⚫️ منابر اقتصادی ویژه ایام محرم وصفر (1)
🔘 محمد جواد توکلی
🔷 أَلَمْ تَرَى كَيْفَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلاً كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَ فَرْعُهَا فِي السَّمَاءِ؛ تُؤْتِي أُكُلَهَا كُلَّ حِينٍ بِإِذْنِ رَبِّهَا ….؛ وَمَثَلُ كَلِمَةٍ خَبِيثَةٍ كَشَجَرَةٍ خَبِيثَةٍ اجْتُثَّتْ مِنْ فَوْقِ الأَرْضِ مَا لَهَا مِنْ قَرَارٍ؛ آيا نديدي چگونه خداوند گفتار پاكيزه را به درخت پاكيزهاي تشبيه كرد كه ريشه آن در زمين ثابت و شاخه آن در آسمان است؟ هر زمان ميوه خود را به اذن پروردگارش ميدهد... همچنين سخن آلوده را به درخت ناپاكي تشبيه كرده كه از روي زمين بركنده شده و قرار و ثباتي ندارد... (إبراهيم: 24-26). ¢ امام صادق (ع):ثَلَاثَةُ أَشْيَاءَ يَحْتَاجُ النَّاسُ طُرّاً إِلَيْهَا الْأَمْنُ وَ الْعَدْلُ وَ الْخِصْبُ: سه چیز است که مردم همگی بدان نیازمندند: امنیت، عدالت و فراوانی(بحار الانوار؛ ج 75، ص 234.)...
➕ متن کامل
yon.ir/ClUBS
🔰 @ofogh_howzah
◾️اهميت حادثه عاشورا از نگاه علامه محمدتقي جعفري(ره)
◾️اگر كسي بگويد فهرست و مجموعه تمام ارزشهاي تاريخ بشري از يك طرف و فهرست ضد ارزشهاي بشري در طرف ديگر، در آن روز، در آن مدت معين بروز كرده است؛ جاي ترديد نيست. تنها زمان كم است و انسان خيال ميكند كه حادثه، حادثة يك روز و دو روز است. كمي زمان را نگاه نكنيد. لحظات، گاهي بوي ابديت ميدهد. آدم احساس ميكند كه اگر آن روز تمام دنيا از حركت حسين بن علي(ع) جلوگيري ميكردند و ميگفتند: يا ابا عبدالله قطعاً كشته خواهي شد، ميگفت: «أفبالموت تخوفني؟؟!» آيا مرا از مرگ ميترسانيد؟
📚 منبع: شهید فرهنگ پیشرو انسانیت
🔰 @ofogh_howzah
⚫️ احکام عزاداری ماه محرم (4)
1⃣ آیا نذر بهجای دیگران صحیح است؟
با نذر نمیتوان در امور دیگران دخالت کرد، بنابراین اگر پدر يا مادر نذر كند كه دختر خود را به سيد يا شخص ديگرى شوهر دهد، نذر آنان نسبت به دختر اعتبار ندارد و تكليفى بر او ثابت نمىكند.
البته برخی از فقها در مورد نذرِ تزویج دختر به سید، احتیاط دارند و فرمودهاند چنانچه ممکن است رضایت او را جلب نمایند، ولی ظاهراً همه فقها بر این نکته اتفاق نظر دارند، که نذر پدر و مادر الزامی برای دختر نمیآورد. پس شایسته است پدر و مادر از اینگونه نذرها خودداری نمایند؛ زیرا در ازدواج، حق تصمیم گرفتن با خود زوجین است گرچه رضایت پدر نیز در ازدواج دختر باکره شرط است.
2⃣ آیا نذر غیرسید برای سید اشکال دارد؟
فقها، در باب زکات فرمودهاند: غیرسید نمیتواند زکات خود را به سید بپردازد، ولی این مسأله، مختص به باب زکات (و بهطور احتیاط در کفارات است) و شامل موارد دیگر نمیباشد، پس اگر غیرسید پول یا مالی را برای سید نذر نماید اشکالی ندارد.
3⃣ کسی که نذر را فراموش کرد وظیفهاش چیست؟
پاسخ: این مسأله دارای دو صورت میباشد:
الف) بهطور کلی آنرا فراموش کرده است بدون آنکه محدود به مورد خاصی باشد، یعنی اصلاً نمیداند چه چیزی را بر عهده گرفته، در این صورت چیزی بر آن شخص نیست.
