شرح و تفسير راه تحصيل بردبارى امام(عليه السلام) در اين كلام نورانى كه در واقع تكميلى است براى كلام حكيمانه گذشته اشاره به نكته ديگرى درباره حلم و بردبارى مى كند و مى فرمايد: «اگر حليم و بردبار نيستى خود را به بردبارى وادار كن (و همانند حليمان عمل نما) زيرا كمتر شده است كسى خود را شبيه قومى كند و سرانجام از آنان نشود»; (إِنْ لَمْ تَكُنْ حَلِيماً فَتَحَلَّمْ; فَإِنَّهُ قَلَّ مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْم إِلاَّ أَوْشَكَ أَنْ يَكُونَ مِنْهُمْ).
كلام حكيمانه پيشين درباره بعضى از آثار مهم حلم بود و امام(عليه السلام)در اين كلام، راه رسيدن به اين خلق از اخلاق فضيله را بيان مى كند كه چون افرادى داراى اين صفت نيستند خود را وادار به آن كنند; مثلاً حادثه خشم آورى واقع مى شود و انسان عصبانى مى گردد و از درون مى جوشد و مى خروشد; ولى خودش را كنترل كند و قيافه اى همچون حليمان و بردباران به خود بگيرد.
اين كار در نخستين بار ممكن است بسيار مشكل باشد ولى هرچه تكرار شود آسان تر مى گردد تا زمانى كه انسان به آن عادت مى كند و تبديل به حالت و سپس تبديل به ملكه مى شود.
البته تمام صفات فضيله را مى توان از اين راه به دست آورد; مثلاً علماى اخلاق درباره افراد جبان و ترسو مى گويند: خود را در ميدان هاى ترسناك وارد كند و شجاعت را بر خويش تحميل نمايد.
پس از مدتى عادت مى كند و ملكه شجاعت در او پيدا مى شود.
جمله «قَلَّ مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْم» نيز دليل بر اين كليت و عموميت است و در واقع امام(عليه السلام) آن را به عنوان درسى فراگير در مسير تحصيل فضايل تعليم داده است و اين همان چيزى است كه نه تنها علماى اخلاق، بلكه روانشناسان نيز بر آن اصرار دارند و آن را يكى از طرق رفع نقايص روانى مى شمارند.
راه ديگر براى تحصيل اين صفت مهم اخلاقى، مطالعه حالات علما و پيشوايان بزرگ مخصوصاً رسول اكرم و ائمه معصومين(عليهم السلام)است كه آنها چقدر در برابر افراد جسور حليم و بردبار بوده اند.
در حديثى كه از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) در كتب شيعه و اهل سنت نقل شده مى خوانيم كه روزى مرد عربى خدمت پيامبر(صلى الله عليه وآله) آمد و (بدون مقدمه) عباى پيغمبر(صلى الله عليه وآله) را گرفت و به گردن پيامبر(صلى الله عليه وآله) انداخت و به شدت كشيد به گونه اى كه اثر آن روى گردن مبارك حضرت آشكار شد.
سپس گفت: اى محمد! از آن مال خدا كه نزد توست چيزى به من بده.
پيامبر(صلى الله عليه وآله) نگاهى به او كرد و خنديد (اشاره به اين كه اگر مالى مى خواهى راه آن اين كار نيست) سپس دستور داد چيزى به او بخشيدند (و از خود هيچ عكس العمل خشنى در برابر او ظاهر نساخت) و اين نشانه حلم فوق العاده آن حضرت است.
در حديث ديگرى كه در مكارم الاخلاق آمده مى خوانيم كه گاهى كودكان را خدمت پيامبر(صلى الله عليه وآله) مى آوردند تا براى آنها دعا كند و مبارك باشند و يا نامى براى آنها انتخاب كند.
پيامبر(صلى الله عليه وآله) كودك را مى گرفت و در دامان خود براى احترام به خانواده اش مى گذاشت و چه بسا كودك دامان پيامبر(صلى الله عليه وآله) را تَر مى كرد.
بعضى از حاضران فرياد مى كشيدند، حضرت مى فرمود: آرام باشيد مانع وى نشويد، او را آزاد مى گذاشت تا بولش تمام شود.
سپس به او دعا مى فرمود يا نامگذارى مى كرد.
اين كار سبب خوشحالى خانواده كودك مى شد و احساس مى كردند پيامبر(صلى الله عليه وآله)به هيچ وجه از ماجراى كودكشان ناراحت نشده است.
هنگامى كه باز مى گشتند پيامبر(صلى الله عليه وآله) لباس و بدن خود را مى شست.
از جمله در حديثى كه مرحوم كلينى در كتاب شريف كافى آورده است ذيل بابى كه به عنوان «الحلم» عنوان كرده است مى خوانيم: امام صادق(عليه السلام)خدمتكارى داشت كه او را به دنبال كارى فرستاد ولى مدتى گذشت و نيامد.
امام(عليه السلام) در جستجوى وى برآمد ديد در گوشه اى خوابيده است.
امام(عليه السلام) بالاى سرش نشست و او را باد مى زد تا زمانى كه بيدار شد.
