💫خدایا
براے تو غیر ممڪنے وجود نداره
غیر ممڪن هاے زندگے همه ے مارو
ممڪن ڪن . . .💫
شب خوش ✨
سنجش و اندازه گیری
مبانی، روش ها و تکنیک های سنجش واندازه گیری، پژوهش، مدلبندی و تحلیل دادههای روانشناسی و علوم وابسته
Love addiction: Based on Network Approach
اLove addiction is a type of behavioral addiction that has recently attracted the attention of many researchers in psychology and psychiatry.This phenomenon causes suffering, distress, mal-adaptiveness and risks for the affected person and others. The purpose of the present study was to use network analysis as one of the psychometric approaches and to apply it in the study of network structure of love addiction symptoms.Network analysis is a powerful way to analyze the relationships among network elements (questionnaire items).The method of this study was descriptive-correlational and the statistical population consisted of all Iranian females and males with at least one experience of falling in love. A total of 148 questions were formulated using an 8point Likert scale and two questions were omitted form the questionnaire during the question analysis. Data were collected by electronically administering a researcher made questionnaire on 1149 individuals and analyzed in two distinct stages using MIRT software package in R software. Graphical representation based on the data collected through network analysis (graph theory)and Fruchterman and Reingold algorithm was performed using graphs, boothnet software packages in Rsoftware. The results of the network analysis showed that the items of the questionnaire, each of which indicating a symptom of love addiction based on studies in this area, were placed in a coherent network.The most important symptoms in the love addiction network were reported to be obsessiveness,fantasy,impulsivity, physical and emotional dependence, as well as high emotion seeking, while the least important symptoms were suicidal tendencies, extreme selfsacrifice and sexual attractions.
Behavioral Addiction Love Addiction Network analysis Love Addiction Questionnaire R software
اعتیاد به عشق مطالعه مبتنی بر رویکرد تحلیل شبکه
اعتیاد به عشق نوعی اعتیاد رفتاری است که بهتازگی توجه پژوهشگران حوزه روانشناسی و روانپزشکی را به خود جلب کرده است. این پدیده موجب رنج و پریشانی، ناسازگاری و مخاطره برای فرد مبتلا و دیگران میشود. هدف از اجرای این پژوهش، استفاده از تحلیل شبکه بهعنوان یکی از رویکردهای اندازهگیری روانی و کاربرد آن درمطالعه ساختار شبکهای نشانگان اعتیاد به عشق بود. تحلیل شبکه روش قدرتمندی برای تحلیل روابط میان عناصر شبکه (گویههای پرسشنامه) میباشد. روش پژوهش اکتشافی ـ توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری تمام مردان و زنان ایرانی با تجربه حداقل یکبار عاشق شدن بود. تعداد 148 سوال با مقیاس لیکرت 8 ارزشی تدوین و در تحلیل سوال، دو سوال حذف شد. دادهها از اجرای الکترونیکی پرسشنامه محقق ساخته روی 1149 نفر اجرا و در دو مرحلهی مجزا با استفاده از بستهی نرم افزاری MIRT در نرم افزار R تحلیل شدند. نمایش گرافیکی بر اساس داده های جمعآوری شده از طریق تحلیل شبکه (نظریه گراف) و الگوریتم فروترمن ـ رینگولد با استفاده از بستههای نرمافزاری qgraph , boothnet در نرم افزار R انجام شد. نتایج تحلیل شبکه نشان داد سوالات پرسشنامه که هر کدام به نشانهای از نشانگان اعتیاد به عشق مبتنی بر مطالعات این حوزه میباشند، دریک شبکه منسجم قرارمیگیرند. مهمترین نشانگان درشبکه نشانگان اعتیاد به عشق وسواس، خیالپردازی، تکانشگری، وابستگی جسمی و هیجانی و هیجانخواهی بالا و کماهمیتترین نشانگان میلبهخودکشی، فداکاری بیشازحد و جذابیتهای جنسی گزارش شد.
اعتیاد به عشق اعتیاد رفتاری پرسشنامه اعتیاد به عشق تحلیلشبکه نرمافزارR
مقاله مربوط به پایان نامه ی ارشد خانم زهره آقاخانی (راهنما:دکتر محمد حسین ضرغامی)
+ نوشته شده در یکشنبه ۹ خرداد ۱۴۰۰ ساعت توسط | نظر بدهيد
کرونا قطعه ی پازل
(نوشته ها مربوط به فروردین 99 است ولی در این تاریخ در این وبلاگ منتشر می شود)
آدمیان را از آن رو «آزاد» انگاشتند که بتوان دربارهی ایشان داوری کرد، که بتوان ایشان را کیفر داد _ که بتوان ایشان را گناهکار شمرد: در نتیجه، هر کرداری را میبایست حاصلِ اراده انگارند و بنیادِ آن را در آگاهی بنشانند (نیچه).
کرونا قطعه ی پازل[1]
دکتر محمد حسین ضرغامی
ذهن خودآگاه مانع اصلی رسیدن بشر به آگاهی/حقیقت است. هدف از این نوشته، ارائه مستندات موثق جهت معرفى یک گروه "ژن برتر" است که با علم
به نقش منفی ذهن بشر، عدم رغبت اکثر افراد به تحقیق و علاقه وافر بشر به قضاوت قبل از تحقیق، توانسته اند با استفاده از واژه خودساخته "تئوری توطئه"، حقایق کلیدی را بر عامه بشر بپوشانند و بدین طریق هم به لحاظ سیاسی بر حکومتهای جهان مسلط شده اند، هم چرخه پول-اقتصاد جهان را بدست دارند و هم در عرصه های علم و تکنولوژی، پزشکی و دارو، تولید انرژی.. و دیگر عرصه ها به انحصارگرایی مشغولند.
The Elite
گروه ژن برتر(الیت) در یک سری اقدامات جدی مانند شدیدترین بحران مالی جهانی، به نقاط انتهایی خود رسیده است. سناریوی گروه ژن برتر(الیت)برای اجرای فاز آخر نقشه خود یعنی ایجاد بحران مالی-نظامی جهانی، تسلط کامل بر جهان و استقرار "نظم نوین جهانی" بعد از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را می توان نقطه ی انتهای این برنامه درنظرگرفت. تحلیلگر شهیر امریکایی، جیمز ریکاردز، در کتابش که تصویر آن در زیر ارائه شده است، این نقشه الیت رو افشا کرده است. اگر چه محققین مستقل در کتابهای زیادی که در ادامه معرفی خواهند شد، این گروه رو معرفی کرده اند ولی اکثر افراد، بدون تحقیق، قضاوت می کنند: همش"تئوری توطئه" است.
گروه الیت با سوءاستفاده از واژه تئوری توطئه، هرگونه تلاش در جهت یافتن قاتلین جان اف کندی و دیگران رو متوقف و محققین رو بدنام کردند[2]. بعد از آبراهام لینکلن که بخاطر مخالفت با الیت به قتل رسید، هیچیک از رییس جمهورهای بعدی جرات مقابله با الیت را نداشت تا نوبت به محبوبترین رییس جمهور تاریخ امریکا رسید. جان اف کندی در اواسط سال ۱۹۶۱ طی فرمان ریاست جمهوری شماره ۱۱۱۱۰ تمام اختیارات منحصر بفرد در زمینه سیاستگذاری مالی که از ۱۹۱۳ در اختیار فدرال رزرو (ارگان الیت) بود را از آن ارگان سلب و به وزارت دارایی امریکا بازتفویض نمود. او همچنین درصدد کاهش استقراض دولت امریکا از فدرال رزرو بود و میخواست جنگ ویتنام را نیز خاتمه دهد. ضمنا او در سخنرانی معروف خود الیت را افشا کرد، ولی کمتر از ۶ ماه بعد به قتل رسید. افشاگری محبوبترین رییس جمهور امریکا در مورد الیت این سوال مطرح است که آیا جان اف کندی دچار توهم توطئه بود؟!! آیا هنوز هم می توان وجود الیت و سناریوی آنها برای تسخیر جهان را توهم توطئه نامید؟ شاید آبراهام لینکلن و جان اف کندی جان خود را بر سر توهم توطئه گذاردند.
مثالی دیگر از سوءاستفاده الیت از واژه تئوری توطئه: بین سالهای ۱۹۶۰ و ۲۰۱۳، محققین بسیاری خبر دادند که سازمان امنیت ملی امریکا(ان اس اِ)در داخل و خارج امریکا به شنود مکالمات فعالین سیاسی-اجتماعی، سیاستمداران... مشغول است NSA = National Security Agency سازمان امنیت ملی امریکا کتابهای زیادی در این مورد نوشته شد و فیلمهای زیادی نیز ساخته شد، از جمله فیلم مشهور "دشمن حکومت" با بازیگری ویل اسمیت و جین هکمن. ولی گروه الیت همه افشاگریها رو تئوری توطئه می نامید. بالاخره(۲۰۱۳)، رابرت اسنودن(کارمند سیا و مسئول ارشد واحد برنامه نویسی امنیتی در ان اس اِ)با دردست داشتن اطلاعات کافی برای محکوم کردن الیت به هنگ کنگ گریخت و از طریق مصاحبه رسمی تلویزیونی با موسسه مطبوعاتی گاردین انگلیس تمام اطلاعات را علنی ساخت. جولیان آسانژ(موسس ویکی لیکس) نیز مستقل از اسنودن، همان حقایق را فاش ساخ. لینک مصاحبه رسمی اسنودن با گاردین در لینک زیر قرار دارد:
https://www.theguardian.com/world/video/2013/jun/09/nsa-whistleblower-edward-snowden-interview-video
فیلم "دشمن حکومت[3]" با بازیگری ویل اسمیت و جین هکمن یکی از قویترین فیلم ها در زمینه افشای شنود فعالان مستقل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی توسط الیت و به تصویر کشیدن برنامه های آنها از دهه ۱۹۶۰ بود[4].
به قدرت رسیدن الیت در انگلیس به صورت مفصل در کتاب مستندی که تصویرش در ذیل ارائه شده و بصورت رایگان، در قالب پی دیاف آنلاین موجود هست و توسط یک موسسه تحقیقاتی امریکایی چاپ شده است: مشخصات این کتاب در زیر درج شده است:
Redemption Manual Edition (2008)
ISBN: 978-0-9792397-0-0
Editor: Robert Kelly Publisher: The American Bulletin
ارائه شده است که در ادامه کلیاتی مطرح می شود. بین سالهای ۱۴۰۰ و ۱۶۹۴، صرافهای یهودی ملقب به لومباردها مرتب پول(سکه های طلا و نقره) به پادشاهان انگلیس(ادوارد، چارلز اول، چارلز دوم، ویلیام اول) قرض میدادن تا "بریتانیای کبیر" بتواند به کشورگشایی ادامه دهد. کم کم قرض دولت به این بانکدارها به بیش از یک میلیون پوند رسید و به دولت فشار آوردن که به آنها مجوز تاسیس یک بانک خصوصی داده شود تا برای اولین بار اسکناس چاپ کنند، به دولت قرض دهند تا دولت امکان تامین هزینه ی کشورگشایی ها را داشته باشد. امپراطوری "بریتانیای کبیر" طلا و نقره کافی در خزانه نداشت که هزینه کشورگشایی و مستعمرات را تامین کند. لذا، پادشاه وقت(ویلیام اول) استقراض از لومباردها و پرداخت بهره به بانکدارها را ق
بول کرد و واژه یوزِری(ربا) usury یا بهره بانکی وارد فرهنگ پولی-مالی انگلیس شد. بانکی که تاسیس شد را "بانک انگلیس" نامیدند و مقرر شد که اداره آن، ازجمله انتخاب مدیریت و کلیه امور اجرایی، در تسلط بانک باشد. کثر افراد فکر میکنند Bank of England بانک مرکزی دولتی هست و کنترل اون در اختیار دولت است. انتخاب نام سبب گمراهی اذهان بدون تحقیق می شود.
ظهور خاندان راثچایلد The Rothchilds
روش به استقراض کشیدن ملتها از طریق وام های صندوق بین المللی پول و بانک جهانی(دو ارگان الیت) سالها بود که توسط محققین مستقل افشا می شد ولی الیت همیشه این افشاگری ها رو تئوری توطئه می نامید. بالاخره جان پرکینز که به اقرار خود حدود ۳۰ سال عامل و مزدور الیت بود در ۲ کتاب و مصاحبه هایی که در یوتیوب موجود هستن، این روش الیت رو فاش ساخت:
Confessions of an Economic Hitman
John Perkins
لینک یوتیوب: Watch "Confessions of an economic hitman" on YouTube https://youtu.be/RVsB07CcSNw اگر این مصاحبه ها رو ببینیم یا یکی از این ۲ کتاب رو بخونیم، به عمق فعالیتهای الیت در به زنجیر کشیدن ملت ها پی می بریم. خوشبختانه، ایران یکی از معدود کشورهایی ست که تنها ۱ یا ۲ وام از بانک جهانی گرفت و زود تسویه کرد و در حال حاضر به الیت مقروض نیست. یکی از دلایل دشمنی های فراوان برای ایران به خاطر این است که ایران به این بانک ها مقروض نیست. اما عوامل نفوذی بسیاری در لایه های مختلف وابسته ی به الیت در ایران فعالیت می کنند[5].
در سال۱۶۹۴، پادشاه وقت انگلیس مجوز تاسیس یک بانک خصوصی به نام "بانک انگلیس" رو به الیت داد، همراه با اختیارات تام که عبارتند از:
-چاپ اسکناس برای اولین بار در تاریخ مالی جهان
- اخذ بهره در سیستم بانکی برای اولین بار در تاریخ
- مجوز اخذ بهره از دولت انگلیس
-مجوز اخذ بهره از کلیه بانک ها در انگلیس
-کنترل حجم نقدینگی در گردش
-تعیین و تغییر نرخ بهره
-استقلال کامل از دولت در مدیریت بانک
از آن تاریخ، کنترل مالی انگلیس کاملا در دست الیت هست. در سال۱۷۶۹، یک صراف یهودی در فرانکفورت به نام مایر راثچایلد از پادشاه وقت(ویلهلم نهم) لقب "کارگزار سلطنتی" رو گرفت. راثچایلد دارای ۵پسر بود. او زیرکترین پسر خودش رو به لندن فرستاد تا بانک انگلیس رو در دست بگیره، خود نیز بانکی در فرانکفورت تاسیس کرد که امروزه به نام "بانک مرکزی اتحادیه اروپا" شناخته می شود. سه پسر دیگر راثچایلد نیز بانکهای مشابه ی در پاریس، وین و ناپل تاسیس کردند که امروز به نام بانک های مرکزی فرانسه، سوییس و ایتالیا شناخته می شوند. تا سال۱۹۱۷، خاندان راثجایلد به چنان قدرتی در جهان رسید که تمام دولتهای جهان به آنها مقروض بودن و راثچایلد هروقت می خواست، می تونست اوراق قرضه آنها را به اجرا بگذارد. لذا وقتی در سال۱۹۱۷ برای تاسیس یک کشور خودمختار به دربار بریتانیا فشار آوردند، بریتانیا چاره ای بجز پذیرفتن نداشت.
امپراطوری بریتانیا تحت کنترل کامل دو شرکت الیت City of London Corporation و
Bank of England شده است. قبلا دیدیم که چگونه از سال ۱۶۹۴ الیت با تاسیس یک بانک خصوصی بنام بانک انگلیس کنترل کامل نظام پولی و سیاستگزاری مالی رو در امپراطوری انگلیس بدست گرفت. فقط بعنوان یک نمونه از قدرت الیت، وادار نمودن دولت فخیمه در اجرای عهدنامه بالفور و تاسیس کشوری برای "ملت صهیونیست" می باشد. ظهور خاندان راثجایلد به تسلط کامل بر امور تجاری و اقتصادی انگلیس انجامید[6]. الیت علاوه بر بانک انگلیس به یک شرکت تجاری خصوصی نیز نیاز داشت. نام آنرا چه می باید می گذاردند تا همچون نام بانک انگلیس یا فدرال رزرو (معادل امریکایی بانک انگلیس که در آینده نزدیک بطور کامل بحث خواهیم داشت) در شنونده تصور دولتی بودن ایجاد نماید؟ نام آنرا شرکت شهر لندن گذاردند City of London Corporation (Google Search) . مشخصات این منطقه خودمختار الیت که هم شرکت است، هم شهر و هم کشور در تصویر ذیل ذکر شده است.
نهاد کنترل کننده اقتصاد و سیاستگزاری مالی انگلیس یعنی بورس لندن و بانک انگلیس در این منطقه قرار دارد. خود شرکت بورس لندن نیز متعلق به الیت است: London Stock Exchange بورس فلزات لندن نیز که یک بورس ۴۰۰ ساله است متعلق به الیت است و بخش خرید و فروش طلای آنرا در سال ۲۰۱۲ به چین فروختند به قیمت ۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار تا چین بتواند طلای بیشتری بخرد و پشتوانه یوان بگذارد و در سال ۲۰۱۶ بالاخره یوان چین را وارد سبد ارزی صندوق بین المللی پول ملقب به اس دی آر کردند: SDR : Standard Drawing Right از این طریق، چین از سال ۲۰۱۲ با سرعت مشغول خرید طلا شد. تا زمانی که توانست یوان را دارای پشتوانه طلا نماید. این حرکت الیت به تفاوت بین Lawful Money پول حقیقی(دارای پشتوانه) Legal Tender پول حقوقی(بدون پشتوانه) بر می گردد.
https://media-exp1.licdn.co
m/dms/image/C4D2CAQE0PsIYUxF7Bw/comment-image-shrink_8192_1280/0?e=1586160000&v=beta&t=U460f2a24PExX7UeGAhHpm5KRwu_Iv5e9LH6StcG0EM
آیا الیت کنترل قوای مقننه و قضاییه انگلیس را نیز در دست دارد؟ بله. از طریق تاسیس موسسه بار: BAR British Accreditation Royalty و تصویب قانونی که تمام وکلا و نیز نمایندگان مجلسین انگلیس (مجلس لُردها و مجلس عوام) را موظف به عضویت و دریافت لیسانس(مجوز کار) از موسسه بار نمود، قوای مقننه و قضاییه انگلیس نیز کلا در دست الیت است. در واقع، انگلیس بیش از ۴۰۰ سال است که دربست در اختیار الیت بوده و هست. کشور امریکا نیز بطریق مشابه و با تاسیس شرکتی در سال ۱۸۷۱میلادی و تاسیس بانک خصوصی فدرال رزرو در سال ۱۹۱۳، بتدریج در اختیار الیت قرار گرفت. جزییات و مستندات و منابع تحقیقاتی وجود دارد که نشان می دهد، چگونه از سال ۱۹۳۳ امریکا کاملا و بطور دربست در اختیار الیت است.
