❓متن پیام
سلام
اگه خانمی در کما باشه
و در بیمارستان سر ش باز ه وهمه پرسنل مرد وهمراهان بیمار مرد باشندتکلیف شرعی خانم چی میشه؟؟؟
✅پاسخ
شخصی که در کما به سر میبرد یا بیهوش است، تکلیفی ندارد.(حتی اگر بدون اختیار به این حال درآمده باشد، نماز و روزه هایی که در این مدت از وی ساقط شده، نیاز به قضا ندارد)
اما افرادی که با بیمار یا هوشیار حتی زنده و مرده نامحرم در ارتباط هستند، فقط در حد ضرورت اجازه ی لمس و یا نگاه را دارند.
#نگاه_به_نامحرم
📚منبع و مطالعه بیشتر
🅿️ @P_Ahkaam
❓متن پیام
سلام وقت بخیر.خواهری دارم ک موقع نماز فاصله ی زیادی از جانماز میگیره ک موقع سجده رفتن ب حالت دراز کش روی زانوها ب سجده میره هرموقع هم ک میگیم دلیلش چیه نمیگه وناراحت میشه میگه شما کارتون نباشه ومیدانیم ناراحتی هم از لحاظ اعضای بدن نداره ایا نمازش درست یا خیر باتشکر از شما
✅پاسخ
اگر به طور غیر معمول سجده کند، مثلًا سینه و شکم را به زمین بچسباند ، بنا بر احتیاط مستحب، باید نماز را دوباره بخواند ، ولی اگر پاها را دراز کند، اگر چه هفت عضو به زمین برسد، بنا بر احتیاط واجب ، باید نماز را دوباره بخواند.
این مسأله، در رساله آیت اللّه بهجت نیست.
(گلپایگانی، صافی:) یا پاها را دراز کند، ولی هفت عضوی که گفته شد به زمین برسد اگر طوری است که عرفاً می گویند: سجده کرده صحیح است و الّا باطل است.
(اراکی، خوئی، تبریزی:) یا پاها را دراز کند (خوئی، تبریزی: اگر چه هفت عضوی که گفته شد به زمین برسد)..
(سیستانی:) یا پاها را مقداری دراز کند چنانچه بگویند سجده کرده نمازش صحیح است ولی اگر بگویند دراز کشیده و سجده صدق ننماید نماز او باطل است.
(فاضل:) و یا پاها را دراز کند اگر چه هفت عضوی که گفته شد به زمین برسد، باید بنا بر احتیاط واجب نماز را دوباره بخواند.
(نوری:) بنا بر احتیاط واجب..
(خوئی، تبریزی:) ولی اگر طوری دراز بکشد که سجده صدق ننماید نماز او باطل است.
(نوری:) و اگر..
[عبارت «بنا بر احتیاط واجب» در رساله آیت اللّه نوری نیست] (زنجانی:) مسأله اگر به طور غیر معمول سجده کند، مثلًا در حال سجده سینه و شکم را به زمین بچسباند یا پاها را دراز کند، اگر هفت عضوی که گفته شد به زمین برسد کفایت می کند، لکن بنا بر احتیاط مستحب نماز را دوباره بخواند.
(مکارم:) مسأله هر گاه به طور غیر معمول سجده کند، مثلًا بخوابد و هفت عضو بدن را بر زمین بچسباند، سجده اش باطل است.
#سجده
#سجده_غیر_معمول
📚منبع و مطالعه بیشتر
🅿️ @P_Ahkaam
❓متن پیام:
سلام و خداقوت
سوال: درصورتی که فرد جنب یا حایض باشد و موهایش را رنگ کند سپس غسل کند، آیا غسل بر گردنش میماند؟؟
✅پاسخ
خیر
ولی رنگ کردن مو به رنگ و حنا برای جنب کراهت دارد و رنگ باقیمانده پس از شستن، مانعی برای غسل محسوب نمی شود. البته مکروه بودن این کار مربوط به موی سر است و بقیه جاهای بدن را شامل نمی شود
مکروه به معنای حرام نیست یعنی اگر ترک شود بهتر است.
