🔰 در محضر حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی مدظله العالی:
💠 راه آزادی
🔸 ما از چه راهی آزاد می شویم؟ چه چیزی ما را در بند می كند؟ ما می خواهیم از چه چیزی آزاد بشویم؟ گناه یك غل و یك زنجیری و یك سلسله ای در دوش، گردن و پای ماست كه ما را می بندد. در سورهٴ مباركهٴ یس آمده است: ﴿وَ جَعَلْنا مِنْ بَینِ أَیدیهِمْ سَدَّاً وَ مِنْ خَلْفِهِمْ سَدَّاً فَأَغْشَیناهُمْ فَهُمْ لا یبْصِرُونَ﴾[1] یا اغلالی بر گردن اینها انداختیم ﴿فَهُمْ مُقْمَحُونَ﴾.[2]
🔸 این گناهی كه ذات اقدس الهی از اینها مشاهده كرده است، باعث شد كه این گناه را خداوند به صورت غلِ جامعه بر گردن اینها آویزان كرد كه اینها جای را نمی بینند اینها «مُقمح» اند، سر به هوا هستند و جایی را نمی بینند، خب پس زنجیر و غل از گناه برمی آید.
[1] . سورهٴ یس، آیهٴ 9.
[2] . سورهٴ یس، آیهٴ 8.
📚 سخنرانی معظم له در جامعة الزهرا
تاریخ: 1374/02/12
🔰 @p_eteghadi 🔰
#حیله_نفس❗️
#اخلاق_اسلامی
🗝 انسان گاهی خودش را تکذيب و تنقیص ميکند تا دیگران بیایند از او تعريف کنند و او را تأیید کنند❕❕❕
"بزرگواری ميفرمودند: «یکوقتی يک مجلسي بود که همه علما و بزرگان بودند و مجلس خاصی بود. من از راه رسيدم. بيمقدمه به من گفتند برو منبر. من رفتم و نيم ساعت صحبت کردم. خيلي بحث خوبی شد و بهقولی «مجلس گرفت»!
وقتي پايين آمدم، به صاحبخانه گفتم: «منبر رفتنِ بدون مقدمه، همين ميشود[یعنی خوب نشد!]».
گفت: «ناقلا، آیا ميخواهي از تو تعريف کنيم؟!».
گاهي انسان خودش را تکذيب مي کند، ولي در باطن ميخواهد که دیگران از او تعريف کنند!
گاهی انسان خودش را تنقيص مي کند تا خودش را اثبات کند.
انسان بايد از اين چیزها فارغ شود. اگر گرفتارِ اين چيزها باشد به او علم نميدهند."
استاد میرباقری
#اللّهُمَّ_عَجِّل_لِولیِّکَ_الفَرَج
🔰 @p_eteghadi 🔰
🔴نگراني از داوريهاي مردم!
🔸چه در مقام نظر و چه در مقام عمل، نبايد به داوريهاي مردم دربارة خودمان «اصالت» بدهيم. هرگز نبايد دنبال تأمين خوشايند و بدآيندهاي مردم باشيم. بلکه بايد دغدغة حقيقت را داشت و نه دغدغة داوريهاي ديگران دربارة آراء و رفتارهايمان را.
🔸کسي که بخواهد داوريهاي مردم را معيار و ملاک درستي افکار و رفتارش قرار دهد و به آنها اصالت بدهد،
اولاً، هرگز نميتواند يک زندگي حقطلبانه، استوار و رضايتبخشي داشته باشد.
و ثانياً، بايد دانست هيچ کس نميتواند کاري کند که همه مردم از دست او راضي باشند حتي نميتوان طوري رفتار کرد يا طوري انديشيد که همة همصنفان و هممسلکانت از تو راضي باشند.
🔸جعفر بن عيسي از ياران و شاگردان #امام_رضا(ع) ميگويد نزد امام رضا بوديم که #يونس_بن_عبدالرحمن، از بزرگترين و فهيمترين شاگردان امام کاظم(ع) و امام رضا(ع)، هم آنجا بود. همزمان عدهاي از مردم بصره درخواست ملاقات با حضرت را داشتند. امام رضا(ع) به يونس اشاره کرد و اتاقي را که پردهاي جلوي آن افتاده بود نشان داد و فرمود شما آنجا برو. و تا به تو اجازه ندادهام از آن اتاق خارج نشو و هيچ عکسالعملي هم نشان نده. شيعياني که از بصره آمده بودند سخنان ناروايي عليه يونس در محضر امام رضا گفتند. و امام رضا(ع) سر خود را پايين انداخته بود و گوش ميکرد. وقتي آنها خداحافظي کردند و خارج شدند، امام رضا(ع) اذن خروج به يونس داد. وي در حالي که گريه ميکرد و اشک از چشمانش جاري بود، از آن اتاق بيرون آمد، و عرض کرد: آقا جان من با اينکه اين همه در راه نشر معارف شيعي تلاش ميکنم و اين همه به اين مردم خدمت ميکنم، چنين داوري و قضاوتي نسبت به من دارند؟!
امام خطاب به يونس فرمودند:
وقتي امام تو از تو راضي است، داوري مردم اهميتي ندارد. و سپس فرمود: يونس، با مردم به اندازه درک و شعورشان سخن بگو؛ و اموري را که فراتر از درک و فهم آنهاست با آنها در ميان نگذار. يونس، چه اهميتي دارد که اگر در دست تو دُرّ باشد اما مردم بگويند «پشکل» است و يا اگر پشکلي در دست تو باشد اما مردم بگويند «درّ» است؟! آيا اين داوري و قضاوت مردم تأثيري در تغيير حقيقت و واقعيت آنچه که نزد تو است دارد؟! مهم اين است که تو بر راه صواب و حقيقت باشي، و امام معصوم از تو راضي باشد، داوري و قضاوت مردم هيچ اهميتي ندارد.
