#شرح_حکمت ۹۶
⭕️قسمت دوم
❣امیر المومنین _علیه السلام _در ادامه می فرماید :
✨ثُمَّ قَالَ: إِنَّ وَلِيَّ مُحَمَّد مَنْ أَطَاعَ اللَّهَ وَإِنْ بَعُدَتْ لُحْمَتُهُ، وَإِنَّ عَدُوَّ مُحَمَّد مَنْ عَصَى اللَّهَ وَإِنْ قَرُبَتْ قَرَابَتُهُ✨
💠به یقین دوست محمد صلی الله علیه كسى است كه خدا را اطاعت كند، هرچند پيوند نسبى اش دور باشد و دشمن محمدصلى الله عليه وآله كسى است كه خدا را نافرمانى كند هرچند قرابت او نزديك باشد.
✍نكته معيار ارزش در اسلام و قرآن در نظام ارزشى جاهلى عرب رابطه هاى نسبى و قبيله اى اهميت فوق العاده داشت كه افراد به آن افتخار مى كردند.
اسلام خط بطلان بر آنها كشيد و معيار ارزش وجود انسان را تقوا و پرهيزگارى شمرد: و اطاعت و بندگى خدا را معيار دانست و حتى نزديك ترين پيوند با پيغمبر خداصلى الله عليه وآله را در صورت پيروى از كفر و ارتكاب عصيان بى اعتبار قلمداد كرد:
🔹 و در مقابل، افرادى كه نه از بنى هاشم بودند، نه از قريش و نه از نژاد عرب، آنها را به سبب ايمان والا و اعمال صالحشان جزء اهل بيت پيغمبرصلى الله عليه وآله شمرد.
🔹 در حديثى از امام باقرعليه السلام مى خوانيم كه امير مؤمنان عليه السلام به ابوذر فرمود: اى ابوذر، سلمان درى است از درهاى (رحمت) الهى در زمين هر كس او را درست بشناسد مؤمن است و هر كس او را انكار كند كافر است و سلمان از ما اهل بيت است.
(پایان)
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠خواب توأم با يقين و ايمان، بهتر از نمازى است كه همراه با شك باشد.
📚 #حکمت ۹۷
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۹۷
❣امیر المومنین عليه السلام صداى يكى از خوارج را شنيد كه مشغول به عبادت شبانه است و قرآن تلاوت مى كند. فرمود:
✨وَسَمِعَ عليه السلام رَجُلاً مِنَ الْحَرُورِيَّةِ يَتَهَجَّدُ وَيَقْرَأُ، فَقَالَ : نَوْمٌ عَلَى يَقِين خَيْرٌ مِنْ صَلاَة فِي شَكٍّ .✨
💠خواب توأم با يقين و ايمان، بهتر از نمازى است كه همراه با شك باشد!
✍"حَرُوريّه" نام خوارج يا گروهى از خوارج است كه براى نخستين بار در قريه اى به نام «حَرُوراء» در نزديك كوفه اجتماع كردند و اعلان مخالفت با امير مؤمنان على عليه السلام. نمودند.
بسيارى از آنها اهل عبادت مخصوصاً تهجد (عبادت شبانه) و تلاوت قرآن بودند; ولى كاملاً قشرى مى انديشيدند و مسيرى را كه در عقيده اسلامى خود انتخاب كرده بودند آميخته با شك دارند
🔹آنچه انسان را به خدا نزديك مى سازد و صراط مستقيم را پيش پاى انسان مى نهد، ايمان و يقين است كه اگر محكم باشد هيچ گونه انحرافى براى انسان پيش نمى آيد;
✔️ولى آنها كه ايمان ضعيفى آميخته با شك دارند به آسانى از راه راست منحرف مى شوند. از اين رو عبادت آنها بسيار سطحى و كم ارزش است.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠هنگامى كه روايتى را مى شنويد در آن بينديشيدتا آن را به كار بنديد
نه اينكه تفكر فقط براى نقل به ديگران باشد
زيرا راويان علم بسيارند و رعايت كنندگان آن كم.