ب) میداند یکی از دو مورد یا سه مورد را بر عهده گرفته، ولی بهطور مشخص نمیداند کدام مورد را بر عهده گرفته است، در این صورت باید هر دو مورد یا هر سه مورد را بهجا آورد؛ مثلاً اگر نمیداند نذر کرده سوره واقعه را بخواند یا الرحمن را، باید هر دو را بخواند.
4⃣ کسی که برای شخص امام علیهالسلام نذر کند در چه راهی باید مصرف کند؟
اگر براى خود امام علیهالسلام چيزى نذر كند. چنانچه مصرف معينى را قصد كرده، بايد به همان مصرف برساند و اگر مصرف معينى را قصد نكرده، بايد به فقرا و زوار بدهد يا مسجد و مانند آن بسازد و ثواب آنرا هديه به آن امام نمايد و همچنين است اگر چيزى را براى امامزادهاى نذر كند.
5⃣ اگر نذرکننده از عمل به نذر خود عاجز شود وظیفه او چیست؟
جواب: این مسأله دارای دو صورت میباشد:
الف) نذر او دارای وقت خاصی بوده، مثل اینکه نذر کند در روز خاصی به زیارت مرقد مطهر امام حسین علیهالسلام مشرف گردد، ولی در همان روز مریض شد، در این صورت چیزی بر او نیست و نذر او منحل میگردد.
ب) نذر او مقید به زمان خاصی نبوده مثل اینکه نذر کند به زیارت مرقد مطهر امام حسین علیهالسلام مشرف گردد بدون اینکه زمان آنرا مشخص کرده باشد، ولی پس از نذر عاجز شد، در این صورت هر وقت توانایی پیدا کرد باید به نذر خود عمل نماید.
🔰 @ofogh_howzah
❄️ سخن روز
⚫️ بر خواندن زیارت عاشورا مداومت کنید. لذا آنان که به خواندنزیارت عاشورا استمرار دارند، اثر خواندن این دعا را دیده و میبینند. زیارت عاشورا یادآور مصائبی است که بر اهلبیت علیهمالسلام گذشته و هر کس به واسطه اینزیارت به اهلبیت علیهمالسلام توسل کند، مأجور است و انشاءاللّه گرهکارهایش باز خواهد شد...
آیةاللّهالعظمی میرزا جواد تبریزی قدسسره
🔰 @ofogh_howzah
⚫️ پرسمان محرم (2)
❇️ در دیدار امام حسین(علیه السلام) با فرزدق شاعر چه گذشت؟
🔷 امام حسین(ع) بعداز شهادت مسلم، اعلام کردند که هنوز تکلیف ما باقى مانده است. سپس به خواندن اشعاری پرداختند که مضمون شان درباره برتر بودن بهشت در مقایسه با دنیا و برتری شهادت بر مرگ بود. همچنین طبق قولی دیگر امام با نکوهش بی وفایی کوفیان، خود را سزاوارتر از هر کس برای یاری دین خدا و جهاد در او به هر قیمتی، معرفی می کند....
➕ متن کامل
yon.ir/Ijhiw
🔰 @ofogh_howzah
⚫️ منابر اقتصادی ویژه ایام محرم وصفر (2)
🔘 محمد جواد توکلی
✅ در آیات و روایات تاکید زیادی بر اهمیت استقلال اقتصادی جامعه اسلامی شده است. هر چند آیه واعدوا لهم مااستطعتم من قوه (انفال:60) به ظاهر به جنگ مرتبط است، ولی بر اساس نگاه مفسران مضومنی عام دارد و بر این نکته تاکید دارد که مسلمانان باید تمامی ابزارهای قدرت را در اختیار داشته باشند که یکی از آنها ابزار قدرت اقتصادی است...
➕ متن کامل
yon.ir/yk2xF
🔰 @ofogh_howzah
⚫️ احکام عزاداری ماه محرم (5)
🔵 وجوه مازاد
⭕️ گاهی هزینه در نظر گرفته شده برای اطعام در مجالس معصومین(ع)، زیاد میآید، این پول را چه باید کرد؟
پاسخ این مسأله اقسامی دارد.
1⃣ قسم اول، اینکه پول مازاد، ملک شخصی است بدون اینکه نذر شرعی بر آن تعلق گرفته باشد، در این صورت مقدار زیاد آمده مانند اصل غذا، مال صاحب غذا است و تصرف دیگران در آن حرام است، مگر با اجازه صاحب مال باشد.