🔸البته اين سخنان هرگز به معناي مخالفت با مردم نيست؛ يعني تکروي و زيست ملامتيگونه هم هرگز نبايد در زندگي انسان اصالت پيدا کند؛ زيرا اين هم به نوبة خود نوعي خودمحوري و عجب و خودبرتربيني يا خودممتاز بيني است. که اين هم رذيلهاي اخلاقي و اجتماعي است. آنچه که بايد معيار قرار گيرد، حقيقت است. تنها درسايه حقانديشي و عمل به حقيقت است که دل انسان آرام ميگيرد و ميتواند مخالفتها و طعنهها و نامردميها را تحمل کند.
همچنين اين حديث بدان معنا نيست که داوري ديگران دربارة گفتار و رفتار و انديشه انسان هيچ ارزشي ندارد؛ چرا که انسان در سايه داوريهاي ديگران ميتواند بهتر خود را بشناسد؛ آنچه که مهم است اين است که اين داوريها «اصالت» ندارند. يعني نبايد زندگي خود را بر اساس آنها سامان دهيم. زندگي را بايد بر اساس تعهد به حقيقت سامان داد.
احمدحسین شریفی
#اخلاق_اجتماعي
🔰 @p_eteghadi 🔰
Alavi-5.mp3
3.51M
حجتالاسلام والمسلمین #علوی
چرا پیامبر(ص) اجر رسالت طلب کرد؟
🔰 @p_eteghadi 🔰
ظاهرا هر کس در بهشت اقامت می کند به نام و گروهی منتسب است، مثلا عده ای بعنوان مهمانان بهشت معرفی شده اند که مرتبه ای پائین دارند یا ساکنان بهشت و...لطفا این گروه ها را معرفی کنید.
🎤با توجه به این که بهشت دارای درجات مختلفی است در واقع هر درجه، خود، یک گروه محسوب می شود. از طرف دیگر تقسیم بندی های دیگری در آیات وجود دارد. مثلا در آیات انتهایی سوره مبارکه واقعه ، یک تقسیم بندی کلی افراد، پس از مرگ را ارائه می دهد:
«فَأَمَّا إِنْ كَانَ مِنَ الْمُقَرَّبِينَ»؛ و اما اگر [او] از مقربان باشد.(1)
«وَأَمَّا إِنْ كَانَ مِنْ أَصْحَابِ الْيَمِينِ»؛ و اما اگر از ياران راست باشد.(2)
لذا ملاحظه می شود که در این تقسیم بندی، بهشتیان به دو گروه کلی مقربان و اصحاب یمین تقسیم بندی می شوند.
👇👇👇👇👇👇👇
پرسمان اعتقادی
ظاهرا هر کس در بهشت اقامت می کند به نام و گروهی منتسب است، مثلا عده ای بعنوان مهمانان بهشت معرفی شد
و از طرف دیگر، در یک تقسیم بندی دیگر، در قرآن کریم بهشتیان و در واقع، گروه های بهشتیان با اعمال منتسب به خود نام برده شده اند، مانند:
متقین: «إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي ظِلَالٍ وَعُيُونٍ »؛اهل تقوا در زير سايه ها و بر كنار چشمه سارانند(3)
صادقین: «لِيَجْزِيَ اللَّهُ الصَّادِقِينَ بِصِدْقِهِمْ...»؛ تا خدا راستگويان را به [پاداش] راستيشان پاداش دهد...(4)
محسنین: «آخِذِينَ مَا آتَاهُمْ رَبُّهُمْ إِنَّهُمْ كَانُوا قَبْلَ ذَلِكَ مُحْسِنِينَ»؛ آنچه را پروردگارشان عطا فرموده مى گيرند زيرا كه آن ها پيش از اين نيكوكار بودند(5)
ابرار: «إِنَّ الْأَبْرَارَ لَفِي نَعِيمٍ »؛ براستى نيكوكاران در نعيم [الهى] خواهند بود(6)
صابرین، صادقین، قانتین، منفقین، مستغفرین: «الصَّابِرِينَ وَالصَّادِقِينَ وَالْقَانِتِينَ وَالْمُنْفِقِينَ وَالْمُسْتَغْفِرِينَ بِالْأَسْحَارِ»؛ [اينانند] شكيبايان و راستگويان و فرمانبرداران و انفاق كنندگان و آمرزشخواهان در سحرگاهان(7)
و قس علی هذا، شما برای هر کار نیک، صفت پسندیده و عمل حسنه گروهی در بهشت را با این عنوان می یابید که شاید برای ما در این مجال قابل احصا نباشد.
همچنین ممکن است کسی ترکیبی از چند ویژگی و خصوصیت مثبت را داشته باشد لذا به همان نسبت در گروه های مختلف قرار می گیرد.
مهمان بهشت به این معنا که فردی جهنمی برای مدتی در بهشت مهمان باشد نیز معنا ندارد زیرا اگر کسی وارد بهشت شد دیگر از آن خارج نمی شود: «وَأُدْخِلَ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ»؛ و كسانى كه ايمان آورده و كارهاى شايسته كرده اند به بهشت هايى درآورده مى شوند كه از زير [درختان] آن جويبارها روان است كه به اذن پروردگارشان در آنجا جاودانه به سر مى برند.(8)
📚پی نوشت ها:
1. واقعه/ 88
2. واقعه/ 90
3. مرسلات/ 41
4. احزاب/ 24
5. ذاریات/ 16
6. مطففین/ 22
7. آل عمران/ 17
8. ابراهیم/ 23
🔰 @p_eteghadi 🔰
هدایت شده از ایتایار
به نام خدا
کرونا و سبک زندگی
لطفا با پاسخگویی به پرسشنامه پژوهشی زیر، یک پژوهش علمی را یاری فرمائید.
