🌸شرح خطبه بیست و ششم نهج البلاغه توسط استاد محمد علی انصاری
🔷 اشاره به ماجراى سقيفه
و گذرى بر نامه ٦٢، غمنامه امام به اهالى مصر
#شرح_خطبه_٢٦
@nahjolbalaghe
🔸برخیز که فجر انقلاب است امروز
🔹بیگانه صفت خانه خراب است امروز
🔸هر توطئه و نقشه که دشمن بکشد
🔹از لطف خدا نقش بر آب است امروز
📌۴۱ امین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی مبارک باد
#فجرسلیمانی
#سرزمین_سلیمانیها
@nahjolbalaghe
#نهج_البلاغه
🍃وَ الْحَزْمُ بِإِجَالَهِ الرَّأْیِ
🌸حزم و دوراندیشى در گرو به کار گرفتن فکر است»
📘 #حکمت ۴۸
@nahjolbalaghe
🇮🇷 حکمت ۱۶
💢تدبیر بشر و تقدیر الهی
💠خیلی وقت ها ما انسان ها برنامه ریزی هایی در زندگی داریم اما در عین ناباوری می بینیم اتفاق اون طور که ما میخوایم رقم نمیخوره!
🌺حضرت امیر علیه السلام میفرمایند تذل الامور للمقادیر حتی یکون الحتف فی التدبیر ...
🔺چکیده مفاهیم: تدبیر بشر نمیتواند مانع قضا و قدر الهی باشد. هرچه خدا بخواهد همان میشود،نه آنچه بشر تدبیر می کند.
🔺نکته ها: خداوند به پیامبرش فرمود هرگز نگو من فلان کار را فردا انجام میدهم مگر اینکه بگویی ان شاء الله! این یعنی توحید افعالی
🔺پیام ها: اینکه همه امور عالم بدست خداست از طرفی نباید مانع تدابیر ما در زندگی شود و از طرفی نباید باعث شود که فکر کنیم فقط تدبیر ماست که راه به جایی میبرد و خدا را فراموش کنیم
🔅قضا و قدر بر امورند حاکم
🔅که تدبیر با مرگ گردد ملازم
📗خلاصه بخش هایی از کتاب راه روشن کتابی که حکمتهای نهج البلاغه را با زبان شعر و مثال و داستان هایی از صدر اسلام و گذشته به خوبی تبیین میکند...
📪 جهت سفارش کتاب راه روشن به سراسر کشور👇🏻
@yomolhasrat
@nahjolbalaghe
💢روشن ترين راه
#نهج_البلاغه
🔅فهو ابلج المناهج، و اوضح الولائج؛ مشرف المنار، مُشرق الجوادّ، مُضىء المصابيح.
💠اسلام روشن ترين راه ها و آشكارترين گذرگاه ها است. نشانه هاى راهيابى آن بلند و شاهراه هايش درخشان و چراغ هايش فروزان و روشنايى بخش است.
📚 #خطبه ۱۰۶
@nahjolbalaghe
💢هر چيز را از ضدش بايد شناخت:
═════ ೋღ🌸🍃🌸ღೋ════
#نهج_البلاغه
⭐️وَاعْلَمُوا أَنَّکُمْ لَنْ تَعْرِفُوا الرُّشْدَ حَتَّى تَعْرِفُوا الَّذِي تَرَکَهُ، وَلَنْ تَأْخُذُوا بِمِيثَاقِ الْکِتَابِ حَتَّى تَعْرِفُوا الَّذِي نَقَضَهُ، وَلَنْ تَمَسَّکُوا بِهِ حَتَّى تَعْرِفُوا الذِي نَبَذَهُ
🔷«بدانيد شما هرگز راه حق را نخواهيد شناخت مگر آن که ترک کنندگان آن را بشناسيد، و هرگز به پيمان قرآن وفادار نخواهيد بود مگر اين که از کسى که آن پيمان را شکسته است آگاه شويد، و هرگز به قرآن تمسّک نخواهيد جست مگر اين که به کسانى که آن را دور افکنده اند، پى ببرید
🖊هنگامى که انسان سرنوشت شوم گروهى را مى بيند که در ميان انواع اشتباهات و خطاها و بدبختيها غوطه ورند به خوبى مى فهمد، که راه صحيح از راه آنها جداست. و اگر مى خواهد در راه حق گام بگذارد بايد اصولى را که آنها بر آن تکيه کرده اند رها کند، ادب را از بى ادبان بياموزد و عدالت را از ظالمان، و پاکى را از ناپاکان.