2⃣ قسم دوم، اینکه اموال مازاد، ملک شخصی میباشد، ولی نذر شرعی بر آن تعلق گرفته است که در مجلس یکی از معصومین(ع) مصرف شود، در اینصورت چنانچه اطعامهای بعدی که متعلق همان نذر باشد وجود دارد، باید در آنها صرف گردد و در غیر اینصورت باید از مراجع تقلید استفتاء شود، چرا که مسأله محل بحث است.
3⃣ قسم سوم، این است که بودجه زیاد آمده، ملک شخصی نبوده بلکه از محل کمکهای مردمی فراهم شده، در اینصورت اموال مازاد مال مردم است که یا باید به هدیهکنندگان و صاحبان آنها برگردانده شود و یا با اجازه خود صاحبان، در کارهای دیگر مصرف گردد، و اگر معلوم نیست که هدیهکنندگان چه اشخاصی هستند، آن اموال و پولها مجهولالمالک به شمار میرود و باید از مراجع تقلید در این زمینه کسب تکلیف نمود، چرا که آنان بر اموال مجهولالمالک ولایت دارند.
سؤال: چنانچه پول زیاد آمده، از محل هدایای مردمی باشد، آیا میتوان آنرا بهعنوان کفاره به فقیر پرداخت نمود؟
جواب: خیر. حساب هدایایی که برای مجالس معصومین(ع) پرداخت میشود، از کفارات جدا است.
🔰 @ofogh_howzah
❄️ سخن روز
⚫️ یکی از درسهای بارز عاشورا، امر به معروف و نهی از منکر است. اگر جامعه اسلامی لااقل همین یک درس را از واقعه عاشورا بیاموزد، بسیاری از معضلات اخلاقی اجتماع اصلاح خواهد شد و گناهانی نظیر بیحجابی، غیبت، تهمت، تجاوز به حقوق و اموال دیگران، شایعهپراکنی و اشاعه فحشاء، از جامعه زدوده خواهد شد.
آیه الله العظمی مظاهری
🔰 @ofogh_howzah
⚫️ اهل بیت علیه السلام را چگونه به کودکان معرفی کنیم؟
⏹ براي معرفي اهلبيت(ع) به کودکان را در ايام عزا و شهادت می توانيم تولي و تبري را به کودکان خود عملاً آموزش دهيم. يکي از کارهايي که در اين ايام ميتوان انجام داد، سياهپوش کردن منزل است؛ البته نه به حدي که در بچهها تأثير منفي داشته باشد. بنده خودم در ايام محرم در منزل روبان سياهرنگی با عرض دو سانتيمتر به همراه دو آويز در رابطه با ماه محرم نصب ميکنم و از آغاز محرم تا پايان ماه صفر اين روبان و آويز در منزل نصب است
⏹ برای اثرگذاري شرکت دادن کودکان در مجالس عزا، چندين شرط لازم است، يکي از شرايطي که والدين بايد رعايت کنند، اين است که فرزندان را به مجالسي ببرند که سخنرانان و مداحان، همزباني با کودکان را رعايت کنند و به مسائلی نپردازند که کودک آنرا نفهمد.
⏹ استفاده از فضای مفيد براي کودکان بسيار لازم است؛ به نحوی که بايد کودکان را دير به مجالس ببريم و زود برگردانيم تا خسته نشوند، زيرا اين خستگی باعث زدگي آنها می شود.
⏹ بايد در منزل براي فرزندان مسابقات علمي برگزار کنيم؛ به نحوی که کتابي را با موضوع شخصيت يکي از ائمه معصوم برای کودکان آماده کرده و با فرصت دادن يک ماهه، از آنها بخواهيم در مسابقه علمي که براي آنها برگزار ميکنيم، شرکت کنند و با اهدای جوايزی نفيس، نظر آنها را به شرکت در اين مسابقات جلب نماييم؛ البته اگر اين مسابقات توسط کانون يا مسجد محل انجام بپذيرد، تأثير بيشتری دارد.
⏹ قصه زبان کودک است و بچهها با آن بزرگ ميشوند. در قرآن کريم قصه و مثلهای بسياري آمده است که والدين با مطالعه اين قصهها ميتوانند داستانهاي زيبايي را براي فرزندان خود بيان کنند و اين عمل بسيار تأثيرگذار است
حجت الاسلام والمسلمین راستگو
🔰 @ofogh_howzah