معرفی کتاب ادب فنای مقربان جلد ۱ اثر ارزشمند آیت الله العظمی جوادی آملی:
نخستین جلد از این مجموعۀ وزین با مباحثی همچون حكمت زیارت، سلام تحیتی الهی، مراد از بیت نبوت، معنای جایگاه رسالت، میزبانان ملائک، امتیاز انبیا بر دیگران، سرچشمههای رحمت، گنجینههای علم، همراهی علم و حلم، سفرهداران كرامت، رهبران الهی جامعه، ولینعمتهای نظام هستی، پیشوایان نور و... به شرح فرازهایی از زیارت جامعۀ كبیره میپردازد.
🔰 @p_eteghadi 🔰
💢 #پوستر | همنشینی با خداوند
🔶 پيامبر خدا صلىاللهعليهوآله:
✍🏻 «... يَقُولُ الله تَعَالَى... أَنَا جَلِيسُ مَنْ جَالَسَنِي وَ مُطِيعُ مَنْ أَطَاعَنِي وَ غَافِرُ مَنِ اسْتَغْفَرَنِي»؛
خداوند متعال مىفرمايد: [در ماه رجب] من همنشين كسى هستم كه با من همنشين باشد و مطيع كسى هستم كه اطاعتم كند و آمرزنده كسى هستم كه از من، آمرزش بخواهد.
📚 اقبال الاعمال، ج2، ص628، فرازی از حدیث ملک داعی.
🔰 @p_eteghadi 🔰
♨️جهاد تبیین و ضرورت مقابله با دروغ و تحریف
🔸جهاد تبیین دو بخش اساسی دارد؛ بیان آنچه هست و بیان دروغها و تحریفها. بخش اول تبیین عموماً کمهزینهتر و راحتتر است و برای همین طرفداران بیشتری دارد؛ اما توجه به واقعیتها و بیان آن، بدون مقابله با تحریف، شایعه و دروغ، اثر مطلوب را نخواهد داشت. یکی از نقاط حساس که استاد شهید مطهری شجاعانه به آن ورود کردند، بحث تحریفهای عاشورا بود. ایشان بدون ملاحظه مخالفتها و تخریبهای احتمالی متحجرین نسبت به برخی انحرافات هشدار دادند.
🔸عالمان با بصیرت، وظیفه مقابله با تحریف و دروغپردازی دارند. نقل کرامات ساختگی و وقایعی که نه سند دارند و نه با شأن و جایگاه اهلبیت علیهمالسلام سازگاری دارند، بسیار خطرناک و آسیبرسان است. اگر مخاطبان این مطالب را باور کنند، توهین به اهلبیت علیهمالسلام است و اگر مخاطبان تحقیق کنند و بفهمند مطلب غیر مستند و غلط است، نابودکننده اعتماد مردم نسبت به علمای عظام است و دستگاه منبر و تبلیغ را تضعیف میکند.
🔰 @p_eteghadi 🔰
🌷 امام باقر (علیه السلام) :
✍ بر شما باد به دعا از هنگام سحر تا زدن آفتاب
👌 زيرا آن زمانیست كه درهاى آسمان در آن هنگام باز گردد ، و روزيها درآن تقسيم شود و حاجتهاى بزرگ برآورده شود.
📘 اصول کافی ، ج4
🔰 @p_eteghadi 🔰
⭕️سوال
❓منظور از صفات سلبی خداوند چیست؟
🔷یکی از تقسیمات رایج در مباحث خداشناسی، تقسيم صفات خداوند به دو قسمِ اوصاف ثبوتی و سلبی است.
🔹در صفات ثبوتی، همهی کمالات، مانند علم و قدرت و رحمت و… برای خداوند اثبات میشود؛ چراکه این صفات بیانگر کمال هستند و خداوند کامل مطلق است و تمام کمالات را داراست.
🔶در مقابل، صفات سلبی، صفاتی هستند که یک نقص یا محدودیتی را از خداوند سلب میکنند. در واقع با اوصاف سلبی به تنزیه پروردگار از نقصها اشاره میکنیم.
🔸نمونهای از اوصاف سلبی الهی عبارتند از: خدا ظالم نیست، جاهل نیست و جسم ندارد. در واقع حمل اوصاف سلبى بر خداوند، محال و سلب این صفات از او ضرورى است.