🔻در آن جا که حق به روشنى شناخته مى شود شخصيت افراد را با معيار آن بايد شناخت، آنها که با حق هماهنگ ترند درستکار، و آنها که ناهماهنگ ترند بدکارانند، در اين جا اشخاص را با معيار حق مى شناسيم و آن جا که افراد به خوبى شناخته شده اند و طريق حق مخفى وناشناخته است، بايد حق و باطل را به وسيله آنها از هم تشخيص دهيم، مثلاً هنگامى که عمّار ياسر و ابو جهل را در مقابل هم مى بينيم به خوبى مى دانيم روش عمّار روش حق است و روش هاى ابو جهل ها روش هاى باطلى است.
🔻گاه، هم شناختن اشخاص مشکل مى شود و هم شناختن حق، در اين جا به دوستان و هواداران آن افراد نگاه مى کنيم. اگر فرضاً در شخصيت معاويه شک کرديم و ديديم اطرافيان او جمعى منافق، دنياپرستانى همچون عمروعاص و مطرودان عصر پيامبر (صلى الله عليه وآله) و بازماندگان دوران جاهليتند به خوبى مى توان او را شناخت.
✔️کوتاه سخن اين که شناخت حق و باطل طرق مختلفى دارد که در هر مورد بايد از طريق مناسب آن استفاده کرد.
📘 #خطبه ۱۴۷
═════ ೋღ🌸🍃🌸ღೋ════
@nahjolbalaghe
🔔هشدار شدید به متخلّفان
#نهج_البلاغه
💠به خدا سوگند مى خورم، اگر به من گزارش كنند كه در اموال عمومى خيانت كردى،
كم يا زياد، چنان بر تو سخت گيرم كه كم بهره شده، و در هزينه عيال، در مانده و خوار و سرگردان شوى
📚 #نامه ۲۰
@nahjolbalaghe
#شرح_نامه ۳۱
#نهج_البلاغه
📌قسمت۱۷
❣ امام عليه السلام در اين وصيّت نامه پنج دستور مهم ديگر به فرزند دلبندش مى دهد:
🔻نخست توکل به خداست که مى فرمايد:
✨وَأَلْجِئْ نَفْسَکَ فِي أُمُورِکَ کُلِّهَا إِلَى إِلَهِکَ، فَإِنَّکَ تُلْجِئُهَا إِلَى کَهْف حَرِيز وَمَانِع عَزِيز
💠«در تمام کارهايت خود را به خدا بسپار که اگر چنين کنى خود را به پناهگاهى مطمئن و نيرومند سپرده اى»;
✍توکل زاييده ايمان به توحيد افعالى است هنگامى که انسان سرچشمه همه امور جهان را به دست خدا بداند و او را مسبب الاسباب بشمرد طبعاً در همه مشکلات به او پناه مى برد و او را پناهگاه مطمئن خود مى داند.
توکل به اين معنا نيست که انسان دست از تلاش و کوشش بردارد و تنها به اميد لطف خدا بنشيند، بلکه به اين است که تمام توان خود را به کار گيرد و در آنجا که به موانع و مشکلاتى برخورد مى کند که حل آن بيرون از توان اوست دست به دامان لطف خدا مى زند و با توکل بر او بر مشکلات چيره مى شود.
✨وَأَخْلِصْ فِي الْمَسْأَلَةِ لِرَبِّکَ، فَإِنَّ بِيَدِهِ الْعَطَاءَ وَالْحِرْمَانَ
💠 «به هنگام دعا، پروردگارت را با اخلاص بخوان (و تنها دست به دامان لطف او بزن) چرا که بخشش و حرمان به دست اوست»;
👈اخلاص نيز از ثمرات ايمان به توحيد افعالى است، زيرا هنگامى که انسان بداند «لا مُؤَثِّرَ فى الْوُجُودِ إِلاَّ اللهُ» يقين پيدا مى کند که عطا و حرمان به دست اوست. به هنگامى که به اين امر ايمان پيدا کرد تنها به در خانه او مى رود و با خلوص نيّت هرچه مى خواهد از او مى خواهد.
