#نهج_البلاغه
💠 اگر به اين شمشيرم بر بينى مؤمن زنم كه با من دشمن شود، دشمن نشود و اگر همه جهان را به كام منافق ريزم كه با من دوست گردد، دوست نگردد. و اين، از آن روست، كه حكم خداى بر زبان پيامبر امّى (ص) گذشت كه فرمود: يا على، مؤمن تو را دشمن نشود و منافق دوست نگردد.
📚 #حکمت_45
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۴۵
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام فرمودند:
✨ اگر به اين شمشيرم بر بينى مؤمن زنم كه با من دشمن شود، دشمن نشود و اگر همه جهان را به كام منافق ريزم كه با من دوست گردد، دوست نگردد. و اين، از آن روست، كه حكم خداى بر زبان پيامبر امّى (ص) گذشت كه فرمود: يا على، مؤمن تو را دشمن نشود و منافق دوست نگردد.
✍ براى این است که مؤمن مىداند به یقین در آن مصلحتى بوده و نیز اینکه مىفرماید: «اگر همه جهان را به کام منافق ریزم با من دوست نگردد» مفهومش این است که منافقان به قدرى تعصب و کینه و عداوت دارند که تمام دنیا را هم اگر به آنها بدهند دست از راه و روش زشت و انحرافى خود بر نمى دارند.
🔹 از این حدیث شریف استفاده مىشود که وجود مبارک امیرمؤمنان(ع)، معیار سنجش مؤمن و منافق بود. مؤمنان که صفات خود را پرتوى از صفات آن بزرگوار مىدیدند به مناسبت تجانس روحى و اعتقادى و اخلاقى به آن حضرت عشق مىورزیدند
🔹 و منافقان که صفات و اعتقاد خود را در تضاد با صفات و معارف اعتقادى على(ع)مشاهده مىکردند بغض و کینه او را در دل مى پروراندند.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠 گناهى كه تو را پشيمان كند بهتر از كار نيكى است كه تو را به خود پسندى وا دارد
📚 #حکمت_46
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۴۶
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام فرمودند:
✨گناهى كه تو را پشيمان كند بهتر از كار نيكى است كه تو را به خود پسندى وا دارد
✍دلیل آن روشن است، زیرا انسان معصیت کارى که از عمل زشت خود ناراحت مى شود به سوى پشیمانى و توبه و جبران آن گام بر مى دارد حال آنکه آن کس که از کار نیک خود مغرور مى گردد گامى به سوى ریاکارى بر مى دارد.
🔹توبه آثار شوم آن معصیت را مى شوید در حالى که غرور عُجب و ریا از کارهاى نیک، انسان را به پرتگاه گناهان کبیره مى کشاند
✨═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠 مقام ومرتبت هرکس به قدر همّت اوست و صدق اوبه قدر جوانمردی اوست وشجاعتش به قدر حمیّت اوست وعفّت او به قدر غیرت اوست.
📚 #حکمت_47
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۴۷
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام فرمودند:
✨ مقام و مرتبت هركس به قدر همت اوست و صدق او به قدر جوانمردى اوست و شجاعتش به قدر حميّت اوست و عفّت او به قدر غيرت اوست.
✍ منظور از همت تصمیماتى است که انسان براى انجام کارهاى مهم مى گیرد و به دنبال آن تلاش مى کند. هر اندازه این تصمیمات والاتر و این تلاش ها گسترده باشد همت انسان بلندتر است.
🔹 صداقتِ هر کس به اندازه شخصیت اوست؛انسان با شخصیت، دروغ گفتن را به ننگ میداند. به علاوه، چدروغ بعد از مدتى فاش مىگردد؛ انسان با شخصیت حاضر نمىشود کارى انجام دهد که در آینده آبروى او را ببرد.
🔹 شجاعت هر کس به اندازه بىاعتنایى او (به ارزش هاى مادى) است؛ روشن است وابستگى هاى انسان به مقام و مال و شهوات دنیا از شجاعت او مىکاهد و او را به اسارت مى کشاند؛ اما هنگامى که خود را از این امور آزاد سازد، با شجاعت حرف خود را مى زند و راه خود را مىپیماید و در برابر کسى ذلیلانه سر تعظیم فرو نمىآورد و با توکل بر خدا در برابر حوادث سخت مىایستد.