🔸باید توجه داشت هر مفهومی که بر نقص دلالت داشته باشد مانند جسم داشتن، از خداوند سلب میشود و حتی مفاهیمی که نشاندهنده نوعی کمال باشند، اما کمالی که با نوعی نقص همراه است، نیز از خداوند سلب میشوند، مثل قدرت محدود یا علمی که نیازمند داشتن مغز و ... است. پس این صفات کمالی بدون هیچ جنبه نقصی قابل اطلاق بر خداوند هستند.
✅نمونه بارز صفات سلبی پروردگار در سوره توحید آمده است: «لَمْ یَلِدْ وَ لَمْ یُولَدْ وَ لَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُواً أَحَد»؛[1] «(خداوند) فرزندی ندارد و زاییده نشده است و هیچکس [در ذات و صفات] همانند و همتا و شبیه او نیست».
📗پینوشت:
[1]. سوره توحید، آیات 3 و 4.
🔰 @p_eteghadi 🔰
دستورالعملهای مرحوم آيتالله قاضی درباره ماههای «رجب المرجب»، «شعبان المعظم» و «رمضان الکریم»
● دستورالعمل اول؛
«عليكم بالفرائض في أحسن أوقاتها» (بر شما باد بر ادای واجبات در بهترین زمان آن)! دستورالعمل آن است كه نمازهای واجب را در بهترين اوقات خودش انجام دهيد؛ همراه با نوافل آن! (مجموعاً ۵۱ ركعت) اگر نتوانستيد ۴۴ ركعت. اگر شواغل دنيا شما را منع كردند، «صلاة أوّابين» را كه همان نماز ظهر است، ترک نكنيد؛ چون خيلی اهمّيّت دارد! خصوص نماز ظهر خيلی اهميت دارد و آن بهواسطه وقت آن و خصوصيت و موقعيت آن در بين اوقات ديگر است! «صلاة وسطی» را كه در قرآن آمده، تفسير به نماز ظهر كردهاند و «صلاه اوّابين» يعنی آنها كه خيلی به پروردگار توجه دارند، يعنی رجوعكنندگان به خدا؛ زيرا رجوعكنندگان به خدا به آن تمسک میكنند.
● دستورالعمل دوم؛
نوافل شب را هيچ چارهای نيست، مگر آن كه آنها را بهجا آوريد؛ نه خيال كنيد نماز شب ساقط است و آن سد سكندری است كه هيچ شكسته نمیشود! عجب از كسانی كه قصد دارند، دنبال كنند مرتبهای از كمال را در حالی كه شبها قيام نمیكنند؛ ما نشنيدهايم كسی به مرتبهای از كمال برسد، مگر به قيام شب و نماز شب.
● دستورالعمل سوم؛
«عليكم بقرائة القرآن»! بر شما باد به قرائت قرآن كريم با صوت حزين و با آهنگ و غنا! يعنی با صدای خوش بخوان كه تو را تكان دهد و در روايات داريم كه قرآن را با تغنّی بخوانيد. امام زينالعابدين علیهالسلام تغنّی به قرآن میكردند. اين تغنی در قرآن برای انسان بسيار مفيد است. بهطور كلی غنای صوتی حرام است و اين اصلاً در تحت غنای حرام نيست؛ زيرا غنای حرام آن است كه انسان را به سوی لهو و لعب بكشاند.
● دستورالعمل چهارم؛
بر تو باد زيارت مشهد أعظم در هر روز! (كه منظور از مشهد أعظم أميرالمؤمنين علی علیهالسلام است؛ چون مرحوم قاضی در نجف بودهاند) و زيارت مساجد معظمه! (كه منظور كوفه و سهله است) و در بقيه مساجد عبادت خود را بهجا آوريد! چون مؤمن در مسجد مثل ماهی است در آب؛ همانطور كه حيات ماهی به آب است، حيات مؤمن هم در مسجد است. اگر ماهی را از آب بيرون اندازند، میميرد.
● دستورالعمل پنجم؛
بعد از نمازهای واجب، تسبيح حضرت صديقه طاهره سلاماللهعلیها را ترک نكنيد! زيرا كه آن ذكر كبيره شمرده شده و لااقل بعد از هر نماز يک بار بگوييد و اگر توانستيد دو يا سه بار بگوييد؛ بهتر است!