در آن هنگام امام(عليه السلام) به او فرمود: «يا فُلانَ وَاللهِ ما ذلِكَ لَكَ تَنامُ اللَّيْلَ وَالنَّهارَ لَكَ اللَّيْلُ وَلَنا مِنْكَ النَّهارُ; اى غلام! به خدا سوگند اين سزاوار تو نيست.
هم شب را مى خوابى هم روز را.
شب براى تو باشد و روز براى ما».
مرحوم مفيد در كتاب مجالس خود از جابر نقل مى كند كه اميرمؤمنان(عليه السلام)شنيد مردى «قنبر» را دشنام مى دهد و «قنبر» مى خواهد به او پاسخ دهد.
امام(عليه السلام)او را صدا زد فرمود: «مَهْلاً يا قَنْبَر دَعِ الشّاتِمَةَ مُهاناً تَرْض الرَّحْمانَ وَتَسْخَطُ الشَّيْطانَ وَتُعاقِبُ عَدُوَّكَ; قنبر آرام باش.
دشنام دهنده را رها كن كه سبب خشنودى خدا و خشم شيطان مى شود و اين مجازاتى است براى دشمن تو».
سپس افزود: «فَوَالَّذي فَلَقَ الْحَبَّةَ وَبَرَأَ النَّسَمَةَ ما أرْضَى الْمُؤْمِنُ رَبَّهُ بِمِثْل الْحِلْمِ وَلا أسْخَطَ الشَّيْطانَ بِمِثْلِ الصّ
هدایت شده از اخبار تهران20:20
📸اینفوگرافیک/موشکهای سپاه به کجا اصابت کردند⁉️
🔹جغرافیای سیاسی محل اصابت موشکهای سپاه در جواب حمله تروریستی به مردم اهواز
◾️ @Bisto30_IRIB
هدایت شده از اخبار تهران20:20
🚨 فوری/ دلار به سیر نزولی خود ادامه داد و به زیر 15,000 تومن رسید. هجوم برای برای #فروش دلار های خانگی ادامه دارد.
⚫️ @Bisto30_IRIB
هدایت شده از جهان نیوز
⚠️فشار فروش زیاد شد/ تلاش شبانه مردم برای فروش دلارهای خانگی/ دلار وارد کانال ١٤ هزار تومان شد
🔹️سیر نزولی قیمت طلا و ارز در حالی ادامه دارد که مردم با وجود تعطیلی بازار، کماکان در خیابان فردوسی حضور دارند و در تلاش هستند ارزهای خود را بفروش برسانند.
@jahaannews
📱ایتا eitaa.com/jahaannews
📱سروش sapp.ir/jahaannews
📱بله ble.im/Jahaannews1
هدایت شده از جهان نیوز
🔴مشاهدات میدانی خبرنگاران از بازار فروش دلار
🔹️براساس گزارش خبرنگاران تسنیم از برخی شهرهای کشور، نشانگر صف مردم برای فروش دلارهای خانگی و تغییر تابلوهای صرافی نیز تغییر قیمت دلار در بازار را نشان میدهد.
🔹️گزارش خبرنگار تسنیم از سطح بازار مشهد، حکایت از دلار 8 هزار تومانی در سطح شهر دارد که این موضوع مردم را برای فروش زودتر به چالش کشیده است
@jahaannews
هدایت شده از جهان نیوز
🔴 #توئیت_جهان|در کشور؛ سوداگری دلار و سکه معنایی نداشت اگر...
💬مهدی مهدیان
@jahaannews
📱ایتا eitaa.com/jahaannews
📱سروش sapp.ir/jahaannews
📱بله ble.im/Jahaannews1
هدایت شده از فراجناحی
🚨خبر خوب برای #ایران و خبر بد برای #آمریکا
🛢قیمت جهانی #نفت با جهشی خیرهکننده به ۸۵.۲۸ دلار رسید
Join👇
🆔 @farajenahi
❣کانال سیاسی، اعتقادی #فراجناحی👆
هدایت شده از تبلیغات گسترده منتخب | آموزش تبلیغ
آخرین جایی که موشک بخوره بعدش همه مشکلات تمام میشه.....
سروش👇
sapp.ir/doshmandakheli
ایتا👇
http://eitaa.com/joinchat/361037829Cafee3fc79e
☀️ امروز:
شمسی: سه شنبه - ۱۰ مهر ۱۳۹۷
میلادی: Tuesday - 02 October 2018
قمری: الثلاثاء، 22 محرم 1440
🌹 امروز متعلق است به:
🔸زین العابدین و سيد الساجدين حضرت علي بن الحسين عليهما السّلام
🔸باقر علم النبی حضرت محمد بن علی عليه السّلام
🔸رئيس مكتب شيعه حضرت جعفر بن محمد الصادق عليهما السّلام
💠 اذکار روز:
- یا اَرْحَمَ الرّاحِمین (100 مرتبه)
- یا الله یا رحمان (1000 مرتبه)
- یا قابض (903 مرتبه) برای رسیدن به حاجت
❇️ وقایع مهم شیعه:
🔹امروز مناسبتی نداریم
📆 روزشمار:
▪️3 روز تا شهادت امام سجاد علیه السلام
▪️12 روز تا شهادت حضرت رقیه خاتون سلام الله علیها
▪️27 روز تا اربعین حسینی
▪️35 روز تا شهادت حضرت رسول و امام حسن علیهما السلام
▪️37 روز تا شهادت امام رضا علیه السلام