#رنگ_مو
#حنا
📚منبع و مطالعه بیشتر
🅿️ @P_Ahkaam
❓متن پیام:
سلام وقت بخیر یه بنده خدایی غسل جنابت گردنش بودولی غسل نکرده رفت تشیع جنازه آیاگناهی کرده تکلیفش چیه؟
✅پاسخ
شرکت کردن شخص جنب در مجلس ختم و تشیع جنازه در صورتی که مجلس در مسجد نباشد، اشکال ندارد.
📚 منبع و مطالعه بیشتر
#تشیع_جنازه
#مجلس_ختم
🅿️ @P_Ahkaam
❓متن پیام:
سلام خسته نباشبد
اگر با توجه به رشته تحصیلی وکاری جهت آموزش به استخوان مرده دست بزنیم غسل مس میت رو باید انجام بدیم؟و برای هر استخوان چون نمیدونیم متعلق به کیه ی غسل باید انجام بدیم؟و علم به این هم ندارم که آیا استخوان ها متعلق به مسلمان بوده یا غیر مسلمان
تشکر از شما
✅ پاسخ
(اگر با دست کش دست بزنید غسل ندارد)
آيات عظام امام، خامنه اى و نورى: اگر ميت را غسل نداده اند، بايد براى مس استخوان او، غسل كرد
آيات عظام بهجت، صافى و فاضل: اگر ميت را غسل نداده اند، بنابر احتياط واجب بايد براى مس استخوان او، غسل كرد.[۲]
آيات عظام تبريزى، سيستانى، مكارم و وحيد: اگر استخوانى باشد كه گوشت ندارد، براى مس آن، غسل واجب نيست.
✓پس اگر میّت را غسل داده باشند مسّ بدن و استخوان او غسل ندارد، ولی اگر غسل دادن میّت، احراز نشود و انسان در آن شک داشته باشد، با مسّ جسد یا اجزاء آن، غسل مسّ میّت، بر فرد واجب مىشود، و نماز بدون غسل مسّ میّت صحیح نیست. ولى اگر اصل غسل میّت احراز شود و شک در صحت آن داشته باشد، با مسّ جسد یا بعضى از اجزاى آن، غسل مسّ میّت واجب نمىشود.
همه مراجع: غسل مس ميت واجب است، خواه ميت مسلمان باشد يا كافر؛ مگر آنكه بدانيد ميت مسلمانى است كه او را غسل داده اند
۳.اگر یک مرده را چندین بار لمس کند یا مرده های متعدد را لمس کرده باشد، لازم نیست بارها غسل کند بلکه اگر به نیت همه آنها یک غسل انجام دهد کافی است. حتی لازم نیست تعداد لمس ها را بداند.
#مس_میت
#استخوان_مرده
📚 منبع و مطالعه بیشتر
📚 منبع و مطالعه بیشتر
📚 منبع و مطالعه بیشتر
🅿️ @P_Ahkaam
❓متن پیام:
سلام وقت به خیر ممنونم بابت کانال بسیار خوبتون
راهنمایی میخواستم از حضورتون چند وقت پیش یکی از همکاران به محل کار بنده مراحعه کردند وخواستند نماز بخونند من جهت قبله رو بهسون اشتباه گفتم حالا چکار کنم؟؟ممکنه نتونم ایشان رو پیدا کنم چون اولین بار می دیدمشون
سپاسگزارم
✅ پاسخ
وظیفه ای ندارد ولی در صورتی که مقدار انحراف بیش از نود درجه بوده، احتیاط آن است که اگر می توانید به او اطلاع دهد.
