💠 حدیث روز
🔵 امام رضا علیه السلام
💎 إنَ مِمَّنْ يَتَّخِذُ مَوَدَّتَنَا أَهْلَ الْبَيْتِ لَمَنْ هُوَ أَشَدُّ لَعْنَةً عَلَى شِيعَتِنَا مِنَ الدَّجَّالِ فَقُلْتُ لَهُ يَا ابْنَ رَسُولِ اللَّهِ بِمَا ذَا قَالَ بِمُوَالاةِ أَعْدَائِنَا وَ مُعَادَاةِ أَوْلِيَائِنَا إِنَّهُ إِذَا كَانَ كَذَلِكَ اخْتَلَطَ الْحَقُّ بِالْبَاطِلِ وَ اشْتَبَهَ الْأَمْرُ فَلَمْ يُعْرَفْ مُؤْمِنٌ مِنْ مُنَافِقٍ.
💎 فتنه بعضی از کسانی که ادعای محبت ما را دارند بر شیعیان ما از فتنه دجال سختتر است. راوی پرسید چرا؟ فرمود: چون با دشمنان ما دوستی و با دوستان ما دشمنی میکنند. این کار باعث خلط حق و باطل شده و امر را بر ما مشتبه میکند تا جایی که مؤمن از منافق تشخیص داده نمیشود.
📚 صفات الشيعة ص8
🔰 @ofogh_howzah
♨️ واکنش آیتاللهالعظمی جوادی آملی به حوادث اخیر کشور
حضرت آیتالله جوادی آملی در ابتدای درس تفسیر خود در مسجد اعظم با اشاره به برخی اعتراضات مردم در این روزها، اظهار داشتند:🔻
الآن که یک مشکلی در این جریان پیدا شده، مسئولین یک وظیفه دارند، مردم یک وظیفه دارند اما در خصوص دشمن مشترک هر دو یک وظیفه ویژه دارند.
◽️مسئولین ما واقعاً، شرعاً و عقلاً موظف اند که امور را ارزیابی کنند، دقیق بفهمند که فعلاً مصلحت مملکت چیست؟ و اگر در این خصوص کوتاهی یا اشتباهی کنند واقعاً شرعاً ضامن هستند، این وظیفه آنهاست.
◽️وظیفه ای که مردم دارند همان است که دین به ما می گوید: ﴿ادْفَعْ بِالَّتِی هِی أَحْسَنُ السَّیئَةَ﴾ به بهترین روش جلوی اشتباهات مسئولین را بگیریم، این وظیفه ماست! آتش زدن و امثال این کارها، جز ایجاد آشوب مشکلی را حل نمی کند.
◽️ نکته سوم که باید به آن توجه داشت، که هم مسئولین باید آن را ببینند و هم مردم باید آن را ببینند، این دشمن مشترکی است که برای نابودی نظام [معاذالله] صف بسته است، بنابراین وظیفه همه مسئولین این است که عالمانه و محققانه، شب و روز تلاش کنند، از اقتصاددانان مملکت مشورت بگیرند و سؤال کنند، اگر اقدامی صلاح مملکت باشد، یقیناً مردم تشخیص می دهند و به انجام آن رضایت می دهند. نظام را با تخصص باید حفظ کرد، این به تعبیری از اوجب واجبات است.
◽️حفظ نظام از اوجب واجبات است، اگر اقدامی محققانه، عالمانه و همراه با ﴿وَ أَمْرُهُمْ شُورَی﴾ باشد، یک اقدامی خواهد شد که به نفع همه خواهد بود و اعتراض کسی را هم در پی نخواهد داشت.
◽️در نتیجه مسئولین باید وظیفه شان مشخص باشد، آنها ضامن هستند، اما مردم نیز شرعاً وظیفه دارند که به بهترین وجه از نظام دفاع کنند چراکه دشمن مشترک در کمین است. ما از ذات اقدس الهی میخواهیم به برکت خونهای پاک شهدا این نظام را سالم نگه بدارد تا دست صاحب اصلیاش برسد.
♦️کمیل شخصیت بزرگی بود.امیرالمؤمنین علیه السلام او را مسئول منطقه هیت کرد.این نامه در نهج البلاغه است.
معاویه آمد آن منطقه را غارت کرد و کمیل که مسئول آن منطقه بود حضرت نامه گلایه آمیز به او نوشت،این عبارت در نهج البلاغه نیست اما خلاصه اش این است تو فقط بدرد دعای کمیل میخوری.این ها آمدند بردند زدند تو چه کار میکردی.