انگلیس و تمام نمایندگان مجلسین باید عضویت یک شرکت خصوصی دیگر الیت را داشته باشند که مردم تصور میکنند کانون وکلای کشور انگلیس است . صدها ناگفته دیگر در مورد تسلط الیت بر کشور انگلیس هست که در اینجا فضای کافی نیست ولی در کتابی که در ادامه خواهد آمد، موجود است. بله، برای پنهان ماندن این حقایق، هرکسی که این حقایق را افشا کند، به توهم توطئه متهم می شود. آگاهی هزینه دارد.
چقدر این سناریو آشناست، بحران مالی ۱۹۰۸ تا ۱۹۱۲ که به تصویب قانون تاسیس فدرال رزرو انجامید The Federal Reserve Act(1913)، بحران مالی ۱۹۲۹ تا ۱۹۳۳ که به تصویب وثیقه قرارگرفتن هرچه بر روی خاک امریکا هست انجامید House Joint Resolution مصوب ۵ ژوئن ۱۹۳۳، بحران های مالی ۱۹۸۷، ۱۹۹۹، ۲۰۰۳ و ۲۰۰۸. حال، سناریوی مشابه و نهایی الیت:
-۱۷ سپتامبر ۲۰۱۹ بحران مالی استارت خورد
- فدرال رزرو بعنوان ناجی وارد شد (ریپو یعنی استقراض مستقیم بانکهای امریکا)
- سپس سواپ جهانی
- شب سال نو ۲۰۲۰: ریپو رسید به ۱ تریلیارد
- سپس فاز ۲: کرونا آمد
- اول ۱ تریلیارد دلار استقراض دولتی
- بعد ۲/۲ تریلیارد دلار دیگر
- ترامپ گفته است ۶/۲ تریلیارد دلار
- و اکنون فدرال رزرو می گوید تا آخر سال ۱۰ تریلیارد دلار [7]
مانند ۱۹۰۸، ۱۹۲۹، ۱۹۸۷، ۱۹۹۹، ۲۰۰۳ و ۲۰۰۸، طی یک دوره حدود ۱۸ ماه، سطح استقراض بصورت تصاعدی بالا می رود، سپس یک مارجین کال و سیستم مالی سقوط می کند. ولی این بار برنامه ریزی برای جایگزینی سیستم مالی جهانی ست و سناریو در ابعاد متعدد در حال اجراست: حقوق اجتماعی مینیمال به بهانه کرونا، استقراض حداکثری جهانی از طریق سواپ های دلار-یورو و دلار-ین به بهانه کرونا، ورود ارتش ها به درون جامعه به بهانه کرونا، منع اجتماعات و کنترل رسانه ها به بهانه کرونا...سپس مارجین . نکته قابل توجه این است که سقوط غول ها شروع شده: توتال، جی ام، سیتیبنک، ایرباس، دویچه...
https://media-exp1.licdn.com/dms/image/C4D2CAQFfcgEGGcvXVw/comment-image-shrink_8192_8192/0?e=1586160000&v=beta&t=k4T4Sh9726doCUvDxQZxiUbBgY-yptrJS8qabGpqKOE
پس از تسلط کامل بر امورمالی، حقوقی و تجاری امپراطوری بریتانیایکبیر و مستعمرات آن در آسیا و افریقا، الیت سراغ قاره جدید(امریکا)رفت. اول، شرکت تجاری آنها بنام هند شرقی وارد شد و سپس اولین بانک الیت از کنگره مجوز انحصاری بانک در امریکا را گرفت. مانند ۲ شرکت خصوصی الیت در انگلیس(بانک انگلیس و شرکت شهرلندن)نام اولین بانک خصوصی الیت در امریکا نیزمی بایست دولتی بودنش را القاء می کرد، لذا آنرا "بانک ایالات متحده" نام گذاردنBank of the United States(1792) مجوز این بانک خصوصی ۲۰ ساله بود. وقتی در تاریخ سررسید مجوز بانک الیت(۱۸۱۲) رییس جمهور وقت(جیمز مدیسون)مجوز را تمدید نکرد، ارتش بریتانیا وارد واشنگتن شد، کاخ سفید و کتابخانه ملی و ... را سوزاند، مدیسون مجبور به تمدید مجوز بانک خصوصی الیت شد.
بسیاری از مطالب گفته شده در کتابی که فهرست آن ارائه می شود درج شده است. بخصوص، صفحاتی که تاسیس بانک خصوصی الیت درانگلیس در سال ۱۶۹۴ که اکثر انگلیسیها و مردم جهان از خصوصی بودن (متعلق بودن به خاندان راثچایلد و شرکایشان) اطلاع ندارند، را بطورمستند ارائه می دهد.
پروسه تاسیس فدرال رزرو که از سال ۱۷۹۲ با تاسیس بانک خصوصی الیت (متن پست) آغاز شد و این بانک در دسامبر ۱۹۱۳ تحت مجوز انحصاری کنگره بنام فدرال رزرو اختیارات انحصاری دریافت نمود
- اختیار انحصاری چاپ اسکناس
- اختیار انحصاری تعیین و تغییر نرخ بهره بانکی
- کنترل انحصاری حجم نقدینگی درگردش یعنی از دسامبر ۱۹۱۳
اختیارات سیاستگزاری مالی در امریکا بطور انحصاری به فدرال رزرو (بانک خصوصی الیت) واگذار شد. روند تاریخی کامل این پروسه از ۱۷۹۲ تا دسامبر ۱۹۱۳ ادامه داشته است.
تسلط الیت بر امریکا از طریق ۴ زیرساخت قبلا دیدیم، تسلط الیت برانگلیس ازطریق ایجاد ۴ زیرساخت انج
ام شد بطورخلاصه:
تاسیس یک بانک خصوصی(بانک انگلیس)با اختیارات کامل مالی Bank of England(1694)
۲- ایجادیک منطقه خودمختار درقلب لندن با وسعت ۳کیلومتر مربع، شهرداری مستقل از لندن، نیروی انتظامی مستقل از لندن، پرچم مستقل از کشور انگلیس
۳- ثبت حقوقی آن منطقه خودمختار درقالب یک شرکت خصوصی City of London Corporation ۴- اجبار وکلا، قضات و نمایندگان مجلسین انگلیس به عضویت در موسسه خصوصی الیت بنام بار، اخذ مجوز(لیسانس)فعالیت حقوقی از آن موسسه و موظف بودن به تبعیت از اساسنامه این شرکت خصوصی: BAR: British Accreditation Royalty
برای تسلط کامل الیت بر امریکا، مشابه آن ۴ زیرساخت در امریکا نیز ایجاد شد
یک بانک خصوصی بنام فدرال رزرو با ۱۲ شعبه در امریکا ثبت شد(دسامبر ۱۹۱۳)که سهامدارانش یک شبکه بانکهای خصوصی هستند و رییس جمهور امریکا دارای هیچگونه اختیاراتی در آن نیست. این بانک، حافظ طلب مالی الیت از امریکا ست یعنی قرضی که امریکا از روز استقلال(۴جولای۱۷۷۶)به الیت داشت به اضافه استقراضهای مداوم و کل بهره ها از آنروز(تصویر زیر).
یک منطقه خودمختار به وسعت حدود ۱۰ مایل مربع بنام District of Columbia(DC) ثبت حقوقی منطقه خودمختار دی سی بعنوان یک شرکت خصوصی(پست های بعد)
تبعیت نمایندگان سنای امریکا از موسسه خصوصی الیت: BAR
واژه تئوری توطئه یا Conspiracy Theory ساخته الیت بود تا به محققین و جویندگان حقایق(مثلقتل جان اف کندی و مارتین لوتر کینگ) تهمت بزنن و مردم رو به اونها بدبین کنند؛ منتهی، افرادی که فرصت یا حوصله تحقیق ندارند، صرفا به قضاوت بدون تحقیق اکتفا میکنند و تحقیقات مستند رو توهم توطئه می نامند.
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6464077052394958848 مجوز این بانک خصوصی الیت هر ۲۰ سال تمدید شد. تا زمانیکه اندرو جکسون دیگر اجازه تمدید انرا نداد. علیرغم ۳مرتبه سوءقصد به جان او، الیت موفق به قتل او نشدند. سپس مهره های الیت در سنا وارد کار شدند و اندرو جکسون را به اتهام واهی مختل کردن اقتصاد امریکا استیضاح کردند!!! سپس نوبت تاسیس فدرال رزرو رسید. داستانی ست مفصل و تاریخی. آقای پروفسور گرفین، محقق امریکایی در کتابش تمام جزییات و مستندات تاریخی را ارائه نموده: G. Edward Griffin The Ceature from Jekyl Island این کتاب در قالب پی دی اف آنلاین موجود است و نیز در قالب یک کلیپ ۱۱۰ دقیقه ای قابل استفاده است https://youtu.be/lu_VqX6J93k شاید جالبترین واقعه، انتخاب وودرو ویلسون و حمایت او از لایحه تاسیس فدرال رزرو باشد. ویلسون رییس دانشگاه پرینستون بود. یک چهره ۱۰۰% آکادمیک با دکترای تاریخ از دانشگاه جان هاپکینز. الیت شخصیت او را شناسایی کردند، او را به سیاست کشاندند(استانداری ایالت نیوجرزی)و پس از ۲ سال او را کاندیدای حزب دمکرات نمودند و از طریق حمایت مالی و تبلیغات بیسابقه، او رییس جمهور شد و بلافاصله لایحه تاسیس فدرال رزرو را امضاء کرد. فدرال رزرو حافظ منافع الیت در امریکا ست، قرضی که در سال۱۷۷۶ به دولت امریکا تحمیل شد و مرتب افزایش یافته(تصویر ذیل)
https://media-exp1.licdn.com/dms/image/C4D2CAQF2U_eMZYIMUw/comment-image-shrink_8192_8192/0?e=1586160000&v=beta&t=BHvk_YazVtQImZ6r0OJYEEeJq52Ec4QA9fE-eNqChFw
آغازحرکت الیت بسمت تسلط بر جهان: دیدیم الیت چگونه اول بر انگلیس تسلط کامل پیدا کردند و سپس، با تاسیس ۱۲ شعبه بانک خصوصی فدرال رزرو، حرکت برای تسلط کامل مالی-سیاسی-نظامی بر جهان رو آغاز کردند. اگرچه الیت با درج عبارت "نظم نوین جهانی"پشت اسکناس ۱دلاری(تصویر)نقشه خودشان را علنا اعلام کردن و نیز طی۱۰۵سال گذشته بارها این واژه رو بکار برده اند، هنوز هم عده ای می گویند محققین دچار توهم توطئه هستند. شایدبهترین روش برای تبیین نقش الیت در وضعیت اقتصاد-سیاسی دنیا، مرور حرکتهای متوالی الیت بلافاصله پس از تاسیس فدرال رزرو باشد. فدرال رزرو رسما از فوریه۱۹۱۴فعالیتش رو شروع کرد. آنها باید جنگ ایجاد میکردند تا دولتهای جهان مجبور بشن از بانکهای خصوصی اونها در اروپا و امریکا پول قرض کنند. الیت طی ۵ سال بعداز تاسیس فدرال رزرو(فوریه۱۹۱۴) چه کارهایی انجام داده اند
- ژوئن۱۹۱۴: ترور پادشاه امپراطوری پروسیا(فرانتز فردیناند)و آغاز جنگ جهانی اول
- سرنگونی امپراطوری تزاری روسیه(نوامبر۱۹۱۷)
- کشیدن پای امریکا به جنگ جهانی اول۱۹۱۷
-سرنگونی امپراطوری عثمانی[8]۱۹۱۹
- مجبور نمودن انگلیس به امضاء تعهدنامه بالفور برای تاسیس دولتی برای قوم یهود۱۹۱۷
-قطعه قطعه کردن خاورمیانه که تحت سلطه امپراطوری عثمانی بود۱۹۱۸
- اشاعه اپیدمی آنفلوآنزای حاد و قتل بیش از ۵۰میلیون نفر در جهان [9]۱۹۱۸
دیدیم که از سال ۱۹۱۳، دولت امریکا از فدرال رزرو(مجموعه ۱۲ بانک خصوصی الیت در امریکا)استقراض میکرد. در ۴ ژوئن ۱۹۶۳، محبوب ترین رییس جمهور تاریخ امریکا(ج
ان اف کندی)حکم ریاست جمهوری ش۱۱۱۱۰ رو امضاء کرد و طی اون تمام اختیارات مالی رو از فدرال رزرو گرفت و به وزارت دارایی/خزانه داری امریکا تفویض کرد. دقیقا ۵ ماه بعد در تاریخ ۲۲ نوامبر ۱۹۶۳ در دالاس، کندی به قتل رسید. دقت: او قبل از ترور، در یک سخنرانی عمومی، گفت(ثانیه ۳۳ تا آخر کلیپ-حدود ۲دقیقه): " ... بدانید، یک تشکیلات سازمان دهی شده مخوف و پنهانی در امریکا قدرت را بدست گرفته و با پنهانکاری، در عرصه های مختلف قدرت در سایه شده." او حتی عرصه ها را تک تک و به ترتیب زیر نام برد: 1- Military نظامی 2- Political سیاسی 3- Scientific علمی 4- Diplomatic دیپلماتیک 5- Intelligence امنیتی 6- Economic اقتصادی "و من به پشتوانه حمایت شما جلوی آنها می ایستم." آیا سخنان کندی سند کافی نیست؟ ولی خیلی از مردم امریکا وجهان می گویند این ها تئوری توطئه است و الیت به همین دلیل(ذهنیت مردم) می توانند هر محقق مستقل و خواهان حقیقت رو با همین تهمت منزوی کنند. کلیپ سخنان کندی(حدود ۲ دقیقه) در لینک https://youtu.be/iU1EJDdj4iM قرار دارد. در دهه۱۹۶۰میلادی، الیت در سه ترورسیاسی از همین واژه تئوری توطئه برای منزوی ساختن هر ندای حقیقت طلب استفاده کرد: جان اف کندی،۱۹۶۳؛مالکولم ایکس۱۹۶۵، مارتین لوترکینگ، 1968.
در خصوص گروه الیت و یا 5لوردز، بیش از 2دهه جسته و گریخته مطالب مختلفی به چشم می خورد و کارتون هایی که حدود 25 سال پیش با موضوعات جنگ آب و سیطره اهریمنی بعضی موجودات تخیلی برمنابع کلیدی روی زمین و ایجاد مخاطره برای بشر را می توان مشاهده کرد، امروز شاهد بروز عینی روایت های انتزاعی یاد شده هستیم. مکانیزم هایی که توسط این دسته از سیستم ها و مگا سیستم ها به بشر عرضه شده کاملا بر نوع تفکر بشر تاثیر گذار بوده و برای کسانی که دنبال کننده اینگونه موضوعات هستند این مطلب کاملا مفهوم است. اما نکته جالب توجه تاثیر قوانین نانوشته الیت و یا پنج لوردز برای اقتصاد و کسب و کار جهان است، خصوصا در میان جوامع رشد نیافته و دارای نرخ توسعه کند (عبارت منسوخ جهان سوم). سرمایه داران و سرمایه گذاران صرفا بروی طرح هایی سرمایه گذاری می کنند که قبلا در کشور های پیشرو (به عنوان پایگاه های اصلی الیت و 5 لوردز) موفقیت آنها تا حد زیادی تثبیت شده، غافل از آنکه برخی ایده ها پارادایمی در دنیای نوین کسب و کار می توانند باشند. علاوه براین، دیگر قانون نانوشته این دو مکانیزم (الیت و 5 لوردز) هر کسی را به بازی خود راه نمی دهند (البته صرفا یک توهم هست) و علی بابای چین نمونه بارز است. در پایان، کشورهارا سازمانهایی اداره می کنند که زیر مجموعه شبکه مدیریتی گسترده و در قالبی نانوشته و ناپیدا توسط الیتزها و 5لوردز ساخته و پرداخته شده اند.
و اما شرایط کنونی در ایران مخصوصا شرایط داخلی و مهمترین آن سیستم مدیریتی آن نه تنها در راه ایجاد راهکار مناسب با چنین فجایع کمکی نمی کند، بلکه در بسیاری مواقع عامل و کارگزار آگاه و ناآگاه همان الیت جهانی است؛ ویژگی اصلی چنین نظامی فقدان اشتیاق کاری و پرتاب مسولیت از فردی به فرد دیگر، عدم شفافیت، صرفا ابراز قدرت و استفاده از موقعیت در جهت ثروت اندوزی، یارگیری، اقدامات شتابزده و فاقد برنامه، فقدان مطالعات بنیادین، گسترش دورویی، نفاق، چاپلوسی و سیاست های تشویق کننده ی آن است. چنین سیستم مدیریتی مدیرانی پروش می دهد که مانند زبل خان "اینجا آنجا همه جا" هستند و تمام همت مدیران ماندن در جایی است که به آن تعلق ندارند یعنی خارج کردن چیزی از موضع خودش یعنی بی عدالتی[10]. از خواب گران خواب گران، خواب گران خیز، از خواب گران خیر.
20 فروردین 1399
[1] . این نوشته مستخرج از تحلیل های آقای بهنام زادگان است که در لینک های مختلف به آن ارجاع دارد.