📚 #حکمت ۹۸
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۹۸
❣امیر المومنین _علی _علیه السلام _می فرماید :
✨اعْقِلُوا الْخَبَرَ إِذَا سَمِعْتُمُوهُ عَقْلَ رِعَايَة لاَ عَقْلَ رِوَايَة، فَإِنَّ رُوَاةَ الْعِلْمِ كَثِيرٌ، وَرُعَاتَهُ قَلِيلٌ✨
💠هنگامى كه خبرى را مى شنويد در آن بينديشيد تا آن را به كار بنديد نه اينكه تفكر فقط براى نقل به ديگران باشد، زيرا راويان علم بسيارند و رعايت کنندگان آن کم.
✍ در مسائلى كه به مقام وحى يا كلمات پيشوايان معصوم منتهى مى شود سه مرحله وجود دارد:
🔹نخست نقل روايات
🔹سپس فهم آنها
🔹و بعد از آن عمل به مفهوم و محتوايشان.
✔️امام در گفتار بالا گوشزد مى كند كه نه روايت به تنهايى كافى است نه مجرد عقل و فهم آن،
بلكه مهم پوشيدن لباس عمل است بر آنچه فهميده و درك كرده است
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
✨ «إِنّا لِلّهِ✨
اقرار بر اين است كه ما مملوك خدا هستيم و اينكه مى گوئيم
✨«وَإنّا إلَيْهِ راجِعُونَ»✨
اقرار بر اين است كه همه سرانجام از دنيا مى رويم.
📚 #حکمت ۹۹
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۹۹
❣هنگامى كه امیر المومنین علیه السلام شنيد مردى مى گويد:
💠إِنّا لِلّهِ وَإِنّا إِلَيْهِ راجِعُونَ فرمود: اينكه مى گوييم «إنّا لله» اقرار بر اين است كه ما مملوك خدا هستيم و اينكه مى گوئيم «وَإنّا إلَيْهِ راجِعُونَ» اقرار بر اين است كه همه سرانجام از دنيا مى رويم.
✍ بعضى از مفسران نهج البلاغه بر اين عقيده اند كه نظر مبارك امام اين است كه جمله اول اشاره به توحيد و جمله دوم اشاره به معاد است و به اين ترتيب جمله إِنّا لِلّهِ وَإِنّا إِلَيْهِ راجِعُونَ شهادت مجددى است بر اقرار به مبدأ و معاد.
🔹 ولى بعضى ديگر معتقدند اين جمله كه به هنگام بروز مصائب گفته مى شود اشاره به اين است كه اگر خداوند جان كسى را گرفت، مِلك او بوده و همه از آنِ او و تحت فرمان او هستند. تا زمانى كه مصلحت بداند زنده مى مانيم و هر زمان كه مصلحت ببيند آنچه را كه داده باز پس مى گيرد
✔️ و جمله دوم اشاره به اين است كه مرگ و فنا منحصر به عزيزى كه از دنيا رفته نيست; همه ما نيز در اين راه گام نهاده ايم و در اين مسير گام بر مى داريم .
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠خداوندا✨
تو به من از خودم آگاه ترى ومن آگاه تر به خودم از آنها هستم
✨خداوند❗️
ما را بهتر از آنچه آنها گمان مى كنند قرار ده و آنچه را نمى دانند بر ما ببخش
📚 #حکمت ۱۰۰
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۱۰۰
❣اين كلام حكمت آميز را امام عليه السلام زمانى فرموده كه گروهى او را در مقابلش ستودند، فرمود:
✨وَمَدَحَهُ قَوْمٌ فِي وَجْهِهِ، فَقَالَ: اللَّهُمَّ إِنَّكَ أَعْلَمُ بِي مِنْ نَفْسِي، وَأَنَا أَعْلَمُ بِنَفْسِي مِنْهُمْ
اللَّهُمَّ اجْعَلْنَا خَيْراً مِمَّا يَظُنُّونَ، وَاغْفِرْ لَنَا مَا لاَ يَعْلَمُونَ✨
💠خداوندا! تو به من از خودم آگاه ترى و من آگاه تر به خودم از آنها هستم. خداوند! ما را بهتر از آنچه آنها گمان مى كنند قرار ده و آنچه را نمى دانند بر ما ببخش.