پرسشنامه درباره کرونا و سبک زندگی است و پاسخ به آن کمتر از ۶ دقیقه از شما وقت خواهد گرفت:
http://dast.porseshnameonline.com/form/1882
با تشکر فراوان
14_SEMO-Mohammadi-Pasokh_Be_Soalate_Eteghadi_(32).mp3
4.87M
پرسش و پاسخ اعتقادی
🔹حجه الاسلام #محمدی
جلسه 32 - بررسی حدیث ثقلین
🔰 @p_eteghadi 🔰
بایَـــــد بَـــــساطِ داغ و عـــــزایش عـــــلم شـــــود
بایـــد عـــزای مـــادرمان مـــحترم شـــــود 🏴
ای شـــیعه داغ مــــادرمان کـــم نمیـــــشود
حــــتی اگـــرکه دســــت مـــغیره قـــــلم شـــــود 😭
تالـــحظه ای که مــــهدی زهــــرا نیامـــــده
یـــــک ســـــوزنی نبایـــــد از این روضـــــه کـــــم شـــــود...
#شهادت_حضرت_زهرا_تسلیت
#فاطمیه_خط_مقدم_ماست
#فاطمیه #وای_مادر 😭
#حضرت_زهرا (س)
🔰 @p_eteghadi 🔰
⚫️ وصیت نامه #حضرت_فاطمه (سلام الله علیه )
🔻 هذا ما اوصت به فاطمه بنت رسول الله اوصت و هی تشهد ان لا اله الا الله و ان محمدا عبده و رسوله و ان الجنه حق والنار حق و ان الساعه آتیه لاریب فیها و ان الله یبعث من فی القبور. یا علی انا فاطمه بنت محمد (ص) زوجنی الله منک لاکون لک فی الدنیا والاخره انت اولی بی من غیری حنوطی و غسلنی و کفنی باللیل و صل ولدی السلام الی یوم القیامه .
🔻 بنام خداوند بخشنده مهربان
این وصیت نامه دختر رسول خداست در حالی وصیت می کند که شهادت می دهد خدایی جز خدای یگانه نیست و محمد (ص) بنده و رسول اوست و بهشت حق است و آتش جهنم حق است و روز قیامت که هیچ شکی در آن نیست فرا خواهد رسید و ذات الهی جمیع مردگان را از قبور برانگیزاند و زنده گرداند و همه را وارد محشر فرماید.
ای علی من فاطمه دختر حضرت محمد هستم خدا مرا به ازدواج تو درآورد تا در دنیا و آخرت برای تو باشم و تو از دیگران بر من سزاوارتری .
علی جان حنوط و غسل و کفن کردن مرا در شب به انجام رسان و شب بر من نماز بگذار و شب مرا دفن کن و هیچ کس را اطلاع نده. اینک با شما وداع می کنم و بر فرزندانم تا روز قیامت سلام و درود می فرستم.
📚بحارالانوار، جلد ۴۳، ص ۲۱۴٫
#فاطمیه
🔰 @p_eteghadi 🔰
🎤یکی از القاب حضرت فاطمه"زهرا" است.( ر.ک: زندگانی فاطمه زهرا، سیدجعفر شهیدی، ص 33، دفتر نشر فرهنگ اسلامی. ) در روایات، علتهای گوناگونی برای نام نهادن حضرت فاطمه به زهرا ذکر شده است. امام صادقمیفرماید: حضرت فاطمه را زهرا نامیدند، چون هنگامی که در محراب عبادت میایستاد، نورش برای اهل آسمان پرتو افشانی میکرد; همان گونه که نور ستارگان برای اهل زمین پرتو افشانی میکنند.( ر.ک: علل الشرایع، شیخ صدوق، ج 1، ص 180، مطبعة الحیدریه، نجف. ) در روایت دیگر میخوانیم: حضرت فاطمه زهرا نامیده شده، چون خداوند او را از نور عظمتش آفرید.( ر.ک: همو، معانی الاخبار، ص 64، دفتر انتشارات اسلامی. ) کلمه "زهرا" در قرآن نیامده است، ولی کلمه "زهرة" که هم خانواده زهرا است، در قرآن ذکر شده است. "ولا تَمُدَّنَّ عَینَیکَ اِلیَ ما مَتَّعنا بِهِ اَزوَجـًا مِنهُم زَهرَةَ الحَیوَةِ الدُّنیا لِنَفتِنَهُم فیهِ; (طه،131) و هرگز چشمان خود را به نعمتهای مادّی، که به گروههایی از آنان دادهایم، میفکن. اینها شکوفههای زندگی دنیاست; تا آنان را در آن بیازماییم..." کلمه "زهرة" در این آیه به معنای غنچه و شکوفه است که با صفا نماید و از این جهت در زبان عربی به هر چیز نورانی زهرا میگویند.( قاموس قرآن، سیدعلی اکبر قرشی، ج 3، ص 183، دارالکتب الاسلامیة. ) حضرت فاطمه همانند دیگر معصومین علم غیب داشتند، ولی وحی ویژه پیامبران است. در روایت میخوانیم، امام صادقمیفرماید: حضرت فاطمه هفتاد و پنج روز پس از رحلت رسول اللّه زنده ماند... در این مدت، جبرئیل بر او نازل میشد، و از پدرش، جایگاه پدرش و آن چه بعد از او در ذریهاش رخ خواهد داد، خبر میداد و حضرت علیمینوشت.( ر.ک: کافی، ثقة الاسلام کلینی، ج 1، ص 458، دارالکتب الاسلامیة. ) حضرت زهرا و ائمه با فرشتگان در ارتباط بودند و با آنان سخن میگفتند، از این رو، آنان را محدّث مینامند; ولی وحی رسالتی نداشتند.