[10] . ضرغامی، ربیعی نوده ئی در مقاله ی عدل سمپتوم به آدرس
برچسبها: کرونا, قطعه پازل, الیت, ماسون, فراماسونی
+ نوشته شده در پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ ساعت توسط | نظر بدهيد
تحلیل داده های شبکه ای، مدلبندی آماری و نرم افزار
"ما در جهان شبکه ای زندگی می کنیم" جمله ای تکراری که به خوبی توصیف کننده ی جهانی (imaginary بعد ) است که در آن زندگی می کنیم و دلیلی برای علاقمندی به علم شبکه در سال های اخیر. نقش شبکه های اجتماعی و اینترنت و شیوه ی تعامل افراد با یکدیگر در این گرایش را نمی توان نادیده گرفت. شبکه در فرهنگ لغت اکسفورد به صورت مجموعه ای از اشیاء مرتبط با هم تعریف شده است. موضوع دیگر گرایش به این حوزه ی دانشی، تحلیل و مدلسازی سیستم های پیچیده است. یکی از پیچیده ترین سیستم های موجود در عالم امکان، سیستم روانی انسان ها است اگر چه این پیچیدگی ناممکن بودن مدلبندی رو نیز تحت شعاع خود قرار می دهد اما حداقل در حوزه ی رفتارشناسی انسان ها به صورت جزء قابل کاربست است. وقتی مسئله ی مطالعه و تحلیل رفتار انسانی موضوع مطالعه ی چنین دسیپلینی می
باشد، مشخص است که در مورد شاخه های ساده تر مانند الکترونیک، برق، مهندسی های مختلف، اقتصاد، پزشکی، زیست شناسی، گیاه شناسی، کشاورزی، زمین شناسی، فیزیک و ... بسیار کاربرد پذیرتر و مطالعات آن دارای راندمان بیشتر است. علم شبکه مانع کاهش گرایی می شود که ویژگی اصلی قرن گذشته است و تسهیل کننده ی خوبی برای مدیریت، ذخیره و جمع آوری داده های با توان بالا است.
یکی از مسائل مهم در علم شبکه ایجاد گزاره های خبری مبتنی بر علم آمار است. به عبارت مبانی علم آمار در ایجاد گزاره های خبری بکار گرفته می شوند. منظور از گزاره ی خبری همان استخراج نتایج استنباطی از داده ها است. با این وجود در مدلسازی شبکه دو کلاس مدلبندی مختلف وجود دارد مدل بندی یا مدلسازی ریاضیاتی و مدلسازی آماری. در مدلسازی ریاضیاتی از قواعد احتمالاتی برای تصویر کردن شبکه استفاده می شود تا یک مکانیسم خاص یا فرضیه ی مشخص بررسی شو و در مدل سازی آماری یک مدل خاص آماری با داده های تجربی بدست آمده برازش داده می شود تا مشخص شود آیا داده ها با مدل برازش دارند یا خیر. در ادبیات مدلبندی آماری مدل های مختلفی وجود دارد به عنوان مثال مدل های گراف تصادفی توانی که با مدل های خطی تعمیم یافته همتا هستند بر مبنای شکلی از خانواده ی توانی اند. به طور مشابه مدل های شبکه ی پنهان در پیدا کردن یال هایی که ممکن است حداقل در بخشی از یک متغیر یا متغییرهای اندازه گیری نشده و ناشناخته، نقش دارند. این متغییرهای پنهان در عمل مثل استفاده متغییرهای پنهان در مدل های آمیخته است. مدل های بلوکی تصادفی ممکن است به عنوان شکلی از مدل های آمیخته محسوب شوند. با این وجود مشخصات و ویژگی های این مدل ها و شرایط برازش آنها چندان فرم استانداردی ندارد و به ماهیت بعد بالای داده ها و ماهیت وابسته ی آنها بر می گردد. نکته ی دیگر داینامیک بودن ذاتی شبکه ها است به عبارتی در واقعیت شبکه ها در حال تغییرند تا در حال ثبات. مثلا شبکه ی بیماری کرونا را می توان در نظر گرفت که هر روز وضعیت آن متفاوت می شود. روش های مدل سازی ریاضیاتی و آماری غیر از شبکه ناتوان در مطالعه ی چنین رویدادهایی هستند یا ابزار انها بسیار اولیه است اما استفاده از مدل های شبکه ای آماری در حال حاضر بسیار زیاد است.
چرا باید از نرم افزار آر R در مدل بندی شبکه استفاده شود؟
ابزارهای گوناگونی برای تحلیل شبکه در دسترس هستند. بعضی از این ابزار تنها مبتنی بر ویندوزند مانند پژک (پجک Pajek) یا مبتنی بر زبان جاوا هستند مانند گیفی Gephi سایر دیگر نرم افزارها درون محیط برنامه نویسی قرار می گیرند. مثالهایی از این بسته ها را می توان به بسته ی NetworkX در پایتون و igraph در محیط R.
توسعه ی برنامه های آمار در حال حاضر در زبان آر به شدت بیشتر از سایر زبان ها است این موضوع در مورد تحلیل داده های شبکه ای هم صادق است. بسته های مختلف آماری و الگوهای مختلفی برای تحلیل های شبکه و تغییر و دستکاری و شبیه سازی در آر برنامه نویسی شده است. به لحاظ گرافیکی نیز این نرم افزار یک نرم افزا قوی محسوب می شود. تعداد بسته های نرم افزاری آر به صورت تصاعدی در حال افزایش است. آی گرف یکی از بسته های تحلیل گراف در آر است در حالی که بسته های مختلف دیگری نیز با اهداف مختلف برنامه نویسی شده است. به عنوان مثال کیو گراف qgraph یک بسته با کاربردهای روانسنجی علم شبکه است یا بسته های مختلف دیگر که در زبانشناسی و تحلیل وب استفاده می شود.
برگفته از کولازیک 2014
برچسبها: نرم افزار R, نرم افزار آر, علم شبکه, پایتون, نرم افزار
+ نوشته شده در دوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۹ ساعت توسط | نظر بدهيد
بسته ی نرم افزاری bnlearn یادگیری شبکه های بیزی (تحت نرم افزار آر)
در سال های اخیر شبکه های بیزی در حوزه های مختلفی استفاده شده است: از پردازش تحلیلی آنلاین با هدف گسترش عملکرد گرفته تا تحلیل عملکرد خدمات پزشکی، تا تحلیل بیان ژن، تا تشخیص شیوع شناسی و تشخیص زودهنگام سرطان سینه. در حوزه ی روانسنجی نیز این رویکرد شبکه قابلیت های نظری و عملی فراوانی دارد. در حوزه ی زبان شناسی برای پیدا کردن مسیر ارتباط بین کلمات مختلف و ریشه شناسی و در حوزه ی باستان شناسی و گیاه شناسی برای پیدا کردن شجرنامه ی نمونه های مورد مطالعه و مطالعات سیستماتیک. به دلیل تعداد ابعاد بالا در چنین مطالعاتی نیاز به الگوریتم هایی است که پیچیدگی های محاسباتی را کاهش دهد تا شبکه ی درست آموخته شود. به عنوان مثال الگوریتم grow-shrink مارگاریتی، الگوریتم انجمن افزایشی و مشتقات این الگوریتم که ساماردینوس و همکارانش به آن اشاره کرده اند، یا الگوریتم sparse candidate فریدمن و ورود مجدد بهینه مور و وانگ یا جستجوی معادل پیگیرانه چیرکرینگ.
بسته ی نرم افزاری bnlearn تحت نرم افزار R بعضی از این الگوریتم ها را از طریق آزمون های استقلال شرطی و نمرات شبکه با هدف اجرایی کردن ساختا
رهای شبکه بیزی بکار گرفته است که هم داده های گسسته و هم داده های پیوسته را در بر می گیرد. الگوریتم های یادگیری می توانند به صورت جداگانه از ملاک های آماری که مبتنی بر آنها هستند انتخاب شوند و بهترین ترکیب از داده های مورد مطالعه می تواند استفاده شود.
بیشتر متن برگرفته از مقدمه ی بسته ی نرم افزاری bnleaern
برچسبها: شبکه, شبکه بیزی, بیز, نرم افزار R, یادگیری بیزی
+ نوشته شده در پنجشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۹ ساعت توسط | نظر بدهيد
روش تجزیه و تحلیل داده های پیش آزمون پس آزمون پیگیری
مبتنی بر این طرح پژوهشگر اطلاعات و داده های لازم را در سه مرحله ی مختلف زمانی گردآوری می کند. قبل ازمداخله، بعد از مداخله و در مرحله ی پیگری، که زمان اندازه گیری وابسته به عوامل زیادی است. پژوهشگر به این دلیل از طرح بالا استفاده کرده است تا بتواند به 4 سوال اساسی و زیربنایی که به اثربخشی روش درمان می پردازد (راش، ماکسول و کلی[1]، 2003)، پاسخ دهد. طرح پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری یک طرح آزمایشی به منظور آزمون مفروضات و پاسخ به سوالاتی است که هدف آن بررسی سنجش اثربخشی مداخله ی درمانی است. در این طرح بعضی از متغیرهای وابسته در موقعیت های زمانی مختلف سنجیده می شوند. این طرح به منظور سنجش اثر مداخله و تدام اثر مداخله پی ریزی می شود. همچنین به منظور پاسخگویی به انواع سوالات مربوط به تفاوت تغییرات بین گروههای مورد مطالعه، استفاده می شود.
بر این اساس تجزیه و تحلیل داده های طرح های پیش آزمون پس آزمون پیگیری باید مبتنی بر فرضیات و سوالاتی باشد که اثر مداخله و پایداری اثر مداخله در طول زمان را به طور همزمان در نظر داشته باشند.
[1] . Rausch, J. R., Maxwell, S. E., & Kelley
+ نوشته شده در چهارشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۹ ساعت توسط | يک نظر
مفروضات تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر
مفروضات تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر
تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر دارای چندین پیش فرض است که عدم بررسی این مفروضات منجر به نتایجی غیر روا می شود. در ادامه این پیش فرضها معرفی خواهد شد.
مفروضه اول: متغیر وابسته باید در سطح پیوسته (مقیاس فاصله ای یا نسبی) اندازه گیری شده باشد.
مفروضه دوم: متغیر مستقل باید شامل حداقل دو گروه وابسته (آزمودنی های یکسان در شرایط مختلف آزمایشی) باشد.
مفروضه سوم: مشاهدات حاصل از آزمودنی های مختلف، از هم مستقل باشد.
مفروضه چهارم: در گروه های وابسته نباید موارد پرت معنادار وجود داشته باشد. موارد پرت، داده هایی هستند که از الگوی معمول موجود در داده ها پیروی نمی کنند و ممکن است دارای اثر منفی بر اندازه های مکرر باشند، تفاوت بین گروه های وابسته را به انحراف می کشاند و می تواند دقت نتایج را کاهش دهد.
مفروضه پنجم: توزیع متغیر وابسته در گروه ها باید تقریباً نرمال باشد. لازم به ذکر است که تحلیل واریانس نسبت به تخطی از مفروضه نرمال بودن، مقاوم است. بنابراین تا حدودی تخطی از این مفروضه منجر به نتایج ناروا نمی شود. برای بررسی نرمال بودن دادهها میتوان از آزمون شاپیرو-ویلک استفاده کرد.
مفروضه ششم: واریانس تفاوت بین همه ترکیب های مربوط به گروه ها (کرویت) باید یکسان باشد. متاسفانه تحلیل واریانس اندازه های مکرر به تخطی از مفروضه کرویت، حساس است و تخطی از آن منجر به یک آزمون بسیار آزاد منش می شود که میزان خطای نوع اول را افزایش می دهد. آزمون کرویت موخلی برای بررسی این مفروضه مورد استفاده قرار می گیرد. خوشبختانه وقتی داده ها از مفروضه کرویت تخظی می کند، چندین تصحیح را می توان برای ارایه یک نسبت F روا می شود. همه این تصحیح ها منجر به تعدیل درجه آزادی های مربوط به مقدار F می شود. در همه موارد، درجات آزادی بر اساس چگونگی کرویت داده ها، کاهش می یابد. با کاهش درجات آزادی، نسبت F محافظه کارانه تر می شود (یعنی باید بزرگتر شود تا معنی دار شود). سه برآورد مختلفی از کرویت برای تصحیح درجات آزادی استفاده میشود: الف) گرینهوس و گیسر، ب) هوینه و فلدت و ج) برآورد دامنه پایینتر. این که از کدام یک از این سه نوع تصحیح باید استفاده کرد باید برآوردهای کرویت (اپسیلون) را مد نظر قرار داد. اگر مقدار اپسیلون کمتر از 75/. باشد باید از تصحیح هوینه-فلدت استفاده کرد، اگر مقدار اپسیلون کمتر از 75/. باشد یا چیزی در مورد کرویت ندانیم، باید از تصحیح گرینهوس-گریزر استفاده کرد.
مفروضه هفتم: کوواریانس میان گروه ها باید همگن باشد. برای بررسی مفروضه همگنی کوواریانسها از آزمون M باکس استفاده میشود. اگر معناداری کمتر از 001/. باشد نشان دهنده آن است که در تمامی گروه ها، ماتریس های کوواریانس مشاهده شده متغیرهای وابسته، مساوی نیست. آزمون باکس آزمون بسیار حساسی است. اگر مقدار معناداری کم تر از 001/. باشد (در این آزمون مقدار آلفا را به جای 05/. یا 01/. مقدار 001/. در
نظر می گیرند) و تعداد آزمودنی ها در گروه ها، برابر باشند، می توان آن را در نظر نگرفت. اما اگر معنادار باشد ولی حجم گروه ها نابرابر باشند، آزمون مقاومی نیست (تاباچنیک و فیدل، 2001). اگر این مفروضه رعایت شود، تحلیل گر می تواند از لامبدای ویلکز استفاده کند.
مفروضه هشتم: واریانس میان گروه ها باید همگن باشد. برای بررسی مفروضه همگنی واریانس های خطای متغیرهای وابسته در تمام گروه ها از آزمون لوین استفاده می شود.
برگرفته از وب لاگ https://assessment.blogsky.com
+ نوشته شده در یکشنبه ۲۱ دی ۱۳۹۹ ساعت توسط | نظر بدهيد
فساد دانشگاه
رییس انجمن جامعه شناسی ایران که فساد را ناتوانی نهادهای اجتماعی از انجام کارکرد اصلی خود میداند، در ادامه عوامل فساد آکادمیک را برشمرد. به گفته او، پولی شدن آموزش عالی، سیاسی شدن دانشگاه و تبدیل آن به رانت، بورسیهها و سهمیهها، آییننامههای رساله ها و ارتقای اساتید، پذیرش بیشتر از ظرفیت دانشجو و نهایتا الزام روسا و مدیران به داشتن مدرک آموزش عالی از جمله عوامل بروز فساد سیستمی اکادمیک در ایران هستند.
منبع: انجمن فرویدی
برچسبها: فساد آکادمیک, فساد در دانشگاه, فساد دانشگاه, فساد آموزشی, استاد
+ نوشته شده در دوشنبه ۲۳ تیر ۱۳۹۹ ساعت توسط | نظر بدهيد
نظریه ی احتمال و فعالیت ذهنی
نظریه ی احتمال به عنوان منطق گسترش یافته، جنبه های زیادی از وجوه فعالیت های ذهنی انسان را بازتولید می کند. فردی که truth را بیان می کند اما به آن اعتقادی ندارد و کسانی که اعتقاد ندارد مدام در حال استدلال (reasoning ) برای اثبات حقیت اند. نظریه ی احتمال چرایی و شرایط چنین اتفاقی را توضیح می دهد. نظریه ی احتمال در قامت نوعی منطق نشان می دهد که چطور دو نفر با اطلاعات واحد، ممکن است نظراتی در جهت های متضاد داشته باشند. همچنین به ما چیزهایی در مورد راهی (methodology) نشان می دهد که ذهن mind انسانی در زمان قضاوت کردن شهودی که بخش عظیمی از این قضاوت ناخودآگاه است، بکار می گیرد.
برچسبها: نظریه ی احتمال, ذهن, روش شناسی, سنجش سازه های انسانی
+ نوشته شده در جمعه ۳۰ خرداد ۱۳۹۹ ساعت توسط | نظر بدهيد
کرونا به مثابه زبان
کرونا به مثابه ی زبان[1]
محمد حسین ضرغامی*
زندگی عادت ساز است و خروج از این روتین انرژی روانی بسیار بالایی را طلب می کند که در شرایط عادی کمتر انسانی زحمت تغییر را شخصا پذیرا شده و یا مشتاقانه برای آن آماده می شود. کرونا موجی ازدنیای واقع است که می تواند امر تغییر را تسهیل نماید و نقاط ضعف یک نظام را آشکار سازد. تنها بعدی که زنجیر عادت را خرق می کند، بعد واقع است که علاوه بر خرق عادت، کارکرد جانبی شناخت عادات را نیز به همراه دارد. سبب می شود انسان به وجوه آشکاری که نادیده می گیرد؛ نظر بیاندازد. یک وجه آشکارساز کرونا، شرایط اجتماعی حاکم بر جهان و یک کشور است که مانند آب دریا ماهیان را دربرگرفته است. ایران مانند بسیاری از کشورهای دنیا به ویروس کاپتالیسم مبتلا است؛ ویروسی که به سختی ریه های علم، اخلاق، سیاست و اقتصاد را آسیب زده و از کار انداخته است اما به مبارکی "تمدن هفت هزارساله ی ایران زمین"، نتوانسته است فرهنگ را که در اعماق ناخودآگاه ریشه دارد از کار بیاندازد و این نشان می دهد که برای مقابله با چنین ویروسی باید بازگشتی به نژاد و سرزمین و تاریخ و تاریخچه داشت. اگر چه دانشگاه خود را متولی امر فرهنگ می داند، اما این ویروس با شدت بیشتر در این نهاد که گفتمانی در خدمت نظام اربابی است، ریشه دوانیده است[2]، بنابراین در اینجا منظور فرهنگ موروثی است فرهنگی که سینه به سینه منتقل می شود. فعالیت چندین ساله ی نظام دانشگاهی در کنار رسانه، فرهنگ ایرانی را ناشیانه دستخوش تغییرات کوتاه مدت کرده است اما فرهنگ واپس زده شده ی اصیل با قدرت بیشتر بازخواهد گشت.