✍ اگر در آثار زيان بار مدح و ستايش هاى افراطى و تملق آميز خوب بينديشيم خواهيم ديد كه اثرات آن فوق العاده مخرب است;
🔹از يك سو انسان را مغرور مى كند و همين غرور مانع راه تكامل او مى شود
🔹و از سوى ديگر عيوب و نقايص خود را نمى بيند، بلكه گاه آنها را حسن مى شمرد و در مقام اصلاح خويشتن بر نمى آيد
🔹 و از سوى سوم، غالبا به مداحان علاقه پيدا مى كند در حالى كه آنان خواسته هاى نامشروعى دارند و او به انجام خواسته هاى نامشروعشان كشيده مى شود و عمل خود را به نوعى توجيه مى كند.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
🔻برآوردن حاجات مردم كامل نمى شود
مگر به سه چيز:
✨ كوچك شمردنش تا بزرگ گردد
✨و مكتوم داشتنش تا آشكار شود
✨و تعجيل در آن تا گوارا گردد.
📚 #حکمت ۱۰۱
@nahjol_balagheh_1
#شرح_حکمت ۱۰۱
❣امیر المومنین _علی علیه السلام _می فرماید :
✨لاَ يَسْتَقِيمُ قَضَاءُ الْحَوَائِجِ إِلاَّ بِثَلاَث: بِاسْتِصْغَارِهَا لِتَعْظُمَ، وَبِاسْتِكْتَامِهَا لِتَظْهَرَ، وَبِتَعْجِيلِهَا لِتَهْنُؤَ✨
💠برآوردن حاجات مردم كامل نمى شود مگر به سه چيز كوچك شمردنش تا بزرگ گردد و مكتوم داشتنش تا آشكار شود و تعجيل در آن تا گوارا گردد.
✍ بسيارند كسانى كه وقتى حاجت نيازمندى را بر مى آورند آن را بزرگ مى شمرند و همه جا عنوان مى كنند و گاه براى انجام دادن آن امروز و فردا دارند، به گونه اى كه حاجتمند، خسته و شرمنده مى شود. اين گونه قضاى حاجات ارزشى ندارد
🔹 انجام خواسته هاى مردم در صورتى ارزش پيدا مى كند كه انسان آن را كوچك بشمرد و اين نشانه بزرگى شخصى است كه حاجت را برآورده است.
🔹هنگامى كه او در نظرها بزرگ شد كار او نيز بزرگ شمرده مى شود. همچنين در صورتى ارزشمند است كه آن را پنهان دارد تا آبروى تقاضا كننده نزد همه محفوظ بماند;
✔️ اضافه بر اين اداى حاجتى ارزشمند و گواراست كه به سرعت انجام گيرد، زيرا در غير اين صورت حاجتمند ناچار است بارها به در خانه كسى كه به او نياز دارد برود و هر بار رنج تازه اى را بر روح خود تحميل كند. در اين هنگام چنانچه حاجت او برآورده شد برايش گوارا نخواهد بود.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjol_balagheh_1
═══✙❆♡❆✙═══
#نهج_البلاغه
💠 زمانى بر مردم فرا مىرسد كه تنها حيلهگرانِ سخنچين، مقرّبند وتنها فاجرانِ بدكار،ظريف ولطيف شمرده مىشوندوافرادباانصاف،ضعيف وناتوان محسوب خواهند شد.
📚 #حکمت ۱۰۲
@nahjol_balagheh_1