🌺 حد ترخص و میزان آن
❓متن پیام:
سلام خسته نباشید چگونه حد ترخص از شهر خودمان تا شهر دیگر را بدانیم ؟
✅ پاسخ
منظور از حد ترخص، مکانی است که در آنجا اذان شهر شنیده نمیشود و دیوارهای شهر هم دیده نمیشود. هرچند بعید نیست که شنیده نشدن اذان برای تعیین حد ترخص کافی باشد. البته برخی از مراجع دیده نشدن افراد شهر را ملاک می دانند که در ادامه می توانید مطالعه نمایید.
آن که به حد ترخص برسد (۱) یعنی از وطنش (یا جایی که قصد کرده ده روز در آنجا بماند (۲)) به قدری دور شود (۳) که دیوار شهر را نبیند و صدای اذان آن را نشنود ولی باید در هوا، غبار یا چیز دیگری نباشد که از دیدن دیوار و شنیدن اذان جلوگیری کند و لازم نیست به قدری دور شود که مناره ها و گنبدها را نبیند (۴)، یا دیوارها هیچ پیدا نباشد، بلکه همین قدر که دیوارها کاملًا معلوم نباشد کافی است (۵).
(۱) (فاضل:) از حد ترخص بگذرد..
(۲)[قسمت داخل پرانتز در رساله آیات عظام: نوری و فاضل نیست]
(۳) (اراکی:) که اهل آنجا او را نبینند و اذان آنجا را نشنود. [پایان مسأله] (زنجانی:) که صدای اذان بلند آخر آنجا را نشنود و نیز اهل آن محل او را نبینند. [پایان مسأله]
(۴) (گلپایگانی، صافی:) بلی، اگر به قدری دور شده که دیوار خانه های شهر کاملًا معلوم نیست ولی شبح آنها نمایان است، احتیاط لازم آن است که نماز نخواند تا وقتی که شبح پنهان شود یا هم شکسته بخواند و هم تمام.
(فاضل:) یا دیوارها پیدا نباشد بلکه همین قدر که دیوار کاملًا تشخیص داده نشود کافی است، و کسی که از جایی که قصد کرده ده روز در آنجا بماند به قصد هشت فرسخ خارج شود، تا به حدّ ترخّص نرسیده بنا بر احتیاط واجب باید نماز را هم شکسته و هم تمام بخواند.
(۵) (نوری:) و کسی که از جایی که قصد کرده ده روز در آنجا بماند به قصد هشت فرسخ خارج شود، تا حد ترخص نرسیده بنا بر احتیاط واجب باید نماز را هم شکسته و هم تمام بخواند.
(خوئی، تبریزی:) شرط هشتم: آن که به «حد ترخص» برسد و معنی حدّ ترخّص در (مسأله [۱۲۸۳]) گذشت و امّا در غیر وطن، اعتباری به حدّ ترخص نیست و همین که از محل ّ اقامت خارج شود، نمازش قصراست.
(سیستانی:) شرط هشتم: آن که اگر از وطن حرکت می کند به «حدّ ترخّص» برسد و امّا در غیر وطن، حدّ ترخّص اثری ندارد و همین که از محل ّ اقامت خارج شود، نمازش قصر است. حدّ ترخّص جایی است که اهل شهر حتی آنها که در خارج شهر و توابع آن هستند مسافر را نتواند ببیند و نشانه آن این است که او اهل شهر را نتواند ببیند.
(مکارم:) شرط هشتم: به «حدّ ترخّص» برسد. «حدّ ترخّص» یعنی از وطن یا محل ّ اقامتش به اندازه ای دور شود که صدای اذان شهر را نشنود و مردم شهر او را نبینند، امّا دیدن و ندیدن دیوارهای شهر اثری ندارد، ولی باید در هوا گرد و غبار یا مه یا چیز دیگری که مانع دیدن است یا سر و صدایی که مانع شنیدن است وجود نداشته باشد و اگر یکی از این دو علامت حاصل شود کافی است، به شرط این که یقین به نبودن دیگری نداشته باشد، و الّا احتیاط، جمع میان نماز شکسته و تمام است.
#حد_ترخص
📚 مطالعه بیشتر در مورد حد ترخص
🅿️ @P_Ahkaam
🌺 حکم نجس شدن دست یا اعضای وضو و بدن بعد از وضو
❓متن پیام:
سلام خدمت شما بزرگوار .بنده باوضو رفتم انتقال خون بعد اهدا خون هنگام خارج کردن سرنگ یه مقدار خون بیرون زد ایا با اون وضو میشه نماز خواند یا باید مجدد وضو گرفت ممنون از لطفتون
✅ پاسخ
با سلام
نجس شدن دست یا اعضای وضو و بدن موجب بطلان وضو نیست
در اینگونه موارد که بعد از وضو، قسمتی از بدن نجس می شود باید همان قسمت نجس را بشویید و چنانچه مبطلات وضو انجام نداده اید با همان وضو می توانید نماز بخوانید.