بعضی ها فقط بدرد دعای کمیل می خوردند،واقعا صلاحیت برای مملکت ندارند لذا داد مردم در نمی آمد.
۹۸/۸/۲۶
🔰 @ofogh_howzah
💠 حدیث روز
🔵 امام سجاد علیهالسلام
💎 ألا و إنَّ أبغَضَ النّاسِ إلَى اللّه مَن یَقتَدی بِسُنَّةِ إمامٍ و لا یَقتَدِی بِأعمالِهِ
💎 هشدار که منفورترین مردم نزد خداوند کسى است که سیره امامى را برگزیند ولى از کارهاى او پیروى نکند.
📚 کافى/8/234
🔰 @ofogh_howzah
انجمن فقه و حقوق اسلامی با همکاری پژوهشگاه حوزه و دانشگاه برگزار میکند
نشست علمی نقد کتاب فقه عفاف جنسی (فقه اجتماعی، فقه فردی)
مولف: آقای حسین بستان
ناقدان: آقایان جعفر بستان، حسن عالمی طامه و فرج الله هدایت نیا
دبیر جلسه: محمدتقی طبرسا
زمان: پنج شنبه ۱۳۹۸/۰۸/۳۰ ساعت ۱۵/۳۰
مکان: خیابان جمهوی. کوچه دوم. فرعی اول. سمت چپ. انجمن فقه و حقوق اسلامی حوزه. طبقه اول. سالن کنفرانس
🔰 @ofogh_howzah
❄️ سخن روز
🔵 علامه میرزا ابوالحسن شعرانى قدسسره
✅ و آخرین نصیحت آنكه علم به تقوا و ورع را به چیزى نشمرند و سخن علماى دین را سست نگیرند و تعظیم آنان را چه مرده و چه زنده، موجب مزید توفیق دانند.
📚 سیماى فرزانگان/263
🔰 @ofogh_howzah
💠 حدیث روز
🔵 حضرت امیرالمؤمنین علی علیهالسلام
💎 و إِنْ ظَنَّتِ الرَّعِيَّةُ بِکَ حَيْفاً فَأَصْحِرْ لَهُمْ بِعُذْرِکَ وَ اعْدِلْ عَنْکَ ظُنُونَهُمْ بِإِصْحَارِکَ فَإِنَّ فِي ذَلِکَ رِيَاضَةً مِنْکَ لِنَفْسِکَ وَ رِفْقاً بِرَعِيَّتِکَ وَ...
💎 هرگاه مردم (بهدرست یا غلط) بر تو گمان ستمکارى داشتند، آشکارا عذرت را برایشان توضیح بده و با شفافیت و روشنگری ذهنیت آنان را اصلاح کن؛ چراکه این پاسخگو بودن، نفس تو را تربیت و رام میکند و سبب مهربانى و نرمى با مردم میشود.
📚 نهجالبلاغه/ نامه۵۳
🔰 @ofogh_howzah
💠 حدیث روز
🔵 امام جعفر صادق (ع)
💎 ذکرُ المَوتِ يُميتُ الشَّهَواتِ فيالنَّفسِ، و يَقلَعُ مَنابِتَ الغَفلَةِ، و يُقَوّي القلبَ بمَواعِدِالله، و يُرِقُّ الطَّبعَ، و يَکسِرُ أعلامَ الهَوى و يُطفِئُ نارَ الحِرصِ، و يُحَقِّرُ الدُّنيا.
💎 ياد مرگ، خواهشهاى نفس را مىميراند و رويشگاههاى غفلت را ريشهکن مىکند و دل را با وعدههاى خدا نيرو مىبخشد و طبع را نازک مىسازد و پرچمهاى هوس را درهم مىشکند و آتش حرص را خاموش مىسازد و دنيا را در نظر کوچک مىکند.
📚 بحارالأنوار(ط-بیروت)، ج6، ص133، ح32
🔰 @ofogh_howzah
🔴 اگر از سرهای ما کوه درست کنند، هرگز نخواهیم گذاشت، روزی نسلهای بعدی در کتاب تاریخشان بخوانند امام خامنهای مثل جدش امام حسین علیهالسلام تنها ماند..
🌷 روحانی شهید مدافع حرم محمد امین کریمیان
🔰 @ofogh_howzah
💠 حدیث روز
🔵 حضرت علی علیه السلام
💎 أَنَّهُ کَتَبَ إِلَى رِفَاعَةَ، إنْهَ عَنِ الْحُکْرَةِ فَمَنْ رَکِبَ النَّهْیَ فَأَوْجِعْهُ ثُمَّ عَاقِبْهُ بِإِظْهَارِ مَا احْتَکَر.