انسان در گفتمان سرمایه داری انسان در بند است؛ منظور از گفتمان سرمایه داری یا کاپیتالیسم در اینجا "گفتاری است که در ساختار خود سیستمی است که به طور عمده بر اساس توزیع دال بنا شده است، خواه به شکل اطلاعات و خواه به شکل تصاویر که بدون وقفه و به طرز سرسام آوری انسان ها را مورد تهاجم قرار می دهند[3]". موج دریای واقع بر بدنه ی قایق سمبولیک و تصویر ساز انسان های مدرن برخورد کرده و آن را به تلاطم انداخته است و یک پرده از پرده های اربابان جهانی سازی و قدرت اطلاعات در اذهان طاعون زده ی بردگان این نظام را آشکار ساخته است. معنای عدالت را عملا نشان داده و بی عدالتی و خروج از پیمان های بنیادین که عامل شکل گیری، قوام و تثبیت اجتماع اند را گوشزد کرده است. در سیستم کاپیتالیسم چیزی که گم است سوژگی افراد است. فعالیت در چنین نظامی فعالیت فرد نیست؛ فعالیت برای ارباب است؛ این عدم سوژگی در ضرب المثل "مامورم و معذور" به خوبی بازتاب کرده است و به معنای فقدان اشتیاق است، اشتیاق
ی که باعث میشود "زندگی در بزدلی خالی از هر گونه معنا باشد" و کرونا کاتالیزوری است برای کسانی که عیار سوژگیشان فروکش نکرده باشد و به عنوان یک تروما گام اول سفر از ناسوژگی به سوژگی است. برده در نظام ناسوژه که رفتار را بر ذهن انسان دیکته می کند، دچار تعارض است و تعارض خود را در ساخت طنزهایی نشان می دهد که از شیوع کرونا ترسان است و خرسند؛ از تعطیلی مشاغل احساس ضرر می کند و در عین حال از کار افتادن نظام سرمایه داری احساس رضایت. به قول ژیژک مردم از دوشنبه (روز بعد از تعطیلی که در بسیاری کشورها روز تعطیل یکشنبه است) متنفر نیستند مردم از نظام سرمایه داری بیزارند. سلاطین نظام اربابی مدل ها و پرتکل های مختلفی ارائه می دهند، فردیت یعنی سوژه ی منحصر به فرد در چنین نظامی نسبت به قبل بیش از پیش امکان ظهور را از دست داده است و ترس از دست دادن تصویر و وهم و اعتباریات بر ماشین های متحرک که سال ها پیش مرده اند، حکمرانی می کند. در چنین شرایطی رسانه ملجا و امید بسیاری شده است، دانش، فراتر از سطحی نگری و تناقض گویی های شبکه های اجتماعی نیست و توصیه از آنجایی که انتقالی و اشتیاقی وجود ندارد، بیشتر ژست مدیریت است و در این میان تحقیق به معنای تلاش برای رسیدن به حق و معرفت سالها است که در بستر این نظام خفته است. "دانش نمایشی که سوژه خود را به آن مسلح کرده و مدام آن را به رخ همگان می کشد جایی برای دانش ناخودآگاه و حقیقت آن باقی نمی گذارد[4]".
بحران ها مخصوصا کرونا باگ سازمان ها و تشکیلات های موجود و در خدمت نظام اربابی را نشان می دهد. امروزه اما چنین نیست و "گفتار علمی خود متاثر از چنین طرز تلقی بهره کشانه از انسان است و در اشاعه ی آن نیز از هیچ کوششی فروگذار نمی کند. برای گفتار علمی نرمال بودن و نرمال شدن غایی ترین مقصود و والاترین هدف است". هزینه ای که از بیت المال در نظام های آموزشی مخصوصا نظام دانشگاهی خرج شده است و در حال حاضر به اسراف می رود، به تولید انبوهی از مقالات در قالب تعیین شده ی استانداردهای جهانی (در راستای نظم نوین جهانی)، کتاب ها، طرح ها و پروژه هایی منجر شده است که بهترین نتیجه ی آن ارتقاء و کسب ثروت و پست و مقام بیشتر برای متولیان و مجریان آن است، به عبارتی چنین بازتولیدی چاره ای غیر از تکثیر و کپی ندارد و پسماند آن ثروت و شهرت و مقام است. درختانی که به کتابچه تغیر داده شده اند نه تنها به معرفت افزایی ختم نشده بلکه شوق زدایی نموده، فرهنگ دانشگاهی را رقم زده و افراد را از پذیرش مسئولیت فردی معاف کرده است. این موضوع در ایران رشد تصاعدی داشته است و در چنین شرایطی خطر فروپاشی نظام دانشگاهی که سال ها است بعضی اندیشمندان واقعی متذکر می شوند در پرتو حضور کرونا جدی تر گرفته می شود، چون چنین سیستمی در این شرایط فاقد هر گونه عمل بجا و مناسب است و به عبارتی حقیقت خود را در مواجه با یک امر واقعی ارائه کرده است. از آنجایی که این سیستم در تصویر فرومانده است هرگز کنش مناسبی برای مواجه با عواملی که روی تصویر خط می اندازند، ندارد. بیل گیتس در 2015 از طریق predictive programming[5] سعی در آگاه کردن و آماده سازی عمومی برای بیماری های اپیدمیک داشته که سخنرانی وی در وب سایت ted قرار داده شده است. چگونه ممکن است در کشوری که همه ی دژخیمان دندان برای ازهم پاشیدنش تیز کرده اند، مدیران و صاحبان و تصمیم گیرندگان در حوزه ی پژوهش، صرفا آمار کمی و شمار مقالات را افزایش داده و به آن افتخار می کنند؟ نتیجه ی چنین رشد کاذب کمی چیست؟ آیا نباید چنین بی تدبیری هایی مورد بازخواست قرار گیرد؟ چگونه با تجربه های متعدد بحران، مدیران کشور به جز شعار و نمایش و البته جذب پول حداکثری برای خود، کار موثری در حوزه ی پیش بینی، پیشگیری و آماده سازی جامعه در مواجه با بحران انجام نداده اند!؟ آیا این موضوع اتفاقی است یا نشانه ای است بر وجود بحران عظیم تر؟ در حال حاضر مدیرانی که قصد مبارزه با کرونا را دارند، هیچ گونه کارآمدی در تاریخچه ی آنها در مبارزه و شناسایی و مطالعه در این حوزه ها را ندارند کشوری که هر روزه با تهدیدات مختلف روبرو است و سازمانی مانند پدافند غیر عامل دارد، چه گام واقعی در این راستا برداشته است؟ "جنگ نرم" در ایران فقط یک واژه نبوده و یک واقعیت است، به چه دلیل مدیران اشتیاق لازم برای مطالعه ی دقیق و عمیق در این حوزه را نداشته و دستگاه ها و طرح های عریض و طویل در میدان عمل چه کاری انجام داده اند؟ در بحران های قبلی مانند طلاق چه کارهای سودمندی انجام شده است به جز دادن معنا به آنها و گسترش بیزینس معنادهندگان؟ سوالات بسیار دیگری وجود دارد که باید به دقت به آنها پرداخت.
کرونا نشان داد که اربابان کلمه ی "تئوری توطئه" را رواج دادند تا بتوانند در سایه به فعالیت های خودشان ادامه دهند و هر کس به وجود آنها اشاره کرد را مبلغ تئوری توطئه بدانند و چه بسیارند به اصطلا
ح روشنفکرانی که ناخودآگاه آب در آسیاب دشمن می ریزند و چه بسیارند کارگزانی که آگاهانه در راستای اهداف و برنامه ی آنان قدم برمی دارند.
نگاه پدیدارشناسی یا فنومنولوژی به کرونا یا پدیده ی کرونا به شمردن ویژگی های آن پدیده می انجامد. با چنین نگاهی شناخت ماهیت اصلی کرونا روشن تر می شود. اول این که از طریق تعریف نمی توان به شناخت ماهیت کرونا پی برد چون این پدیده از پیچیدگی بسیار بالایی برخوردار است. کرونا به عنوان یک پدیده صورت و معنایی دارد، رابطه ی بین صورت و معنای کرونا یک رابطه ی ذاتی نیست. هر کس برداشت یا برخورد منحصر به فردی با کرونا دارد. برای کرونا معنایی از قبل تعیین شده وجود ندارد و نظام سرمایه داری فاقد معنایی برای آن است تا به خورد تابعین خود دهد. مشخصا کرونا در این زمان در بند زبان گرفتار نشده است به عبارتی نشان مستقیمی به امر واقع است که اضطراب مهمترین بازتاب روانی آن است. کرونا به محیط وابستگی ندارد. کرونا در چنین روزهایی چون ویژگیهای آن تعین زبانی پیدا نکرده است به محیط خاصی وابسته نیست ممکن است بعدا ویژگی هایی برای آن مشخص شود و در قالب خاصی قرار گیرد و سمبلیک گردد اما در حال حاضر وابسته به محیط خاصی نیست به همین دلیل برخورد با آن تنوع بسیاری دارد. کرونا مانند البفا است که فاقد معنا ولی سازنده ی معانی بسیار است و تعداد نامحدودی پیام مبادله می کند به عبارتی ساختی دوگانه دارد، از یک سو محدود است در صورت و نامحدود است در معنا. ویژگی های کرونا ویژگی های زبان انسانی نیز می باشد و از نگاه پدیدارشناسی هر پدیده ای که دارای این خصیصه ها باشد قطعا یکی از زبانهای انسانی است. مسلما ظهور چنین زبانی آرام آرام تغییرات بنیادینی در گفتمان روزمره ی انسان ها ایجاد می کند مانند زبان کامپیوتر که جزئی از زندگی امروزه ی مردم شده است. معنای کرونا ممکن نیست به آسانی بدست آید اما می توان در پیدایش و گسترش آن تا قبل از درمان، کرونا را درهم شکننده ی معانی دانست. معانی متحجرانه ی نظام های فکری که امر واقع را واپس زده اند. کرونا موسیقی است که گوشهای شنوا پیامش را می شنوند؛ گوش هایی که صدای امر واقع را دریابند.
کرونا به مثابه یک زبان، می تواند مختصات جامعه ای که در آن منتشر شده است را نشان دهد، مختصات یک جامعه ی جهانی، دهکده ی جهانی. کرونا آزمایشی برای دست یابی به ایده ی نظم نوین و مقدمه ای برای جهانی شدن است. جهانی شدنی که پیامدهای آن "آگاهی پاره پاره، هویت سازی تقلبی، غیر واقعی بودن برداشت ها و خودداری از تفکر است. اربابی ناشناس از طریق وسایل ارتباط جمعی برای هر چیزی مدلی ارائه می دهد: مدل رفتار، مدل گفتار، مدل آراستگی، مدل موفقیت، مدل زندگی و در این بین این اشتیاق است که هر چه بیشتر از خود بیگانه می شود[6]". تعریف کرونا به عنوان یک بیماری پاندمیک Pandemic به خوبی در لغت، جهانی شدن را آشکار کرده است. کرونا را می توان قطعه ای از قطعات پازل جهانی شدن دانست[7] و بر این اساس عناد و نفوذ دشمن در ایران را به خوبی تبیین نمود و با یک نگاه گذشته نگر معنای بسیاری از سرمایه گذاری های جهانی در حوزه ی تبلیغات برای آمادگی یک ویروس فراگیر را دریافت. سازمان های پنهان جهانی مانند تاویستوک[8] بر اساس یک برنامه ی کاملا همه جانبه و از طریق کارگزاران خود در تمام کشورهای دنیا مانند ایران و نفوذ در دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی و سایر سازمان ها زمینه ی سخت افزاری و نرم افزاری این اتفاق را ایجاد می کنند.
مشخص است که تعداد کشته شدگان کرونا خیلی کمتر از حوادث دیگری در کشور مانند تعداد کشته شدگان ناشی از تصادف است[9] اما این اتفاق از انجا که تاکید بر شبکه ی ارتباط جهانی دارد حائز اهمیت است. کرونا تصویر اختیار و انتخاب فردی در نظام سلطه را به خوبی مخدوش کرده است؛ به عبارتی یک جنگ تمام عیار با مولفه های اصلی یک جنگ با صورتی متفاوت از جنگ های سابق است و دست اندرکاران کنونی برنامه ی مشخص و آمادگی لازم برای چنین جنگی را ندارد با این وجود با پایان یافتن این جنگ سر و کله ی بسیاری از افراد برای سهم خواهی پیدا خواهد شد. در این جنگ، متخاصم یک متغیر مکنون است که باید جدی گرفته می شد تا تبیین شرایط فعلی و شرایطی که در آینده اتفاق خواهند افتاد، دقیق تر باشد. متغیر است چون دینامیک فعالی دارد و مکنون است به این دلیل که از امر واقع برآمده است و به رئال اشاره می کند. کرونا می تواند سمبل "دیوهای درون" انسان ها باشد که از ازل تا ابد همراه شان است و در دوران معاصر تحت سیطره نظام سرمایه داری آزاد شده اند و می تواند نشان از ظلمی بالسویه باشد به عبارتی بزرگترین مساله ی مورد نیاز برای گسترش تمدن یعنی عدالت را فریاد می زند. برای او تمام اعتباریات و وهمیات به کنار نهاده می شود و صرفا وجود سیستم تنفسی کافی است. با این وجود کرونا برای فقیر یک موقعیت از هزاران موقعیت زندگی هر روزه است و این
ثروتمند است که قصد چشیدن طعم عدالت را دارد. جالب اینجا است که هوشمندانه ظلم کرونا دامان کودکان را نمی گیرد و عدالت را در منتهی الیه خود ارائه می کند. کرونا تاکید فراوانی بر شبکه ای بودن پدیده ها دارد. سرنوشت در هم گره خورده ی کل طبیعت و بشر به عنوان یکی از موجودات آن را می توان از سیستم واگیردار کرونا دریافت.
کرونا و اتفاقات همراه آن نقش تمدن و فرهنگ کهن هر نژادی را به خوبی بازنمایی می کند. "غربی های متمدن دست به غارتگری و چپاول فروشگاه ها زدند"، اما انتظار آنها برای رقم خوردن چنین اتفاقاتی در ایران عقیم ماند. کرونا نشان داد که نقاب تمدن با تمدن اصیل فرسنگ ها فاصله دارد. کرونا به خوبی نشان داد که مافیای روانی از تلاش خود در جهت منافع اربابان خود هرگز دست برنمی دارد مانند دشمنی ریشه دار با فرهنگ و نژاد ایرانی که در چنین شرایطی تحریم های خود را افزایش داده اند و خیال حمله به ایران را در سر می پرورانده اند، آنها نیز همچنان به فعالیت خود در ایران ادامه می دهند. بسیاری از تشکیلات و سازمان ها و ساختار دولت در چنین شرایطی کیش و مات شده و مشاغل بسیاری که صرفا در خدمت ارباب اند، با تغییر زمینه ی اربابی، کارکرد خود را از دست داده اند. در برخورد با مساله ی وجودی مرگ، توصیه های فست فودی روانشناسی و مشاوره ی بازاری که بخش اعظمی از علم روانشناسی دانشگاهی را نیز در بر می گیرد؛ بی مصرف شده اند. نظام های توصیه ای مانند نظام روانشناسی و بسیاری دیگر از سیستم هایی که این وظیفه را تبلیغ می کنند، مصداق جمله ی "فاقد شی نمی تواند معطی شی باشد"، شده اند. صرفا صبر و معنویت و دین در معنای عمیق و رفیع آن به عنوان چاره دوباره به صحنه ی زندگی اجتماعی بازگشته است.
اضطراب وجودی مرگ باید به رسمیت شناخته شود، تجربه شده و زمینه سوژگی فرد را حادث شود. فردی که مرگ را در کنار داشته باشد، مشخصا برده ی خوبی نخواهد بود و پایه های سیستم ظلمانی سرمایه داری در صورت فقدان چنین برده هایی فرو خواهد ریخت. "شاید اگر روزی طرز تلقی از انسان تغییر کند و او دیگر به عنوان ارزان ترین و پیش پا افتاده ترین ماده ی خام اولیه مورد استفاده قرار نگیرد ممکن است دیگر لزومی هم برای علومی نظیر روانپزشکی، روانشناسی و روانکاوی نباشد[10]".
در عصری که پست مدرنیسم جولان می دهد، کرونا به ذهن گرایان قهقهه زده است و در حمایت از رئالیست ها اشاراتی از بعد واقع فراهم کرده است، اشاراتی که نشان می دهد زبان انسان به آن راه ندارد و عدم قطعیت ناشی از فقدان زبان در امر واقع است. عدم قطعیتی که همواره و همیشه حاکم بر ابعاد تصویری و سمبلیک بوده است در چنین شرایطی از غفلت خارج شده و مورد توجه بیشتر جامعه ی جهانی قرار گرفته است. فقدان زبان در تعیین علل بیماری، منشاء آن، مدت زمانی که مهمان خواهد بود، راه مقابله با آن و فقدان داروی درمانی، دوره ی کمون بیماری، چه زمانی کاملا ریشه کن خواهد شد و این ریشه کن شدن آیا نیازمند یک حرکت دسته جمعی کل دنیا است و بسیاری دیگر از مسایل، ابهام را به حداکثر رسانده و انسان را برای نگریستن به سوالات بنیادین به خود ارجاع می دهد. دست انسان ها از دیگری کوتاه شده است. اگوی باد کرده انسان ها و علم رسمی آنها را به سخره گرفته و نگاه و زاویه ای تازه ارائه کرده که تمام حوزه ها را تحت تاثیر خود قرار داده است و سوژگی معاصر را به روشنی تعریف می کند. "سوژه ی معاصر کسی است که در وضعیت "هیچ ندانستن" است اما خیال می کند کنترل زندگی اش را در دست دارد[11]". "ژک آلن میلر در یکی از درسهایش رئالیسم قرن هیجدهم را با رمانتیسم قرن نوزده مقایسه می کند و نتیجه می گیرد که رمانتیسم یک گفتار نوروتیک است. بشر در قرن نوزده دچار یک نوروز یا روان نژندی گسترده است. آیا این تصادفی است که روانشناسی و روانپزشکی در قرن نوزده متولد می شوند و روانکاوی در ابتدای قرن بیستم". ارزش کاری کسی که از طریق پلاستیک فریزر ساخت دستکش یک بار مصرف را آموزش داد هزاران بار بیشتر از هزاران نفری است که با دادن طرح های ناشیانه و در کمال فقدان تسلط و دانش در چنین بحران هایی طرح های کلان را در سازمان های دولتی و غیر دولتی سازماندهی می کنند و بار مالی فراوان و زمینه های شهرت و پست و غیره را برای بعد کرونا برای خود مهیا می کنند.