موارد بطلان وضو عبارتند از
1- خارج شدن ادرار. 2- مدفوع. 3- بادى كه از مخرج مدفوع خارج شود. 4- خوابى كه بر عقل غلبه كند و به واسطه آن چشم نبيند و گوش نشنود، ولى اگر چشم نبيند و گوش بشنود وضو باطل نمى شود. 5- هرکاری كه عقل را از بين ببرد مانند مستى، بيهوشى و ديوانگى (بنابر احتياط واجب). 6- استحاضه زنان. 7- كارى كه براى آن بايد غسل كرد، مانند جنابت. 8- مسّ ميّت انسان.
نجس_شدن_عضو_وضو
#مبطلات_وضو
🅿️ @P_Ahkaam
🌺 نماز شکسته احکام وطن
❓متن پیام:
سلام روزتون بخیر،بنده خانه خودم باخانه پدرم ۶۵کیلومتر فاصله دارد نمازم وروزه ام را کامل بجا میارم، و خانه خواهر برادرام مثلا ۱۵ و۱۸ یا ۱۲کیلومتر باخانه پدرم فاصله دارن وقتی من خونه پدرم هستم ومیرم خونه خواهر برادرام آیا خانه انها هم نماز وروزه ام کامل است یاشکسته؟
✅ پاسخ
باسلام
اگر منزل پدر، وطن شما هم محسوب میشود، منزل خواهر برادرها طبق این توضیح، در محدودهی وطن میباشد و نمازتان کامل است.
#وطن
#نماز_شکسته
🅿️ @P_Ahkaam
🌺 حکم طلای باقیمانده از مادر: ارث
❓متن پیام:
با سلام وتشکر فراوان از کانال خوبتون !من شنوفته بودم ودیدم که طلای مادر میگن به دختر یا دخترهاش میرسه مثلا عمه ومادر بزرگ ومادرشوهرم فوت کردن دادن به دختر انها ایا درسته حلاله در ضمن پدر ومادر من به پسرها خوب خوب رسیدن به ما ندادن هیچی در صورتیکه کی بدش میاد از پول با این موضوع طلای مادر به منو خواهرم میرسه حلاله؟ ممنون
✅ پاسخ
باسلام
طلا نیز جزو اموالی است که تقسیم آن باید به صورت قانونی و بر اساس طبقات ارث انجام شود . اگر مادر در مورد طلای خود وصیت کرده باشد که به دخترانش برسد، این وصیت فقط در مورد یک سوم طلا مورد قبول است و مابقی آن بین وراث تقسیم خواهد شد مگر این که سایر وراث رضایت داشته باشند که به دختران برسد و از سهم خود چشم پوشی کنند.
#وصیت
#ارث
#طلای_موروثه
🅿️ @P_Ahkaam
🌺حکم مال پیدا شده
❓متن پیام:
باسلام همسرم درمحل کارش یک حوله پیداکرده است ازهمه کارکنان وکسانی که اونجاهستندپرسیده گفتن برای مانیست واگربگذاردسرجاش که بوداحتمالامی اندازن دوراگرحوله رابه خانه بیاوردومااستفاده کنیم مشکلی دارد؟اگرمشکلی داردبه اندازه حوله دست دوم بایدصدقه بدهیم چون به هرحال قبلااستفاده شده
✅ پاسخ
باسلام
اگر به گونهای است که به آن توجه نمیشود و صاحب آن به دنبال آن نمیآید، برداشتن و استفاده شما اشکال ندارد.
ولی اگر با ارزش است و قیمت وضع موجود آن از دو گرم و نیم نقره خالص بیشتر است، با اجازه از دفتر مرجعتان، مبلغ را ردمظالم بدهید و استفاده کنید. این مسئله بصورت تصویری هم بیان شده که از هشتک مال پیدا شده می توانید مشاهده کنید.
این حکم کلی است و فقط مربوط به شارژر و حوله و... نیست بلکه هرچیزی که پیدا کنید حکم آن همان است که ذکر شده .
فیلم توضیحات در مورد مال پیدا شده
#مال_پیدا_شده
#ردمظالم
🅿️ @P_Ahkaam
🌺 حکم شکسته خواندن نماز کامل و کامل خواندن نماز شکسته بر اثر جهل
❓متن پیام:
باسلام اگر بر اثر جهل به موضوع یا ندانستن حکم، نمازهای شکسته را مدتی تمام بخوانیم یا بالعکس وظیفه در این موارد چیست؟
؟ممنون میشم پاسخم رابدید
✅ پاسخ
با سلام مسافری که نمیدانسته اصلا نماز مسافر شکسته است، و لذا نماز را تمام خوانده، نماز او صحیح است.
و مسافری که میداند نماز مسافر شکسته است، اگر بعضی از خصوصیات را نداند (مثلًا نداند که در سفر هشت فرسخی باید نماز را شکسته بخواند) و نماز را تمام بخواند، بنا بر احتیاط واجب نماز را به صورت شکسته بخواند و اگر وقت آن گذشته آن را قضا کند.