💎 حضرت علی علیه السلام به رفاعهبن شداد البجلی قاضی خود در اهواز نوشت، از احتکار جلوگیری کن و هر کس احتکار کرد کیفری دردناکش ده و سپس با بیرون آوردن اجناس احتکار شده، محتکر را به عقوبت برسان.
جامع أحادیثالشیعة (للبروجردی)/ج23/ص344
🔰 @ofogh_howzah
☸ احکام روز
🔵 رد مظالم
🔘 حجت الاسلام والمسلمین سید جعفر ربانی
⏹ مرحوم شیخ حر عاملی (1033- 1104) صاحب کتاب «وسایلالشیعة إلی تحصیل مسایل الشریعة»، فصلی را در این اثر ارزشمند تحت عنوان: «بَابُ وُجُوبِ رد الْمَظَالِمِ إِلَى أَهْلِهَا وَ اشْتِرَاطِ ذَلِکَ فِی التَّوْبَةِ مِنْهَا فَإِنْ عَجَزَ اسْتَغْفَرَ اللَّهَ لِلْمَظْلُومِ» باز نموده است.
⏹ یکی از نکاتی که پیرامون هر صدقه و از جمله رد مظالم، توجه به آن حائز اهمیت است، مسئله «اشتراط اقباض» است؛ یعنی صدقه آنگاه صدقه تلقی میگردد که بهدست فقیر یا وکیل وی برسد.
بر این اساس، کنار گذاشتن مال بهعنوان رد مظالم، رد مظالم محسوب نمیگردد و تا وقتی بهدست خود فقیر یا وکیل خاص یا عام او (مجتهد جامعالشرایط) نرسیده، ذمه شخص، مشغول است.
⏹ توبه و رد مظالم
بر طبق روایات، توبه آنگاه پذیرفته میشود که توبهکننده، خود را از «مظالم عبادالله» خارج نماید.
شخصی میگوید: خدمت امام باقرعلیهالسلام رسیده و عرض کردم: «إِنِّی لَمْ أَزَلْ وَالِیاً مُنْذُ زَمَنِ الْحَجَّاجِ إِلَى یَوْمِی هَذَا فَهَلْ لِی مِنْ تَوْبَةٍ؟» حضرت سکوت کرده و پاسخ ندادند. وقتی من سؤال خود را تکرار کردم، إمام باقرعلیهالسلام فرمودند: «لَا، حَتَّى تُؤَدِّیَ إِلَى کُلِّ ذِی حَقٍّ حَقَّهُ.»...
🔰 @ofogh_howzah
🔴 رفتارهای سلبی علما و شورش های داخلی دو عامل انقراض صفویه
⭕️ چه کسی گمان میکرد که دولت مقتدر صفوی که شامل ایران فعلی و قفقاز و بخشی از عراق عرب و افغانستان بود سقوط کند؟ علامه مجلسی در برخی از آثارش ذکر میکند که آیا دولت صفوی همان دولت حقهای نیست که به دولت حقه امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف پیوند میخورد؟ اما به چشم دیدیم که اینطور نشد و همه چیز به هم ریخت
⭕️ باورپذیر نبود که چنین حکومتی در اثر شورشهای داخلی سرنگون شود؛ بهطوری که خبر آن در اروپا سر و صدای زیادی به پا کرد، دقیقاً چیزی شبیه به فروپاشی شوروی از دورن بود. آن زمان تصور بر این بود که دولتهای قدرتمند و بزرگ حتماً توسط دیگر دولتها سرنگون خواهند شد..
⭕️ دولت صفوی که شانه به شانه دولت عثمانی میزد، به سادگی فرو پاشید! شورشهای داخلی میتوانند بسیار مؤثرتر از یک دولت خارجی یک دولت را سرنگون کنند..
⭕️ حزین لاهیجی در سفرنامه خودش، فهرست علمایی که در آن عصر به شهادت رسیدند را ذکر میکند، لذا لازم است علمای ما میراث گذشتگان را ببینند که چقدر تلاش کردند، ولی تلاشهای آنها محقق نشد و به استبداد رضاخانی انجامید؟ پاسخ چیست؟ علت آن سرکوب شدید چه بود که بعد از آن حکومت محمدرضا شاه ایجاد شد تا به نهضت امام منجر شد؟..
⭕️ باید از تاریخ درس بگیریم و یکی از درسهای ما این است که در راه و رسم گذشتگان تدبر کنیم و چرایی شکستها را بیابیم.