راه مبارزه با کرونا از حقیقت می گذرد از کنار گذاشتن نقاب ها، از مبارزه با دیوهای درون و برون و دنبال حقیقت رفتن از خدمت صادقانه و مسولیت پذیری ملی و جهانی. سلامت روانی در چنین زمانی بیشتر از هر زمان دیگری به فطرت نزدیک تر و با تعریف ابن سینا از سلامت روان همراه تر است: روان هایی سالم هستند که بر فطرت اصلی خویش باقی باشند و در این عالم در اثر برخورد با امور زمینی از لطافتش خارج نشده و غلیظ و خشن نشده باشند. برنامه و پرتکل های سلامت روان و مخصوصا روانپزشکی کاری جز نرمال کردن افراد و به عبارتی به خواب بردن آن
ها ندارد. افراد نرمال کسانی هستند که هیچ چیز در این دنیا قادر نیست خوابشان را آشفته سازد. لکان می گوید نرمال بودن پارادایم آسیب شناسی روانی است زیرا که به طور بنیادی غیر قابل درمان است. نرمال بودن یعنی مطابق بودن با الگویی که برای کارکرد بی وقفه و بی نقص ماشین عظیم تولید ضروری است. موجود انسانی در این طرز تلقی چیزی جز قطعه ای از تکنولوژی نیست. طرز فکر نرمال سازی در وجود تیلور مبتکر مدیریت علمی به اوج خود می رسد. او می گوید: در گذشته بشر مقام اول را دارا بود، در آینده این سیستم است که مقام اول را خواهد داشت[12]. کرونا ابتدای بیدار شدن از یک خواب طولانی است؛ هولناک ترین و پر مشقت ترین روبرویی انسان در مواجه با خودش. شرایطی که راهگشای اصلی اشتیاق است و به نظر لکان بزرگترین بی لیاقتی بزدلی است و شهامت خود یک عمل اخلاقی است و در این راه جایی برای بزدلی نیست[13]. با این وجود، شرایط حاضر در ایران در همه ی شئون، محصول است نه آسیب، آسیب جدی را باید در تاریخچه جستجو کرد، به عنوان مثال در حوزه ی تحقیق لازم است به روند قانون گذاری، پیشینه ی تحصیلی و شیوه ی دستیابی به مدارک علمی متصدیان و مجریان، الگوهای ارزیابی و نظارت، میزان درآمد کسب شده توسط دست اندرکاران، آئین نامه های ارتقاء، شیوه های جذب، روابط خارج از ضوابط، ترازکردن نتایج طرح ها و هزینه ها وابسته به زمان، تصدی پست، فرهنگ سازمانی و عوامل نفوذ نرم در چرخش از تحقیق به سمت پژوهش[14] به صورت روشن پرداخت و دست از آزمودن آزموده برداشت تا هزاران بار از یک سوراخ گزیده نشویم و فراموش نکنیم که جهان وارد دوره ی جدی از بیماری های پاندمیک و جنگ های نوین شده است و کجاست گوش شنوا!؟ برای رهایی از این بحران ها در کشوری که "مدیران آن همواره عقب تر از مردمانش می باشند"، گوش های شنوا متعلق به فرهنگ است.
[1] . این مرقومه وام دار عشق و اشتیاق زائد الوصف استاد بزرگوار خانم دکتر میترا کدیور و نوشتار و سخنان ناب ایشان است.
[2] . برای اثبات این موضوع کافی است خواننده به آئین نامهی ارتقاء اعضای هیات علمی دانشگاهها یا ملاکهای جذب (دانشجو و عضو هیات علمی) رجوع نماید و یا به صورت گذشته نگر فعالیت افرادی که از طریق این سیستم و آن فعالیتها، به بالاترین مقام علمی یعنی استادی یا حتی دانشیاری رسیدهاند نظری بیاندازد تا حجم بیماری عیان گردد.
[3] . برنارد لوکور به نقل از میترا کدیور، کتاب مکتب لکان روانکاوی در قرن بیست و یکم
[4] . میترا کدیور کتاب مکتب لکان روانکاوی در قرن بیست و یکم
[5] . برگرفته از وب سایت انجمن فرویدی به آدرس: wwwfreudianassociationorg
[6] . میترا کدیور کتاب مکتب لکان روانکاوی در قرن بیست و یکم
[7] . برگرفته از وب سایت انجمن فرویدی به آدرس: www.freudianassociation.org
[8] . برگرفته از وب سایت انجمن فرویدی به آدرس: www.freudianassociation.org
[9] . برگرفته از وب سایت انجمن فرویدی به آدرس: www.freudianassociation.org
[10] . میترا کدیور کتاب مکتب لکان روانکاوی در قرن بیست و یکم
[11] . میترا کدیور کتاب مکتب لکان روانکاوی در قرن بیست و یکم
[12] . میترا کدیور کتاب مکتب لکان روانکاوی در قرن بیست و یکم
[13] . به نقل از میترا کدیور کتاب مکتب لکان روانکاوی در قرن بیست و یکم
[14] . رجوع شود به مقاله ی نشان علم و عالم ربیعی، نوده ئی و ضرغامی
+ نوشته شده در یکشنبه ۱۰ فروردین ۱۳۹۹ ساعت توسط | يک نظر
از وهمِ فهم تا فهمِ وهم[1]
دکتر مهدی ربیعی * ، دکتر داود نوده ئی**، دکتر محمدحسین ضرغامی *
* مرکز تحقیقات علوم رفتاری، پژوهشکده سبک زندگی، دانشگاه علوم پزشکی بقیةالله، تهران، ایران
مرکز تحقیقات علوم رفتاری، پژوهشکده سبک زندگی، دانشگاه علوم پزشکی بقیةالله، تهران، ایران
***گروه روانشناسی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی بقیةالله، تهران، ایران
چکیده
تحقیق حاضر با هدف تحلیل و بررسی مقدماتی در مورد وهم فهم و فهم وهم انجام شده است. این تحقیق به روش واژهکاوی و تداعی مفاهیم و با رویکردی تحلیلی-انتقادی تلاش میکند تا به بررسی وجوه وهم فهم، وهم خودشناسی و حجابهای فهم در انسان بپردازد. سوالاتی که در این پژوهش بررسی و مورد تحلیل قرار گرفتند عبارتند از: وهم و فهم به چه چیزی اشاره میکنند؟ زبان چه نقشی را در وهم و فهم بازی میکند؟ وهم چیست و گستره عمل آن در عملکرد انسان چگونه است؟ حجابهای فهم کدامند و چگونه عمل میکنند؟ نقش قلب(دل) در فهم چگونه است؟ چگونه میتوان این حجابها را کنار زد تا به فهم حقیقی دست یافت؟ خودشناسیهای مدرن چگونه عمل میکنند و ارتباط آنها با ایجاد وهم فهم چگونه است و تفاوت آنها با معرفت به نفس چیست؟
کلمات کلیدی: وهم، فهم، قلب(دل)، خودشناسی، معرفت نفس
ترومایِ وهم
کلمهی "وهم" در سخن مدلولهای مختلفی میگیرد که بعضی از آنها عبارتند از: ظن، گما
ن، پندار، پنداشت، تصور، خیال، فرض، فکر، اوهام، تخیل، توهم، بیم، ترس، خوف، رعب، وحشت، هراس[2]. در قدیم غرض و غایت کلمهی وهم برای اشاره به منبع ترس بودهاست مثلا "واهمه" کلمهای است که مترادفهای آن صرفا ترس، بیم، هراس و نگرانی میباشند. ابزار اصلی شیطان برای عهد شکنی انسان و فراموشی حق و حقیقت از سوی او در قرآن، تحریک وهم بیان شده تا بتواند هر باطلی را لباس حق بپوشاند[3]. یعنی وهم ایدهی زیربنایی و غیر قابل بیان (مبهم در شناخت و بیان) برای بیم و ترس است تا آنها به ظهور برسند؛ به محض به ظهور رسیدن آنها چیزی درسیستم روانی غایب میشود، انرژی خرج آنها میشود که میتوانست روی چیز دیگر صرف شود. وهم ابزار قدرتمند تاثیرگذار بر سیستم روانی انسان است. معانی دیگری نیز برای وهم آوردهاند: رفتن دل به جایی که مراد نبود، و این معنی از حسب نیز آید رفتن دل به سوی چیزی بیقصد (غیاث اللغات)، افتادن چیزی در خاطر کسی (اقرب الموارد)، در دل گذشتن، گمان بردن (غیاث اللغات). گمان به غلط بردن (آنندراج)، آنچه در دل گذرد، یا گمان و اعتقاد مرجوح (از اقرب الموارد،کشاف اصطلاحات الفنون)[4]. در این معانی وجود وهم نشانی است که به اعتقاد مرجوح اشاره دارد. در اینجا منظور از اعتقاد مرجوح اعتقاد اولیه است، اعتقادی که با گذشت زمان فراموش شده و به جای آن معانی یا تفاسیر مجازی نشسته و در کلافی از واژگان گم شده است. اعتقاد اولیه، یک تجربهی بشری (حیوان انساننما) است که فاقد کلام است؛ حضوری یا درکی است بیواسطه، شاهدی است که وجودش برای اثباتش کافی است و شرح آن از طریق واژگان ناممکن است. روانشناسان و روانپزشکان وهم را معادل illusion میدانند که مابهازای (یا محرکِ) بیرونی ندارد[5] وهم جزء لاینفک انسان با تعریف انسان[6]، است و لازمهی فهمِ آن گذر است، گذر از وهم (ادراک بیواسطهی بیزبان) به ادعای دانستن (ندانستن از ندانستن) به دانستن از ندانستن و ندانستن محض (زبانِ ندانستن) است، از اختیار جبری به جبر اختیاری و از قطعیت به قطعیت غیر قطعی بودن. گذری که در اینجا مطرح میشود، توصیف بیرونی گذرکننده است. گذرکننده از نازبان به زبان و سپس به زبانِ نازبانی حرکت میکند، از نانمادی به نماد و از نماد به نمادِ نانمادی، از فقدان تمایز خود از دیگری به جمع و از جمع به "فردیتی در جمع"، از وهمِ محض به وهمِ فهم و از وهمِ فهم به فهمِ وهم گذر کرده است. کسی که نازبانی را بعد از دستیابی به زبان، تجربه کرده و توانسته به زبان بیاورد؛ به یقین رسیده است، وقتی در جمع تکلم میکند، کلامش به واقع و واقعیت[7] به طور همزمان اشاره دارد و شنوندهی صادق به نافهم بودنش اقرار میکند و شنوندهای که فهمیده باید مطمئن باشد که نفهمیده است؛"مبنا را بر سوء تفاهم بگذارید آنجایی که تصور میکنید که فهمیدهاید مطمئن باشید که نفهمیدهاید[8]". گذر از وهمِ محض به وهمِ فهم و از وهمِ فهم به فهمِ وهم به گذری اشاره دارد که فرد را تماما دربرگیرد، به عبارتی سعی در گذر باید ساعی را دربرگیرد و بنابراین، معیار قراردادن مدرک نظام دانشگاهی یا حوزوی به عنوان ملاک فهم، یک قرارداد اجتماعی یا قرارداد یک بازی است نه بیشتر. فهمِ وهم نیازمند طی طریق است، فهمیکه خالی از طی طریق و فاقد دربرگیری کامل فرد است، پیروی از مد و ارباب و همان وهمِ فهم است. ملاک فهمِ وهم سوژگی فرد است و لاغیر. ملاک دستیابی به سوژگی برای خود فرد و مرجعی که به این مقام دست یافته است، قابل تشخیص است؛ مرجعی که مسیر را خودش مشخص میکند و بر آن نظارت دارد. سوژگی ادعایی نیست، شدنی است باید شد تا بود و ادعایِ شدن با بودن متفاوت است تفاوتی به اندازهی وهمِ فهم از فهمِ وهم. در نگاه کسی که سوژگی از او غایب است، سوژه و تشخیص آن نامفهوم، دور و از دسترس وی خارج است، حتی عبارتهایش غیر قابل برداشت است اما برایش منبعِ جوشش و تلاطم، برانگیزانندهی تضادهای درونی و بیرونی میشود، میل به سوژگی و ناسوژه بودن (ابژه بودن، ابژه ی میل دیگری بودن) نظم موهوم را درهممیشکند و فرد ناسوژه را مجبور به صرف انرژی بالا برای حفظ نظم ارتباطی موجود در تصویر میکند. سوژهی فهیم در موضع انسان است؛ در موضع کلمه است، در موضع بودن و نبودن به طور همزمان، بین خیر و شر، بین سایه و تن، مستفیض از امکانات سایه، بین موج و ذره، بین دالها[9]، بین محال و واجب، محو میکند و ثبت میکند، پدید میآورد و معدم میگرداند، به شأن "تغییر[10]" رسیده است، خود را از "دیگری" متمایز کرده و خودخواسته به اعتبارها متعهد میشود و این تعهد ماهیتی کاملا متفاوت از تعهد سایرین دارد و چنین جایگاهی به واسطهی فهمِ وهم است" کسی که میداند ] میفهمد[ او را در هر حالی عبادت میکند و کسی که آن را نمیداند، در هر حالی او را انکار میروزد[11]". "تضاد ظاهری که بین جریان درونی مداوم تفکر بر اساس تداعی (تفکر تداعیگرا) از یک طرف و حفظ
وحدت شخیصت از طرف دیگر وجود دارد، بسیار شبیه رابطهای است که بین تعریف موجی ذرات مادی از یک طرف و فردیت فناناپذیر این ذرات از طرف دیگر وجود دارد[12]".
در لغت متضاد وهم، یقین است[13]. "هرچیز ثابت و واضح و دانسته شده و اطمینان قلب به این که چیزی که تعلق کرده است موافق واقع میباشد (از ناظم الاطباء)، بیگمان. (ترجمان القرآن ص 180)، علمیکه همراه شک نباشد (از تعریفات جرجانی). علم از روی تحقیق، محقق، به راستی و به درستی و آشکارا و اعتقاد در دریافت رأی: أنا علی یقین منه؛ من به طور تحقیق[14] میدانم آن را (ناظم الاطباء)، عمد (منتهی الارب )، بصیرت (ترجمان القرآن). تصدیق قطعی به نسبت مطابق با واقع که با تشکیک متزلزل نشود، علم، اطلاع، بیگمانی، بیگمان. یَقَن، یَقْن، بیشبهه، یقین چیزی است که زایل نشود به تشکیک مشکک و شک آن است که مساوی الطرفین باشد در وجود و عدم، و الا طرف راجح را ظن نامند و طرف مرجوح را وهم گویند[15]. بنابراین همانطور که گفته شد، وهم اعتقاد مرجوح است و بازشناسی وهم و یقین در خود کلماتشان، آشکار است؛ اما مورد بیتوجهی قرار میگیرد. یقین در لغت مترادف عمد است و مراد از سهو - به طورى که گفته اند - مطلق غفلت است[16]، این خراصان در جهالتى عمیق قرار دارند، آن چنان جهل بر آنان احاطه دارد که از حقیقت آنچه به ایشان خبر میدهند غافلند.[17] یعنی وهم نیز مطلق غفلت است. از آنجا که غفلت و وهم جاافتادگی ارتباط است و ارتباط به ساحت تصویر متعلق است[18]، غفلت در بعد تصویر است و نماد را در تصویر جا انداختهاند. در ساحت واقع یکپارچگی و وحدانیت حاکم است، در این ساحت تمییز رنگ میبازد، به عبارتی زبان محو میشود، هیچ و همه، وهم و فهم، صفر و یک، وجود و عدم، خود و دیگری، غافل و ناغافل جملگی اندر هماند؛ همگی شهود است. امر واقع ثابت و واضح و دانسته شده و از مقولهی تجربه است و قلب با اطمینان خود، به انطباق با واقع شهادت میدهد، اطمینانی که در آن نه کلام راه دارد و نه شک، حضور محض است.