● دستورالعمل ششم؛
از لوازم مهم، دعا برای فرج حضرت حجت بقيةالله الأعظم علیهالسلام است در قنوت نماز وتر؛ و از آن گذشته در هر روز و در جميع دعاها برای حضرت علیهالسلام دعا كنيد.
● دستورالعمل هفتم؛
زيارت جامعه را روزهای جمعه بهجا آوريد! مقصود، زيارت جامعه معروف است؛ «زيارت جامعه كبيره»!
● دستورالعمل هشتم؛
قرآن كه میخوانيد، در اين سه ماه از يک جزء كمتر نباشد؛ در هر روز يک جزء!
● دستورالعمل نُهم؛
زيارت و ديدار برادران خود را زياد كنيد! (مقصود رفقای طريق هستند) خيلی آنها را زيارت كنيد و ببينيد؛ زيرا اينها هستند برادران طريقی شما كه در طريق و عقبات نفْس و تنگناها كه انسان گير میكند، به انسان کمک میكنند و نجات میدهند.
مطلع انوار: ج۲، ص ۱۰۵ تا ۱۱۳ (با کمی ویرایش)
🔰 @p_eteghadi 🔰
💠 #حدیث_نگاشت| تمسک به قرآن
🔹رسول خدا صلیاللهعلیهوآله فرمود:
✍🏻 «اِذَا التَبَسَت عَلَیکُمُ الفِتَنُ، کَقِطَعِ الَّیلِ المُظلِمِ فَعَلَیکُم بِالقُرآنِ»؛
هنگامی که فتنهها، همچون پارههای شب تاریک، شما را در خود پیچید، برشماست که به قرآن تمسک جویید.
📚کلینی، کافی، ج2، ص 599.
🔰 @p_eteghadi 🔰
♨️نقش زنان در ترویج فرهنگ حجاب
🔸زنان نقش اساسی در جهاد تبیین خصوصاً در عرصه حجاب و عفاف دارند. حضور پرتعداد و پرشورتر بانوان در عرصه مناسبتهای ملی و مذهبی، کاهش تنش و از بین بردن زمینه سوء استفاده و مظلوم نمایی از دشمنان و نقش هنرمندانه و ظریف بانوان در تکامل بشریت، از وجوه اهمیت و نقش بیبدیل بانوان محجبه در جهاد تبیین است.
🔸بانوان بنا بر مشاهدات میدانیِ متعدد در عمده مراسمهای دینی و مذهبی حضوری پررنگتر از آقایان دارند و پایبندی آنان به دین بسیار عمیق و ریشهدار است. پدیده دخترانه شدن اراذلواوباش، مشاهده دخترانی نوجوان با چاقویی به دست و مبتلا به اعتیاد و فرهنگ گفتاری زننده، همگی هشداری جدی نسبت به آینده است.
🔹در شرایط ملتهب کنونی انجام فریضه واجب امر به معروف و نهی از منکر سخت شده است و گاه بیتدبیری در انجام وظیفه و نداشتن تشخیص درست، ممکن است هزینههای گزافی را ایجاد نماید. ارشاد و راهنمایی بانوان با زبان نرم و هنرمندانه، توسط خود بانوان اثر بیشتری دارد، تنش کمتری ایجاد میکند و مجال مظلومنمایی را از مجرمین میگیرد.
🔰 @p_eteghadi 🔰
💢 #نکته_نگاشت | زن زندگی آزادی در آمریکا
🔻 ماهی هفتاد زن در آمریکا به دست همسران رسمی و غیر رسمی خود کشته میشوند.
🔸 در کشوری که بزرگترین مدعی دفاع از حقوق زنان است و کشورهای دیگر را به بهانه نقض حقوق زن تحریم میکند، زنان حتی در خانواده خود امنیت جانی ندارند.
🔸 نتایج حیرتانگیز تحقیقات مراکز معتبر غرب نشان میدهد در آمریکا ماهانه حدود هفتاد زن به دست شوهران یا شریکان غیر رسمی زندگی خود با سلاح گرم کشته میشوند!
