرا تن به کارهاى ذلیلانه بدهند و امام (ع) به سه دلیل آنان را بر حذر داشت:
1⃣ اُمرا هیچ گونه نفع عاقلانهاى از این کار نمىبرند، بلکه ممکن است باعث غرور و کبر آنها شود و شخصیت خود را گم کنند.
2⃣ زحمت فوق العادهاى بر دوش تودههاى مردم مىافتد و گاه ممکن است در چنین شرایطى افرادى ضعیف زیر دست و پا بمانند.
3⃣ این عمل ناصالح مایه گرفتارى در آخرت مىشود، زیرا نوعى شرک محسوب مىشود.
✔️ باید توجه داشت که هدف از این سخنان این نیست که مردم، بزرگان را احترام نکنند، بلکه منظور این است که احتراماتى که نسبت به شاهان و مانند آنها داشتند و نشانه ذلت و بدبختى احترام کنندگان بوده و مایه غرور و نخوت احترام شوندگان ترک شود.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠 ای فرزند، از من چهار و چهار چيز را به خاطر بسپار كه چون كارهايت را به آنها به انجام رسانى، هرگز زيانى به تو نرسد:
🔸برترين بى نيازيها عقل است
🔸و بزرگترين بينواييها حماقت است
🔸و ترسناكترين ترسها خودپسندى است
🔸و گراميترين حسب و نسب، خلق نيكوست.
📚 #حکمت_38
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۳۸
قسمت 1⃣
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام:
✨ ای فرزند، از من چهار و چهار چيز را به خاطر بسپار كه چون كارهايت را به آنها به انجام رسانى، هرگز زيانى به تو نرسد:
برترين بى نيازيها عقل است و بزرگترين بينواييها حماقت است و ترسناكترين ترسها خودپسندى است و گراميترين حسب و نسب، خلق نيكوست.
✍ برترین بینیازی ها عقل است؛ از نظر معنوى عقل، انسان را به سوى خدا و اعتقاد صحیح و فضایل اخلاقى و اعمال صالحه دعوت مى کند، زیرا عواقب شوم رذایل اخلاقى را به خوبى درک مىکند
در امور مادى هم با حسن تدبیر و همکارى صحیح با دیگران و تشخیص دوست و دشمن و درک فرصت ها و استفاده صحیح از نیروى دیگران به فواید و برکات مادى مى رساند، بنابراین سرمایه پیروزى در دنیا و آخرت عقل است.
🔹 بررگترین فقر حماقت است؛ زیرا آدم احمق هم آخرت خود را به باد میدهد و هم دنیایش را. او منافع زودگذر را بر سعادت جاویدانش مقدم میدارد و لذت ناپایدار را بر سعادت پایدار.
🔹 ترسناکترین ترسها خودپسندی است؛ به یقین، افراد خودبزرگ بین دوستان خود را به زودى از دست مىدهند، زیرا مردم حاضر نیستند زیر بار چنین افراد خودبین و خودخواهى بروند و به این ترتیب در زندگى تنهاى تنها مى مانند.
🔹 برترین حسب و نسب اخلاق نیک است؛ منظور امام این است که بالاترین شرافت ذاتى و اکتسابى از پدران و اجداد دارا بودن حسن خلق است، زیرا بیش از هر چیز جاذبه دارد و قلوب را متوجه انسان مىکند و شرافتهاى دیگر تا این حد توان ندارند.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠 ای فرزند:
🔸بپرهیز ازدوستی بااحمق زیرا احمق خواهد که به تو سود رساند ولی زیان می رساند.
🔸وبپرهیز ازدوستی بابخیل،که اوچیزی راکه بسیار به آن نیازمندهستی از تو دریغ می دارد.
🔸وبپرهیز ازدوستی باتبهکار که تورابه اندک چیزی می فروشد.
🔸وبپرهیز از دوستی بادروغگوکه او چون سراب است،دور را نزدیک ونزدیک را دور می نمایاند.
📚 #حکمت_38
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۳۸
قسمت 2⃣
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام فرمودند:
✨ اى فرزند، بپرهيز از دوستى با احمق، زيرا احمق خواهد كه به تو سود رساند، ولى زيان مىرساند و بپرهيز از دوستى با بخيل كه او چيزى را كه بسيار به آن نيازمند هستى از تو دريغ مىدارد و بپرهيز از دوستى با تبهكار كه تو را به اندك چيزى مىفروشد. و بپرهيز از دوستى دروغگو، كه او چون سراب است، دور را نزديك نشان مىدهد و نزديك را دور مىنماياند.
✍ دوستى افراد با یکدیگر سرنوشت آنها را به هم پیوند مىزند و هر یک در زندگى دیگرى تأثیر مى گذارند.
🔹 انسان احمق، بر اثر نادانى گرفتار اشتباهات بزرگ مى شود؛ خوب را بد و بد را خوب مىپندارد. به همین دلیل گاه با اصرار، دوست خود را وادار به انجام کارى مىکند که عاقبت دردناکى دارد و به عکس از کارى باز مىدارد که سرانجامش بسیار قرین موفقیت و سعادت است.
🔹 دوستان گاه به یکدیگر نیازمند مى شوند و حتى گاهى به قدرى نیاز شدید است که سرنوشت انسان را رقم مى زند و اگر دوست، بخیل باشد در چنین حالتى نیز انسان را رها مى سازد. اما اگر خودش نیازمند شود انتظار هرگونه کمک را دارد.
🔹 افراد فاجر و تبهکار پیوسته به دنبال هوا و هوس خویش اند؛ نه وجدان بیدارى دارند و نه شخصیت و شرف و نه دین و ایمان درستى. به همین دلیل هر زمان هوا و هوس آنها اقتضا کند به دنبال آن مىروند و دوستان خود را به اندک چیزى مىفروشند.
🔹 دوستی با انسان دروغگو بسیار خطرناک است. گاه عوامل پیروزى براى رسیدن به یک هدف فراهم مىشود؛ اما او با دروغ هایش رسیدن به آن را غیر ممکن و محال مىشمرد و فرصتها از این طریق از دست مىرود و گاه به عکس.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠 هرگاه كارهاى مستحب اگر به واجبات زيان برساند موجب قرب به خدا نمى شود.
📚 #حکمت_39
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۳۹
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام فرمودند:
✨ لاَ قُرْبَةَ بِالنَّوَافِلِ إِذَا أَضَرَّتْ بِالْفَرَائِضِ
💠 كارهاى مستحب اگر به واجبات زيان برساند موجب قرب به خدا نمى شود
✍ هرگاه كارهاى مستحب ضررى به واجبات بزند ارزش آن كاسته مى شود و ثواب آن كم مى گردد، مثل اين كه كسى از سر شب تا بعد از نيمه شب مشغول عزادارى باشد ولى خواب بماند و نماز صبح او قضا شود. همه مى گويند آن مستحبى كه به اين فريضه لطمه زد كم ارزش است
🔹دليل آن هم روشن است، فرائض و واجبات مصالحى دارد كه اگر ترك شود به انسان لطمه جدّى مى زند
در حالى كه مستحبّات چنين نيست و به اين مى ماند كه كسى داروى اصلى درد خود را رها كرده و به داروهاى اضافى و غير ضرورى بپردازد.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠 زبان عاقل پشت قلب او قرار دارد درحالیکه قلب احمق پشت زبان اوست.
📚 #حکمت_40
@nahjol_balagheh_1