انسان امر بینابینی بشر و آدم است[19]و این بینابینی به خاطر مسلح شدن به زبان است. تغییر بشر به انسان یک تغییر ماهوی نیست، بلکه انسان همان حیوان انساننما است (با قوهی زبانی) که به واسطهی زبان متکلم شده است و این تکلم انسان را از ساحت تصویر به ساحت سمبلیک وارد میکند تا به فهم ساحت واقع راهبری نماید؛ به عبارتی زبان نقش انتقال از وهم به شک و از شک به یقین (فهمِ وهم) یا حضور را بر عهده دارد، از قوهی زبانی به فعل زبانی و از فعل زبانی به حقیقت اشیاء (آدمیت) یا مرتبهی بیزبانی. در تجربهی زندگی اجتماعی، هر سه همزمان و در افراد با کیفیت متفاوت وجود دارد که این تفاوت کیفی نیز درونی افرد است؛ فاقد وجه متمایز کنندهی بیرونی برای اشاره است. زبان مانع درک امر واقع یا کنه اشیاء و در عین حال تنها راه دستیابی به فهم آن و اساس ارزشمندی امر واقع است. این یک قانون کلی است که با غوطه ور شدن انسان در یک پدیده که لازمهاش احاطه آن پدیده بر انسان است، نه تنها فهم و درک پدیده یا حقیقت عالیتر امکانپذیر نخواهد بود بلکه خود همان پدیده نیز قیافه حقیقی خود را به انسان نشان نخواهد داد[20]، به عبارتی انسان (در بند زبان)، صرفا میتواند با واقعیت بیرون از خودش در بعد تصویر ارتباط بگیرد. ورنر هایزنبرگ میگوید: وقتی که ما از تصویر طبیعت که توسط علوم دقیقه ارائه میشود صحبت میکنیم در واقع منظورمان تصویر طبیعت نیست بلکه بیشتر تصویر رابطهی ما با طبیعت است[21]. آنچه از انسان ساطع میشود یا انسان به خودش نسبت میدهد، همگی از مجرای زبان است و زبان در برگیرندهی تاریخ بشر است و قوهی واهمه به اندازهی عمر بشر ریشه دارد. طبق یک تقسیمبندی قوای حیوانی به قوای محرکه و مدرکه تقسیم میشوند. "قوای مدرکه قوایی هستند که امر ادراک را عهده دارند. قوای مدرکه به دو دسته قوای باطنی و قوای ظاهری تقسیم میشوند. یکی از قوای باطنی که معانی جزئی را درک میکند، (یعنی معانی که در ذهن در قالب یک صورت یا شکل منعکس نمیشود) قوه واهمه یا وهمیه نامیده میشود[22]". اگر این وهم بدون صورت، صورت بپذیرد ظن را سبب می شود و این صورت هیچ چیز را از حق بینیاز نمیکند: "و ما لهم به من علم ان یتبعون الا الظن و ان الظن لا یغنی من الحق شیئا". بدون فهمِ وهم جزم اندیشی رخ میدهد و در وهمِ فهم رویاپردازی محور اصلی است در این مرحله لازم است "خط تمایزی بین رویاهایمان بکشیم؛ رویاهایی که به نظر درست میرسند؛ آنهایی که به بعد موثر و فراتر از جامعهی موجودمان اشاره میکنند و رویاهای غلطمان؛ رویاهایی که بازتابِ مصرفگراییِ آرمانگرایانه و خیالپردازانه]ی روزانه[ ما هستند؛ تصویری آئینهای از جامعهمان[23]". صفات "فهمیده" و "نافهم" که امروزه رایج است، بر اساس انطباق با معیارهای سرمایهداری مصرفگرا است. از این رو فهم یا همان فهمِ وهم
از مقولهی سلب است تا ایجاب، یعنی دریافت پیامِ حقیقی وهم و بیان آن و یقین بیانگر وهم کلام شده و احاطه به وهم از طریق زبان است و چنین تبدیلاتی ثابت و پایدار نیست و با یکبار انتقال، معیَّن نمیشوند بلکه یک وضعیت چرخشی تکرار شوندهی مداوم است تا تمام اشارات بیپایان وهم مشخص شود. انسانی که به زبان مسلح شده و مسخَّر اجتماع است به عبارتی، "کلافی از دالها" مانع یادآوری تجربهی ترومای وهم است، باید با کنارزدن واژهها به تجربهی آن نائل شود و به اعتقادِ مرجوح برسد و انسانی که در تجربهی تروماتیک وهم گرفتار است، باید این تجارب را وارد چرخهی زبانی نماید، در اینصورت است که ترومای وهم، به گسترش تمدن انسانی میانجامد. از رهبری عقل به جایی نرسیدیم پیچیده تر از راه، بود راهبر ما[24].
حجاب های فهم
کانت می گوید: "دو چیز در من شگفتی و ستایش همیشگی برمی انگیزد، آسمان پر ستاره بالای سرم و حکم اخلاقی درونم[25]". استعداد و نیروی چنین تکاپو و کاوشی در جهت فهم و نیل به حقیقت در ساختار وجودی انسان قرار داده شده است[26]. مهم ترین استعداد انسان که فصل ممیّز اوست، نطق[27] (زبان و کلام) است که پایه اساسی آن، اتصال وجودی با امر واقعِ آفاقی و انفسی، درک ماهیت (حدّ وجود) و ایجاد تصور و اطلاق کلمه برآن و تصدیق و حکم است که در یک ساختار زبانی متجلی می شود که فطری[28] و جبریست.
علمی که از طریق تصورات و کلمات متجلی می شود و انتقال پیدا می کند، علم حصولی است و هر علم حصولی هم مسبوق به علم حضوریست[29] و ریشه در درون انسان دارد[30]. کسی که با کسب علم حصولی می پندارد که به علم و فهم حقیقی رسیده است، گرفتار وهم است. در صورتی که علم حصولی، تا به علم حضوری که در درون انسان حضورِ بسیط و بلاواسطه دارد، رجوع پیدا نکند، علم حقیقی نیست و صرفا" یادگیری مشتی کلمات و اصطلاحات است. رسیدن به فهم بدون دریدن حجاب های کلمه رویایی بیش نیست. هرچند اگر حجاب ها هم کنار برود و فهم حضوری تحقق یابد باز در حد و اندازه وجودی ماست:
کس سر مویی ندارد از مسما آگهی اسم میگویند و چندان کاسم گویی دیگر است
هرچه در فهم تو آید آن بود مفهوم تو کی بود مفهوم تو او کو از آن عالیتر است[31]
حال سوال این است که حجاب های فهم (وهم فهم) چیست؟ و چگونه می توان این حجاب ها را کنار زد تا به فهم حقیقی دست یافت؟ مرکز اصلی فهم در انسان براساس آیات قرآن قلب است و شرط اساسی برای فهم، قلب سلیم است (اذْ جاءَ رَبَّهُ بِقَلْبٍ سَليمٍ[32]) و قلبی که مریض است به جای فهم، موجب وهم و جولانگاه شیطان می شود (لِيَجْعَلَ ما يُلْقِي الشَّيْطانُ فِتْنَةً لِلَّذينَ في قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ[33]). به راستی حقیقت قلب چیست؟ و چه وضعیتی باعث می شود که قلب ادراک و فهم درستی نداشته باشد و به جای فهم موجب وهمِ فهم شود؟
غزالی در کتاب کیمیای سعادت در مورد قلب می گوید: " حقیقت قلب از این عالم نیست و بدین عالم غریب آمده است و به راه گذر آمده است و آن گوشت پاره ظاهر، مرکب و آلت وی است و همه اعضای تن لشگر وی اند، پادشاه جمله تن، وی است و معرفت خدای تعالی و مشاهدت جمال حضرت وی صفت وی است، تکلیف بر وی است و خطاب با وی است و عتاب و عقاب بر وی است، و سعادت و شقاوت اصلی وی راست و تن اندرین همه تبع وی است و معرفتِ حقیقتِ وی و معرفتِ صفاتِ وی، کلید معرفت خدای تعالی است. جهد کن تا آن را بشناسی که آن گوهر عزیز است و از گوهر فرشتگان است و معدن اصلی وی حضرت الهیت است[34]." در واقع قلب[35]، عضوی که در بدن قرار دارد نیست، بلکه حقیقت وجود انسان و مرکز و منبع اصلی شناخت و معرفت است و وجه تسمیه آن با قلب بخاطر تغییر و دگرگونی دائم آن بر اساس واردات و انعکاس صور است. غفلت و نادیده انگاشتن قلب و صورت های متجلی برآن، جز خسران و محرومیت از معرفت حقیقی (منفعت واقعی) ثمری نخواهد داشت (يَوْمَ لَا يَنْفَعُ مَالٌ وَلَا بَنُونَ إِلَّا مَنْ أَتَى اللَّهَ بِقَلْبٍ سَلِيمٍ[36]).
ملاصدرا در کتاب مبدا و معاد به نقل از غزالی در مورد قلب چنین آورده است :" قلب چون آینه ای صیقلی است که صوری پی در پی از برابر آن می گذرند و پیوسته در آن منعکس می گردند و هیچگاه از صورت تهی نیست. قلب انسان چنین وضعی دارد و پیوسته محل آمد و شد صور مختلف است. این صور یا از طریق حواس پنجگانه ظاهری وارد می شوند و یا از طریق حواس باطنی مانند خیال، شهوت، غضب، اخلاق و دیگر صفات انسان ها؛ زیرا قلب صورت ها را به وسیله حواس ادراک می کند و پس از آن تاثیر می پذیرد؛ برای مثال، صورتی شهوی یا غضبی را مشاهد می کند و اثرش در قلب پدید می آید. توقف حواس از نقش برداری، به معنای توقف صور در قلب نیست؛ زیرا صورت های خیالی که در نفس جای دارند، حالات گوناگون برای انسان پدید می آورند و باطن انسان از ناحیه انتقال صور از خیالی به خیالی دیگر پیوسته در تغیر و انق
لاب است.کم ترین چیزی که در قلب انسان، حضور دارد، افکار و خاطرات اوست؛ خاطرات و افکاری که ره آورد ادراکات مختلف به شمار می آیند. این خاطرات یا تازه واردند یا در گذشته وارد شده اکنون یادآوری می شوند.[37]" براساس بیان غزالی می توان چنین برداشت کرد که محل اصلی خطورات و تداعی های انسان قلب است. تداعی هایی که راه اصلی ورود به ناخودآگاه و غیب وجود انسان است. آنچه که از ناخودآگاه ساطع می شود، در قلب منعکس می شود که نادیده گرفتن آن محروم شدن از معرفتی ناب در مورد حقیقتِ خود است.
وضعیت هایی که در آن کارکرد اصلی قلب انسان که ادراک و فهم است، مختل می شود عبارتست از اکنّه (وَجَعَلْنَا عَلَى قُلُوبِهِمْ أَكِنَّةً أَنْ يَفْقَهُوهُ[38])، ختم (خَتَمَ اللَّهُ عَلَى قُلُوبِهِمْ[39])، غفلت (وَلا تُطِعْ مَنْ أَغْفَلْنا قَلْبَهُ عَنْ ذِكْرِنا[40])،طبع (أُولئِكَ الَّذِينَ طَبَعَ اللَّهُ عَلى قُلُوبِهِمْ[41])، انکار (فَالَّذِينَ لايُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ قُلُوبُهُمْ مُنْكِرَةٌ [42])، قفل (أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا[43])،غُلف (وَ قالُوا قُلُوبُنا غُلْف[44])، رِیب (وَارْتَابَتْ قُلُوبُهُمْ[45])، رَین (كَلَّا بَلْ رَانَ عَلَى قُلُوبِهِمْ[46])، زَیغ (فَأَمَّا الَّذينَ في قُلُوبِهِمْ زَيْغ[47])، قساوت (ثُمَّ قَسَتْ قُلُوبُكُم[48]). بررسی و رمزگشایی تفصیلی از تعابیرقرآنی فوق در باب قلب، مجال دیگری می طلبد ولیکن می توان گفت که همه این وضعیت ها بیان کننده حالتی است که در آن، قلب به عنوان مرکز ادراک انسان و به عنوان آینه ای که منعکس کننده صورت های درونی و بیرونیِ خارج از محدوده زمان و مکان است، دچار زنگار و پوشیدگی[49] می شود و خاصیتِ انعکاس دهندگیِ آن مختل می شود. در چنین وضعیتی شنیدن و دیدن هم که مبتنی بر صورت های دیداری و شنیداری است رخ نمی دهد. مراد از شنیدن و دیدن فقط ادراک حسی اصوات و صورت ها نیست بلکه برقرار کردن ارتباط وجودی و قلبی با آنهاست. (وَمِنْهُمْ مَنْ يَسْتَمِعُونَ إِلَيْكَ أَفَأَنْتَ تُسْمِعُ الصُّمَّ وَلَوْ كَانُوا لَا يَعْقِلُونَ وَ مِنْهُمْ مَنْ يَنْظُرُ إِلَيْكَ أَفَأَنْتَ تَهْدِي الْعُمْيَ وَلَوْ كَانُوا لَا يُبْصِرُونَ[50]/ لَهُمْ قُلُوبٌ لَا يَفْقَهُونَ بِهَا وَلَهُمْ أَعْيُنٌ لَا يُبْصِرُونَ بِهَا وَلَهُمْ آذَانٌ لَا يَسْمَعُونَ بِهَ[51]). هنگامی که قلب در پوشیدگی است، تعقل هم صورت نمی گیرد چون قلب کور و کر شده و نمی تواند حقایق را ببیند و بشنود (أَ فَلَمْ يَسيرُوا فِي الْأَرْضِ فَتَكُونَ لَهُمْ قُلُوبٌ يَعْقِلُونَ بِها أَوْ آذانٌ يَسْمَعُونَ بِها فَإِنَّها لا تَعْمَى الْأَبْصارُ وَ لكِنْ تَعْمَى الْقُلُوبُ الَّتي فِي الصُّدُور[52] ).
یکی از عواملی که باعث می شود قلب دچار چنین حجاب هایی شود، نفاق (بی رویی، بی شکلی[53]، تذبذب). نفاق وضعیتی است که در آن فرد تکلیف خودش را با خودش روشن نکرده و کاملا مذبذب است (مُذَبْذَبينَ [54]بَيْنَ ذلِكَ لا إِلى هؤُلاءِ وَ لا إِلى هؤُلاءِ وَ مَنْ يُضْلِلِ اللَّهُ فَلَنْ تَجِدَ لَهُ سَبيلاً [55]). نه مومن است و نه کفر خود را اظهار می کند، کافریست که لباس ایمان بر خود پوشانده است و حتی به اندازه کافر اصالت ندارد. هرچند که کافر هم بخاطر عدم ارتباط با قلب خود، حق را می پوشاند. (وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَقُولُ آمَنَّا بِاللَّهِ وَبِالْيَوْمِ الْآخِرِ وَمَا هُمْ بِمُؤْمِنِينَ[56]) منافق نه تکلیف خودش با دیگران روشن است و نه دیگران تکلیف خود را با او می دانند. در ارتباط با دیگران دائم در حال مکر و فریب (خدعه) است در صورتی که ناخودآگاه در حال فریب دادن خود است (يُخَادِعُونَ اللَّهَ وَالَّذِينَ آمَنُوا وَمَا يَخْدَعُونَ إِلَّا أَنْفُسَهُمْ وَمَا يَشْعُرُونَ[57]).چنین فردی دارای قلب بیمار است و دم به دم بر شدت این بیماری که نهایتا" موجب استحاله ادراکی و عدم فهم می شود، افزوده می گردد (في قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ فَزادَهُمُ اللَّهُ مَرَضا[58]). یکی از ویژگی های منافق منفعت طلبی است، حقیقت ثابت است اما منفعت ها متنوع و متغیر، لذا منافق بر اساس تغییر منافع، رنگ عوض می کند (الَّذِينَ يَتَرَبَّصُونَ بِكُمْ فَإِنْ كَانَ لَكُمْ فَتْحٌ مِنَ اللَّهِ قَالُوا أَلَمْ نَكُنْ مَعَكُمْ وَإِنْ كَانَ لِلْكَافِرِينَ نَصِيبٌ قَالُوا أَلَمْ نَسْتَحْوِذْ عَلَيْكُمْ وَنَمْنَعْكُمْ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ[59]). ویژگی دیگر منافق حرکت نه براساس حق، بلکه بر اساس هواها و امیالی است که در آن غوطه ور است ونمی تواند آن ها را ببیند، مگر اینکه بتواند از آن فاصله بگیرد و در جایگاه شاهد قرار بگیرد؛ فقط در چنین حالتی است که می تواند حقیقت فریب ها و خسران های خود را ببیند[60]:
تا آب شدم، سراب دیدم خود را دریا که شدم، حباب دیدم خود راآگاه شدم، غفلت خود را دیدم
بیدار شدم، به خواب دیدم خود را منافق نمی تواند در جایگاه شاهد قرار بگیرد چرا که اساسا" موضعی ندارد. بنابراین امیال و هواهایی که قلب منافق را دربرگرفته است، موجب نشنیدن یا تحریف و تخریب کلامِ مغایر با امیالش می شود. (وَمِنْهُمْ مَنْ يَسْتَمِعُ إِلَيْكَ حَتَّى إِذَا خَرَجُوا مِنْ عِنْدِكَ قَالُوا لِلَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ مَاذَا قَالَ آنِفًا أُولَئِكَ الَّذِينَ طَبَعَ اللَّهُ عَلَى قُلُوبِهِمْ وَاتَّبَعُوا أَهْوَاءَهُمْ[61]). چنین کسی که از امیال و از منفعت طلبی ها و به عبارتی فانتاسم خود عبور نکرده و مذبذب و نوروتیک است، چگونه می خواهد به حقیقت دست یابد ؟
حقیقت سرایی است آراسته هوی و هوس گرد برخاسته
نبینی که هرجا برخاست گرد نبیند نظر گرچه بیناست مرد[62]
رسیدن به فهم بدون عشق به حقیقت و تصعیدِ امیال، وهمی بیش نیست و رسیدن به چنین عشقی مستلزم فاصله گرفتن، فهمیدن و معرفت پیدا کردن به امیال و ظلمت ها و فضولات درون است[63]. در روانکاوی، فردی که خواهان روانکاوی است، وجودیست که نمی داند و نمی خواهد بداند اما هنگامی که انتقال ( عشقی که رجوع به معرفت دارد) رخ می دهد او طالب فهم حقیقت وجود خویش می شود و در چنین حالتی است که می تواند دیوهای درونش را ببیند و آن را بشناسد تا راهی برای رهایی از وهم هایش بیابد. مولانا از رهگذر چنین عشقی به چنان معارف نابی از خود و عالم هستی دست یافت. عشقی در جهت کسب معرفت و دانش ناب. عشقی که چون در قلبش جای گرفت تمام زنگارهایش را زدود و حق و حقیقت را منعکس کرد. همان عشقی که به قول مولانا به کلام در نمی آید و چشیدنی و یافتنی است. عشقی که در ساحتِ واقع است:
علت عاشق ز علتها جداست عشق اصطرلاب اسرار خداست
عاشقی گر زین سر و گر زان سرست عاقبت ما را بدان سر رهبرست
هرچه گویم عشق را شرح و بیان چون به عشق آیم خجل باشم از آن
گرچه تفسیر زبان روشنگرست لیک عشق بیزبان روشنترست
چون قلم اندر نوشتن میشتافت چون به عشق آمد قلم بر خود شکافت
عقل در شرحش چو خر در گل بخفت شرح عشق و عاشقی هم عشق گفت[64]
خواجه نصيرالدين طوسى در شرح اشارات بوعلى در مورد چنین عشقی مىگويد: "وَ النَّفْسانِىُّ هُوَ الَّذى يَكونُ مَبْدَؤُهُ مُشاكَلَةَ نَفْسِ الْعاشِقِ لِنَفْسِ الْمَعْشوقِ فِى الْجَوْهَرِ، وَ يَكونُ أَكْثَرُ اعْجابِهِ بِشَمائِلِ الْمَعْشوقِ لِانَّها آثارٌ صادِرَةٌ عَنْ نَفْسِهِ ... وَ هُوَ يَجْعَلُ النَّفْسَ لَيِّنَةً شَيِّقَةً ذاتَ وُجْدٍ وَ رِقَّةٍ مُنْقَطِعَةً عَنِ الشَّواغِلِ الدُّنْيَوِيَّةِ" چنین عشقی مبدأش هم شکلی ذاتى عاشق و معشوق است؛ بيشترین اهتمام عاشق به روشهاى معشوق و آثارى است كه از نفس وى صادر مىگردد. اين عشق است كه نفس را نرم و پراز اشتیاق و وجد می کند، رقّتى ايجاد مىكند كه عاشق را از آلودگيهاى دنيايى منقطع می کند. محبت به سوى مشابهت و مشاكلت مىراند و قدرت آن سبب مىشود كه مُحب به شكل محبوب درآيد. محبت مانند رابطی است كه از وجود محبوب به محب وصل می گردد و صفات محبوب را به وى منتقل می سازد[65].