#قبله
#جهت_قبله
📚 منبع و مطالعه بیشتر
🅿️ @P_Ahkaam
❓متن پیام:
سلام ممنون از پاسخگویی شما
حدود چند سال پیش نذر کردم که دو راس گوسفند رو برای جایی قربانی کنم الان که میخوام ادای نذر کنم قیمت ها سر به فلک کشیده تکلیف چیه؟ممنونم
✅پاسخ
این سؤال دارای دو فرض است؛
اول آنکه از ابتدا قادر به انجام کار نباشد، دوم آنکه در زمان نذر قادر به انجام باشد ولی بعد از نذر کردن از انجام آن عاجز شده باشد.
در فرض اول مراجع معظم تقلید فرمودهاند:
انسان کارى را میتواند نذر کند که انجام آن برایش ممکن باشد، بنابر این کسى که نمیتواند پیاده به کربلا برود، اگر نذر کند که پیاده برود، نذر او صحیح نیست.
در فرض دوم فرمودهاند:
اگر نذری غیر از نذر روزه کرده است باز هم نذرش باطل و چیزی بر او نیست. ولى اگر نذر کند که روزهاى بگیرد و بدون پیشبینى قبلى از انجام آن عاجز شود، باید آنرا قضا کند و اگر ممکن نشد به مقدار یک مدّ طعام به فقیر صدقه بدهد
۲.ایت الله خامنه ای
عجز ناذر از انجام منذور
اگر نذر کننده، از انجام نذر خود (چه نذر مطلق و چه نذر مقید به زمان) عاجز شود، نذر منحل میشود و چیزی بر عهده ناذر نیست؛ مگر در مورد نذر روزه که در صورت عجز، باید در ازای هر روز، یک مد طعام به فقیر بدهد.
#نذر
📚 منبع و مطالعه بیشتر
📚 منبع و مطالعه بیشتر
🅿️ @P_Ahkaam
#نجس_بودن_مکان_نمازگزار
🌺✍️ قسمتی از مهر که پیشانی بر آن قرار میگیرد باید پاک باشد اما نجس بودن بقیه مهر و زمین اگر به لباس يا بدن سرايت نمیکند، اشکال ندارد.
صندلى و عصا
🤔❓آيا نجس بودن صندلى چرخدار يا عصايى معلولین و افراد ناتوان، براى نماز مانعى دارد؟
✍️ نجس بودن صندلى يا عصايى كه جانبازان و معلولين از آن استفاده مىكنند تا وقتى كه بدن يا لباس را نجس نكند، براى نماز مانعى ندارد و نماز با آن صحيح است.
🤔❓آيا نجس بودن دست يا پاى مصنوعى خللى به نماز وارد مىكند؟
✍️ خیر، خللى وارد نمى كند.
📚 توضيح المسائل مراجع مكان نمازگزار شرط چهارم؛ آقا رساله نماز و روزه م 111؛ فاضل، استفتاءات، ج 1، س 260؛ مكارم، استفتاءات، ج 2، س 166؛ بهجت، استفتاءات، قسمت نماز، س 227؛
🅿️ @P_Ahkaam
💞#عقد_اخوت عهدی است كه مومنین در عيد غدير خم با یکدیگر میبندند که بعد از آن نسبت به هم این امور را رعایت کنند: 1. برای یکدیگر دعا کنند 2.دید و بازدید رفتن 3.در آخرت یکدیگر را شفاعت كنند.
#کیفیت_عقد_اخوت:
💠دست راست خود را در دست راست برادر مؤمن خود بگذارد و بگويد: وَاخَيْتُكَ فِي اللَّهِ وَ صَافَيْتُكَ فِي اللَّهِ وَ صَافَحْتُكَ فِي اللَّهِ وَ عَاهَدْتُ اللَّهَ وَ مَلَائِكَتَهُ وَ كُتُبَهُ وَ رُسُلَهُ وَ أَنْبِيَاءَهُ وَ الْأَئِمَّةَ الْمَعْصُومِينَ عَلَيْهِمُ السَّلَامُ عَلَى أَنِّي إِنْ كُنْتُ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّةِ وَ الشَّفَاعَةِ وَ أُذِنَ لِي بِأَنْ أَدْخُلَ الْجَنَّةَ لَا أَدْخُلُهَا إِلَّا وَ أَنْتَ مَعِي آنگاه برادر مؤمن بگويد: قَبِلْتُ و ادامه دهد: أَسْقَطْتُ عَنْكَ جَمِيعَ حُقُوقِ الْأُخُوَّةِ مَا خَلَا الشَّفَاعَةَ وَ الدُّعَاءَ وَ الزِّيَارَة
#عقد_فارسی میتوان عقد اخوت را به فارسی اینگونه بخواند: عهد میبندم در حق شما دعا و زیارت و شفاعت را.
