🚩 گزیده مطالب استاد فیاض بخش در خصوص عظمت شب و روز مبعث ؛ قله ماه رجب و از شبهای قدر
▫️شب ۲۷ رجب از لیالی قدر است.
▫️نکته بسیار جالب و عجیب درباره شب و روز مبعث حضرت رسول اکرم(ص)، آنست که این شب و روز تعلق ویژه به امیرالمومنین علی(ع) دارد.
▫️عجیبتر آنکه اهل معنا مانند مرحوم میرزا جوادآقا ملکی تبریزی در المراقبات و جناب سید در اقبال الاعمال و شیخ عباس در مفاتیح میفرمایند که توصیه شده در این شب به حرم حضرت امیر(ع) مشرف شوید و شفای بیماران خود را از مولا بگیرید.
▫️شب مبعث؛ شب تجلی اعظم!
با تأمل در ادعیه وارده در شب مبعث، میتوان به گوشهای از عظمت این شب پی برد.
▫️ جناب شیخ عباس قمی در مفاتیح ذیل اعمال این شب این دعا را آورده که:
«اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِالتَّجَلِّي الْأَعْظَمِ فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ مِنَ الشَّهْرِ الْمُعَظَّمِ وَ الْمُرْسَلِ الْمُكَرَّمِ...»
ملاحظه میکنید که صحبت از «تجلی اعظم» است؛ که خدایا من تو را به تجلی اعظم این شب قسم میدهم. اما این معنا صرفا اشارهوار و در هالهای از ابهام در دعا ذکر شده.
▫️برای فهم معنای تجلی اعظم به فراز دیگری از دعا مراجعه میکنیم که میفرماید:
«اللَّهُمَّ وَ هَذَا رَجَبٌ الْمُكَرَّمُ الَّذِي أَكْرَمْتَنَا بِهِ أَوَّلُ أَشْهُرِ الْحُرُمِ أَكْرَمْتَنَا بِهِ مِنْ بَيْنِ الْأُمَمِ فَلَكَ الْحَمْدُ يَا ذَا الْجُودِ وَ الْكَرَمِ فَأَسْأَلُكَ بِهِ وَ بِاسْمِكَ الْأَعْظَمِ الْأَعْظَمِ الْأَعْظَمِ الْأَجَلِّ الْأَكْرَمِ...»
▫️ گفتیم که رجب ماه حضرت امیر(ع) از یک سو و ماه خداوند از سوی دیگر است. هم در براهین عقلی اثبات شده و هم در روایات اهل بیت(ع) آمده که جلوه انسیِ حقیقت توحید، کلمه ولایت است و کسی که میخواهد به توحید وارد شود، باید مراتب ولایت را طی کند.
▫️به تعبیر مرحوم استاد سعادتپرور(ره)، اینکه لفظ «اعظم» در دعا سه بار تکرار شده، تبیین معنای تجلی اعظم است و این شب، عرصه تجلی تام و تما پروردگار است.
▫️آن تجلی که باید در شب قدر برای ما اتفاق بیفتد، در این شب برای رسول اکرم(ص) و ائمه هدی(ع) و اولیای الهی اتفاق افتاد که همانا ظهور اسم اعظم است.
▫️ کسی جز صاحب ولایت، لیاقت درک آن اسم را به طور تام ندارد؛ چرا که در فراز بعد میفرماید: «الَّذِي خَلَقْتَهُ فَاسْتَقَرَّ فِي ظِلِّكَ فَلا يَخْرُجُ مِنْكَ إِلَى غَيْرِكَ...» یعنی جایگاه اسم اعظم در ظل عرش است و مراتب مادون تحمل پذیرش آن را ندارد.
▫️ اگر ما تحمل و ظرفیت درک این اسم اعظم را نداریم، بیایید لااقل به گونهای عمل کنیم که همچون آن پیرزن خود را در صف خریداران یوسف(ع) جا بزنیم...
🔻توصیههای عملی برای شب و روز مبعث:
1️⃣ اگر میتوانید روز مبعث را روزه بگیرید. در روایات است که روزه آن معادل هفتاد سال است و مبعث یکی از ۴ روز ممتاز سال برای روزه است.
2️⃣ شب مبعث را بسیار غنیمت بشمارید که این شب، مقدمه شب قدر بعدی یعنی شب نیمه شعبان است. برای درک آن شب، باید از شب مبعث شروع کرد.