وهم خودشناسی
خودشناسی[66] ازلحاظ لغوی شناخت و معرفت به خود است ولی خودشناسیهایی که در حال حاضر در برخی مسلکها و رشتههای حوزه روان(مانند روانشناسی، روانپزشکی و مشاوره) باب و مد شده است درواقع نوعی دگر شناسی مجزا از خود است، چراکه بر اساس ملاکها و استانداردهای مشخصی عمل میکنند و افراد را در جهت همرنگ کردن آنها آموزش میدهند. هدف ظاهری چنین خودشناسی های سازگاری، پیشرفت و کنترل و تسلط بر خود و دیگران و ... هست ولی از آنجایی که چنین هدفی اساساً متعارض با ناخودآگاه فردی و موروثی[67] است در نهایت به شکل نمادین در خدمت ناخودآگاه عمل می کند، یعنی با زبان سمپتوم ولی آن طوری عمل می کند که ناخودآگاه می خواهد. بهبیاندیگر "میل دیگری[68]" ملاک و اساس کار است، حال این "میل" میتواند میل یک فرد خاص یا فلسفه یا اجتماع خاصی باشد، دگرشناسی که همیشه به شکل کامل و عمیق صورت نمیگیرد و یک اثر باقیمانده یا ردپا با خود بهجای میگذارد؛ همان بخشی از واقعیت وجود که به شکلهای مختلف علوم مذکور[69]درصدد حذف آن برمیآیند، هرچند هیچگاه موفق به حذف آن سمپتوم نخواهند شد، سائقی[70] از وجود که واقعیتر از واقعیت است. در چنین خودشناسیهایی فرد در حالت برزخ[71] بین خود و "دیگری" مواج و در عذاب است. "دیگری" که ظاهراً "دیگری" است. "دیگری" که هر چقدر هم مدرن و پیشرفته بنماید همانی است که ناخودآگاه او
می خواهد، کسی که برده میل دیگری است حتی اگر در مسند ریاست بنشیند، عملی فراتر از بردگی از او رخ نمی دهد. اگر ارتباط با "دیگری" اصیل و واقعی نباشد چیزی را میگوید که خود از آن نمیداند، یعنی از ناخودآگاه خود نمیگوید و سوژه سخنگو نیست؛ مثل خیل عظیمی از رواندرمانیها که ظاهراً در جهت کمک و راهنمایی برآمدهاند ولی درواقع افراد را در فرمت و مدلهایی، مدلسازی میکنند که بهترین مصرفکننده برای کالاهای کاپیتالیسم و مطیعترین خدمتگزاران برای نظام اربابی[72] باشند. درمانگرانی که در چند جلسه به تشخیص و درمان میرسند و چیزی را که عمیقاً و بهطور ناخودآگاه، خود به آنها باور ندارند میخواهند به خورد درمانجویان بدهند، اگر درمانجو هر چیزی را که خارج از مدلهای مذکور حتی بهصورت سهوی تداعی کند، نهتنها نادیده گرفته میشود بلکه ممکن است به دلیل فعال بودن مکانیسمهای دفاعی از طرف درمانگر و درمانجو حتی شدیدتر از قبل واپس زده شود، هدف اصلی آنها سازگاری با محیط اطراف و آرامش است و هدف زیربنایی و ناخودآگاهشان مسخ و بیتفاوت کردن افراد به تخریبهای انسانی و طبیعت است، خودشناسیهایی که شدیداً متأثر از سازمانهایی[73] هستند که میخواهند افراد از ناخودآگاه خود بیخبر باشند، ناخودآگاهی[74] که حاصل میلیونها سال تجربه بشریت است و واقعیتهایی را در بردارد که تماماً علیه نظام اربابی و تفکر خودمدارانه است. اکثر واکنشها و تعاملات انسان بر اساس جایگزینی و جانشینی ابژههای اصلی و اولیه است، یعنی ارتباط بشر با خود و دیگران از طریق واسطههاست، برای مثال عشق و نفرت به پول ظاهراً منطقی و به خاطر خود پول است ولی اساساً مربوط به خود پول نیست یا وسواس نسبت به علم ممکن است مورد ستایش یا تقبیح قرار گیرد ولی اساساً علم بهخودیخود یک جانشین و استعاره است. در خودشناسیهای مذکور جایگزینها نقش اصل را دارند و محور مداخلات آنها قرار میگیرند، حاصل چنین خودشناسیهایی زندگی وهم گونه است که هیچچیز آن واقعی نیست، ممکن است زیستن و بلندپروازی آنها از روی ترس از مرگ و نابودی باشد و افتادگی و فروتنی آنها نیز از روی قدرتطلبی و تسلط بر دیگران باشد، بستگی به این دارد که فرد چگونه و به چه نحوی به نمایش "دیگری" مشغول باشد. چنین فلسفه و خودشناسی درهرصورت به دنبال پوشاندن واقعیت است حالآنکه در ظاهر ممکن است به دیده پیشرفت و شکستن مرزهای دانش نگریسته شود. تکنولوژی، دموکراسی و روانشناسی حاصل از چنین خودشناسیهایی در جهت از بین بردن ارتباط واقعی بین انسان با خودش، انسان با انسان و انسان با سایر موجودات است. درواقع در این خودشناسیها فرد از زبان "دیگری" برای نمایش خود استفاده میکند، برای مثال اگر اشتیاق ناخودآگاه فرد، جنگ برای احقاق حق باشد ولی نسبت به آن معرفت نیابد ممکن است دربند "دیگری" افتاد که او را به جنگیدن ناحق سوق دهد، یا اگر اشتیاق ناخودآگاه کسی بر هدایت و رهبری دیگران باشد بدون معرفت به آن ممکن است به دنبال "دیگری" باشد که از او یک دیکتاتور بسازد. بنابراین "دیگری" که در دام آن هستیم اگر رمزگشایی شود بهترین و نزدیکترین انعکاس از ناخودآگاه ما خواهد بود. "بزرگ دیگری" که در حال حاضر بشر آن را ساخته، همان چیزی است که بهصورت ناخودآگاه میخواهد، آنچه را که ما در ناخودآگاه میخواهیم در دل شعارهای آگاهانه و روزانه ما بهصورت نمادین موجودند[75]، معرفت واقعی به ناخودآگاه در کیفیت و هدف آنها تغییر ایجاد میکند. نمیتوان با طرد، سرزنش و یا درمان "دیگری" ، از بند"دیگری" خلاص شد، "دیگری" نیاز به اصلاح و درمان ندارد بلکه نیاز به رمزگشایی است، "دیگری" مرده بسیار خطرناکتر و قدرتمندتر از "دیگری" زنده است[76]. در خودشناسیهای تصویری، درمانگر میشنود محتوایی را که باید بشنود و درمانجو میگوید آنچه را که مجاز است در همان چهارچوب بگوید، بهعبارتدیگر درمانگر و درمانجو باهم بهصورت ناخودآگاه پیمان میبندند که نشنوند آنچه را که نباید بشنوند[77]، درواقع ژوئی سانس مشترک[78] آنها بر نشنیدن است. این خودشناسیها با تغییر مد و الگو تغییر میکنند مانند درمانهای روانشناختی موج اول، موج دوم، موج سوم و... ، جدیداً هیپنوزها و دستگاههای مختلف هم به کمک آمدند مانند نوروفیدبک[79] و درمانهای مجازی[80]... . گویا حق در منظر این رویکردها مدام در حال تغییر است، البته ناگفته نماند که افرادی هم که به دنبال این نوع از خودشناسیها هستند، ژوئی سانس مشترک در پوشاندن خود دارند. تأکید و ماندن در بعد خیالی و وهمی درواقع واپس زدن نمادها، قراردادها و قوانین نسلهای گذشته بشری است. نگاه تصویری و وهمی به مقوله زمان که مورد تأکید خودشناسیهای مذکور است میتواند گذشته و آینده را ظاهراً از زمان حال تمیز دهد ولی گذشته و آینده در ناخودآگاه بشر کماکان فارغ از زمان تقویمی وجود دارد. فردی که ساحت تصویر بر آن قالب
است به معانی قلاب شده است که به نگاه متفاوت حتی در درون خودش تصلب دارد و تنها امر تروماتیک میتواند جای او را لق کند و تا زمانی که با چنین امری مواجه نشود تداعیهای درونی به جوشش درنخواهند آمد، بنابراین خودشناسیهایی که خاصیت تروماتیکی نداشته باشند جای فرد را در همان ساحت خیال و وهم استوارتر خواهند ساخت[81].
معرفت واقعی، معرفت به امر نمادین در درون است که راهانداز آن امر واقع بوده است و جز او و خارج از او نمیگوید. معرفتی که با هرگونه علمی که ناشی از واقع است ارتباط میگیرد و با آنها تناقضی ندارد و با هرگونه علم و مسلکی که دربند و تصلب تصویر است به رادیکالترین شکل ممکن سر ناسازگاری دارد تا پوشالی بودن آنها را افشا کند. معرفتی که فرد را از حالت برزخی، بینابین، وسواسی و حالت التقاطی خارج میکند و جز به اشتیاق ناخودآگاه خود، بنده هیچ"دیگری تحریفشده" نمیشود و میداند و آگاه هست که در درون خودش خیل عظیمی از "دیگریهای تحریفشده" وجود دارند و کلام میکنند و از خود صدا دارند و میتوانند خود را به شکلهای متفاوت غالب کنند. برخلاف خودشناسیهای تصویری که درمانگر و درمانجو محقق بر خود[82] نیستند و هر دو ابژه مطالعه یک "دیگری تحریفشده" هستند، طالب معرفت واقعی به همراه راهنما که خود به پایان تحقیق در مورد خودش رسیده است، به تحقیق در مورد خودش میپردازد؛ در این تحقیق "دیگری" هم بعنوان جزیی از خود، جدیت دارد و رمزگشایی می شود.
بحث و نتیجه گیری
وهم در قدیم با هدف اشاره به منبع ترس استفاده شده و واهمه به معنای ترس و هراس است. وهم ادراک بدون وجود زبان و نماد و مشترک بین انسان (حیوان ناطق) و حیوان است. تاریخچهی انسان به بشر به عنوان حیوان انساننما بر میگردد و وهم یکی از قدرتمندترین و قدیمیترین قوای ادراکی انسان محسوب میشود. انسان سعی می کند با استمداد از استعداد "گذرکردن" که به مدد زبان فراهم شده است، وهمِ محض را به ابزاری در خدمت گسترش فرهنگ و تمدن قرار دهد. در "گذار" لازم است تاریخ به رسمیت شمرده شود چون این گذار خود حاصل تاریخ است و باید به یادآورده شود، باید وهمِ تاریخی فهم شود تا بتواند در اختیار تمدن قرار گیرد. مرکز اصلی فهم در انسان براساس آیات قرآن قلب است و شرط اساسی برای فهم، قلب سلیم است. و قلبی که مریض است به جای فهم، موجب وهم می شود. حالتی که در آن، قلب به عنوان مرکز ادراک انسان و به عنوان آینه ای که منعکس کننده صورت های درونی و بیرونیِ خارج از محدوده زمان و مکان است، دچار زنگار و پوشیدگی می شود، شنیدن و دیدن هم که مبتنی بر صورت های دیداری و شنیداری است رخ نمی دهد. مراد از شنیدن و دیدن فقط ادراک حسی اصوات و صورت ها نیست بلکه برقرار کردن ارتباط وجودی و قلبی با آنهاست.رسیدن به فهم بدون زدودن زنگارهای قلب و عشق به حقیقت و تصعیدِ امیال، وهمی بیش نیست و رسیدن به چنین عشقی مستلزم فاصله گرفتن، فهمیدن و معرفت پیدا کردن به امیال و ظلمت ها و فضولات درون است. خودشناسی های مدرن بر خلاف ادعای خود نه تنها باعث معرفت به نفس نمی شوند بلکه به صورت خیالی و تصویری این وهم را در فرد ایجاد می کنند که دچار تحول و انقلاب شخصیتی شده اند که اگر چنین چیزی رخ دهد به درازا نخواهد کشید که یا برخواهند گشت یا نیاز به یک تحول و تغییر خیالی دیگر خواهند داشت. فرق اساسی خودشناسی های مدرن با معرفت به نفس به معنی دقیق کلمه در این است که در این خودشناسی ها فرد به همراه درمانگران خود ابژه میل "دیگری" هستند و نسبت به آن معرفت ندارند، آنها دیگری را جدا از خود دانسته و وهم این را دارند که خود عامل به عمل خود هستند حال آنکه سوژگی در چنین حالتی همیشه در غیبت است و خود را به شکل سمپتوم نشان می دهد.
منابع
- انجمن فرویدی(1398). مبانی آموزش دادهشده در کلاسهای آشنایی با فروید و لکان، ، دوره چهل یکم و چهل دوم.
- جان کلمن(1393). کتاب تاویستوک، اشراف سیاه ترجمه عباس کسکنی، ناشر هلال. چاپ1393.
- جعفری، محمد تقی. شناخت انسان در تصعید حیات تکاملی، انتشارات موسسه تدوین و نشر آثار علامه جعفری، 1386.
- حبیب زاده مهدی (1397). مترجم کتاب کودکی را میزنند، مجموعه مقالات زیگموند فروید.
- شریعت تربقانی، انوشه. (1397). عقله المستوفز شیخ اکبر محیی الدین ابن عربی. موسسه انتشاراتی لاهوت: تهران.
-فروید زیگموند (۱۹۳۳). سخنرانیهای آشنایی با روانکاوی، سخنرانی ۳۴ توضیحات، کاربردها و راهکارها، {این مقاله توسط مرجان پشت مشهدی، خدیجه فدائی، پرویز دباغی و فرزام پروا ترجمه و زیر نظر دکتر میترا کدیور در جلسات مورخ ۸۴/۲/۳- ۸۴/۲/۱۰- ۸۴/۲/۲۴- ۸۴/۲/۳۱ و ۸۴/۳/۷ کلاسهای عرصه فرویدی – مکتب لکان ایشان تصحیح گردیده است}. سایت انجمن فرویدی
-فروید، زیگموند(1910). مقاله روانکاوی وحشی ترجمه لیلی افتحی و تصحیح بهوسیله دکتر میترا کدیور. سایت انجمن فرویدی.
-کدیور، میترا(1380). درسنامه روانکاوی در
انتانسیون و روانکاوی در اکستانسیون. سایت انجمن فرویدی.
-کدیور، میترا(1381). درسنامه روند Pass. سایت انجمن فرویدی
-کدیور، میترا(1381). درسنامه سایکوآنالیز و Pass. سایت انجمن فرویدی
-کدیور، میترا(1381). درسنامه پایان روانکاوی و عمل. سایت انجمن فرویدی
-کدیور، میترا(1381). درسنامه درباره مقاله نارسیسم زیگموند فروید. سایت انجمن فرویدی
-کدیور، میترا(1388). مکتب لکان، روانکاوی در قرن بیست و یکم. انتشارات اطلاعات. چاپ دوم. ۱۳۸۸.
-کدیور، میترا(1396). مکتب لکان: روانکاوی در قرن بیست و یکم. نشر اطلاعات.
-کدیور، میترا(1397). سخنرانی روانکاوی و دین. دانشگاه شهید بهشتی، سایت انجمن فرویدی
-کدیور، میترا(1397). سخنرانی نقد فرهنگ جنسی در ایران. دانشگاه شهید بهشتی
- مصباح یزدی، محمد تقی (۱۳۷) ، شرح جلد هشتم اسفار اربعه، ج۱، ص۲۶۹، قم، انتشارات موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی
- نوده یی، داود؛ ضرغامی، محمدحسین؛ ربیعی، مهدی(1398). انحراف روانشناسی و تحریف روانکاوی: http://kelamekalam.blog /
- ضرغامی، محمدحسین؛ نوده یی، داود؛ ربیعی، مهدی(1398). عدلِ سمپتوم: http://kelamekalam.blog /
-نوده یی، داود؛ ضرغامی، محمد حسین؛ ربیعی، مهدی(1398). نسیانِ انسان: http://kelamekalam.blog /
-ربیعی، مهدی؛ نوده یی، داود؛ ضرغامی، محمدحسین (1398). نشانِ علم و عالم: http://kelamekalam.blog /
-Freud Sigmund (1925). “Negatiom,” On Metapsychology: NEGATION Standard Ed. 19, 235-239
-Freud Sigmund (1914). Remembering, Repeating, and Working-Through. Standard Ed.
- Freud, Sigmund(1914). On Narcissism: An Introduction. Standard Ed.
-Freud, Sigmund. (1923). Certain Neurotic Mechanisms in Jealousy, Paranoia, and Homosexuality. (Internat. Journ. Psycho-Analysis, vol. iv, April,.
-Freud, Sigmund. (1937). Analysis Terminable and Interminable. Int. J. Psycho-Anal., 18:373- 405.
-Lacan, Jacques. .(1957-1956) "La relation d'objet" in Écrits.
-Lacan, Jacques.)1962–1963(, Tenth Seminar, "L'angoisse,"
-Lacan, Jacques.(2001). The Mirror Stage as Formative of the Function of the I", in Écrits: a selection, London, Routledge Classics; p. 5.