✔️اين جمله در ضمن به اين حقيقت نيز اشاره دارد که انسان خواسته هاى خود را بايد فقط از خدا بخواهد نه از غير خدا و اگر طبق عالم اسباب به سراغ غير خدا مى رود باز هم مؤثر واقعى را خدا مى داند که اراده اش گاه به دست بندگانش تحقق مى يابد و جمله «فَإِنَّ بِيَدِهِ الْعَطَاءَ وَالْحِرْمَانَ» نيز بيانگر همين حقيقت است.
📝ادامه دارد....
┏━━━🍃🌹🍃━━━┓
@nahjolbalaghe
┗━━━🍁━━
💢رابطه فزونى نعمت و طغيانگرى❗️
#نهج_البلاغه
🔅مَنْ نَالَ اسْتَطَالَ
🔷 «كسى كه به نوايى رسد طغيان مى كند و برترى مى جويد»
📚 #حکمت ۲۱۶
@nahjolbalaghe
#نهج_البلاغه
🌟وَاعْلَمُوا أَنَّهُ لَيْسَ عَلَى أَحَد بَعْدَ الْقُرْآنِ مِنْ فَاقَة، وَ لاَ لاَِحَد قَبْلَ الْقُرْآنِ مِنْ غِنىً
🍃«و بدانيد هيچ کس با داشتن قرآن، فقر و بيچارگى ندارد و هيچ کس بدون آن غنا و بى نيازى نخواهد داشت»
📚 #خطبه ۱۷۶
@nahjolbalaghe
#نهج_البلاغه
💠از سرما در آغاز آن (در پاييز) بپرهيزيد و در آخرش (نزديك بهار) از آن استقبال كنيد، زيرا در بدن ها همان مى كند كه با درختان انجام مى دهد; آغازش مى سوزاند و آخرش مى روياند و برگ مى آورد»
📚 #حکمت ۱۳۸
@nahjolbalaghe
#شرح_حکمت ۱۲۸
❣امیر المومنین _علیه السلام _می فرماید :
✨تَوَقَّوُا الْبَرْدَ فِي أَوَّلِهِ، وَتَلَقَّوْهُ فِي آخِرِهِ; فَإِنَّهُ يَفْعَلُ فِي الاَْبْدَانِ كَفِعْلِهِ فِي الاَْشْجَارِ، أَوَّلُهُ يُحْرِقُ، وَآخِرُهُ يُورِقُ
💠از سرما در آغاز آن (در پاييز) بپرهيزيد و در آخرش (نزديك بهار) از آن استقبال كنيد، زيرا در بدن ها همان مى كند كه با درختان انجام مى دهد; آغازش مى سوزاند و آخرش مى روياند و برگ مى آورد»
✍پاییز آغاز سرما است;
سرمایى آمیخته با خشکى هوا که از گرماى تابستان و نبودن باران سرچشمه گرفته و به همین دلیل برگ هاى درختان پژمرده مى شوند و مى ریزند و به اصطلاح، مرگ طبیعت فرا مى رسد. همان مرگى که مولود خشکى و سردى است;
🍃ولى در آغاز بهار هوا رو به گرمى مى رود و معمولاً باران هاى پربارى مى بارد. آن رطوبت و گرمى دست به دست هم مى دهند و سبب شکوفه کردن درختان و برگ آوردن آنها و حیات طبیعت مى شوند.
✔️بدن انسان ها نیز جزئى از این طبیعت و متأثر به آثار آن است; سرماى خشک پاییز بدن ها را ضعیف و نحیف و آماده بیمارى ها مى کند، بنابراین باید خود را پوشانید و از آن دور داشت; ولى سرماى ملایم آغاز بهار بعد از فصل زمستان که آمیخته با حرارت کم و رطوبت بسیار است به انسان نشاط و نیرو مى دهد و مایه نموّ و رشد بدن مى گردد، ازاین رو باید به استقبال آن رفت.
═══✙❆♡❆✙═══
💝 @nahjolbalaghe
═══✙❆♡❆✙═══