🔰 @p_eteghadi 🔰
پرسمان اعتقادی
در قرآن کریم آیهای وجود دارد که نشان دهد که پیامبراکرمحضرت فاطمهرا دوست میداشتند؟ 👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇
🎤گرچه در قرآن آیهای به صراحت مبنی بر دوست داشتن حضرت زهرا سلام الله علیها توسط پیامبر گرامینیامده; ولی آیات دیگر وجود دارد که بر دوست داشتن حضرت زهرا، از طرف پیامبرگرامیدارد از جمله : 1. آیه 26، سوره اسرأ; "وَ ءَاتِ ذَا الْقُرْبَیَ حَقَّهُ...; و حق نزدیکان را بپرداز...".
⚫️براساس روایات اسلامی، آیه مذکور که داستان بخشیدن سرزمین فدک به حضرت زهرا اشاره دارد 2. "قُل لا اَسلُکُم عَلَیهِ اَجرًا اِلآ المَوَدَّةَ فِی القُربیَ...(شوری،23)...بگو: "من هیچ پاداشی از شما بر رسالتم درخواست نمیکنم جز دوست داشتن نزدیکانم ]اهل بیتم[..." پیامبرگرامینزدیکانش که امامان معصوم و حضرت فاطمه زهرا بودند را بسیار دوست میداشت و قرآن کریم نیز بر دوست داشتن آنها تأکید کرده است. 3. آیه مباهله; "... تَعالَوا نَدعُ اَبنأَنا واَبنأَکُم ونِسأَنا ونِسأَکُم واَنفُسَنا واَنفُسَکُم ثُمَّ نَبتَهِل فَنَجعَل لَعنَتَ اللّهِ عَلَی الکـَذِبین; (ال عمران،61)... بیایید ما فرزندان خود را دعوت کنیم، شما هم فرزندان خود را; ما زنان خویش را دعوت نماییم، شما هم زنان خود را ما از نفوس خود دعوت کنیم، شما هم از نفوس خود، آنگاه مباهله کنیم و لعنت خدا را بر دروغگویان قرار دهیم."
🔹پیامبر گرامیدر جریان مباهله، نزدیکترین افراد یعنی امام حسن و امام حسین، حضرت علیو حضرت فاطمةزهرا:را به همراه خویش برد، از این آیه نیز برمیآید یکی از، نزدیکترین و محبوبترین زنان نزد پیامبراکرمدختر گرامیش حضرت فاطمة زهرا میباشد.( ر.ک: نمونه،آیةا...مکارمشیرازی و دیگران، ج 2، ص، ج 11، ص 88; ج 16، ص 441، دارالکتب الاسلامیه،تهران. ) پیامبر گرامیدر روایات فراوانی محبت خویش را نسبت به حضرت فاطمهابراز داشته است. چنان که میفرماید: "فاطمة بضعة منی فمن اغضبها اغضبنی; فاطمه پاره تن من است، هر کس او را به خشم درآورد، مرا به خشم درآورده است."( بحارالانوار، علامه مجلسی(ره) ج 29، ص، مؤسسة الوفأ، بیروت. )
🔰 @p_eteghadi 🔰
مادر دو بخش دارد.
او هرچه میکشد
از بخش اول است؛
ما هرچه میکشیم،
از بخش دوم است...
#شهادت_حضرت_زهرا_س🏴
🔰 @p_eteghadi 🔰
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
#کلیپ 🎬 #استاد_شجاعی
ما
قدیمیترها
خیلی قدیمیترها
در تضعیف #فاطمیه مقصّریم!
حرف فاطمیه، حرف آتش و میخ و دیوار،
که سالهاست بر آن، مینالیم، نبوده و نیست!
حرف فاطمیه ؛ تاریخ را عوض خواهد کرد؛
اگر بفهمیم ! 💥
🔰 @p_eteghadi 🔰
14_SEMO-Mohammadi-Pasokh_Be_Soalate_Eteghadi_(33).mp3
4.8M
پرسش و پاسخ اعتقادی
🔹حجه الاسلام #محمدی
جلسه 33 - کیفیت موضع پیامبر در برابر آینده اسلام
🔰 @p_eteghadi 🔰
لطفاً در مورد حضرت فاطمه، پیامبر اکرم، حضرت علی و امام حسن: توضیح دهید؟
🎤در مورد زندگی این بزرگواران شایسته است، شما پرسشگر گرامی به کتابهای تاریخی مراجعه کنید. زیرا قرآن کریم، کتاب هدایت و تربیت انسانها است و در آن به زندگی افراد پرداخته نشده است. مگر در مواردی که نکات تربیتی و هدایتی در زندگی افرادی نهفته باشد. در قرآن کریم آیات متعددی درباره پنج تن آل عبا نازل شده است از این آیات تا حدود زیادی سیمای این بزرگواران را میتوان شناخت. برخی از آن آیات عبارتند از:
1. آیه تطهیر: این آیه مبارک، در سوره احزاب (آیه 33) آمده است که میفرماید: "إِنَّمَا یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذهِبَ عَنکُمُ الرِّجسَ أَهلَالبَیتِ وَ یُطَهِّرَکُم تَطهِیرًا; حقیقتاً خداوند میخواهد آلودگی را از شما خاندان ]پیامبر[ بزداید و شما را پاک و پاکیزه گرداند." این آیه، درباره پنج تن "آلعبا"، یعنی پیامبراکرمعلی، فاطمه، حسن و حسین: وارد شده و عصمت (معصوم بودن) این پنج تن را ثابت میکند و به "آیة تطهیر" معروف است.(ر.ک: المیزان، علامه طباطبایی;، ج 16، ص 311، مؤسسه اعلمی، بیروت.)
2. آیه اطعام: این آیه، در سوره مبارک انسان، آیه 8 آمده است: "وَ یُطعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَیَ حُبِّهِ مِسکِینًا وَ یَتِیمًا وَ أَسِیرًا; و به ]پاس[ دوستی ]خدا[، بینوا و یتیم و اسیر را خوراک میدهند." شأن نزول این آیه هم دربارة اهلبیت: است.(جهت اطلاع بیشتر ر.ک: تفسیر نمونه، همان، ج 25، ص 343 و 344.)