⭕️ مخرج مشترک تلاشهای سیاسی علما از آغاز دوره معاصر تا عصر مشروطه، عمدتاً جهت سلبی داشت، در قضیه ارتباط دولتها با کشورهای خارجی و یا نگرانیها از برخی قراردادهای خارجی، سعی میکردند با صدور فتاوا از این قراردادها جلوگیری کنند و یا نسبت به فسخ آنها تشویق کنند تا جلوی سلطه کشورهای خارجی گرفته شود..
⭕️ در دوران شکوهمند انقلاب اسلامی ایران، گفتمان ما دیگر نمیتواند گفتمان سلبی باشد، به بسیاری از بزرگان گفته میشود که ایجاد حکومت توسط خود شما انجام شده است و نباید در قبال نظام جمهوری اسلامی موضع سلبی بگیرید، بلکه باید موضع اثباتی گرفت و این موضع را تقویت کرد. متأسفانه بسیاری از آقایان گمان میکنند همچنان باید در موضع سلبی حرکت کنند و حکومت را نفی یا نقد کنند. این کار امروزه صحیح نیست و مربوط به زمانی است که حکومت، منبعث از علما نبوده است...
دکتر محمد حسن دوانی رجبی
🔰 @ofogh_howzah
💠 حدیث روز
🔵 امام علیبن موسیالرضا علیه السلام
💎 منْ لَمْ یَقْدِرْ عَلَى مَا یُکَفِّرُ بِهِ ذُنُوبَهُ فَلْیُکْثِرْ مِنَ الصَّلَوَاتِ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ فَإِنَّهَا تَهْدِمُ الذُّنُوبَ هَدْماً.
💎 هرکس چاره و راهی برای جبران گناهان خود ندارد، بسیار بر محمد و آل او صلوات بفرستد؛ چراکه صلوات گناهان را نابود میکند.
امالی شیخ صدوق، ص73
🔰 @ofogh_howzah
🔴 محتکر از نگاه روایات
درباره احتکار روایات متعددی رسیده است که در چند بخش به برخی آنها اشاره میشود.
1⃣ احتکار موجب سقوط خصلتهای انسانی است: امام علی(ع): «احتکار رذیلت(پستى) است».[غرر الحکم و درر الکلم، ص 361، ح 8200]
2⃣ عذاب محتکر در آخرت: پیامبر اکرم(ص) میفرماید: «نگاهى به دوزخ افکندم، درّهاى دیدم که مىجوشید، (به مالک دوزخ) گفتم: اى مالک! این درّه جاى کیست؟ گفت: جاى سه گروه: محتکران، اشخاص دایم الخمر، و دلّالان زنا».[ وسائل الشیعة، ج 17، ص 426،
3⃣ «احتکار خصلت فاجران است».[غرر الحکم و درر الکلم، ص 361]
4⃣ «رنج رساندن به مردم از راه احتکار، از خصلتهاى مردم جاهل است».[ غرر الحکم و درر الکلم، ص 361]
5⃣ محتکر گنهکار است؛ امام على(ع): «محتکر اهل معصیت و گناه کار است ».[ دعائم الإسلام ، ج 2، ص 35،]
6⃣ محتکر ملعون است؛ پیامبر اسلام(ص) در این باره میفرماید: «محتکر ملعون است».[ الکافی، دار الحدیث، ج 10، ص 60،]
7⃣ امام موسی کاظم(ع) از پیامبر(ص) روایت میکند: «... اگر بندهاى به عنوان دزد، به نزد خدا رود، در نظر من بهتر است تا به عنوان «محتکر»، که چهل روز ارزاق را احتکار کرده باشد...».[ من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 159]
🔰 @ofogh_howzah
📗 معرفی کتاب
📙 کتاب الجواهر السنیة فی الاحادیث القدسیة
◽️ محمدبن حسنبن علیبن حسین معروف به شیخ حر عاملی از بزرگان و محدثان امامیه است که سال 1033ق در یکی از روستاهای دمشق متولد شد. بخشی از درسهای مقدماتی را نزد اقوام عالم خود خواند و آنگاه هجرت علمیاش را آغاز کرد. او طی سالیان طولانی در شهرهای گوناگون به کسب معارف دینی همت گماشت.