#منحصر_به_عید_غدیر عقد اخوت مربوط به عید غدیر است ولی در ایام دیگر به امید ثواب مانعی ندارد.
#عاقد، عقد اخوت را ميتوان خود افراد بخوانند و لازم نیست عاقد بخواند.
#باطل_کردن، عقد اخوت يك عقد اخلاقي و يك امر مستحبي است و مثل عقد ازدواج نيست كه نياز به صيغه طلاق براي فسخ داشته باشد.
#عقد_اخوت_و_محرمیت، عقد اخوت دو فرد باعث محرمیت یا حرمت ازدواج نمیشود.
#عقد_اخوت_خانمها زنان نیز مى توانند به امید رسیدن به ثواب عقد اخوّت را میان خود جاری کنند.
#عقد_اخوت_با_نامحرم، زن و مرد نامحرم نمیتوانند با هم عقد اخوت ببندد.
#تعداد_نفرات محدوديتی در تعدد اخوتها وجود ندارد و يك نفر ميتواند با چند نفر عهد اخوت ببندد.
#مدت_عقد_اخوت تا آخر عمر و قسمت شفاعت آن مخصوص قیامت است.
#عقد_اخوت_با_شهداء، میتوان با شهداء عهد کرد که هنگام خواندن دعا و رفت و آمد با مومنین ایشان را هم در این اعمال شریک کند و از ایشان طلب کند که در قیامت او را مورد شفاعت قرار دهند.
#چند_بار_خواندن عقد اخوت با يك نفر مشكلي ندارد.
📚 امام خمینی، المكاسب المحرمة، ج1، ص 469؛ توضيح المسائل مراجع ، م 2368، 2369 و 2728؛ آقا، اجوبه، س 1464و1465 رساله آموزشی ، ج 2 ، درس 82
#عقد_اخوت
🅿️ @P_Ahkaam
☑️توضیحات دفتر استفتائات رهبر معظم انقلاب؛ تکذیب استفتاء با موضوع حرام و خلاف شرع بودن طرح یکپارچه فروش خودرو
🔸در روزهای اخیر برخی رسانهها با استناد به یک استفتاء از دفتر رهبر معظم انقلاب اسلامی، با برداشتی نادرست و غیرفقهی از این استفتاء، آن را به سامانه یکپارچه فروش خودرو که توسط وزارت صمت ارائه شده، ربط داده و از حرام و خلاف شرع بودن این سامانه خبر دادهاند.
🔸استفتای مورد استناد در این مطالب، اینچنین است:
سوال: آیا قرارداد پیشفروش کالا که در آن مشخصات و زمان تحویل کالا معلوم ولی قیمت کالا نامعلوم و بسته به قیمت زمان تحویل کالا باشد، از نظر شرع مقدس صحیح است؟
🔻پاسخ: صحیح نمیباشد و بیع محقق نمیشود.
❌در همین زمینه بر اساس توضیحات دفتر استفتائات رهبر معظم انقلاب، در برداشت رسانهای از این استفتا، دو اشتباه رخ داده است:
♦️یک- نسبت دادن یک استفتای کلی و پاسخ آن به موضوع خاص فروش خودرو و سامانه یکپارچه وزارت صمت، محل اشکال است و خوانندگان را به اشتباه میاندازد که گویا رهبر معظم انقلاب اسلامی، فتوا به حرام بودن چنین سامانهای دادهاند. ضمن اینکه اصل استفتاء نیز مربوط به سال ۱۳۹۱ است.