3. آیه مباهله: این آیه، در سورة آلعمران (آیه 61) آمده است. مفسران گفتهاند: این آیه، دربارة هیأت نجرانی و همراهان آنها نازل شده که پیامبر، آنها را به مباهله دعوت کرد. آنها تا فردای آن روز از حضرت مهلت خواستند و پس از مراجعه به شخصیتهای نجران، اسقف (روحانی بزرگشان) به آنها گفت: شما فردا به محمد نگاه کنید. اگر با فرزندان و خانوادهاش برای مباهله آمده بود، از مباهله با او بترسید و اگر با یارانش آمد، با او مباهله کنید. فردای آن روز، پیامبر آمد، در حالی که دست علیبنابیطالبرا گرفته و حسن و حسینپیش روی او راه میرفتند و فاطمهپشت سرش بود. نصارا نیز بیرون آمدند; درحالیکه اسقف آنها پیشاپیش آنان قرار داشت. دربارة همراهان پیامبر سؤال کرد، به او گفتند: این، پسر عمو و دامادش و محبوبترین خلق خدا نزد اوست و این دو پسر، فرزندان دختر او از علیهستند و آن بانوی جوان، دخترش فاطمه، عزیزترین مردم نزد او و نزدیکترین افراد به قلب اوست... . اسقف گفت: من مردی را میبینم که در مباهله با کمال جرأت اقدام میکند و گمان میکنم راستگو باشد که در این صورت، به خدا قسم، یک سال بیشتر بر ما نخواهد گذشت; درحالیکه در تمام دنیا، حتی یک نصرانی هم وجود نداشته باشد که آب بنوشد، و عرض کرد: ای ابوالقاسم! ما با تو مباهله نمیکنیم; بلکه مصالحه مینماییم و پیامبر با آنها مصالحه کرد.(برگرفته از تفسیر نمونه، همان، ج 2، ص 578 ـ 579 / جهت اطلاع بیشتر ر.ک: احقاقالحق، قاضی نورالله شوشتری; / پیام قرآن، آیتالله مکارم شیرازی و همکاران، ج 9، انتشارات مدرسة الامام امیرالمؤمنین/ غایةالمرام، مرحوم محدث بحرینی; و....)
🔰 @p_eteghadi 🔰
🔰سبک زندگی
❇️چگونه دوست دیگران باشیم؟!
💠حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی:
🔹ما در جامعه زندگی می کنیم و موجودی اجتماعی هستیم، بدون ارتباط با دیگران زندگی میسور نیست و از طرف دیگر ارتباط بدون پیوند قلبی سازنده نخواهد بود در نتیجه برای اینکه شما دوست دیگران باشید و دیگران دوست شما باشند، گشاده رویی، تحمل و ادب، آن توری است که در اقیانوس عظیم جامعه، دل های افراد را صید می کند!
🔹 ما یک «محبت» داریم و یک «مودت»؛ مودت، پاک تر و منزه تر از محبت و به عشق نزدیکتر است لذا در رابطه با اهل بیت علیهم السلام فرمود «قل لا اسالکم علیه اجرا الا المودة فی القربی»، از طرف دیگر این نکته را مورد تاکید قرار می دهد که شما پیروان قرآن و عترت باید دو اصل را رعایت کنید؛ یک مودت داشته باشد و دوم اینکه مودت شما تنها در این خاندان استقرار داشته باشد چراکه دوستی به تنهایی مشکلی را حل نمی کند، دوستی اهل بیت(ع) را بسیاری از افراد که شیعه نیز نیستند در دل دارند، اما مودت یعنی تمام دوستی و دوستی تمام! و دیگر علائق نیز باید در این مسیر باشند.
🔰 @p_eteghadi 🔰
انسان ها چگونه می توانند نماد حیوانات باشند؟ و حقیقت آن ها در قیامت به چه صورتی بروز می کند؟
در قرآن کریم و روایات مباحثی پیرامون حقیقت انسان ها و باطن آن ها وجود دارد که برخی از انسان ها به حیوانات تشبیه شده اند یا اینکه در زمره حیوانات دانسته شده اند و این به دلیل اعمال و رفتار آنهاست یعنی انسان می تواند با مراقبت از فطرت انسانی خود آن را در صورت و حقیقت انسانی حفظ کند و می تواند با عدم مراقبت فطرت انسانی خود را مسخ نموده به حقیقتی حیوانی تبدیل کند. قرآن کریم در این باره می فرماید:
«وَ لَقَدْ ذَرَأْنا لِجَهَنَّمَ كَثيراً مِنَ الْجِنِّ وَ الْإِنْسِ لَهُمْ قُلُوبٌ لا يَفْقَهُونَ بِها وَ لَهُمْ أَعْيُنٌ لا يُبْصِرُونَ بِها وَ لَهُمْ آذانٌ لا يَسْمَعُونَ بِها أُولئِكَ كَالْأَنْعامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُولئِكَ هُمُ الْغافِلُونَ»؛ به يقين، گروه بسيارى از جن و انس را براى دوزخ آفريديم؛ آنها دلها[ عقلها]يى دارند كه با آن(انديشه نمى كنند، و) نمى فهمند؛ و چشمانى كه با آن نمى بينند؛ و گوش هايى كه با آن نمى شنوند؛ آنها همچون چهارپايانند؛ بلكه گمراهتر! اينان همان غافلانند(چرا كه با داشتن همه گونه امكانات هدايت، باز هم گمراهند)!(1)
👇👇👇👇👇👇👇
پرسمان اعتقادی
انسان ها چگونه می توانند نماد حیوانات باشند؟ و حقیقت آن ها در قیامت به چه صورتی بروز می کند؟ در قرآ
👈استاد شهید مرتضی مطهری در پاسخ به این سوال که « آيا انسان مى تواند فطرت را به دست خودش از بين ببرد يا آن را رشد بدهد؟ می نویسد:
بله، اتفاقاً اين امر در انسان هست و مسئله خيلى خوبى هم هست، مسئله اى است كه از نظر معارف اسلامى فوق العاده قابل تأمل است و من يادداشت هاى زيادى در اين زمينه دارم و فلاسفه و عرفا در اين زمينه خيلى بحث كرده اند. اين به صورت يك استعداد است در انسان و مانند هر استعداد ديگرى قابل رشد دادن است و باز مانند هر استعداد ديگرى قابل محو كردن و از بين بردن است كه اين در واقع به منزله خشكاندن است و حتى قابل اين هست كه ضدش بر آن تحميل شود كه در نتيجه صورت روح انسان [دگرگون مى شود] چون شخصيت انسانى انسان به همان فطرت هاى انسانى اوست.