🔰 @p_eteghadi 🔰
✍
آیا نماز لیلة الرغائب دارای سند است و بر فرض پذیرش آیا باید بین مغرب و عشا خوانده شود؟
خبر نماز لیلة الرغائب اولین بار در کتاب در «اقبال الاعمال» و بدون ذکر سند چنین نقل شده است: «عَنِ النَّبِیِّ فِی ذِکْرِ فَضْلِ شَهْرِ رَجَبٍ مَا هَذَا لَفْظُهُ وَ لَکِنْ لَا تَغْفُلُوا عَنْ أَوَّلِ لَیْلَةٍ جُمُعَةٍ فِیهِ [منه] فَإِنَّهَا لَیْلَةٌ تُسَمِّیهَا الْمَلَائِکَةُ لَیْلَةَ الرَّغَائِبِ وَ ذَلِک... »[1] و علامه نیز آن را با سندی که چندان قابل اعتماد نیست نقل کرده است: «أَقُولُ قَدْ رَوَى الْعَلَّامَةُ ره فِی إِجَازَتِهِ الْکَبِیرَةِ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ الدَّرْبِیِّ عَنِ الْحَاجِّ صَالِحٍ مَسْعُودِ بْنِ مُحَمَّدٍ وَ أَبِی الْفَضْلِ الرَّازِیِّ الْمُجَاوِرِ بِمَشْهَدِ مَوْلَانَا أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ ع قَرَأَهَا عَلَیْهِ فِی مُحَرَّمٍ سَنَةَ ثَلَاثٍ وَ سَبْعِینَ وَ خَمْسِمِائَةٍ عَنِ الشَّیْخِ عَلِیِّ بْنِ عَبْدِ الْجَلِیلِ الرَّازِیِّ عَنْ شَرَفِ الدِّینِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِیٍّ عَنْ سَدِیدِ الدِّینِ عَلِیِّ بْنِ الْحَسَنِ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ أَحْمَدَ النَّیْسَابُورِیِّ عَنِ الْحُسَیْنِ بْنِ عَلِیٍّ عَنِ الْحَاجِّ مسموسم عَنْ أَبِی الْفَتْحِ نُورْخَانَ عَبْدِ الْوَاحِدِ الْأَصْفَهَانِیِّ عَنْ عَبْدِ الْوَاحِدِ بْنِ رَاشِدٍ الشِّیرَازِیِّ عَنْ أَبِی الْحَسَنِ الْهَمْدَانِیِّ عَنْ عَلِیِّ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ سَعِیدٍ الْبَصْرِیِّ عَنْ أَبِیهِ عَنْ خَلَفِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ الصَّنْعَانِیِّ عَنْ حُمَیْدٍ الطُّوسِیِّ عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِکٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) مَا مَعْنَى قَوْلِکَ رَجَبٌ شَهْرُ اللَّه... ُ فَإِنَّهَا لَیْلَةٌ تُسَمِّیهَا الْمَلَائِکَةُ لَیْلَةَ الرَّغَائِب...».[2]
اما در عین حال نمیتوان حکم به استحباب شرعی چنین نمازی داد و اگر کسی میخواهد آنرا بجا آورد، به قصد امید ثواب انجام دهد.[3] طبق آنچه را که در روایت نقل شده است، وقت #نماز_لیلة_الرغائب بین نماز مغرب و عشا است.
[1]. سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الاقبال بالاعمال الحسنة، ج 2، ص 632، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ دوم، 1409ق.
[2]. ر. ک: مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 95، ص 395، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ دوم، 1403ق.
[3]. فاضل لنکرانی، محمد، جامع المسائل، ج 2، ص 172، انتشارات امیر قلم، قم، چاپ یازدهم، بیتا؛ بصری بحرانی، زین الدین محمد امین، کلمة التقوی، ج 2، ص 96، نشر سید جواد وداعی، قم، چاپ سوم، 1413ق.
#لیله_الرغائب
#ماه_رجب
🔰 @p_eteghadi 🔰
💢 #سخن_نگاشت | استغفار؛ پاککن روح
💠 پیغمبر خدا میفرماید که «ِإنَّهُ لَيُغَانُ عَلَى قَلْبِی وَ إِنِّی لَأَسْتَغْفِرُ اَللَّهَ فِی كُلِّ يَوْمٍ سَبْعِينَ مَرَّةً». بلاشک پیغمبر هم حداقل روزى هفتاد مرتبه استغفار میکرد. استغفار براى همه است؛ بهخصوص ماها که در این تحرکات مادى، در این دنیاى مادى غرقیم و آلودهایم. استغفار بخشى از این آلودگى را پاکیزه میکند و از بین میبرد.
✍️ امام خامنهای مدظلهالعالی؛ 3 تیر 1388.
🔰 @p_eteghadi 🔰