3️⃣ این شب، هنگام تضرع به درگاه اهل بیت(ع) است و چه بهتر که با تحفهای به پیشگاه ائمه(ع) برسیم. لذا بنده توصیه میکنم که با هدیهای از جانب حضرت صدیقه طاهره(س) به محضر حضرت امیرالمومنین(ع) توسل کنیم:
به این صورت که ۴ رکعت نماز حضرت امیرالمومنین(ع) را که ایشان علاقه خاصی به این نماز دارند به نیابت از حضرت صدیقه طاهره به جای ۴ رکعت از نماز شبمان بخوانیم و به جناب حضرت امیر(ع) و یا حضرت رسول(ص) و یا هر دوی این بزرگواران هدیه کنیم و عرضه بداریم که اگر من قابلیت و ظرف این هدیه را دارم، شما به بنده عنایتی بفرمایید.
اين نماز چهار ركعت است: در هر ركعت يك بار سوره «حمد» و پنجاه بار «قل هو اللّه احد» و بعد از نماز تسبیحات خاص ایشان را که در مفاتیح است ذکر کنید.
4️⃣ این شب، شب شفای از بیماریهاست و مرحوم شیخ عباس در مفاتیج روایات عجیبی از عنایات امیرالمؤمنین(ع) ذکر نموده. لذا تعجب نکنید اگر حضرت در این شب عنایت ویژهای نیز بر ما بکنند.
بیایید ما هم به سنت حضرات ائمه(ع) گله عاشقانه به درگاه حضرت امیر(ع) داشته باشیم که شما در این شب، بیماران بسیاری را شفا میدهید، پس عنایت بفرمایید و قلب بیمار ما را نیز شفا دهید.
5️⃣ در این شبها دعا برای یکدیگر را فراموش نکنید که دعا در حق دیگران، ابتداءا در حق خود داعی اجابت میگردد و در سیره حضرت صدیقه طاهره(ع) است که از شب تا صبح فقط برای دیگران دعا میفرمودند.
☑️ كانال جلوه نور علوی
@jelvehnooralavi
May 11
🌿 مراقبات شب مبعث
⚪️ شب مبعث از شبهای متبرّک و بسیار ارزشمند است که اعمال و مراقباتی هم برای آن نقل شده است:
☀️ ۱- غسل
☀️ ۲- شیخ طوسی در مِصباحالمُتَهَجِّد از امام جواد علیه السّلام روایتی را نقل کرده که آن حضرت فرمودند:
▫️در رجب شبى است که از آنچه که بر آن آفتاب میتابد، بهتر است و آن شب بیست و هفتم رجب است که در صبح آن پیغمبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم به رسالت مبعوث شدند و براى آن شب اعمالی است که اگر شیعهای از ما آن اعمال را در آن شب انجام دهد پاداش عمل شصت سال را میبرد و فرمودند:
▪️پس از نماز عشاء هر ساعتى از شب را تا پیش از نیمۀ آن بیدار شو و دوازده رکعت نماز (هر دو رکعت به یک سلام) اقامه کن و در هر رکعت بخوان:
▪️سوره «حمد»
▪️و«سورهاى از سورههاى کوچک مفصل»(از سوره محمّد (ص) است تا آخر قرآن)
پس از آن که فارغ شدی از خواندن نمازها مینشینی و میخوانی:
▪️سوره «حمد» ۷ مرتبه
▪️سوره «ناس» ۷ مرتبه
▪️ سوره «فلق» ۷ مرتبه
▪️سوره «توحید» ۷ مرتبه
▪️سوره «کافرون» ۷ مرتبه
▪️سوره «قدر» ۷ مرتبه
▪️«آیة الکرسى» (تا هوالعلی العظیم) ۷ مرتبه
و بعد از آن این دعا را میخوانی:
▪️الْحَمْدُ لِلهِ الَّذى لَمْ یَتَّخِذْ وَلَداً وَلَمْ یَکُنْ لَهُ شَریکٌ فى الْمُلْکِ وَ لَمْیَکُنْ لَهُ وَلِىُّ مِنَ الذُّلِّ وَ کَبِّرْهُ تَکْبیراً. اَللّهُمَّ اِنّى اَسئَلُکَ بِمَعاقِدِ عِزِّکَ عَلَى اَرْکانِ عَرْشِکَ و َمُنْتَهَى الرَّحْمَةِ مِنْ کِتابِکَ وَ بِاسْمِکَ الاْعْظَمِ الاْعْظَمِ الاْعْظَمِ وَ ذِکْرِکَ الاْعْلىَ الاْعْلىَ الاْعْلى وَ بِکَلِماتِکَ التّامّاتِ اَن تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ اَنْ تَفْعَلَ بى ما اَنْتَ اَهْلُهُ...
ستایش خاص خدایى است که فرزندی نگیرد و براى او در فرمانروایى شریکى نیست و نیست برایش یاورى از خوارى، و به بزرگى کامل بزرگش شمار، خدایا از تو خواهم به حقّ چیزهایى که موجبات عزتت بر پایههاى عرشت مىباشد و به حقّ سرحد نهایى رحمتت از کتابت و به نام بزرگتر بزرگتر بزرگترت و به حقّ ذکرت که والاتر و برتر و اعلى است و به کلمات تام و تمامت....