هرچه انسان آن فطرت ها را رشد بدهد، به قول حضرات آن صورت ملكوتى انسانىِ خودش را رشد داده، يعنى همانطور كه جسماً و بدناً انسان است روحاً هم انسان خواهد بود. ولى ممكن است درست در جهت عكس باشد، يعنى بر ضد فطرت خودش رفتار كند. [در اين حالت، صورت ضد فطرتش در او منتقش مى شود.] حكماى الهى مى گويند رابطه اى است ميان روح و بدن: النَّفْسُ وَ الْبَدَنُ يَتَعاكَسانِ ايجاباً وَ اعْداداً. مى گويند همين طور كه هر عمل موافق يك فطرت آن فطرت را رشد مىدهد، هر عمل ضدى نيز يك صورت ضدى در انسان منتقش مى سازد و اگر اين صورت ضد، زياد تكرار شود و به صورت يك ملكه درآيد، آن صورت باطنى عوض مى شود و تبديل به صورت ديگرى مى گردد و اين همان است كه به آن «مسخ» مى گويند، «مسخ درونى» يعنى انسان در درون خودش مسخ مى شود بدين معنا كه آن فطرت اوّلى از بين مى رود.(6)
اگر ما به «فطرت» قائل نباشيم «مسخ» معنى ندارد. اگر فطرتى نباشد اصلًا مسخى وجود ندارد. مثلًا اين ديوار مسخ ندارد چون لااقتضاء است از اينكه ما در آن چه نقشى ايجاد كنيم؛ هر نقشى وارد كنيم همان نقش خودش را وارد كرده ايم و به نقشى دون نقش، اولويت ندارد. ولى اگر شما به درختى كه استعداد يك ميوه بالخصوص را دارد ميوه ديگرى را تحميل كنيد طبيعتش را عوض كرده ايد، درباره او «مسخ» معنى دارد. (البته اگر پست تر از خودش باشد «مسخ» است.) در اثر تكرار اعمال خلاف فطرت، باطن انسان تدريجاً مسخ مى شود. اينكه مى گويند گناه اثر مى گذارد، طاعت هم اثر مى گذارد همين است. اگر انسان عملى را كه با طبيعت يك حيوان ديگر مشابهت دارد نه با طبيعت انسان - مثلًا با طبيعت سگ مشابهت دارد نه با طبيعت انسان - يك عمل ضد انسانى، يك عمل فجيع را تكرار كند، كم كم صورت معنا و صورت باطن او- در واقع و نفس الامر نه به صورت يك مَجاز- تبديل به يك سگ مى شود.
مسخى كه در امت هاى انبياء گذشته بوده همين است نه اينكه آنها انسان بودند بعد آن پيغمبر آمد انسان ها را سگ كرد. آنها در واقع سگ هايى بودند و باطنشان سگ بود و آن حداكثر اعجاز اين است كه ناگهان بدن تبدل پيدا مىكند به شكلى كه متناسب با همان روح واقعى است و لذا اين افراد اگر مسخ هم نشده بودند و مى مردند، به همان صورت [محشور مى شدند.] اين است كه مى گويند در قيامت فقط بعضى از افراد انسان به صورت انسان محشور مى شوند و باقى ديگر مردم به صورت حيوان هاى مختلف، به صورت هر حيوانى كه كارهاى آن فرد ملكات آن حيوان را در او به وجود آورده است محشور مى گردند.
در قرآن است: «يَوْمَ يُنْفَخُ فِى الصّورِ فَتَأْتونَ افْواجاً»(7). در قيامت، مردم در گروه هاى مختلف محشور مى شوند كه در روايات آمده بعضى به صورت سگ، بعضى به صورت خوك، بعضى به صورت گربه، بعضى به صورت مورچه و... هركدام به صورت ملكات آن حيوان [محشور مى شوند.] پس معلوم مى شود كه فطرت را، هم مى شود مسخ كرد و هم مى شود رشد داد.(8)
حاصل این که:
با عنایت با آنچه از متون قرآنی و روایی و نظرات اندیشمندان دینی استفاده می شود می توان گفت انسان در دنیا و آخرت حقیقت و صورت برزخی یا ملکوتی دارد که ناشی از نوع رفتار اوست. و این رفتار او ریشه در باورها و اندیشه های او دارد که می تواند او را یک انسان با نصاب های لازم انسانی تعریف کند و می تواند او را یک حیوان با نصاب های حیوانی تعریف کند. حال با توجه به خصلت های متفاوت حیوانات و ویژگی های جداگانه آنها هر انسانی در صورت فاصله گرفتن از نصاب های انسانی به نصاب و شاخص های حیوانی مشخص نزدیکتر می شود.
📚پی نوشت ها:
1. اعراف/ 179.
2. فرقان/ 44.
3 . محمد/ 12.
4. محمدى رىشهرى، محمد، انسان شناسى از منظر قرآن و حديث، 1جلد، موسسه علمى فرهنگى دار الحديث، سازمان چاپ و نشر - قم - ايران، چاپ: 1، 1387 ه.ش، ص 219.
5. شریف الرضی، محمد بن حسین، نهج البلاغه، خطبه 87.