🔰 @ofogh_howzah
📙 الجواهر السنیة فی الاحادیث القدسیة
◽️ شیخ حر عاملی کتاب «الجواهر السنیة فی الاحادیث القدسیة» را به زبان عربی و در یک جلد نوشته است و به گفته خود ایشان نخستین کتابی است که احادیث قدسی را یکجا گردآوری نموده است. گذشته از جامع بودن کتاب، احادیثی که در آن فراهم آمده، مورد اتفاق دو فرقه شیعه و سنی است و هر دو گروه صحت اسناد آن روایات را تأیید نمودهاند و در مضمون آنها اجماع دارند و از کثرت روات، به حد تواتر رسیدهاند.
انگیزه تألیف
◽️ شیخ حر معتقد است که ارائه چنین احادیثی با مواعظ بلیغ خود، میتواند مانع محکمی در برابر افکار شیطانی باشد و چون این روایات دارای استدلال و برهان قوی هستند، این کتاب از سایر کتب امتیاز و برتری دارد.
◽️ مؤلف با اعتقاد به این مطلب که همه کلمات پیامبر گرامی اسلام و ائمه اطهار علیهم السلام برگرفته از کلمات قدسی خداوند است، تصمیم به نگارش این کتاب گرفته تا آن سخنان گوهربار را در یکجا جمعآوری نماید و مورد استفاده انسانها قرار بگیرد و فهمها برای درک آن آماده باشد.
محتوا و روش تألیف
◽️ کتاب، طبق ترتیب پیامبرانی که به سخنان قدسی، مخاطب قرار گرفتهاند، به ابوابی تقسیم شده است. بخشی از کلمات نورانی امامان معصوم علیهم السلام نیز در آخر کتاب و بهطور جداگانه آمده است. شیخ احادیثی را در باب فضیلت حضرت علی و سایر امامان علیهم السلام جمعآوری و در دو باب تنظیم کرده است:
باب اول؛ درباره احادیثی که از طریق محدثین شیعه وارد شده است.
باب دوم؛ درباره احادیثی که از طریق اهلسنت در کتب حدیثی درج شده است...
🔰 @ofogh_howzah
⚪️ احکام روز
▪ قبول مسئولیت در حد توان
⭕️ یک کار فرهنگی، از سوی تشکلی به من اعلام شده که حضورم لازم است و شخص دیگری نیست، با توجه به اینکه بنده علم به آن دارم که فرصت کافی ندارم و از پس کار بر نمیآیم، وظیفه من چیست؟
✅ اگر توان انجام کار محوله را ندارید، از پذیرش آن امتناع کنید و اگر اجرت میگیرید، اجیر شدن در کاری که توان انجام آن را ندارید، مشروعیت ندارد.
▪ خمس قرضالحسنه مستأجر
⭕️ آیا به مبلغی که صاحبخانه از مستأجر بهعنوان قرضالحسنه (رهن) میگیرد، خمس تعلق میگیرد؟
✅ مبلغ مذکور خمس ندارد.
▪ کپی کتاب
⭕️ دانشجو هستم و طبق روال باید کتابهایی برای دروس تهیه کنم، اگر بهجای خرید کتاب از کتابهای دوستان کپی بگیرم (یعنی کپی از مطالب کتاب تهیه کنم برای امتحانات) و از روی این کپی درس بخوانم، آیا این کپی جایزاست؟
✅ بهطور کلی از استفاده، خرید و فروش و کپیبرداری، بنابر احتیاط خودداری کنید، مگر اینکه بدانید صاحبان آن، اجازه دادهاند؛ و در صورت کپیبرداری بدون اذن، بنابر احتیاط لازم است، رضایت آنان جلب شود.
پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری
🔰 @ofogh_howzah
💠 حدیث روز
🔵 پيامبر اکرم صلى الله عليه و آله و سلم
💎 اَلتّاجِرُ الاَْمينُ الصَّدُوقُ الْمُسْلِمُ مَعَ الشُّهَداءِ يَوْمَ الْقيامَةِ.
💎 بازرگان امين و راستگو و مسلمان روز قيامت با شهيدان خواهد بود.
📚 ميزان الحكمه جلد 1/528
🔰 @ofogh_howzah
❄️ سخن روز
✅ هدف نهایی حیات انسان، به ثمر رسیدن جوهر اعلای حیات انسانی است که از خدا شروع میشود و با عبادت به سوی خدا باز میگردد. معنای عبادت نیز در واقع، به ثمر رسانیدن جوهر حیات در ابعاد گوناگون آن است. بدین ترتیب، همه شئون زندگی انسان میتواند عبادت تلقی شود و دنیا نیز طبق فرمایش حضرت علی علیه السلام مسجد انسان خواهد بود
علامه محمد تقی جعفری (ره)
🔰 @ofogh_howzah