🔹 عفت هر کس به اندازه غیرت اوست؛ بدیهى است کسى که نسبت به نوامیس خود غیرت دارد هرگز حاضر نمىشود به نوامیس دیگران چشم خیانت بدوزد، بنابراین هر اندازه غیرت انسان بیشتر باشد عفت او هم بیشتر خواهد بود.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠پيروزى به دورانديشى است و دورانديشى به جولان انديشه و انديشه به نگاه داشتن اسرار است.
📚 #حکمت_48
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۴۸
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام فرمودند:
✨پيروزى به دورانديشى است و دورانديشى به جولان انديشه و انديشه به نگاه داشتن اسرار است.
✍امام(علیه السلام) در این گفتار حکیمانه و پرمایه در سه جمله کوتاه رمز پیروزى را در کارها بیان مى کند.
🔹 نخست مى فرماید: «پیروزى در گرو تدبیر است»
تدبیر که به معنای دور اندیشی است ، یکى از مهم ترین عوامل پیروزى است، زیرا افراد سطحى نگر که گرفتار روزمرّگى هستند در برابر حوادث پیش بینى نشده به زودى به زانو در مى آیند و رشته کار از دستشان بیرون مى رود و شکست مى خورند
🔹سپس امام(علیه السلام) در جمله دوم مى فرماید: «و دوراندیشى به جولان اندیشه است»
منظور از جولان دادن فکر این است که انسان همچون اسب سوارى که در تمام اطراف میدان نبرد، قبل از شروع گردش مى کند تا از نقاط ضعف و قوت با خبر شود، باید در مسائل مهم نیز چنین کند و تمام جوانب یک مسئله را از خوب و بد بدون اغماض بررسى کند تا بتواند تصمیم صحیح بگیرد.
🔹 سومین و آخرین جمله حکمت آمیز فوق مى فرماید: «واندیشه به نگاه دارى اسرار است»
گفتنى است که انسان گاهى سر خود را براى دوست مطمئنى بیان مى کند غافل از آنکه آن دوست نیز ممکن است دوست مطمئن دیگرى داشته باشد و سومى نیز به همین صورت، ناگاه متوجه مى شود که اسرارش همه جا بر سر زبان هاست
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠از تعرض كريمان، چون گرسنه شوند و از تعرض فرومايگان، چون سير شوند، حذر كنيد.
📚 #حکمت_49
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۴۹
❣ اميرالمؤمنين علی علیهالسلام فرمودند:
✨ از تعرض كريمان، چون گرسنه شوند و از تعرض فرومايگان، چون سیر شوند حذر کنید
✍ امام(عليه السلام) در اين كلام حكمت آميزش به يكى از تفاوت هاى ميان افراد با شخصيت و بزرگوار و افراد پست و بى ارزش اشاره مى كند و مى فرمايد: بترسيد از حمله افراد با شخصيت به هنگام نياز و گرسنگى و از حمله افراد پست به هنگام سيرى
🔹 گرسنگى كنايه از هرگونه نياز و يا تحت فشار و ظلم واقع شدن است بدين ترتيب معناى جمله چنين مى شود: افراد بزرگوار و با شخصيت تنها هنگامى دست به حمله مى زنند كه به آنها ستم شود و يا نياز مبرم براى ادامه حيات پيدا كنند كه در اين صورت براى گرفتن حق خود و دفاع در مقابل ظالمان غيرت آنها به جوش مى آيد و حمله جانانه اى مى كنند
🔹 ولى لئيمان هنگامى كه به نوايى برسند و بر مراد خويش سوار گردند طغيان مى كنند و افراد بى گناه را مورد حمله قرار مى دهند همچون حيوانات درنده اى كه پس از سيرى، مست مى شوند.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠 دل های انسان ها وحشی ورمنده است، هرکس باآنهاانس گیرد،روبه سوی اومی کنند.
📚 #حکمت_50
@nahjol_balagheh_1