6. مجموعه آثار استاد شهيد مطهرى، ج 15، ص 148.
7. نبأ/ 18.
8. مجموعه آثار استاد شهید مطهری، ج 15، ص 149.
🔰 @p_eteghadi 🔰
پرسمان اعتقادی
انسان ها چگونه می توانند نماد حیوانات باشند؟ و حقیقت آن ها در قیامت به چه صورتی بروز می کند؟ در قرآ
«أَمْ تَحْسَبُ أَنَّ أَكْثَرَهُمْ يَسْمَعُونَ أَوْ يَعْقِلُونَ إِنْ هُمْ إِلاَّ كَالْأَنْعامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ سَبيلاً»؛ آيا گمان مى برى بيشتر آنان مى شنوند يا مى فهمند؟! آنان فقط همچون چهارپايانند، بلكه گمراهترند!(2)
«إِنَّ اللَّهَ يُدْخِلُ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ جَنَّاتٍ تَجْري مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهارُ وَ الَّذينَ كَفَرُوا يَتَمَتَّعُونَ وَ يَأْكُلُونَ كَما تَأْكُلُ الْأَنْعامُ وَ النَّارُ مَثْوىً لَهُمْ»؛ خداوند كسانى را كه ايمان آوردند و اعمال صالح انجام دادند وارد باغ هايى از بهشت مىكند كه نهرها از زير(درختانش) جارى است؛ در حالى كه كافران از متاع زودگذر دنيا بهره مى گيرند و همچون چهارپايان مى خورند، و سرانجام آتش دوزخ جايگاه آنهاست!(3)
⬅️در برخی از روایات در این باره از امیرالمومنین(علیه السلام) می خوانیم:
- در حكمت هاى منسوب به ايشان آمده است: براى صاحب خِرد، زشت است كه حيوان باشد، در حالى كه مى تواند انسان باشد، و مى تواند فرشته باشد، و [برايش زشت است كه] به دارايىِ عاريتى و زندگى باز ستاندنى رضايت دهد، در حالى كه مىتواند دارايى جاويدان و زندگى ابدى به دست آورد.(4)
- در کتاب نهج البلاغه در بیان صفت انسان های فاسق می فرماید: «وآخَرُ قَد تَسَمّى عالِماً ولَيسَ بِهِ، فَاقتَبَسَ جَهائِلَ مِن جُهّالٍ، وأضاليلَ مِن ضُلّالٍ، ونَصَبَ لِلنّاسِ أشراكاً مِن حَبائِلِ غُرورٍ، وقَولِ زورٍ؛ قَد حَمَلَ الكِتابَ عَلى آرائِهِ، وعَطَفَ الحَقَّ عَلى أهوائِهِ، يُؤمِنُ النّاسَ مِنَ العَظائِمِ، ويُهَوِّنُ كَبيرَ الجَرائِمِ، يَقولُ: أقِفُ عِندَ الشُّبَهاتِ، وفيها وَقَعَ؛ ويَقولُ:أعتَزِلُ البِدَعَ، وبَينَهَا اضطَجَعَ؛ فَالصّورَةُ صورَةُ إنسانٍ، وَالقَلبُ قَلبُ حَيَوانٍ، لا يَعرِفُ بابَ الهُدى فَيَتَّبِعَهُ، ولا بابَ العَمى فَيَصُدَّ عَنهُ. وذلِكَ مَيِّتُ الأَحياءِ!»
ترجمه: و ديگرى كه دانشمندش مى نامند؛ ليكن چنان نيست، كه او از نادانان، مجموعه اى نادانى، و از گمراهان، مُشتى گمراهى فرا گرفته است و دام هايى از ريسمان هاى فريب و گفتار دروغ، براى مردم گسترده است. قرآن را بر انديشه هاى خود سوار مى كند، و حق را بر محور هوسها [و عقايد] خود مى چرخاند. مردم را از بلاها، آسوده خاطر مى دارد و گناهان بزرگ را در نظرشان كوچك مى نماياند. مى گويد: «به گاهِ شبهات، درنگ مى كنم»؛ در حالى كه در آنها فرو افتاده است. مى گويد: «از بدعت ها كناره مى گيرم»؛ در حالى كه ميان آنها خفته است. چهره اش چهره انسان است و دلش دلِ حيوان. نه راه راست را مى شناسد كه آن را بپيمايد، و نه راه كورى و گمراهى را كه از آن روى برتابد. او مُرده اى است در ميان زندگان.(5)
🎤نگهداری از سگ، مانعی ندارد و جایز است، خصوصا اگر فایده ای مثل نگهبانی، پاسبان گله، صید و شکار، و ... بر آن مترتب باشد. البته اسلام توصیه ای به نگهداری سگ در خانه نکرده است، به ویژه که سگ نجس العین است و یک مسلمان بایستی برای عبادت و ... احکام طهارت و نجاست را رعایت نماید. خوک نیز مانند سگ است و چه بسا برای سگ بتوان فواید بیشتری برشمرد که در نگهداری خوک چنین فوایدی هم نیست. بنابر این سگ و خوک ـ اگر چه اصل نگهداری آنها جایز است ـ ولی به خاطر نجس العین بودنشان، نیاز به اجتناب بیشتری دارند، خصوصا خوک که فواید نگهداری کمتری هم دارد. نگهداری گربه هم جایز است ولی اگر موی او همراه لباس نمازگزار باشد نماز با اشکال مواجه می شود لذا بایستی این مسائل مورد توجه قرارگیرند . نگهداری حیوانات دیگر مانند گرگ و شیر و ... نیز مانند گربه، جایز است ولی مدفوع و بول آنها نجس است و موی آنها هم نباید همراه نمازگزار باشد. فراموش نشود که روش (همزیستی) كه غربى ها در مورد سگ و گربه و ... دارند، اسلام هرگز نمى پسندد.