♦️دو- در استفتای مذکور بحث حرام و خلاف شرع بودن شرایط موصوف در سؤال، مطرح نبوده و عین پاسخ این است: (صحیح نمیباشد و بیع محقق نمیشود).
🔸از لحاظ فقهی، صحیح نبودن یک قرارداد یا بیع، به معنای حرام و خلاف شرع بودن آن نیست و حائز شرایط خاص خود است که طبق شرع مقدس، با شرایط مختلفی همچون مصالحه و رضایت طرفین معامله، قابل رفع است. بنابراین، نویسندگان گزارشهای رسانهای مذکور به علت عدم احاطه به مباحث فقهی، دچار این اشتباه شدهاند.
🅿️ @P_Ahkaam
🌾نماز عيد در زمان غيبت مستحبه.
🍃میتوان نماز را فرادا خواند.
⏰زمان نماز از طلوع خورشيد تا اذان ظهر و قضا ندارد.
🌺نماز عيد قربان دو ركعت است در ركعت اول، بعد حمد و سوره بايد پنج تكبير بگويد و بعد از هر تكبير قنوت بخواند و بعد قنوت پنجم تكبير بگويد و به ركوع رود و در ركعت دوم چهار تكبير و چهار قنوت بخواند و با تكبير پنجم به ركوع رود و پس از سجده و تشهد، سلام دهد.
🍂 در نماز عيد میتوانند هر سورهی بخوانند ولي بهتره در ركعت اوّل شمس و در ركعت دوّم غاشيه را بخوانند.
🤔❓ آيا كم و زياد كردن قنوتهاى نماز عيد باعث بطلان آن مىشود؟
✍️اگر منظور كوتاه يا طولانى خواندن قنوتها است اين كار موجب بطلان نمىشود و اگر مراد كم يا زياد نمودن تعداد آنها است، قنوت ها شرط نماز است و اگر عمداً نخواند نماز باطل است.
✅شک در تعداد تكبير يا قنوتها
✍️ در رکوع و بعد آن، اعتنا نکند و نماز صحیح است ولی اگر قبل از رکوع است، بنابر کمتر میگذارد مثلا اگر شک دارد 2 تا گفته یا 3 تا بنا میگذارد که 2 تا گفته و بقیه را میگوید. و چنانچه بعدا معلوم شد تکبیرها یا قنوت را اضافه گفته اشكال ندارد و نمازش باطل نمیشود.
#خطبه_نماز_عيد_و_گوش_دادن
✍️همه مراجع (به جز سيستاني و مظاهری): مستحب است خطبه بخوانند.
✍️آيه الله سيستاني: بنابر احتیاط لازم خطبه خوانده شود.
✍️مظاهری: باید خطبه خوانده شود.
🍂تبصره: خواندن اين دو خطبه در صورتي است كه نماز را با جماعت بخواند.
💠کیفّیت خطبه نماز عید قربان: بعد از نماز دو خطبه مثل خطبه نماز جمعه خوانده میشود و لازم است امام جماعت بین دو خطبه اندکی بنشیند و بهتر است که در خطبه، احکام قربانی را بگوید.
🌸معذر شرعي نميتواند نماز عید قربان بخواند.
🔹 مامومین بايد غير از حمد و سوره بقیه نماز را بخوانند.
🌸نماز عید اذان و اقامه ندارد و مستحب است بجایش سه بار بگويد: (الصلوة) و اگر امام جماعت اقامه گفت، به صحت نماز عيد امام جماعت و مأمومين ضررى نمىرساند.
#مستحبات_نماز
1. غسل قبل از نماز.
2. دعاهايى وارد شده.
3. پیاده و با وقار به نماز بروند.
4. خواندن نماز در فضاى بی سقف.
5. بلند خواندن نماز.
6. بعد نماز قدرى از گوشت قربانى بخورد.
#احکام_مناسبتی
#نماز_عيد_قربان
#احکام_عید
🅿️ @P_Ahkaam