- Lacan, Jacques.(1992). The Seminar. Book VII. The Ethics of Psychoanalysis, 1959-60.
The purpose of this study was to investigate and analyze the issue of "illusion of knowledge" and "knowledge of illusion". Morphophonemics and conceptual association analytical-critical approach were used to study different facets of “illusion of knowledge”, “illusion of self-knowledge” and the veils of knowledge in human and emphasis on the following questions: illusion and knowledge (certainty) What they are referring to? What is the role of language in illusion and knowledge? What is the role of the heart to getting the knowledge? How can sheer the veils to capture the real knowledge? How do work modern self-awareness methods? What is their relationship with illusion construction and what are their differences with self-knowledge?
Key words: illusion of knowledge, knowledge of illusion, self-knowledge,self-awareness
[1]. این مرقومه وامدار عشق و اشتیاق زائدالوصف استاد بزرگوار خانم دکتر میترا کدیور و نوشتار و سخنان ناب ایشان است. مسولیت بخش اول مقاله (ترمای وهم) با دکتر محمد حسین ضرغامی، بخش دوم (حجاب های فهم) با دکتر داود نوده ئی و بخش سوم (وهم خودشناسی) با دکتر مهدی ربیعی می باشد.
[2] . لغتنامهی دهخدا به نقل از وب سایت: https://dictionary.abadis
[3] . مقالهی نسیانِ انسان از نویسندگان این پژوهش به نقل از وب سایت: http://kelamekalam.blog
[4] . به نقل از وب سایت: https://dictionary.abadis
[5] . از این رو بسیاری از امور عقلی مانند قوانین ریاضیاتی یا حتی جملات که فاقد مابهازای بیرونی است باید متوهمانه قلمداد شوند. روانپزشکی و روانشناسی در زمان حاضر بدون پرداختن به ریشهها و متاثر از فرهنگ فست فودی سرمایه داری با هدف سودآوری، با لفاظی، معیارهای فوری برای تشخیص و درمان ارائه میدهند تا بستر مناسب نظم موهوم را برای ارباب مهیا سازند. کلمهی "روانپزشکی" گویای ماهیت آن است، علمیکه روان (نفس) را به جسم تقلیل میدهد و بر اساس آن نسخه میپیچد حال آنکه از فهم روان درمانده است.
[6] . رجوع شود به مقالهی نسیانِ انسان از نویسندگان این پژوهش در وب سایت: http://kelamekalam.blog
[7]. بین real و reality تفاوت وجود دارد یعنی دو مقوله متفاوت اند (کدیور، 1394)
[8] . لکان به نقل از کدیور 1394
[9] . برداشت از روانکاوی لکانی
[10]. جهان انسان شد و انسان جهانی
ازین پاکیزهتر نبود بیانی
[11] . ابن عربی به نقل از شریعت تربقانی
[12] . برگرفته از کتاب مکتب لکان، روانکاوی قرن بیست و یکم خانم دکتر میترا کدیور
[13] . برگرفته از https://dictionary.abadis
[14] . رجوع شود به مقاله ی نشان علم و عالم نویسندگان به آدرس اینترنتی: www.kelamekalam.blog
[15] . https://dictionary.abadis
[16] . رجوع شود به مقالهی نسیانِ انسان نویسندگان به آدرس:
[17] . علامه طباطبایی در تفسیر المیزان ذیل آیهی قُتِلَ الخْرَّصونَ الَّذِینَ هُمْ فى غَمْرَةٍ ساهُونَ یَسئَلُونَ أَیَّانَ یَوْمُ الدِّینِ
[18] . برگرفته از کتاب مکتب لکان، روانکاوی قرن بیست و یکم خانم دکتر میترا کدیور
[19] . رجوع شود به مقالهی نسیانِ انسان نویسندگان به آدرس: www.kelamekalam.blog
[20] . علامه جعفری1386
[21] . برگرفته از کتاب مکتب لکان، روانکاوی قرن بیست و یکم خانم دکتر میترا کدیور
[22] . محمد تقی مصباح یزدی، 75
[23] با ژیژک در سینما: دومیها (1966) ؛ مردی در رویا گم شد برگرفته از وب سایت: apparat
[25] به نقل از مجموعه آثاراستاد شهيدمطهرى، ج4، ص: 520
[26] به نقل از استاد و دروس (ادبيات، هنر، نقد)، استاد علی صفایی ؛ ص58
[27] انسان حیوان ناطق است.
[28] برگرفته از دیدگاه نوام چامسکی درباره فطری بودن ساختار زبان
[29] به نقل از کتاب فلسفه و روش رئالیسم علامه طباطبایی
[30] برای توضیحات بیشتر به مقاله نشانِ علم و عالم مراجعه شود.
[31] عطار نیشابوری
[32] صافات، آیه 84
[33] حج، آیه 53
[34] به نقل از کتاب کیمیای سعادت غزالی، ص 21
[35] در ادبیات فارسی و در بیان عرفا از آن به دل تعبیر شده است.
[36]شعرا، آیه 88و 89
[37] به نقل از کتاب ترجمه و شرح بخش نخست مبدا و معاد صدرالمتالهین شیرازی، محمد ذبیحی ص 383
[38] اسراء، آیه 46/ انعام، آیه 25
[39] بقره، آیه 7
[40] کهف، آیه 28
[41] نحل، آیه 108
[42] نحل، آیه 22
[43]محمد، آیه 24
[44] بقره، آیه 88
[45] توبه، آیه 45
[46] مطففین، آیه14
[47] آل عمران، آیه 7
[48] بقره، آیه 74
[49] در رفع حجب کوش نه در جمع کتب (ابوسعید ابالخیر)
[50] یونس، آیه 42و 43
[51] اعراف،آیه 179
[52] حج، آیه 46
[53] به نقل از کتاب مسئولیت و سازندگی استاد علی صفایی، ص 225
[54] مذبذب اسم مفعول از ماده ذبذب است و در اصل به معنى صداى مخصوصى كه به هنگام حركت دادن يك شيء آويزان بر اثر برخورد با امواج هوا بگوش ميرسد و سپس به اشياء متحرك و اشخاص سرگردان و متحير و فاقد برنامه مذبذب گفته شده است ( به نقل از تفسير نمونه،ج4، ص178).
[55] نساء، آیه 143
[56] بقره، آیه 8
[57] بقره، آیه 9
[58] بقره، آیه 10
[59] نسا، آیه 141
[60] برای مطالعه بیشتر به مقاله نسیان انسان از همین نویسندگان مراجعه شود.
[61] محمد، آیه 16
[62] بوستان سعدی
[63] برای مطالعه بیشتر به مقاله عدل سمپتوم و نسیان انسان از همین نویسندگان مراجعه شود.
[64] مثنوی معنوی مولانا
[65] مجموعهآثاراستادشهيدمطهرى، ج16، ص: 264
[66] . خودشناسی:{ خوَدْ / خُدْ ش ِ } (حامص مرکب ) اطلاع بر خود. شناخت خود. عارف به نفس خود (لغتنامه دهخدا)[67] . ارجاع به مقاله ناخودآگاه مورثی(L’Inconscient Héréditaire) دکتر میترا کدیورhttps://freudianassociation.org
[68] . اصطلاح دیگری و بزرگ دیگری برگرفته از متون هگل، روانکاوی فروید- لکان و متون و سخنرانیهای دکتر میترا کدیور است
[69] . مانند روانشناسی، روانپزشکی و مشاوره
[70] . اصطلاح سائق برگرفته از متون روانکاوی فروید- لکان و متون و سخنرانیهای دکتر میترا کدیور است
[71] . اشاره به افراد نورتیک و مذبذب که در بین خود و دیگری قرار میگیرند و نمیتوانند از این حالت سمپتماتیک خلاص شوند
[72] . اشاره به گفتار اربابی در روانکاوی فروید- لکان و متون و سخنرانیهای دکتر میترا کدیور است
[73] . مانند سازمانهای تاویستوکی و فراماسونری، برای اطلاعات بیشتر به مقاله انحراف روانشناسی و تحریف روانکاوی رجوع شود
[74] . اشاره به ناخودآگاه موروثی بر اساس روانکاوی فروید- لکان و مقاله ناخودآگاه موروثی دکتر میترا کدیور
[75] . برای مطالعه بیشتر به مقاله عدلِ سمپتوم از همین نویسندگان رجوع شود
[76] . پدر مرده از پدر زنده قدرتمندتر است(زیگموند فروید)
[77] . شک دارم به ترانه که زندانی و زندانبان همزمان زمزمه میکنند( حسین پناهی)
[78] . اصطلاح و فهم ژوئ سانس مشترک برگرفته از روانکاوی فروید-لکان و متون و سخنرانیهای دکتر میترا کدیور است
[79] . Neurofeedback
[80] . Virtual reality therapy
[81] . برگرفته و استنباط از ارتباط بین سه ساحت خیال، نمادین و واقع در روانکاوی فروید- لکان و متون و سخنرانیهای دکتر میترا کدیور
[82] . برای مطالعه بیشتر به مقاله نشانِ علم و عالم از همین نویسندگان رجوع شود
برچسبها: وهم, فهم, تروما, روانکاوی, واژه کاوی
+ نوشته شده در یکشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۸ ساعت توسط
⭕️ قطعی برق و اینترنت در سراسر دنیا قطعیست
✡ وقوع خاموشی بزرگ در سراسر دنیا امری است که قطعا به وقوع خواهد پیوست، اما موقت خواهد بود و زیاد به درازا نخواهد کشید. این اتفاق بزرگ گذشته از آنکه رخدادی طبیعی مثل توفان خورشیدی باشد یا اقدام انسانی مثل یک حمله سایبری یا انفجار EMP بمب الکترومغناطیسی عظیم, به هرحال پیامدهایی خواهد داشت، در وهله اول پول مردم که در کارت و بانک است قابل برداشت نخواهد بود، تهیه مواد غذایی در اولویت اقدامات مردم قرار خواهد گرفت و قیمت ها منفجر خواهد شد، در روزهای اول فقط از طریق پول نقد و مسالمت آمیز و در روزهای بعد با خشونت و دزدی انجام خواهد شد.
☠ نکته دوم اینکه بدانید فراماسونهای گرداننده دنیا به قصد اینکه کودکان با نور شمع سایه بازی کنند دنیا را خاموش نخواهند نمود. این بی خبری دنیا از یکدیگر و خاموشی بهترین فرصت برای شخص شیطان و پیروانش برای اقدامی بزرگ در سطح جهانی میباشد، چیزی که رنگ و رخ دنیا را تغییر خواهد داد و بلایی از سلسله بلاهای آینده خواهد بود. بعد از آن ریست بزرگ دنیا هرگز مانند سابقش نخواهد شد و رخدادهای آخرالزمانی به طور فشرده و پیوسته به وقوع خواهند پیوست. آن شروعیست که پایانش نابودی کامل شیطان و پیروانش میباشد
💚 توجه کنید که اقدامات بزرگ در سطح جهان توسط ماسونها، فقط بخاطر ترس و آمادگی برای نزدیک شدن یک اقدام در سطح جهانی میباشد که آن ظهور امام مهدی عج است. افراد ظاهربین متوجه نمیشوند که هر اتفاقی در دنیا به طور مستقیم یا غیر مستقیم به ظهور مرتبط است، در این سالهای اخیر سررشته هر خط باریکی را بگیرید به اقیانوس ظهور میرسد. کسانی که اعتقادی ندارند سخنانمان را در حد یک سخن مذهبی و احساسی برداشت میکنند و در آینده چشمان همان مردم از حدقه بیرون زده و به ظهور شهادت خواهند داد
👌 حتما بخوانید و نشر دهید
🔻 ظهور بسیار نزدیک است
🔹 @zoho313or
هدایت شده از آقای تحلیلگر 🇮🇷✌️
Channel.9.6.mp3
13.48M
اعتراضات خونین در کردستان عراق / بحران در منطقه ای کوچک که یک سوم نفت عراق را دارد...
اعتراضات خونین در کردستان عراق / تجزیه کشورها آغاز استقلال یا آغاز بدبختی ؟ بحران در منطقه ای کوچک که یک سوم نفت عراق را دارد...
👇 آدرس ما در پیام رسان های مختلف . لطفا با دنبال کردن صفحات و معرفی ما ، به دیده شدن ما کمک کرده و ما را در مسیری که انتخاب کرده ایم یاری کنید.
👇گفت و گو با تحلیلگر / اینستا:
https://www.instagram.com/mr_tahlilgar3
👇 کانال ما در تلگرام:
https://t.me/mrtahlilgar
👇کانال ما در یوتیوب:
https://www.youtube.com/c/mrtahlilgar1
👇در توئیتر:
https://twitter.com/mr_tahlilgar_
👇در ایتا :
https://eitaa.com/mrtahlilgar1
👇در آپارات:
https://www.aparat.com/mrtahlilgar
هدایت شده از آقای تحلیلگر 🇮🇷✌️
shabnameh678.mp3
14M
شبنامه / نیویورک تایمز: چهار دهه جنگ با ایران، اوضاع سربازان ما در عراق و افغانستان را ببینید، آیا ارزشش را داشت؟ / مقامات آمریکا هم میدانند که این روند اشتباه بوده است؟ / آیا آمریکا در قبال ایران وادار به تغییر رفتار خواهد شد؟ / قسمت ۶۷۸
👇 آدرس ما در پیام رسان های مختلف . لطفا با دنبال کردن صفحات و معرفی ما ، به دیدن شدن ما کمک کرده و ما را در مسیری که انتخاب کرده ایم یاری کنید.
پیج های اینستاگرام ایران آنلاین :
https://www.instagram.com/iran_onlinn
https://www.instagram.com/iran_onlini
https://www.instagram.com/iranofficiall
👇 کانال ما در تلگرام:
https://t.me/iran_onlin_ir
👇در ایتا :
https://eitaa.com/iran_onlin_ir
👇کانال ما در یوتیوب:
https://www.youtube.com/c/mrtahlilgar1
👇در توئیتر:
https://twitter.com/mr_tahlilgar_
👇در آپارات:
https://www.aparat.com/mrtahlilgar
هدایت شده از آقای تحلیلگر 🇮🇷✌️
Channel.9.7.m4a
16.23M
برشی از زندگی محسن فخری زاده / آنچه که لازم است و باید از زندگی پدر هسته ای ایران بدانیم ...
به بهانه سالگرد شهید محسن فخری زاده پدر هسته ای ایران ، نکاتی از زندگی او که کمتر گفته شده را از زبان فرزندانش مرور خواهیم کرد...
👇 آدرس ما در پیام رسان های مختلف . لطفا با دنبال کردن صفحات و معرفی ما ، به دیده شدن ما کمک کرده و ما را در مسیری که انتخاب کرده ایم یاری کنید.
👇گفت و گو با تحلیلگر / اینستا:
https://www.instagram.com/mr_tahlilgar3
👇 کانال ما در تلگرام:
https://t.me/mrtahlilgar
👇کانال ما در یوتیوب:
https://www.youtube.com/c/mrtahlilgar1
👇در توئیتر:
https://twitter.com/mr_tahlilgar_
👇در ایتا :
https://eitaa.com/mrtahlilgar1
👇در آپارات:
https://www.aparat.com/mrtahlilgar
هدایت شده از آقای تحلیلگر 🇮🇷✌️
Sarih.9.7.mp3
8.62M
عصای موسی یا گرز رستم ، مسئله این است / برآورد اطلاعاتی جدید اسرائیل از عمق حملات سایبری اخیر
گزارش صهیونیست ها نشان میدهد که ظاهرا عمق حملات سایبری اخیر بیشتر از چیزی بوده که اسرائیل نشان میدهد. ظاهرا با چیزی بیشتر از عصای موسی و نوعی از گرز رستم طرفیم ...
👇 آدرس ما در پیام رسان های مختلف . لطفا با دنبال کردن صفحات و معرفی ما ، به دیده شدن ما کمک کرده و ما را در مسیری که انتخاب کرده ایم یاری کنید.
👇گفت و گو با تحلیلگر / اینستا:
https://www.instagram.com/mr_tahlilgar3
👇 کانال ما در تلگرام:
https://t.me/mrtahlilgar
👇کانال ما در یوتیوب:
https://www.youtube.com/c/mrtahlilgar1
👇در توئیتر:
https://twitter.com/mr_tahlilgar_
👇در ایتا :
https://eitaa.com/mrtahlilgar1
👇در آپارات:
https://www.aparat.com/mrtahlilgar
هدایت شده از آقای تحلیلگر 🇮🇷✌️
Tahlilgar.9.7.mp3
14.87M
سعودی از کمک آمریکا و جنگ خسته و برای نجات از یمن دست به دامن ایران شده است...
نشریه آمریکایی : سعودی جلساتی را با ایران برگزار کرده بلکه بتواند خود را از جنگ یمن خلاص کند. البته سعودی ها چیزی برای ارائه به ایرانی ها ندارند و ایران تاکید دارد این مسئله از طریق گفت و گو با خود یمنی ها حل شود...
👇 آدرس ما در پیام رسان های مختلف . لطفا با دنبال کردن صفحات و معرفی ما ، به دیده شدن ما کمک کرده و ما را در مسیری که انتخاب کرده ایم یاری کنید.
👇گفت و گو با تحلیلگر / اینستا:
https://www.instagram.com/mr_tahlilgar3
👇 کانال ما در تلگرام:
https://t.me/mrtahlilgar
👇کانال ما در یوتیوب:
https://www.youtube.com/c/mrtahlilgar1
👇در توئیتر:
https://twitter.com/mr_tahlilgar_
👇در ایتا :
https://eitaa.com/mrtahlilgar1
👇در آپارات:
https://www.aparat.com/mrtahlilgar
هدایت شده از آقای تحلیلگر 🇮🇷✌️
همسر دانشمندِ شهید : او در حال خدمت به وطن بود و ما تا آخرین لحظه در کنارش بودیم...
این جمله و جملاتی از این دست کاملا برای ما عادی شده است.
اگر این جمله را یک زن در کره جنوبی یا ژاپن میگفت، از آن فیلمی حماسی میساختند، به طوری که صدا و سیمای خودمان هزار بار پخشش کند.
#فخر_ایران
@mrtahlilgar1