❓سؤال: آیا مدفوع و بول گربه و خرگوش هم نجس است؟ در مورد پرندگان چطور؟ پاسخ: بول و مدفوع حیوانات حرام گوشتی که خون جهنده دارند نجس است، لذا بول و مدفوع گربه و خرگوش نیز همین حکم را دارد و نجس است. حتی بول و مدفوع حیواناتی که حرام گوشت هستند ولی خون جهنده ندارند نیز نجس است، بنابر احتیاط واجب. اما پرندگان حرام گوشت: بنابر نظر آیات عظام امام(ره) و بهجت(ره)، فضله پرندگان حرام گوشت، نجس است. (این فتوا است) آیت الله زنجانی: فضله پرندگان حرام گوشت، بنابر احتیاط واجب نجس است. بنابر نظر سایر مراجع عظام (گلپایگانی خویی، اراکی، سیستانی، صافی، فاضل، تبریزی، مکارم)، فضله پرندگان حرام گوشت، پاک است. (این هم فتوا است) ______________ (توضیح المسائل مراجع، ج 1، مسأله 84 و 85)
سؤال: در مورد خزندگاني مثل لاك پشت چطور؟ آنها هم مدفوع و ادرار دارند، آزاد نگاه داشتن آنها در محيط خانه اشكالي دارد؟ پاسخ: حکم شرعی: اگر لاک پشت خون جهنده دارد ـ که اگر رگ آن را ببرند خون با جهش و جستن خارج می شود ـ فضولات او نجس است. (این حکم، اتفاقی بین مراجع عظام است.) اگر لاک پشت خون جهنده ندارد، بنا بر نظر اکثر مراجع عظام بول و مدفوع آن نجس است، بنابر احتیاط واجب. آیات عظام خویی و تبریزی: بول و مدفوع حیوان حرام گوشتی که خون جهنده ندارد، پاک است. (این فتوا است) آیات عظام سیستانی و صافی: از بول حیوان حرام گوشتی که خون جهنده ندارد، بنابر احتیاط واجب باید اجتناب نمود، ولی مدفوع او پاک است. تشخیص موضوع: اکنون باید دید که لاک پشت از کدام دسته است. تا آن جایی که بنده اطلاع دارم، بنا بر نظر کارشناسان، لاک پشت خون جهنده ندارد. بنابر این می توانید به نظر مرجع تقلیدتان در مورد حیواناتی که خون جهنده ندارند عمل کنید. ضمنا اگر مرجع تقلیدتان احتیاط واجب نموده و بول و یا مدفوع آن را نجس می دانند، می توانید به آن عمل کرده و یا به مرجع فالاعلم زنده ای مراجعه کنید که فتوا به پاکی و طهارت آن داده باشد. سؤال: آیا نگهداری حیوانات گرفتن آزادی آنها و محبوس نمود آنها کار پسندیده ای است؟ پاسخ:چند نکته: 1. نگهداری از حیوانات خانگی و نیز حیواناتی که فایده ای بر نگهداری آنها مترتب است اشکال ندارد و جایز است. لذا حیوانی که فایده ای معقول (مادی یا معنوی) بر نگهداری آن در خانه وجود داشته باشد، نگهداری آن اشکال ندارد و از نظر شرعی جایز است. این فایده می تواند هر استفاده معقولی، از جمله شنیدن صدای خوش قناری و یا دیدن زیبایی پرنده و ... باشد. 2. تعبیر پسندیده و مطلوب بودن به معنای بهتر بودن و به عبارتی مستحب بودن است، لذا به جایز بودن تعبیر شد تا صرفا به معنای مجاز بودن باشد و لزوما معنای پسندیده بودن را نداشته باشد. 3. بین حیوانات اهلی و وحشی باید تفاوت قائل شد. در این زمینه آن چه در اسلام بدان توصیه و تشویق شده است نگهداری حیوانات اهلی ای همچون گاو، بز و گوسفند شیرده، کبوتر، خروس، مرغ و ... است. این گونه حیوانات ـ و کلا حیوانات اهلی ـ ادامه یافتن زندگیشان متوقف بر حمایت انسان است لذا نگهداری آنها علاوه بر این که آزار و اذیت محسوب نمی شود بلکه روزی رساندن و محافظت از آنها است. این مطلب در مورد برخی حیوانات غیر اهلی نیز صادق است، حیواناتی که با ایجاد تغییر در روش زندگی آنها، مانند حیوانات اهلی، نیازمند حمایت انسان هستند. 4. آزار و اذیت حیوانات جایز نیست. اسلام اجازه نمى دهد کسی حتی سگ هاى ولگرد را مورد آزار و اذیت قرار دهد، مگر اين كه به صورت خطرى درآيند. لذا اگر نگهداری حیوانات، از مصادیق آزار و اذیت آنها باشد، و از طرفی فایده ای معقول بر آن مترتب نباشد جایز نیست. 5.
خداوند متعال همه چیز را برای انسان و در خدمت او قرار داده است: «وَ سَخَّرَ لَكُمْ ما فِي السَّماواتِ وَ ما فِي الْأَرْضِ جَميعا» (1) لذا اصل استفاده از آنها، از جمله نگهداری حیوانات، جایز است، ولی روشن است که هر استفاده ای منظور نیست بلکه استفاده و فایده معقول و مشروع، جایز است. بنابر این نه با شعار حفظ آزادی حیوان و ... می توان حکم حلیت و جواز شرعی را نفی نمود، و نه به جهت چنین اجازه ای می توان آزار و اذیت حیوانات را جایز شمرد.
_________
(1) جاثیه، 13.
14_SEMO-Mohammadi-Pasokh_Be_Soalate_Eteghadi_(34).mp3
4.68M
پرسش و پاسخ اعتقادی
🔹حجه الاسلام #محمدی
جلسه 34 - تحلیل حوادث پس از رحلت پیامبر (ص)
🔰 @p_eteghadi 🔰