▪️آنگاه هر دعایی که خواستی بخوان و هر حاجتی که داری، از خداوند طلب کن.
☀️ ۳- زیارت حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السّلام که افضل اعمال شب عید مبعث است.
☀️ ۴- شیخ کفعمى در بلدالامین بیان کرده است که در شب مبعث این دعا را بخوانند:
«اَللّهُمَّ اِنّى اَسئَلُکَ بِالتَّجَلِىِ الاْعْظَمِ فى هذِهِ اللَّیْلَةِ مِنَ الشَّهْرِ الْمُعَظَّمِ وَالْمُرْسَلِ الْمُکَرَّمِ اَنْ تُصَلِّىَ عَلى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَاَنْ تَغْفِرَ لَنا ما اَنْتَ بِهِ مِنّا اَعْلَمُ یا مَنْ یَعْلَمُ وَلا نَعْلَمُ اَللّهُمَّ بارِکْ لَنا فى لَیْلَتِنا هذِهِ الَّتى بِشَرَفِ الرِّسالَةِ فَضَّلْتَها وَبِکَرامَتِکَ اَجْلَلْتَها وَبِالْمَحَلِّ الشَّریفِ اَحْلَلْتَها ... (برای مطالعه دعای کامل به مفاتیح الجنان مراجعه شود)
▫️پس به سجده برو و بگو:
▪️«اَلْحَمْدُلِلهِ الَّذى هَدانا لِمَعْرِفَتِهِ وَخَصَّنا بِوِلایَتِهِ وَوَفَّقَنا لِطاعَتِه»
▫️و سپس در همان حالت سجده ۱۰۰ مرتبه بگو:
▪️شکْراً شُکْراً
▫️پس سر از سجده بردار و بگو:
▪️«اَللّهُمَّ اِنّى قَصَدْتُکَ بِحاجَتى وَاعْتَمَدْتُ عَلَیْکَ بِمَسْئَلَتى وَتَوَجَّهْتُ اِلَیْکَ بِاَئِمَّتى وَسادَتى اَللّهُمَّ انْفَعْنا بِحُبِّهِمْ وَاَوْرِدْنا مَوْرِدَهُمْ وَارْزُقْنا مُرافَقَتَهُمْ وَاَدْخِلْنَا الْجَنَّةَ فى زُمْرَتِهِمْ بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ»
☀️ ۵- دوازده رکعت نماز که داود بن سرحان از امام صادق عليه السّلام برای شب نیمۀ ماه رجب روايت كرده و در شب بیست و هفتم هم خوانده میشود:
▪️دوازده ركعت نماز به جا مىآورى هر دو رکعت به یک سلام و در هر ركعت بعد از سورۀ «حمد» يک سوره خوانده و هنگامی كه از نماز فراغت يافتى، میخوانی:
▪️سوره «حمد» ۴ مرتبه
▪️سوره «فلق» ۴ مرتبه
▪️سوره «ناس» ۴ مرتبه
▪️سوره «توحید» ۴ مرتبه
▪️«آية الكرسى» ۴ مرتبه
▫️و پس از آن چهار مرتبه میگويى:
▪️سبْحَانَ اللهِ وَ الْحَمْدُ لِلهِ وَ لا إِلَهَ إِلا اللهُ وَ اللهُ أَكْبَرُ
▫️سپس میخوانی:
▪️اللّهُ اللّهُ رَبِّي لا أُشْرِکَ بِهِ شَيْئا وَ مَا شَاءَ اللّهُ لا قُوَّةَ إِلا بِاللهِ الْعَلِیِّ الْعَظِيمِ.
#مراقبات_ماه_رجب
💠 شب و روز مبعث - بخش دوّم
🔸 امّا به آن نور و تجلّی اعظم با تمامیّتش چه کسی راه پیدا کرده است؟ چه کسی پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم را با آن عظمت شناخت؟ در مبعث پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم باید تصوّری از این مبعوث اعظم، یعنی پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم داشته باشیم. احمقهایی که جلوی پیغمبر صلّی الله علیه و آله و سلّم میایستادند و میگفتند این را که میگوید، حرف خودت است یا خدا گفته؟ اگر حرف خودت است ما به آن تن نمیدهیم و ما بهتر از شما میفهمیم، از پیغمبر صلّی الله علیه و آله و سلّم چه تصوّری داشتند؟ آنها فقط یک بدن جسمانی میدیدند و میدیدند که خودشان چشم دارند، پیغمبر صلّی الله علیه و آله و سلّم هم دارند، خودشان دست دارند، پیغمبر صلّی الله علیه و آله و سلّم هم دارند و ... . ایشان را مثل خودشان تصوّر میکردند و لذا در مقابل نصّ ایشان اجتهاد میکردند و در برابر فرمان ایشان ایستادگی و مخالفت میکردند. آنها اصلاً نمیدانستند پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم یعنی چه! نمیدانستند اینکه همهی انبیاء از شعاع نور ایشان خلق شدند، یعنی چه! عظمت نورانیّت پیغمبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم ناشناخته است و به آن راه پیدا نکرده بودند.