و کسی که باید نماز خود را تمام بخواند، اگر آن را شکسته بجا آورد، در هر صورت نمازش باطل است
#نماز
#نماز_شکسته
🅿️ @P_Ahkaam
🌺 دادن خوراکی بجای پول خمس
❓متن پیام:
سلام خدمت حاجی اقا ازاد عزیز.
سوالم اینه که حاجی اقا خمس که میخوان بدن حتما باید پول باشه یا مشه به مقدارش چیزهای دیگر هم بدن.مثلا بجاش خوراکی میوه حبوبات بدن
✅ پاسخ
اگر از منفعت کسب، آذوقهای که برای مصرف سالش خریده، در آخر سال زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهد و چنانچه بخواهد قیمت آن را بدهد در صورتی که قیمتش از وقتی که خریده زیاد شده باشد باید قیمت آخر سال را حساب کند.
📚توضیح بیشتر خمس...
#خمس
#خمس_مواد_خوراکی
🅿️ @P_Ahkaam
🌺 عدم علم به کامل یا شکسته بودن نماز
❓متن پیام:
سلام، خدا قوت
اگه ندونیم نمازمون شکسته اس یا کامل؟
باید چه کنیم؟
✅ پاسخ
باسلام
اگر در محدوده یا در شرایطی است که نمیداند نماز شکسته یا کامل است، باید جمع بین کامل و شکسته کند، یعنی هر دو را بجا آورد.
یعنی باید یک بار شکسته و یک بار کامل بخواند.
#نماز_شکسته
#نماز
🅿️ @P_Ahkaam
🌺 وجوب حج و عدم استطاعت طریقی ( بسته بودن راه)
❓متن پیام:
سلام اگر مستطیع باشیم ولی ممنوع الخروج باشیم یا سعودی ها برامون ویزا صادر نکنن،باید چیکار کنیم؟
✅ پاسخ
اگر در زمان استطاعت مالی این مشکلات موجود بوده است، در این صورت استطاعت طریقی حاصل نشده است و حج واجب نیست.
یعنی اگر همه شرایط حج فراهم باشد اما راه رفتن به حج بسته باشد، و امکان رفتن نباشد ، حج واجب نیست تا زمانی که همه شرایط استطاعت فراهم شود.
#حج
#استطاعت
🅿️ @P_Ahkaam
امیرالمؤمنین عليه السلام:
ما اشتَدَّ ضِيقٌ إلاّ قَرَّبَ اللّهُ فَرَجَهُ
هيچ سختى و مشكلى شدّت نگرفت، مگر اين كه خداوند گشايش آن را نزديك ساخت
غررالحكم حدیث9566
التماس دعا
🅿️ @p_ahkaam
🌺 حکم شستن صورت در وضو با دست چپ
❓متن پیام:
با سلام و وقت بخیر.
ممنون بابت کانال خوبتون .
یه یوال داشتم اینکه موقع وضو گرفتن با دست چپ صورت رو بشوریم اشکال داره ؟
✅ پاسخ
با سلام
به نظر مراجع عظام تقلید شستن صورت با دست چپ اشکالی ندارد.
#وضو
#شستن_صورت
🅿️ @P_Ahkaam
🌺 حکم عدول و تغییر مرجع تقلید
❓متن پیام:
سلام خسته نباشید،حکم تعویض مرجع تقلید چیست؟اگر مرجع تقلیدمان در یک پرسش،پاسخ نداده بود،باید چه کنیم؟آیا میتوانیم از فتواهای کل مراجع تقلید میانگین بگیریم و به آن میانگین عمل کنیم؟
✅ پاسخ
باسلام
۱. نظر مراجع محترم در عدول (تغییر) از مجتهدی به مجتهد دیگر در صورتی که هر دو در علم مساوی باشند، مختلف است که از اینجا مطالعه بفرمایید.
۲. از دفتر ایشان و یا راههای ارتباطی که از ایشان وجود دارد، استفتاء کنید.
۳. این میانگین که شما بیان کردید، در احکام به آن عمل از روی احتیاط گفته میشود، و کاری بس دشوار است زیرا نیاز دارد که در هر مسئلهای از مسائل نظر تمامی فقها را بداند و آن فتوایی را که به احتیاط نزدیکتر است را انجام دهد.
به فرمایش آیت الله مکارم:
کسی که نخواهد تقلید کند مى تواند عمل به احتیاط کند، یعنى در اعمال خود طورى رفتار نماید که یقین کند تکلیف خود را انجام داده است، مثلًا اگر بعضى از مجتهدین کارى را حرام و بعضى مباح مى دانند آن را ترک کند و یا اگر بعضى، آن را مستحب و بعضى واجب مى دانند آن را حتماً به جا آورد، ولى چون عمل به احتیاط مشکل است و احتیاج به اطّلاعات نسبتاً وسیعى از مسائل فقهى دارد، راه براى توده مردم غالباً همان مراجعه به مجتهدین و تقلید از آنهاست.
#عدول
#عدول_از_مساوی
#احتیاط
🅿️ @P_Ahkaam