⚪️ پیغمبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم فرمودند: یا علی! من را نشناخت غیر از خدا و تو. علی علیهالسّلام هم که خود و نفس پیغمبر صلّی الله علیه و آله و سلّم هستند که در آیهی مباهله، قرآن فرمود: وَأَنفُسَنٰا و أَنفُسَكُمْ. لذا چه کسی رسول الله صلّی الله علیه و آله و سلّم را شناخت؟ پیغمبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم در جنبهی نورانیّتشان ناشناختهاند. لذا آنگونه با بیادبی و جسارت با ایشان رفتار میکردند؛ نمیفهمیدند؛ آن عظمت اصلاً برای آنها قابل تصوّر نبود و به درک آن عظمت راه نداشتند. این است که با ایشان آنگونه رفتار جاهلانه میکردند.
▫️مولوی نقل میکند که شخصی گاوی داشت، شبها در تاریکی، به محلّ نگهداری گاوش میرفت و کمی غذا و علوفه برای گاو میریخت که بخورد و دستی هم به سر و گوش گاوش میکشید و نوازشش میکرد. یک شب شیر درندهای آمد و گاو را خورد و در جای گاو خوابید. صاحب گاو هم در تاریکی شب آمد و شروع کرد به نوازش کردن شیر، به گمان اینکه گاوش است. شیر گفت اگر میدانستی من کیام با من اینطور رفتار نمیکردی. ما نمیدانیم که رسول الله صلّی الله علیه و آله و سلّم کیستند. حقیقت نورانی پیامبر اکرم صلّیالله علیه و آله و سلّم برای ما ناشناخته است و به آن راه نداریم. لذا با آن حضرت رفتارهای جاهلانه انجام شد.
▫️نمونهاش اینکه پيغمبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم در ماجرای جنگ اُحد فرمودند: در شهر بمانيم و از شهر خارج نشویم. گفتند نه يا رسول الله! غيرت ما قبول نمیكند و بايد از مدینه بیرون برويم. و نیز به مدافعان تنگه فرمودند: هر چه هم اتّفاق افتاد، اين تنگه را خالی نكيد. امّا آنها گفتند جنگ تمام شد، برويم غنيمت جمع كنيم و تنگه را خالی کردند. اينكه جلوی پيغمبر صلّی الله علیه و آله و سلّم میايستادند، مال اين است كه نمیدانستند پيغمبر صلّی الله علیه و آله و سلّم يعنی چه. به قول مولوی شير را فكر میكنند که گاو است. اميرالمؤمنين نفس پيغمبر اکرم عليهماالسّلام هستند. امّا آنها ایشان را با ابوبكر، عمر و عثمان مقايسه میكنند و آن سه را بر علی عليهالسّلام ترجيح میدهند. مال اين است كه امیرالمؤمنین علیهالسّلام را نمیشناسند. به قول مولوی:
تو به تاريكی علی را ديدهای
زين سبب غيری بر او بُگزيدهای
تو در تاریکی جهل و جهالتت، علی علیهالسّلام را که اسدالله الغالب و شير خدا و شير بيشهی توحيد است، گاوی مثل آن سهتا تصوّر میکنی و آنها را بر او ترجیح دادهای!
لذا با پيغمبر اکرم و علی عليهماالسّلام اينگونه رفتار كردند.
⚪️ علیایّحال، پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله و سلّم تجلّی اعظم خدای متعالند. امیدواریم تصويری از این حقیقت، ولو در قالب مفهومی در ذهن، برای ما حاصل شود، در آن صورت ادبمان دربرابر ایشان خيلی فرق خواهد كرد و خيلی مؤدّبتر خواهيم شد.
《 استاد مهدی طیّب
《 ۱۴۰۰/۱۱/۰۳
#مناسبات_ماه_رجب
@ahlevela_channel
May 11
بعثت نبی اکرم صلی الله علیه و آله و سلم
https://www.aparat.com/v/6PB4Q
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
استاد اخلاق ایت الله فروغی، هرچه تو را از خدا باز دارد بت توست!
کلمه سیزدهم | محبت | آیت الله علی فروغی
https://www.aparat.com/v/wA3NH